Log in

View Full Version : Използвате ли GPS ?

annihilator
10-06-2009, 22:11
Колеги , споделете използвате ли ГПС и за какво!?!
Колко често.Питам за да реша дали да си струва да си купя?!?
Благодаря предварително !!!:smile:

Е какво общо има със 157 тази тема?

mirchozo
10-06-2009, 22:16
Аз ползвам през телефона си. Все още не ми се е наложило нещо по сериозно, иначе веднага си взимам без да се замисля.
Най-напред трябва да решиш колега за какво ти е, какво ще правиш с него и т.н.

annihilator
10-06-2009, 22:27
Например за измерване на скоростта-че като чета тук,на километража хич не може да се вярва...А ГПС-а 100% ли е точен?!?

digitalundgrd
10-06-2009, 22:30
Какъв е телефона и каква ГПС програма ползваш колега Мирчозо?

mirchozo
10-06-2009, 22:31
нокиа Е71 и програмката е Сигик (незнам си коя версия)

oem
10-06-2009, 22:31
Километража и да те лъже ше ти покаже повече. Така, че не се тревожи. Иначе ГПС-а е хубаво нещо. И аз ползвам на нокиата Е71 гармин и съм доволен.

Само един пример ще дам. Връщам се от Варна. И след търговище на жената зверски и се дохожда по нужда. А не може на пътя нали се сещаш? И пускам аз гармина. Давам да намери най-близката бензиностация. И хоп един петрол искача след 5 км в едно село на 500 метра отклонение от пътя. Свърши ми работа :)

Само ако видиш бензиностация с име: unknow name само там да знаеш че кенеф няма :)

Иначе както не знаех къде е едно приятелче във Варна. Само ми каза улицата си и го спрях пред входа на блока му. Иначе няма намиране ;)

digitalundgrd
10-06-2009, 22:34
абе имате ли тези програмки някъде качени, че и аз съм с Е71 , ама съм с куцата програмка на нокия (фабричната)....?!

mirchozo
10-06-2009, 22:59
абе имате ли тези програмки някъде качени, че и аз съм с Е71 , ама съм с куцата програмка на нокия (фабричната)....?!

Тая програмка е някаква недоумица , направена с цел да си плащаш и пак не може да те позиционира точно.
Слагаш си гармин (има някой подробности които трябва да знаеш преди да си я сложиш) или сигик (като мен, малко е непълна, но е на БГ). За 2-та мога да асистирам м/у другото :yes:

fred
10-06-2009, 23:02
И аз съм с НОкиа 5800, ползвам котаго трябва, добре е, ама може и без него, хубатово е че имам и пешеходна навигация :mobile://официалната цена е 20 лева на месец, под тази сума даже, ако ти се наложи плащаш, иначе има разни нагласяния с безплатни, ама това ме мързи да го правя

Derry
10-06-2009, 23:05
GPS /Garmin W250 bg/ ползвам само за София когато трябва да ходя за нещо иначе когато пътувам някаде за разходка ползвам обикновенна карта и от време на време ако се умотая спирам да питам кое каде е, струва ми се по-интересно пътешествието. Ползвах го и няколко пъти за определяне на маскимална скорост на Алф и на разни други тросъци. Иначе ако пътуваш често по работа на различни места е нещо удобно.

oem
10-06-2009, 23:06
Тъпото при повечето телефони е, че имат A-GPS. Демек за да отрие спатниците трябва преди това да свали от интернет информация за тяхната позиция. Ако няма връзка с интернет няма навигация. Обикновено позицията на спатниците се сменя през няколко дни. Инфото иначе което се тегли от интернет е много малко и почти не влияе на месечната фактура, но пак си е набутвация ако ползваш навигацията ежедневно.

mirchozo
10-06-2009, 23:10
Зависи от софта ОЕМ, на моята програмка съм и изключил тази опция, но Гармина я има, и дори имаше една опция дето остава включена след като си изключиш гпс-а и ти черпи от батерията.
Някъде четох, имаше доста подробни писания, ама не се сещам къде, все пак беше преди 6 месеца...

digitalundgrd
10-06-2009, 23:11
За 2-та мога да асистирам м/у другото :yes:

Ами асистирай :) Пробвай да ми дадеш някакъв линк с работещи и безплатни програмки ;)

bokota
10-06-2009, 23:31
Аз все още не ползвам,но в най-скоро време ще си взема,защото пътувам доста и ми се налага.Наскоро от Любимец тръгнах за Сливен през ноща и поради липса на в табели се узовах на 25км. от Казанлък и ме хвана доста яд :)

detelazurno
10-06-2009, 23:36
Тъпото при повечето телефони е, че имат A-GPS. Демек за да отрие спатниците трябва преди това да свали от интернет информация за тяхната позиция. Ако няма връзка с интернет няма навигация. Обикновено позицията на спатниците се сменя през няколко дни. Инфото иначе което се тегли от интернет е много малко и почти не влияе на месечната фактура, но пак си е набутвация ако ползваш навигацията ежедневно.

Нещо си се оплел. А-GPS е протокол, който се използва когато самият хардуерен GPS няма видимост към спътник, съответно той може да бъде изключван. Идеята му е ако преминаваш в местност в която по една или друга причина не може да те позиционира да се използва връзка през интернет. Ако е изключена и нямаш видимост обикновено сфтуера започва да интерполира и по този начин продължава нявигацията, но така да се каже "на сляпо". А това което се сваля от нета са координатите на спътниците, за да може GPS-тъ по-бързо да се връзва към тях и съответно да те позиционира. Това е отделно от софтуера който използваш за навигация. Демек може въобще да нямаш инсталиран навигационен софтуер, но спътниковите координати може да ги свалиш тъй като те са пряко свързани и използвани от самия хардуер. Така че набутвация от използванеот на навигация няма никаква освен ако не отидеш да си купиш софтуера и картите.

@annihilator: Наистина трябва да си отговориш за какво искаш да го ползваш. Ако е само, за да си мериш скоростта, не си заслужава. Картите за който и да е софтуер за България са зле. Покрити са само някои от големите градове, междуградските пътища и чат пат, някои по-малки градове, но дори и това което има не е на 100%. Най-голям плюс от навигацията ще видиш ако я използваш при пътувания извън България. Аз не виждам ниакакви предимства ако се използва само за градско шофиране. Ползвам навигация през телефона си (HTC Touch Pro) с iGO за софтуер от много време, но много рядко я включвам когато съм в България.
Полезна информация може да се прочете и в http://forum.pocketbulgaria.com/ Ориентиран е предимно към PDA, но има инфо и за Symbian телефони.

mboge
10-06-2009, 23:41
Аз се занимавам точно със тия неща , ако някой има нужда от помощ да казва а иначе по темата най-доволен съм от Tom-tom и като детайлност на картите и като точност.

detelazurno
10-06-2009, 23:46
...... най-доволен съм от Tom-tom и като детайлност на картите и като точност.

За България ли? Не се заяждам, просто ми стана интересно, защото аз колкото и пъти да съм ползвал Tom-Tom на каквито и да е GPS-и не съм видял добро навигиране и точност от него!

AntiLuuP
10-06-2009, 23:47

Ако искаш ще питам имам един приятел който яко е зарибен с тия GPS-и, са е с Гармин за телефна и бил много свеж щото засичал и камерите ;)
Ама инсталацията била няква филмираща, но не вярвам да е чак толкова сложна схемата :drunk:

mboge
10-06-2009, 23:51
Ако искаш ще питам имам един приятел който яко е зарибен с тия GPS-и, са е с Гармин за телефна и бил много свеж щото засичал и камерите ;)
Ама инсталацията била няква филмираща, но не вярвам да е чак толкова сложна схемата :drunk:

Няма как да засече камерите Garmina , добавени са POI това са координати добавени от някой и определено не може да се разчита на тях , а такива POI за камери има за повечето масови програми. Ето от този линк (http://www.renault-bg.com/radars/index.jsp) сами можете да си ги създадете!!

AntiLuuP
10-06-2009, 23:55
Няма как да засече камерите Garmina , добавени са POI това са координати добавени от някой и определено не може да се разчита на тях , а такива POI за камери има за повечето масови програми. Ето от този линк (http://www.renault-bg.com/radars/index.jsp) сами можете да си ги създадете!!

Не твърдя и не се опитвам да убеждавам никой просто така разбрах може и аз да съм в грешка но бил много доволен от Гармина ;)

oem
11-06-2009, 00:13
Гармина изобщо не иска да намери спатници без да се закачи към интернет. После няма проблеми известно време докато не загуби пак спътниците.

ФЕРАРИСТ
11-06-2009, 00:20
ТомТом, но само извън БГ, у нас не ползват такова нещо, аз съм си жипиеската.....

mboge
11-06-2009, 00:22
Гармина изобщо не иска да намери спатници без да се закачи към интернет. После няма проблеми известно време докато не загуби пак спътниците.

за Garmin инсталиран на какво говориш , предполагам за Mobile XT , можеш да му спреш достъпа до интернет

Tools-->Settings-->Garmin Online-->Disable

а за по-бързото свързване към сателитите има разни тоолчета , но трябва да кажеш устройството

deadairplane
11-06-2009, 00:39
..... Картите за който и да е софтуер за България са зле. Покрити са само някои от големите градове, междуградските пътища и чат пат, някои по-малки градове, но дори и това което има не е на 100%. Най-голям плюс от навигацията ще видиш ако я използваш при пътувания извън България. .....

Нещо ти е стара информацията, аз съм със GPS Гармин 250 и картата на България си е доста прилична дори и за малките градове. Има пропуски в селата. Търсенето на адреси обаче не работи за малките градове, дори и съответния адрес да го има на кратата (не като картинка, а като надпис).

Единственото което бих могъл да твърдя със сигурност е, че фирмата която прави картата на БГ всъщност е представителя на Гармин, и при това положение последния е най-доброто решение за БГ независимо, че като софтуер не е нищо особенно, и има къде по-добри софтуери.

mimouzunov
11-06-2009, 00:55
Аз си ползвам също от телефона (htc)!!! Nav N Go IGO 8 никакви грижи...

vovata
11-06-2009, 05:48
Аз съм със Самсунг Омниа и ползвам IGO 8,върши идеална работа !

trustworthy
11-06-2009, 07:54
Аз мисля, че най-голямо значение при избора м/у отделните навигационни софтуери е колко пълна е картата за България, която е достъпна за дадената версия, както и това доколко стабилно се държи самата програма, ако става дума за хакнат софтуер, както е в 95% от случаите.
Ползвал съм Igo8 на Win mobile слушалката си и специално тази версия ми забиваше доста често, та се налагаше да софт-ресетвам телефона след употреба :) Отделно, картата за Варна нямаше номера на улици, а само имената им. Сложих Сиджик и се държи стабилно, има и номера на улици, което не я прави по-добър софт от Иго.
Когато става дума за лицензиран софтуер, разликите са много малки - дали е Гармин, Иго, томТом...
Така или иначе реална полза от навигация има най-вече в чужбина. Картите са много по-подробни. Това си личи и по големината на файловете за отделните държави

bager
11-06-2009, 09:08

При мен няма такова нещо! Аз съм от доста време с Нокиа 6110 Навигатор и с Гармин. Има избор на карти, като за момента ползвам Офроуд картата за България- работи без грешка! В колата съм от скоро с друга навигация с Ай гоу софт. В София, Сандански и Петрич се справя добре, засега само на тези места съм пробвал.
Общо взето за България GPS-a върши добра работа, ако пътувате често и на различни места, но виж за чужбина си е направо задължителен.

ACEHOB
11-06-2009, 09:15
Аз съм с Garmin и с последната платена версия на картата и съм много доволен.
Също ползвам XGPS Offline за локализиране а за навигация - IDA на Айфона и мога да кажа че за сетен път се убеждавам че братушките си знаят работата :)

pent
11-06-2009, 09:31
Засега ми се е налагало да ползвам ГПС само извън БГ. Ползвам го от телефон ЕТЕН Х500+ и всерсия iGo 6 и 8 имам инсталирани. И от двете са супер подробни като разликата е, че вер. 6 работи по-бързо, но във вер. 8 има всички нови улици и пътища :)

Ако не пътуваш много извън България или не си блондинка ГПС-а ти е екстра, по-добре си сложи нещо на телефона че да не се набутваш с кинти само.

Аз навремето пишех доста в форум.покетбългария, ама ми писна да се занимавам с тия джаджи :)

ПС.
картите за iGo са много добри и в Европа има всичко!!!

detelazurno
11-06-2009, 10:25
Нещо ти е стара информацията, аз съм със GPS Гармин 250 и картата на България си е доста прилична дори и за малките градове. Има пропуски в селата. Търсенето на адреси обаче не работи за малките градове, дори и съответния адрес да го има на кратата (не като картинка, а като надпис).

Единственото което бих могъл да твърдя със сигурност е, че фирмата която прави картата на БГ всъщност е представителя на Гармин, и при това положение последния е най-доброто решение за БГ независимо, че като софтуер не е нищо особенно, и има къде по-добри софтуери.

Информацията съвсем не ми е стара. Ъпдейтвам си картите постоянно и непрекъснато проверявам какви новости са излезнали по отношение на софтуерите (предимно за iGO 8, тъй като използвам него). Да, съгласен съм, че в последно време са покрити доста населени места и пътища, но самото навигиране куца. Там е главния проблем, а това все пак е идеята на навигацията. Никой не си я взима само, за да гледа картата :) Иначе iGO няма проблеми с намирането на адреси в малки градове. Ориентирало ме е дори и в малки села.

deadairplane
11-06-2009, 12:25
Информацията съвсем не ми е стара. Ъпдейтвам си картите постоянно и непрекъснато проверявам какви новости са излезнали по отношение на софтуерите (предимно за iGO 8, тъй като използвам него). Да, съгласен съм, че в последно време са покрити доста населени места и пътища, но самото навигиране куца. Там е главния проблем, а това все пак е идеята на навигацията. Никой не си я взима само, за да гледа картата :) Иначе iGO няма проблеми с намирането на адреси в малки градове. Ориентирало ме е дори и в малки села.

Не съм казал, че има проблеми с навигирането, ами със търсенето, което много хора дори не използват.

DSlavev
11-06-2009, 14:30
Незнам коя е по-добра и коя по-лоша навигация, но аз сам с Гармин 205 и сам супер доволен и за българия и за навън. Тази събота и неделя ходихме да гледаме Ф1 в Истанбул и ако небеше навигацията просто нямахме никакъв шанс в тоя град, там невярвам някои да може да се оправи с карта или пък по табели /всичките са на турски/

OgyG
11-06-2009, 15:16
Ползвам от няколко години Иго 6(от 2007) и сега 8.
Ползвал съм и в БГ миналата година - много добре се справяше. Тук, в Русия, ползвам практически постояно - много улеснява нещата. (особено с задръстванията, много добър сайт по тези въпроси - http://4pda.ru/forum/index.php?showforum=16)
Миналата година пресекох Европата двапъти по навигация (без обикновенна карта) - направи всички маршрути просто супер. Много съм доволен.
Апаратчето е gsmart MS800.
Въобще си е голямо облекчение.

CrazyElement
11-06-2009, 15:25
Ползвам Гармин на телефона ми Nokia N82.Върши ми добра работа,когато отивам в друг град. Подробна е картата но и тя няма номера, но това не е проблем 1 път да намериш улицата номера е лесно :).

pioneer
11-06-2009, 16:33
Ползвам Гармин на Шмокиата N82 много полезно нещо за Българи още повече за чужбина. За Навигация в чужбина ползвам покет Фуджицу Сименс N560 с IGO 8 - според мен идеалната навигация има 3D релеф и сгради и всякакви екстри. За Българя също е много подробна, е не колкото Гармина, но става.

achkar
11-06-2009, 17:09
Някой случайно да има пиратска версия на OFRM? :P

kris11
16-06-2009, 21:03
Igo8.3 -за извън градовете не се налага , но за някои сбъркани от бога градове като Бургас е наложително !
Иначе писука по пътя "Анелия", че все била превишена скоростта :-( , ама как като не съм такъв човек .

detelazurno
16-06-2009, 23:27
Igo8.3 -за извън градовете не се налага , но за някои сбъркани от бога градове като Бургас е наложително !
Иначе писука по пътя "Анелия", че все била превишена скоростта :-( , ама как като не съм такъв човек .

Накарай тогава Анелия да спре да ти дудне за скоростта. А и можеш да я смениш ;)

Neokill
18-06-2009, 09:30
Ползвам Гармин хт с рутираща карта на България през Нокиа 5800 и мога да кажа че върши хубава работа. Има някои неточности но картата е доста подробна и обновена. Има и офроуд карта с изолинии но идва малко ,,тежка" за телефона и на моменти не опреснява навреме.