Log in

View Full Version : правен казус

Stefan Caromov
26-06-2009, 20:20
Пиша ,защото съм адски нервен на един съсед ,който живеев ателието под нас ,но понеже работи в парламента се мисли за бог.
Живея в блок ,който си има заден двор .Блока е под буквата Г два входа на нашата улица-Марин Дринов,два входа от към улица Васил Априлов.
Купих си басейн-надуваем ,за да си го ползвам сега в горещините в задния двор. Във всеки един от четирите входа ,има заден изход за двора,но само в нашия вход въпросния човек е сложил в коридорчето водещо до двора ,врата и упорито отказва да отвори коридорчето.Да споделя ,че въпросното коридорче ,НЕ Е към ателиетата,(понеже те са две-от ляво ,от дясно и коридорчето ги дели),коридора е към входа,тоест трябва да е свободно достъпен за обитателите на входа.
Дайте ми правен съвет ,към кого да се обърна ,за да дойдат и за го задължат да отвори коридора . Знам ,че последната инстанция е господари на ефира ,но преди това искам да напиша жалба ,само не знам до кого - общината ,съвета ,а бе дайте съвет ..
Много моля ,само хора ,които са минали по този път ,или прависти да дават мненията си .
Благодаря ви

old alfist
26-06-2009, 20:35
Ако, не си запознат с новото изменение от 01.05.2009г. на закона за етажната собственост, може да научиш много неща от тук :
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516

Съсобствениците вече имат големи правомощия.

Stefan Caromov
26-06-2009, 20:49
Ако, не си запознат с новото изменение от 01.05.2009г. на закона за етажната собственост, може да научиш много неща от тук :
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516

Съсобствениците вече имат големи правомощия.

Благодаря ,сядам да прочета .Ако се затрудня ще те помоля за съдействие

П.П. Значи прочетох това ,което ме интересува ,а то е именно в Раздел 2 член 5 и чл 6 от закона за управление на етажната собственост .
Остана въпросъ до кого да отнеса жалбата ? Идеи

alra
26-06-2009, 21:05
До общината. Прекратен достъп до обща стълбищна площ. Служителят е Богдан Андреев - силно подкупен и арогантен дъртак. А и забравих - много лъже.

old alfist
26-06-2009, 21:16
Раздел IV.
Изпълнение и контрол на актовете на общото събрание и на управителния съвет (управителя)

Изпълнение на решенията на общото събрание
Чл. 38. (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от получаването на писмена покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6. (2) Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.
(3) За издаване на изпълнителен лист за изваждане на собственик на самостоятелен обект или на част от него към писменото искане се прилага екземпляр от предупреждението по чл. 45, ал. 2 от Закона за собствеността.

Stefan Caromov
26-06-2009, 21:19
До общината. Прекратен достъп до обща стълбищна площ. Служителят е Богдан Андреев - силно подкупен и арогантен дъртак. А и забравих - много лъже.

Нашата общита Алекс е на театър софия ...Не сме в една община с теб .Но благодаря все пак

Stefan Caromov
26-06-2009, 21:22
Раздел IV.
Изпълнение и контрол на актовете на общото събрание и на управителния съвет (управителя)

Изпълнение на решенията на общото събрание
Чл. 38. (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от получаването на писмена покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6. (2) Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.
(3) За издаване на изпълнителен лист за изваждане на собственик на самостоятелен обект или на част от него към писменото искане се прилага екземпляр от предупреждението по чл. 45, ал. 2 от Закона за собствеността.

Това ми звучи ,че трябва да се напише на лист хартия покана до въпросния тъпанар ,примерно от мен ,да даде достъп до двора във връзка с горипосочените членове ,и ако той откаже , тогава да се сезира общината и да се приложи копие от поканата към жалбата . Или те трябва да му пратят поканата ?

old alfist
26-06-2009, 21:34
По това, което чета първо трябва да се създаде Управителен съвет на блока, да има протокол от общото събрание със съответното решение, оттам- информиране с обратна разписка с подписа на съседа, че е го е получил и тогава в Районния съд с тези документи - поне така го тълкувам аз.

голямата риба
26-06-2009, 21:50
един съвет от мен
подай жалба в пожарната

Stefan Caromov
26-06-2009, 21:54
един съвет от мен
подай жалба в пожарната

Че е запречил авариен изход ли ?
Това е изход за заден двор ,не е пожарен авариен изход

AntiLuuP
26-06-2009, 22:17
Ами колега защо не хванеш един инспектор от противопожарна отбрана или нещо от сорта ... След като това е изход от сградата той едва ли е сложен за окраса ..
То по тая логика всеки да прегради сълбището и част от стълбищната площадка .. асансьора да му влиза направо апартамента и т.н. .... Е кво ще стане тогава ....

Stefan Caromov
26-06-2009, 22:26
Според мен всеки изход се води авариен ;)

П.П. малко се разминава с това, което искаш като мнения в тази тема, но аз лично бих разбил врата, разбира се ако откаже да ми даде ключ

А бе и аз ама в случая това не е опция,защото както писах ,работи в парламента въпросния.А аз не искам да ми се дава ключ ,а да се отвори коридора към вратата за задния двор . Ще му напиша покана да освободи изхода ,ако не го направи в 14 дневен срок ,ще сезирам жалба в общината и пожарната

firedragon
26-06-2009, 22:37
Честно да ти кажа ако бях на твое място,той като не спазва закона и аз няма да го спазвам.Разбивам вратата и хич не ми пука.От правна гледна точка той няма право да поставя прегради на общите части на блока освен ако за тях не е заплатил и не притежава съответния нотариален акт.До колкото разбирам от написаното от теб кооперацията е частна собственост,което значи,че жалба в общината няма да реши проблема по простата причина,че те нямат интереси там и няма как да го накарат да мане вратата.Вариантите са:Ползваш се от правата си,които са ти дадени от закона за етажната собственост и съответно се подава жалба в съда.Подаваш жалба в съда,от там ти казват как да процедираш със закона за етажната собственост и пак по горния начин стигаш до някакво решение.Обаждаш се на противопожарна безопаснот,те правят оглед и го принуждават да махне врата.Обаждаш се в господарите и те го принуждават или просто разбиваш вратата и не се съобразяваш с него,така както той не се съобразява с теб.

detelazurno
26-06-2009, 22:59
Честно да ти кажа ако бях на твое място,той като не спазва закона и аз няма да го спазвам.Разбивам вратата и хич не ми пука.От правна гледна точка той няма право да поставя прегради на общите части на блока освен ако за тях не е заплатил и не притежава съответния нотариален акт.До колкото разбирам от написаното от теб кооперацията е частна собственост,което значи,че жалба в общината няма да реши проблема по простата причина,че те нямат интереси там и няма как да го накарат да мане вратата.Вариантите са:Ползваш се от правата си,които са ти дадени от закона за етажната собственост и съответно се подава жалба в съда.Подаваш жалба в съда,от там ти казват как да процедираш със закона за етажната собственост и пак по горния начин стигаш до някакво решение.Обаждаш се на противопожарна безопаснот,те правят оглед и го принуждават да махне врата.Обаждаш се в господарите и те го принуждават или просто разбиваш вратата и не се съобразяваш с него,така както той не се съобразява с теб.

Колега, вече не веднъж се каза, че работи в парламента, а дори и да е чистач там смятай, че пак ще те цака с връзките си. Срещу такива индивиди трябва да се пипа точно и премерено. В този ред на мисли аз бих казал, че противопожарен инспектор е няй-добрият избор. Такива системи като тази за "етажната собственост", които са уж премислени действат много бавно и тромаво. Не казвам брезрезултатни, но всеки закон мислен и премислян има задна вратичка. За всеки случай нека организират управителен съвет, чрез който да изразят законно несъгласията си, но първо да пипнат там където имат по-голям шанс за бърз и резултатен успех, а именно пожарните инспоктори. Стефане, днес малко късничко стана, но утре, ако ми остане малко време ще гледам да питам едно приятелче, което е що годе наясно с действието на пожарните инспоктори.

Stefan Caromov
26-06-2009, 23:03

Значи ,блока не е частна собственост . На общинска земя е .Ние-собствениците ,притежаваме апартаментите и мазетата,другото до колкото знам - коридор ,стълбище и така нататък си е на общината (така мисля) (поправете ме ,ако греша)
Също така не мисля ,че може по какъвто и да било начин ,да се закупи обща площ -в случая ,коридор водещ до изхода за задния двор (поправете ме ,ако не съм прав и тук ) ..
Ако съм прав , ще процедирам по следния начин .

1. Пиша ПОКАНА на въпросния съсед ,минавам през всички оапартаменти във входа ,събирам подписите им. Ксерокопирам я и, му я връчвам в присъствието на свидетел.Ако след 14 дни не е дал свободен достъп минавам на план Б демек
2. Пиша жалба до общината с прикрепепно копие от поканата
3.Успоредно с това подавам жалба в СРС ,отново с прикрепено копие на поканата-тук обобщавам че е ПРИСВОИЛ общи части на входа ,както и запречил АВАРИЕН изход
4. Жалба и в Пожарната ,без прикрепено копие ,защото в нея ще обобщя ,че е запречил ИЗХОД .
5. Господарите 10 дни след подадените жалби .

Правилно ли постъпвам ?

Колкото до разбиването на вратата, не ми се лежи по затвори за опит за взлом ... колкото и да съм правно обоснован

old alfist
26-06-2009, 23:19
Значи ,блока не е частна собственост . На общинска земя е .Ние-собствениците ,притежаваме апартаментите и мазетата,другото до колкото знам - коридор ,стълбище и така нататък си е на общината (така мисля) (поправете ме ,ако греша)
Също така не мисля ,че може по какъвто и да било начин ,да се закупи обща площ -в случая ,коридор водещ до изхода за задния двор (поправете ме ,ако не съм прав и тук ) ..
Ако съм прав , ще процедирам по следния начин .

1. Пиша ПОКАНА на въпросния съсед ,минавам през всички оапартаменти във входа ,събирам подписите им. Ксерокопирам я и, му я връчвам в присъствието на свидетел.Ако след 14 дни не е дал свободен достъп минавам на план Б демек
2. Пиша жалба до общината с прикрепепно копие от поканата
3.Успоредно с това подавам жалба в СРС ,отново с прикрепено копие на поканата-тук обобщавам че е ПРИСВОИЛ общи части на входа ,както и запречил АВАРИЕН изход
4. Жалба и в Пожарната ,без прикрепено копие ,защото в нея ще обобщя ,че е запречил ИЗХОД .
5. Господарите 10 дни след подадените жалби .

Правилно ли постъпвам ?

Колкото до разбиването на вратата, не ми се лежи по затвори за опит за взлом ... колкото и да съм правно обоснован
Това, че е построен върху общинска земя не значи, че не е частна собственост - напротив преотстъпено ви е право на строеж и всичко построено е ваше, докато се събори сградата. Всеки един от вас притежава част от всеки един квадрат от общите площи - коридори, стълбища, асансьорни клетки и др., пропорционално на площта на жилището му, но никой не притежава цял един квадрат от общите части. /не можеш да кажеш - аз имам този квадрат от коридора/
Наистина не може да се закупи обща площ, дори и да искат да ти я продадат другите съсобственици.
Съмнявам се, че Общината може да направи нещо - това си е ваша собственост и тя не може да се бърка във вашите работи, споровете се решават в съда, по начина, който е даден в закона. Ако вие не сте единни, трудно може да се направи нещо.

firedragon
26-06-2009, 23:23
Правилно е.Щом блока е на общинска земя значи общината също може да вземе страна в случея и би трябвало да помогнат.Относно разбиването на вратата това наитина е най-най-крайният вариант.

Mind_Control
26-06-2009, 23:41
А какво по дяволите като работи в парламента? Щом е така слагаш твоя врата пред неговата и да го видиме тогава :D

Stefan Caromov
26-06-2009, 23:46
Моля само за мнения и адекватни съвети ... без спам приятели ,помолих ви

BLUE1
26-06-2009, 23:54
Случаи като този са доста чести при съкооператори. В случаи, че всичките ти съседи са против това затваряне и, че въпросното коридорче е в общите части на сградата описани в нотариалните ви актове, няма какво да му давате покани и да го чакате. Жалбата се пише от един от вас като се посочва точно фактическата обстановка, за улеснение може да се добави копие от нотариалният акт където освен апартамента ти е описано и кои са общите части и колко процента притежаваш. Посочват се имената на всички съседи които смятат, че са засегнати и че вашият съсед е извършил самооправни действия с общият имот, а след това отиваш в прокуратурата и подаваш жалбата. Евентуалният проблем може да се окаже в това, че вашият съсед се е сдобил с нотариален акт за това коридорче. Механизма за сдобиване с такъв акт не е много труден, но няма да ти го обяснявам тук. В повечето случаи има някаква измама която е много трудна за доказване. Ако случая се окаже такъв, то тогава ти твоите съседи трябва да заведете гражданско дело в съда.

detelazurno
26-06-2009, 23:56
Това, че е построен върху общинска земя не значи, че не е частна собственост - напротив преотстъпено ви е право на строеж и всичко построено е ваше, докато се събори сградата. Всеки един от вас притежава част от всеки един квадрат от общите площи - коридори, стълбища, асансьорни клетки и др., пропорционално на площта на жилището му, но никой не притежава цял един квадрат от общите части. /не можеш да кажеш - аз имам този квадрат от коридора/
Наистина не може да се закупи обща площ, дори и да искат да ти я продадат другите съсобственици.
Съмнявам се, че Общината може да направи нещо - това си е ваша собственост и тя не може да се бърка във вашите работи, споровете се решават в съда, по начина, който е даден в закона. Ако вие не сте единни, трудно може да се направи нещо.

Що годе си прав. Накрая малко си противоречиш. Значи те притежават само и единствено апартаментите и мазетата и евентуално ако към тях вървят гаражи или някакви допълнителни постойки, но само ако са упоменати в нотариалниа акт. И точно защото коридорите стълбищата и тем подобни са общински, общината е тази, която трябва да им обърне внимание в противен случай отиват малко нагоре в инстанциите и там е малко вероятно някой да им обърне внимание освен да ги върне отново към общината. Такива проблеми следва да се решават на общинско ниво за съответният район. Малко са тънки и объркващи нещата защото често се бърка (особено с новия закон за етажната собственост), че притежавайки апартаментите площадките пред тях са съответно и тяхна собственост. Те обаче си остават общински, и са само и единствено ПРЕОТСТЪПЕНИ, за да бъдат стопанисвани, което не дава право на там живеещите да внасят конструктивни промени. Плана който е изготвил колегата е правилен и живущите там имат пълното законово право да го изпълнят и да си потръсят правата!

BLUE1
27-06-2009, 00:02
Независимо, че земята върху която е построена кооперацията е общинска, то общината не придобива собственост върху имота построен от инвеститорите, освен ако това не е изрично уговорено в договор. Това обаче обикновено се отнася за помещения които си остават за ползване от общината за сметка на преотстъпеното право на строеж. В случая на колегата това надали е така, още повече че става въпрос за КОРИДОР. Всичко друго може да се отнесе към член 323 от НК.

Чл.323. (1) (изм.,ДВ,бр.28 от 1982 г.,бр.10 от 1993 г.,бр.62 от 1997 г.) Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.
(2) (изм.,ДВ,бр.28 от 1982 г.,бр.10 от 1993 г.,бр.62 от 1997 г.) Който самоволно заеме недвижим имот, от чието владение е отстранен по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
(3) Деецът не се наказва, ако след предупреждение от съответния държавен орган незабавно възстанови първоначалното фактическо положение.
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага, ако деецът след възстановяването извърши отново същото деяние.
(5) (нова,ДВ,бр.50 от 1995 г.) Когато деянието по ал.1 е осъществено чрез сила или заплаха, наказанието е лишаване от свобода до 6 години.

old alfist
27-06-2009, 00:04
Що годе си прав. Накрая малко си противоречиш. Значи те притежават само и единствено апартаментите и мазетата и евентуално ако към тях вървят гаражи или някакви допълнителни постойки, но само ако са упоменати в нотариалниа акт. И точно защото коридорите стълбищата и тем подобни са общински, общината е тази, която трябва да им обърне внимание в противен случай отиват малко нагоре в инстанциите и там е малко вероятно някой да им обърне внимание освен да ги върне отново към общината. Такива проблеми следва да се решават на общинско ниво за съответният район. Малко са тънки и объркващи нещата защото често се бърка (особено с новия закон за етажната собственост), че притежавайки апартаментите площадките пред тях са съответно и тяхна собственост. Те обаче си остават общински, и са само и единствено ПРЕОТСТЪПЕНИ, за да бъдат стопанисвани, което не дава право на там живеещите да внасят конструктивни промени. Плана който е изготвил колегата е правилен и живущите там имат пълното законово право да го изпълнят и да си потръсят правата!
Грешиш, колега, коридорите и др.общи части не са на Общината - земята няма значение, това е едно от нещата, които искам да кажа.

detelazurno
27-06-2009, 00:11
Грешиш, колега, коридорите и др.общи части не са на Общината - земята няма значение, това е едно от нещата, които искам да кажа.

Всъщност да. Съгласен съм. Специално за това греша. В зависимост от броя на апартаментите и ощбите части се изчислява кой каква част притежава. Например ти притежаваш 1/6 идеални части от общите приостранства. Този дял идеални части е упоменат в нотариалния акт. Каквито и да са нещата въпросният индивид със сигурност не притежава цялото коридорче, че даже и да го затвори!

Stefan Caromov
27-06-2009, 00:34
искам да попитам също така както и да спомена ,че :

Блока е построен не от инвеститори ,а от държавата през далечната 1986 година
Ние бяхме 4 семейства на това парче земя с къщи -тоест родителите ми и са съседите родителите. от там комунистите взимат земята и къщите ,събарят ги ,дават ни оборотни жилища ,докато блока не стане готов и ни връщат по определен брой апартаменти . ето така го имам тоя апартамент .Който знае ,имам ли идеални части от коридора и така нататък да каже .

old alfist
27-06-2009, 00:37
искам да попитам също така както и да спомена ,че :

Блока е построен не от инвеститори ,а от държавата през далечната 1986 година
Ние бяхме 4 семейства на това парче земя с къщи -тоест родителите ми и са съседите родителите. от там комунистите взимат земята и къщите ,събарят ги ,дават ни оборотни жилища ,докато блока не стане готов и ни връщат по определен брой апартаменти . ето така го имам тоя апартамент .Който знае ,имам ли идеални части от коридора и така нататък да каже .
Имаш, разбира се - без тях не може.

Stefan Caromov
27-06-2009, 00:41
Имаш, разбира се - без тях не може.

Ясно, аз днес написах поканата ,утре ще мина да я подпишат съседите ,но само собствениците ,тезди под наем не
и се заемам със случая сериозно ...кво като работи тоя в парламента...

То преди 5-6 години са писали до общината жалби ,но нищо не е станало ,явно са покрили нещата .Дано сега не стане така
Че наистина влизам у затвора за саморазправа

BLUE1
27-06-2009, 00:58
Прочети си нотариалният акт, и не се учудвай ако се окаже, че комшията ти е придобил част от имота ви по давност, това става с помощта на нотариус трима свидетели посочени от него (съседи, често при извършване на проверката от страна на прокуратурата вече починали) и констативен нотариален акт. Не е толкова просто да ти се даде еднозначен отговор на въпроса във форума. Единият вариант вече ти го предложих -жалба в прокуратурата, когато получиш постановлението ако е за отказ ще разбереш причината (после вече имаш гражданско дело), ако е нарушен закона комшията ще има проблем. Този вариянт е по-бавен, но за сметка на това безплатен . Вторият вариант е да си наемете адвокат които да извърши проверката и да напише жалбата ако комшията не си е опекъл работата -бърз ,но платен начин. Всички други писания във форума са празни приказки и разтягане на лукуми.

old alfist
27-06-2009, 01:11
Би могло да го придобие, ако е било обособена част. Теоритично може да се обособи, но трябва да има арх.проект за обособяването, който съответно да отговаря на норми взависимост от функционалното му предназначение и този проект да бъде одобрен от Общината/не защото Общината има собственост/.

alra
27-06-2009, 10:08
Нашата общита Алекс е на театър софия ...Не сме в една община с теб .Но благодаря все пак

Община Оборище обхваща доста голям район. От М. Луиза до Театър София, и от Папрламента до Сливница. Но твоя си работа.

Stefan Caromov
27-06-2009, 10:16
Община Оборище обхваща доста голям район. От М. Луиза до Театър София, и от Папрламента до Сливница. Но твоя си работа.

Не знаех ,честно. Значи говориш за общината зад театър софия до бензиностанцията ?

alra
27-06-2009, 12:13
Не знаех ,честно. Значи говориш за общината зад театър софия до бензиностанцията ?

Там се намира данъчната служба и териториалното поделение на НАП само. Общината и кабинета на кметката е над Театър София + всички останали служби - ЕСГРАОН, Архитектурен отдел, деловодство и т. н.

galinves71
27-06-2009, 18:14
Пиша ,защото съм адски нервен на един съсед ,който живеев ателието под нас ,но понеже работи в парламента се мисли за бог.
Живея в блок ,който си има заден двор .Блока е под буквата Г два входа на нашата улица-Марин Дринов,два входа от към улица Васил Априлов.
Купих си басейн-надуваем ,за да си го ползвам сега в горещините в задния двор. Във всеки един от четирите входа ,има заден изход за двора,но само в нашия вход въпросния човек е сложил в коридорчето водещо до двора ,врата и упорито отказва да отвори коридорчето.Да споделя ,че въпросното коридорче ,НЕ Е към ателиетата,(понеже те са две-от ляво ,от дясно и коридорчето ги дели),коридора е към входа,тоест трябва да е свободно достъпен за обитателите на входа.
Дайте ми правен съвет ,към кого да се обърна ,за да дойдат и за го задължат да отвори коридора . Знам ,че последната инстанция е господари на ефира ,но преди това искам да напиша жалба ,само не знам до кого - общината ,съвета ,а бе дайте съвет ..
Много моля ,само хора ,които са минали по този път ,или прависти да дават мненията си .
Благодаря ви

Здрасти братле.Трябва да знаеш че се захващаш с много ядове.Аз от 15г се ядосвам с 1 комшия който изобщо не се съобразява с часове за почивка и хигиена към съседи.Изхвърля си помията от животните на улицата,блъска,трака рано сутрин но ефект никакъв.Жалби в полиция ,община и др.но всички казват че съд е единственият начин.

Stefan Caromov
27-06-2009, 18:31
Здрасти братле.Трябва да знаеш че се захващаш с много ядове.Аз от 15г се ядосвам с 1 комшия който изобщо не се съобразява с часове за почивка и хигиена към съседи.Изхвърля си помията от животните на улицата,блъска,трака рано сутрин но ефект никакъв.Жалби в полиция ,община и др.но всички казват че съд е единственият начин.

е сега адвокатката ми каза ,направо жалба в прокуратурата да пуснем от блока

galinves71
27-06-2009, 18:57
е сега адвокатката ми каза ,направо жалба в прокуратурата да пуснем от блока
И щом е от онези значи ще е много трудно повярвай ми.

Оги
28-06-2009, 08:54
Колега не зная що се вкарваш във филми да си търсиш правата в съда и тн да харчиш пари заради некъв малумник.Вземаш си васейнчето и една бормашина трошиш патранника , ако тоя викне полиция чи разбиваш вратата показваш си натуралния акт от апартамента ,че живееш там и казваш че не ти дават ключ към вратата а искаш достъп към двора.Излизаш си с басеинчето вънка правиш си кефа в двора ,другия път като е заключил с нов пътронник ,почукваш му на вратата и му казваш да ти даде ключ или ще ползваш пак услугите на бормашината.
Не вярвам да му се купуват всеки ден патронници на тоя.Ако няколко пъти ти откаже просто се съберете всички разбиите патронника откачете вратата и я прибирете вд някое мазе.Квокато роботи в апартамента си да не е 100кила я.
Много ясно ,че адвоката ще те посъведва да водиш дела така си вадят хляба.Ти и всеки един от входа имате право на този изход колкото и на исхода на собствените ви апартаменти.

Stefan Caromov
28-06-2009, 12:55
Колега не зная що се вкарваш във филми да си търсиш правата в съда и тн да харчиш пари заради некъв малумник.Вземаш си васейнчето и една бормашина трошиш патранника , ако тоя викне полиция чи разбиваш вратата показваш си натуралния акт от апартамента ,че живееш там и казваш че не ти дават ключ към вратата а искаш достъп към двора.Излизаш си с басеинчето вънка правиш си кефа в двора ,другия път като е заключил с нов пътронник ,почукваш му на вратата и му казваш да ти даде ключ или ще ползваш пак услугите на бормашината.
Не вярвам да му се купуват всеки ден патронници на тоя.Ако няколко пъти ти откаже просто се съберете всички разбиите патронника откачете вратата и я прибирете вд някое мазе.Квокато роботи в апартамента си да не е 100кила я.
Много ясно ,че адвоката ще те посъведва да водиш дела така си вадят хляба.Ти и всеки един от входа имате право на този изход колкото и на исхода на собствените ви апартаменти.

Дадох му днес покана да отвори вратата....Изглеждаше доста учуден ,че сме поели кампанията от входа и още повече ,че аз съм инициатора хех.... Каза ,че ще си събере парцалите от коридора и ще извади на всички по един ключ в рамките на една работна седмица ::))

Оги
28-06-2009, 13:16
Ами така трябва , пък и нема на къде да бяга ,ако сте се събрали всички от входа.Но ако беше отказал да го направи , това което ти го предложих е решението вместо съдилища и тн.... То лятото ще мине и пак нема си направиш кефа с басейна.

Sunny
28-06-2009, 13:16
Дадох му днес покана да отвори вратата....Изглеждаше доста учуден ,че сме поели кампанията от входа и още повече ,че аз съм инициатора хех.... Каза ,че ще си събере парцалите от коридора и ще извади на всички по един ключ в рамките на една работна седмица ::))

Ето ,че можелоооо ;)
Преди време в нашият вход който е населен предимно от военни офицери имаше подобен казус но не се размина без намесата на общината .

Stefan Caromov
28-06-2009, 13:53
Ето ,че можелоооо ;)
Преди време в нашият вход който е населен предимно от военни офицери имаше подобен казус но не се размина без намесата на общината .

Още нищо не е станало .....до другия петък чакам ключ много лесно се нави ,при условие,че преди години не е пускал никой там.И това ми навява съмнения...ще видим .Ще пиша ,какво става

BatVas
28-06-2009, 22:37
Още нищо не е станало .....до другия петък чакам ключ много лесно се нави ,при условие,че преди години не е пускал никой там.И това ми навява съмнения...ще видим .Ще пиша ,какво става

Aми иска седмица - щото до изборите има толкова и да знае как да се орентира с новите :) , а и сега ако дигнеш шум може да му истине мястото :)

Stefan Caromov
28-06-2009, 22:45
Aми иска седмица - щото до изборите има толкова и да знае как да се орентира с новите :) , а и сега ако дигнеш шум може да му истине мястото :)

Бе тоя не е някакъв важен тип ,кой го знае,деловодител ли е там ,библиотекар ли е ,чистач ли ..

old alfist
28-06-2009, 22:56
Бе тоя не е някакъв важен тип ,кой го знае,деловодител ли е там ,библиотекар ли е ,чистач ли ..
Абе ти от депутат го изкара чистач - не, че има голяма разлика.

galinves71
28-06-2009, 23:04
Опитай с приказки,макар да знам че е трудно,щото ако стигнете до законът ще ви е много тежко след това,дори може и до продажба да се стигне.

Stefan Caromov
28-06-2009, 23:40
Опитай с приказки,макар да знам че е трудно,щото ако стигнете до законът ще ви е много тежко след това,дори може и до продажба да се стигне.

Каква продажба ? Той коридор не мисля ,че може да закупи ,още повече когато е с изход от сградата.А аз апартамента в който съм роден и израснал , който е на мястото на старата къща на баща ми ,не виждам как ще продам ..а и нещо друго ,май тоя е ПОД наем долу ,ама не съм сигурен

old alfist
29-06-2009, 00:10
Каква продажба ? Той коридор не мисля ,че може да закупи ,още повече когато е с изход от сградата.А аз апартамента в който съм роден и израснал , който е на мястото на старата къща на баща ми ,не виждам как ще продам ..а и нещо друго ,май тоя е ПОД наем долу ,ама не съм сигурен
Стефчо, ти направо ме кефиш - сега пък излезе, че е под наем.
Няма значение важното е да си знаеш правата.

Stefan Caromov
29-06-2009, 00:37
Стефчо, ти направо ме кефиш - сега пък излезе, че е под наем.
Няма значение важното е да си знаеш правата.

Написах ,че не знам ,но МИСЛЯ ,че е под наем ... ще питам във вторник ,че тогава съм свободен и съм си в нас .... до понеделник вечерта съм на бачкане .. Аз като дете си играех в тия ателиета ,бяха ничии,след това едното го купи един ,но той не живее от 10 години там ..

koolio
29-06-2009, 00:43
Еее, тема по моята специалност, а мен три дена ме няма. В момента ми се спи зверски и не мога да обясня подробно що е етажна собственост и с кво се яде, но това, което мога да посъветвам е, ако не си изпълни обещанието, да започнете процедура по изваждане от имота. Утре ще дам повече подробности.

Stefan Caromov
29-06-2009, 09:40
Еее, тема по моята специалност, а мен три дена ме няма. В момента ми се спи зверски и не мога да обясня подробно що е етажна собственост и с кво се яде, но това, което мога да посъветвам е, ако не си изпълни обещанието, да започнете процедура по изваждане от имота. Утре ще дам повече подробности.

Благодаря приятел ... ще съм благодарен

detelazurno
29-06-2009, 18:58
Аз малко се забавих с отговора, но това което разбрах за пожарния инспектор е следното. Първо тябва да видите какъв е плана за евакуация. Ако съответният изход е упоменат там и присъства в пътя за евакуация си викате един инспектор от районната пожарна служба който трябва да констатира, че наистина е затворен авариен изход. От там нататък нещата са ясни. Но ако въпросният изход го няма упоменат като авариен (което НЕ е малко вероятно при положение, че е към вътрешен двор) няма да се справите на ниво пожарна инспекция. Успех, че то с такива като знам какво е да се разправяш :shutup:

old alfist
29-06-2009, 20:26
Коле, измисли ли нещо, че вземах много присърце въпроса.

koolio
01-07-2009, 10:33
Чак сега се включвам, че предните дни ми пушеше главата.

Чл. 45. (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Собственикът на етаж или на част от етаж се изважда от сградата по решение на общото събрание за срок до три години:
а) ако използува или допуска да се използуват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди, и
б) (изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) ако систематически нарушава правилника или решенията на общото събрание за вътрешния ред в сградата или добрите нрави.
Общото събрание може да вземе решение за изваждане само след като собственикът е бил предупреден писмено от управителя, че ще бъде изваден от имота и ако и след това предупреждение не е прекратил нарушението.

Чл. 46. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Собственикът може да иска от районния съд отмяна на решението на общото събрание за изваждането по реда, установен в отделен закон.
Въз основа на влязлото в сила решение на общото събрание по чл. 45 управителят или председателят на управителния съвет може да поиска издаване на заповед за изпълнение по чл. 410, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс.

Това са текстовете, които ти трябват, Стефане. В ЗУЕС пише още, че решенито за изваждане се взема : 2. с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост - за изваждане на собственик по реда на чл. 45 от Закона за собствеността; собственикът, за когото се отнася решението, не участва в гласуването;

Значи стъпките са:
1. Домоуправителят взема протокол от пожарната, че с действията си въпросният гащник нарушава противопожарните изисквания.
2. Общо събрание, предупреждение
3. Ако не се омете от коридора - заповед за изпълнение и - довиждане.

Внимавайте обаче събранието да е законно, да гласуват действителните собственици и т.н. , за да няма онзи основания за обжалване.

Знам, че звучи доста дълго, но законният начин е този. Успех ти пожелавам, ако има нещо неясно - питай. Бирите няма да свършат :tongue2:.

Stefan Caromov
01-07-2009, 10:40
Чак сега се включвам, че предните дни ми пушеше главата.

Чл. 45. (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Собственикът на етаж или на част от етаж се изважда от сградата по решение на общото събрание за срок до три години:
а) ако използува или допуска да се използуват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди, и
б) (изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) ако систематически нарушава правилника или решенията на общото събрание за вътрешния ред в сградата или добрите нрави.
Общото събрание може да вземе решение за изваждане само след като собственикът е бил предупреден писмено от управителя, че ще бъде изваден от имота и ако и след това предупреждение не е прекратил нарушението.

Чл. 46. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Собственикът може да иска от районния съд отмяна на решението на общото събрание за изваждането по реда, установен в отделен закон.
Въз основа на влязлото в сила решение на общото събрание по чл. 45 управителят или председателят на управителния съвет може да поиска издаване на заповед за изпълнение по чл. 410, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс.

Това са текстовете, които ти трябват, Стефане. В ЗУЕС пише още, че решенито за изваждане се взема : 2. с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост - за изваждане на собственик по реда на чл. 45 от Закона за собствеността; собственикът, за когото се отнася решението, не участва в гласуването;

Значи стъпките са:
1. Домоуправителят взема протокол от пожарната, че с действията си въпросният гащник нарушава противопожарните изисквания.
2. Общо събрание, предупреждение
3. Ако не се омете от коридора - заповед за изпълнение и - довиждане.

Внимавайте обаче събранието да е законно, да гласуват действителните собственици и т.н. , за да няма онзи основания за обжалване.

Знам, че звучи доста дълго, но законният начин е този. Успех ти пожелавам, ако има нещо неясно - питай. Бирите няма да свършат :tongue2:.

Благодаря ти , до 6 ти трябва да се изнесе тоя ... ще пиша какво е станала и ,дали си е удържал на думата

koolio
02-08-2009, 12:03
Абе какво стана с тоя случай? Никой не даде ъпдейт?

Stefan Caromov
02-08-2009, 18:22
Ами има напредък ,сега ще разкажа :
След като се разбрахме ,че трябва да изчакам една седмица и ще ми дадел ключ ,седмицата мина ,тоя се направи на ударен. Съответно му припомних каква ни е била уговорката ,господинът ми викна кварталната ,за да ме предупреди да не съм се занимавал с него.
Естествено няколко дни по- късно ,дойде вкъщи ,извини се и ми даде ключове от двете врати и спора приключи

Mind_Control
02-08-2009, 18:56
След като се разбрахме ,че трябва да изчакам една седмица и ще ми дадел ключ ,седмицата мина ,тоя се направи на ударен. Съответно му припомних каква ни е била уговорката ,господинът ми викна кварталната ,за да ме предупреди да не съм се занимавал с него.
Естествено няколко дни по- късно ,дойде вкъщи ,извини се и ми даде ключове от двете врати и спора приключи

И как го накара да го направи в крайна сметка?

koolio
02-08-2009, 19:05
Хихихи, май пропускаш някой важен епизод от сериала, ама да знаеш, че в наказателното право не съм специалист.:boxing::locked:

Sunny
02-08-2009, 19:11

Това е интелигентният начин на приключването на спора . :bounce8:

Stefan Caromov
02-08-2009, 19:39
Хихихи, май пропускаш някой важен епизод от сериала, ама да знаеш, че в наказателното право не съм специалист.:boxing::locked:

Мдаам, ами пропуснах ,че кварталната като дойде и се разговорихме ,разбра ,че в крайна сметка не е правя нито тя,нито той и ми каза цитирам " Оправяйте се ,само не искам да се стига до саморазправа" ...това пропуснах ,но то не е най важното ,важното е ,че вече имам достъп до задния си двор ...

благодаря на всички ,които ми дадоха правни съвети и се опитаха по един ,или друг начин да ми помогнат .

mimo_
02-08-2009, 19:59
А колко беше лесно да звъннеш в пожарната да дойдат да прочистят изхода и да съставят един хубав акт с глоба от 50-300лв. мисля, че беше и да не си хабиш нервите!
Пожарната е една от малкото институции които не са спирали да работят. Може би заради самосъзнанието което имат тези хора.:roll:

Stefan Caromov
02-08-2009, 21:12
А колко беше лесно да звъннеш в пожарната да дойдат да прочистят изхода и да съставят един хубав акт с глоба от 50-300лв. мисля, че беше и да не си хабиш нервите!
Пожарната е една от малкото институции които не са спирали да работят. Може би заради самосъзнанието което имат тези хора.:roll:

Това по план не се води авариен изход ,затова пожарната не е била уведомена...Въпросът е ,че всичко се нареди както аз искам