Log in

View Full Version : СвирванеПресветване

iavorpalazov
04-07-2009, 18:55
Преди няколко дена четох някаде из нета за една екстра из новите коли,при която като се натисне клаксона фаровете светват.Видя ми се лесна за изработка и след събиране на необходимите материали и инструменти започнах.За целта си набавих два метра двоен кабел (като за тонколони),два диода (свалени от едни релета който имах),реле-тъй като товара се увеличава и от стандартното 20А сега съм с 40А,поялник и едни скобички за захващане на кабела.Аз го направих така: от "+" и "-" на едната свирка пуснах кабел към "+" и "-" на крушката на дългите.Диода го сложих на "+" зада пуска само от свирката към фара,обратно не,че ми мина през главата че като пусна дългите и ша свирне цялата кола.Така и на другия фар от другата свирка.
Тестовете бяха положителни,а и си мисля,че ще върши работа(дано по малко да се налага да се използва клаксон).

П.С. Имам и още 1-2 неща също интересни и като ги направя ще пиша.

drumi1
04-07-2009, 19:04
Преди няколко дена четох някаде из нета за една екстра из новите коли,при която като се натисне клаксона фаровете светват.Видя ми се лесна за изработка и след събиране на необходимите материали и инструменти започнах.За целта си набавих два метра двоен кабел (като за тонколони),два диода (свалени от едни релета който имах),реле-тъй като товара се увеличава и от стандартното 20А сега съм с 40А,поялник и едни скобички за захващане на кабела.Аз го направих така: от "+" и "-" на едната свирка пуснах кабел към "+" и "-" на крушката на дългите.Диода го сложих на "+" зада пуска само от свирката към фара,обратно не,че ми мина през главата че като пусна дългите и ша свирне цялата кола.Така и на другия фар от другата свирка.
Тестовете бяха положителни,а и си мисля,че ще върши работа(дано по малко да се налага да се използва клаксон).

:clapping:Браво колега,поздрави за ентусиазма ,само ако може една две снимки за онагледяване.:cheers:

iavorpalazov
05-07-2009, 11:43
Друго интересно,което си мисля да направя е когато се отвори врата светват габарити.С реле за време което да задържа до към 10-15сек след затваряне на вратата,зада имаш време да вкараш ключа и да запалиш.Не е нещо особенно,но лично на мен ми харесва.Вече допълнително може да се върже и към осветлението в купето.

mordohy
05-07-2009, 12:22
:director: Ей!Спамери!Пишете само по темата!

soldier
05-07-2009, 12:41
Друго интересно,което си мисля да направя е когато се отвори врата светват габарити.С реле за време което да задържа до към 10-15сек след затваряне на вратата,зада имаш време да вкараш ключа и да запалиш.Не е нещо особенно,но лично на мен ми харесва.Вече допълнително може да се върже и към осветлението в купето.

На мен осветлението в купето ми е така. Като се кача изгасва като включа на контакт, до сега никога не ми е изкасвало осветлението преди да съм дал на контакт, а първо си слагам панела, намествам се, свалям си якето ако е студено.
Виж да не би да нямаш някакъв проблем с лампичката ;)

tonov
05-07-2009, 14:45

Евала за ентусиазма колега, но би било много по рационално вместо да прекарваш силови кабели по коша, да сменяш релета и да използваш мощни диоди, просто да вземеш + от релето на клаксона и да го подадеш през едно диодче към релето на дългите.

На мен осветлението в купето ми е така. Като се кача изгасва като включа на контакт, до сега никога не ми е изкасвало осветлението преди да съм дал на контакт, а първо си слагам панела, намествам се, свалям си якето ако е студено.
Виж да не би да нямаш някакъв проблем с лампичката ;)

На 145 няма модул за закъснение.

@iavorpalazov, помисли за гасене на лампите като дадеш на контакт.

iavorpalazov
05-07-2009, 16:28
Евала за ентусиазма колега, но би било много по рационално вместо да прекарваш силови кабели по коша, да сменяш релета и да използваш мощни диоди, просто да вземеш + от релето на клаксона и да го подадеш през едно диодче към релето на дългите.

На 145 няма модул за закъснение.

@iavorpalazov, помисли за гасене на лампите като дадеш на контакт.

Да колега прав си.Това го направих по най-оптостения начин,и май ша си остане така,щом върви.Ако някой все пак опита да направи същото,моят съвет е да го направят по твоя начин.По професионално ще е.

455115
07-07-2009, 23:00

Най-лесно слагаш един кондензатор на едно обикновенно реле и ето ти реле за време!В зависимост от капацитета на кондензатора и консумацията на релето задържа за различно време.

emo84
07-07-2009, 23:40
на мен пък като отвиря врата ми светва задния плафон (над задната седалка) и незнам кво да направа да не светва като се отваря врата,а предния съм му дал най крайно ляво положение на копчето за да не светва и той,че ме заслепява и ме дразни.

mordohy
07-07-2009, 23:44
Ами изключи го!

emo84
07-07-2009, 23:55
Ами изключи го!
е как де? натискам го,той светва по силно и постоянно,задържам го нищо не става.или съм тъп или плафона се е...ва с мене :tooth:

Христо_Сираков
08-07-2009, 08:38
е как де? натискам го,той светва по силно и постоянно,задържам го нищо не става.или съм тъп или плафона се е...ва с мене :tooth:

и моя си свети като отворя вратата,като не искаш да свети махай крушката друго решение няма

iavorpalazov
11-07-2009, 22:16
Днес вече го направих и това.Поръчах си едно реле за време от интернет ( 20-200сек),свързах го към копчето на вратата и към габаритите,настроих го на грубо 18-20сек. и нещата се получиха.Видях малко зор с кабелите на релето,но с малко помощ се ориантирах.Сека като се отвори вратата светват габаритите и чак след затварянето започва да си брои секундите,ънче свети постояно ако се остави отворено.Получи се добре и на мен лично ми харесва.