PDA

View Full Version : Пълнене с фреон в Пловдив!!!



1239
10-07-2009, 18:49
Здравейте, имам нужда от помощ. По принцип колата ми е със стария фреон, но сега няма никой вътре и е за пълнене. Та искам да ми кажете къде да отида в Пловдив да ми напълнят от новия - някъде като за по-земни хорица.

Alfa User
10-07-2009, 19:01
Ох, и аз се присъединявам към питането, макар че съм с новия фреон.

Pepo
10-07-2009, 23:56
Аз ползвам услугите на едно гаражче в Кючук Париж

метъл
13-07-2009, 16:27
Здравейте, имам нужда от помощ. По принцип колата ми е със стария фреон, но сега няма никой вътре и е за пълнене. Та искам да ми кажете къде да отида в Пловдив да ми напълнят от новия - някъде като за по-земни хорица.

Ако ще сменяш фреона (от R12 на R134a) трябва да си смениш и маслото, защото не са съвместими! Погледни документацията на компресорите, а не слушай "майсторите" - те гледат само да ти вземат парите. На мен ми наляха "R12" (пиша го в кавички, защото според друг майстор са ми сложили R134a, поради простата причина, че според втория, първия отдавна няма R12). Натуй отгоре ми взе повече, защото "старият фреон не се намирал" (цитат), а компресора ми след една година блокира :angry1:
Сега, ако някой бъде така добър да обясни как се прави процедурата наливане на масло (за да знам дали да се доверя на поредния...). Четох из нета, но така и не разбрах със сигурност :-(:surrender::please:. Моя компресор Sanden SD709 според инфо в интернет може да работи и с двата фреона. Той има пробка най-отгоре, в задбуталната кухина. В документацията (която намерих) пише, че това е пробка за контролиране на маслото и нищо повече. Също така видях по рисунки из нета фуния забодена в този отвор (на пробката) и през него да се налива масло. Да, но колко? 150гр (толкова пишат когато се налива с фреона)!?! Много са (за задбуталната кухина)! Не ми се вярва дори да ги събере! А дори и да стане това, вероятността за хидравличен удар не е никак малка! Ако го налея във фреона от къде ще се мажат лагерите отзад? Само от пропуските покрай буталата ли - не вярвам. Някой ако може да даде инфо, че ще се побъркам! И не слагам компресора, защото ако трябва да се налива през пробката на място не може... И колата ми не е в движение... Гадост...