View Full Version : TPS-потенциометър
KalinAlfista
12-07-2009, 14:24
вазможно ли е първите 30секуди при палене на колата да ми прекасва заради тази джаджа TPS-потенциометър (http://axm-auto.com/index2.php?brand=3&model=45&modif=182&cat=351&subcat=360&prod=2990&numenkl=1&show=1) и предарпва на ниски обороти....и в спортният филта се чува съскане...после оборотите се нормализирват...колата е 145 1.6 Т.С. мерси предварително....:innocent:
На моята кола се чуваше съскане постоянно,така и така никой неразбра защо но беше ефектно :) дано някой ти отговори на въпроса :)
KalinAlfista
12-07-2009, 20:45
На моята кола се чуваше съскане постоянно,така и така никой неразбра защо но беше ефектно :) дано някой ти отговори на въпроса :)
да не би да е дебитомер?:devil2:
spe4elist
12-07-2009, 20:52
вазможно ли е първите 30секуди при палене на колата да ми прекасва заради тази джаджа TPS-потенциометър (http://axm-auto.com/index2.php?brand=3&model=45&modif=182&cat=351&subcat=360&prod=2990&numenkl=1&show=1) и предарпва на ниски обороти....и в спортният филта се чува съскане...после оборотите се нормализирват...колата е 145 1.6 Т.С. мерси предварително....:innocent:
Как разбра, че джаджата не работи?
Не вярвам да е от това. По-скоро ламбда сонда и/или дебитомер.
Възможно е ! Сваляш ги и го проверяваш с уреда !
KalinAlfista
12-07-2009, 23:52
Как разбра, че джаджата не работи?
откачих буксата на TPS-са и сащите звуци съсздава мотора съска прекасва...800-1200 оборота....
това ми го прави само на топал мотор..........по принцип когато го прави не винаги...но напоследак често.....
spe4elist
13-07-2009, 00:11
А на диагностика ходи ли?
KalinAlfista
13-07-2009, 00:18
да не излиза никакви грешки....
Съскането може да е от много неща.Ако се чува вътре във филтъра,може да се дължи на работата на моторчето за празен ход.Тоест звука да е от отвора на байпаса.Игрането на оборотите на празен ход при топъл мотор,много често са и от спукана ламбда сонда,както и от замърсено моторче.Друга вероятност е да има скъсано маркуче на вакуумите.
аве хора,от конусите винаги се чува как засмукват въздух,нали това е целта им:boost::boost:
KalinAlfista отстраняваш вероятностите една по една ,това е начина !
Тпса го сваляш вземаш един уред закачяш го на лявото краче и средата после дясно и среда ,включваш на зум (мериш съпротивление) и въртиш плавно врътката ,трябва да се покачва и понижява плавно съпротивлението , тпса е графитен и доста често в начялото където е най-използван (като припомпваш газта) се изтърква и компа се ошашавя ! Моя имаше изтъркано в начялото и ми играеха яко стойностите (оборотите) тук е момента да кажя едно голямо МЕРСИ на колегата mordohy който ми подари тпсче което е в добро състояние и сега никакви ядове нямам ;)
KalinAlfista
13-07-2009, 17:21
колеги проблема е остранен след като си купих днес тпс-потенциометър мерси на всички които дадохте профисионално мнение....колата няма нищо общо със преди няма менене на обороти и на ниските варви по добре...
колеги проблема е остранен след като си купих днес тпс-потенциометър мерси на всички които дадохте профисионално мнение....колата няма нищо общо със преди няма менене на обороти и на ниските варви по добре...
Супер че си си оправил проблема,колко парички ти излезна потенциометара?
KalinAlfista
13-07-2009, 20:34
оффф не се оправи днес цял ден няма пролем преди малко пак го направи...незнам вече може да е дебитомер???ама си върви мн добре колата няма как да е това...а ламбда сонда не ми се вярва не пуши черно....свещи????дали не са незнам???
оффф не се оправи днес цял ден няма пролем преди малко пак го направи...незнам вече може да е дебитомер???ама си върви мн добре колата няма как да е това...а ламбда сонда не ми се вярва не пуши черно....свещи????дали не са незнам???
А разхода как е ?
Като сме тръгнали да хвърляме боб,що не откачиш сндата и да пробваш без нея.Ако има видим позитивен резултат -от нея е,ако не- е от дебитомера.Ама каквото и да е иди на диагностика!
Като сме тръгнали да хвърляме боб,що не откачиш сндата и да пробваш без нея.Ако има видим позитивен резултат -от нея е,ако не- е от дебитомера.Ама каквото и да е иди на диагностика!
То и това малко пак на тото да играе ама най добре си е да се отиде на диагностика така и така.Несамо дебитомер и сонда нещата който може да ебават работата
KalinAlfista
14-07-2009, 00:32
разхода е нормален...7л изван града и 8-10 града...значи проблема е само при стартирване на мотора....значи случката е следната(палая колата вдига 1200 оборота което е нормално като почнат да падат на 900-800...задаржаги за секунди и се получава леко заиграване на оборотите межди 800 и 1000 така 3-4 пъти го прави)Сега пробвах откачих Дебитомера и запалих без него резултата е отличен нямаго проблема....се пак аз знам,че дебитомера ако е прецакан не варви колата а тя си варви мн добре...
почисти си първо дроселовата клапа.а свещи кога последно си сменял и какви са.
KalinAlfista
14-07-2009, 17:12
дросела сам го изчистил...а сещите са NGK.....днес смених големите свещи ще вида дали има промяна за сега е наред мотора....ама сам сигорен че дебитомера е наред...колата варви мн добре за 1,6....
KalinAlfista
15-07-2009, 00:24
КОЛЕГИ ПРОБЛЕМА Е РАЗРЕШЕН СЪС НЕСТАБИЛНИТЕ ОБОРОТИ ПРИ СТАРТИРВАНЕ НА МОТОРА....ПРОБЛЕМА Е БИЛ ГОЛЕМИТЕ СВЕЩИ НА МОТОРА ЗАМЕНИХ ГИ СЪС НОВИ НА NGK....МЕРСИ НА КОЛЕГАТА mordohy (http://www.alfaromeo-bg.com/forum/member.php?u=6278) И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.....ПОЗДРАВИ!!!!