View Full Version : свирене при спира4ките
колеги имам един такав странен вапрос
когато си карам номално колата при натискане на спирачка всичко е нормално но като реша така малко повече да се направя на шумахер започват да ми свирят изключително много спирачките
а накладките на предни и на задни колела са сменени
от какво може да се получава това
а колата ми е алфа145 1.8тс
най доброто беше в магазина
Тогава явно и магазина трябва да смениш:).
Моите накладки не бяха най-хубавите,но до последно при екстремни спирания(винаги),никога не са ми просвирвали дори и като спиращ влак :).
А свиренето при леко и продълително натискане на какво се дължи? И не става дума само в жегите.
А свиренето при леко и продълително натискане на какво се дължи? И не става дума само в жегите.
Дали ще е студено или топло,след като натиснеш спирачката къде ще е разликата.Няма.Те си загряват малко или много и започват да просвирват.
Един колега е казал, че е виждал Ламборджини или Порше беше със свирещи спирачки, така че нема място за притеснение :D
мойто феродо е Simer,правя се често на шумахер но не свирят,на 4000км са ,карай си така докато изтънеят ,стига да не те нерви,колега. късмет:eat::dunno::yes:
а иначе много добре спира
доста хора се чудят как толкова бързо спира
ама това свирене ме ядосва
Както и нас ни ядосват двата ти поста,защото във форума се пише на кирилица,а не с цифри!
Мордохай
а ина4е много добре спира
доста хора се 4удят как толкова бързо спира
ама това свирене ме ядосва
До колкото знам това се получава при смяна на накладките, ако с новите се спира по агресивно преди да са слегнали със спирачния диск се получава нещо от сорта на закаляване и за това "свирят" което не е опасно, а само дразнещо за ухото. Така са ми казвали и не претендирам че е вярно !
astronoma
26-07-2009, 01:14
накладките са си менте....
Mind_Control
27-07-2009, 10:49
Един колега е казал, че е виждал Ламборджини или Порше беше със свирещи спирачки, така че нема място за притеснение :D
Аз съм чувал на ферари (може би 360) като минаваше пред Буда бар как ми свирят спирачките.
А инче аз имам един въпрос- в движение ми се случва да ми просвирва от към предните колела със същия звук като от спирачки. Например при лек завой без да съм натиснал спирачките, а когато ги натисна леко изчезва звука. Това на какво може да се дължи?
Абе мойте са Феродо Премиер и не са свирили нито отначало като ги сложих, нито после след като са легнали. Сигурно е от материала. Пък и ти казваш, че става когато се правиш на шумахер - ако ги прегрееш е нормално да им се промени поведението при различната температура дали ше спират по-зле или ше издават звуци, все нещо ше има.
Пък и по важно е да спира добре, щом нямаш пробелми със самото спиране тъй ше върви :) То и тия ферарита ги коментираме, че им свирят спирачките, ама да идем ние с тихите спирачки, пък да видим дали ше спрем бързо като ферарито ;)
Jivko7777
30-07-2009, 16:38
А инче аз имам един въпрос- в движение ми се случва да ми просвирва от към предните колела със същия звук като от спирачки. Например при лек завой без да съм натиснал спирачките, а когато ги натисна леко изчезва звука. Това на какво може да се дължи?
И аз имам същия проблем...
Когато караш лекичко в завой или когато потегляш бавно и се чува този просвирващ звук, но това колега нашето се получава от крив диск...Просто няма от какво друго да се получава така...
и при мен го има същия проблем като на колегата в горния пост, тези дни ще сменям накладките и ще ви кажа резултата, взех си някаква английска марка - ETF в магазина ми ги похвалиха, пък ще видим резултата :unsure:
LeoVin4i
30-07-2009, 21:56
И аз имам същия проблем...
Когато караш лекичко в завой или когато потегляш бавно и се чува този просвирващ звук, но това колега нашето се получава от крив диск...Просто няма от какво друго да се получава така...
Едва ли е от крив диск. Поне на 145/6 има една ламаринка зад диска, нещо като топлинен щит го играе. Ако по някаква причина започне леко да закача в диска и почва много гадно да свири. При мене го правеше най-вече в завой :devil2: А за свиренето на накладките има една медна грес, която се маже там където накладката опира в апарата. Изпадали в резонанс или нещо такова ми каза майстора дето ми ги сменя. Не знам дали е заради греста или щото са от скъпата серия на FERODO обаче не свирят моите, ама истината е някъде там :alien:
и при мен го има същия проблем като на колегата в горния пост, тези дни ще сменям накладките и ще ви кажа резултата, взех си някаква английска марка - ETF в магазина ми ги похвалиха, пък ще видим резултата :unsure:
Тия ETF съм ги чувал - май били добри ;)
http://www.etf-freni.it/eng/default.asp
Отваряш,разглобяваш и смазваш шлиците и проблема е решен.Ей..........шлиците не накладки и дискове!!!
Отваряш,разглобяваш и смазваш шлиците и проблема е решен.Ей..........шлиците не накладки и дискове!!!
Цитирам колегата, че да не стане хвърлим някои в драките от много смазки и обезшумяване на спирачки ;)
И после да каже, че го е прочел във форума да си ги смазва :)
е това ще е голяма простутия ако някой си смаже накладките с грес
имай предвид, че от феродо до феродо има разлика - карал съм с накладки, които трябваше да издържат 80000 км (вероятно са издържали - замина колата), но също и с такива, които за 20000 се износваха изцяло. аз бих предпочел меките, т.к. се износват те, а не дисковете. посвирването е по-характерно за по-твърдото феродо. стига да е посвирване, а да не е стържене - тогава обикновено има контакт на метал с метал - трябва да се огледат дисковете (при стържене се получават много характерни следи - грапави, концентрични) и барабаните евентуално. ако всичко е наред - има достатъчно феродо, повърхностите са чисти и всички спирачни апарати работят, тогава посвирването не е опасно.