Log in

View Full Version : тенденциозно ли ни дезинформират?

Z:)m
07-08-2009, 13:18
http://dnesplus.bg/Incidents.aspx?d=290471
Горният линк е един от множеството информационни бюлетини, в които се съобщава за поредната катастрофа. На пръв поглед - нищо ново! Все същите обстоятелства - пиян шофьор, движещ се с несъобразена скорост и поредната жертва, загинала по безумно нелеп начин...
Провокира ме обаче друго. Снощи по някакво случайно стечение на обстоятелствата, видях едно от момчета, които са били във въпросния автомобил. Станах свидетел и на неговия разказ. От разказаното стана ясно, че останалите трима пътници са само с охлузвания, натъртвания и повърхностни прорезни рани, а жертвата (18 год момиче) умира, вследствие на това, че /забележете!!!/ един винкел от парапета се забива в главата й!!!
Тук почва да ме чопли следния въпрос - ако въпросния парапет беше изработен и монтиран съгласно съответните технически норми и изисквания, дали инцидента нямаше да се размине само с малко изкривени ламарини и уплах?! Все си мисля, че крайпътните мантинели и парапети (особено на мостове), служат да задържат при подобни случаи автомобила на платното, а не да те доубият (ако случайно си оцелял).
Защо ето този факт от самия инцидент не се споменава?
Всички трябва да поемат отговорността за действията си, но дали това трябва да е цената на един човешки живот?!

BO
07-08-2009, 13:35
Това не е дезинформация.
Просто фактите са си факти.
Пиян, не съобразява възможностите си, управлява в състояние забранено от закона и има умрял поради негова вина. Това е!
По същата логика може да обвиняваме и общината, защото примерно парапета е много по-стар и е направен според стари стандарти.
Има нови технологии за изработка, минали много повече тестове и одобрени за употреба.
Общината не е сменила въпросния парапет и дай сега - тя виновна за смъртта на човека.

bouncer
07-08-2009, 13:48
дезинформация? лъжат ни? при все че има убито 18-годишно момиче от някакъв пиян малоумник, който решил че е безсмъртен за какъв парапет говориме по-точно??? и да ти отговоря на въпроса - дали е можело или не можело да се размине само с уплах никой не може да гарантира, но мога да ти гарантирам, че шофьора е извършил убийство според мен и трябва да гние по затворите цял живот а банда загорели тираджии да му разпукват халката всеки ден! и пак ще му е малко!

Jivko7777
07-08-2009, 13:53
Много лошо...Горкото момиче...

aav
07-08-2009, 14:35
http://dnesplus.bg/Incidents.aspx?d=290471
Горният линк е един от множеството информационни бюлетини, в които се съобщава за поредната катастрофа. На пръв поглед - нищо ново! Все същите обстоятелства - пиян шофьор, движещ се с несъобразена скорост и поредната жертва, загинала по безумно нелеп начин...
Провокира ме обаче друго. Снощи по някакво случайно стечение на обстоятелствата, видях едно от момчета, които са били във въпросния автомобил. Станах свидетел и на неговия разказ. От разказаното стана ясно, че останалите трима пътници са само с охлузвания, натъртвания и повърхностни прорезни рани, а жертвата (18 год момиче) умира, вследствие на това, че /забележете!!!/ един винкел от парапета се забива в главата й!!!
Тук почва да ме чопли следния въпрос - ако въпросния парапет беше изработен и монтиран съгласно съответните технически норми и изисквания, дали инцидента нямаше да се размине само с малко изкривени ламарини и уплах?! Все си мисля, че крайпътните мантинели и парапети (особено на мостове), служат да задържат при подобни случаи автомобила на платното, а не да те доубият (ако случайно си оцелял).
Защо ето този факт от самия инцидент не се споменава?
Всички трябва да поемат отговорността за действията си, но дали това трябва да е цената на един човешки живот?!

какви парапети, какви 5 лв. Аре като е нашо момче шофьора да са ни виновни парапети, мостове, дървета, дерета. Роднините на момичето да му търсят пълна отговорност, а не да гледат мантинелите. Предполагаш ли колко 18г. момичета са минали оттам без проблем??? Що не те чопли този въпрос? щото не са ги возили пияни

milenamr
07-08-2009, 14:59
И на мен ми се струва абсолютно неуместно да се коментират някви си парапети, колко не били добре направени при положение, че не парапета е този който е наливал алкохола в чашката на виновника и не парапета е този, който трябва да попълни празнината в главния му мозък, поради която се осмелява да кара пил и да вози още 3-ма при това.
Незнам, далеч съм от тази логика да натискаме държавата или общината да прави специални укрепления за субекти, които нямат пречки и скруполи пред законите и за тях е нормално да се шофира след употреба на достатъчно количество алкохол.
И сигурно пак ще се коментира въпроса за това, че който е идиот нека се трепе, но поне да не убива невинни.Ами мисля, че и "невинните" си имат известна вина в случая.
Въпрос на лично самосъзнание, плюс роля на семейство и училище е човек да има ясно и точно изградени непогазими принципи :
1.Да не шофира след употреба на алкохол
2.Да не се качва в колата на употребил алкохол( ако ще да е най-добрия му приятел, брат, баща, майка и т.н)
Всеки трябва да носи лична отговорност за собствения си живот.
При нарушаването на тези 2 принципа стават такива инциденти и ще прдължават да стават.
От миналата година въведоха в училище специални допълнителни часове по гражданска защита, в които до известна степен е засегнат въпроса със създаването и отстояването на тези 2 принципа.Дано да има поне малко резултат от това нововъведение .
Закона е друга работа, ясно е каква тежест имат за законите в България за нейните граждани, това е друга тема ......

dimo
07-08-2009, 15:27
Бог да го прости момичето.

За убиеца затвор!

Добре че в този момент не имало там пешеходци или насрещно движещ се автомобил ....
Присъдите за ПТП с загинали или тежко ранени при шофиране в пияно или дрогирано състояние трябва да бъдат увеличени .Същото важи и за нанасянето на материални щети .

Old Fox
07-08-2009, 15:30
Тук почва да ме чопли следния въпрос - ако въпросния парапет беше изработен и монтиран съгласно съответните технически норми и изисквания, дали инцидента нямаше да се размине само с малко изкривени ламарини и уплах?! ?!

Не те ли чопли въпроса, дали ако тоя кретен не беше пил нямаше да се случи това?
Мен чопли това че всички си търсят проблемите другаде. Парапети, мантинели, огради, дървета и т.н.
Не ги маханаха тия парапети начи, човека не мое да си кара спокойно като се набълбука шъ знайти.

07-08-2009, 15:31
Не защитавам шофьора и не го оправдавам за действията му! Дори и не го познавам... нито пътниците му. Наистина искрено съжалявам за гибелта на момичето, което тепърва може би щеше да изживее едни от най-хубавите и запомнящи се мигове в живота си.
Просто ме жегна това - "парапета пробива предното стъкло на колата и се забива в главата на момичето". Звучи ми като кадър от филм на ужасите... :(
И съм съгласен - нека шофьора си понесе наказанието за извършеното деяние, но помислете и в/у следното:
- ако мантинелата си беше мантинела, а не няколко заварени смешни винкела, може би сега нямаше родители и приятели да страдат заради нелепата смърт на момичето. Може би!!! Все си мисля, че това щеше да даде някакъв шанс на момичето да оцелее.
И може би, мантинелите да пречат на някои безотговорни и обезумяли водачи на МПС, но все ми се струва, че главното им и основно предназначение е да запазят невинните пешеходци, а в случая... може би и някой невинен пътник?!
Проблеми по нашите пътища има и не знам, защо не се посочват и те!
Няма да цитирам случаи, в които поради необозначена дупка на пътя (и изобщо поради наличието на такава) автомобил се преобръща и спира в канавката. А за потрошеното имущество въобще и дума не искам да отворя. Жалкото е, че понякога цената на това безхаберие е един човешки живот.
Пак казвам - не оневинявам пияният шофьор, но не си затваряйте очите и за другите аспекти и обстоятелства!
Надявам се този път да бъда разбран правилно.
Приятен и weekend на всички!

Sm0k
07-08-2009, 18:32
Проблеми по нашите пътища има и не знам, защо не се посочват и те!
Няма да цитирам случаи, в които поради необозначена дупка на пътя (и изобщо поради наличието на такава) автомобил се преобръща и спира в канавката. А за потрошеното имущество въобще и дума не искам да отворя. Жалкото е, че понякога цената на това безхаберие е един човешки живот.
Пак казвам - не оневинявам пияният шофьор, но не си затваряйте очите и за другите аспекти и обстоятелства!

Понеже не се каза много по-темата, а въпроса все пак беше дали ни дезинформират целенасочено - не, не е целенасочено в тоя случай. Журналистите не ходят на катастрофата да видят на място какво е станало, а вземат данните от КАТ. Това са им казали КАТ, това са написали, така че едва ли е нарочно - ако знаеха историята с парапета със сигурност щяха да я напишат.
А както знаем за КАТ това ПТП е причинено заради употреба на алкохол и несъобразена скорост, тях не ги интересува къде какъв парапет е стоял. Същото е и при дупка, обозначена необозначена, паднал ли си вътре е несъобразена скорост, ако не си съгласен - обжалваш, това че поддръжката не е адекватна не дава на КАТ право да освобождава водачите от отогворност за ПТП, щото те някого тряба да напишат виновен, и това не може да бъде дупка или парапет. Те си пишат вината на единствения възможен, а пък само съда може да отмени тая работа. И не може да бъде по друг начин, щото ако им дадем право да оневиняват заради лош път или калпав парапет, ще бъде много лесно да се измъкне някои, който е виновен наистина.

Е в случая например е ясно на кого е вината. Това, че пияния водач е катастрофирал, точно там където е бил въпросния парапет, не означава, че само там е бил пиян - той си е бил пиян от всякъде през целия път и със същия успех можеше да нацели бетонен електрически стълб и да утрепе всички пътници, а при стълба няма как да обвиним някого, че не си е свършил работата, точно щото си я е свършил - сложил е стълб и на него там си му е мястото - не може да спрем тока на близкото село, понеже "от тука ще минава пияния герой". А тоя пилот не е бил пил малко, щото пише, че е бил с 1.6 - това не е става от една бира...

Bottata
07-08-2009, 19:22
на един комшия баща му се хлъзга след тинелите по витиня като стъпва на заледеното. нахлузва парапета и той промушва цялата кола и се забива в задната седалка. Минал е мужду предните две. Друго парче охлузва жена му - по скоро леко я одрасква и разкъсва предната седалка отстрани. може и едно и също парче да е
Карал е с не повече от 60км.
Уникален късмет са извадили...
Нашите мантинели и за украса не стават - вместо да помагат - да върнат колата в пътя, те само сеят допълнителни парчета и по-голяма вероятност за наранявание и смърт.
И абсолютно всички се оплакват че тези парапети за нищо не стават.
Не оправдавам пияния шофьор, ама конкретната причина за смъртта е ПАРАПЕТА, а обстоятелствата или помоща са на шофьора.

aav
07-08-2009, 23:09
... ама конкретната причина за смъртта е ПАРАПЕТА, а обстоятелствата или помоща са на шофьора.
Ясно, ако някой ти резне грътляна, ножа ще е конкретната причина за смъртта, а ножодържача ще е обстоятелство или помощник - както ти харесва.

fred
08-08-2009, 08:28
Конкретната причина за смъртта не е парпета, дървото, канавката, а че ПИЯНИЯ е загубил управлението на автомобила.
Същото важи и за трезвия, който не се съобразява с пътната обстановка.Както са отбелязали и други колеги по горе, може да има наистина случаи, когато катастрофата да е по причина извън шофьора, но това е друга работа.Иначе, гладък път, вали дъжд, опа някой излетял-ами да се е съобразил с мократа настилка.

Kuku
08-08-2009, 10:31
Същото е и с "Войната по пътищата" - всички говорят за нея, ама никой не я е виждал :lol:

08-08-2009, 10:46
Мисля, че все още не сте ме разбрали напълно...
Да, журналистите казват, това което КАТ им посочва. А КАТ премълчават доста неща... На всеки е ясно, че негласно, КАТ правят услуга на общината, правят услуга на застрахователите, правят услуга и на държавата. Вместо да се информират съответните инстанции и министерства за определени проблеми по пътищата, за да може и да се вземат в последствие мерки, нещата доста често приключват с извода "несъобразена скорост". Това важи и за уж статистиката която от време на време се прави за жертвите по пътищата.
Да обаче, ако държавата е наистина с грижа за своите данъкоплатци, тя ще инвестира в тяхната сигурност.
Разбира се, никой не може да те спаси от самия тебе, когато не те слуша главата, но в случая ще посоча само един пример - в Англия се разработват и изпитват електрически стълбове, които при удар с автомобил се прегъват и не нанасят такива сериозни поражения. След това, разбира се, провинилият си плаща за нанесените щети, но е жив... оцелял... и продължава да работи и да си плаща данъците.
И накрая да обобщя - причина за трагедията е шофирането на автомобил в нетрезво състояние, а и пътниците можеха да се съобразят с това и да не се качат в автомобила. Но мислите ли, че е маловажен и факта - парапета пронизва жертвата? Това дали се знае където трябва, за да може все пак да се направи още нещичко за безопасността ни по пътищата?

Kuku
08-08-2009, 11:13
То това не е от вчера и винаги е било тенденциозно ;)
Някой ако си мисли, че е случайно или няма конкретна цел, жестоко се лъже!

VFTI
08-08-2009, 11:29
Аз имам един въпрос...Утре когато се кача на колата ми, която е минала перфектен технически преглед(платил съм си всички данъци и такски и т.н..) и при скорост от 70км. в ляв завой при ограничение 90км. се спука гума, откачи цялото окачване ззаради огромен трап ТИП ковчег, а аз съм не съм употребявал алкохол от 21г. и 11 месеца и 7 дена, и се забия в мантинелата и умра, защото мантинелата е просто няколко винкела заварени на криво, ТА КОЙ ЩЕ Е ВИНОВЕН?

П.П Колко електрически стълба за лампи има при нас, които при удар в тях те ще абсорбират енегргията на удара и ще те запазят жив, независимо дали си карал прав, седнал, пиян, попикан и т.н.??? Колко? Защото в "белите" държави всичките им мантинели, парапети, стълбове за лампи и т.н. отговарят на някакви изисквания и целта им е да спасят живот, независимо на пиян или не човек, защото явно не само той може да загине...

Просто монетата има две страни и последствията са винаги изградени, от няколко различни действия или бездействия...Винаги има съвкупоност от причини...

Sm0k
08-08-2009, 11:31
На всеки е ясно, че негласно, КАТ правят услуга на общината, правят услуга на застрахователите, правят услуга и на държавата.

То това не е от вчера и винаги е било тенденциозно ;)
Някой ако си мисли, че е случайно или няма конкретна цел, жестоко се лъже!

Е добре, ако ми обясните конкретната причина да се прави това съм съгласен :) Само да не се окаже по поръчка на масоните и евреите ;)
А сериозно, наистина не виждам причина - каква полза точно имат общината държавата и застрахователите някои да умира от удар в стърчащ парапет? Вярно, пътищата ни са лоши, щото така ги правят, ама едва ли като полагат асфалта си мислят - "ей го тука след време ще се отвори дупка, ще предизвика катастрофа и ще умре човек - супер яко, продължаваме така да правим асфалта" ;) Или си мислите, че КАТ покриват калпавите пътища за да могат, тия дето ги правят да гепят спокойно мангизи, струва ми се нещо прекалено мащабен тоя заговор за нашите дребни "терикати" ;) Пък и какво има да му се крие на това, че там е стърчал парапет, не може да скриеш лошото състояние на пътищата, ако КАТ не кажат на вестника и ония не го напишат - всички хора са всеки ден на пътя и много добре знаят, че е скандално лош и без да четат вестник...

VFTI
08-08-2009, 11:36
Има защото като се разбере ще се вдигне скандал- медиите това чакат, иииииии държавата ще се наложи да дава пари за смяна на парапети, мантинели и т.н...А сега си ги пъха в джобчето...

Sm0k
08-08-2009, 12:25
П.П Колко електрически стълба за лампи има при нас, които при удар в тях те ще абсорбират енегргията на удара и ще те запазят жив, независимо дали си карал прав, седнал, пиян, попикан и т.н.??? Колко? Защото в "белите" държави всичките им мантинели, парапети, стълбове за лампи и т.н. отговарят на някакви изисквания и целта им е да спасят живот, независимо на пиян или не човек, защото явно не само той може да загине...

Тия условия на всички ни е ясно, че ги няма а в други държави ги има, ама това не важи само за пътищата, важи и за болниците и за училищата и за полицията (щото в белите държави не пестят от бензин за патрулката) - всички социални системи в БГ са на доста по-ниско ниво от колкото на някои други места, по същата логика накои може да пита, кой ще е виновен, че като ми трябва линейка няма да дойде навреме. Така, че това не е някакъв нов проблем или пък изолиран само на пътя. Състоянието на пътищата е само резултата от проблема, а самия проблем е по-сериозен ;)

Има защото като се разбере ще се вдигне скандал- медиите това чакат, иииииии държавата ще се наложи да дава пари за смяна на парапети, мантинели и т.н...А сега си ги пъха в джобчето...

Е, сега да не бъркаме нещата, държавата няма как да си ги пъхне в джобчето, тя си ги е пъхнала там когато сме си платили данъците. От там нататък може само да ги извади и наистина ги вади, въпроса е като ги извади дали отиват за мантинели "от тия скъпите" или отиват в някое друго джобче, обаче при всчики положения не отиват в държавата, щото тя ги дава ;)

И от цялата работа не става ясно как може трагикомичното състояние на пътя да се скрие от медиите и от хората... тия журналисти да не ходят на работа с хеликоптери, или пък някой колега като мине по пътя и като му паднат пломбите да си казва "я да си купя един вестник да прочета хубави ли са ни пътищата или лоши" ;)

tanatos
08-08-2009, 13:06
Цялата работа е тлкова жалка, че няма накъде повече. VFTI горе по горе е описал ситуация коята се случва всеки ден, по един или друг начин. Караш си изрядния автомовил с позволената скорост, на пътя дупка тип "Гранд каньон", опитваш се да я избегнеш, бухаш се в мантинелата и един винкел ти минава през главата. Кой е виновен? Според полицията ще си ти, щото не си съообразил че има дупка. Медийте ще врътнат нещата и айде шофера е виновен. Е да ама не..
Развитите държави дават стотици милиони за разработки на специални мантинили и сълбове, а от страни като нашата се иска само да закупят готовия продукт и да го използват. Това няма да стане скоро, 20 години крадоха и не се намериха пари, влезнахме в ЕС и ехехе да се отпуснат пари и айде пак лайняне схеми и нема кинти. Сега е криза и това ще е поредното оправдание. Така че забравете да се подобри или промени нещо.

Колкото до медийте, е много ясно че манипулират. Голяма част от българите са толкова лесно монипулируеми, че не е истина,а и не само.Медийте се използват за внушения от както има радио. Онзи ден когато беши земетресенито 20 минути по новините се говореше за цунамита. Насажда се страх в хората по всякакъв възможен начин.

souze
08-08-2009, 14:25
Цялата работа е тлкова жалка, че няма накъде повече. VFTI горе по горе е описал ситуация коята се случва всеки ден, по един или друг начин. Караш си изрядния автомовил ..........

Абсолютно покрепям колегата, просто се разсипаха да крадат последните 20г., а ние си пишем безсмислени постове от рода "пияния виновен, мантинелата виновна", основния проблем е в пътя, защото незвисимо пиян или трезвен като краставичка, можеш да се очистиш заради дупка, мантинела, дебел стълб или билборд.
Пияния зад волана е опасно явление и там пак си е виновна държавата, щото гъза да си скъсам немога го вкарам в пандиза, аз или който и да е от нашия форум, а колкото и да си говорим за самоконтрол, съзнание и т.н, то говеда има навсякъде по света и ние не сме изключение от правилото.
И по темата съм абсолютно убеден, че умишлено се изкривяват факти подробности и събития(не само за конкретния случай)......

Kuku
08-08-2009, 20:55
Е добре, ако ми обясните конкретната причина да се прави това съм съгласен :) Смок, как ти звучи причината "пари" ?!
Или много пари... власт... много власт... много пари и много власт... още повече пари и власт.....

fred
08-08-2009, 22:50
Ясно е че лошите пътища утежняват движението и са предпоставка за катастрофи, тук спор няма.
Но затова шофьорът би трябвало в крайна сметка да се стреми да ограничи до минимум евентуаллни катастрофи, като се съобразява с всяка конкретна ситуация.
А като гражданин-да изисква подобрението и :bangin:

ФЕРАРИСТ
09-08-2009, 00:23
Мое да не се хареса тва дето ще драсна, но категоричноста ми за това е желязна, неслучайно го държа и в подписа си......
Пияния си е пиян, безспорно пряката вина е в него, не коментирам косвената на другите че са се качили като го знаят - ако аз се халосам някъде като съм знаел че спирачките ми не стават, съм си виновен сам......Дърветата, палапетите и прочее обекти не са пряка причина за жертвите, те са косвена, пияни винаги ще има, некадърници тоже, но косвените фактори в много от случайте зависят от съвсем други неща.....
И понеже неска ми е криво, ще ви задам един брутален въпросо-пример.....
Представете си че загиналата е ваша жена, сестра, майка, или поне любовница. И парапета не е парапет, а дърво.....както е и в повечето случай между другото......пиянката губи контол и по някаква случайност дървото е от нейната страна, тя отива веднага във Вечните ловни полета, пиянката и оставналите имат само порязано, натъртено и дискомфорт в ноктите......вие сте жадни за мъст и вендета, лично ББорисов ви дава зареден калашник който да изпразните в току-що залюляното на бесилката тяло на пиянката, седнал за всеки случай в електрически стол с 2к волта......след това трупа се дава за вечеря на уличните кучета и по закъсали котки, привлечени от аромака на печено човешко.......и в тоя величествен момент до вас изодзад се приближава Дядо Боже и ви шепне -
- Глей са копили, неска съм на кеф, и затва ще ти дам право да върнеш някой неща и събития назад - тоя така или иначе щеше да кара поркан, тая така или иначе щеше да се вози при него, така или иначе щяха да катастрофират - ама от тебе сега зависи дали там да има дърво или да няма.......
Искам да видя в тая ситуация кой ще каже - Няма проблем, нека дървото да си остане, важното че пиянката ще го убием, и той ще е виновен.....
Дърветата не са виновни за катастрофите, те са виновни за жертвите от тях, много от вас бъркат тия понятия.......
Дърветата не са виновни за катастрофите, те са виновни за жертвите от тях.
Дърветата не са виновни за катастрофите, те са виновни за жертвите от тях.
Повторих го 2-3 пъти за да го запомните......
Като се били изрежели всички дървета и малоумниците по пътищата нямало да намалеят - ебаси тъпите доводи са тва - никой не говори че ще намалеят, но ЖЕРТВИТЕ от техните действия ще намалеят по дяволите.......

---------- Post added at 00:23 ---------- Previous post was at 00:15 ----------

А сериозно, наистина не виждам причина - каква полза точно имат общината държавата и застрахователите някои да умира от удар в стърчащ парапет?
Застрахователите не знам, обаче в подкрепа на една логика искам да те запитам представяш ли си какво би станало ако да речем поне за месец, никой по света не боледува абсолютно от нищо, 6 милиарда гърла свежи като репи, в цветущо здраве......ако питаш мене такава криза ще цъфне, че тая дето уж сега се точи ще е като разтривка......
Ще ме питаш ли защо ще се получи криза.....

Bottata
09-08-2009, 11:58
Пътя от Нова загора до Кортен.
Една хубава идеално права отсечка от 3-4 км.
И от двете страни през 10-15метра черници имаше.
И перфектен път за гонки или само пробване на колата колко върви
И всяка година имаше по няколко жертви.
И се утрепа гаджето на щерката на кмета на Кортен (съученичка ми беше).
И на следващата година по настояване не щерка му, не знам какво прави човека ама всички дървета ги изкорениха, не ги отрязаха а изкорениха!
Ама защо трябва да се случи нещо на някой близък, и на човек с възможности че да се оправят елементарни неща.
Защо строят нови магистрали и разделят платната само с една отнемаща живота мантинела, а не предпазваща го.
Винаги стават грешки, човешко е ама защо по пътищата ни не се дава втори шанс за живот на 500 души годишно!
Та и най-големите ни престъпници, и убийци, и изнасилвачи имат втори шанс.
Къде държавата си изпълнява задължението да се грижи за своите граждани?
Стане някъде катастрофа - примерно стара-нова загора си квалифициран като "изключително опасен участък".
И как решиват пролема? Забраниха изпреварването, слагат знак за ограничение на скоростта. И стои кука там и пише акт за неправилно изпреварване, за превишена скорост и т.н.
Ами с това абсолютно нищо не се решава! Освен прехраната на семейството на куката.

Old Fox
09-08-2009, 12:15
И перфектен път за гонки или само пробване на колата колко върви

:brickwall:
Ма да бе направили път за гонки и не махнали дърветата тумбаци с тумбаци.
Изобщо четете ли това, което пишете?

Bottata
09-08-2009, 12:27
Вече повече от 15 години откак са махнати дърветата.
Вече 15 години не съм чул или разбрал че по този път има загинали.
А преди всяка година имаше по няколко случая ..
Аре сега ми кажи каква е причината?

Ами да вземат да направят огради от наострени колове по пътищата и който кривне само малко от "правия път" и на място ..

ФЕРАРИСТ
09-08-2009, 12:37
:brickwall:
Изобщо четете ли това, което пишете?
Ти си най - примерния шофьор не само във форума, но и в цяла югоизточна Европа - по една или друга причина напускаш пътя и поемаш надясно - какво предпочиташ да има там - дърво, мантинела или поле.......

---------- Post added at 12:37 ---------- Previous post was at 12:32 ----------

Вече повече от 15 години откак са махнати дърветата.
Вече 15 години не съм чул или разбрал че по този път има загинали.
А преди всяка година имаше по няколко случая ..
Аре сега ми кажи каква е причината?

Ами да вземат да направят огради от наострени колове по пътищата и който кривне само малко от "правия път" и на място ..
Абим се само колега, трябва по една или друга причина да го преживеят за жалост за да стигнат до убеждението че липсата на дървета не намалява малоумниците по пътищата, но намалява последствията от тях......

VLADius
09-08-2009, 13:31
Какъв е извода - не пийте преди да карате, или пък ако пиете - махнете дърветата по пътя до вас. Едва ли...

tanatos
09-08-2009, 13:53
Ти си най - примерния шофьор не само във форума, но и в цяла югоизточна Европа - по една или друга причина напускаш пътя и поемаш надясно - какво предпочиташ да има там - дърво, мантинела или поле.......

Много ясно, че поле. Когато катастрофирах заради един тир, ако отстрани на пътя имаше дървете 100% щях да съм пътник. Иначе само се потъркалях без сблъсаци в разни черници,череши, орехи и други такива. По малкото крайпътни дървета несъмнено биха се отразили на статистиката. Колкото по малко предспоставки има за една смърт толкова по голям е шанса тя да се избегне.

Какъв е извода - не пийте преди да карате, или пък ако пиете - махнете дърветата по пътя до вас. Едва ли...

Нали се сещаш, че никога и по никакъв начин никои неможе да се пребори с пияните шофери. Пияни винаги ще има по пътищата , малоумници мислещи се за безсмъртни също, въпроса е да се намалят вредите от тях.

Sm0k
09-08-2009, 14:24
Абе аз съм съгласен, че липсата на дървета и наличието на качествени мантинели намлява последствията. Ама дори да изсечем всички дървета и да оправим всички мантинели (което не е малко обърнато в пари и труд и не се знае кога ще стане), малоумника пак ще намери къде да се удари - може да е населено място и да се удари в улична лампа, в бетонен стълб, в къща която е на един тротоар място от пътя (и няма как да махнем щото е частна собственост), може да влети в бензиностанция (пък аз там си пълня безнин и ми се вижда добре позиционирана) и да резне някоя бензиноколонка, може да се хвърли и в пропаст (и проспастта няма как да махнем). И накрая може да се удари в друга кола или камион, които също няма как да махнем.

Излиза, че с огромния труд да оправим всички мантинели и да махнем всички дървета ще спасим максимум 10 процента от жертвите, а с това да махнем малоумниците от пътя (което е още по-тежка задача), ще спасим много повече. Вярно е, че и за най-дисциплинирания шофьор има риск да напусне пътя по различни причини и да се цепне в дървото, но ми се вижда, че отношението м/у тия които напускат пътя поради стечение на независещи от тях обстоятелства и тия дето го напускат поради тва, че са били пияни или че са пробвали дали пък случайно не са по-бързи от Шумахер, е някъде 1 към 100...
Според мен трябва да се махнат първо малоумниците, а пък увеличаването на run-off зоните и подобряването на съораженията нека да си върви паралелно. Само че модернизирането и обезопсяването на цялата пътна мрежа отнема години, дори и в държави, които имат парите да си го позволят, а познайте тука с нашите мангизи и нашите кражби кога ще стане. А има и места на които и да искаш не можеш да направиш много - просто там няма дърво което да отрежеш, има скала, пропаст, къща - това е положението.

Пак ви казвам, съгласен съм, че липсата на дървета и наличието на качествени мантинели улични стълбове, които предпазват хората при удар в кола ще помогне на много хора и подкрепям махането на дърветата и ремонта на мантинелите. Но има още 10 пъти по толкова жертви на които няма да помогне. Колегата ферарист е написал, че до момента 144 души за загинали в катастрофа в дърво, ама я погледнете, колко е общия брой на загиналите от началото на годината - останалите как ще ги спасяваме като сме тръгнали да бистрим пак безкрайната тема за безопасността по пътищата...

---------- Post added at 14:24 ---------- Previous post was at 14:11 ----------

Нали се сещаш, че никога и по никакъв начин никои неможе да се пребори с пияните шофери. Пияни винаги ще има по пътищата , малоумници мислещи се за безсмъртни също, въпроса е да се намалят вредите от тях.

Винаги ще ги има, то това е ясно, и никога няма да липсват напълно. Ама в някои държави са намерили начини да сведат бройката им до минимум, а пък у нас сме намерили начин да я надуем до максимум ;)

Kuku
09-08-2009, 16:10
Човек като ви чете ще каже, че по цял свят няма дървета около първокласните пътища :?
Има и то много, но жертвите са по-малко отколкото в България - явно проблема НЕ Е в дърветата!
Пак ще повторя - с колко намаляха годишно жертвите, от както се активизираха всички видове кампании против "Войната по пътищата", "Не карай пил", "Ала-бала" - с николко!
Защо???
Ми ЯВНО и ОЧЕВАДНО защото проблема НЕ Е там :idea:

tanatos
09-08-2009, 16:25
Човек като ви чете ще каже, че по цял свят няма дървета около първокласните пътища :???:
Има и то много, но жертвите са по-малко отколкото в България - явно проблема НЕ Е в дърветата!
Пак ще повторя - с колко намаляха годишно жертвите, от както се активизираха всички видове кампании против "Войната по пътищата", "Не карай пил", "Ала-бала" - с николко!
Защо???

Е там е работата, че не е там проблема. И тука идва въпроса. Де го ? По едно време се вадеха статистики,че сме на едно от челните места в Европа по брой жертви спрямо брой на населението. Вярно или невярно ба ли му ма*ата ама тука много се преувеличават нещата.

А че заради дърветата гинат адски много хора е от ясно по ясно.

Винаги ще ги има, то това е ясно, и никога няма да липсват напълно. Ама в някои държави са намерили начини да сведат бройката им до минимум, а пък у нас сме намерили начин да я надуем до максимум

Ами сега, да се сетим за случая с фигуристчето, пълен прецедент. Нали се сещате, че при всеки следващ подобен случай като отправна точка ще се използва този. Хващат те пил, нищо, пиеш, качваш се да караш, убиваш..очаква се затвор ама неее глоба и условно. Боли ме х*я ,че е печелил медали за България. какво значи това, че всеки публично популярен или известен спортист може да убие и да му се размине ли?
Адски РЕПРЕСИВНИ мерки за пияните шофери, да се отнемат книжки, коли, няколко месеца да прекарат в затвор. Когато това стане може би ще намалеят случайте, но както стоят сега нещта промяна нема да има...

ФЕРАРИСТ
09-08-2009, 16:29
Човек като ви чете ще каже, че по цял свят няма дървета около първокласните пътища :?
Защо???
Има, но в белите държави, между дървото и пътя има мантинела.....яка......а по немските маистрали например всичко що е над 10 санти в диаметър се сече, и то поне 10 метра навътре от пътя......
По малко са жертвите в други държави, и липсата на дървета е един от факторите за това......
В БГ проблем голям няма - с изключение на този че много коли са наблъскани на малко, кофти, и тесни пътища - контакта мефду тях е неизбежен - но от 1990 година насам колите са скочили с милион нагоре, а жертвите са си все около 1000 на година......аз проблем не виждам, даже по добре ставаме......
Може би ни дезинформират.......:bouncing_smiley::bouncing_smi ley:

fred
09-08-2009, 16:35
Има, но в белите държави, между дървото и пътя има мантинела.....яка......а по немските маистрали например всичко що е над 10 санти в диаметър се сече, и то поне 10 метра навътре от пътя......
По малко са жертвите в други държави, и липсата на дървета е един от факторите за това......
:
Чел съм, че в бившата ГДР, където има дървета край магистрали и пътища, за разлика от бившата ГФР е имало искане за подобна акция и е отхъврелена по ред причини.И дърветата си стоят.
Всеки който не се съобразява с пътя е евентуален убиец и трябва да бъда санкциониран.И да изсечем дърветата у нас поради малоумие, липса на ред и диспицлина пак ще умират хора.Не заради дърветата по пътя, а заради дърветата които карат коли.
Жертвите може и да намалеята, но ще се увелчат примерно болните от рак, астма и т.н, поради това,че дърветата и храстите по пътя са един естествен филтър на замърсяването.
След 1990 жертвите нарастват заради пиенето, купените книжки и това че Ганьо се мисли за Господ.

milenamr
09-08-2009, 16:39
Да, вярно е че има и други подсилващи риска от подобни ПТП обстоятелства.
Но ...на крива ракета, космоса и виновен......
Дай да изрежем космоса и да го премоделираме.....ами проблема си е в ракетата:angry1:

Sm0k
09-08-2009, 19:26
Абе факт е, че дърветата са опасни, факт е че мантинелите са лоши на много места и настилките са опасно лоши на повечето места. В цивилизованите държави мантинелите са много по-дорби, модерни и интелигентно разположени. За дърветата винаги ще е спорно дали ползите от махането или оставянето им ще са по-големи, но за мантинелите и настилките е абсолютен факт, че са зле и създават опасност дори и за дисциплинирани шофьори - не можем да го отречем сега, колкото и да говорим против пияните и безсмъртните. Но все пак тия фактори не са основния причинител на инцидентите ;)

Old Fox
09-08-2009, 20:26
Не ви говоря за дърветата!
Писна ми да чета простотии от рода на "път за гонки"
Няма такова нещо "път за гонки" това че на разни кретенчета им е удобно да настъпват точно там нищо не значи.
Писна ми и то постоянните оплаквания дърветата ми пречат, парапета ми пречи, у** ми пречи.

търтей
09-08-2009, 20:32
у**

Абе, уй не ли с две букви? :offtopic:

Old Fox
09-08-2009, 20:39
Абе, уй не ли с две букви? :offtopic:

Макар и неправилно с пълен член съм го членувал *ят. Виж кво ти е мръсно подсъзнанието. Можеше "ума" да е;-)

Sm0k
09-08-2009, 20:53
Не ви говоря за дърветата!
Писна ми да чета простотии от рода на "път за гонки"
Няма такова нещо "път за гонки" това че на разни кретенчета им е удобно да настъпват точно там нищо не значи.

Е сега тия изказвания "идеален път за гонки", "тука има ограничение, ама е много право и широко и никой не го спазва - то това е неписано правило", "на това кръстовище има 60 ама аз съм с предимство и минавам със 100"... са приказки дето не трабва изобщо да ги обсъждаме. И на мен са ми писнали да ми ги разправят разни дето са си въобразили, че имат основание да преценяват пътната обстановка по-добре от тия които слагат знаците и измислят закона, ама пък съм се убедил, че тия хора е трудно да ги промениш с аргументи и в разговор, щото те за да си го мислят това, значи нещо не им достига на горния етаж (да не го кажа по-грубо), а щом не им достига там, няма да ти разберат и аргументите ;) Те могат да се променят само с един световно известен механизъм (и крайно непопулярен у нас) - "контрол" се нарича.

П.С. не искам да обиждам никой персонално, но наистина не мисля, че понятия от типа на "идеален път за гонки" са подходящи в разговор между хора, които имат претенции за сериозно и адекватно отношение към карането на кола...

ФЕРАРИСТ
09-08-2009, 22:10
Всеки който не се съобразява с пътя е евентуален убиец и трябва да бъда санкциониран.И да изсечем дърветата у нас поради малоумие, липса на ред и диспицлина пак ще умират хора.
Как да бъде санкциониран - значи не е голям проблем ако не намалят условията да бъде убит от собственото си малоумие......
И да ги изсечем както казваш пак щели да умират орица, пак нямало да има ред и дисциплина - ми дреме ми каква ще е дисциплината, важното е че жертвите ще намалеят, все пак това е идеята......а не намаляването на така наречените малоумници.....пък и не забравяйте че дори и най големия светец на пътя тука е бил наричан от друг "малоумник" на пътя в поне 3-4-5-6-7 ситуации......

citroen
09-08-2009, 22:58
Здравейте пак от мен! Реших и аз да се включа в темата... Аз лично се убедих колко нужно са парапетите и мантинелите и не мога да намеря логично обяснение защо някои държат на това те да бъдат премахнати. Ето прилагам и направена снимка:
http://195.149.248.189:8080/2009-08-09/017da5c457fc7c31628fd73632a21858_120x90.jpg (http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/017da5c457fc7c31628fd73632a21858/katas/)
Разпознаваем е участъка, това е моста на 4-ти км на Цариградско шосе в София. В случая бях свидетел, защото цялата случка се случи точно пред мен. Това е Volkswagen Golf, който е блъснат от друг такъв отзад, в следствие на това, че автомобилът на снимката карайки в лявата лента с нормална скорост е застигнат и ударен отзад от друга кола със скорост ,по моя преценка, от около 200 км/ч. Предната кола (т.е тази на снимката) се преобръща и само благодарение на парапета, не успява да падне от моста долу. Човекът вътре щеще да стане на кайма, а кой знае дали нямаше да падне върху друга кола долу в кръговото кръстовище. Като по чудо човекът излезе жив и здрав. А виновния въпреки челния удар в неговата кола успя да избяга, но не за дълго... Оказа се, че не е бързал за болница, а е правил тест на колата. Много поучителна за мен катастрофа, показва колко важни са мантинелите и парапетите... Дърветата също, най-малко пречат на нагряването на асфалта, а оттам пречат на образуването на гънки и неравности на самия асфалт. Имат и други предимства... Е, не смятам, че дадено дърво е виновно за каквото и да било, не то е блъснало колата, а колата него. Както някой каза по-нагоре: "На крива ракета, космосът и крив"... Преди няколко месеца, по новините на bTV имаше извеснта полемика, около една катастрофа на магистрала Хемус. Автомобил движещ се с висока скорост излиза извън пътя и се удря в билборд. Роднините на жертвата всячески се опитваха да изкарат виновни държавата, пътните власти, дори фирмата, която рекламира на билборда, а всъщност не билбордът е натискал газта...

Поздрави!

ФЕРАРИСТ
09-08-2009, 23:08
Здравейте пак от мен! Реших и аз да се включа в темата... Аз лично се убедих колко нужно са парапетите и мантинелите и не мога да намеря логично обяснение защо някои държат на това те да бъдат премахнати.
Здравей отново пак от нас - ние също сме убедени в ефективноста на парапетите и най - вече на мантинелите, и изобщо не искаме да се махнат, и не искаме логично обяснение за това.......виж за дръвчетата се вихри дебата......

fred
09-08-2009, 23:41
Как да бъде санкциониран - значи не е голям проблем ако не намалят условията да бъде убит от собственото си малоумие......
И да ги изсечем както казваш пак щели да умират орица, пак нямало да има ред и дисциплина - ми дреме ми каква ще е дисциплината, важното е че жертвите ще намалеят, все пак това е идеята......а не намаляването на така наречените малоумници.....пък и не забравяйте че дори и най големия светец на пътя тука е бил наричан от друг "малоумник" на пътя в поне 3-4-5-6-7 ситуации......

Всеки който не се съобразява с пътните условия, пак казвам рискува живота си.Не смятам, че точно дървото е мястото и основната причина за това-има канавки, стълбове, дерета, къщи и какво ли не.
Но има и друго-от катастрофи умират около 1000 души на година у нас, от рак много повече.Замърсеността на въздуха не е маложвана и точно тия дървета и растителност намаляват това въздействие.Смятам определено че намаляването на растителността по света има и връзка с раковите заболявания и един от факторите.
В Гърция почти няма дървета, камо ли по пътищата, но смъртността не е много по различна от тази у нас.

Ето малко статистика за рака у нас:
"На второ място като причина за смърт е ракът, който миналата година е отнел живота на 10 356 мъже и 7354 жени. При мъжете най-често смъртните случаи са поради злокачествени образувания на ларинкса, трахеята и белия дроб, докато при жените най-висок дял има ракът на млечната жлеза - 17.1%. В структурата на останалите причини за смърт през 2006 г. са болестите на дихателната система (3.7%), външни причини като катастрофи и др. злополуки (3.5%) и болести на храносмилателната система (2.8%).
"

ФЕРАРИСТ
10-08-2009, 07:31
В Гърция почти няма дървета, камо ли по пътищата, но смъртността не е много по различна от тази у нас.
"
Можем да си срвняваме само условията, а не човешката дейност и последствията от нея - след като са много повече, значи не сме чак толкова зле, и определено можем да станем със 100 човека на година по добре.....се едно аз да кажа - Ама ква престъпност, глей САЩ страната със едни от най - коравите закони и постоянно се гърмят и стрелят по улиците, имат най - много затворници на глава от населението.....значи престъпноста у нас си е направо нулева....

fred
10-08-2009, 09:03
Пак ще опрем до международното положение, това е друга тема:)
Но дървото не е причина за смъртта на шофьора, а най често алкохола и/или липсата на опит, поради което шофьора престава да владее автомобила.

Kuku
10-08-2009, 09:50
Проблемите са повече от ясни:
1. Купени книжки.
2. Корумпирани полицаи.
3. Крадливи общинари.

Резултатите са още по-ясни:
1. Неможачи.
2. Безнаказаност.
3. Липса на инфраструктура.

От там следва измишльотината "Война по пътищата", за да може по някакъв начин да се оправдае всичко това, но не се спира с оправданието, а парите се превъртат още веднъж, като за калпак - рекламни кампании, медиини изяви, листовки, флаери, плакати, лепенки, лозунги, протести.... все пари, пари, пари.... и все държавни, т.е. наши :?

fred
10-08-2009, 11:34
Е това е, разбира се.

koolio
10-08-2009, 14:30
Проблемите са повече от ясни:
1. Купени книжки.
2. Корумпирани полицаи.
3. Крадливи общинари.

Резултатите са още по-ясни:
1. Неможачи.
2. Безнаказаност.
3. Липса на инфраструктура.

От там следва измишльотината "Война по пътищата", за да може по някакъв начин да се оправдае всичко това, но не се спира с оправданието, а парите се превъртат още веднъж, като за калпак - рекламни кампании, медиини изяви, листовки, флаери, плакати, лепенки, лозунги, протести.... все пари, пари, пари.... и все държавни, т.е. наши :?

Едно от най-смислените и обобщаващи мнения в този форум!!!
:notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notwo rthy: