Log in

View Full Version : Незаконни актове на КАТ

fred
12-08-2009, 16:04
http://dnes.dir.bg/2009/08/12/news4911816.html

И на мен за абсолютни глупости ми направиха два точно такива актове

trace
12-08-2009, 23:35
Ето мен за какво ми направиха акт (копирам си го от фиат-форума)

" Случката е на моста при Казичане.
Движа се в посока зелената стрелка, полицаите са зелената точка.
Има знак "Забранено изпреварването", дори и на картата от GE ясно се вижда,
че има непрекъсната линия.
Аз тръгвам да изпреварвам, но в моето платно т.е. не навлизам в насрещното.
Ясно се вижда, че има достатъчно място за 2 коли.
Всъщност изпреварвам не е точната дума, защото се движа с максимално разрешената скорост там,
40-50км/ч беше.
Както и да е, спират ме - защо съм изпреварвал другите коли, нямало право да карам един до друг с тях и т.н.
въпреки, че има достатъчно място.
И тук идва интересното - акта който ми правят не е за неправилно изпреварване, а по чл.6.

Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица,
упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със
светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;
2. изпълняват разпорежданията на лицата, упълномощени да регулират или да
контролират движението по пътищата, независимо от светлинните сигнали, пътните
знаци, маркировката на пътя и правилата за движение.

Нито светлинните сигнали, нито пътните знаци или пътната маркировка забраняват да се движа
по този начин, сигнали от длъжностните лица пък е абсурд да видиш, тъй като там е възвишение (мост)
и полицаите ги виждаш, когато вече няма смисъл от всякакви сигнали.

Както и да е, акта си е налице, отидох в КАТ да подам възражение, но отговора беше, че актове
до 50лв. не се обжалват. Накрая ме глобиха 20лв.
http://photo-zona.net/images/user31517/album18277/large/1249241448_qkud8267_kazichane.jpg
http://photo-zona.net/images/user31517/album18277/large/1249241730_xxrk5932_kazichane1.jpg

fred
13-08-2009, 09:13
E може да го обжалваш, зависи и от размера акта?

търтей
13-08-2009, 10:00
Колега трейс, колкото и да не харесвам кат, в случая не си прав.

Иначе изиотията че не можеш да обжалваш актове до 50 е огромна. Реално се нарушават конституционни права

WhitePower
13-08-2009, 10:05
E може да го обжалваш, зависи и от размера акта?
кое да обжалваш ??? до 50 лева си виновен невиновен плащаш , нямаш избор по закон е така

mim
13-08-2009, 10:20
да, там е забранено изпреварването, и изпреварване без преминаване на линията, си е пак изпреварване

а в 99% от времето седят там катаджии
понякога седят и от двете страни на моста
виждала съм и по 3 патрулки катаджии на тоя мост
виждала съм и униформени на кат + "квартални" да спират на "онче-бонче"

така че точно там се минава по терлъци, всичко останало е "ела кумчо, изяж ме"

ако тоя факт не ви харесва, сръчкайте този, който трябва да дострои другата половина от моста

а това че са идиоти и пишат глупости в актовете, е съвсем друга бира

fred
13-08-2009, 10:26
кое да обжалваш ??? до 50 лева си виновен невиновен плащаш , нямаш избор по закон е така

Е точно това е смисъла на тоя статия, която постнах в началото-че за такива нарушения не трябва да има акт а глоба с фиш

trace
13-08-2009, 11:00
да, там е забранено изпреварването, и изпреварване без преминаване на линията, си е пак изпреварване

търтей - "Колега трейс, колкото и да не харесвам кат, в случая не си прав."

Възможно е, но не 6и ли тря6вало знака за за6ранено изпреварване да важи за пресичане на непрекъснатата линия т.е. навлизане в насрещното?
Иначе ако правилника си е така, лошо няма.

SupernovaDY
13-08-2009, 11:11
Мен ме глобиха 50 лв. за неправилно паркиране, защото спрях на място където целия град спира пред един голям супермаркет, чиито паркинг е само с 10 паркинг места /как да не нарушиш закона?!/. Ама нали алфичката ми е все още непозната в района та ми написаха акт. Като се върнах с торбите и детето при колата, "сурикатите" ме чакаха, за да ме накажат :) Виновна бях, защото видях знака и спрях, знаейки, че правя нарушение. Дразни ме повече това, че глобата за неправилно паркиране е по-висока от тази за превишена скорост или за шофиране в нетрезво състояние /имам пред вид минималните глоби/

Kuku
13-08-2009, 11:13
Актове до 50лв. могат да се обжалват, НО по маааалко по-специфичен начин ;)

mim
13-08-2009, 11:28
http://www.shofior.com/images/road_signs/V/V24.jpg

В24 "Забранено е изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош"

нищо не се споменава за непрекъснати линии тук, а съм 100% сигурна, че там има такъв знак
непрекъснатата линия е допълнително условие вече

pr_00f
13-08-2009, 11:29
Знак си има има и ограничение 40.
От 3 години всеки ден минавам от там.

WhitePower
13-08-2009, 12:15
Актове до 50лв. могат да се обжалват, НО по маааалко по-специфичен начин ;)
мм полезна информация ;))
ако беше сподели поне процедурата щеше да е още по полезна

Kuku
13-08-2009, 12:21
Сложно е, отнема повече време и евентуално повече пари - никой не би се занимавал ;)

DerMeister
13-08-2009, 12:24
Сложно е, отнема повече време и евентуално повече пари - никой не би се занимавал ;)
Е тогава какъв е смисълът въобще да го споменаваш?
Хвалиш ли се или искаш да помогнеш?

Kuku
13-08-2009, 12:56
Кога съм искал да помагам :D

търтей
13-08-2009, 13:58

Пропусна да кажеш че трябва да си платят акта преди това.

А иначе, за обжалването - има си адвокати за целта. Крайно време е да спрем да сме специалисти по всичко.

Отиваш при свестен адвокат, излагаш случая, той ти казва колко ще ти струва и колко време ще отнеме, ти си решаваш дали те устройва и така.

WhitePower
13-08-2009, 14:09
Пропусна да кажеш че трябва да си платят акта преди това.

А иначе, за обжалването - има си адвокати за целта. Крайно време е да спрем да сме специалисти по всичко.

Отиваш при свестен адвокат, излагаш случая, той ти казва колко ще ти струва и колко време ще отнеме, ти си решаваш дали те устройва и така.

тука си прав , питай Jorko колко свесни адвокати има който за запознати със теорията и как той разбира повече от всичките взети заедно и как сам си се оправя и без адвокат
Много моля , в тази държава трябва да си невинен във доказване на противното но не и обратното за тва ще ги разкарвам във съда и ще им гледам физиономиите как нищо не си спомнят за случая

Kuku
13-08-2009, 15:16
Хич даже не съм пропуснал - съвсем съзнателно съм спестил всичко :lol: