View Full Version : Алфа 146, опират ли ви задните гуми в бронята?
alfa_erazor
13-08-2009, 23:15
Здравейте, не открих отговор с търсачката и затова пускам темата.
Имах наскоро дълги пътувания с натоварена кола, и открих че при неравности тип "вълна", когато колата се "залюлява" повече, задните гуми опират в бронята доста често, първо мислих че е много натоварена, защото бях с 2-ма отзад и пълен багажник.
Но след това се случи същото и с 3-ма отзад на празен багажник. И си мисля че не е много нормално.
Казаха ми че може да е от амортисьорите, ходих при един чичка да ги гледа в сервиза му, и според него нищо им нямало даже били нови. Проблема ми бил в гумите, били много големи като радиус и ширина :hmm:
Гумите ми са по книжка 195/55/15 колата я купих със 195/50/15, които си бяха отишли вече.
Та нормално ли е това опиране, случва ли се при вас като возите хора отзад, при това малко растояние между гумата и бронята на този модел, предполагам че често се случва?
Слагам снимки за да видите растоянията между задните гуми и бронята, и една снимка отстрани да се види колко излиза гумата, с червено е мястото където има най-много следи от гума.
trustworthy
13-08-2009, 23:50
Не е нормално въобще. Не, че има толкова значение, но по книжка би трябвало да ти дават 185/60/14, защото, ако не се лъжа, всички жтд излизат от завода с 14-ки.
Аз съм карал с 195/55/15 и с 205/50/15 и не съм имал никакви ядове, но съм с оригиналните джанти за куве. Може при теб опирането да идва от неподходящ офсет на твоите джанти...или да са ти омекнали пружините нещо... :no:
П.С. В крайна сметка в момента с какъв размер гуми си?
[QUOTE=alfa_erazor;543391]Здравейте, не открих отговор с търсачката и затова пускам темата.
Имах наскоро дълги пътувания с натоварена кола, и открих че при неравности тип "вълна", когато колата се "залюлява" повече, задните гуми опират в бронята доста често, първо мислих че е много натоварена, защото бях с 2-ма отзад и пълен багажник.
Но след това се случи същото и с 3-ма отзад на празен багажник. И си мисля че не е много нормално.
Ми по принцип не би трябвало да опираш,зависи какво имаш предвид под натоварена, (3 x 120 =360) :pancake:
marian2784
14-08-2009, 09:38
колега и моята опира след като смених джантите,сега съм с 205/50/15 и дори след обработка с флекса малко опира на големи неравности,на мен ми опира даже и в ръба на калника,сега ще сменям пружините с спортни па да видим как ще е
Нормално е да ти опира с по-голям размер гуми, в твоя случай сигурно и джантите играят роля. Аз бях с едни 15ки с гума 190/50 и с един по-тежък човек и през по-големите неравности опираше, а с малко повече хора или багаж нонстоп стържеше. Е продадох джантите и си минах на размера по каталог, щото ме дразнеше ацки много
alfa_erazor
14-08-2009, 10:06
П.С. В крайна сметка в момента с какъв размер гуми си?
В момента съм с 195/55/15 на същите джанти с които я взех. просто и сложих "стандартните" гуми за 15" джанти.
Ми по принцип не би трябвало да опираш,зависи какво имаш предвид под натоварена, (3 x 120 =360) :pancake:
Ами отзад 3-мата не бяха сумисти :) да кажем 200кг някъде общо тегло.
Пълна кола с 5 човека с нормално телосложение опира ли ви?
То доста зависи и от пътя, аз от стара загора до софия, с 1 човек отзад и пълен багажник, предимно с сакове с дрехи, не опря никъде, но в София, на слизане от цариградско към младост в посока от пловдив, след като се слезе от 'детелината' малко преди да минеш под цариградско има една такава 'вълна' и опря пак.
Това пружини ли е, амортисьори ли е, харесах си е тоя сервиз тук http://www.autoexpress-2.com/diagnostik.html на техния стенд ще може ли да кажат дали са в ред тия неща?
Sergey_gigov
14-08-2009, 10:13
колега и моята опира след като смених джантите,сега съм с 205/50/15 и дори след обработка с флекса малко опира на големи неравности,на мен ми опира даже и в ръба на калника,сега ще сменям пружините с спортни па да видим как ще е
тогава ще опираш повече даже -колата ще падне надолу
... Може при теб опирането да идва от неподходящ офсет на твоите джанти...
Това е диагнозата, аз съм слагал метални джанти от друг модел алфа, естествено с различен офсет, и опираха отзад по същия начин при натоварване.
Ако не се лъжа офсета на оргиналните джанти е ЕТ35, но най-добре провери из с търсачката.
trustworthy
14-08-2009, 10:52
Разликите в диаметъра на гумата (защото той е най-важния!) м/у 195/55/15, 195/50/15 и 205/50/15 не оказват никакво влияние, ако гумата стои правилно в подкалника. Може да се види на калкулатора (http://www.gumi.bg/article/8).
С правилния офсет и ширина на джантата няма никакви ядове с опиране. Купетата на 145/6 са предвидени за 195/55/15, защото това е заводският размер за 1.8Тс и куве/ти-ай.
Много важен момент е, че оригиналните 15-ки за 145/6 са с ширина 6.5J а не 7J, както са повечето афтермаркети, дето се слагат :lupe:
По-широка джанта + по-голям офсет...еми ще поопират тук-таме :)
Другият вариант е да се търси окачване с по-къс ход евентуално, но без много снишаване.
DerMeister
14-08-2009, 11:15
Моята е с 185/60/14 и някакви фиато-ви лети джанти, не знам какъв офсет имат и дали е като на нормалните, но с 4 човека и багаж при големи неравности и висока скорост ми опира отзад някъде там. Много рядко де. Трябва да карам бързо и да има голямо слягане на настилката и тогава става. И аз много се чудех....
И аз съм със 195/50/15' и като купих колата и натоварих трима отзад, отвреме навреме опираше. Но откакто смених гумите, закрепих праговете и стегнах броните, съм я товарил на макс и пак не е опирала. Но тези гуми, с които съм ги има като алтернативен размер в книжката, докато за jtd-то мисля, че не са тея алтернативните.
alfa_erazor
14-08-2009, 14:07
Как да разбера какъв е "офсета" на джантите?
clockmaster
14-08-2009, 14:20
Как да разбера какъв е "офсета" на джантите?
Обикновено е щампован някъде по нея - ако не се вижда по обръча, демонтирай я и виж на гърба, между дупките на болтовете. Означен е с буквичката J.
Христо_Сираков
14-08-2009, 14:39
при мен пък докато бях на 15-ки ама там бях на 195/60 такива си бяха като взех колата опираха с 3-ма човека горе на самия калник и сега с 205/45/16 пак там си опират с 2-3ма човека ама в броните не са ми опирали с 15-ките бях с J6.5 а с 16 J7
Обикновено е щампован някъде по нея - ако не се вижда по обръча, демонтирай я и виж на гърба, между дупките на болтовете. Означен е с буквичката J.
J е ширината на джантата в инчове (6.5 или 7 инча примерно). Офсета се означава с ЕТ:
http://www.avtogumi.com/bg/polezno/parametri_janti.php
Тук има параметрите за различните модели на АР:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=11822
Това се получава от джантите.
Аз на скоро смених старите с нове джанти с голям борд и по широки гуми и същото се получи и с мене.Само дето на мене и празна кола и по голяма неравност пак опира.
Но скоро ще го реша проблема с друга броня.
Гумите са 205.55.15 а старите бяха 185.60.14 старите не опираха качвал сам двамаот зад които са за 4-рима без майтап и не опираше ,сега ако ги кача и ша фръкне бронята и калниците сигурно :Tease: