PDA

View Full Version : Осветление на таблото.

RahzeL
16-08-2009, 21:14
Има много теми за това осветление по таблото, но ще ви помоля някой да ми обясни подробно как и с какви крушчици да си светна и моето табло. По възможност искам много снимков мат'рял (пресен ако може) Става въпрос за конзолана на климатика и тази на оборотомера. Понеже тази на климатика я правих преди 2 месеца и от 1 месец не ми работи за това питах за крушките а пък километража ми от 0 до 100 едвам се вижда и затова реших да ви помоля някой в един пост да ми покаже кое как се сваля/маха. Знам че има доста теми по въпроса но все още не мога да се справям с търсачката, което ме навежда на мисълта да помоля и за нея да ми обясните как става, защото аз пиша фар и излизат 1000 теми за броня и джанти... Мерси предварително на отзовалите се и съм готов да си понеса наказанието за новата тема...

tonov
16-08-2009, 21:35
Виж тази тема:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=21320&highlight=%EE%F1%E2%E5%F2%EB%E5%ED%E8%E5+%F2%E0%E1 %EB%EE

Ама я прочети цялата. Пише как се сваля таблото.

И тази за централната конзола:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=7777

Приготви си десетина крушчици по 1,2W. Хубаво е да ги смениш всичките, нищо че някои са здрави. Ще видиш промяната веднага. И ако откачиш буксите НЕ ДАВАЙ НА КОНТАКТ, ще запише грешка в ербега.

RahzeL
16-08-2009, 22:20
Виж тази тема:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=21320&highlight=%EE%F1%E2%E5%F2%EB%E5%ED%E8%E5+%F2%E0%E1 %EB%EE

Ама я прочети цялата. Пише как се сваля таблото.

И тази за централната конзола:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=7777

Приготви си десетина крушчици по 1,2W. Хубаво е да ги смениш всичките, нищо че някои са здрави. Ще видиш промяната веднага. И ако откачиш буксите НЕ ДАВАЙ НА КОНТАКТ, ще запише грешка в ербега.
Благодаря. Спомням си че имаше нещо с тоя ербега, и със сигурност ще сменя всички крушлета... Мерси за помощта още веднъж колега !

Blade
16-08-2009, 22:31
Трябваше да го прочета това с еърбега по-рано ;)

marian2784
16-08-2009, 22:56
a ако някой иска да сложи бели циферблати какъв е трика?

Xtrime7
16-08-2009, 23:32
a ако някой иска да сложи бели циферблати какъв е трика?

Ами да си ги намери :)

marian2784
17-08-2009, 00:04
аз си ги намерих вече ;) само питам някой дали ги е сменял вече

Христо_Сираков
17-08-2009, 12:47
ако може снимки да пуснеш да видим какво си на маерил и от къде

колкото до снямата сваляш таблото разглобяваш махаш стрелките отлепяш черните циферблата( меже пак да ти потрябват ако не ти хареса бялото)и лепваш белите и пак сглобяваш

и внимаваи като вадиш стрелките да не изкараш някоя с оста на машинката която я задвижва

remz
17-08-2009, 22:08
аз си ги намерих вече ;) само питам някой дали ги е сменял вече

може ли снимки или да споделиш от къде си ги купил

Satanism
22-08-2009, 16:55
Аз мога да ви пазарувам такива от ибей ;)
Даже и хромирани рингчета като на фейс-а се продават.Чистак новички :)
Крушките, който осветятват панела на климатика са Т5-286 със зелено капутче, мисля.Пазете си ги, че нямат намиране почти.
На таблото бяха онези, които си вървят с все цокъла, доколкото помня.И се сменят елементарно.Махате декоративния панел, той се държи на 2болта горе и 2 щипки от долната страна.После са 4 винтчета за шестограм за самите уреди.Поне на фейслифта е така.
За средната конзола, винтчетата са под врътките.Махат се самите дръжки, с дърпане.Както и пепелника със заплката, отдолу имаше още винтове, 2бр.И горе до отворите на вентилацията, още 2.

Todorov213
24-08-2009, 21:58
Колеги, след като си смених лампичките за осветяване на таблото индикаторът за дълги фарове спря да свети. Някой има ли представа на какво може да се дължи и как бих могъл да оправя проблема?

tonov
24-08-2009, 22:02
И там е лампичка :) Смени и нея.

DerMeister
24-08-2009, 22:48
Аз ще оспамя, ама как може на това хубаво табло да сложите бели циферблати?!?! Като некой Голф ГетеИ или Астра Спорт 1.4... За техните табла, дето са правени с транспортир и пишеща машина разбирам защо са заводски бели, ама на нашите е един хубав шрифт, едни емблеми, различни по-големина рингове, чудно...:big_love:

Todorov213
24-08-2009, 22:57
A къде точно се намира тази лампичка, предполагам че за да я сменя този път ще се наложи да сваля задния капак на километража, едва ли ще е толкова просто както с лампичките за осветлението?

DerMeister
24-08-2009, 22:59
Ще трябва да свалиш и задният капак. Лошото е, че до колкото помня, тези лампички са запоени. Според мен е и доста странно, че ти е изгоряла.

Satanism
24-08-2009, 23:05
A къде точно се намира тази лампичка, предполагам че за да я сменя този път ще се наложи да сваля задния капак на километража, едва ли ще е толкова просто както с лампичките за осветлението?

Ами не, не трябва, обърни таблото и ще я видиш коя е. :)

tonov
24-08-2009, 23:35
Ще трябва да свалиш и задният капак. Лошото е, че до колкото помня, тези лампички са запоени. Според мен е и доста странно, че ти е изгоряла.

Не трябва. На новото табло е със светодиод. Там е почти изключено да изгори.

Старите табла са с лампичка, която се вижда отзад заедно с другите които са за подсветка. Сменя се аналогично.

zaryto
25-08-2009, 16:13
А на старото табло копчетата за климатика трябва ли да светят?Защото смених всички лампички но тези двете не светят.Светват когато натисна копчето и примерно вкл. климатика :innocent:

soldier
25-08-2009, 17:26
И при мен само тогава светват. Т.е. показват, че е пуснато, но все пак си има мисля някакви диоди от зад и самата звездичка и стрелката (за въздуха външен-вътрешен) трябва да светят.

zaryto
25-08-2009, 17:53
И аз така си мисля,но дали е така :calc: Опитах се да сваля копчетата,но ме хвана страх да не ги счупя.

tonov
25-08-2009, 18:14
Светят. Имат си лампичка за подсветка. Само че е още по-миниатюрна (като тези по панелите в старите касетофони) и за да се смени трябва да се свали цялата конзола. Платката се изважда отзад - на нея са запоени бутоните, светодиодите за индикация и въпросната лампичка.

alfa_erazor
26-08-2009, 22:19
Не трябва. На новото табло е със светодиод. Там е почти изключено да изгори.

Старите табла са с лампичка, която се вижда отзад заедно с другите които са за подсветка. Сменя се аналогично.

И на мен не ми свети това индикаторче, моя предполагам е от 'новите', колата е 99-та година.
Щом трудно изгаря, какъв може да е варианта да не свети?
Предполагам има някакъв вид 'обратна връзка' която да казва че са включени дългите светлини, възможно ли е там да е проблема, защото след като сменях веднъж крушки (може да съм разбутал някой кабел около фаровете), проработи индикаторчето известно време но после пак спря.

tonov
26-08-2009, 22:43
И на мен не ми свети това индикаторче, моя предполагам е от 'новите', колата е 99-та година.
Щом трудно изгаря, какъв може да е варианта да не свети?
Предполагам има някакъв вид 'обратна връзка' която да казва че са включени дългите светлини, възможно ли е там да е проблема, защото след като сменях веднъж крушки (може да съм разбутал някой кабел около фаровете), проработи индикаторчето известно време но после пак спря.

Мдаа, може и да съм се объркал за светодиода. Поне в мануала и за трите (!) версии на таблото го дават с лампичка за индикацията за дълги... Т.е. напълно възможно е при теб да е изгоряла.

Не знам защо съм останал с впечатлението, че най-новото табло е със светодиод :screwy:

Satanism
27-08-2009, 00:26
Мдаа, може и да съм се объркал за светодиода. Поне в мануала и за трите (!) версии на таблото го дават с лампичка за индикацията за дълги... Т.е. напълно възможно е при теб да е изгоряла.

Не знам защо съм останал с впечатлението, че най-новото табло е със светодиод :screwy:

Моята беше със светодиод за дългите.
иначе може да е спрял да работи, ако си разменил местото на някоя от другите крушки :)

alfa_erazor
27-08-2009, 13:08
Не съм разглобявал още таблото, така я взех колата, с несветещо индикаторче.
Ще се пробвам да го отворя викенда, и ще пиша какво е било (ако се справя с достигането до лампичките :blush: )

Satanism
28-08-2009, 00:37
Не съм разглобявал още таблото, така я взех колата, с несветещо индикаторче.
Ще се пробвам да го отворя викенда, и ще пиша какво е било (ако се справя с достигането до лампичките :blush: )

Е... с 6 болта и 2 щипки да не се справиш?!

alfa_erazor
29-08-2009, 19:26
Давам отчет, както обещах ;)
Всичко мина нормално, спазвах всички съвети и указания, не 'записах' грешка за airbag-а. Смених всички лампички на таблото и на конзолата, индикатора за дългите се оказа лампичка наистина и беше изгоряла.
Според сервизното ръководство (http://www.alfa145.com/upload/Alfa145Manual/Volume%203/Headlamps.PDF), индикатора за дългите е на един предпазител с левия фар, затова е посочено и там да се погледне при проблем.

Благодаря на всички.

ivan dimitrov
30-08-2009, 13:57
---

alfaa156
07-01-2014, 15:14
ако може снимки да пуснеш да видим какво си на маерил и от къде

колкото до снямата сваляш таблото разглобяваш махаш стрелките отлепяш черните циферблата( меже пак да ти потрябват ако не ти хареса бялото)и лепваш белите и пак сглобяваш

и внимаваи като вадиш стрелките да не изкараш някоя с оста на машинката която я задвижва

стара тема, но не намерих отговор ...
после стрелките като ги вкараш има ли значение как ги вкарваш или не

Христо_Сираков
07-01-2014, 18:28

аз както ги изваждах така ги вкарвах и нямаше проблеми

tonov
07-01-2014, 22:53
Първо махни ограничителите и запомни къде застават. Тогава ги измъкваш. После по обратния ред ги поставяш на същото положение.