View Full Version : Хибриди, електромобили, алтернативни горива - дискусия
Вместо да спорим за глупости и да си мерим атрибутите, викам да направим една полезна дискусия.
Какви са алтернативите на двигателите с вътрешно горене, кои са най-рационалните, при кои се запазва в най-голяма степен съотношението между цена и динамични качества на колата? Въобще споделете всичко, което знаете по тези въпроси.
И освен това вие лично на какъв компромис сте склонни заради екологията и икономията?
Моля ви да направим една наистина сериозна дискусия, а отговорите, предизвикващи спам и пишкомерене да бъдат изтривани без да се обяснява защо.
За съжаление в момента няма алтернатива на ДВГ с вътрешно горене , поне за масова употреба .
Хибридите са стъпка в правилната посока но пък са доста скъпички в сравнение с автомобили с ДВГ .
До колкото знам след 2-3 годинки в Америка започва масово производство и продажба на ел автомобили , ама докато не го видя не вярвам ....
Не че не могат , ама в тая скапана държава всичко се върти около петрола така че ще видим ....
След 20-30 годинки обаче съм сигурен че ел двигателите вече ще са изместили ДВГ поне за градска употреба .
DerMeister
25-08-2009, 11:29
http://en.wikipedia.org/wiki/Who_Killed_the_Electric_Car%3F
Който не го е гледал да си го издири, че ме мързи. Супер интересен филм.
Stoyan Georgiev
25-08-2009, 11:37
За съжаление в момента няма алтернатива на ДВГ с вътрешно горене , поне за масова употреба .
Хибридите са стъпка в правилната посока но пък са доста скъпички в сравнение с автомобили с ДВГ .
До колкото знам след 2-3 годинки в Америка започва масово производство и продажба на ел автомобили , ама докато не го видя не вярвам ....
Не че не могат , ама в тая скапана държава всичко се върти около петрола така че ще видим ....
След 20-30 годинки обаче съм сигурен че ел двигателите вече ще са изместили ДВГ поне за градска употреба .
приятелю, нали знаеш колко струва един хибрид реално ? в щатите ги продават по 20 хилядарки долаир, нови от магазина... просто в европа могат да си позволят да надуват цени ;)
а иначе водорода е истината
просто за момента няма инвеститори
незнам дали знаете но една станция за водород, която да произвежда водород автономно от въздуха или от водо-източник е около 2-3 милиона евро
казвали са ми , че може да с смеъкне и на милион евро :)
от там нататък си на 100% печалба , ако се изключат парите за ток
като се намерят умни хора, които да създадат инфраструктурата и да вкарат водордни автомобили за продажба (мисля, че има вече 2-3 модела, които работят доста добре) ще се случат нещата и при нас
ако има заинтерисовани реално да инвестират в тази насока, моля драснете едно ЛС, ще ви свържа с подходящите хора
Alexanderbb
25-08-2009, 11:47
Дали водородни или електромобили все е тая. Истината е че докато петролните картели притежават милиарди няма да видим реално конкуренция на ДВГ. Щото нали се сещате че тогава шейховете и техните американски приятели трябва да ядат пясък.
Иначе нещата са прости. Електромотора си съществува само му е нужно захранване. Една добра батерия + соларни клетки с добър КПД и край на сегашните коли
Стоенчо , водородните автомобили са за замазване на очите само .
гледай филмчето за което писа Dermeister и ще ти стнае ясно
Ел колите са готови и работят перфектно само че никой не иска да ги пусне на пазара щото ще убият на секундата огромна част от тези с ДВГ , ама наистина огромна част .
За момента никой няма да позволи това да се случи защото последствията в световен мащаб трудно могат да се прогнозират дори . Примерно държави които се финансират основно от износа на петрол тотално ще фалират , ще спрат да продават на Америка , съответно нямат да имат пари да си купуват американски оръжия и става мноу кофти :)
Защо смяташ, че водородните двигатели са за замазване на очите?
А за електроавтомобилите ... за града ок, обаче би ли пропътувал 1000 км с нещо с динамичните качества на Трабант?
DerMeister
25-08-2009, 12:02
А за електроавтомобилите ... за града ок, обаче би ли пропътувал 1000 км с нещо с динамичните качества на Трабант?
Е как бре, те ел.двигателите са супер бързи и динамични.
Никой не ти говори за кола с електромоторче от чистачки.
Гледах едно интервю: млад инженер е създал кола в която се налива само водица, и си караш, истински прототип, заминал за америка и изчезнал вовеки. Докато има нефт, няма да се допусне масово въвеждане на такива. разработки и прототипи има, но са в сянка за дълго време...
Stoyan Georgiev
25-08-2009, 12:03
Стоенчо , водородните автомобили са за замазване на очите само .
гледай филмчето за което писа Dermeister и ще ти стнае ясно
Ел колите са готови и работят перфектно само че никой не иска да ги пусне на пазара щото ще убият на секундата огромна част от тези с ДВГ , ама наистина огромна част .
За момента никой няма да позволи това да се случи защото последствията в световен мащаб трудно могат да се прогнозират дори . Примерно държави които се финансират основно от износа на петрол тотално ще фалират , ще спрат да продават на Америка , съответно нямат да имат пари да си купуват американски оръжия и става мноу кофти :)
гледал съм го, електро автомобилите са добра алтернатива, и нещата , които каза са истина
мисля , че водорода въпреки това е по-добра алтернатива, поне докато не измъдрят 10 пъти по-малки и по-леки батерии , които да осигуряват пробег от поне 600-700 км
това е адски обширна тема и ако тръгнем да пишем ще останем с тема със мнения по 2 страници....
за замавзване са , погледни колко струва един автомобил на водород и къде можеш да го заредиш и ще си отговориш сам на въпроса .
А за ел автомобилите и динамиката на електро двигателя , май изобщо не си наясно какво е ел мотор и какви са му характеристиките , може да вземем отнякъде един празен чисто нов тролей и да те дръпна на светофара да са сетиш кво е ел мотор :)
Stoyan Georgiev
25-08-2009, 12:14
за замавзване са , погледни колко струва един автомобил на водород и къде можеш да го заредиш и ще си отговориш сам на въпроса .
А за ел автомобилите и динамиката на електро двигателя , май изобщо не си наясно какво е ел мотор и какви са му характеристиките , може да вземем отнякъде един празен чисто нов тролей и да те дръпна на светофара да са сетиш кво е ел мотор :)
това е така, електро двг имат макс въртящ момент от 0 rpm :)
A за КПД-то му да не говорим :)
Стоенчо , ел автомобилите в момента имат автономност до към 200 км ако не и повече, което е повече от достатъчно за каране в града . Ако си гледал филмчето си разбрал че към 90 % от колите в Америка се карат предимно в градовете . Е за какво говорим . За какво са ти тиа 600 км пробег ? Просто ако ги пуснат в масово производство никой не може и да си помисли какво ще стане със световната икономика .
За водородните - колко струва като себестойност или като моментна цена на пазара? Щото цената на пазара е спекулативна, а спекулата ще трябва все някога да спре.
За електромотора - не съм много наясно, затова пускам темата. Въпросът ми е какъв трябва да бъде един електромотор, за да има динамичните качества на приемрно бензинов двигател 1.8 130 коня - колко ще е голям, колко ще струва, какъв ресурс ще има...
За водородните - колко струва като себестойност или като моментна цена на пазара? Щото цената на пазара е спекулативна, а спекулата ще трябва все някога да спре.
За електромотора - не съм много наясно, затова пускам темата. Въпросът ми е какъв трябва да бъде един електромотор, за да има динамичните качества на приемрно бензинов двигател 1.8 130 коня - колко ще е голям, колко ще струва, какъв ресурс ще има...
колко струва водороден автомобил ? ето колко струва http://www.dnevnik.bg/skorost/2007/04/26/334398_bmv_iznasia_proizvodstvoto_na_vodorodni_avt omobili_v/
1 000 000 евро
айде чао
а за ел.автомобила ....
разгледай и прочети всичко тук http://www.teslamotors.com/performance/tech_specs.php
Stoyan Georgiev
25-08-2009, 12:35
.....
виж сега, няма нужда да ми ги обясняваш нещата, пропускаш важното
по-лесно е 10 000 души да работят за да се направи електромобила със същите възможности като сегашните коли с ДВГ отколкото 3 милиарда души да променят навиците си
явно въобще не си запознат с темата, прочети малко, поне 15-20 минути и ще разбереш , че отдавна е постигнато, че е многократно надминато
---------- Post added at 09:35 ---------- Previous post was at 09:34 ----------
колко струва водороден автомобил ? ето колко струва http://www.dnevnik.bg/skorost/2007/04/26/334398_bmv_iznasia_proizvodstvoto_na_vodorodni_avt omobili_v/
1 000 000 евро
айде чао
защото производството не е достатъчно масово
Не било масово ? В сравнение с какво ?
Щото ел автомобилите се произвеждат с десетки и стотици хиляди ли ?
Истината е че водородната технология е много сложна и скъпа . Ще мине много време преди да стане кокурентна на двг и точно тва е ключа МНОГО ВРЕМЕ ;)
Много много колко да е много , докато свърши петрола :)
Ел колите са измислени направени и готови за производство и продажба на конкуретни цени , само че никой не иска да се продават защото ще смажат цели индустрии и даже държавни икономики .
Не знам какво против имате хибридните двигатели, но според мен това е една отлична алтернатива.
Преди няколко дни се возих за първи път на хибрид - lexus RX400h, както се казва гляма кола, тежка и т.н. Ми за 270+ к.с. хибрид-а дава разход в София градско около 9л бензин. Върви на лудница - 0-100 - 7.7 секунди, потегля като тролей изобщо не пали двигателя и като цяло изключително много се накефих.
В САЩ гледах вариантите на Тойота и втора ръка на по 1 до 3 години вървяха от 10к до към 14к. долара. Вярно, че там колите са с цени поне 30% по ниски от тези в България ама пък чак толкова. Отделно в милата ни татковина няма такова нещо, като преференции за данъци и такси, ама това е друг въпрос. За малките автомобили като Тойота Приус не знам дали е толкова икономична, но ми се струва, че е едно много добро решение за големи автомобили, които дават разход над 12-15+ нафта.
Alexanderbb
25-08-2009, 13:31
Ами нека кажем най-елементарно. Имаш само ротор и статор, без всички подвижни и неподвижни части на ДВГ (тоест без тяхната инертност и трошливост), после не ти е нужно такова мазане и охлаждане, после отпадат неща като водна помпа, алтернатор, бобини и д.р. Скоростна кутия също не ти е нужна.
А за динамиката и скоростта само ще кажа че всички влакове развиващи спокойно скорост от 300 - 500 км/час са електрически. Просто там не седи въпроса за преноса на ток защото си имат кабел.
Ааа нищо против нямаме срещу хибридите :)
аз съм се возил в LS 600 h , ускорението от 0-100 км е 5.5 секунди и е несравнимо с никоя друга кола самото усещане да те ускоряват ел двигаели . Колата буквално излита :go:
Такъв двигател може би има, но докато има петрол няма да види бял свят, независимо дали е готов или не.Просто много интереси има по веригата.
Иначе четох за двигател, разработен от гръцки учен, който ползва за гориво метален прах?!, доста интересно ми се видя, в крайна сметка бъдещето ще покаже
1 000 000 евро
айде чао
а за ел.автомобила ....
разгледай и прочети всичко тук http://www.teslamotors.com/performance/tech_specs.php
Я виж тук колко струва водородна Хонда примерно, чак пък милион, че и евро :blah:, искат само по 450 евро в продължение на 3 години..... http://news.automedia.bg/read/4397.html
И сега кво ? Петролни картели - бла бла ..... Японците са извънземни, винаги съм ги подозирал. Да не говорим за БМВ, че още преди 2 години правиха опити за такъв ДВГ, но нещо скъпо им се видя :coolio:
За малките автомобили като Тойота Приус не знам дали е толкова икономична, но ми се струва, че е едно много добро решение за големи автомобили, които дават разход над 12-15+ нафта.
Три дни правих тестове на новия ПриМус - исках да разбера колко харчи на чисто градско в центъра на София - само задръствания, абе ужас и безумие. Докато мина ~300 км, за да е достоверен теста, направо пощръклях от висене по светофари.
Ето фактите:
Спокойто каране, без резки ускорения - за съжаление не можах да издържа повече на толкова бабешко каране, средна скорост 36 км/ч
http://i21.photobucket.com/albums/b263/IvanSM/Toyota%20Prius/IMG_2275.jpg
Ето за кво става дума като маршрути - малко Цариградско (с 85 км/ч с темпомат), Орлов мост, Университета, Шератон, Тодор Александров, после Стамболийски, К. Величков, Сливница, Ситняково и отново Цариградско. Всичко това в делничен ден, наистина през август движението е относително рехаво.
http://i21.photobucket.com/albums/b263/IvanSM/Toyota%20Prius/IMG_2293.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b263/IvanSM/Toyota%20Prius/IMG_2290.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b263/IvanSM/Toyota%20Prius/IMG_2289.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b263/IvanSM/Toyota%20Prius/IMG_2296.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b263/IvanSM/Toyota%20Prius/IMG_2294.jpg
След първите 53 км вече карах нормално (средна скорост 40 км/ч, което си е постижение за София в делничен ден), с леки изрязвания, абе доста пъргавко движение и даже една дръпка с Хонда Акорд 2.0 (напраих го на точка)
http://i21.photobucket.com/albums/b263/IvanSM/Toyota%20Prius/IMG_2316.jpg
Но комент както се казва. Въпросът е кога хибридите ще станат достъпни и на конкурентни цени.
Мен и още един въпрос ме вълнува в тази връзка - къде отива Алфа Ромео може би?:spell: Не съм чувал дори за опити да създадат хибрид.
Stoyan Georgiev
25-08-2009, 22:25
Но комент както се казва. Въпросът е кога хибридите ще станат достъпни и на конкурентни цени.
Мен и още един въпрос ме вълнува в тази връзка - къде отива Алфа Ромео може би?:spell: Не съм чувал дори за опити да създадат хибрид.
изчакай да направят една свястна кола па после хибрид
голямата риба
26-08-2009, 00:12
Най-големият проблем на електромобилите или на хибридите е рециклирането на батериите.
В момента няма никакви заговори и конспирации.
Хибридните автомобили не са печалба за производителите си. Всичко е инвестиция в бъдещето.
Най-големият проблем на електромобилите или на хибридите е рециклирането на батериите.
В момента няма никакви заговори и конспирации.
Хибридните автомобили не са печалба за производителите си. Всичко е инвестиция в бъдещето.
а не са печалба , я си помисли пак
Приус на Тойота се продава в огромни количества , да не говорим че Лексъс вече почти не вадят нов модел който да не е хибрид . Според теб дали не са на печалба а , или тия загубеняци от Лексъс умишлено водят фирмата към фалит :baby:
---------- Post added at 06:56 ---------- Previous post was at 06:41 ----------
Приуса е 38 000 лв от магазина , това ако не е достъпно
Въпрос към Пинко.
Какъв разход дава дизелов смарт - правили ли сте тестове - само градско в София?
От снимките видях 3,5-3,7 градско в Сф, при отпускарският трафик което някак си не ме впечатли особено за хибриден автомобил.
Вярно че е по-голям приуса от смарт-а..
Въпрос към Пинко.
Какъв разход дава дизелов смарт - правили ли сте тестове - само градско в София?
От снимките видях 3,5-3,7 градско в Сф, при отпускарският трафик което някак си не ме впечатли особено за хибриден автомобил.
Вярно че е по-голям приуса от смарт-а..
То няма и какво толкова да те впечатлява , мен с дизеловата Тойота разхода ми при адски задръствания в София е 5.8 .Аз за какво разправям че хибридите НЕ са алтернатива на двг . И въпреки това простата сметка показва че при разлика в цента от 6000 лв , след 150 000 км Приуса почва да носи "дивиденти" .
Дивиденти ?
А колко време или километри изкарват батериите ?
И колко струват ? Някой знае ли ?
точно заради тия неуточнени разходи по батерията дивиденти съм го сложил в кавички ;)
бях чел че в UK някaкво такси Приус са го карали до 400 000 км без смяна на батериите , ама дали е така ..
Аз лично ще чакам да пуснат ел колите :)
поради простия факт, че световната икономика се крепи на петролните пазари всякакви алтернативни горива нямат никакъв шанс в близко бъдеще. Ел. автомобилите са много симпатични като идея, но както каза колегата малко по-нагоре проблема е в батериите, които не се рециклират за момента и са адски токсични като отпадък. Редно е да се гледа на алтернативните горива не само като заместител на петрола, но и като ефект върху природата, защото тежката истина е че, ние сме първите, които ще изядът дебелия от вредното въздействие на човека върху околната среда. Според мен наистина водородните клетки са бъдещето на автомобилната индустрия. И защо се чудите че са толкова скъпи? Мислите ли че някой е луд да разработи достъпен водороден двигател и да го пусне в масово производство?!?? така се превръща автоматично във враг номер едно на почти всички водещи икономики по света!!! и само за инфо - в САЩ има около 70 водородни станции за зареждане на автомобили и си има ентусиасти, които си карат. БМВ предлата водордни двигатели за пета и седма серия при поръчка. хонда също.
Според моя познат с Лексус-а батерията е почти вечна - както се изрази той вероятно ще надживее колата, а иначе цената на комплекта за неговата кола е $2500 в САЩ, което си струва. А за свинкс-и и неговата Тойота ще кажа, че екологията има значение и ако направят данъците, както в белите държави хибрида ще плаща 20лв, а дизеловата му Тойота - 500+ лв или нещо подобно, пък нищо че гори 6л.
Тия 20 - 500 лв на ум ли ги смяташ :)
данъка на автомобила ако имаш предвид ми е точно 64 лв на година :bowdown:
а за екологията даваш ли си сметка че няма как да стане тоя хибрид с 3.5 V6 бензинов двигател да цапа по малко от кола с 1.4 дизелов двигател ;)
Твоя приятел хубаво са го надъхали в шоурума че батерията му е "почти" вечна .:drool: Ще ги поздравя продавачите ;)
Тия 20 - 500 лв на ум ли ги смяташ :)
данъка на автомобила ако имаш предвид ми е точно 64 лв на година :bowdown:
Твоя приятел хубаво са го надъхали в шоурума че батерията му е "почти" вечна .:drool: Ще ги поздравя продавачите ;)
Прочети какво съм писал - в белите държави?
Колата я е купувал от САЩ и само за справка нова там е $50 000. Той я взе втора ръка.
Както писах там има хибриди на по 1-3 години за около $10000 - което при сегашния курс е под 14 000лв + 4 000 за докарване, а новия приус е с цена към 50 000лв, което си е направо съдиране на кожата, а и гаранцията спрямо стария на хибридната система е свалена от 8 години и 180к км. на 5 години и 100к. км. Спарвка можете да си направите на сайтовете :wow:
Хех ето на това му викам аз алтернатива:
http://www.dnevnik.bg/skorost/2007/05/29/343806_indiicite_ot_tata_puskat_avtomobil_na_sgust en_vuzduh/
Кола на въздух за 12700 долара. Какво му плащаш? :-)
Прочети какво съм писал - в белите държави?
Колата я е купувал от САЩ и само за справка нова там е $50 000. Той я взе втора ръка.
Както писах там има хибриди на по 1-3 години за около $10000 - което при сегашния курс е под 14 000лв + 4 000 за докарване, а новия приус е с цена към 50 000лв, което си е направо съдиране на кожата, а и гаранцията спрямо стария на хибридната система е свалена от 8 години и 180к км. на 5 години и 100к. км. Спарвка можете да си направите на сайтовете :wow:
Мся , баш на мен няма ми обясняваш кое колко е в USA и колко излиза да я докаарш и регистираш тук ;)
Щом мислиш че е добра оферта ходи и си докарай кола от там, еле пък хибрид Лексъс 2 ръка без гаранция :bowdown:
а тва че е свалена гаранцията на новият Приус ..айде сети се защо... и като се сетиш го обясни на твоя приятел с почти вечната батерия
---------- Post added at 12:40 ---------- Previous post was at 12:35 ----------
Хех ето на това му викам аз алтернатива:
http://www.dnevnik.bg/skorost/2007/05/29/343806_indiicite_ot_tata_puskat_avtomobil_na_sgust en_vuzduh/
Кола на въздух за 12700 долара. Какво му плащаш? :-)
индийците са луди :bowdown:
само незнам ако гръмне тоя резервоар с въздух на 300 атмосфери сигурно ще прати пътниците на другия край на Индия :drinking:
DerMeister
26-08-2009, 15:43
индийците са луди :bowdown:
само незнам ако гръмне тоя резервоар с въздух на 300 атмосфери сигурно ще прати пътниците на другия край на Индия :drinking:
Е той и метаня си е бая под налягане, пък бакшишите са си добре засега, та не би трябвало да е проблем.
дано да са го измислили както трябва че иначе :guillotine:
но иначе идята кефи максимално, ще си я помпя всеки ден :)
Сфинкс и ГеоргиГ, любезно ви моля да си изтриете мненията с пишкомера и да продължите по същество, както прекрасно бяхте започнали.
Stoyan Georgiev
26-08-2009, 18:31
Сфинкс и ГеоргиГ, любезно ви моля да си изтриете мненията с пишкомера и да продължите по същество, както прекрасно бяхте започнали.
я давай по-естествено, вие стерилитет искате да се получи
Furious 155
26-08-2009, 18:39
поради простия факт, че световната икономика се крепи на петролните пазари всякакви алтернативни горива нямат никакъв шанс в близко бъдеще. Ел. автомобилите са много симпатични като идея, но както каза колегата малко по-нагоре проблема е в батериите, които не се рециклират за момента и са адски токсични като отпадък. Редно е да се гледа на алтернативните горива не само като заместител на петрола, но и като ефект върху природата, защото тежката истина е че, ние сме първите, които ще изядът дебелия от вредното въздействие на човека върху околната среда. Според мен наистина водородните клетки са бъдещето на автомобилната индустрия. И защо се чудите че са толкова скъпи? Мислите ли че някой е луд да разработи достъпен водороден двигател и да го пусне в масово производство?!?? така се превръща автоматично във враг номер едно на почти всички водещи икономики по света!!! и само за инфо - в САЩ има около 70 водородни станции за зареждане на автомобили и си има ентусиасти, които си карат. БМВ предлата водордни двигатели за пета и седма серия при поръчка. хонда също.
точно така е - за да се появят масово подобни автомобили с друг тип задвижване от познатите ни двигатели с вътрешно горене, ще минат не малко години още. Всичко ще започне с края на изкопаемите горива и ... тогава ще видим! Ел. моторът е една доста добра алтернатива, особенно за хората търсещи динамика от автомобила. Основният проблем е все още с какво да се захранват достатъчно, за да са едновременно екологични и с малки загуби при преобразуването на енергията. Автомобил с ел. мотор може да развие 100км/ч за 2.5 секунди, което в момента е достъпно само за суперавтомобилите!:go:
голямата риба
26-08-2009, 19:43
а не са печалба , я си помисли пак
Приус на Тойота се продава в огромни количества , да не говорим че Лексъс вече почти не вадят нов модел който да не е хибрид . Според теб дали не са на печалба а , или тия загубеняци от Лексъс умишлено водят фирмата към фалит :baby:
---------- Post added at 06:56 ---------- Previous post was at 06:41 ----------
Приуса е 38 000 лв от магазина , това ако не е достъпно
колега ти правиш ли разлика между оборот(приходи) и печалба
Това за приус-а е официално изявление на Тойота при пускането на модела. В момента може и да виждат началото на края.
П.П. не без известният Вейрон е също автомобил, който се продава под себестойността си.
поради простия факт, че световната икономика се крепи на петролните пазари всякакви алтернативни горива нямат никакъв шанс в близко бъдеще.
Да не би да искате да кажете, че световната икономика се крепи на един огромен харч за милиарди. И после милиарди да се поправят последиците в екологичен план. Крепят се на някои хора джобовете, не виждам с какво ще помогне на световната икономика, това че за един живот и няколко автомобила съм купил на някакъв тип с чаршаф на главата 55-тото Ферари.
Stoyan Georgiev
26-08-2009, 20:04
Да не би да искате да кажете, че световната икономика се крепи на един огромен харч за милиарди. И после милиарди да се поправят последиците в екологичен план. Крепят се на някои хора джобовете, не виждам с какво ще помогне на световната икономика, това че за един живот и няколко автомобила съм купил на някакъв тип с чаршаф на главата 55-тото Ферари.
с това, че тази индустрия изхранва адски голяма част от световното население и с това, че най-големите инвеститори са въпросните чаршави ;)
с това, че тази индустрия изхранва адски голяма част от световното население и с това, че най-големите инвеститори са въпросните чаршави ;)
И с какво ги изхранва? Откъде идват тези пари? Да не падат от небето. От мен, от теб, от всички. И най-големите инвеститори далеч не са чаршафите, по-скоро най-големите консуматори.
"че тази индустрия изхранва адски голяма част от световното население" - адски голяма част от световното население си дава парите (да не кажа всички) за да изхранва сравнително малко на брой хора.;) Дните на петрола са преброени. Или айде годинките ..
Stoyan Georgiev
26-08-2009, 20:39
И с какво ги изхранва? Откъде идват тези пари? Да не падат от небето. От мен, от теб, от всички. И най-големите инвеститори далеч не са чаршафите, по-скоро най-големите консуматори.
"че тази индустрия изхранва адски голяма част от световното население" - адски голяма част от световното население си дава парите (да не кажа всички) за да изхранва сравнително малко на брой хора.;) Дните на петрола са преброени. Или айде годинките ..
:grin::grin::grin::grin::grin:
Mind_Control
26-08-2009, 20:44
А бе момчета, в природата и в бизнеса нищо не се губи! Просто в един момент тия с чаршафите, ще си вложат парите в електроцентрали, като ви е толкова зор да карате на електричество и пак ще си пълнят гушите :) И тогава ми помнете думите, че ще ви е много, много по- скъпо да си карате колите! Защо ли? Защото тогава цената на ел. енергията ще скочи разбира се и то не само заради спекулата, а заради изграждането на инфраструктура, на централи (било те слънчеви, вятърни или АЕЦ) и в общи линии пак ще си плащаме и то по- скъпо.
Това е малко като с ТЕЦ-овете, всички пищят срещу тях, но е факт, че ако искаш да се отопляваш това е най- ефтиния и чист вариант- същото е и с петрола- най- ефтиния и чист вариант е това за момента.
Темата беше друга ми се струва.
Моля, модератор да отдели мненията, които не са по темата!
колега ти правиш ли разлика между оборот(приходи) и печалба
Това за приус-а е официално изявление на Тойота при пускането на модела. В момента може и да виждат началото на края.
П.П. не без известният Вейрон е също автомобил, който се продава под себестойността си.
Мда наясно съм какво е оборот , какво е приход и какво е печалба ,а ти наясно ли си колко време може да изкара една фирма от оборот но работейки на минус
убеден съм че си много навътре в корпоративните финанси на Лексъс и Тойота :screwy:
Твърдението ти че работят умишлено на загуба е ......:roll2:
дано само по-бързо да се усетят и затворят фирмата докато е време :)
Мда наясно съм какво е оборот , какво е приход и какво е печалба ,а ти наясно ли си колко време може да изкара една фирма от оборот но работейки на минус
убеден съм че си много навътре в корпоративните финанси на Лексъс и Тойота :screwy:
Твърдението ти че работят умишлено на загуба е ......:roll2:
дано само по-бързо да се усетят и затворят фирмата докато е време :)
Кое му е смешното? Тойота правят само хибриди ли? Има едно нещо - продуктова номенклратура. Съвсем нормална практика е даден продукт да се продава под себестойност, като маржа на печалбата от другите продукти е достатъчно голям за покрива загубата.
Кое му е смешното? Тойота правят само хибриди ли? Има едно нещо - продуктова номенклратура. Съвсем нормална практика е даден продукт да се продава под себестойност, като маржа на печалбата от другите продукти е достатъчно голям за покрива загубата.
остави я Тойотата , за Лексъс говоря , техните нови модели са предимно хибриди , което ако се следва логиката че продават умишлено на загуба означава че съвсем скоро ще фалират ,което на мен ми се струва най-малкото смешно
Stoyan Georgiev
27-08-2009, 12:15
остави я Тойотата , за Лексъс говоря , техните нови модели са предимно хибриди , което ако се следва логиката че продават умишлено на загуба означава че съвсем скоро ще фалират ,което на мен ми се струва най-малкото смешно
първо, незнам какво въобще се връзваш на такива глупости
второ, да - могат да работят на загуба защото тойота е огромна корпорация и производството на коли не е единствената им дейност
първо, незнам какво въобще се връзваш на такива глупости
второ, да - могат да работят на загуба защото тойота е огромна корпорация и производството на коли не е единствената им дейност
Ами занимавам се :) имам свободно време в момента :)
Тойота могат и да го подаряват Приуса и пак няма нищо да им стане сигурно щот наистина са много голяма компания . За Лексъс говоря , на които почти цялата им гама стана хибриди , и то я бая скъпи автомобили от най-висок клас. Не в възможно да продават на загуба , ама хич ;)
остави я Тойотата , за Лексъс говоря , техните нови модели са предимно хибриди , което ако се следва логиката че продават умишлено на загуба означава че съвсем скоро ще фалират... ,
E aз знам че ти го отричаш това ама те Тойта и Лексус в едно гърне таковат...
Така че Тойота могат да си позволят да продават цялото моделно семейство на Лексус на загуба:-)
Макар че не споря, знам че приуса е под себестойност, Лексусите колко струват и за колко се продават не знам. Те може и да са на печалба.
Истината е електромобилите:
Предимства
1) Ел. Двигателите са достатъчно познати и се ползват с огромен успех.
2) Алгоритмите им за управление са известни, и дефакто се ползват от много време насам
3) Голям въртящ момент, и над 90% КПД
4) Малко въртящи се части
Недостаъци:
1) Слабо ефективни батерии
2) Големи токове и напрежения
Макар, 4е Тесла моторс изкараха 4 местна лимузина с пробег 400км, със скорост 160км/ч, и бърз речаржд на батериите за 40мин.
А и в момента една българска фирма произвежда ел.двг. преднзаначени предимно за вгражадне в коли. Пазара им е USA, но всеки може да си поръча. Двигателите са до 80kW, и са проектирани с максимални обороти около 5000, за да са съвместими с автомобилните двигатели. Махаш ДВГ-то и слагаш ел. мотор
кой кво бил чул ...стига с тая песен че хибридите се продавали на загуба
тва не са много големи разходи че заради тях да излезе на загуба продажбата на някой модел .тва да не е атомен реактор да вградиш в колата
ти колко мислиш че струва една нормална кола да се преустрои на хибрид , основните са :
батерия
блок за управление
ел двигател
+ още някоя дреболия
Приуса е кола горе доле класа на Версото + 10 000 лв като цена . Тъй че който си мисли че хибрид системата Тойота му я подаряват се е объркал ;)
От старият Приус са продадени повече от 500 000 автомобила , никоя компания дори Тойота не може да си позволи загуба в подобен мащаб.
Ако се увеличат чувствително цените на горивата няма да се учудя ако повечето им модели станат хибриди, а тва рано или късно ще стане ...
Stoyan Georgiev
27-08-2009, 14:21
свинкса често говори неаргументирани глупости ама тоя път говори прави неща
хибридите не се продават на загуба
това което си чул за продаване на загуба са 2та водородни автомобила - на хонда и там на еди кой си е другия
сега да ви подсетя защо лексус са хибриди
пазара им кой е за лексус ? - сащ
там като чуят хибрид и се попикават от кеф, освен това се имат за eco-awared като ги карат
та за да имат добри продажби и съответно печалби тойта са направили всички лексуси хибридни. и от тях печелят та се късат ;)
голямата риба
27-08-2009, 15:21
Стояне Свинкс
Както написах и по рано изявлението е на Тойота при пускане на модела. И до уточних, че сега може и да виждат светлина в тунела, но да не се окаже нощният влак :)
Просто трябва да се чете повече.
Иначе старата лисица, много добре е прочел написаното от мен, че става на въпрос за приус-а, не за всички модели на компанията.
Стояне Свинкс
Както написах и по рано изявлението е на Тойота при пускане на модела. И до уточних, че сега може и да виждат светлина в тунела, но да не се окаже нощният влак :)
Иначе старата лисица, много добре е прочел написаното от мен, че става на въпрос за приус-а, не за всички модели на компанията.
Много ясно че това ще напишат , ти какво искаш да напишат , че се печели много добре от хибрида ли , или че благодарение на хибрида продават половин милион коли .Както си тръбят че не се печелило и докато другите се усетят какво е хибрид японците са вече не 2 а 500 000 гърди напред и продължават да увеличават темпото
малко статистика за юли 2009, в общи линиии продажбите на всичко са по малки от тези в същият период на миналата година , и о изненада само хибридите единствени са увеличили продажбите си с 20 % спрямо 2008 и то въпреки кризата :)
явно наистина трябвало да се чете повече ;)
http://hybridcars.einnews.com/article.php?nid=125
Stoyan Georgiev
27-08-2009, 15:52
Стояне Свинкс
маркетинг, пр........
Кой ще посочи някакви макар и косвени доказатлства, че хибридите се продават под себестойност? Мен лично това дълбоко ме съмнява.
Иначе съм убеден, че бъдещето е в алтрнативните двигатели. И то по-скоро, отколкото всички очакваме. Мисля, че до 1 най-много 15 години бензиновите и дизеловите автомобили ще са колкото двутактовите в момента.:jason2:
Mind_Control
27-08-2009, 16:54
Истината е електромобилите:
Предимства
1) Ел. Двигателите са достатъчно познати и се ползват с огромен успех.
2) Алгоритмите им за управление са известни, и дефакто се ползват от много време насам
3) Голям въртящ момент, и над 90% КПД
4) Малко въртящи се части
Недостаъци:
1) Слабо ефективни батерии
2) Големи токове и напрежения
Макар, 4е Тесла моторс изкараха 4 местна лимузина с пробег 400км, със скорост 160км/ч, и бърз речаржд на батериите за 40мин.
А и в момента една българска фирма произвежда ел.двг. преднзаначени предимно за вгражадне в коли. Пазара им е USA, но всеки може да си поръча. Двигателите са до 80kW, и са проектирани с максимални обороти около 5000, за да са съвместими с автомобилните двигатели. Махаш ДВГ-то и слагаш ел. мотор
Коя е тази бг фирма?
Случайно попаднах на тях.
http://kostov-motors.com/tractionmotors/kostovlineofevmotors/
Кой ще посочи някакви макар и косвени доказатлства, че хибридите се продават под себестойност? Мен лично това дълбоко ме съмнява.
Иначе съм убеден, че бъдещето е в алтрнативните двигатели. И то по-скоро, отколкото всички очакваме. Мисля, че до 1 най-много 15 години бензиновите и дизеловите автомобили ще са колкото двутактовите в момента.:jason2:
Ми няма нужда от нови разработки за двигатели
тези са си ок, просто горивата няма да са от петрол
И колеги, мислете сериозно
електричеството не е екологично чисто гориво.
Аз не анам защо с водородния двигател правят такъв проблем...... Опасно било да се съхранява водорода .... ами тогава може да се зарежда вода , а от нея вече да се вади водород в нужните количества ( помня че в училище правихме опит като пуснеш във водата два кабела и подаваш ток излизат балончета .... водород ) , А при изгаряне водорода образува май пак вода нали ?!?
Аз съм сигурен че може да се измисли всичко ...... Но първия измислил най вероятно ще е мъртъв ......
Не знам дали сте чували за Тесла... Който е чувал за него и неговата история ще ме разбере какво искам да кажа!
що реши че електричеството не е чисто гориво , по чисто от тва не може и да бъде . Добиването му е нечисто . Да почнат да го добиват от водород и ще стане чисто :)
Тесла ако не му бяха отрязали финансите сега щяхме да сме 20 години напред ...
Вместо да се пъхат какви ли не чудеса в колите, не е ли по-лесно, безопасно и екологично да ги напъхат в ел. централите?
Ако има читава технология да изкараш енергия на база водородно изгаряне, кое е по-смислено, да правиш самоходни бомби или водородни централи?
Същото е със слънчевата енергия, водната, вятърната и сие... не е екологично ако караш на тецове или ядрена енергия.
що реши че електричеството не е чисто гориво , по чисто от тва не може и да бъде . Добиването му е нечисто . Да почнат да го добиват от водород и ще стане чисто :)
Тесла ако не му бяха отрязали финансите сега щяхме да сме 20 години напред ...А водорода от къде ще го вземем?
Поне 200 българи карат колите си със старо олио и са изключително доволни от това, пише в. "24 часа" в днешния си брой.
За гориво на дизели, които не са комън-рейл, те използват стара мазнина от ресторантски фритюрници.
"Оставям две големи бутилки в ресторанта, те ги пълнят със старото си олио, плащам литъра по 30 стотинки и карам. За филтър използвам крачол от стари дънки, но сега съм си взел електрически, за да става по-бързо. Нито се качва разходът, нито пада мощността. Само отзад мирише на казанлъшки понички", разказва Венцислав Великов, един от 200-те българи, които се движат със стара мазнина.
"Обикалям България с 30 лева, а като закъсам, влизам в някой хипермаркет и купувам ново олио, пак е по-евтино - литърът е 1,20, и събирам погледите на паркинга, като го наливам в резервоара", добавя той.
Продължението тук:
http://news.data.bg/2/bulgaria/68611/200_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0 %BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0% B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BE
Stoyan Georgiev
27-08-2009, 19:39
вече почнахте глупости да говорите
ядрено гориво >>>>> при достатъчно добра изолация имаш чиста енергия за безброй години напред, можеш да си произвеждаш и питейна вода и т.н.
сегашните двигатели са адски неефективни
за да произведеш водорд ти трябва ток, т.е. ток не можеш да произвеждаш от водород, проста логика
Ядрената енергия само изглежда чиста , знаеш ли какъв период на полуразпад има отработеното гориво . Голям . Трупат го в едни временни подземия и то си тиктака там още хиляди години все така опасно. В света още не е измислен метод за унищожаването или рециклирането му . Също така няма нито едно място по света котео да има разрешително, за нарича се - final depository , тоест място където е разрешено да се съхранява отработеното гориво неограничено дълго време .
Stoyan Georgiev
27-08-2009, 21:01
Ядрената енергия само изглежда чиста , знаеш ли какъв период на полуразпад има отработеното гориво . Голям . Трупат го в едни временни подземия и то си тиктака там още хиляди години все така опасно. В света още не е измислен метод за унищожаването или рециклирането му . Също така няма нито едно място по света котео да има разрешително, за нарича се - final depository , тоест място където е разрешено да се съхранява отработеното гориво неограничено дълго време .
имаме достатъчно място да го складираме докато измислят начин да го изхвърлят в безкрайния депресиращ простор на космоса ;)
имаме достатъчно място да го складираме докато измислят начин да го изхвърлят в безкрайния депресиращ простор на космоса ;)
Начин има отдавна само дето е неописуемо, умопомрачително и безумно скъпо.
Space lift/elevator :)
Но се отклоняваме от темата.
Stoyan Georgiev
27-08-2009, 21:37
Начин има отдавна само дето е неописуемо, умопомрачително и безумно скъпо.
не бъди толкова буквален ?
Space lift/elevator :)
Но се отклоняваме от темата.
Артър Кларк и компания :-)
@Стояне просто всички алтернативи дето ги изреждаме в момента или са скъпи или по-неикономични или по-неекологични или и трите заедно.
[B]
Продължението тук:
http://news.data.bg/2/bulgaria/68611/200_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0 %BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0% B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BE
Много яка статия за олио в резервоара, а на снимката някакъв си налива масло в двигателя. Някой голям спец я е писал. :laughing1:
пп Иначе и аз познавам един дето си кара колата с олио, често ми се обажда да го дърпам оттук-оттам щото не може да запали. Та доста евтино му излиза така да се каже "на въже" - алтернативен метод за придвижване - "на гърба на приятел" - разход 0/100:laughing1:
Много яка статия за олио в резервоара, а на снимката някакъв си налива масло в двигателя. Някой голям спец я е писал. :laughing1:
пп Иначе и аз познавам един дето си кара колата с олио, често ми се обажда да го дърпам оттук-оттам щото не може да запали. Та доста евтино му излиза така да се каже "на въже" - алтернативен метод за придвижване - "на гърба на приятел" - разход 0/100:laughing1:
Ако твоя познат си прецежда олиото през скъсън чорап много ясно,че колата му няма да иска да пали.
Относно статията нямам представа кой спец я е писал,аз едва вчера разбрах,че и в Бг има коли,които си задвижват от изгорели мазнини.Иначе за метода да си задвижваш колата посредством изгорели мазнини знам от предаване по Дискавари.
Ако твоя познат си прецежда олиото през скъсан чорап много ясно,че колата му няма да иска да пали.
Хах, ами едва ли просто слага повечко олио в сместа и колата като "преспи" и край с паленето.
http://ams.bg/index.php?act=content&rec=6322
http://ams.bg/?act=content&rec=6326
future now :)
Складирането на отработеното ядрено гориво е най-малкия проблем.Като количество не е кой знае колко,а и защо се занимаваме с разпада му.С напредването на технологиите то сигурно ще намери приложение.Не четох всичко,но никой не каза нищо за контролирания термоядрен синтез.С него се занимават сериозно от поне 20 години и има определени успехи.Стремежа е не да се използва,както се използва ядрения синтез,тоест пак да си имаме един парен котел,а директно да се получава електричество.Тогава ще се къпеме в енергия и производството на водорода ще е най-малкия проблем.Проблема ще е къде ще иде това количество топлина,което ще се отделя от ауспусите ни.Не можеме да се надупим и да пърдиме в космоса.
Една проста сметка:
за града ти трябва 50км в час средно а за такава скорост са достатъчни 5-6квата или около 1лв/100км
за 100км - трябват 8 пъти повече - 40-50кв - или 8лв - толкова горят и нафтовите печки.
за 150км - 25 пъти повече - 100-120кв или 20лв. при такава скорост вече и с бензина е по евтино.
Да не говорим за автономността. ако при градско е 500км, по извънградско ще падне на 200 а по магистрала само 150км. Абсолютно неприложимо е. Кофти че най-мобилната страна хАмерика са с големи разстояния и там често "градското" е 500км а за такова ел. колите са безполезни поне не и с настоящите технологии.
мда бе , те в америка магазините и работните им места са по на 500 км от къщите им :screwy:
Там за такива растояние си пътуват със самолет хората .
Stoyan Georgiev
03-09-2009, 10:14
мда бе , те в америка магазините и работните им места са по на 500 км от къщите им :screwy:
Там за такива растояние си пътуват със самолет хората .
ами така де, всеки ден, градския самолет, само по трудно става работата със спирките и качването междинно, ама ползват сложна система от куки и въжета и става работата
ами така де, всеки ден, градския самолет, само по трудно става работата със спирките и качването междинно, ама ползват сложна система от куки и въжета и става работата
забавен както винаги :heavy_cry:, нито в Америка нито в света има градове по 500 км дълги ако ще и 2 пъти в двете посоки от край до край да ги минеш . Най големият град е Мексико дето е скромните 120 км от край до край , така че и там ел кола ще ти свърши работа .
Stoyan Georgiev
03-09-2009, 10:30
забавен както винаги :heavy_cry:,
:no_no_no:
http://auto.dir.bg/2009/09/08/news5033167.html
само да пуснат нещо такова на пазара на нормална цена директно си го взимам
колкото и време да мине до масово производство мисля че до 10-15 години ще ги има по магазините :)
Моментално ми иде да запитам колко ток отива за тия 6 часа?
Моментално ми иде да запитам колко ток отива за тия 6 часа?
Стандартния контакт може да подаде до 25А после предпазителя гори.
Та 220V, 20А (5А запас) и 6 часа... смятай :hmm:
(Груба сметка - 26кВч - 4лв. за 120 км., да кажем 100 км за запас, в бензин ти се равнява на градски разход - 2л. на 100 км :evil:)
шейховете да го д...т :tooth:
Те няма да го духат... петрола тепърва ще ни трябва до капка за много други цели.
Но горната сметка (барабар с презапасяванията) е показателна, че в града електрото е сериозна алтернатива.
ето това пише за Митсубиши I MIEV , на базата на което е Пежото :
http://www.mitsubishi-cars.co.uk/imiev/introduction.aspx#imievContentContainer
The cost per mile to drive the i MiEV is less than 6% than that of a comparable petrol vehicle
а някъде бях че че разхода на ел колите е 1.3 цента на 1 км .. горе долу 2 лв на 100 км
Бая презапасяване има значи :choice:
ами ако помислиш логично и пак сметнеш , щом пише че за 30 минути , същата тая батерия се зарежда на 80 % при някакъв quick charge- тва е явно при пик консумация както ти беше сметнал , явно за 6 часа не точи през цялото време пик ампери а доста доста по малко :)
на Тесла роудстъра който е с много по-яка батерия разхода е 2 цента на километър , цялата батерия се зарежда за 5 долара и има пробег 260 мили ...и тука говорим за динамика на supercar .
Колкото и да не им се вярва на някои хора , колкото и да им изглежда далечно електрическото бъдеще на автомобила , то ще е факт края на 2010 .
Тоест догодина :roll2:
Края на 2010 започва масово да се продава малкият градски ел автомобил на Пежо iOn ( произведен в сътрудничество с Митсубиши)
Малко след това следва и E-UP на VW .
И двете изброени по-горе са просто за куриоза и ще се продават като ония съосни двуколесни играчки.
Сериозните неща още не са масови, а инфраструктура и сие за масовизиране не се и чува да се прави.
Та за сега хибриди... другото е просто екзотика.
нищо не бъркам ,това е толкова реално колкото е възможно да бъде . Пежо разработват ел коли от мноого отдавна . Каква инфраструктура те гони незнам , тва се зарежда от контакта :roll2:
Я иди в някоя бензиностанция, крайпътно капанче или каквото намериш пътьом и поискай да си заредиш електромобилчето :roll2::roll2::roll2:
Несериозно е да няма начин за презареждане по пътя, докато това не се въведе, ще е просто екзотика ако ще и 500 км. автономия да има.
Ти маай май още не си схванал идеята и концепцията ?????
ТОВА Е ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ , НАПРАВЕН САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА ГРАДСКИ УСЛОВИЯ .
на мен ще ми върши идеална работа като втора градска кола както и на милиони други хора
на ден имам по 40-50 км градско .
ако е на разумна цена ,ще съм от първите които ще си го купят !
други въпроси имаш ли ?
vassil.tzanev
18-09-2009, 17:16
да споделя и аз малко мнение по темата. първо петролът е на свършване и това че цените му се баха вдигнали много беше доста добър стимул за развитие на новите технологии, но това, че отново му падна цената отново ги забавя. основният проблем за привършването на петрола е не толкова колите и горивото, колкото всичко друго което ни заобикаля, защото петролът е суровината за пластмасата, а тя е навсякъде. така че целта към преминаването към хибридни автомобили е не само горивото, но и екологията.
в момента хибридите малко са лъжливи, защото доколкото съм чел (не съм карал, признавам), в момента се гаси и пали двигателя прекалено често, което не е никак икономично.
моето проучване по въпроса е, че истинския хибриден автомобил се задвижва от електродвигател (1 или по 1 във всяко колело), като дизеловият агрегат в автомобила служи само за генератор за зареждане на батериите. по този начин от една страна имаме оптимален режим на работа на един маломощен двигател с вътрешно горене (икономичен и екологичен), а от друга страна всичките плюсове на електродвигателите - максимален въртящ момент и никакви вредни емисии. това разбира се не е моя разработка, а го четох в статия преди време, когато писах проект за хибриден батериен пакет (отново за автомобили). та това е другото нещо за електромобилите. тъйкато при потегляне и спиране на автомобилите се генерират пикови мощности (токове) те буквално разказват играта на батериите и затова в автомобилте е нужно да се съчетаят от една страна батерии с бавен разряд и ниски загуби (по тесни токови шини) за осигуряване на постоянното дълго равномерно движение и от друга страна батерии със здрави токови шини, голям пиков ток и т.н., които да поемат тока при потеглянето на автомобила и обратно - да могат да поемат генерираните големи токове на заряд при набиването на спирачки, което също е убийствено за нормалните батерии. за вторите батерии често пъти се ползват големи суперкапове. по отношение на батериите и бързото им зареждане вече има разработени технологии за електродите, чрез наноструктура (някои грешно наричат това нанотехнологии - такова животно няма!, но то е малко като силиконовата долина... силиконови са обикновено някои хълмове, а долината е силициева, но това е тема на друг спам) да се повиши многократно площта им и по този начин се намалява времето на заряд над 50 пъти и вече става смислено да спреш на бензиностанция да презаредиш батериите, защото става за същото време, за което пълниш и един резервоар и т.н.
извинявам се, че навлязох малко по-надълбоко. но като цяло и аз мисля, че истината е горивната клетка и водорода, но там един от проблемите е съхранението му.
изобщо не си на дълбоко , още си на брега и не си влязъл във водата даже ;)
Не мога да си обясня какъв е смисъла да правиш хибрид с бенз. двг или с дизелов?:chair: Кое му е екологичното?:chair: Много по-удачно е хибридите да са на пропан-бутан, поне като ще е гарга да е рошава. Да направят хибрид да гори 5л пропан-бутан градско и готово, а не като тъпия Приус, на който идеята не ми е много ясна. Скъпа кола, гори бензин(скъп), скъпи батерии и трябва да се кара бавно, следейки разни дисплейчета щото икономията заминава на кино. :bash:
голяма част от акциите на автомобилните концерни са собственост на петролни държави,петролни шейхове и петролни корпорации . как я мислиш тая работа :) ще задържат положението докато може :)
голяма част от акциите на автомобилните концерни са собственост на петролни държави,петролни шейхове и петролни корпорации . как я мислиш тая работа :) ще задържат положението докато може :)
Едва ли някои от тези които си изредил държи контролен пакет акции в някоя от автомобилните компании. Освен това значителна част от автомобилните компании не са акционерни дружества.
сигурно са ЕТ автомобилните компании :yes:
айде стига със спама , пишете по темата , една от малкото интересни във форума
сигурно са ЕТ автомобилните компании :yes:
айде стига със спама , пишете по темата , една от малкото интересни във форума
Според теб освен акционерно дружество ЕТ е единствената друга алтернатива ли и защо си мислиш че търговското законодателство е едно и също навсякъде по света. За Крайслер съм 100% сигурен че не е АД.
---------- Post added at 13:55 ---------- Previous post was at 13:42 ----------
А сега по темата. Според мен бъдещето е в горивата алтернативни на тези произведени от петрол. БМВ и Мерцедес имат разработени автомобили с водороден двигател, които се тестват в момента. Джей Лено например има тестово БМВ 7 с водороден двигател. Хонда също продадоха около 20 тестови автомобила в САщ миналата година. Тойота се опитват упорито да си наложат хибридите но според мен тази технология не е много обещаваща. По-скоро това може би е временен етап докато се разработи нещо по напредничаво.
Малко по темата и може би на къде вървят нещата:
Акцент на Kia във Франкфурт са хибридите на Sorento и cee`d
Auto.dir.bg - 23 Септември 2009, 09:38
Kia представи хибридните версии на Sorento и cee`d във Франкфурт.
Хибридната система под капака на cee`d използва 1,6-литров 4-цилиндров двигател с вътрешно горене и мощност 126 к.с., комбиниран с електромотор с максимална мощност 15 к.с. и въртящ момент от 105 Нм. Електромоторът се зарежда от литиево-полимерна батерия, разположена в дъното на багажника, използва 180 В напрежение и разполага с капацитет от 5,3 А/ч, съобщава агенция SpeedPress.
Благодарение на безстепенната трансмисия хибридният cee`d ускорява от 0 до 100 км/ч за 11,8 секунди и достига максимална скорост от 185 км/ч. На този етап няма официални данни за разхода, но вредните емисиите C02 ще са в границите на 96 грама за километър, което е с 25% по-малко спрямо стандартната версия.
Вижте снимки
Хибридният Sorento използва 1,6-литровия турбодизел на Kia с мощност 161 к.с. и електромотор с максимална мощност от 50 к.с. Трансмисията с два съединителя, която също дебютира във Франкфурт, предава въртящия момент само на предните колела. И тук батерията е литиево-полимерна, като целият пакет е инсталиран в багажника.
Единият двигателен мост, по-тънките гуми, ревизираната аеродинамика и намаленото с близо 100 кг тегло позволяват на хибридния Sorento да ограничи вредните емисии CO2 до 119 г/км, което е с 30% по-добро от това на най-ефективната версия на модела.
http://auto.dir.bg/2009/09/23/news5110372.html
и
Toyota пуска пълен хибрид през 2010 г. - видео
Auto.dir.bg - 23 Септември 2009, 09:43
Toyota представи прототипа Auris HSD Full Hybrid Concept на автосалона във Франкфурт и обяви, че от втората половина на 2010 г. сериен модел ще се предлага на пазара.
Автомобилът ще се произвежда в заводите на Toyota в Англия и ще е първият масов модел с хибридно задвижване.
Auris използва познатата от Toyota Prius хибридна система Hybrid Synergy Drive (HSD) с 1,8-литров бензинов двигател и електромотор. Auris е от типа "пълен хибрид", който дава възможност за движение изцяло в електрически режим. Има три режима на работа, измежду които може да избира водачът: ECO, който повишава ефективността, Power, който повишава динамиката, и EV, при който автомобилът се движи изцяло на електричество в продължение на 2 км със скорост до 50 км/ч.
Прототипът Auris Hybrid има доста вътрешни и външни промени в сравнение с обикновения модел. Външният дизайн е оптимизиран аеродинамично, като са променени броните, намалена е височината с 2 см, монтирани са 18-цолови джанти със специален аеродинамичен дизайн, има по-голям заден спойлер и равен под на купето с дифузьори. Благодарение на това Auris има коефициент на въздушно съпротивление едва Cx=0,28. Това е най-икономичният автомобил в класа си и отделя в околната среда под 100 г/км CO2.
Интериорът на Auris Hybrid е футуристичен, с преобладаващ син цвят, който символизира хибридната технология. Воланът с права долна част, седалките и горната част на таблото са тапицирани със синя кожа, а таблото свети в син цвят. Покривът на прототипа е от соларни панели, които осигуряват енергия за климатичната инсталация, а таблото зад предния прозорец също е слънчева батерия, която осигурява електричество за външни източници като зарядно за мобилни телефони и др.
http://auto.dir.bg/2009/09/23/news5110434.html
Според теб освен акционерно дружество ЕТ е единствената друга алтернатива ли и защо си мислиш че търговското законодателство е едно и също навсякъде по света. За Крайслер съм 100% сигурен че не е АД.
---------- Post added at 13:55 ---------- Previous post was at 13:42 ----------
А сега по темата. Според мен бъдещето е в горивата алтернативни на тези произведени от петрол. БМВ и Мерцедес имат разработени автомобили с водороден двигател, които се тестват в момента. Джей Лено например има тестово БМВ 7 с водороден двигател. Хонда също продадоха около 20 тестови автомобила в САщ миналата година. Тойота се опитват упорито да си наложат хибридите но според мен тази технология не е много обещаваща. По-скоро това може би е временен етап докато се разработи нещо по напредничаво.
ми айде като си сигурен и запознат се разрови и намери как е разпределена собственоста в Крайслер .
ти май не си чел темата отначало ?
звънни в БМВ и питай колко струва водордна седмица , джей лено са му дали да го кара точно щото е тестово иначе струва 1 000 000 долара , а 20 те хонди изобщо не са продадени , и те са дадени на хора да ги тестват .
Колкото и според теб да не е обещаваща технологията по едни или други причини следващите поне 15-20 години принадлежат на хибридите + ел колите .
Водородният вариант се отлага за след изчерпването на петрола , тоест няма да е скоро, първо са много скъпи , второ няма инфраструктура , и трето докато има петрол няма да видят бял свят :photo:
Stoyan Georgiev
23-09-2009, 18:46
ми айде като си сигурен и запознат се разрови и намери как е разпределена собственоста в Крайслер .
звънни в БМВ и питай колко струва водордна седмица , джей лено са му дали да го кара точно щото е тестово иначе струва 1 000 000 долара , а 20 те хонди изобщо не са продадени , и те са дадени на хора да ги тестват .
Колкото и според теб да не е обещаваща технологията по едни или други причини следващите поне 15-20 години принадлежат на хибридите + ел колите .
Водородният вариант се отлага за след изчерпването на петрола , тоест няма да е скоро, първо са много скъпи , второ няма инфраструктура , и трето докато има петрол няма да видят бял свят :photo:
милионка и нещо лева излиза изготвяне на напълно автономна водорна станция ;)
друг е въпроса с какво се произвежда тока за производство на водорода - а именно в повечето случаи е от "мръсни" източници
Милиард искаш да кажеш сигурно.
Stoyan Georgiev
23-09-2009, 18:58
Милиард искаш да кажеш сигурно.
2 мил. лв ти трябват , ток , въздух и вода
технологията и средставата са там, липсват автомобилите и волята ;)
както писах по-рано в темата, ако си заинтерисован и имаш 2 мил. лв ще те свържа с правилните хора ;)
и още един милион ще му трябва да си купи водородна кола , начи общо 3 стават :spell:
http://auto.dir.bg/2009/09/24/news5116509.html
Френската компания Peugeot показа пред широката публика на салона във Франкфурт първия си масов електромобил.
Моделът iOn се задвижва изцяло на електроенергия и ще бъде на пазара от края на 2010 г. Колата е разработена в сътрудничество с Mitsubishi и предлага пробег от 130 км с едно зареждане. 80% от капацитета на литиево-йонната батерия се достига само за 30 мин при използване на устройство за бързо зареждане.
„За разлика от някои наши конкуренти, ние не излизаме с твърдения, а действаме. Това, което виждате, е нашият сериен автомобил. Той е с мощност 64 к.с. и може да измине 130 км с едно зареждане, което трае само 30 мин, на 80% от пълния си капацитет при използване на скоростно зарядно устройство”, коментира Никола Вертран, търговски директор на Peugeot international.
информацията за пежото се потвърждава . само да видим на каква цена ще излезе . ако е нещо около 12 -13 000 еуро отивам да се нареждам на опашката .
Stoyan Georgiev
24-09-2009, 16:50
ако е на добра цена, веднагически и аз, това е стъпката
vankata_ll
24-09-2009, 17:27
Стъпката струва 45 000 $ в Япония и 30 000 ойро в Европа. С тази цена ще е по-скоро крачка назад :smoke:
Стъпката струва 45 000 $ в Япония и 30 000 ойро в Европа. С тази цена ще е по-скоро крачка назад :smoke:
за Япония толкова струва , само че за Европа как разбр а колко ще струва кола дето ще се появи след 1 година
vankata_ll
24-09-2009, 18:30
От Пежо ми се обадиха и ми го пошепнаха на ушенце ;-) По реакцията ми обаче разбраха, че нещо са се объркали :new_Eyecrazy:
Kрайслер беше собственост на инвестиционен фонд, който го купи от Даймлер Бенц 2007 година. От тогава е дружество с ограничена отговорност каквото остана и след банкрута 2009. Така че ти се порови и ми кажи как е разпределена собствеността им. Ако пък си толкова сигурен изпрати информация къде се продават и за колко акциите на Крайслер.
Относно водорода, има разработени модели които имат агрегат, които извлича водород от резервоар вграден в колата и го смесва с бензина. Водородът много лесно се извлича но понеже е нестабилен газ трудно се съхранява.
Между другото Хондите които бяха продадени в Калифорния са на базата на технология с горивни клетки използващи водород. По-тази технология работят още компании като Мерцедес, Хюндай, Форд и др. Очаква се още в рамките на около 5 години те да пуснат и автомобили за масово производство.
А това някой чувал ли го е ?
http://greentech-bg.net/?p=1850
http://www.keppemotor.com/index.php
Как ви звучи ?
Или е поредната партенка :)
това са пълни глупости.нета е пълен с такива "изобретения". енергията на вакума им е само в главите на тия :grin:
чух че тойота щели да произвеждат само "пълни хибриди" някой знае ли нещо по въпроса :grin:
Доколкото си спомням се обмисля изграждането на вериги от "Електростанции" където няма да ти зареждат акумулаторите а дитектно ще се поменя целия пакет с тягови акумулатори. Идеята ми страна интересна с това, че пакета с акумулатори ще бъде собственост на съобветната веригата за зареждане като и самата верига ще се грижи за тяхната профилактика и обслужване.... което говори, че стойноста за подмяната на заредения комплект акумулатори ще бъде по-висока ако си ги зареждаме сами. Но... няма да си заплащаме акумулаторите... един вид акумулатори под наем :grin:
Добре звучи все пак. Това е за изцяло електрическите автомобили... те са ми и фаворити на мене.
Относно хибридите... най-ми допадат тези при които ДВГ-то се използва само за зарядка на акумулаторите. По този начин се постигат и ниските емисии вредни газове а и се удължава живота на ДВГ използвайки се само в оптимален режим.
Водородните автомобили няма да намерят широко приложение за съжаление.
http://auto.dir.bg/2009/10/09/news5188283.html
detelazurno
10-10-2009, 14:19
OMG.....на това зарче само точките му липсват :bounce8:
еееееее, знаех си че един ден тойота ще зарежат автомобилостроенето и ще се хванат с домакински електроуреди :crazy:
ФЕРАРИСТ
11-10-2009, 21:46
Момци - тия алтернативни начини за енергия ако навлязат с нужното темпо, и с развитието което може да им се предостави(а то не им се предоставя), означава доста големи загуби за петролните компании, и за всичките тия орица който командват най - големия бизнес в света, и съответно доста икономики......да не кажа сичките.....нужни са доста усилия....и доста по голяма осведоменост.....която липсва по отношение на тия технологии......и възможностите им, и най вече ценовата им ефективност спрямо петрола......
еееееее, знаех си че един ден тойота ще зарежат автомобилостроенето и ще се хванат с домакински електроуреди :crazy:
:roll2:
Момци - тия алтернативни начини за енергия ако навлязат с нужното темпо, и с развитието което може да им се предостави(а то не им се предоставя), означава доста големи загуби за петролните компании, и за всичките тия орица който командват най - големия бизнес в света, и съответно доста икономики......да не кажа сичките.....нужни са доста усилия....и доста по голяма осведоменост.....която липсва по отношение на тия технологии......и възможностите им, и най вече ценовата им ефективност спрямо петрола......
и е така и не е. едно е сигурно-петрола ще свърши. това означава че петролните компании остават без стока за масово потребление и без печалба. така че те са най-заинтересованите за откриване на алтернатива която да се предлага масово на достъпна цена преди петрола да свърши.
и е така и не е. едно е сигурно-петрола ще свърши. това означава че петролните компании остават без стока за масово потребление и без печалба. така че те са най-заинтересованите за откриване на алтернатива която да се предлага масово на достъпна цена преди петрола да свърши.
глупости , като намалее черното злато просто ще го продават по-скъпо и ще печелят още повече , а като се наводнят градовете с електрически коли ще продават дедовия ми , търсенето ще намалее и от там и цените на петрола ще паднат.
DerMeister
14-10-2009, 13:01
глупости , като намалее черното злато просто ще го продават по-скъпо и ще печелят още повече , а като се наводнят градовете с електрически коли ще продават дедовия ми , търсенето ще намалее и от там и цените на петрола ще паднат.
Абе на първо време ще почнат да ни продават водород, етанол и т.н. алтернативни горива, алтернативни, ма същите компании ще ни ги предлагат и ще печелят трилиони. Вече ако се електрифицираме тотално, дано стане както казваш и да няма пак разни картели и монополисти.
то това да не е чичката от кварталната бутка за вестници:tooth: ако го увеличат, ще намалее потреблението значително което ще качи цените на другите стоки и услуги и намали извършваната работа. от там ще се съборят икономики и ще ударят по джоба точно петролните компании. искаш ли примери.
като свърши петрола ще печелят от батерии,електростанции,алтернативни горива,патенти. не ги мисли горките корпорацийки,няма да изчезнат ей така заедно с петрола. така че - газ до ламарината и let the motherfucker burn :tooth:
Аз не ги мисля петролните корпорации , ама логиката ти е сбъркана , като попривършат залежите , а търсенето остане същото , според теб ще се вдигнат ли цените или ще паднат ..... ще се вдигнат , най-елементарна икономическа логика , просто търсенето ще надвишава предлагането , в такава ситуация цените се вдигат .
http://auto.dir.bg/2009/10/14/news5219505.html
:roll2: яко
"материала е предоставен от София Франс Ауто и е направен от френското списание L’Automobile "
и о чудо пижото е нумеро уно по всички възможни показатели , то разход , то комфорт , то качество
:roll2:
понеже и на USA авто гигантите им се сви стомаха като видяха колко японски хибриди се продават , и там имаше подобен тест преди време като бяха пуснали пак хибриди с/у дизелов Джета ( какво да пуснат то икономична Американска кола няма ) и пак основното каране извънградско само и само да покажат как хибрида не струва , ама тогава беше още по смешно защото уж Америка пък VW и то дизелов пуснаха срещу хибридите :)
Дай да видим същият тест направен от Тойота и ще направим средно аритметично :devil:
DerMeister
14-10-2009, 17:24
Дай да видим същият тест направен от Тойота и ще направим средно аритметично :devil:
Чакайте AutoBild да ги сравнят тези тримцата с новият Голф, да видите кое е икономично и кое е кола... :prescription:
detelazurno
14-10-2009, 19:35
Аз не ги мисля петролните корпорации , ама логиката ти е сбъркана , като попривършат залежите , а търсенето остане същото , според теб ще се вдигнат ли цените или ще паднат ..... ще се вдигнат , най-елементарна икономическа логика , просто търсенето ще надвишава предлагането , в такава ситуация цените се вдигат .
Има логика в това което казваш, но има и много логика в това което kolev ти каза. Не си мисли, че подобни корпорации се ограничават само предлагане на една единствена стока. Все пак пазара е променлива, а корпорациите които го движат са много адаптивни към тази променлива. Точно подобни корпорации са тези които определят търсенето, а потребителите търсят това което им се предлага. Те дори и да искат нямат друга алтернатива.
lubo_red
14-10-2009, 19:45
Да те светна малко че петрола не се исползва само за бензин и дизел а за почти всички предмети които ни заобикалят:prescription:
Въобще да не се консумира бензин и дизел пак ще има огромно търсене на петрол
Да те светна малко че петрола не се исползва само за бензин и дизел а за почти всички предмети които ни заобикалят:prescription:
Въобще да не се консумира бензин и дизел пак ще има огромно търсене на петрол
над 90 % от петрола отива за производство на горива като керосин бензин, дизел,леко корабно гориво,мазут и тн.
И ще те замоля да не ме святкаш за неща които са ти тъмни
detelazurno
14-10-2009, 23:18
Хайде само да не обръщате темата на заяждане! И двмата както се светкате сте пропуснали доста неща, за които се иползва петрола. Така или иначе е невъзможно да ги изброите всичките. Постарайте се просто да си синтезирате идеята по възможно най-добрия начин по който смятате, че може да бъде представена. Все пак това е дискусия.
Не съм влизал в тая тема от месеци,но я изчетох!Имам един приятел и колега , с който се сблъскваме от време на време по заводите.Той е шантав професор от Атинския технически унивеврситет и постоянно ме тормози с щури идеи,как да сложиме електромагнитни спирачки на бобинезите и после тока от тях да го връщаме обратно в мрежата,а аз му доказвам,че за сега с тоя ток може само да грееме вода и ако иска да си сади краставици.Оставям го да сумти и така до следващото му прозрение!Въпросния чешит има коментираната вече Тойота и дори той,при целия му ентусиасъм е напълно разочарован от нея.Скъпа играчка и нищо повече!Това е заключението му,а на него може да му се вярва!Има я от около 3 години,а и не случайно е професор и то по ел.техника!Така,че за сега хибридните автомобили са си само едни скъпи играчки!Но за сега!
Искам да ви обърна внимание на един друг факт,който се премълчава и изплъзва от вниманието ви.
Произхода на петрола!
И аз съм чел по читанките,че е продукт от биомасата на измрелите динозаври и прочие!Ми те много бе!Щом тоя екарисаж,който сме им устроили и вече 100 години ги гори не може да се справи,сигурно още си живеят под земята!
Това е американската теория за произхода и ни я набиват в главите от малки,защото води до извода,че петрола все някога ще свърши
Я вижте,какво правят руснаците!За това никой не говори.Те също избягват да коментрат тяхната позиция по въпроса.Защо ли!?Ами защото и на тях са им изгодни завишените цени на петрола!
През 1947 година един техен учен започва проучвания по една негова си теория и през 1957 година започва и практическото и приложение.Теорията му е проста!Нефта е продукт на земните недра и е неизчерпаем.поне по нашите разбирания.Веднага започват сондирания , по неговите изчисления и намирането на нефт на места немислими по американската технология-доказва правотата му.Руската технология има много предимства.Когато се открие такова място,то не е залеж,а жила.Дори и да изчерпиш нефта не се налага нов сондаж.Просто трябва да изчакаш да се навири пак.
Това е свързано с една друга руска технология-дълбокото сондиране!Дори и сега,тя е една от най-пазените държавни тайни на Русия!
Това се знае много добре от петролните компании и за това всичко хибридните,водородните,електрическите и други алтернативни автомобили е само за замазване на очите на хората и да имаме какво да си приказваме тука!
За това всяка алтернатива,която излиза извън контрола на корпорациите ще бъде безмилостно унищожена.Хърватския гений Никола Тесла е може би най-яркия,но не единствен пример в тая насока!На него дължим цялата съвременна електротехника:Променливия ток,а от там и трансформаторите,далекопреносните системи,машините за променлив ток и тн.Всичко това,обаче са от нещата,които ги е правил едва ли не за забавление и за прехраната си!Истинската му сериозна научна дейност е ограбена и скрита за нас.Работел е за евтина и чиста енергия,достъпна за всеки човек.Това не е приемливо за корпорациите и за това си плаща и само няколко телеграфни линии,направени от него и учудаващо работейки и до днес,без видимо захранване са доказателство за гения му и за това,че там някъде ни чакат неговите и на други забравени от хората гении изобретения,които някой ден ще ни спасят от унищожението и ще ни донесат едно по-чисто бъдеще!
двете теории за произхода на нефта отдавна се знаят ;)
Руснаците твърдят че се образува някъде много надълбоко и после се процежда нагоре към използваемите в момента находища , доказателсвото е че е намерен нефт на много големи дълбочини където не би трябвало да го има ако е образуван от гниене на дървета и животни , и също факта че находищата не се изпразват с темпа с който се точи от тях което значело че някъде отдолу постоянно се допълвали .
Другата теория на Америкаците за динозаврите е ясна .
Общото м/у двете теории е че даже и да се образуват нови количества нефт ,някъде на дълбоко или плитко без значение, тези количества са много по малки от това което се черпи. Като се има предвид и постоянно растящото потребление няма спор че нефта свършва , дали след 20,30 или 100 години той просто ще свърши .
Toyota Prius продължава да е най-продавана в Япония
източник: Speed-Press
дата: 13.10.2009
За пети пореден месец хибридният модел на Toyota е най-продаваният лек автомобил в Япония.
Toyota Prius за пети пореден месец е най-продаваният лек автомобил в Япония. От хибридния автомобил са реализирани 31 758 бройки през септември.
Само в сравнение с предишния месец август (21 669 продажби) са реализирани с над 10 000 броя Prius повече. Продажбите от 31 758 пък са с ръст от 341% в сравнение с месец септември на 2008 г. Моделът има 10,8% пазарен дял, което означава, че всеки десети автомобил, продаден в Япония, е Toyota Prius.
Припомняме, че през април тази година Honda Insight бе най-продаваният автомобил за месеца в Япония и бе първата хибридна кола, която постигна такъв резултат. След като Prius излезе на пазара обаче, той безапелационно иззе първото място и от май до септември е най-продаваният модел в страната.
Агенция Speed-Press
http://www.speed-press.com/?pageId=13390
lubo_red
15-10-2009, 20:41
над 90 % от петрола отива за производство на горива като керосин бензин, дизел,леко корабно гориво,мазут и тн.
И ще те замоля да не ме святкаш за неща които са ти тъмни
Нещо май звездите ти говорят :waving:
Не си играй с процентите така лековато и бъди конкретен кое гориво,колко % е щом си толкова сигурен.
Да ти напомня само,че с хибридите не свършва консумацията на петрол и дори за тяхното производство се хаби повече,отколкото за нормален автомобил с ДВГ
Mind_Control
15-10-2009, 23:59
двете теории за произхода на нефта отдавна се знаят ;)
Руснаците твърдят че се образува някъде много надълбоко и после се процежда нагоре към използваемите в момента находища , доказателсвото е че е намерен нефт на много големи дълбочини където не би трябвало да го има ако е образуван от гниене на дървета и животни , и също факта че находищата не се изпразват с темпа с който се точи от тях което значело че някъде отдолу постоянно се допълвали .
Другата теория на Америкаците за динозаврите е ясна .
Общото м/у двете теории е че даже и да се образуват нови количества нефт ,някъде на дълбоко или плитко без значение, тези количества са много по малки от това което се черпи. Като се има предвид и постоянно растящото потребление няма спор че нефта свършва , дали след 20,30 или 100 години той просто ще свърши .
Как пък го изчисли, че ще свърши да му е.. нали няма да се плашиш.. Особено след като приемаш теорията на руснаците и това, че идва от земните недра и нито знаеш, с каква скорост се образува, нито какви са залежите!
Нефта и да свърши и да не свърши, човечеството няма да умре, не бойте се деца :D
Привършва си нефтеца , това всички го признават , въпроса не е дали а кога точно . То човечеството няма да умре, ама икономически ,технически а и всякак човечеството щеше да е доста надзад в развитието си ако не бяха течните горива добивани от нефт :choice: Влаковете и корабите щяха да са още на въглища , самолети изобщо нямаше да има , а колите и камионите щяха всичките да са на метан.
detelazurno
16-10-2009, 11:34
Привършва си нефтеца , това всички го признават , въпроса не е дали а кога точно . То човечеството няма да умре, ама икономически ,технически а и всякак човечеството щеше да е доста надзад в развитието си ако не бяха течните горива добивани от нефт :choice: Влаковете и корабите щяха да са още на въглища , самолети изобщо нямаше да има , а колите и камионите щяха всичките да са на метан.
И един шоколад завива мармота в сатаниол....или обратното. Все тая.
Не бъди толкова категоричен! Сигурен съм, че преди 20-30 години дори не си и мислил, че ще ползваме GPS-и, преди 40-50 дори и не сме подозирали, че съществуват. Било е само някакъв мит. Точно като този с изчерпаемите/неизчерпаемите петролни находки. Но дали? Имало е и същите тези, които сега крият алтернативните горива са ги използвали. Така че спокойно. Няма да назаднем когато се решат да го премахнат от масовото потребление. Още повече, че отдавна няма да сме живи, за да доживеем тези времена.
ти четеш ли ??
не съм казал че ще назаднем като свърши петрола , казах че изобщо нямаше да напреднем толкова ако го нямаше изобщо .Аз мисля че ще сме живи когато нещата започнат да отиват на зле с течните горива .
Те нещата са тръгнали на зле в момента, в който течните горива са навлезли в масова употреба - за това сега мало и голямо, под дърво и камък търси алтернативи, а НЕ, защото петрола свършвал ;)
Не ми се занимава да обяснявам, че изобщо не е било нужно петрола да става основна двигателна сила, НО виждаш ли е било най-лесно и много, много изгодно, та за това!
Все пак за да изпреваря някои твои въпроси, позовавайки се на историята (която пък съм сигурен, че познаваш прекрасно, но незнайно защо пренебрегваш) ще обясня, че преди много, много години населението на планетата е било в пъти по-напреднало от нас, пък до колкото ми е известно не са имали течни горива, коли, самолети, кораби, влакове и т.н.
Държа да подчертая, че технологическия напредък, си е технологически и не е задължително да обуславя просперитета на човечеството като цяло, да не говорим, че в много от случаите вреди на всички, защото е нездравословен и т.н., и т.н....
Дълга тема - само не искам да спорим - това си е мое мнение!!!
хем е дълга темата хем не чак толкова :)
без петрол , няма достатъчно и както количество и като компактност и като цена подходящ енергоносител (единствено метана донякъде само че той е по-труден за транспортиране и съхраняване и не е толкова калоричен )
без евтина и достатъчно като обем енергия няма прогрес
да пак щяхме да сме тук ,ама щяхме да живеем по доста по различен начин , най-малкото нямаше сега да си пишем а щяхме да вадим картофи за зимата :)
Защо дда живеем по различен начин... има прекалено много алтернативни горива и/или източници на енергия изобщо, като цяло, за да се притесняваме, че колите ни няма да се движат или пък уредите удома няма да работят!
Ако преди едно известно време, усилията на човечеството не се бяха съсредоточили към развиване на ДВГ, а например към слънчевата енергия - мислиш ли, къде щяхме да сме сега?
П.П.
Иииииииии, кво против картофите имаш ;)
ако бяха се съсредоточили над слънчевата енергия днес щяхме да стоим на тъмно и студено щот има облаци :Tease:
Ако днес свърши петрола си умираме като стой та гледай и то като се има предвид че благодарение на претрола сме толкова напреднали че да успяваме да разработим и други източници на енергия .
Ако изобщо пък го нямаше щяхме да сме много много назад в технологично отношение
Ама нали точно това ти обяснявам - това (си мислим, че) е така, защото НЕ сме развили друг източник на енергия.
Ако днес колите, влаковете, корабите, сувалките.... вървяха с дестилирана вода, щеше да се смееш на петролните кладенци и да обясняваш "еееех, ако не беше водата...." :idea:
да , ама не е толкова просто от въглищата и парните локомотиви да скочиш на фотоволтаични инсталации и синтез на водород , просто трябва междинен ускорител на техническият прогрес и индустрята а именно евтина и в огромни количества енергия - петрола .
Много е лесно със сегашните знания и технологии да разработваш алтернативни горива , ама преди 150 години не е било нито лесно нито възможно :)
да , ама не е толкова просто от въглищата и парните локомотиви да скочиш на фотоволтаични инсталации и синтез на водород , просто трябва междинен ускорител на техническият прогрес и индустрята а именно евтина и в огромни количества енергия - петрола .
Много е лесно със сегашните знания и технологии да разработваш алтернативни горива , ама преди 150 години не е било нито лесно нито възможно :)
А ти се върни към технологиите на Третия Райх или по точно към енергийния им баланс.Много поучително четиво е!
Темата,внесто да добие научен вид,се превърна в поредната екзотерична простотия на тема Перпетум -Мобиле!Такова няма!
lubo_red
17-10-2009, 18:16
http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/01/14/614579_v_braziliia_veche_prodavat_poveche_etanol_o tkolkoto/
Двигател на вода (http://www.youtube.com/watch?v=bOzOm8R8wEo&feature=fvw) :devil:
Сигурно сте виждали много подобни работи, но пък интересното в клипа е, че е ... Български :tooth:
Дано не е публикуван досега защото не ми се четеше цялата тема ;)
Да Адаш и познавам изобретателя му.Той е продукт на ВМЕИ Ленин,а не на ТУ.Разбираш иронията.Той е и Изобретателя на 6-скоростната автоматична скоростна кутия.Пежо я внедриха първи.Сега я редуцираха до 5 скоростна.Още няма двигател за оригиналната.Той е и причината да ме наричаш-Old ckool!
Mind_Control
01-11-2009, 16:17
Да Адаш и познавам изобретателя му.Той е продукт на ВМЕИ Ленин,а не на ТУ.Разбираш иронията.Той е и Изобретателя на 6-скоростната автоматична скоростна кутия.Пежо я внедриха първи.Сега я редуцираха до 5 скоростна.Още няма двигател за оригиналната.Той е и причината да ме наричаш-Old ckool!
А каква е причината този продукт да не се произвежда масово?
Stoyan Georgiev
01-11-2009, 21:43
прекалено много подвижни части ? примерно.
Mind_Control
02-11-2009, 17:29
прекалено много подвижни части ? примерно.
Аз до колкото разбрах това си е обикновен двигател, само са му добавени два мъркуча и резервоар за вода (грубо го описвам де, сигурно е по сложно малко)
Gh0stRider
02-11-2009, 17:44
единия пита за двигателя, другия му отговаря за трянсмисията... :D
detelazurno
02-11-2009, 21:29
На всеки, който му е интересно каквото и да било инфо за свободна енергия, независимо дали става въпрос за автомобили или не, може да разглежда тук: http://forum.beinsa.info/ Бях го позабравил това местенце, а преди доста често го посещавах. Сега покрай темата пак се сетих за него. Има доста инфо на български и още сумати препратки към книги, схеми и новини на всякакви езици. Приятно ровичкане! :)
Нещо интересно за хибридите, на 3-та минута на клипа разясняват работата на хибрида, а е интересно и мнението на НеКъф младеж от Оксфорд (Цветан Илиев):roll: http://www.automedia.bg/video-test-drive/cherna-kola-rusa-jena-klasa-s-klasa.31
голямата риба
07-11-2009, 23:53
ех защо го банахте Сфинкса
сега не може да ни обясни защо:
Тойота регистрира първата си годишна загуба
и как хибридите били на печалба