View Full Version : смяна маншони на предни амортесиори
потърсих подобна тема, но не можах да намеря :(
някой от вас дали е сменял маншоните на предните амортесиори без да ходи в сервиз, дали е трудно и има ли смисъл да се занимавам въобще?
моите са скъсани и ме притеснява дали могат да се прецакат амортесиорите от водата, прахта и мизериите които се събират в ботуша на амортесиора :О
благодаря за съветите предварително :thumbup:
mimouzunov
28-08-2009, 22:02
потърсих подобна тема, но не можах да намеря :(
някой от вас дали е сменял маншоните на предните амортесиори без да ходи в сервиз, дали е трудно и има ли смисъл да се занимавам въобще?
моите са скъсани и ме притеснява дали могат да се прецакат амортесиорите от водата, прахта и мизериите които се събират в ботуша на амортесиора :О
благодаря за съветите предварително :thumbup:
Оооо и там пипах... Развиват се болтовете м-у амортисьора и шенкела ,развиват се и трите болта които държат ТАМПОНА НА МАКФЕРСОНА :thumbup: за ботуша (или там както се казва)!!!Преди развиването откачи мъркуча за спирачките от скобката която е на амортисьора и съответно кабела за датчика на АБС-а ако имаш!!!При ваденето на макферсона внимаваи да не скапеш датчика на АБС-а и маншона на външното каре!!!
После със скоби се събира пружината маха се тампона от амортисьора и излиза въпросния чарк за които питаш ти...Това е процедурата набързо изказана ,но има тънкост за развиването на гаиката на амортисьора!!!Това чудо се прави само и единствено с придържане на контра на самия амортисьор!!!В противен случаи може да се скъса тампона (както стана при мен преди да разбера как се прави) !!! Гаиката може да се одхлаби и докато макферсона е на колата ,НО само да се одхлаби!!!Пълното и одвиване (на гаиката)... само при свален от колата макферсон и при ЗГЪНАТА ПРУЖИНА (със скоби)!!!! :thumbup:
Оооо и там пипах... Развиват се болтовете м-у амортисьора и шенкела ,развиват се и трите болта които държат ТАМПОНА НА МАКФЕРСОНА :thumbup: за ботуша (или там както се казва)!!!Преди развиването откачи мъркуча за спирачките от скобката която е на амортисьора и съответно кабела за датчика на АБС-а ако имаш!!!При ваденето на макферсона внимаваи да не скапеш датчика на АБС-а и маншона на външното каре!!!
После със скоби се събира пружината маха се тампона от амортисьора и излиза въпросния чарк за които питаш ти...Това е процедурата набързо изказана ,но има тънкост за развиването на гаиката на амортисьора!!!Това чудо се прави само и единствено с придържане на контра на самия амортисьор!!!В противен случаи може да се скъса тампона (както стана при мен преди да разбера как се прави) !!! Гаиката може да се одхлаби и докато макферсона е на колата ,НО само да се одхлаби!!!Пълното и одвиване (на гаиката)... само при свален от колата макферсон и при ЗГЪНАТА ПРУЖИНА (със скоби)!!!! :thumbup:
с две думи "голям филм", а ти колега сам ли го прави, имаш ли необходимите инструменти? ако е така, мога ли да те помоля да ми помогнеш и да ги смениме на моята белисима също :blush:
почерпката от мен ;)
mimouzunov
28-08-2009, 23:14
с две думи "голям филм", а ти колега сам ли го прави, имаш ли необходимите инструменти? ако е така, мога ли да те помоля да ми помогнеш и да ги смениме на моята белисима също :blush:
почерпката от мен ;)
По колата всичко се прави само и единствено от мене си...
Няколко пъти и TRENDi се намесва (за да я дотроши :thumbup: шегувам се)... Ами някоя събота или неделя се доуточняваме и се прави...
Тук е мястото за одбележа ,че без навременната помощ на TRENDi... щях да си я карам колата ,но само мислено маи!!!В точния момент спаси положението тои... (донесе ми една гаика която в неделя следобед... лесно се намира иначе...)
Имам всички инструменти...
По колата всичко се прави само и единствено от мене си...
Няколко пъти и TRENDi се намесва (за да я дотроши :thumbup: шегувам се)... Ами някоя събота или неделя се доуточняваме и се прави...
Тук е мястото за одбележа ,че без навременната помощ на TRENDi... щях да си я карам колата ,но само мислено маи!!!В точния момент спаси положението тои... (донесе ми една гаика която в неделя следобед... лесно се намира иначе...)
Имам всички инструменти...
много се радвам, ами ти кажи кога ти е удобно, ако можеш още тоя уийкенд, само кажи.
иначе TRENDi е доста отзивчив доколкото съм забелязал, винаги пуска снимки и графики в детайли :clap2:
ще се радвам да се почерпим за добре свършената работа :big_bow_down::drunk:
Ако ще ремонтирате тази неделя, звъннете един тел. и аз да дойда да "раздавам акъл" :idea2:, че съм свободен по-изключение. Ако има и недостиг на някои от необходимите инструменти - също съм насреща.
mimouzunov
29-08-2009, 09:39
Ако ще ремонтирате тази неделя, звъннете един тел. и аз да дойда да "раздавам акъл" :idea2:, че съм свободен по-изключение. Ако има и недостиг на някои от необходимите инструменти - също съм насреща.
Днес трябва да ида до селото ми... (къщата е почнала да пада)!!! ако се прибера по-рано ,утре ще я правим колата!!!Незнам просто кога ще се прибера днес или утре!!!Ако съм свободен ще пиша и ще се разберем!!!
Originally Posted by TRENDi
Ако ще ремонтирате тази неделя, звъннете един тел. и аз да дойда да "раздавам акъл" , че съм свободен по-изключение. Ако има и недостиг на някои от необходимите инструменти - също съм насреща.
Днес трябва да ида до селото ми... (къщата е почнала да пада)!!! ако се прибера по-рано ,утре ще я правим колата!!!Незнам просто кога ще се прибера днес или утре!!!Ако съм свободен ще пиша и ще се разберем!!!
ок, ще чакам да пишеш тогава, успех с къщата :)
благодаря ви и на двамата за отзивчивостта ;)
аз ще ходя да ги купя тия маншони, има ли нещо специално при покупката им или просто търся маншони за 155-ца ? :unsure:
аз ще ходя да ги купя тия маншони, има ли нещо специално при покупката им или просто търся маншони за 155-ца ? :unsure:
сега виждам, че тия маншони вървят в комплект с някакви буфери - оребрета гума някаква - прикачам снимки.
има ли значение марката - ако някой е патил от някакви ментета, моля да сподели :unsure:
99% нямаш проблем с буфера, само маншони си купи.
99% нямаш проблем с буфера, само маншони си купи.
за жалост и буферите са накъсани и омаслени :crybaby:
с 300 зора днес едва намерих прочутите маншони, но в комплект с тампоните - 8 лв./бр. от Симеон - иначе по другите места бяха по 37 лв. :bouncing_smiley:
купих ги, само чакам колегите mimouzunov и TRENDi да се организираме за смяната :bouncing_smiley:
Всичко новичко най-добре:-)
mimouzunov
31-08-2009, 15:28
купих ги, само чакам колегите mimouzunov и TRENDi да се организираме за смяната :bouncing_smiley:[/QUOTE]
С TRENDi ще се уточним кога и тн... Предполагам ,че ще е събота или неделя ,но трябва и тои да каже... Чакам от него одговор....
С TRENDi ще се уточним кога и тн... Предполагам ,че ще е събота или неделя ,но трябва и тои да каже... Чакам от него одговор....
супер, когато ви е удобно, аз съм ОК :cheers:
За Неделя съм на 90% свободен. Пътък и Събота съм на Пампорово (95% вероятност) и от началото на другата седмица ще съм за седмица в Кърджали (95%). Утре ще знам със сигурност и ще потвърдя допълнително в темата ти.
П.С. В Събота вечерта трябва да се върна от Пампорово, а за Кърджали вероятността да замина падна под 50%.
mimouzunov
04-09-2009, 18:59
Такаа... Остава за неделя (6-ти)
Варианта които ни устроива (нас маисторите) е колата да се появи в неделя към 10:00 на бул. Ал. Стамболииски, предпоследната спирка на трамваи номер 10 (спирката след Фантастико и бившия Рамстор)!!!
Ако собственика е съгласен аз ще съм там (на спирката) за да го изчакам в 10:00...
Такаа... Остава за неделя (6-ти)
Варианта които ни устроива (нас маисторите) е колата да се появи в неделя към 10:00 на бул. Ал. Стамболииски, предпоследната спирка на трамваи номер 10 (спирката след Фантастико и бившия Рамстор)!!!
Ако собственика е съгласен аз ще съм там (на спирката) за да го изчакам в 10:00...
много добре, устройва ме, в 10:00 съм там, знам я спирка.
извинете ме за късния отговор, но вчера ми изпуши компютъра и нямах нет :Suicide:
за всеки случай дайте някакъв тел. моят е 0897/осем 4 две - едно 4 две.
до скоро :drunk:
mimouzunov
05-09-2009, 20:38
много добре, устройва ме, в 10:00 съм там, знам я спирка.
извинете ме за късния отговор, но вчера ми изпуши компютъра и нямах нет :Suicide:
за всеки случай дайте някакъв тел. моят е 0897/842-142.
до скоро :drunk:
Ами на спирката в 10:00!!! няма смисъл от телефони ,но... (0886445057 Марин)
благодаря още веднъж на колегите mimouzunov & TRENDi за помощта им вчера.
:bouncing_smiley: