View Full Version : 1.6 Twin Spark двигател - колко ви харчи??
Здравейте колеги, от 1 месец имам Алфа 146 1.6ТС, която си купих от приятел - много запазен автомобил на 126 000км който беше внесен лично от него от първия собственик - италианец, който явно не е пестил пари за поддръжка. Преди да я взема гледах във форума как споделяте за разход в града от минимум 10 на 100, което почти ме разколеба - само че след 99% точни изчисления моя смесен разход беше 6.5-7, а в града 8.5 до 11, като второто е в случай че я настъпвам доста често. Живея в центъра на София, което си е предпоставка за доста натоварен трафик и колата се кара само тук. Споделете има ли и други икономични ТС-и или моя нещо се е объркал :screwy:
п.п. Колата е изправна, което показа не само диагностиката ами и ускорението - 0-100 за точно 10.3 секунди.:biker:
Здравейте колеги, от 1 месец имам Алфа 146 1.6ТС, която си купих от приятел - много запазен автомобил на 126 000км който беше внесен лично от него от първия собственик - италианец, който явно не е пестил пари за поддръжка. Преди да я взема гледах във форума как споделяте за разход в града от минимум 10 на 100, което почти ме разколеба - само че след 99% точни изчисления моя смесен разход беше 6.5-7, а в града 8.5 до 11, като второто е в случай че я настъпвам доста често. Живея в центъра на София, което си е предпоставка за доста натоварен трафик и колата се кара само тук. Споделете има ли и други икономични ТС-и или моя нещо се е объркал :screwy:
п.п. Колата е изправна, което показа не само диагностиката ами и ускорението - 0-100 за точно 10.3 секунди.:biker:
Това е доста хубаво че си доволен от колата ти,аз имах такава кола но тя никога не е била в заводски вариант и затова незнам как харчат 1.6ТС,моята в спорт режим харчеше 28-32л/100км а с нормално каране 16-18л.
Звучиш интересно с този разход :D Ако може повече инфо за колата ти?? :P
само че след 99% точни изчисления моя смесен разход беше 6.5-7, а в града 8.5 до 11, като второто е в случай че я настъпвам доста често. Живея в центъра на София, което си е предпоставка за доста натоварен трафик и колата се кара само тук. Споделете има ли и други икономични ТС-и или моя нещо се е объркал :screwy:
...0-100 за точно 10.3 секунди.:biker:
Абе едва ли се е объркал. Моя 1.4 след като смених 1-2 скапани датчика и термостат влезна в подобни граници. Извън града от 6.5 до 7.5 (ако е натоварена), в града от 10.5 до 11.5 по последни данни. Малко ме учудва само тоя 8.5 градско, ама ако караш в неделя през нощта, основно на 4-та и 5-та може и да успееш ;) Иначе съм чувал и други колеги да споделят нисък разход, макар че много хора не им вяват. За извън града 6.5-7 е нормално за тая кола, освен ако не искаш да летиш ниско :)
Пък и след като успяваш да направиш 100 от място под 11 сек. явно колата е съвсем добре :)
Като нов в отбора: да ти е честита Алфата. Хубаво е, че те прави доволен от началото, но ще видиш, че има да те радва още много и едва ли ще ти омръзне скоро ;)
Моята в спорт режим харчеше 28-32л/100км а с нормално каране 16-18л.
Е дано поне да е вървяла много ;)
Абе едва ли се е объркал. Моя 1.4 след като смених 1-2 скапани датчика и термостат влезна в подобни граници. Извън града от 6.5 до 7.5 (ако е натоварена), в града от 10.5 до 11.5 по последни данни. Малко ме учудва само тоя 8.5 градско, ама ако караш в неделя през нощта, основно на 4-та и 5-та може и да успееш ;) Иначе съм чувал и други колеги да споделят нисък разход, макар че много хора не им вяват. За извън града 6.5-7 е нормално за тая кола, освен ако не искаш да летиш ниско :)
Пък и след като успяваш да направиш 100 от място под 11 сек. явно колата е съвсем добре :)
Като нов в отбора: да ти е честита Алфата. Хубаво е, че те прави доволен от началото, но ще видиш, че има да те радва още много и едва ли ще ти омръзне скоро ;)
Е дано поне да е вървяла много ;)
Найстина вървеше,но в колата имаше много сбъркани неща и затова даваше такъв разход,иначе подобен вървеж може да се изкара и със доста по нисък разход :)
Мойта 1.4 ТС, въпреки, че е по-слаба е в същите граници.
10 л / 100 км градско
7.3 л / 100 км извънградско (София - Варна и обратно)
Има се предвид, че дебитомера е за смяна, но пък аз не я настъпвам много 160 макс на хубавата магистрала.
Аз съм късметлия и живея в град без задръствания :-) Градско 9+,но извън града 6.5-6.7.....
astronoma
07-09-2009, 00:28
моята е 1.4,но на братовчет ми е 1.6 и му дава 8-10,мешано градско и извънградско....:biker:
Satanism
07-09-2009, 00:35
Moята харчеше 9.2-5 в София и 6.5-7 извънградско.
Колата беше с ЧИП и я карах само със 100 октана бензин системно.
Моята е 1.4 ама и тя влиза в същите граници. Ма грдско като карам в Пловдив ми вдига 10 - 10,5 и то с настъпване.
Мойта лапа по 11 градско като си я ръчкам постоянно... Извън града около 8.
Моята на 16 и 17" икономично градско делничен ден 8-9-10л/100км ,извънградско от 5.5 до 7.5л в зависимост от натовареността , дали е с пуснат климатик и стила на каране :) С един хубав ремап и сонда може да се смъкне и още разхода... ама не ми се занимава...
Извънградско Варна-Пловдив-Калояново-Пловдив-Варна = 990км -> 7.1л/100км по бележки от бензиностанциите. Това включва и бягането на пистата. Градско 10.5-11 Варна със задръстванията.
Така че според мен съвсем нормално ти харчи колата (в горните стойности, това 8.5 градско в София обаче ... :calc: )
:spam_laser:
1. http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=25499&highlight=%EA%E0%EA%FA%E2+%F0%E0%E7%F5%EE%E4
2. http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=10927&highlight=%EA%E0%EA%FA%E2+%F0%E0%E7%F5%EE%E4
3. http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=31276&highlight=%EA%E0%EA%FA%E2+%F0%E0%E7%F5%EE%E4
4. http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=27651&highlight=%EA%E0%EA%FA%E2+%F0%E0%E7%F5%EE%E4
5. http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=37117&highlight=%EA%E0%EA%FA%E2+%F0%E0%E7%F5%EE%E4
6. http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=7869&highlight=%EA%E0%EA%FA%E2+%F0%E0%E7%F5%EE%E4
Наистина успявам да постигна под 9 в София,и то в центъра! Ако не беше така нямаше да пускам темата :P Засега ме радва колата, и то доста, само се надявам да са така нещата и нататък! Имам и едно друго питане...къде има автоморга със алфички, че ми трябват разни дребни детайли да си сменя а не ми се търси по форумите...?
Наистина успявам да постигна под 9 в София,и то в центъра! Ако не беше така нямаше да пускам темата :P Засега ме радва колата, и то доста, само се надявам да са така нещата и нататък! Имам и едно друго питане...къде има автоморга със алфички, че ми трябват разни дребни детайли да си сменя а не ми се търси по форумите...?
Ако беше търсил по форумите и по-конкретно в тоя форум щеше да си ги научил тия автоморги вече ;). Ето две теми от хора, които продават части на старо:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=28745
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=15669
Моргата на Явор е в модерно предградие в началото на пряката към сервиза на Лисан. На Николов не я знам къде е, но и с него можеш да се свържеш по тел, той може да ти предложи доста неща.
Ето и още един колега, който продава части втора ръка, може да му пишеш, а и телефона му го има на доста места из форума:
http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=3110
Ако беше търсил по форумите и по-конкретно в тоя форум щеше да си ги научил тия автоморги вече ;). Ето две теми от хора, които продават части на старо:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=28745
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=15669
Моргата на Явор е в модерно предградие в началото на пряката към сервиза на Лисан. На Николов не я знам къде е, но и с него можеш да се свържеш по тел, той може да ти предложи доста неща.
Ето и още един колега, който продава части втора ръка, може да му пишеш, а и телефона му го има на доста места из форума:
http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=3110
Мерси пич!:afro:
NIKSANA86
10-09-2009, 11:45
Аз хващам разход в София с същият двигател между 10/100 и 11/100.. веднъж с много внимателно каране я свалих до 9.2 ако я натисна наистина съм я докарвал до 18/100 градско.. извън градско 6.5(на магистралата мейду 100км/ч и 140км/ч - средно 120км/ч потдържам) смесено 7.5/100
Като чета разхода на първата колица се замислям да си проверя сонди, дебитомери и т.н.(макар да върви добре да чукна на дърво)
колега първо зел си супер кола,второ невярвам да има някой който да си кара алфата бажно бес да е настъпва,аз сам се мъчил но тя ме кара :spiteful:....зна4и за града 11-12 но пак повтарям яко гас(та и 13 ги правеше)за извън градско пловдив софия сам го зимал и за 45лв и за 60лв.........но не по-малко.Незнам така беше при мен,при другите колеги мойе да е по различно...опп щях да забравя 60лв бензин но под 140 несам карал 160 180
Колега,каквито и да са причините,опитай се да пишеш по-грамотно!Не се разбира ще газиш колата или ще я гасиш.После ние модовете сме тъпаци и нищо не разбираме,както и ,когато търсачката изплюе въпросните глупости
Да си я караш със здраве и безпроблемно.
За разхода - при мен е по книжка по магистралата със спазване на макс. скорост ~120 и краткотрайни ускорения за изпреварване ~6.5 - 7 бензин. Градско на бензин не съм засичал -на газ 11, след като сложих ГИ. На магистралата при горните условия газ 7.5 - 8. Даже мисля, че е доста икономична - на 11 години и ~150 000 км.
колега първо зел си супер кола,второ невярвам да има някой който да си кара алфата бажно бес да е настъпва,аз сам се мъчил но тя ме кара :spiteful:....зна4и за града 11-12 но пак повтарям яко гас(та и 13 ги правеше)за извън градско пловдив софия сам го зимал и за 45лв и за 60лв.........но не по-малко.Незнам така беше при мен,при другите колеги мойе да е по различно...опп щях да забравя 60лв бензин но под 140 несам карал 160 180
Калояново-София (Писта Дракон-Пловдив-София) 25лв бензин :)
Като чета разхода на първата колица се замислям да си проверя сонди, дебитомери и т.н.(макар да върви добре да чукна на дърво)
Че на твоята е в разумни граници. Единственото странно е това 18, колкото и да настъпваш ми се струва много. Ако не си и правил диагностика и пусни една - и да е добре, не е излишно да се знае. Иначе, на моята пролетта и смених ламбда и фазов датчик, във вървежа разликата не е огромна след смяната, но в разхода мога да го усетя :)
от6,5 до 7извънграда и между 11/12 в града
NIKSANA86
21-09-2009, 14:49
Че на твоята е в разумни граници. Единственото странно е това 18, колкото и да настъпваш ми се струва много. Ако не си и правил диагностика и пусни една - и да е добре, не е излишно да се знае. Иначе, на моята пролетта и смених ламбда и фазов датчик, във вървежа разликата не е огромна след смяната, но в разхода мога да го усетя :)
Това беше првата седмица като я взех.... точно на 100 км я засякох и още не знаех как да си я карам..сега редовно си е 10/11 градско бензин, 6.5 -7 извънградско..
7.5 смесено(повече извънградко разбира се)
Моята дава 12-15 градско, 7 извънградско, но ми е тежък крака.
daRks7aR
25-09-2009, 02:16
Аз си взех преди 2 дена колата и от Пловдив до Габрово ми изгори около 6.7 6.8 в града не съм я засичал ,но като цяло не вярвам , че ще е повече от 9 9.5 , защото градът е малък и няма нито задръствания нито нищо :)
Satanism
25-09-2009, 12:10
Аз си взех преди 2 дена колата и от Пловдив до Габрово ми изгори около 6.7 6.8 в града не съм я засичал ,но като цяло не вярвам , че ще е повече от 9 9.5 , защото градът е малък и няма нито задръствания нито нищо :)
Надявай се...в град в Англия, с размерите на Габрово ми харчеше 15...тя не можеше да загрее докато стигнеш където отиваш...
detelazurno
25-09-2009, 12:48
Моята пък харчи колкото и сипя :evil: Никога не харчи повече от това което съм и дал, но винаги пита за още :big_money:
От почти 2 години опит с колата.....6,5-7,0/100 извънградско и 10/100 лятото и 12/100 зимата...
м/у 6- 6,5 в зависимост от качеството на бензина и октана извънградско. смесено 7,5 и пак зависи дали градското или извън преобладава разбира се .. колко светофата ще хвана и кои голф 3 ще ме изнерви и ще трябва да го наказвам :D:hump:
стигал съм макс. до 8-8,2/100