View Full Version : местни данъци и такси
получил съм писмо от община пловдив местни данъци и такси в което пише че не съм декларирал колата фиат типо купена на 2.09.08г и че в седем дневен срок от получаване на писмото трябва да се ява да декларирам мпс то кофти обаче че данъка не му е плащан а само са внасяни някви белешки в банката...... пише че и ако не се ява ще бъдат предприети всички законови действия вкл.и предаване в агенция за държ земания
имам и една алфа 164 купена през 2006 и пак не съм я завел в данъчното но за нея нищо няма?
някой запознат да каже нещо?
Трябва да декларираш колите и да платиш данъка със законната лихва. Иначе ще има принудително изпълнение, т.е. ще ти опишат имуществото и могат да продадат част от него. Освен това ще трябва да платиш и разноските по принудителното изпълнение. Така че по-добре си плати одма, щом са те подгонили няма да го оставят така, само ще трупаш разходи ако отлагаш.
те само за типото пишат
то не му е плащан данъка няколко години ?
sp_romeo1
07-09-2009, 12:26
Ники и аз нищо не съм декларирал,идват бележки и се правя на луд,трябва да я декларираш но за 7 дневния срок не им се връзвай
Mind_Control
07-09-2009, 12:53
А стига бе. Да не би КАТ и общината да са си вързали системите и да обменят информация вече? Ако е така, то това е историческо събитие. Ако не е така, как знаят, че имате коли, като не сте ги декларирали?
Ейй този момент чакам:Yeeeehaaa:
Колкото и на някой да му е гадно, аз съм за връзване на системата на КАТ с тази на общината.
И всички пари, които някой се е пробвал да "скрие" сега да си ги вземат подобаващо:tongue2:
те само за типото пишат
то не му е плащан данъка няколко години ?
А как е прехвърлено тогава? От известно време нотариусите искат бележка за платен данък.
CrazyElement
07-09-2009, 14:59
Ейй този момент чакам:Yeeeehaaa:
Колкото и на някой да му е гадно, аз съм за връзване на системата на КАТ с тази на общината.
И всички пари, които някой се е пробвал да "скрие" сега да си ги вземат подобаващо:tongue2:
Абе то, никой не иска да ги крие тия пари ама извинявай за 310 лева данък и само да си изкарам колата от гаража докато излезна на по главна улица, минавам задължително през поне 2 дупки? Пък и системата за плащане на данък е доста смешна. 100 лева е близо разликата между 2.0 ТС и 2.4 ЖТД данък. Където не виждам с какво моята кола вреди повече от 1 дизел на околната среда, а и на пътната мрежата( дизела е по тежък).
Досега общините бяха добре с бюджетите, но тази година нещата са на червено затова започнаха активно да търсят тези пари. Иначе връзката в повечето обшини я има отдавна. Всеки, който има(е имал) кола с новите талони ще бъде хванат, независимо колко хитрува. Само за месец в София над 3000 човека са дадени на НАП. Вече никой не търси бележка за платен данък, това е работа на общините и те започнаха да си я вършат. С най-новите промени има предложение при проверка на полицията, от водачите да се изисква и бележка за платен данък, като за новорегистрирани МСП бележката да е с зелен печат от данъчните.
Колкото до Пловдив - там са пионери и най-стриктни. Общината извършва услуги само на изрядни клиенти.
За скалата по която се определя данък съм съгласен, че не е справедлива. Досега на този данък не се обръщаше голямо внимание затова никой не искаше да задълбава. Най-справедливо е данъка да е процент от стойността на МПС, но е "сложен" за изчисление, затова е приета тази глупава формула с к.с. и коефициенти на овехтяване. Няма еко критерий в данъка и не би следвало да има.
значи кво ся като не са го плащали предишните собственици аз ли трябва да платя целия
thecleaner
07-09-2009, 15:39
значи кво ся като не са го плащали предишните собственици аз ли трябва да платя целия
Не брат данъка си плащаш само от момента на придобиването на МПС, предишните собственици не те интересуват дали са си плащали или не.
Не ти плащаш само от когато се води регистрирана на твое име.Другите пари си ги търсят от предишния собственик
Аз моята я имам вече над година и още не е регистирана в данъчното...някой знае ли освен данъка за целия период каква глоба ме чака за пресрочката?
много се спореше по-въпроса. Последно какво се реши не знам. Питай в общината това е най-точно.
Логиката на двете страни е следната: честен купувач - плаща си само неговите данъци. Да, но ако МПС-то е с тежести, те се поемат от купувача. Данъка е тежест, следователно се плаща от купувача. Това са двете логики. Лично съм се отказвал от покупка заради неплатени данъци като допусках, че може да ми ги натресат на мен. Сто пъти съм обяснявал, че номера с платени 10лв "данък" по банков път не минава пред данъчните, даже става по-лошо.
значи май пак карък ...ебах мааму
тая 2009 година направо ми се еба мамата
значи колега, единствения пост, на който трябва да обърнеш внимание от всичко изписано, е на колегата Коолио. от мен запомни едно - за да получиш писмо от която и да е администрация/държавен орган, означава, че те имат правното основание да те уведомят и да предприемат действия щом си в забава (в случая да платиш данък или да впишеш кола в регистрите на общината, откъде дължиш и местни данъци и такси, тъй като те са право на общината, не на държавата, и оттам всеки общиснки съвет гласува и т.н.).
с по-прости думи, тези които ти пращат писмото, искат да те уведомят, че нещо ти куца. то е до възможности де, но бих те посъветвал да си погасиш задълженията в срок, тъй като после става дори двойно по-дебело.
първото писмо е в твоя полза (имаш време да реагираш, с тази цел се прави), докато второто писмо ще бъде в тяхна полза! Успех!
Мда, Албус е прав. Щом са ти дали срок, значи засега няма да те преследват, а може и лихвата да не ти поискат. Защото изчисляването и изискването на тази лихва също е сложна процедура. Но ако не спазиш тзи срок и тръгнат на принудително изпълнение, за да си оправдае то времето и разходите, ще ти искат и долните гащи.
Колкото до данъците - ако си бил добросъвестен купувач, т.е. няма откъде да си знаел, че се дължат такива данъци, не би трябвало да ти искат плащане за периода, в който не си бил собственик.
писмото е дошло преди няколко месеца аз тогава бях другаде като е дошло
писмото е дошло преди няколко месеца аз тогава бях другаде като е дошло
Кой го е приел и кога?
12.05 09 г майка ми сигурно
значи в крайна сметка КАТ-НАП имат връзка ... досега доста хора бяха убедени, че няма ...
12.05 09 г майка ми сигурно
тъй като си изтърпявал наказание лишаване от свобода в периода, когато майка ти е получила известието, мисля, но не съм сигурен, можеш да подадеш молба в НАП, 7 дневния срок да започне да тече от датата на напускатено ти. а като цяло глобата ти за невнасяне на данъка е около 40-50лв (толкова поне е в добрич).
моят съвет е още утре да отидеш в НАП. представи им документа за периода на изтърпяване на наказанието. мисля, че ще свърши работа
значи трябва да отида с пари за данъка и за глобата...
нещо такова излиза май...не мога ли да мина и аз с тоя финт с банката и 20 лева?
155_8000rpm
07-09-2009, 19:34
нещо такова излиза май...не мога ли да мина и аз с тоя финт с банката и 20 лева?
Значи аз си регистрирах колата след 1 година от придобиването и то с точно такова писмо като твойто...та отидох в данъчното взеха ми 20 кинта(вече май е 30),попълних една декларация и имах стари задължения(данъка за последната година),но не ми ги поискаха да ги платя...демек си платих глобата и си отидох,а данъка когато мога ще го плащам...тва е ако съм ти бил полезен.
и финтовете са до едно време :) :)
отиди първо в НАП с 30-40 лв, горе долу за глобата, но те съветвам да си вземеш и документа, за който и споменах по-горе, защото могат да ти направят проблем, щом си изпуснал срока. те веднага ще направят справка. и питай кога трябва да платиш данъка (при положение, че си платил глобата)
Абе то, никой не иска да ги крие тия пари ама извинявай за 310 лева данък и само да си изкарам колата от гаража докато излезна на по главна улица, минавам задължително през поне 2 дупки? Пък и системата за плащане на данък е доста смешна. 100 лева е близо разликата между 2.0 ТС и 2.4 ЖТД данък. Където не виждам с какво моята кола вреди повече от 1 дизел на околната среда, а и на пътната мрежата (дизела е по тежък).
С други думи не си искал да ги скриеш, ама не си искал и да ги платиш. Резултата е все там - парите в държавата/общината ги няма.
Вижте сега, пътищата наистина са страшно лоши. И аз всеки ден се оплаквам от състоянието им. И знаете ли каква е разликата между мен и и другия вид оплакващи се? Разликата е, че аз имам основание да се оплаквам. Защото си плащам редовно всички данъци и такси, работодателя ми ме осигурява на пълната ми заплата (на което държа) и гласувам редовно. И като не е направен пътя, за който съм платил с парите си, ми е виновна държавата/общината. А на тия, които не плащат, не им е виновна тя. Сами са си виновни. Те да плюят по държавата е все едно да ядеш и пиеш в ресторант, да не си платиш сметката и после да се оплачеш от сервитьора или от храната. ;)
Сега колко плащаш за да си изкараш колата не важно в случая. Важно е искаш ли да я изкараш или не. Защото не е задължително да я изкараш - личен избор е. Ако искаш - плащаш. Това е така във всички държави :)
П.С. Предварително да кажа, за да няма обидени от поста, че това не е персонална нападка към никого - просто това ми е принципното виждане за спазването и неспазването на правилата.
С други думи не си искал да ги скриеш, ама не си искал и да ги платиш. Резултата е все там - парите в държавата/общината ги няма.
Вижте сега, пътищата наистина са страшно лоши. И аз всеки ден се оплаквам от състоянието им. И знаете ли каква е разликата между мен и и другия вид оплакващи се? Разликата е, че аз имам основание да се оплаквам. Защото си плащам редовно всички данъци и такси, работодателя ми ме осигурява на пълната ми заплата (на което държа) и гласувам редовно. И като не е направен пътя, за който съм платил с парите си, ми е виновна държавата/общината. А на тия, които не плащат, не им е виновна тя. Сами са си виновни. Те да плюят по държавата е все едно да ядеш и пиеш в ресторант, да не си платиш сметката и после да се оплачеш от сервитьора или от храната. ;)
Сега колко плащаш за да си изкараш колата не важно в случая. Важно е искаш ли да я изкараш или не. Защото не е задължително да я изкараш - личен избор е. Ако искаш - плащаш. Това е така във всички държави :)
П.С. Предварително да кажа, за да няма обидени от поста, че това не е персонална нападка към никого - просто това ми е принципното виждане за спазването и неспазването на правилата.
:bravo::clap2: прав си на 1000%, такива трябва да бъдем всички, принципни и незаобикалящи законите. държавата сме ние! (не е по темата,дано не ми направят забележка.още много може да се говори.)
Смок, видях че си от търново. това е един от градовете с най-лоша инфраструктура, 5 години бях студент и имах кола, колко псувни съм изговорил! (но и това е друга тема)
CrazyElement
08-09-2009, 00:45
Така е колега, прав си в голяма степен, немога аз да искам нещо от тая държава а да не давам, говоря конкретно за данък на колата. Но просто се гледах на кражби и прочие и как да им имам доверие ми кажи? Също е смешно изчислението на данъка, колегата по горе каза, трябва да се гледа стойноста на колата, неможеш ти да караш кола за 5 хилки а да плащаш данък, същия какъвто плащат баровците с коли за по 100 000. Та затова тук коментарите от рода ам що си купи 2.0 са излишни. Няма дерт да се плати 100 лева данък, но просто 310 лева си е чист обир.
thecleaner
08-09-2009, 00:55
Според мене екологията е на първо място в определянето на размера на данъка. Не може да караш кола с Евро 4 и да плащаш 300лв. , а бай Пешо с мохера на 30 години които освен че е опасен за движението, бълва и секви отрови и да плаща 30лв. данък. Трябва да се актуализират нещата. И най-важното темата пак отида на майка си в .....
И най-важното темата пак отида на майка си в .....
Е в края на краищата темата се казва "местни данъци и такси", нали. Мисля, че е по темата трябва ли да се плащат и как е най-удачно да се изчисляват ;)
На конкретния въпрос на колегата, ясно е че след като са му пратили писмо, колкото по-скоро се появи там и ги пита какви такси и къде трябва да плати и какви документи да им даде, както и в какъв срок, толкова по-добре. Въпреки, че то е ясно, трябва копие от договора за покупка, големия талон на колата, май накаква данъчна оценка се правеше от застраховател, плащат се данъците до момента, евентуално някакви първоначални такси (не помня имаше ли някакви) и глоба за забавянето, ако са му наложили такава (тя вероятно не е много голяма). Това е :)
Така е колега, прав си в голяма степен, немога аз да искам нещо от тая държава а да не давам, говоря конкретно за данък на колата. Но просто се гледах на кражби и прочие и как да им имам доверие ми кажи? Също е смешно изчислението на данъка, колегата по горе каза, трябва да се гледа стойноста на колата, неможеш ти да караш кола за 5 хилки а да плащаш данък, същия какъвто плащат баровците с коли за по 100 000. Та затова тук коментарите от рода ам що си купи 2.0 са излишни. Няма дерт да се плати 100 лева данък, но просто 310 лева си е чист обир.
Според мене екологията е на първо място в определянето на размера на данъка. Не може да караш кола с Евро 4 и да плащаш 300лв. , а бай Пешо с мохера на 30 години които освен че е опасен за движението, бълва и секви отрови и да плаща 30лв. данък. Трябва да се актуализират нещата. И най-важното темата пак отида на майка си в .....
Със сигурност схемата по която се определят таксите може да се подобри или поне да се оптимизира малко. Ама това не ни освобождава от такси. Пък и няма да я променим, ако не плащаме. Аз лично, понеже не се имам за компетентен по въпроса, очаквам да институциите да се заемат и да я направят досатъчно добра. Ако не успеят, ги уволнявам на следващите избори, след като съм им плащал заплата до сега и готово. Пък който може да я подбри, да отива да работи за правителството или за данъчните - аз съм ЗА :) Или ако има някаква група хора, които са стигнали до някакви конкретни идеи за подобряване да ги предложат на държавата и общините или поне да предизвикат някаква дискусия или някаква друга форма на така наречения "обществен натиск"
Сега това с цените на колите е много относително. На старо, един модел кола с един двигател, може да е 2000 може и да е 5000, зависи от конкретната кола и конкретната сделка - пазара е свободен. Освен това за 5000 може да си купиш 7-годишна кола с 1.2 двигател, или 27-годишна спортна таратайка с 3.5 литров... не може и на двете данъка да е еднакъв, щото си платил 5 хиляди и за двете :) Има един каталог с някакви средни оценки на колите, "шваке" май се казваше, ама все пак не всички коли, оценени на 5000 лв. примерно, са на еднакви години, с еднакви двиагетли, еднаква мощност, с еднаква евро категория и т.н.
EDIT: Сетих се и друг пример. Хубаво, 2.0 ТС, на 10 години да кажем 5000 лв. на старо. Ама алфите са евтини, като остареят. Немска каляска на 10 години, със 2 литра мотор, и мощност от около 150 коня, в същата евро категория, ще се продава на старо за 7 или 8 хиляди, щото е "немско". И купувача на тая кола, трябва ли да плаща по-висок данък ;)
Плащам си всичките данъци и тнт на "държавата" като по-горе разписалите се порядъчни хора. Аз хубаво плащам ама резултат не виждам. Някой даде пример с ресторанта, неплащането и оплакванията. Ами дами и господа - не е така. Започвам една хипотетична история. Купувам си пица на парче от място Х всеки ден. Друго място, където да се продава пица няма. С всеки ден пицата става все по-гадна, започвам да получавам гадене, рядко щастие и тнт. Следователно аз плащам, но не само, че не получавам нищо, но нещата отиват на по-зле и на всичко отгоре аз трябва да се консултирам с лекар и да взимам лекарства и тнт....(направете аналогия с плащането на пътен данък, състоянието на пътната мрежа и последвалите щети по МПС-тата ни) В крайна сметка аз за к'ъв к** да продължавам да плащам данъци на тия измекяри?
В крайна сметка аз за к'ъв к** да продължавам да плащам данъци на тия измекяри?
Е хубаво... ако искте плащайте, ако искате недейте - то така е във всички демократични страни - данъците се плащат по желание ;). Задължителните данъци са за феодалните общества и робите (както и за англичаните и германците и още няколко такива странни народа, ама при тях сигурно е някаква традиция останала от миналото и скоро ще я премахнат). Ние сме европейци, модерни хора, и плащаме когато ни падне. Даже понеже сме много прогресивни можем да оптимизираме разходите на правителството и общините за администрация - можем да разпуснем всички данъчни и да сложим на тяхно място една касичка с табелка "волни пожертвования", като в църквите...
Колега не си ме разбрал правилно. Аз просто казвам, че търпението ми се изчерпва. Искам да карам по хубави пътища, като си оставам колата пред блока вечерно време да не си свалям радара, гпс-а и касетофона(ЦЕЛИЯ не само панела, защото доста познати около нас са оставали без касетофон, на който няма панел). Искам да виждам, че наистина полицията се бори с престъпноста. Искам да видя всичките тези данъци, които наливам в държавата да се ползват за последната, а не да отиват в нечий джоб. Искам да живея в една нормална страна! И тогава пак ще си плащам данъка, но с усмивка на лицето и ще знам защо!
Колега - съгласен съм че всичко трябва да се плаща което е по закон. От нещата които си изброил се различавам от теб само по това че не ми е рег. колата все още....само мога да вметна, че дори всички да си регистрираме колите пътищата няма да ги оправят. Занимавам се със строителство и знам колко струва 1км магистрала или първокласен път...проблема тука е, че парите отпуснати за направата и ремонта на част от пътищата са потънали дълбоко...както ще потъне и част от следващите предвидени за това, има необявени търгове за строителство на инфраструктура които ВЕЧЕ СА СПЕЧЕЛЕНИ :tooth: та...това е главния проблем.....иначе пак казвам 100% се присъединявам към мнението ти ;)
колега, имаше една далавера че може да оспорваш задълженията по-стари от 2 години и тях да не ги платиш съвсем законно. питай някой правист най-добре.
Jivko7777
08-09-2009, 12:28
Точно така си е, напълно те подкрепям...Аз си плащам всичко на 2.4 ЖТД в Нова Загора е 167 лв данъка+200 гражданска+незнам си още какво и отват 500 лв. на година...Това ще рече че единия от месеците в годината работиш за таксите по колата си и ако недай си боже пък и тя реши нещо да и стане и може и да се окаже и че 3-4 месеци все за нея работиш...Но какво да се прави Алфа Ромео :hitbycupid:
Мале мале - от 2 год. карам моита а още не съм я регистрирал в данъчното - като се има в предвид, че съм 200 кс. не ми се мисли колко ще ме накарат да платя с глоби и т.н.
Jivko7777
08-09-2009, 12:49
Мале мале - от 2 год. карам моита а още не съм я регистрирал в данъчното - като се има в предвид, че съм 200 кс. не ми се мисли колко ще ме накарат да платя с глоби и т.н.
Много лошо...
Аз знам че до 2 месеца след покупката на автомобила той трябва да бъде регистриран в данъчна служба!
Много лошо...
Аз знам че до 2 месеца след покупката на автомобила той трябва да бъде регистриран в данъчна служба!
3 месеца ми казаха от КАТ ама ми досвидя да платя и не го направих...
Имам едно приятелче което се занимава със застраховки и ми каза да не я регистрирам и че ако реша да я продавам той ще ми оправи работите дето трябват дам с бележката от данъчното, затова и не съм я регистрирал до момента :)
Дано да не ми идва и на мен такава бележка, че лошо - мн.лошо ...
Повечето хора са тарикати, или поне се пробват да бъдат такива!
Всеки е тарикат и гледа как да прецака другия, който е от другата страна и иска нещо.
Независимо дали става въпрос за държавата, хората, институциите и т.н.
Нали хубаво ви е да си карате колата.
Хубаво ви е да се возите. Да не ходите пеша, ама всяко нещо си има цена.
Защо плащате за бензин?
Защо заплащате за застраховка в по-добрия случай "ГО" и в по-неблагоприятния + каско?
Защо ще си купувате кола и ще говорите глупости, че и само за едно изкарване на месец отново трябва да плащате данък.
Ами трябва да се плаща. Ако не сте си направили сметката по разходите за един автомобил, ами просто не го купувайте!
Добре, че направиха и застраховката ГО както се казва ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, че като знам ако не е задължителна, то ще е като данъка. Винаги ще има тарикати, които се мъчат да лъжат и после някой друг страда заради техния "тарикатлък".
Всички разходи трябва да ги направят "задължителни", за да няма на къде да се мърда.
И чакам слънчевия ден, който ще предявят искове за данъците в общината, дори и за бивш/продаден/ автомобил, който отново не е бил регистриран заедно и с всичките полагаеми лихви по вземането за периода.
Jivko7777
08-09-2009, 13:17
3 месеца ми казаха от КАТ ама ми досвидя да платя и не го направих...
Имам едно приятелче което се занимава със застраховки и ми каза да не я регистрирам и че ако реша да я продавам той ще ми оправи работите дето трябват дам с бележката от данъчното, затова и не съм я регистрирал до момента :)
Дано да не ми идва и на мен такава бележка, че лошо - мн.лошо ...
Е преди 2 год. може да е било 3 месеца, но от 2009 е 2 месеца вече 2 коли регистрирахме тая година и знаем...
Иначе при тебе с тия 200 коня работата ще е сериозна ако ти пратят писмо ама едва ли...Защото има хиляди като теб :tooth:
Mind_Control
08-09-2009, 13:24
Това НЕ Е ЕКО ТАКСА и не трябва да се определя според това колко замърсяваш. Данъка се налага според чергата ти- колкото по- богат си, толкова повече данък. И е правилно да е % от стойността на колата според мен. А дори да си говориме за замърсяване- погледни една статистика за замърсяването на въздуха и ще останеш доста учуден спямо колите на фона на другите неща. Няма да ти издавам, какво казва статистиката, за да не ти разваля удоволствието да спориш :)
Повечето хора са тарикати, или поне се пробват да бъдат такива!
Всеки е тарикат и гледа как да прецака другия, който е от другата страна и иска нещо.
Независимо дали става въпрос за държавата, хората, институциите и т.н.
Нали хубаво ви е да си карате колата.
Хубаво ви е да се возите. Да не ходите пеша, ама всяко нещо си има цена.
Защо плащате за бензин?
Защо заплащате за застраховка в по-добрия случай "ГО" и в по-неблагоприятния + каско?
Защо ще си купувате кола и ще говорите глупости, че и само за едно изкарване на месец отново трябва да плащате данък.
Ами трябва да се плаща. Ако не сте си направили сметката по разходите за един автомобил, ами просто не го купувайте!
Добре, че направиха и застраховката ГО както се казва ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, че като знам ако не е задължителна, то ще е като данъка. Винаги ще има тарикати, които се мъчат да лъжат и после някой друг страда заради техния "тарикатлък".
Всички разходи трябва да ги направят "задължителни", за да няма на къде да се мърда.
И чакам слънчевия ден, който ще предявят искове за данъците в общината, дори и за бивш/продаден/ автомобил, който отново не е бил регистриран заедно и с всичките полагаеми лихви по вземането за периода.
Пич това дали аз ще си платя данъка или не няма да поправи нещата както си мислиш ти - дори всички които не плащат да започнат да го правят няма да се оправят нещата - пара има просто не отива по предназначение ...
Естествено, че всеки ще е "тарикат" ако може...
Защо да си плащам данъка като може и да не го плащам ??
А и да го платя да знам че все едно не съм го плащал ?
Взимайки си колата съм бил наясно с разхода на гориво както и с цените на резервните части - есвтествено и с данъците, не е въпроса дали ще имаме пари да си плащаме данъците а това че АЗ не искам да го платя, освен ако не ме принудят !
Mind_Control
08-09-2009, 14:30
Пич това дали аз ще си платя данъка или не няма да поправи нещата както си мислиш ти - дори всички които не плащат да започнат да го правят няма да се оправят нещата - пара има просто не отива по предназначение ...
А и да го платя да знам че все едно не съм го плащал ?
Взимайки си колата съм бил наясно с разхода на гориво както и с цените на резервните части - есвтествено и с данъците, не е въпроса дали ще имаме пари да си плащаме данъците а това че АЗ не искам да го платя, освен ако не ме принудят !
Данъчно престъпление... :) На това ли ще научиш децата си? След това и те като тебе няма да го плащат и така. А ако станат политици един ден ще имат същото мислене като сегашните. Разберете- ние сме изгубени, нашите деца почти са изгубени. Ако променим нещо сега- резултатът ще се усети след 2 поколения.
Аз това не мога да разбера- имате пари за гмсчета, парцалки и да гъзареете по кафетата, а нямате пари (оо всъщност нямате желание не пари :tooth: ) да си платите данъка. А как тогава имате желание да давате по 3 лв за кока кола в гъзарското заведение- това не е ли обир :)
Furious 155
08-09-2009, 14:37
И аз не желая да плащам нито данък, който по никакъв начин не е съобразен с колата ми, нито винетна такса. За съжаление си заведох колата в данъчното и ще трябва да си го платя данъка. НО аз не ЖЕЛАЯ да го правя, защото по този начин давам парите си на институция която по никой начин не ги влага в поддръжката и обновяването на пътната мрежа, с цел удобство и безопасност!!! Тези пари просто потъват в джоба на който има власт да ги източва!!! Е защо да ги давам тогава??? Да ще си платя и тази година данъка, но ще е с неуписуемо нежелание. Винетката е вид кражба и тя - само като стъпя на някоя от двете ни незавършени "магистрали" и се сещам за нейната цена!!!
Mind_Control
08-09-2009, 14:51
И аз не желая да плащам нито данък, който по никакъв начин не е съобразен с колата ми, нито винетна такса. За съжаление си заведох колата в данъчното и ще трябва да си го платя данъка. НО аз не ЖЕЛАЯ да го правя, защото по този начин давам парите си на институция която по никой начин не ги влага в поддръжката и обновяването на пътната мрежа, с цел удобство и безопасност!!! Тези пари просто потъват в джоба на който има власт да ги източва!!! Е защо да ги давам тогава??? Да ще си платя и тази година данъка, но ще е с неуписуемо нежелание. Винетката е вид кражба и тя - само като стъпя на някоя от двете ни незавършени "магистрали" и се сещам за нейната цена!!!
Едва ли има човек по света, който трепне в очакване да дойде време за плащане на данъци. Важното е да се плати. Дали е с желание или не е друг въпрос. И аз го плащам с голямо нежелание, но и не мисля за възможността да не го платя. А тва за дупките- как пък аз за 5 години и 100 000 км изправях само веднъж джанта ? Явно си зависи как се кара.
Не е съвсем сигурно дали няма да се оправят нещата, защото неплащащите са доста, вероятно повече от тия дето плащат. И както казах по-горе, ти като не си платил, нямаш никакво основание да казваш харчат ли се парите по предназначение, защото не си дал твои пари на институциите. Аз мога да философствам добре ли се харчат моите пари, щото съм ги дал и така предварително съм си платил за удоволствието да давам акъл (както и да си карам колата по пътищата на държавата и общините) ;)
И кое точно му естествено на това??? Ти какво естествно виждаш в това да клатиш собствената си държава, което, макар и непряко означава да крадеш себе си, от майка си и баща си, брат си и децата си. Защото и ти, близките ти, и всички остнали ползвате пътищата на държавата, болниците на държавата, училищата на държавата, и ако ти гепят колата, така или иначе ще идеш да пуснеш жалба в държавната полиция. В тая работа за мене няма нищо естествено - по-скоро е някакъв странен мазохизъм...
А по въпроса защо да си плащаш, трябва да плащаш, защото тая ши**на държава не твоя, а на всички ни, и всички сме решили заедно, че трябва да плащаме заедно, за да ни е добре. Ако ти си бил на друго мнение, явно мнозинството не е споделяло твоето мнение, щото иначе нямаше да има данъци. Ей за това трябва да се плаща ;)
Сериозно на мен ми изглежда абсурдно, да караш яка спортна кола (Алфредо, твоята съм я виждал - изгледжа супер наистина ;) ) с 200 коня мощност и V6 двигател, да си съгласен да й плащаш бензина и подобренията, щото явно се кефиш на колата си и, в същото време да не си съгласен да си платищ ши**ния данък ;) ... А тоя данък, колкото и да е за 200 коня, вероятно пак ще ти е от най-малките годишни разходи по колата (на фона на гориво, обсужване, каско, ако имаш такова, пари които харчиш по колата за личен кеф и т.н.)
Ако променим нещо сега- резултатът ще се усети след 2 поколения.
Може и две поколения няма да изкараме...
Че трябва да се плати - трябва ...
Спор няма, но са си доста пари които човек трябва да извади накуп и при положение, че може и да не плати - всеки с трае ... ( аз също )
На никого не са му излишни едни 500 лв , дори 200 ...
Furious 155
08-09-2009, 15:06
А тва за дупките- как пък аз за 5 години и 100 000 км изправях само веднъж джанта ? Явно си зависи как се кара. Зависи и откъде минаваш ;). Има места в нашата хубава родина които на пътната карта са отбелязани като междуграски пътища, а реално на места там даже няма настилка вече... яд ме е че плащам данък 2 пъти - тази година за 4-те джанти дадох 150лв за иправяне и сега ще дам поне още толкова данък... Ако в един хубав бъдещ момент(дано доживея) пътищата отговарят малко на това което по което в момента карат в нормалния свят. Тогава ще знам защо плащам данък и вярвай ми, няма да го плащам с нежелание!
Mind_Control
08-09-2009, 15:14
Зависи и откъде минаваш ;). Има места в нашата хубава родина които на пътната карта са отбелязани като междуграски пътища, а реално на места там даже няма настилка вече... яд ме е че плащам данък 2 пъти - тази година за 4-те джанти дадох 150лв за иправяне и сега ще дам поне още толкова данък... Ако в един хубав бъдещ момент(дано доживея) пътищата отговарят малко на това което по което в момента карат в нормалния свят. Тогава ще знам защо плащам данък и вярвай ми, няма да го плащам с нежелание!
Може да направим анкета в някой немски форум- плащате ли си данъците с желание- аз съм сигурен, че и те ще се оплакват :)
Кой се присмиваше през април
http://plovdiv.dir.bg/2009/04/06/news4257153.html
Jivko7777
08-09-2009, 15:27
Може да направим анкета в някой немски форум- плащате ли си данъците с желание- аз съм сигурен, че и те ще се оплакват :)
Да ще се оплакват защото са големи, но поне знаят за какво ги плащат...Докато ние едно че плащаме големи данъци и друго че на среща няма нищо...
Тук възникна голям спор, аз приемам че трябва да се плаща данъка и не го оспорвам, ще си го платя с всичките му лихви, но все отлагам защото не са малко пари а както казах по горе " на никого не са му излишни ", отлагането е факт поради това, че е възможно да не се плати - затова и сме много хората които не плащаме, въпреки това обаче все някога ще си го платим дали като продадем колата или като ни пристигне въпросната бележката която колегата създал тази тема е получил !
Колкото до пътищата - държавата наистина не заслужава да и плащаме данъци !
@Alfredo
Не знам защо използваш думата "пич" при положение, че най малкото не се познаваме!
А и твоята логика е продължение на логиката на много други съграждани, които ще ни докарат само неприятности и опредено няма да се оправим толкова лесно.
Данъка в момента, който би трябвало да платиш няма почти нищо общо с ремонтите по пътищата.
Плащаш си просто за това, че притежаваш автомобил, ако ще дори и 1 километър да не правиш в годината!
Също е много по-лесно да се краде от държавата, ако само 20% плащат данък.
Ако 100% има погасяване по данъци в конкретния пример, то укриването ще бъде много по-трудно и кражбите няма да бъдат толкова големи. Ще остават доста повече пари.
Ако се замислиш малко би си го обяснил защо ще се получи така.
Както казах, само чакам деня (а той ще дойде), в който всеки ще му се заведе сума в общината, която няма да бъде погасена и ще се реве тогава:tooth:
Абе ясно е, че никой не си плаща данъците с желание и всички се оплакват от тях :) . И в Германия се оплакват, ама не спират да плащат ;)
Ясно е, че фразата "Nothing is certain but death and taxes", не е измислена в България ;) Подозирам, че са я измислили в Англия и езика не е единственото, което ме кара да си го мисля ;)
DerMeister
08-09-2009, 15:44
Ако 100% има погасяване по данъци в конкретния пример, то укриването ще бъде много по-трудно и кражбите няма да бъдат толкова големи. Ще остават доста повече пари.
Както казах, само чакам деня (а той ще дойде), в който всеки ще му се заведе сума в общината, която няма да бъде погасена и ще се реве тогава:tooth:
А ти си точно другата крайност. При 100% плащане на данъци и всичко платено и задължително единственото нещо, което ще се подобри е, че някои хора ще имат още по-големи печалби, а ти нищо няма да разбреш от това. Та както беше казал дядо Вазов може да спреш да мислиш, че като пръднеш мирише на люляк и от гъза ти излизат пеперуди. Аз като плащам всякви видове данъци и ми удържат толкова пари, колкото да ми направят спирка на градския транспорт в хола, що все в същата мизерия живея и нищо не се подобрява? Сега очакваме да направят данък гащи, данък шапка и според колко пиеш да плащаш по-голям акциз.
Също е много по-лесно да се краде от държавата, ако само 20% плащат данък.
С това не мога да се съглася, съжалявам :) Хубаво е, че има хора които разсъждават различно от други по каквато и да било тема... хубаво е и че ще си щастлив когато хората получават "честитки" от общините... лошото е че дори всички да са изрядни платци (което го няма никъде) откраднатите пари няма да се върнат, а и бъдещите злоупотреби няма да се предотвратят :boxed: А щом си платил всиките си данъци (ПОХВАЛНО!) можеш да поискаш сметка от закритото например министерство на "Бедствията и аварийте" как е харчило парите ти :) дано не се отчаяш... На мен одръжките от заплатата ми са малко над 500лв, опитвам се да не мисля къде отиват тези пари:flirt:
Не възнамерявам да пиша повече в темата, тъй като вече казах каквото имах да казвам и всичко останало би се превърнало в спам.
Приятен ден на всички
Mind_Control
08-09-2009, 16:17
Да ще се оплакват защото са големи, но поне знаят за какво ги плащат...Докато ние едно че плащаме големи данъци и друго че на среща няма нищо...
ААА ще си дойдеме на думата- големи са им данъците- големи данъци- хубави пътища, малки данъци- не може да искате пътища, като в Германия.
Jivko7777
08-09-2009, 16:47
ААА ще си дойдеме на думата- големи са им данъците- големи данъци- хубави пътища, малки данъци- не може да искате пътища, като в Германия.
Но знаеш ли какво едва ако и нащите данъци станат по-високи пътищата ще ни се оправят...
Но знаеш ли какво едва ако и нащите данъци станат по-високи пътищата ще ни се оправят...
А бе хора.
Стига сте бъркали данъка, който го плащате в общината с данъка, който е за пътищата.
Има разлика и то не малка.
Не очаквайте и не бъркайте, че като не плащате данъка в общината, то пътищата ще пострадат от това:Bolt:
А този човек, който не плаща никакви данъци, то няма право дори и да спомене, че пътищата са лоши, не говорим дори за оплакване
А бе хора.
Стига сте бъркали данъка, който го плащате в общината с данъка, който е за пътищата.
Има разлика и то не малка.
Не очаквайте и не бъркайте, че като не плащате данъка в общината, то пътищата ще пострадат от това...
Разлика има, но все пак върпоса е принципен. Пък и тия дето не плащат на общината обикновено са същите, които не плащат и на държавата и си лепят винетките с тиксо по стъклата ;) А има и доста пътища които са общински, например улиците в градовете. Тях ги поддържа общината, а държавата действа след табелата "винетка" :)
CrazyElement
09-09-2009, 19:07
BO, почти съм сигурен, че 90% от хората които казаха, че не плащат данък, са го плащали някъде назад в миналото. Какво според теб мислиш , че ги е накарало да спрат? Mind_Control не разбирам как ти оценяш 300 лева данък за кола малък? При условие , че вземаш 600 лева заплата, а женати 350 да кажем, и трябва да дадеш 500+ лева всяка година на държавата, защото караш алфа на 10 год, а не караш последен модел? Колата не е лукс, всеки си купува кола според средствата и затова данъка трябва да го взема това напредвид, а не да ми тупка тези суми и да чака да ги плати човек , като ако го направиш за въпросния месец, ще останеш с 200 лева и при условие , че тока ти е 200 лева КО ПРАИМ? А на германеца нз колко му е данъка а ко ще и 1000 евро да е, пак не го събаря при условие , че мъжа взема 3500 евро и жена му някаде толкова? Айде моля!!! Това се опитвам да кажа тук, че дори да си купиш е**** малолитражката и да и плащаш 90 лева данък + ГО + винетки и прочие пак!!! Ще си начервено за въпрсоният месец. ШЕ СА ОПРАИМ!!! Както BO каза НЯКОЙ СЛЪНЧЕВ ДЕН.
Данъците и таксите в България са доста ниски.
И от цялата работа не мога да разбера за какъв чеп ще си купуваш кола с по-висок спрямо останалите коли данък ( над 100 коня), след като доходите ти не ти позволяват да я поддържаш и да си плащаш дължимите данъци ? Еми то едни що годе нормални гуми са ти 1/2 от месечният доход ( говоря за горното мнение). Ами децата ?
А като човек е толкова фен на марката има си и малки двигатели под 100 кс.
Хората са го казали , не може **** ди края и душата в рая.
Сега съм в Гърция, като цяло стандарта на живот е доста по-висок от България, но народа МАСОВО кара дърти малолитражки, и защо - защото на големите двигатели данъците са убийствени.
Има не малко алфи - предимно 33 и двигателя е основно 1.4, защо ли ?
Ама те гърчолята понеже са прости и си плащат данъците си правят сметката каква кола да си купят.
А ние понеже сме ербаби - на гол тумбак, чифте пищови.
п.с. Лично аз винаги си плащам данъци, такси , минетки и каквото още може да се сети държавата да ме оскубе.
mомчета днес отидох да си оправя работите регистрирах си колата в данъчното за което платих 20 лева глоба данъка ми е 120 лева за 2009 става въпрос ще го платя когато имам готовност и така всичко е 6
mомчета днес отидох да си оправя работите регистрирах си колата в данъчното за което платих 20 лева глоба данъка ми е 120 лева за 2009 става въпрос ще го платя когато имам готовност и така всичко е 6
Е това е - чиста работа ;)
Jivko7777
10-09-2009, 02:12
Ееее за 140 лв, въобще не трябвало да се замисляш...
CrazyElement
10-09-2009, 18:04
Данъците и таксите в България са доста ниски.
И от цялата работа не мога да разбера за какъв чеп ще си купуваш кола с по-висок спрямо останалите коли данък ( над 100 коня), след като доходите ти не ти позволяват да я поддържаш и да си плащаш дължимите данъци ? Еми то едни що годе нормални гуми са ти 1/2 от месечният доход ( говоря за горното мнение). Ами децата ?
А като човек е толкова фен на марката има си и малки двигатели под 100 кс.
Хората са го казали , не може **** ди края и душата в рая.
Сега съм в Гърция, като цяло стандарта на живот е доста по-висок от България, но народа МАСОВО кара дърти малолитражки, и защо - защото на големите двигатели данъците са убийствени.
Има не малко алфи - предимно 33 и двигателя е основно 1.4, защо ли ?
Ама те гърчолята понеже са прости и си плащат данъците си правят сметката каква кола да си купят.
А ние понеже сме ербаби - на гол тумбак, чифте пищови.
п.с. Лично аз винаги си плащам данъци, такси , минетки и каквото още може да се сети държавата да ме оскубе.
Ами очаквах да видя подобни мнения, които са до болка познатии, ами колега купих си я защото като я видях в мобиле.де и казах това е колата и отидох и я взех, после ест се оказва, че в моята община данъка на колата е 1 от най-високите и не съм казал , че няма да го платя ,
ще го платя ама няма да е на 1 път. И стига вече с тези 2.0 и тем подобни кога ще разберете , че 2.0 ТС не е мошна кола? То сега едвам изпреварваш а си представи да бях с 1.4 то напрао си е опасно за живота бе колега. С две думи най-добре е да се купува 1.8 ТС данъка му е почти 100 лева по нисък от 2.0 ТС а вървят кажи речи еднакво а след чип си е напрао самолет.
Satanism
10-09-2009, 18:09
Данъка на 1.8ТС що е по-различен от на 2.0ТС, като разликата е 7-8квт?
CrazyElement
10-09-2009, 18:43
Данъка на 1.8ТС що е по-различен от на 2.0ТС, като разликата е 7-8квт?
Ами и аз тфа питам тез мойте 11 коня сигурно къртят пътната настилка и затова, кой знае колега, някой си е решил че до еди си колко квт ще е толкоз от там нагоре скача с 80-90 лева и оп ние сме в тая графа ЧЕСТИТО :)
То сега едвам изпреварваш а си представи да бях с 1.4 то напрао си е опасно за живота бе колега. С две думи най-добре е да се купува 1.8 ТС данъка му е почти 100 лева по нисък от 2.0 ТС а вървят кажи речи еднакво а след чип си е напрао самолет.
Сега какво точно каза, че си си я купил щото много те е изкефила, или за да не те страх за живота ти - кое от двете ;) Ако с два литра т.с. едвам изпреварваш, или има нещо нередно или се опитваш да изпревараваш някакви коли със 4-5-6 литрови двигатели ;) И ако с 1.4 е опасно за живота, тия дето перкат извън града с разни градски колици от по 50-60 коня и тия с атмосферните дизели са с единия крак на небето ;) В края на краищата можеш да направиш опасно изпреварване и с най-големия и с най-малкия двигател, всеки си преценява какво може колата му, но според мен 100-те коня на теглото на моята кола са напълно достатъчни за нормално приключване на изпреварания и други маневри за които е небходима пъргавина (например включване в главен път). Естетвено не е нещо страшно като ряз но е достатъчно пъргава, и ако не се мислиш за супермен не толкова опасна ;)
Така, че тва със живота за мене не оправдание, кажи си че си я взел щото ти е харесала и толкоз. Иначе излиза, че само в тоя форум има доста ходещи прираци с 1.4-ки ;)
CrazyElement
11-09-2009, 01:11
Сега какво точно каза, че си си я купил щото много те е изкефила, или за да не те страх за живота ти - кое от двете ;) Ако с два литра т.с. едвам изпреварваш, или има нещо нередно или се опитваш да изпревараваш някакви коли със 4-5-6 литрови двигатели ;) И ако с 1.4 е опасно за живота, тия дето перкат извън града с разни градски колици от по 50-60 коня и тия с атмосферните дизели са с единия крак на небето ;) В края на краищата можеш да направиш опасно изпреварване и с най-големия и с най-малкия двигател, всеки си преценява какво може колата му, но според мен 100-те коня на теглото на моята кола са напълно достатъчни за нормално приключване на изпреварания и други маневри за които е небходима пъргавина (например включване в главен път). Естетвено не е нещо страшно като ряз но е достатъчно пъргава, и ако не се мислиш за супермен не толкова опасна ;)
Така, че тва със живота за мене не оправдание, кажи си че си я взел щото ти е харесала и толкоз. Иначе излиза, че само в тоя форум има доста ходещи прираци с 1.4-ки ;)
Ами не колега , всичко е сменено по колата и на диагностиката излиза ОК. Просто не караме изтребители, карал съм мерцедес с320 автомат и сръвнен с мойта алфа как изпреварва,г/д имаш чуството, че ги минаваш пеша с алфата. Просто колите ни не са 200+ кончета като ги настъпиш и да миниш тира за 1 стотна, това имах в предвид, пък да не говорим, че и тоз ТС с тез негови 7200 оборота си е бая умрял кон в ниските,и или трябва и сложиш чипче или да връщаш на 3та да миниш ТИР.
Ами не колега , всичко е сменено по колата и на диагностиката излиза ОК. Просто не караме изтребители, карал съм мерцедес с320 автомат и сръвнен с мойта алфа как изпреварва,г/д имаш чуството, че ги минаваш пеша с алфата. Просто колите ни не са 200+ кончета като ги настъпиш и да миниш тира за 1 стотна, това имах в предвид, пък да не говорим, че и тоз ТС с тез негови 7200 оборота си е бая умрял кон в ниските,и или трябва и сложиш чипче или да връщаш на 3та да миниш ТИР.
И ако се върнем на темата, не можеш да кажеш, че 2.0 Т.С. със 155 коня мощност е слаба кола и данъка за нея е прекалено висок за тая "слаба" кола, щото не може да изпреварва ТИР за 1 стотна :) Като не може за 1 стотна (или за колкото ги минаваш с мерцедеса) ще си предвидиш 5 стотни или 5 секунди и това е. Ако ти идва скъп данъка, ще си предвидиш още време за изпреварване и ще плащаш по-малко - това е демокрацията всеки кара каквото си иска, ако има възможност да го кара ;). Другия път колега, вземи да ги изпреварваш с някое SL55 AMG и тогава 2.0 ТС ще се види не пешеходец, ами неподвижен камък ;) Все пак не е като кола с 3-литров мотор, но е доста прилична като мощност според мен ;)
vassil.tzanev
11-09-2009, 10:27
значи в крайна сметка КАТ-НАП имат връзка ... досега доста хора бяха убедени, че няма ...
разбира се, че имат. първо НАП е НАЦИОНАЛНА агенция по приходите и там се събират всички пари от всички държавни вземания. второ ако сте поглеждали сметката за плащане на фишовете, там бенефициентът е ТД на НАП гр. София, офис Средец
155 коня малко за изпреварване ?!?
Абе хора, на пътя не е задължително да изпревариш всички, особено ако вече се движиш с 50 км над разрешената скорост.
Не нападам лично никой, говоря принципно.
Никой не може да ме убеди, че данъците в бг са високи. Данъците са си актуални както прууф-а каза - карай 1.4 или пък 1.6 като мен, 120 коня са си достатъчно за извънградско изпреварване и недостатъчни за състезание по пътищата, което някои бъркат с нормалното каране.
За старото ми пежо, дето беше 1.1 1991-ва година данъка за 2009 беше 9 (девет) лева :) За 146-цата е към 180 лева, което пак не е много според мен, ако искаш плащаш, ако искаш купуваш по-евтина и по-слаба кола (има и вариант градски транспорт). Толкова е просто. Ама това да мрънкаш, че ти е висок данъка и затова не го плащаш е меко казано несериозно.
vassil.tzanev
11-09-2009, 11:19
абсолютно си прав Stefo. веднъж пътуваме с дъщеря ми и тя ми казва "тате, искам да изпревариш и тази кола", после "и тази и защо не можеш да изпревариш всички". защото винаги ще има тръгнали преди мен, както и тръгнали след мен и 1000 коня да ми е колата, винаги ще има 1001, в смисъл винаги има и по-голяма риба в морето и е безсмислено.
или друг детски пример: дъщеря ми и братовчедите и редовно се гонят и винаги е "който стигне пръв печели!" АМА КАКВО?!?
но по темата: едно от малкото положителни неща на предното ни правителство е, че с 10% плосък данък и другите намалени данъци, направиха България почти офшорна зона. друг е въпросът, че повечето са на принципа и 5лв. да стане бензина, пак ще караме колите, и 5ст. да е - пак ще краднем.
---------- Post added at 11:19 ---------- Previous post was at 11:05 ----------
ето един полезен линк по темата: http://www.pariteni.bg/Calcs/5/1ff1de774005f8da18.html
ето един полезен линк по темата: http://www.pariteni.bg/Calcs/5/1ff1de774005f8da18.html
размер на данъка 67.50лв.... от догодина ще стане 45... нормално ми звучи ;)
при все че съм без катализатор, ако имах данъка щеше да ми е колкото една вечеря...
Абе хора, на пътя не е задължително да изпревариш всички, особено ако вече се движиш с 50 км над разрешената скорост.
... 120 коня са си достатъчно за извънградско изпреварване и недостатъчни за състезание по пътищата, което някои бъркат с нормалното каране...
И на мен това ми беше мисълта, ама да не се засегне някои, че го учим на лоши работи (например да кара както трябва и да внимава с изпреварванията) ;)
Колегата дето 155 коня са му недостатъчни за изпреварване направо се изхвърли като ч..я на мокър пясък. Предполагам, че не е прочел в книжките, че при тоя мотор максималният въртящ момент е при около 5000оборота, а не при 2000 като при дизелите. Та ако тръгне да изпреварва от 60 на 5-та е нормално да му е малко бавно.
Колкото до данъка - и аз смятам, че е нормален. Особено предвид това, че тук разликата в данъка при 70 и 150 коня е два-три стека цигари, а в повечето държави - няколко средни заплати.
Satanism
11-09-2009, 19:17
Това, че данъците на Запад са големи са ГЛУПОСТИ!
Освен това там се изчисляват на база вредни емисии, а не на база коне, каквото малоумие е тук!
thecleaner
11-09-2009, 19:26
Това, че данъците на Запад са големи са ГЛУПОСТИ!
Освен това там се изчисляват на база вредни емисии, а не на база коне, каквото малоумие е тук!
Подкрепям в Германия за Рено Лагуна 2002ра година 1,8 бензин, данъка и застраховката са малко по ефтини отколкото на мойта Алфа в София. На дизелите е може би по скъп данъка, но на бензина не е така.
CrazyElement
11-09-2009, 19:42
Колегата дето 155 коня са му недостатъчни за изпреварване направо се изхвърли като ч..я на мокър пясък. Предполагам, че не е прочел в книжките, че при тоя мотор максималният въртящ момент е при около 5000оборота, а не при 2000 като при дизелите. Та ако тръгне да изпреварва от 60 на 5-та е нормално да му е малко бавно.
Колкото до данъка - и аз смятам, че е нормален. Особено предвид това, че тук разликата в данъка при 70 и 150 коня е два-три стека цигари, а в повечето държави - няколко средни заплати.
Пределно ясно ми е как стоят нещата колега с колата и на колко оборота е въртящият момент и макс.мощност просто давах пример , че дефакто караме съвсем нормални коли за доста ниски пари на пазара и някак си този данък не се врързва с това, колко пари си дал за количката, което според мен данъчните трябва да направят, ама айде стига до тук , тази тема за данъците е коментирана 1001 пъти , всеки рано или късно ще си плати задълженията към държавата, предлагам един хубав ключ, колега,който пусна темата си реши проблема , такаче невиждам смисъл да се пише по нея.
Някой ходил ли е на доктор? И какво като си плащаме осигуровките ,независимо да ли е на реалната заплата. Нещо да се случва?
---------- Post added at 16:00 ---------- Previous post was at 15:47 ----------
Ами ако и живееш в центъра на СФ. Данък сгради ,такса смет , Винетен стикер за паркиране някъде евентуално и то само за една кола на апартамент.И не си виновен че си се родил в този град и на тази улица. Какво се случва? Плащаш си за да живееш,плащаш си за да притежаваш и ..........! Нормалните хора имат по една кожа на гърба си.
Подкрепям в Германия за Рено Лагуна 2002ра година 1,8 бензин, данъка и застраховката са малко по ефтини отколкото на мойта Алфа в София. На дизелите е може би по скъп данъка, но на бензина не е така.
Добре.
За сведение.
Годишен разход (данък+застраховка) за Волво С60 Д5:
Виена - 2200Е
София - 500лв
Нещо не разбрах на кой му е по-евтино?
Говорете с цифри, моля!
BillyBoy`
14-09-2009, 21:41
Добре.
За сведение.
Виена - 2200Е
София - 500лв
Говорете с цифри, моля!
Е сега не живеем във Виена и не взимаме заплатите на тамошните господа
....и не караме по техните пътища, съответно, те не правят всяка година предница...
получил съм писмо от община пловдив местни данъци и такси в което пише че не съм декларирал колата фиат типо купена на 2.09.08г и че в седем дневен срок от получаване на писмото трябва да се ява да декларирам мпс то кофти обаче че данъка не му е плащан а само са внасяни някви белешки в банката...... пише че и ако не се ява ще бъдат предприети всички законови действия вкл.и предаване в агенция за държ земания
имам и една алфа 164 купена през 2006 и пак не съм я завел в данъчното но за нея нищо няма?
някой запознат да каже нещо?
Около 300 лва някъде глоба и данък до момента плюс лихвата, лихвата е над 10%, защото се смята лихвен процент на БНБ, той се използва точно за такива слумаи плюс 10% наказателна лихва отгогоре, някъде около 12%12-13 % значи
vassil.tzanev
14-09-2009, 22:42
Около 300 лва някъде глоба и данък до момента плюс лихвата, лихвата е над 10%, защото се смята лихвен процент на БНБ, той се използва точно за такива слумаи плюс 10% наказателна лихва отгогоре, някъде около 12%12-13 % значи
при закъснял данък не се прилага "законова" лихва, което ти цитираш (либор+10 пункта), а се прилага само лихва, т.е. 2-3%, иначе държавата ни щеше да цъфти, а бюджетът да се пълни само от лихвите на закъснели данъкоплатци. а и в крайна сметка, 1912 си е решил вече проблема, виж пост №66 - 20лв. глоба и 120лв. данък
И ти да не си мислиш, че там взимат по 10 000 евро и не ги бърка да дадат 2200. Това 2200 е някаде около средната заплата за мъж във Виена. За жена средната е по-ниска. На фона на заплатите в София, не съм убеден, че не излиза по-евтино тук...
BillyBoy`
15-09-2009, 12:44
И ти да не си мислиш, че там взимат по 10 000 евро и не ги бърка да дадат 2200. Това 2200 е някаде около средната заплата за мъж във Виена. За жена средната е по-ниска. На фона на заплатите в София, не съм убеден, че не излиза по-евтино тук...Виж сега че си земат мангизи зимат си няма какво да си говорим и стандарта на живот им е на светлинни години пред нашия така че не мисля че тези 2200 евра примерно за един тамошен господин да си ги плати са много виж обаче аз ако трябва да платя 500лв за мен са адски много щото зимам 450 лв на месец така че нека да не си говорим глупости а и във центъра на Виена не вярвам да има дупки по 15см както във нашата столица да речем и сигурно не правят по два пъти на година предници и не изправят джанти по три четири пъти и във краина сметка какво става на обикновенния гражданин като мен му взимат повече от колкото му е месечния доход така че за мен лично заключението е че местните данъци и такси както е озаглавена темата са необосновано високи
Jivko7777
15-09-2009, 12:52
Добре.
За сведение.
Виена - 2200Е
София - 500лв
Говорете с цифри, моля!
Първо не взимаме техните заплати, втори нямам такива пътища като техните, трето ако сметнем ремонти по окачването, което те не правят излиза че е в пъти по скъпо!!!
реших си проблема с типото а с алфата още не съм тъи като не е карам от 2 години
ако трябва да я взимат то и без това е разглобена
реших си проблема с типото а с алфата още не съм тъи като не е карам от 2 години
ако трябва да я взимат то и без това е разглобена
Как го реши я раздухай керизо да си знам ако ме подгонат :crazy:
мързи те да четеш ли ?
Демек си дал една 20-ка без да плащаш предните данъци,които не са платени и почваш да плащаш откакто я регистрираш в данъчното ?
....и не караме по техните пътища, съответно, те не правят всяка година предница...
И ти да не си мислиш, че там взимат по 10 000 евро и не ги бърка да дадат 2200. Това 2200 е някаде около средната заплата за мъж във Виена. За жена средната е по-ниска. На фона на заплатите в София, не съм убеден, че не излиза по-евтино тук...
Виж сега че си земат мангизи зимат си няма какво да си говорим и стандарта на живот им е на светлинни години пред нашия така че не мисля че тези 2200 евра примерно за един тамошен господин да си ги плати са много виж обаче аз ако трябва да платя 500лв за мен са адски много щото зимам 450 лв на месец така че нека да не си говорим глупости а и във центъра на Виена не вярвам да има дупки по 15см както във нашата столица да речем и сигурно не правят по два пъти на година предници и не изправят джанти по три четири пъти и във краина сметка какво става на обикновенния гражданин като мен му взимат повече от колкото му е месечния доход така че за мен лично заключението е че местните данъци и такси както е озаглавена темата са необосновано високи
Първо не взимаме техните заплати, втори нямам такива пътища като техните, трето ако сметнем ремонти по окачването, което те не правят излиза че е в пъти по скъпо!!!
Демек си дал една 20-ка без да плащаш предните данъци,които не са платени и почваш да плащаш откакто я регистрираш в данъчното ?
Не!
Просто не обичам изказвания, че разбираш ли ние сме толкова зле, че чак всичко ни е по-скъпо от "нормалния" европеец, въпреки по-голямата му заплата!
Да не си мислите, че със събиране на приблизително 5 пъти! по-малък данък, пътищата ще бъдат същите макар, че както казах, този данък няма общо с пътищата.
Да не мислите, че тези 2200Е са нищо за нормалния австриец?
Всеки си гледа от неговата хазна.
Докато да не мислите, че всеки в Австрия плаща с кеф. Дори напротив. Псува още повече, но плаща! Защото има закони. Благодарение на тези закони и на по-богатата страна имат тези пътища.
За съжаление нашата страна не е толкова богата, за да построи ей сега примерно 2000км първокласни пътища и магистрали за основата на България.
Ако трябваше и страна като Австрия да го направи дори и те не могат просто така да си го позволят.
Ако не ви изнася, не плащайте данък на Българя, изнесете се в някоя "европейска" страна, плащайте данъка си там и се радвайте на пътищата им.
Ако не ви изнася да плащате такъв висок данък в България, ами просто си купете някоя по-стара и маломощна кола и плащайте по 20лв данък, какъвто е повечето за по-старите и маломощни коли.
Просто не се оправдавайте с глупости.
Най-малкото нямате ДОРИ И ПРАВОТО да се оплаквате, като не плащате данъци.
Аз си плащам данъците и имам правото да не годувам, аз имам правото да псувам по държавата, аз имам правото да се оплаквам!
А ти който стоиш в ъгъла и се скатаваш, и се правиш на тарикат имаш ЕДИНСТВЕНОТО правото да гледаш какво става и като паднеш в поредната дупка и си отнесеш целия макферсон, наведи глава и си затрй! Дори се радвай, че си "прецакал" държавата и сега със "спестените" пари ще си оправиш колата!
BillyBoy`
15-09-2009, 15:27
Виж сега пич земи успокои малко топката аз ти дадох един много прост пример.Ако имах възможност да отида да живея във Австрия във ВИЕНА със удоволствие ще си плащам 2200евра като пич и няма да руптая щото знам за какво ги плащам а тука къв ти е кяра да си плащаш данъците едно че са много високи и другото дори и да си ги платиш пак ще си ощетен и пак ще ти кажа недеи да сравнявяш България със Австрия тъи като разликата е от земята до небето като стигнем техния стандарт на живот и техните заплати тогава ми говори за данъци и такси и пак ще повторя не може аз да взимам 450лв месечно и да плащам премерно 500лв данък? Как ти се струва би ли ми отговорил?А сега ти ако взимаш 2000 лв заплата и ти се веждат нормални данъците това е друг въпрос, тогава ще си говориш от твоита си гледна точка, аз моита гледна точка мисля вече я споделих.
Виж сега пич земи успокои малко топката аз ти дадох един много прост пример.Ако имах възможност да отида да живея във Австрия във ВИЕНА със удоволствие ще си плащам 2200евра като пич и няма да руптая щото знам за какво ги плащам а тука къв ти е кяра да си плащаш данъците едно че са много високи и другото дори и да си ги платиш пак ще си ощетен и пак ще ти кажа недеи да сравнявяш България със Австрия тъи като разликата е от земята до небето като стигнем техния стандарт на живот и техните заплати тогава ми говори за данъци и такси и пак ще повторя не може аз да взимам 450лв месечно и да плащам премерно 500лв данък? Как ти се струва би ли ми отговорил?А сега ти ако взимаш 2000 лв заплата и ти се веждат нормални данъците това е друг въпрос, тогава ще си говориш от твоита си гледна точка, аз моита гледна точка мисля вече я споделих.
Защо ти се палиш и директно минаваш на "пич".
Аз се обръщам към тези, които не плащат данъци, което непряко е явно и към теб. Нямам нищо против никой. Просто трябва малко да се помисли, малко да се прочете как се сформират данъците и кой данък за какво отива и тогава да се коментира!
На мен данъците определено не ми се виждат малки.
И аз ги плащам трудно и събирам пари за тях. Знам, че след 7 месеца трябва да си платя "дълга" и всеки месец (ако е от сега примерно), ще отделям по 30лв на месец в касичката и накрая ще отида и ще го платя.
Не си мисли, че мога да си позволя да си платя данъка и да не го усетя. Просто е въпрос на сметки на личните финанси.
И аз искам да карам нова кола, на която данъка е доста по-скъп, застраховките са доста по-голяма сума, ама няма. Това мога да си позволя, защото преди да го купя сядам и си правя сметките на хартия и виждам къде съм аз и какво мога да си позволя.
Ако взимах 300лв в София и трябваше да плащам данък 200лв+разходите, то тогава определено щях да си карам Жигулата примерно, въпреки, че съм взел 5000лв наследство от умрялата баба примерно и няма да си купя първата възможно най-добрата кола за тези пари от наследството. Иначе минаваш в графата на селяндура, който единственото, за което си купува дадена вещ е за пред хората.
п.п.
Седя си преди една седмица и чакам пред един дюнер да ми дадат манджичката и да похапна леко.
Зад мен поредните "тарикати" и говорят:
- ЕЕ брато 'наеш ли к'ва кола си купи ХХХ, мн'оо яка. Голям тарикат е!
.......
И накрая след обяснението как вървяла, колко лудница била (поредния таралясник) се споменава нещо от рода.
Днес обаче няма да идва (еди къде си), защото много горяла и нямал пари за бензин!
Е докато има селяндури, които гледат все още кой какво има, ще има и селяндури да си купуват неща, които не са им по джоба и накрая точно този ще каже - А бе ти луд ли си да дам 200лв данък, за тези пати знаеш ли колко бензин ще сипя
vassil.tzanev
15-09-2009, 16:21
по принцип всеки има възможност. въпрос на личен избор и на едни или други ограничения. там също има толкова работа, колкото и тук, но мнозинството предпочитат да царе на село, отколкото чираци в града. човек като работи здраво и упорито, може да успее навсякъде. не мисля че си по-загубен от хилядите гастарабайтери в германия или автобусите с "ромско население" в испания, холандия или шотландия. разликата е там, че трябва да си съгласен с лишения, да не можеш вечерта да излезеш на заведение, да не пазаруваш от мол-а и най-вече да спазваш местните закони и да се съобразяваш, че живееш в общество с правила и норми на поведение. защото тук може само да се мрънка колко е зле и т.н., но заведенията са пълни и все се гледа някой тарикатлък да се заформи.
Да, някои отиват да живеят във Виена с готови пари (повярвай ми, такива хора не плащат местните данъци), но по-голямата част отиват и започват от нулата с всички тези лишения и може да не постигат видимо много (коли, къщи, замъци), но живеят и не се ядосват на идиотите по улицата или тарикатите в парламента
Виж сега че си земат мангизи зимат си няма какво да си говорим и стандарта на живот им е на светлинни години пред нашия така че не мисля че тези 2200 евра примерно за един тамошен господин да си ги плати са много виж обаче аз ако трябва да платя 500лв за мен са адски много щото зимам 450 лв на месец така че нека да не си говорим глупости а и във центъра на Виена не вярвам да има дупки по 15см както във нашата столица да речем и сигурно не правят по два пъти на година предници и не изправят джанти по три четири пъти и във краина сметка какво става на обикновенния гражданин като мен му взимат повече от колкото му е месечния доход така че за мен лично заключението е че местните данъци и такси както е озаглавена темата са необосновано високи
Незнам дали си говорим глупости, но понеже аз не обичам да го правя, сега ще пусна тука едни данни за да не си говорим във въздуха:
Taking an overall view, the average taxable income was ?40 400, assessed income tax was ?12 900 and the tax burden ratio was 31.9%.
Значи това е средния брутен годишен доход на един австриец. Върху него плаща над 30% данък, т.е. 12 900 E. Като разделим на 12 месеца се получава ето това:
средна брутна месечна заплата - 3366 Евро
средна нетна месечна заплата - 2292 Евро
за повче инфо ето линка:
http://www.statistik.at/web_en/statistics/Public_finance_taxes/tax_statistics/income_tax_statistics/index.html
В същото време в БГ се твърди, че средната заплата е 563 лв, за първото тримесечие на 2009. Това мисля, че е бруто, но пък е много по-занижено, отколкото в статистиките на другите държави, тъй като тук хората масово не се осигуряват на пълните си заплати и масово получават пари под масата.
Спора започна от там, че в Австрия средно плащали по 2200 Евро на година за колите си, а пък тук даваме средно по 500 лв. На фона на разгледаните числа, които тоя път си мисля, че са реални, щото ги проверих преди да се изкажа, незнам какви точно глупости видя?
И в края на краищата, дори да приемем, че един австирец работи половин месец или 2/3 от месеца за да си плати данъка на колата, а ние работим по цял месец, това пак не е оправдание да не платим. Нито дупките по пътищата са оправдание. Вярно там ги няма, ама там си плащат редовно от десетки години. И това дето си го мислиш, че не рОптаят, изобщо не е вярно. Навсякаде по света се оплакват от данъците си ама ги плащат, защото това е закона.
П.С. От известно време ми е интересно, до кога форума ще бъде сцена на дискусии да спазваме ли закона или не: "да си слагаме ли коланите", "да спазваме ли ограниченията на скоростта", "да светим и свирим ли на някого и да го гоним от пътя щото ни пречи да даваме газ до дупка", "да си плащаме ли данъците"... Тия неща са закон, и в цивилизования свят закона не е предмет на обсъждане. Просто се спазва, а който не иска да го спазва, си носи последствията и никой не му дава думата, за да си излага аргументите против закона...
... накрая точно този ще каже - А бе ти луд ли си да дам 200лв данък, за тези пати знаеш ли колко бензин ще сипя
Много показателно и много пъти ме е изумявало и мен това мислене :)
намерихте с коя държава да сравнявате милата ни родина :)
"проблемът" при нас е, че има голяма разлика до и над 74 киловата
от 30 скачаш на 200 лева
...за конските сили - всеки си прави сметката
като не ти се плаща - малък мотор
като ще си правиш кефа плащаш
повечето хора които са имали някакво МПС или поне киснат из форумите знаят за какви пари става въпрос
питайте норвежците лесно ли им е - там Бравото се продава само дизел 1,6 и 1,9 и то версия 90 к.с.
намерихте с коя държава да сравнявате милата ни родина :)
Абе и ти си прав, не е много на място да се сравняваме с тях, ама ако не започнем да се държим, като тях поне от време на време, никога няма да стигнем до сравнения ;)
Пък да се сравняваме с Афганистан и Банглдаш няма полза, въпреки че много ги превъзхождаме ;)
BillyBoy`
15-09-2009, 17:52
Незнам дали си говорим глупости, но понеже аз не обичам да го правя, сега ще пусна тука едни данни за да не си говорим във въздуха:
Taking an overall view, the average taxable income was ?40 400, assessed income tax was ?12 900 and the tax burden ratio was 31.9%.
Значи това е средния брутен годишен доход на един австриец. Върху него плаща над 30% данък, т.е. 12 900 E. Като разделим на 12 месеца се получава ето това:
средна брутна месечна заплата - 3366 Евро
средна нетна месечна заплата - 2292 Евро
за повче инфо ето линка:
http://www.statistik.at/web_en/statistics/Public_finance_taxes/tax_statistics/income_tax_statistics/index.html
В същото време в БГ се твърди, че средната заплата е 563 лв, за първото тримесечие на 2009. Това мисля, че е бруто, но пък е много по-занижено, отколкото в статистиките на другите държави, тъй като тук хората масово не се осигуряват на пълните си заплати и масово получават пари под масата.
Спора започна от там, че в Австрия средно плащали по 2200 Евро на година за колите си, а пък тук даваме средно по 500 лв. На фона на разгледаните числа, които тоя път си мисля, че са реални, щото ги проверих преди да се изкажа, незнам какви точно глупости видя?
И в края на краищата, дори да приемем, че един австирец работи половин месец или 2/3 от месеца за да си плати данъка на колата, а ние работим по цял месец, това пак не е оправдание да не платим. Нито дупките по пътищата са оправдание. Вярно там ги няма, ама там си плащат редовно от десетки години. И това дето си го мислиш, че не рОптаят, изобщо не е вярно. Навсякаде по света се оплакват от данъците си ама ги плащат, защото това е закона.
П.С. От известно време ми е интересно, до кога форума ще бъде сцена на дискусии да спазваме ли закона или не: "да си слагаме ли коланите", "да спазваме ли ограниченията на скоростта", "да светим и свирим ли на някого и да го гоним от пътя щото ни пречи да даваме газ до дупка", "да си плащаме ли данъците"... Тия неща са закон, и в цивилизования свят закона не е предмет на обсъждане. Просто се спазва, а който не иска да го спазва, си носи последствията и никой не му дава думата, за да си излага аргументите против закона...Виж сега пак продължаваш да ми говориш със разни цифри там средна брутна месечна заплата - 3366 Евро
средна нетна месечна заплата - 2292 Евро Стига си сравнявал стига със сравненията много сме далеч от тези хора живеи със реалноста а реалноста е че сме наи изостаналата държава във цяла ЕВРОПА почти на дъното сме ``В същото време в БГ се твърди, че средната заплата е 563 лв, за първото тримесечие на 2009``. За каква средна заплата ми говориш тука дори със аванса не мога да ги докарам тия 563лв.Да ти кажа ли колко пенсия взима баща ми?Ще го кажа отново за кои ли път местните данъци и такси за мен лично са необосновано ВИСОКИ и във известна степен подкрепям хората които не си ги плащат редовно защото имат и основание да не ги плащат.
Jivko7777
15-09-2009, 18:04
питайте норвежците лесно ли им е - там Бравото се продава само дизел 1,6 и 1,9 и то версия 90 к.с.
Защо каква е причината :)
Виж сега пак продължаваш да ми говориш със разни цифри там средна брутна месечна заплата - 3366 Евро
средна нетна месечна заплата - 2292 Евро Стига си сравнявал стига със сравненията много сме далеч от тези хора живеи със реалноста а реалноста е че сме наи изостаналата държава във цяла ЕВРОПА почти на дъното сме ``В същото време в БГ се твърди, че средната заплата е 563 лв, за първото тримесечие на 2009``. За каква средна заплата ми говориш тука дори със аванса не мога да ги докарам тия 563лв.Да ти кажа ли колко пенсия взима баща ми?Ще го кажа отново за кои ли път местните данъци и такси за мен лично са необосновано ВИСОКИ и във известна степен подкрепям хората които не си ги плащат редовно защото имат и основание да не ги плащат.
Аз ти казвам, колко е средната заплата, а не колко взимаш ти. Освен това ти говоря "с разни цифри там", понеже човечестовото е стигнало до извода, че може да използва цифрите за да изписва с тях числа, а числата може да използва за да изразява обективно стойностите на количествени величини (напр. заплати, данъци и т.н.). Използвах числата, защото ти каза, че говорим глупости, а аз си мисля, че числата са един от начините да се избегнат глупостите и пазните приказки в спор. Ако смяташ, че не съм прав, извинявам се за използването на числа ;)
А за това което ти твърдиш - да, абслютно си прав, ние сме много далеч от тия хора и наистина сме почти на дъното. И според мен една от причините, е че не спазваме правилата и законите. А плащането на данъците влиза в правилата и законите, независимо дали са обосновано ниски, необосновано високи или обосновано високи. И смятам, че ако се променим и започнем да спазваме правила, може и да спрем да сме на дъното. Просто това ми е мнението и нямам нищо против това, че ти смяташ данъците за високи - хубаво, високи ти се виждат, това си е твоето мнение, имаш право на него. Но самото плащане е закон и той трябва да се спазва, независим дали го правиш с удоволствие или с отвращение, независимо дали го си съгласен с него или не. Това ми беше мисълта :)
И на мен не ми харесва, като вадя пари от джоба си и ги давам на общината, ама в края на краищата сам съм си го избрал - искал съм Алфа, плащам. Можех да си купя Браво с 1.4 двигател и с по-малко коне и да плащам 2 или 3 пъти по-малък данък. Аз си го избрах сам, знаех предварително колко е разликата в данъка и сега дали ми се вижда голям или малък, ще го плащам. Тая кола не ми я е набутала общината в ръцете :)
Колеги, приемете истината - у нас данъците върху МПС са ниски. И то много ниски. Просто ние сме лакоми - това е положението. Включвам и себе си в това число. Някой реве, че разликата между кола с под 100 и над 100коня била 140 лева. Е, ако 140 лева на година или 12 лева месечно са ти такъв проблем, въобще не си за кола, та камо ли за над 100 коня, при положение че само разликата в цените на гумите ще е над 100 лева. Така че, уважаеми любители на мощни и големи коли, нека се радваме, че не сме нормала държава, щото ако бяхме, при нашия стандарт нямаше да се чудим дали Алфа 156 или БМВ да си купим, а щяхме да дебнем за до 2-годишни Дачии от Румъния.
Е, ако 140 лева на година или 12 лева месечно са ти такъв проблем, въобще не си за кола, та камо ли за над 100 коня...
Абсолютно съм съгласен, ама се чудех как да го кажа, така, че някой да не се обиди, че му отнемаме "изконното човешко право и задължение да се вози на кола" ;)
DanewRomeo
15-09-2009, 18:42
Колеги, приемете истината - у нас данъците върху МПС са ниски. И то много ниски. Просто ние сме лакоми - това е положението. Включвам и себе си в това число. Някой реве, че разликата между кола с под 100 и над 100коня била 140 лева. Е, ако 140 лева на година или 12 лева месечно са ти такъв проблем, въобще не си за кола, та камо ли за над 100 коня, при положение че само разликата в цените на гумите ще е над 100 лева. Така че, уважаеми любители на мощни и големи коли, нека се радваме, че не сме нормала държава, щото ако бяхме, при нашия стандарт нямаше да се чудим дали Алфа 156 или БМВ да си купим, а щяхме да дебнем за до 2-годишни Дачии от Румъния.
Отлично казано! А тези, които не плащат данъците си са, с извинение, тарикати на дребно. Колко от нас плащат 500 лв годишен данък? Да, ако си се метнал на Е39 540 примерно - да, но мнозинството? Моят е 130 лв. Плащам си го. И имам пълното право на добри пътища и изобщо на свястна инфраструктура. Останалите нека правят предници и да не се оплакват. На какво отгоре?
...Плащам си го. И имам пълното право на добри пътища и изобщо на свястна инфраструктура. Останалите нека правят предници и да не се оплакват. На какво отгоре?
Аз това мнение няколко пъти се опитах да го прокарам, ама явно тия които най-често се оплакват от системата, са същите, които плащат най-рядко... Което е поредния абсурд, защото в нормалните държави оплакванията от системата обикновено започват с репликата "Аз съм данъкоплатец и имам право...", а тук започват с репликата "Аз не си плащам данъците защото..." ;) Незнам при тая разлика в мисленето, какви пътища и каква изобщо система искате точно... И като прибавим и ниското прелитане през "перфектните" ни пътни настилки, защото тия дето не спазват правилата в данъчното не ги спазват и на пътя, това обяснява защо предниците и джантите са консуматив ;)
DerMeister
15-09-2009, 19:07
И кво викате господа икономисти? У нас всичко много евтино. А някой да е проучил преди това? Да е сметнал проценти, съотношения, средни заплати и т.н.? Щото аз съм го правил и не са ни по-ниски данъците. Даже са ни по-високи. Що не ги погледнете от гледна точка на семейство, баща чиновник, майка учителка. Я сметнете колко процента от дохода им е годишен данък от 180 лв за 120 коня кола примерно? Айде за 120лв данък сметнете. Ама искам суми и проценти.
Satanism
15-09-2009, 19:08
Айде стига глупости!!!!
Данъците не са ниски!!!
На двулитров мотор със 150 коня в Англия данъка е около 400лв...в България е 200!
Англичаните имат 4 пъти по-добра инфраструктура и минималната заплата е 5.75 паунда на ЧАС!!!В България хората работят за толкова на ДЕН!
Jivko7777
15-09-2009, 19:10
Айде стига глупости!!!!
Данъците не са ниски!!!
На двулитров мотор със 150 коня в Англия данъка е около 400лв...в България е 200!
Англичаните имат 4 пъти по-добра инфраструктура и минималната заплата е 5.75 паунда на ЧАС!!!В България хората работят за толкова на ДЕН!
Eто Ви един добър пример, а не с тази Австрия...Каквото и да си говорим са си много високи данъците!!!
Satanism
15-09-2009, 19:12
Да не говорим, че във въпросните 400лв се включва и правото на едногодишно ползване на цялата пътна инфраструктура, демек с други думи годишна винетка, за която в БГ се плащат допълнително 70лв...
И кво викате господа икономисти? У нас всичко много евтино. А някой да е проучил преди това? Да е сметнал проценти, съотношения, средни заплати и т.н.? Щото аз съм го правил и не са ни по-ниски данъците. Даже са ни по-високи. Що не ги погледнете от гледна точка на семейство, баща чиновник, майка учителка. Я сметнете колко процента от дохода им е годишен данък от 180 лв за 120 коня кола примерно? Айде за 120лв данък сметнете. Ама искам суми и проценти.
А ти сметна ли ги тия съотношения, защото в поста ти ги няма. Аз малко по-горе използвах средни заплати, само че в сравнение с австрия, защото е темата се пусна някакъв пример в който ставаше дума за Австрия. Със сигурност има държави в ЕС на които да им излиза по-евтино на фона на високите им доходи. Предполагам, че има и такива на които не им излиза по-евтино от тук.
В края на краищата мен не ме вълнува от цялата работа ниски ли са или високи, а дали това е оправдание да не ги плащаме, защото се прокрадваха мнения, че видиш ли няма да плащаме, щото данъците са високи и щото няма пътища и като платим няма да можем да си изправим джантите...
Хубаво, аз ще се съглася с Вас, че са високи за много хора с огледа на доходите. Съгласен съм, че в другите страни доходите са много по-високи. Съгласен съм че нямаме пътища, като техните. Сега, Вие кажете след, като ме убедихте, че са високи, смятате ли че това е оправдание да не плащаме?
DanewRomeo
15-09-2009, 20:14
Колега, колата е вид лукс. Ако не си в състояние да си го позволиш, ползваш алтернативни методи за придвижване. Аз подкарах кола на 28 години, преди това гонех рейсовете, за да се добера до работа. Не съм се оплаквал, макар че е гадно, особено рано сутрин. Та, съотношенията какви са, е чесане на езици и нищо повече.
Ориенталската същност на характера и битието ни обаче, е предопределила всеки да го е грижа само и единствено за себе си, близките и трошката. Това, колеги, не отговаря на представата за "живот в съвременна общност" и за "цивилизация", а за родово-общински обичаи. Данъкът е заплащане за правото да ползваш ДЪРЖАВНИ пътища, а то не е безплатно. Приказки от сорта на "ще си платя, когато..." съм ги слушал и продължението ми е пределно ясно - "когато цъфнат налъмите." Всеки сам отговаря за постъпките си така или иначе. Но докато няма общ интерес, който да ни обедини, ще си тъпчим в блатото на посредствеността, ще се псуваме по пътищата и ще се избиваме пак там. На печелившите - честито!
Навсякаде по света се оплакват от данъците си ама ги плащат, защото това е закона.
П.С. От известно време ми е интересно, до кога форума ще бъде сцена на дискусии да спазваме ли закона или не: "да си слагаме ли коланите", "да спазваме ли ограниченията на скоростта", "да светим и свирим ли на някого и да го гоним от пътя щото ни пречи да даваме газ до дупка", "да си плащаме ли данъците"... Тия неща са закон, и в цивилизования свят закона не е предмет на обсъждане. Просто се спазва, а който не иска да го спазва, си носи последствията и никой не му дава думата, за да си излага аргументите против закона...
То даже е записано и в правилата :
1.9 Да не създава теми с призиви против действащото в страната законодателство, с расистки характер, с остър политически характер (призиви на действащи партии и групировки), с подбуди към престъпления, лично или обществено опасни действия, съдържащи реклама, линкове към нелегален софтуер и/или кодове за същият, порнография или сцени на насилие. Теми с такъв замисъл ще бъдат отстранявани от форума.
Ама ако трябва да го спазваме , ще се наложи да изгоним 1/3 от форума....
Преди малко си смених тампоните и лагерите на макферсоните ПАК, както всяка година(140 лв частите и труда от мен). Имам и веднъж цяла предница от-до. 5 бр. изправяне на джанти (алфата имам от 4 г и съм минал с нея ~ 25-27 хил.). Тъпото е за десен носач вече (1 година от както го карам ~ 6-7 хил. км). Старият кошер(Фиат 124) го търкалях 7 години и той имаше 1 цялостна смяна на предница. С него успях да уцеля дупка на Горубляне(40-50 км/ч мах), от която освен, че 2 джанти станаха на зарове (респективно 2 спукани гуми), колата мина и на тенекиджия за дооправяне.
На стария ФИАТ плащах данък 7 години.
Тъпото не съм го регистрирал и нямам намерение да го правя. Нищо, че данъка му е сигурно 20-30 лв.
На Алфата (заведена като 1.8 от идиотите от КАТ) съм цакал 3 пъти данък (тая още не съм, но ще го платя). Надявам се за последен път. Ще я бракувам и повече моя кола в общината няма да регистрирам. 11 години ги чаках да оправят нещо, натам те ще чакат (имат да вземат). Аз да си плащам, пък те може и да оправят някога нещо. Тая игра вече я превъртях. :spell:
Stefan Caromov
15-09-2009, 21:48
Аз пък на моята 164 ка никога не съм плащал данък ..до сега никой не ме е търсил ,но и ,ако ме потърси ,ще ги пратя да ходят да си го търсят от 8 мо районно,щото колата е там 5 години. Селеспиида само за 2009 не е плащан данъка ,но пак никой не ме е търсил.... Въпросът е ,че ,ако треа си плащам данъка ,ще изискам да направят моята улица ,както трябва да е по добава...по конец. Иначе ,сам ли съм ,ще ме накажат ,обаче ,ако сме един вход ,или блок протестиращи ,много бързо ще ни се обърне внимание
---------- Post added at 18:48 ---------- Previous post was at 18:43 ----------
То даже е записано и в правилата :
Не една трета , ще си останете 5 ма човека у тоя форум
nblagoev
15-09-2009, 23:43
Следя темата от самото и начало и едно нещо ми е много чудно...
Много хора се оплакват, че данъците им са високи...
Ами защо, колеги, си купувате коли по 120-150к.с., а не си купите някоя 50-60к.с.???
Там данъка е по-нисък май, нали?
На кола 150к.с. от 5 до 14 години данъка е около 250лв., а на кола 60к.с. от 5 до 14 години е около 20лв.
Ама искаме да ни е кеф, нали?
Ами като искаме да ни е кеф, ще си плащаме за кефа и това е!
Законите са си закони и това е, ако не ви харесват - променете ги! Само с лаене по форумите не става!
Не искам с никой да се заяждам, всеки сам за себе си решава, ама това е моето мнение!
Искам да ми е кеф, мога и си плащам за кефа, като не мога - купувам си кола 50-60к.с., плащам си нищожния данък и си трайкам...
DerMeister
15-09-2009, 23:46
А ти сметна ли ги тия съотношения, защото в поста ти ги няма.
Аз съм ги смятал преди години, защото ми беше интересно.Днес ги смятах за Германия и Англия и пак излезе доста голяма разлика, но нямах време да пиша сметките тук. Идеята ми беше, че е ултра тъпо да стоим и да говорим как ни били ниски данъците и едва ли не, че трябва да се вдигат, защото разбираш ли аз си взимам 1000+ лв. и всички тия балъци с малките заплати са ми под нивото. Хубаво е да седнеш да си поговориш един път с някой човек, който по ред причини взима 500 лв, и с нищо не ти отстъпва, нито по интелект, нито по знания, нито по нищо, пич и половина. Обясни му на него защо да плаща 150 лв данък.
За самото плащане не може да има за или против. Законите са закони.
Това кой колко взима и дали заслужава повече е съвсем отделен въпрос. И аз се смятам за малко по-достоен от някой келеш с професия син на баща си, дето профучава с Х6 покрай мен, ама това не е причина да не си плащам данъка или да рева, че е висок.
То даже е записано и в правилата...
Знам, че го пише, ама ми се искаше да го споменем пак ;)
Не една трета , ще си останете 5 ма човека у тоя форум
Колкото и да ме изненадва това (на фона на ежедневните гледки по улиците), няма да сме само петима, но въпроса не е там ;)
Хубаво е да седнеш да си поговориш един път с някой човек, който по ред причини взима 500 лв, и с нищо не ти отстъпва, нито по интелект, нито по знания, нито по нищо, пич и половина. Обясни му на него защо да плаща 150 лв данък.
За самото плащане не може да има за или против. Законите са закони.
Ей това ми беше въпроса, благодаря за отговора.
За другото, в интерес на истината, май не се познаваме, и не мисля, че знаеш колко ми е заплатата ;) Това, че стоя твърдо зад плащането на данъците не означава, че го правя щото се чудя къде да си изсипя парите. Работил съм за всякакви заплати - и за доста под 500 лева и за доста над тях. Знам как се живее с 500 лева, знам и с по-малко как е, така че с цялото ми уважение, нямам нужда тепърва да си говоря с такива хора - не живея във Версай ;) Освен това, ако си мислиш, че смятам, че хората които вземат по 500 лева с нещо отстъпват на другите, ме бъркаш с някого ;) Точно обратното винаги съм бил против тая ситуация, защото смятам, че не е справедливо учители в елитни училища да вземат по-малко от сервитьорка в дискотека, или хирурзи да оперират цял месец за по-малко пари от барман в лъскаво заведение. Работя и в един университет, а по тия места човек може да се запознае със страшно много хора, които вземат по 500 лева, а някои от тях заслужават доста повече ;) Така, че не стоя зад данъците, защото не познавам хора с по 500 кинта заплата (познавам, майка ми е учителка ;) ). Стоя зад данъците по принцип, независимо колко пари имам в джоба. Познавам и хора, които вземат по 500 лева, плащат си всички данъци и понеже не могат да си позволят още данъци не карат кола. И няма нужда да убеждавам никого, че трябва да плаща 150 лева данък, защото не на всички коли данъка е по 150 лева. Има и с по 30-40 лева данък. А преди Алфата имах Трабант, данъка му беше 7 (СЕДЕМ) лева на година. Ходех с него на море (за 5 дни 1000 км) и го карах с кеф, въпреки че струваше 300 лева и имаше само 26 коня ;) Не виждам защо си мислите, че е задължително всички да фъркат с коли над 100 коня ;)
Все пак, ще се радвам, ако не ми слагаш в устата думи от сорта на "балъците с малките заплати", нито съм го казвал, нито го мисля ;)
И аз се смятам за малко по-достоен от някой келеш с професия син на баща си, дето профучава с Х6 покрай мен, ама това не е причина да не си плащам данъка или да рева, че е висок.
Кратко и абсолютно точно казано!
Защо каква е причината :)
заради данъците
изобщо не ги внасят големите мотори, защото стават непродаваеми
голям мотор - само в кола от по-голям клас...Крома, Алфа 159...
за Австрия:
от къде е инфото за данъка?
доколкото съм чел, поне данък МПС изобщо не е толкова висок
кола 200 коня е с данък около 970 евро, който ако се плати наведнъж става 900 евро
тези 2200 трябва да са кола около 450 к.с.
освен това няма такова разделение
плаща се на киловат и това е
DerMeister
16-09-2009, 12:08
Все пак, ще се радвам, ако не ми слагаш в устата думи от сорта на "балъците с малките заплати", нито съм го казвал, нито го мисля ;)
Нищо не слагам в твоята уста, говоря принципно, защото съгласи се има хора, които на това базират мисленето си. Да се потретя, искам да стане ясно, че данъците ни не са ниски, даже са високи и размерът им не може да се използва като довод, че видиш ли не стига, че не ги плащаме, ами и сме богопомазани да сме с ниски данъци.
... Хубаво е да седнеш да си поговориш един път с някой човек, който по ред причини взима 500 лв, и с нищо не ти отстъпва, нито по интелект, нито по знания, нито по нищо, пич и половина. Обясни му на него защо да плаща 150 лв данък.
....
Аз съм взимал доста години дооста по-ниска заплата от 500лв!
Също ела и ми покажи човек, който взима 500лв заплата и може да си купи която и да е 156-ца и да живее след това!
Без помощ от мама и тати или от умрялата (с извинение) баба от наследството й!
Като мама и тати са дали пари и той доволен си кара "новата" кола, нека след това отново мама и тати да дават пари и за данък!
DerMeister
16-09-2009, 12:48
Аз съм взимал доста години дооста по-ниска заплата от 500лв!
Също ела и ми покажи човек, който взима 500лв заплата и може да си купи която и да е 156-ца и да живее след това!
Без помощ от мама и тати или от умрялата (с извинение) баба от наследството й!
Като мама и тати са дали пари и той доволен си кара "новата" кола, нека след това отново мама и тати да дават пари и за данък!
Е не е чак толкова просто, защото човека може да взима 500лв. и да продаде една нива или да съкратят жена му и да вземе пари на куп, или да вземе заем от роднини и т.н. и да си купи едно браво jtd 99г., за да си вози семейството насам натам. И ако живее в Пловдив ще му вземат 130 лв + 65 лв винетка на година, което прави 195 лв. или 3% от годишната му заплата. Ако хванем Ханс от Мюнхен, който взима 4000 евро на месец, и приложим тия 3%, излиза, че данъка му е 1440 евро на година. Дали е толкова? А за тези, които мислят, че колата е лукс, ще им кажа, че според мен това ако е така, сме мнооого сбъркано общество.
за Австрия:
от къде е инфото за данъка?
доколкото съм чел, поне данък МПС изобщо не е толкова висок
кола 200 коня е с данък около 970 евро, който ако се плати наведнъж става 900 евро
тези 2200 трябва да са кола около 450 к.с.
Колегата, който пусна въпросните 2200Е в разговора, каза, че толкова е данъка плюс застраховката, а не само данъка. От къде му инфото и за каква кола да каже той :)
Нищо не слагам в твоята уста, говоря принципно, защото съгласи се има хора, които на това базират мисленето си.
Ми беше ме цитирал преди да го кажеш. Може и да има такива хора. Но поне в темата не видях, такива мнения, така че не мисля, че някой от колегите е твърдял, че данъците са ниски, щото не са му симпатични "балъците с малките заплати". Не устих и такъв подтекст в някой от постовете.
Е не е чак толкова просто, защото човека може да взима 500лв. и да продаде една нива или да съкратят жена му и да вземе пари на куп, или да вземе заем от роднини и т.н. и да си купи едно браво jtd 99г., за да си вози семейството насам натам. И ако живее в Пловдив ще му вземат 130 лв + 65 лв винетка на година, което прави 195 лв. или 3% от годишната му заплата. Ако хванем Ханс от Мюнхен, който взима 4000 евро на месец, и приложим тия 3%, излиза, че данъка му е 1440 евро на година. Дали е толкова? А за тези, които мислят, че колата е лукс, ще им кажа, че според мен това ако е така, сме мнооого сбъркано общество.
Както казах имам наблюдение единствено и само от Австрия и в частност Виена!
Там данъка+застраховката на година излиза малко повече от месечното НЕТНО трудово възнаграждение на "нормален" човек на "нормална" работа, каращ Волво С60 Д5-163кс!
А и друго, за какво точно този човек, който е продал нивата ще си купи примерно Браво жтд, което е 105кс, а няма да си купи ТД, което е 100кс и данъка му е няма и 30лв!
А ако пък продаде доста ниви и вземе, че си купи някой МЛ-55 и му харчи по 40л/100км и какво. Да вземе да зарежда на бензиностанцията и да бяга, защото разбираш ли много му харчила и не е за неговия джоб!
Оправдания колкото искаш!
така може
ГО в белите страни е висока
освен това ако си виновен за ПТП става космическа
ето затова движението е нормално, без напрежение,
всеки си кара кротко
за хората със заплати от 500 лева има и коли под 100 к.с.
като си знам дохода няма да си купя кола с данък, който не мога да си позволя или мисля че не е логичен
и според мен трябва да има промяна в данъците
обаче и да има такава тези над 100 ще останат с дебелия данък, а тези под 100 ще ги догонят
логично е новите коли да са с по-малък данък , или поне равен със старите (данъка на моята кола е 2,8 пъти по-висок от такава със същата мощност, но над 14 г....а това е смешно и извън всякаква европейска практика)
DerMeister
16-09-2009, 13:05
Както казах имам наблюдение единствено и само от Австрия и в частност Виена!
Там данъка+застраховката на година излиза малко повече от месечното НЕТНО трудово възнаграждение на "нормален" човек на "нормална" работа, каращ Волво С60 Д5-163кс!
А и друго, за какво точно този човек, който е продал нивата ще си купи примерно Браво жтд, което е 105кс, а няма да си купи ТД, което е 100кс и данъка му е няма и 30лв!
А ако пък продаде доста ниви и вземе, че си купи някой МЛ-55 и му харчи по 40л/100км и какво. Да вземе да зарежда на бензиностанцията и да бяга, защото разбираш ли много му харчила и не е за неговия джоб!
Оправдания колкото искаш!
Е страшна логика. За кво да не си купи Голф 2 1.6 тд 86г., данъка е 5 лв и може да си самоубие семейството на първия завой.
Иначе примерът с волвото е готин. Тука застраховка + данък на година ще ти излезе бая над месечната средна заплата.
А и още нещо ГАРАНТИРАМ!
Че дори и да си караш кротко хубавата 156-ца, и да получаваш и 4000лв заплата този, който не плаща сега данъка, който получава примерно 1000лв, то и тогава няма да го плаща.
Всичко е въпрос на манталитет, възпитание, възприятие на околната среда.
Дори тогава ще се чувства още по-безнаказан, по-арогантен и дори ще иска едва ли не държавата да му плаща за това разбираш ли, че той примерно плаща достатъчно данъци благодарение на доходите си, или както казах
ОПРАВДАНИЯ всеки може да намери.
Всеки е тарикат или в повечето случаи само се опитват и изглеждат смешни!
---------- Post added at 13:10 ---------- Previous post was at 13:06 ----------
Е страшна логика. За кво да не си купи Голф 2 1.6 тд 86г., данъка е 5 лв и може да си самоубие семейството на първия завой.
Иначе примера с волвото е готин. Тука застраховка + данък на година ще ти излезе бая над месечната средна заплата.
А я ти ми кажи с какво толкова Браво ТД е много по-зле от ЖТД, та чак ще самоубива семейството.
Всичко е въпрос да се видиш къде си ти и с колко лева в джоба си.
Според мен обединяването на трите фактора, които определят размера на данъка (мощност, възраст на автомобила, екология) водят до доста противоречие...не знам дали нещата са разделени в другите държави но ми се струва безумен начина на изчисление в БГ.
DerMeister
16-09-2009, 13:15
А я ти ми кажи с какво толкова Браво ТД е много по-зле от ЖТД, та чак ще самоубива семейството.
Добре де, не виждаш ли, че е тъпа тази логика и точно показва, че не са ни наред данъците. Може ли Браво JTD да ти струва 130 лв. на години при заплата 500лв, а Браво TD 30лв.? За кво да си купуваш по-стара кола, която е с по-стара технология, замърсява повече и т.н. и т.н.
тук човек със средна за страната заплата няма да си купи това волво
а този който си го купи ще плати без проблем 400-500 лева данък
CrazyElement
16-09-2009, 13:23
Защо ти се палиш и директно минаваш на "пич".
Аз се обръщам към тези, които не плащат данъци, което непряко е явно и към теб. Нямам нищо против никой. Просто трябва малко да се помисли, малко да се прочете как се сформират данъците и кой данък за какво отива и тогава да се коментира!
На мен данъците определено не ми се виждат малки.
И аз ги плащам трудно и събирам пари за тях. Знам, че след 7 месеца трябва да си платя "дълга" и всеки месец (ако е от сега примерно), ще отделям по 30лв на месец в касичката и накрая ще отида и ще го платя.
Не си мисли, че мога да си позволя да си платя данъка и да не го усетя. Просто е въпрос на сметки на личните финанси.
И аз искам да карам нова кола, на която данъка е доста по-скъп, застраховките са доста по-голяма сума, ама няма. Това мога да си позволя, защото преди да го купя сядам и си правя сметките на хартия и виждам къде съм аз и какво мога да си позволя.
Ако взимах 300лв в София и трябваше да плащам данък 200лв+разходите, то тогава определено щях да си карам Жигулата примерно, въпреки, че съм взел 5000лв наследство от умрялата баба примерно и няма да си купя първата възможно най-добрата кола за тези пари от наследството. Иначе минаваш в графата на селяндура, който единственото, за което си купува дадена вещ е за пред хората.
п.п.
Седя си преди една седмица и чакам пред един дюнер да ми дадат манджичката и да похапна леко.
Зад мен поредните "тарикати" и говорят:
- ЕЕ брато 'наеш ли к'ва кола си купи ХХХ, мн'оо яка. Голям тарикат е!
.......
И накрая след обяснението как вървяла, колко лудница била (поредния таралясник) се споменава нещо от рода.
Днес обаче няма да идва (еди къде си), защото много горяла и нямал пари за бензин!
Е докато има селяндури, които гледат все още кой какво има, ще има и селяндури да си купуват неща, които не са им по джоба и накрая точно този ще каже - А бе ти луд ли си да дам 200лв данък, за тези пати знаеш ли колко бензин ще сипя
Ами и аз не съм много много съгласен с теб.Първо това оценката на данъка го казах 100 пъти , че е смешно, видях колко е данъка на камионче мерцедес 814- нензам тончо колко коня е 150 имали нз нещо такова максимална допустима маса 7.5Т, и това въпросно камионче плаща 50 лева данъче, ами колега аре кажи ми, кое според теб вреди повече на околнота среда и пътната настилка - 7,5Т камион , който можеш си представиш и какви вредни емисии отделя, сравнен с моята бензинова алфичка. Пък и не е много стар малко по дърт е от алфата. А затова , че някой си купил кола и нямал пари за бензин в момента пак не си прав колега, бензина си е скъп дали ще си купиш 150 коня самолет в кавички или 100 коня малолитражка, ще спестиш за 100 км кажи речеи МАКС 10 лева, толквоа всеки може да ги прежали , просто всичко ни е скъпо относно колата съпоставено със заплатите ни това е самата истина. И дай малко по-полека с това тупане по гърди , че си плащал данък разбрах ме те всички.
Добре де, не виждаш ли, че е тъпа тази логика и точно показва, че не са ни наред данъците. Може ли Браво JTD да ти струва 130 лв. на години при заплата 500лв, а Браво TD 30лв.? За кво да си купуваш по-стара кола, която е с по-стара технология, замърсява повече и т.н. и т.н.
ИМЕННО! Вместо държавата да ме стимулира да си продам колата сега, да додам да речем 1000лв и да си взема 1-2г по-нова кола която е с по-съвременна техника и щади околната среда, те ме стимулират да си карам старата и да замърсявам (за разлика от някакви 20тина к.с.) :new_Eyecrazy:
това незнам дали го има на друго място :)
не винаги има логика, но...
камионът се кара много повече от една кола
от акциза на горивата държавата прибира лептата си
евентуално от винетка също
CrazyElement
16-09-2009, 13:43
Следя темата от самото и начало и едно нещо ми е много чудно...
Много хора се оплакват, че данъците им са високи...
Ами защо, колеги, си купувате коли по 120-150к.с., а не си купите някоя 50-60к.с.???
Там данъка е по-нисък май, нали?
На кола 150к.с. от 5 до 14 години данъка е около 250лв., а на кола 60к.с. от 5 до 14 години е около 20лв.
Ама искаме да ни е кеф, нали?
Ами като искаме да ни е кеф, ще си плащаме за кефа и това е!
Законите са си закони и това е, ако не ви харесват - променете ги! Само с лаене по форумите не става!
Не искам с никой да се заяждам, всеки сам за себе си решава, ама това е моето мнение!
Искам да ми е кеф, мога и си плащам за кефа, като не мога - купувам си кола 50-60к.с., плащам си нищожния данък и си трайкам...
Абе то ако става въпрос има и доста закони, с които трябва да се осъдят доста "бизнесмени" и да идат в затворчето , че и те бач крадaт от дъжавата, ама те там крадaт 6 цифрени суми и нагоре, а не като нас горките скрили 300 лева ама ест , че ще дойдат при нас да си го искат , какви сме ние , нормални граждани. Колега,колега замисли се и тогава си помисли над това мнение... пък и 150 коня кола не е самолет в крайна сметка.
Ами няма нужда да го смятам, като не ти стигат възможностите си правиш сметката, много е просто.
Поне в този форум не вярвам да има хора който да имат толкова пари, че никога да не мислят за тях и да не им се налага да работят.
Е СЕГА И АЗ ИСКАМ ФЕРАРИ ДА СИ ИМАМ - ама нямаааа, и що няма - щото няма пари. Правиш си сметката и се простираш според чергата си.
Е да ама Българина масово не си я прави - ето викаш хората в твоят пример са на бюджетна заплата , в семейството вилизат 600-700 лева чисто на месец.
Съгласен съм :колата не е лукс а е необходимост ( вече).
Ама добре де за чии чеп ще си купува уважаемият учител кола над 100 коня на която данъка и е в пъти повече, защо ще си купи кола на която най- малката гума която може да сложи е 15-ка, защо ще си купи кола с два пъти по-висок разход на гориво, защо ще си купи кола на която ГО е също скъпо и прескъпо ?
Защо ще го направи след като не може да си го
позволи ?
Защо не си купи едно поло примерно или типо , 60-70 коня максимум с нисък данък, нисък разход на гориво, евтина застраховка и гуми 13-ки?
Защото Българина си умира да се покаже и го тресе гъзарията ли , или просто не може да смята ?
Или и двете заедно и то по-много?
DerMeister
16-09-2009, 13:54
Защо не си купи едно поло примерно или типо , 60-70 коня максимум с нисък данък, нисък разход на гориво, евтина застраховка и гуми 13-ки?
Защото Българина си умира да се покаже и го тресе гъзарията ли , или просто не може да смята ?
Или и двете заедно и то по-много?
Показността и гъзарията просто е пословична за съжаление. Така е. Но друга ми беше мисълта. Аз не казвам, че драгият господин учител трябва да си купи Алфа 150 коня. Цялата идея на 3 страници словоизлияния, които са горе-долу безсмислени беше, че не стига, че са ни скапани пътищата и са ни ниски заплатите, ами и данъците са ни високи спрямо доходите. И като почнеш от данъците и минеш през още 100 неща се стига и до въпроса:
Защо драгият учител не може да си позволи няква супер тъпа и невероятно мощна 105 коньова кола, с която да се движи нормално по улуците, ами трябва да кара Поло, което харчи повече или пак толкова, ама е като сапунерка? Защо? Поради ред причини, а една малка част от тях е, защото е висок данъкът, а си чупим колите по пътищата и не само ги чупим, ами се и избиваме, защото пътища почти няма. Има некви лентички асфалт с маркировка(понякога) за разделение.
Не знам защо решихте, че искам учителя да гъзарее, нещо не се изразявам правилно явно.
Иначе примерът с волвото е готин. Тука застраховка + данък на година ще ти излезе бая над месечната средна заплата.
Лукса да не се самоубива на първия завой се плаща. Освен това ако имаш мозък и знаеш, че си с Г2 от 86г., няма да караш така, че да се самоубиваш на първия втория или който и да било завой. Това, че някой няма мозък и фърка с Голф 2-ка все едно е с чисто нов мерцедес не е мой проблем.
На мен данък + ГО ми излезе около 250 лв. 120 лв. данък и 130 лв. ГО. А ако си бях купил кола са малко по-малко коне, щеше да ми излезе под 200 лева общата сума. Незнам хората със заплати от много под 200 лева дали изобщо карат коли. А средната заплата, на всички ни е ясно, че не е под 250 лева. Не е дори и под 500.
Всеки е тарикат или в повечето случаи само се опитват и изглеждат смешни!
Хубаво ЖТД е по-съвременна и вероятно цапа по-малко. Не че някой от колегите дето ги разправят тия е ходил да го мери, ама да го приемем. Иначе купетата им гледам са еднакви, незнам дали при това положение може да има голяма разлика в сигурността. Май наистина почват да се вадят всякакви оправдания, само да не си признаем, че ни кефи да караме мощна кола, ама не ни кефи да й платим данъка.
Досега никой не отговори на въпроса (който доста колеги поставиха), защо се оплаквате от данъци от по 150 лева, като има и коли с по 30 лв данък. С изключение на това за самоубийството на семейство, и това че не може да изпревариш камион за нула време, ако си с такава кола. Даже ви дадох пример, с предишната ми кола, която беше с данък от седем лева на година и я ползвах съвсем пълноценно, в града и извън него. Е не можех да изпреваря никого, но не се и опитвах и стигах до където съм тръгнал. Да чукна на дърво никого не самоубих с нея, въпреки, че беше от картон ;) Накрая я продадох на един приятел и сега се кара всеки ден.
Ето ви и още едно сравнение:
Алфа 145 1.4, 103 к.с. данък в София - 156.78 лева
Фиат Брато 1.4., 81 к.с. данък в София - 30.38 лева.
Взел съм стойностите от pariteni.bg, и са верни щото на едната кола и плащам данък и знам колко е.
Разликата е пет пъти в парите, а в мощността е 20 к.с., при положение, че бравото е с над 100 кг. по-леко от алфата.
Хубаво, трабанти, жигули и голф 2-ки от 86, са ви под достойството да ги карате. Явно и бравото ви е под достойнството, въпреки, че е по-ново 145-цата с пет по-големия данък и може би е и по-сигурно. Ама работата е там, че за повечето удоволствия се плаща.
ЕДИТ: Докато си пусна мнението и се намесило някакво Поло. В тоя смисъл моя пример идва много на място, щото двете коли (145 и Браво) са в един клас и са еднакво близо до сапунерка и двете. Освен това Фиат Браво е клас Small Family Car и в него драгия учител може да се движи съвсем нормално по улиците, заедно със жена си и двете си деца. Сега ми кажете по какво друго отстъпва Бравото на 145-цата освен, че няма някоя конска сила отгоре, готин дизайн и звук и красива емблема със змия и корона. Има приблизително същото пространство в салона, приблизително същото багажно пространство и не вярвам да е по-малко комфортна от Алфа, на която стабилността е за сметка на возия. Какъв е ш***ния проблем на учителя да се вози на браво?
CrazyElement
16-09-2009, 14:04
Показността и гъзарията просто е пословична за съжаление. Така е. Но друга ми беше мисълта. Аз не казвам, че драгият господин учител трябва да си купи Алфа 150 коня. Цялата идея на 3 страници словоизлияния, които са горе-долу безсмислени беше, че не стига, че са ни скапани пътищата и са ни ниски заплатите, ами и данъците са ни високи спрямо доходите. И като почнеш от данъците и минеш през още 100 неща се стига и до въпроса:
Защо драгият учител не може да си позволи няква супер тъпа и невероятно мощна 105 коньова кола, с която да се движи нормално по улуците, ами трябва да кара Поло, което харчи повече или пак толкова, ама е като сапунерка? Защо? Поради ред причини, а една малка част от тях е, защото е висок данъкът, а си чупим колите по пътищата и не само ги чупим, ами се и избиваме, защото пътища почти няма. Има некви лентички асфалт с маркировка(понякога) за разделение.
Не знам защо решихте, че искам учителя да гъзарее, нещо не се изразявам правилно явно.
Напълно съм съгласен с колегата. Дори и както казахте данъка на въпросното волво да излиза колкот 1 чиста заплата, пак не е фактор , защото ако приемем , че мъжа взема 2200 и жената 2000 стават 4200 евро да отделят 2200 данък остават с 2000 евро за месеца, незнам как стоят нещата им със сметки телефон/вода/ток , но храната им не се различава от наща като цени.А докато тук мъжа ако взема 500 а жената 350 стават 850 и като дадеш 500 лева данък, излиза , че трябва да живееш с 350 левчета ,а само тока ти е 200 лева и ко правим?
ЕДИТ: Sm0k , ти как мислиш дал и е по сигурна, къде си тръгнал да сравняваш кола от 86 без ABS/AIRBAG или каквата и да е друга система помагаща ти по 1 или друг начин да оцелееш?
1 колега по горе каза , вместо държавата да те стимулира да купуваш нови коли и да си хем ти по на сигурно да няма, някакви врапирашти цифри от ПТП и смъртни случаи и същевремено да опазваш околонтата среда, то излиза точно обратното купувал си голф 2ката трепи се и цапай яко.
DerMeister
16-09-2009, 14:04
Темата почна от там, че искахте да убедите всички, че трябва да си плащат данъците. Ок, лошо няма. Обаче доводът, че са ниски, не е коректен. Високи са в повечето случаи или са малоумни. Браво-то и Алфа-та са достатъчно добър пример.
Темата почна от там, че искахте да убедите всички, че трябва да си плащат данъците. Ок, лошо няма. Обаче доводът, че са ниски, не е коректен. Високи са в повечето случаи или са малоумни. Браво-то и Алфа-та са достатъчно добър пример.
Не е така!
Ако прочетеш цялата тема ще разбереш, че доводът за неплащането на данък е такъв, че той бил необосновано (за някой) висок и за това няма да го плати не, че не може!
Никъде не се споменава, че данъка бил супер нисък. ДА, може и изчисляването му де не е като хората измислен, може да е малоумен, но това не те освобождава от задължение да платиш!
Това е както казах тарикатлък на дребно!
И както споменах малко по-напред в темата, чакам деня в който КАТ ще пуснат цялата база с автомобили, кой кога и какъв автомобил е имал и да се премине към задължение към държавата.
Тогава ще гледам с удоволствие темите във форума по този случай:blah:
п.п.
Като погледнеш следващата тема в раздела ми харесва.
И аз искам да карам 2.4жтд-20в хубава алфа 156 СВ, ама съм седнал да видя колко ще ми струва като разход.
И съм се спрял да си купя такава, защото годишната й издръжка ще ми струва приблизително 2.5-3 пъти по-скъпа (застраховки и данъци само). Имал съм възможност да си я купя купя в кеш, ама минавам към графата -> показване и гъзария без покритие. Всеки да се разпростира според чергата си.
Да не би да е по-кола от моята в момента? Да не би моята да ми е зле като си я карам. Другото е просто още излишен лукс (конкретно за мен само заради двигателя ще я взема), за което си плащаш!
А кажи ми ти сега, по тази логика можеше да си купя въпросната Алфа, да плащам 3 пъти по-високи годишни разходи и какво правим? Да не го плащам, защото ще ми е скъпо ли?
Обръщаш се поглеждаш къде се намираш, виждаш какво може да си позволиш да караш и това е!
DerMeister
16-09-2009, 14:20
Не е така!
Ако прочетеш цялата тема ще разбереш, че доводът за неплащането на данък е такъв, че той бил необосновано (за някой) висок и за това няма да го плати не, че не може!
Никъде не се споменава, че данъка бил супер нисък. ДА, може и изчисляването му де не е като хората измислен, може да е малоумен, но това не те освобождава от задължение да платиш!
Това е както казах тарикатлък на дребно!
:
Е аз къде съм казал, че те освобождава :). Не те, ама е тъп и необосновано висок. И на българинът толкова му трябва. Гъзарее си, не плаща и никой не го и кара.
ЕДИТ: Sm0k , ти как мислиш дал и е по сигурна, къде си тръгнал да сравняваш кола от 86 без ABS/AIRBAG или каквата и да е друга система помагаща ти по 1 или друг начин да оцелееш?
НЕ ГИ СРАВНЯВАМ. Просто някой вкара примера в темата и казах, че ако това можеш да си позволиш, това ще караш. Ясно е че е по-несигурна и замърсява повече. Но всеки трябва да си знае гьола. Като нямаш пари за по-сигурна кола, ще внимаваш кви ги парвиш. Ако те е страх да я караш, няма да караш. Дадох пример и със себе си, карал съм трабант и съм оживял щото не съм се правил на супермен, не съм се оплаквал, че не мога да изпреварма камиони. На никого не казвам, че трабанта е безопасен или не цапа. Напротив опасен е, цапа много и ако го блъснеш с по-висока скорост няма да остне нищо от него, и сигурно и от теб. Но това съм можел да си позволя, това съм карал. И мнението ми е, че така трябва да правят всички!
А какво стимулира, държавата и защо го стимулира, не ми влиза в работата. Щеше да ми влиза, ако исках да съм политик, депутат, данъчен или някакъв експерт в КАТ. Ама не съм, и не искам да бъда, затова на мен ми влиза в работата да си платя данъка, а пък който иска, нека решава, какво да ми стимулира с данъците ;)
CrazyElement
16-09-2009, 14:30
Айде слагайте катирана на тази тема , че направо стана мазало, всеки с неговите yбеждения, аз мисля, че се изразих точно , като дадох доста примери , обща заплата на 1 семейство и данък, данък на камион и какво ли още не.
---------- Post added at 14:30 ---------- Previous post was at 14:27 ----------
НЕ ГИ СРАВНЯВАМ. Просто някой вкара примера в темата и казах, че ако това можеш да си позволиш, това ще караш. Ясно е че е по-несигурна и замърсява повече. Но всеки трябва да си знае гьола. Като нямаш пари за по-сигурна кола, ще внимаваш кви ги парвиш. Ако те е страх да я караш, няма да караш. Дадох пример и със себе си, карал съм трабант и съм оживял щото не съм се правил на супермен, не съм се оплаквал, че не мога да изпреварма камиони. На никого не казвам, че трабанта е безопасен или не цапа. Напротив опасен е, цапа много и ако го блъснеш с по-висока скорост няма да остне нищо от него, и сигурно и от теб. Но това съм можел да си позволя, това съм карал. И мнението ми е, че така трябва да правят всички!
А какво стимулира, държавата и защо го стимулира, не ми влиза в работата. Щеше да ми влиза, ако исках да съм политик, депутат, данъчен или някакъв експерт в КАТ. Ама не съм, и не искам да бъда, затова на мен ми влиза в работата да си платя данъка, а пък който иска, нека решава, какво да ми стимулира с данъците ;)
Няма значение , ще си платим данъците спокойно прсто ти казвам, че голяма част от хората в България немогат да го направят , когато им дойде време за данъка поради простата причина, че ако го платят умират от глад... което е доста смешно при условие, че аз съм си купил кола според чергата ми(колко пари струва колата) , но държавата ми изкача с някакви суми , които баровците с по 200 000 хил. коли плащат малко повече. Смешно но факт!
...Няма значение...
Като няма значение отговора, защо изобщо задаваш въпрос?
Данъците в България (конкретно за автомобила, който се обсъжда) не е чак толкова несправедлив!
Бих казал, че е съобразен точно с джоба на българина! Ако по-голяма част от населението има възможност да си позволи нов автомобил на лизинг (има средна класа), то данъците ще се изменят в друга посока.
Просто искам да помислите малко, не просто с главата напред!
Просто извадете малко калкулаторите малко и посмятайте!
Нека някой ми отговори ако получава ХХХлв, каква кола ще си купи и кара, а аз ще ви кажа след това данъка дали ви е скъп. Пак повтарям - Всеки да се разпростира според чергата си!
1. Ако взимаш чисти 300лв, каква кола ще караш (ще имаш пари да си я купиш със събрани от закуски ако искаш)
2. Ако взимаш чисти 600лв, каква кола ще караш (ще имаш пари да си я купиш със събрани от закуски ако искаш)
3. Ако взимаш чисти 1000лв, каква кола ще караш (ще имаш пари да си я купиш със събрани от закуски ако искаш)
4. Ако взимаш чисти 3000лв, каква кола ще караш (ще имаш пари да си я купиш със събрани от закуски ако искаш)
Хайде всеки да отговори честно на въпросите горе и да напише колко е данъка на автомобила, който може да притежава според дохода си!
DerMeister
16-09-2009, 14:42
Нека някой ми отговори ако получава ХХХлв, каква кола ще си купи и кара, а аз ще ви кажа след това данъка дали ви е скъп.
Какво значи да ни е скъп според теб?
Какво значи да ни е скъп според теб?
Да може да си го позволиш да го платиш!
DerMeister
16-09-2009, 14:46
Да може да си го позволиш да го платиш!
Ми аз мога и 1000лв. данък да си позволя да платя. И после? И като давате минусчета поне пишете защо. Не смятам, че различно мнение е нарушение на правиалта във форума, ама нали сме все с главата напред и само ние сме прави.
Ми аз мога и 1000лв. данък да си позволя да платя. И после? И като давате минусчета поне пишете защо. Не смятам, че различно мнение е нарушение на правиалта във форума, ама нали сме все с главата напред и само ние сме прави.
Какви минусчета?
А ако може да си позволиш да плащаш 1000лв данък и се циганиш за 200лв ясно...
трябва да няма такава разлика между 74 и 75 киловата
затова е и този спор
аз като взех Бравата не знаех за тези разлики
след това разбрах
сега вече като знам, колата ми не е T-Jet 120 а атмосферка 90 к.с.
DerMeister
16-09-2009, 14:54
Какви минусчета?
А ако може да си позволиш да плащаш 1000лв данък и се циганиш за 200лв ясно...
Абе някой е цъкнал, че не ми одобрява мнението, което е доста тъпо, съвсем друга му е функцията на това чудо, според мен.
Аз данъкът си го плащам, не се циганя. Просто като е необосновано и малоумно висок, давам някакви грешни пари отгоре, вместо да си ги използвам за лични нужди. Аз съм си ги изкарал с труд все пак? Защо да дам 200лв. като мога да дам 100лв.? Защо съседът кара подобие на кола, която замърсява, опасна е и т.н., а дава 14 лв.?
П.П. Освен 200лв данък, съм дал и още 200 за гуми, гумаджии, тампони и т.н. щото с данъкът ми оправят пътищата.
Абе някой е цъкнал, че не ми одобрява мнението, което е доста тъпо, съвсем друга му е функцията на това чудо, според мен.
Аз данъкът си го плащам, не се циганя. Просто като е необосновано и малоумно висок, давам някакви грешни пари отгоре, вместо да си ги използвам за лични нужди. Аз съм си ги изкарал с труд все пак? Защо да дам 200лв. като мога да дам 100лв.? Защо съседът кара подобие на кола, която замърсява, опасна е и т.н., а дава 14 лв.?
Защото живеем в България.
За това съседа кара подобие на кола и плаща подобие на данък защото не можем да си позволим повече!
Както казах, искам някой да мисли и да анализира, не само с главата напред.
Ако сега приемем, че държавата казва - за нови коли 10лв за 70кс данък ( примерно по 15ст. на конска сила - от всякъде честно определен по вашата логика).
За всяка година данъка се умножава по коефициент - 2 да речем.
Стимул да караш нова кола от всякъде с честно определен данък спрямо мощността!
Така купуваме си нова кола 150кс 156-ца 2.0 двигател.
Плащаме първата година колко? -> 22.50лв данък - кеф
Втората годиниа -> 45лв.
Третата година (езимам умножение спрямо чисто новата кола, за да не стане ептем мазало тоест умножено Х2;Х3;Х4 и т.н. Хн за всяка следваща година) -> 67.5
Четвъртата година.....
И ситгаме до средно статистическава Алфа в нашия форум от да речем 9 години -> 202лв данък. Толкова колкото плащаме и сега примерно.
Да но си купуваме (ама няма да можем) нова кола и от начало целия цикъл.
Да ама тази стара кола се продават на бащите ни.
Да речем след 16 години колата, която е вече доста остаряла трябва да плати колко данък?
360лв данък
и така цикъла се продължава.
Я сега кажете колко от този форум ще изреват и тогава НАИСТИНА няма да може да си позволим да плащаме данък за автомобила.
Както казах, трябва да се погледне глобално в една държава! Не става да си гледаш само от своята черга!
"Не може само с ядене, трябва и акъл"
Просто като е необосновано и малоумно висок, давам някакви грешни пари отгоре, вместо да си ги използвам за лични нужди. Аз съм си ги изкарал с труд все пак? Защо да дам 200лв. като мога да дам 100лв.? Защо съседът кара подобие на кола, която замърсява, опасна е и т.н., а дава 14 лв.?
П.П. Освен 200лв данък, съм дал и още 200 за гуми, гумаджии, тампони и т.н. щото с данъкът ми оправят пътищата.
Е добре де. "Малоумно" висок е. Ама въпроса защо да плащаш 200, като може 100, звучи меко казано странно. Ми защото такава е системата на местните данъци и такси и плащаме според нея. Незнам дали е малоумна или умна. Но съм сигурен, че дори да я променят, така че да си доволен ти, тогава съседа ти, ще е недоволен и ще каже "ми аз дето нямам пари да си купя по-хубава кола и карам тая старата ми вдигнаха данъка от 14 лв. на 60лв., а пък на тоя гъзар с Алфата му го намалиха от 200 на 100". Всеки вариант на система за събиране на тия такси, ще си има предимства и недостатъци и при всеки от вариантите ще има доволни и недоволни. Не може и вълка да е сит и агнето да е цяло. Същото беше при въвеждането на плоския данък. Някои спечелиха от него други загубиха, ама това е положението, оценено е че така ще е по-добре за държавата и за голяма част от хората. И тия оценки не се правят в петък вечер на маса, а наистина се мисли по въпроса.
В края на краищата, не можеш да измислиш система при която всички да са доволни от данъка, така че плащаш по действащата в момента. А колегата BO, добре ви обясни защо е такава. Изчислено е, че при тоя автопарк в момента, тава е може би най-балансирания вариант за приходи в общините и данъчна тежест върху гражданите. Ако се промени автопарка и почнем масово да караме нови коли, ще се променят и данъците и таксите. Това е цялата работа :) Какво повече очакваш да ти кажем, че толкова пъти повтаряш, че са малоумни и необосновано високи? ;)
DerMeister
16-09-2009, 15:19
Вижте сега, аз спирам да споря, защото май споря с радиото, но не защото вие не сте прави, ами защото всъщност спорим за различни неща. Всичко, което казвате е вярно. За автопарка, за формирането на данъците, за съседа, който не можел да си позволи. И най-вече, че никога няма да има доволни. Ами ето аз съм аз. Аз съм недоволен. И АЗ казвам, че са ни тъпи данъците. Съседа взима колкото мен. Но плаща данък 14лв., въпреки че колата му е по-стара, замърсява, да не кажем, че е и опасна. Аз взимам колкото него и съм преценил, че мога да изтегля малък кредит, да си купя по-нова кола, която е с Евро незнамсиколко си стандарт, което всъщност е стандарт от преди 100 години, но пак е нещо, та взимам аз по-нова и хубава кола, защото мога да си я позволя и затова плащам 10 пъти по-голям данък. И забелжете, не говорим за данък "богатство" или данък по доход, който естествено трябва да е в полза на по-бедния, ами за данък кола, който трябва да се формира по това, колко замърсяваш, колко си амортизиран и т.н. Та позволете ми да ми се свиди да дам 180 лв. данък за колата си, която карам по най-скапаните пътища в Европа.
Mind_Control
16-09-2009, 15:21
BO, почти съм сигурен, че 90% от хората които казаха, че не плащат данък, са го плащали някъде назад в миналото. Какво според теб мислиш , че ги е накарало да спрат? Mind_Control не разбирам как ти оценяш 300 лева данък за кола малък? При условие , че вземаш 600 лева заплата, а женати 350 да кажем, и трябва да дадеш 500+ лева всяка година на държавата, защото караш алфа на 10 год, а не караш последен модел? Колата не е лукс, всеки си купува кола според средствата и затова данъка трябва да го взема това напредвид, а не да ми тупка тези суми и да чака да ги плати човек , като ако го направиш за въпросния месец, ще останеш с 200 лева и при условие , че тока ти е 200 лева КО ПРАИМ? А на германеца нз колко му е данъка а ко ще и 1000 евро да е, пак не го събаря при условие , че мъжа взема 3500 евро и жена му някаде толкова? Айде моля!!! Това се опитвам да кажа тук, че дори да си купиш е**** малолитражката и да и плащаш 90 лева данък + ГО + винетки и прочие пак!!! Ще си начервено за въпрсоният месец. ШЕ СА ОПРАИМ!!! Както BO каза НЯКОЙ СЛЪНЧЕВ ДЕН.
Е извинявай, но за да си позволиш да изхарчиш 200 лв ток за един месец, значи си или голям разсипник или си достатъчно богат, за да не ти е проблем 300 лв данък. Значи ако е частна компания може да й плащаш, но ако е държавна- дай да минеме метър, като я обвиниме, че не е определила справеднило цените, така ли? На мен тока ми е 30 лв на месец. В Германия, виждам по коментара ти, че не си живял. 900-1500 евро взима човек без висше образование там. 3500 евро взима например инженер с 5 години стаж и то тия 3500 евро не са чисти пари, а от тях му се приспадат около 40% данък.
CrazyElement
16-09-2009, 15:24
Е добре де. "Малоумно" висок е. Ама въпроса защо да плащаш 200, като може 100, звучи меко казано странно. Ми защото такава е системата на местните данъци и такси и плащаме според нея. Незнам дали е малоумна или умна. Но съм сигурен, че дори да я променят, така че да си доволен ти, тогава съседа ти, ще е недоволен и ще каже "ми аз дето нямам пари да си купя по-хубава кола и карам тая старата ми вдигнаха данъка от 14 лв. на 60лв., а пък на тоя гъзар с Алфата му го намалиха от 200 на 100". Всеки вариант на система за събиране на тия такси, ще си има предимства и недостатъци и при всеки от вариантите ще има доволни и недоволни. Не може и вълка да е сит и агнето да е цяло. Същото беше при въвеждането на плоския данък. Някои спечелиха от него други загубиха, ама това е положението, оценено е че така ще е по-добре за държавата и за голяма част от хората. И тия оценки не се правят в петък вечер на маса, а наистина се мисли по въпроса.
В края на краищата, не можеш да измислиш система при която всички да са доволни от данъка, така че плащаш по действащата в момента. А колегата BO, добре ви обясни защо е такава. Изчислено е, че при тоя автопарк в момента, тава е може би най-балансирания вариант за приходи в общините и данъчна тежест върху гражданите. Ако се промени автопарка и почнем масово да караме нови коли, ще се променят и данъците и таксите. Това е цялата работа :) Какво повече очакваш да ти кажем, че толкова пъти повтаряш, че са малоумни и необосновано високи? ;)
Казах ти колега , няма къде да отидем данъка ще се плати, държавата никога не губи, но просто може малко да се реформира този данък, просто в момента 150 коня е 230 май пък 155 коня скача чак на 307 в моя случай, просто може да се махнат тези фрапатни дигания на данъка както и при данъка от 30 лева на 150 и да се кара по 1 стълба като крайната летва да бъде акциза, който е на 165 да приемем , че от там нагоре се водят бързи коли и прочие и който иска да се " ГАЗАРИ " да си плаща скъпия данък и прочие според мен тази алтернатива е най-добра за мен.
ЕДИТ: Mind_control живял съм в германия и този ток ти го казвам за 1 семейство, не те знам ти с колко члено семейство си. А и между Хасково и другите градове има разлика на съмвем различни компании сме ако не се лъжа, и в къщата се пускат уреди,които няма къде без тях говоря за бойлер ( нямаме ТЕЦ), пералня , печка,хладилник и през най-големите жеги или зима климатик , който е 10ка и е от най-най-икономичния клас на пазара.А това за германия с без више и више показваш пак колко сме зле, защото тук с више без више се тая колегата по горе ти го каза , хирурга взема ХХХ пари да кажем а бармана на някое по луксозно кафе взема 1000 примерно. А там такива неща не стават и ценят хората и ги възнаграждават за това което са учили с години.
...Та позволете ми да ми се свиди да дам 180 лв. данък за колата си, която карам по най-скапаните пътища в Европа.
Е ние просто искахме да изчерпим въпроса, защо ти плащаш 200, а съседа 14. Иначе нито искаме да ти забраним да си недоволен от данъка си, нито можем да го направим :)
Е ние просто искахме да изчерпим въпроса, защо ти плащаш 200, а съседа 14. Иначе нито искаме да ти забраним да си недоволен от данъка си, нито можем да го направим :)
В крайна сметка не знам някой да плаща за данъци и такси и да е доволен.
И аз съм недоволен, че плащам 220лв данък за колата, ама това е. Имам автомобил, който е тотален разход и си плащам за това.
Въпроса е в хубавото изказване на някой - Когато държавата ми построи такива пътища като в Европа, тогава ще платя данък. Аз ще му отговоря, когато държавата построи такива пътища като в Европа няма да искаш да живееш на този свят от такива данъци, благодарение на които западно-европейските държави имат тези пътища!
Пак казвам, данъка, който се плаща в общината няма нищо общо с бюджета за пътищата.
Данъка в момента в общината е нещо като данък позволение да имаш еди какъв си автомобил. Ако искаш да го имаш плащаш, ако не искаш продай го и не плащай!
Също ще дам един най-тъп но точен пример с неплащането на данъците на държавата, сведено по възможност до най-елементарно ниво.
Така, всеки мрази да се вози на таксита и да плаща и да го лъжат чрез всякакви бакшишки номера, я с помпа, я с някакви други дяволии. Всеки се е сблъсквал с това и за това ще се помъча да обясня чрез такъв пример!
В скобите ще давам алтернативна услуга от държавата в частност пътната инфраструктура, до колкото е възможно!
Та спирате си такси.
Тарикати сте и не плащате, как -> като слизате и бягате!
Та спирате въпросното такси и искате услуга да ви закара-това му е работата (искате изградени пътища от държавата - това й е работата), закарва ви до някъде (строй някакви пътища), харчи гориво (харчи бюджет) и разчита на вас, че ще му платите (ще си платите данъците).
Така вие слизате и бягате (не плащате данъци).
Бакшиша ви е натоварил в сметката чрез помпа (някой в държавата краде от бюджета), но въпреки това той е изразходвал пари и ви е закарал до където искате (все пак са построени някакви пътища).
В последствие той все повече започва да краде с помпата от вас (все някой краде защото и без това няма отчетност при неплащане на данъци) и все повече хората бягат, защото не искат да му плащат (все повече хората не плащат данъци).
Накрая започват почти всички да му бягат (много малко хора си плащат данъците) и бакшиша решава да намали услугата превози, защото не може да си позволи да плаща горивото (не може да плаща за строене на пътища).
Накрая остават толкова малко бакшиши, че дори и да въведат строго ограничаване от плащане преди да ползваш услугата ще искате да се качите и да ви закара (още преди да си регистрирате в КАТ колата да плащате всички данъци ще си ги платите).
По този начин след това бакшиша ще минава все повече километри (държавата ще строи все повече пътища), клиента все няма да бъде доволен от товаренето на сметката (от кражбата в държатата), но все пак ще има достатъчно и бакшиша да си плати горивото (да се построи пътя), вие ще получавате превоз до точката Х (ще имаме хубави пътища) и ще има все по-голям контрол над средствата, поради факта от измислената по-добра система за събиране на дължимото.
Накрая всички ще бъдат доволни от получената услуга, само този, който плаща няма да бъде доволен, ама няма човек, който плаща нещо (особено данъци) и да е доволен.
Както казах и по-горе австрийците плюят много повече от нас заради данъците, които им се налагат, ама плащат. Точно като в описаната по-горе супер проста ситуация. Дано съм я описал добре и точно и по-разбираема за хората без икономическо образование.