Log in

View Full Version : Светлината за заден ход отказа

zaryto
09-09-2009, 23:57
Светлината за заден ход отказа.Не е крушката проверих.Изчетах няколко теми,от които ми стана ясно,че е или датчика или фасонката е оксидирала или кабелите са прекъснати.Въпроса ми е,къде е тоя датчик по-точно и къде може да са прекъснати кабелите,също има ли бушон за задната,защото за светлинаат за мъгла има отделен бушон?Книжката на колата е на италиански и общо взето се ориентирам по картинки.Ако някой има снимки ще съм много благодарен!Пред блока е доста тъмно вечер и ми се налага да паркирам като индианец между колите на съседите. :indian:

А и датчика,колко пари е и заслужава ли си да взимам нов,ако е от него или втора ръка от някоя морга?

vodafona
10-09-2009, 00:27
Ами колега, за да разбереш дали е наред датчика, виж дали свети лампата на таблото, макар да не съм сигурен дали тя ще светне ако не е наред веригата до задницата. :)

zaryto
10-09-2009, 01:17
Коя лампа?По таблото ги сменях всичките преди време.По консултаций с книжката на колата светят всичките(къси,дълги,халогени...).На ЛС започнаха да валят предложения за датчици по 20,30 лева,а той нов е 11 лева ( http://axm-auto.com/index2.php?brand=3&model=45&modif=181&cat=24&subcat=300&prod=6148&numenkl=2&show=1 ). :rotfl:

Sm0k
10-09-2009, 01:38
Книжката на колата е на италиански и общо взето се ориентирам по картинки.

Ако смяташ, че ще ти помогне книжката, може да си дръпнеш същата, като твоята на английски, както и сервизно ръководство :)

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=34584

ivan dimitrov
10-09-2009, 02:06
---

alfa_erazor
10-09-2009, 11:41
Ето това е PDF-то конкретно за светлината за заден ход на 145
http://www.alfa145.com/upload/Alfa145Manual/Volume%203/Reversing%20Lights.PDF
Според таблицата за откриване на проблеми е посочено да се проверят 3 неща.
Самата светлина (Е14), бушона (F15) който е показан на снимката от ivan dimitrov и ключ (H2) който явно се намира на скоростната кутия.
На пред-последната страница от тоя PDF е показано кое къде се намира.

zaryto
10-09-2009, 13:29
Мерси почвам да човъркам и после ще пиша,какво е станало,че ако е от ключа ще трябва и канал да намера.

mordohy
10-09-2009, 20:23
Колега тоя проблем се решава по следния начин:Намираш буксата на скоростната кутия и я откачаш.На контакт и с пробна лампа,а не с мултицет проверяваш дали идва ток на една от двете клеми.Ако не идва,започваш да ровиш по бушоните и табло бушони.По-често проблема е назад.Взимаш един кабел и го оголваш от двете страни и ги завираш в буксата.Тоест свързваш двете и клеми на късо с кабела.Ако светне лампата е въпросния бутон.Ако не се пренасяш отзад.Мериш пак с пробна лампа ,като минуса го взимаш някъде от сигурно място.Някой болт например или ключалката.Ако идва започваш с масата и фасунгата,ако не идва е лошо.Трябва да търсиш по буксите и клемите около задната седалка.
Успех!

zaryto
11-09-2009, 00:53
Незнам какво се случва :screwy: Днес пак започна да свети,после пак отказа и пак светна.Явно не е датчика,но къде е проблема мога само да гадая.Свалих пак крушката разгледах я и беше като нова.Като е сложих светна.Няколко пъти включвах задна и работеше,а после пак отказа.

ivan dimitrov
11-09-2009, 10:20
---

zaryto
11-09-2009, 14:11
Може да е ключето.Може да е кофти връзка - мерене му е майката.Ако разполагате с канал - наврете се под колата и вижте това ключе.Мисля че с писане само няма да стане 8-).

Още от предния ви пост мисля дали не се е развило или да прави лоша връзка,но не съм намерил канал и затова гадая.

gogo79
09-01-2010, 21:39
На мен ми свети само от дясно! От ляво крушката е здрава,но не свети,каква е причината???

ivan dimitrov
09-01-2010, 22:42
---

gogo79
09-01-2010, 22:54
Мерси,колега,въобще не се бях сетил за това за мъглата!!:brickwall:

markoff
10-01-2010, 12:59
При мен проблемите със задните светлини са най-вече в куплунга накрая на кабела, които влиза в платмасата с фасунките.
Намери кой да вкл*чва задна докато ти човъркаш.
При мен точно така беше, понякога работи, понякога-не.

jzonkom
20-01-2017, 18:57
И при мен се появи подобен проблем: от ляво светлината за задна и допълнителният габарит светят а от дясно не. Гледах крушките,куплунга,и всички бушони но нищо не открих. Дайте съвети!

ivan dimitrov
21-01-2017, 17:26
И при мен се появи подобен проблем: от ляво светлината за задна и допълнителният габарит светят а от дясно не. Гледах крушките,куплунга,и всички бушони но нищо не открих. Дайте съвети!

В ляво трябва да свети допълнителен “фар“ за мъгла. Светлината за задна трябва да е вдясно. Не че е особено силна, но .....
Общо взето, в тая тема е описано какво да се гледа. Ако крушката и куплунгът са наред, то остава включяателят(ключе, "машинка" “джаджа“) или лоша връзка в бушонното табло, а недай боже и прекъснат кабел някъде. Бушонът захранва куп неща като най забележим май е часовникът. Работи ли той, бушонът е здрав.
Обърнете внимание на куплунгът, контактите трябва да са чисти и равно подредени. Исползвали са термопластичен материал и се случва контактните пера да "потънат" или да се изкривят. Най вече “перото“ на минусът(масата).
п.п. Да не се взима предвид мнението ми за връзката м/у часовникът и бушонът. Оказва се че е валидно само за бушонно табло тип “А“. Така или инак - тоя предпазител захранва много неща.

seik00
21-01-2017, 23:37
почисти си фасунките (където лягат крушките) може да са се оксидирали, провери връзките на кабела към самата фасунка, буксата ако искаш може да я пръснеш с контактен спрей за всеки случей да си сигурен че там е ок.Щом не постоянна повредта ще е нещо отзад на самата светлина

jzonkom
22-01-2017, 21:30
Оказа се куплонгът.Размърдах го, натиснах го по силничко и взе че светна. Днес обаче като я запалих чистачките тръгнаха сами и нямат спиране и клаксонът ми не работи! Абе не ми се иска да я сменям ама тя дава зор.