Log in

View Full Version : МАСЛО !!!

Pires
18-09-2009, 11:33
Здравейте колеги !!! Измина една година от смяната ми на масло, но като километри не съм изминал нищо особено /3/4 000 км../, а маслото ми е точно над минимума... възможно ли е за 1 година да е изгоряло толкова масло и сега при смяната му.. задълйително ли е да слагам "Селениа" точно проверих досега съм бил с "Мобил 10W40. Модела ми е Алфа ромео 146 1.4 16V 103 к.с. 99 година. Благодаря предварително надявам се да ме посаветвате сега какво да масло да сложа ... , кактосе извинявам и ако мястото на темата не е тук...

LeoVin4i
18-09-2009, 12:14
Е ти една година не се ли сети да погледнеш поне един път как е маслото :flowers: От максимума до минимума на щеката е около 1 литър, дали е нормално да го изгори за 4000км не знам. По-скоро не.

soldier
18-09-2009, 12:22
Аз знам, че е добре да ти седи по средата и ако като са ти сипали масло, са ти сипали до среадата, значи ти е изгорило 500мл

DSlavev
18-09-2009, 12:50
Много зависи и как си я карал, все пак тея коли не са първа младост. Аз лично в момента сам с Agip и сам доволен от него, преди бях с някакво измислено и излезнех ли на извънградско давам газ и масълцето намаляваше.

nhg
18-09-2009, 13:39
Колега, не е ненормално, но не е и много хубаво - както колегата по-горе каза колите ни не са първа младост. По-важно е задължително да си смениш маслото всяка година - и аз карам с Мобил 10В40, не съм имал никакъв проблем вече две смени, и колата ми не го гори (колкото налея, толкова източвам)

emo84
18-09-2009, 14:31
Здравейте колеги !!! Измина една година от смяната ми на масло, но като километри не съм изминал нищо особено /3/4 000 км../, а маслото ми е точно над минимума... възможно ли е за 1 година да е изгоряло толкова масло и сега при смяната му.. задълйително ли е да слагам "Селениа" точно проверих досега съм бил с "Мобил 10W40. Модела ми е Алфа ромео 146 1.4 16V 103 к.с. 99 година. Благодаря предварително надявам се да ме посаветвате сега какво да масло да сложа ... , кактосе извинявам и ако мястото на темата не е тук...
моята кола е същата,пак 1.4 16v 103к.с 1998г. и аз я карам 1 година и съм минал 7000 км. и съм с SELENIA 20K,и ми е точно до където го сипах ( малко под max) та според мен не е нормално да ти е на minimum

Pires
18-09-2009, 16:49
Благодаря за отговорите.. за да съм точен изминал съм 5 000 км а и незнам дали има значение но близо половин година колата не беше в движение а и вазможно ли е да гори ако самото масло трябва да е друго ?
А днес докато карах запо4на да ми свети и лапничката на ръчната ? можете лид а ме посаветвате и за това ? Благодаря!

RahzeL
18-09-2009, 17:38
Благодаря за отговорите.. за да съм точен изминал съм 5 000 км а и незнам дали има значение но близо половин година колата не беше в движение а и вазможно ли е да гори ако самото масло трябва да е друго ?
А днес докато карах запо4на да ми свети и лапничката на ръчната ? можете лид а ме посаветвате и за това ? Благодаря!
За лампата на ръчната си провери спирачната течност...

Sm0k
18-09-2009, 19:07

На ръчната или тая до нея? На ръчната свети, ако губи спирачна течност от някъде, а другата е индикатор за износени накладки. Ако губи спирачна течност, провери и помпите на съединителя, щото може и от дам да капе и да те изненада, като останеш без съединител :)

Pires
18-09-2009, 23:07
На ръчната или тая до нея? На ръчната свети, ако губи спирачна течност от някъде, а другата е индикатор за износени накладки. Ако губи спирачна течност, провери и помпите на съединителя, щото може и от дам да капе и да те изненада, като останеш без съединител :)
Колеги много благодаря за информацията при първа възможност ще споделя причината поради която ми светва лампата на ръчната ...бтв започва да свети като давам газ,както и при по сериозно друсане през някоя дупка.

VFTI
18-09-2009, 23:34
Колеги много благодаря за информацията при първа възможност ще споделя причината поради която ми светва лампата на ръчната ...бтв започва да свети като давам газ,както и при по сериозно друсане през някоя дупка.

Значи със сигурност ти намалява спирачната течност...намери къде е теча и го оправи...

При мен беше същото и смених долна помпа за 30лв..

И много внимавай и следи нивото на спирачната течност за да не изгубиш съединител някъде :):)

+ това винаги си проверявай маслото и доливай...Това не е нова кола че да отваряш капака само като е в сервиза на 15хил км...

Смятам че ти е загубила 400-500грама, което за алфа си е абсолютно нормално:):) Все пак трябва да се види разхода на 10хил км. за по-добра представа...Сменяй и ни уведоми после за 10К колко си долял :):)

didko_boy
19-09-2009, 13:53
абе не го стряскаите така момчето 1литър на 10 000 км не е проблем ОСОБЕННО за 16в мотор и то италиански (демек - бегачка) минал е 5000 хиляди -маслото около минимума значи в най лошия случай 2 литра на 10000 :prescription: всички дето ти разправят че не им горят масло колите, отвори им багажниците ОБЕЩАВАМ ТИ да видиш "половинка" тубичка с масло "за всеки случай" , а в действителност са си доливали тайно масълце :offtopic:

колегата VFTI знае доста за маслата можеш да му се довериш

poison1912
19-09-2009, 15:33
за ръчната просто извади датчика и го продухай еднубаво да няма някое боклуче и е твърде вероятно да спре да свети ,поне при мен 2-пъти вече се случва тоя номер

nhg
21-09-2009, 13:47
абе не го стряскаите така момчето 1литър на 10 000 км не е проблем ОСОБЕННО за 16в мотор и то италиански (демек - бегачка) минал е 5000 хиляди -маслото около минимума значи в най лошия случай 2 литра на 10000 :prescription: всички дето ти разправят че не им горят масло колите, отвори им багажниците ОБЕЩАВАМ ТИ да видиш "половинка" тубичка с масло "за всеки случай" , а в действителност са си доливали тайно масълце :offtopic:

колегата VFTI знае доста за маслата можеш да му се довериш

Колега, за никоя кола не е 'нормално' да гори масло 1/1000; да, случва се често, но ако прочетеш по-внимателно постовете ще видиш, че това не е страшно - просто все пак колите ни са на 10+ годинки...
И не, аз нямам "половинка" тубичка с масло "за всеки случай" в багажника, ела и провери.

Pires
22-09-2009, 16:38
Благодаря на всички за мненията и коментарите.. лампата ми изгасна след като долях спирачна течност...и сега всичко е ОК.За маслото ще видим за напред ... чувал съм и аз че е нормално за Алфите да горят масло ... попитах дали е вазможно да ми трябжа друго маслко предния път да ми сложили 10W40 което май е полу - синтетика.. доколкото знам е по тънко масло.. вазможно ли е това да е причината за загуба на масло../демек да го гори повече/,а ако не е това... май много скъпо ще ми излезе евентуален ремонт ?

VFTI
22-09-2009, 17:12
10w40 e "нормалното" масло...98% от собствениците на бензинови алфи в този форум карат с такова... Така че маслото си е добър вискозитет...Друг е въпроса какво точно е това масло 10в40? Каква марка имам предвид? Защото с този вискозитет се предлагат и разни ментаци и разни наливни от по 4лв. литъра с многооо съмнително качество!

Използвай препоръчаните и най-често използвани масла на българския пазар: Selenia 20K, Mobil, Castrol, Agip, Motul....

1-2литра на 10хил км. не са кой знае какъв проблема имайки предвид че НЕ Е НАПЪЛНО сигурен този разход, а и не е сигурно с какво точно масло си карал до момента...

Сложи си някакво нормално масълце 10в40...Покарай 10хил км. и тогава сподели какво е станало..В МОМЕНТА НЕ бива и не трябва да ти минават мисли за ремонти и такива неща...Изчезването на маслото не може да сигурна индикация за проблеми с двигателя, защото може и просто някъде да има и теч и т..н... КОлата ти пуши ли? Има ли някакви проблеми?? Межу гори ми масло и изчезва ми масло има голяма разлика :):)

П.П 90% от алфите във форума имат разход на масло от 1.5литра и нагоре на 10хил км... Както казаха колегите...това са коли на по 200+хил км..

П.П Моя разход е 3-4литра на 10К:devil:

Sm0k
22-09-2009, 21:34
попитах дали е вазможно да ми трябжа друго маслко предния път да ми сложили 10W40 което май е полу - синтетика.. доколкото знам е по тънко масло..

Тънко е, ама както ти каза и VFTI, това е маслото за тая кола, така че си купи качествено такова и карай с него. Ако ще слагаш с друг вискозитет, евентуално някое спортно масло (в случай, че настъпваш), което е още по-тънко ;) Но не си прави експерименти с по-"дебело" масло, че тогава разхода може да се окаже най-малкия ти проблем. С по-нисък вискозитет са тия за износени мотори (като Selenia HPX). С тях разхода е по-нисък, ама ако не е ясно дали ти е много износен мотора, не си слагай такова, според мен ако си караш с 10w40 е най-удачно, пък като харчи ще наливаш.

Освен това, ако не си сигурен има ли течове, огледай - може да не е всичкото изгорено.

alfozo
22-09-2009, 23:18
15w40 на ESSO също не е лош вариянт,аз карам с такова масълце много съм доволен.Не гори масло и е на добра цена.:flowers::strong::-)

Pires
23-09-2009, 01:31
10w40 e "нормалното" масло...98% от собствениците на бензинови алфи в този форум карат с такова... Така че маслото си е добър вискозитет...Друг е въпроса какво точно е това масло 10в40? Каква марка имам предвид? Защото с този вискозитет се предлагат и разни ментаци и разни наливни от по 4лв. литъра с многооо съмнително качество!

Използвай препоръчаните и най-често използвани масла на българския пазар: Selenia 20K, Mobil, Castrol, Agip, Motul....

1-2литра на 10хил км. не са кой знае какъв проблема имайки предвид че НЕ Е НАПЪЛНО сигурен този разход, а и не е сигурно с какво точно масло си карал до момента...

Сложи си някакво нормално масълце 10в40...Покарай 10хил км. и тогава сподели какво е станало..В МОМЕНТА НЕ бива и не трябва да ти минават мисли за ремонти и такива неща...Изчезването на маслото не може да сигурна индикация за проблеми с двигателя, защото може и просто някъде да има и теч и т..н... КОлата ти пуши ли? Има ли някакви проблеми?? Межу гори ми масло и изчезва ми масло има голяма разлика :):)

П.П 90% от алфите във форума имат разход на масло от 1.5литра и нагоре на 10хил км... Както казаха колегите...това са коли на по 200+хил км..

П.П Моя разход е 3-4литра на 10К:devil:

Ами маслото е на Мобайл 10в40 и тубата дори беше донесъл баща ми,защото тои ход да го сменя аз нямах вазможност... така че за маслото съм сигурен че е каквото пише че е сложено друг е вапроса дали в самата туба е било оригиналното масло...
Имаме познат който работи в сервиз и ми предложи при него да си сменя маслото но тяхното е Texaco ако не се лъжа и май е наливно... ,но немисля че ще ме излъже все пак е кръстник на бащата ? какво ще кажете удачно ли е смяна с наливно масло или от туба задължително ?

VFTI
23-09-2009, 10:40
Наливното масло е удачно, когато е сигурно че е наистина качествено и точно не е някой фалшимент....

Нямам много положително мнение за Тексако....

Защо не вземеш да си налееш Selenia 20К примерно поръчай си от www.alfisti.bg за да сме сигурни че караш с хубаво масло, а на по късен етам ще се правят изводи!

И не забравяй НЕ КАРАШ някой опел, а АЛФА РОМЕО...самото име означава претенции за потдръжка и качество! Всеки сам си прави своя избор...Всеки си има кола и сам решава как да се грижи за нея....

didko_boy
23-09-2009, 11:00
ами АЗ ЛИЧНО съм виждал бивш колега как точи масло от варелче 60литра "мобил 10в40" и връща във варела "М10Д" налива си "мобила" на неговата кола а "наливното м10д" (защото е евтино) го връща във варела за да оправи количеството и да не го хванат. Шефа на сервиза караше мерцедеса си с масло от варелчето и си мислише че маслото е МОБИЛ
ти се замисли Кръстникът на баща ти дали знае кои какво е направил с варелчето докато е ходил за части ???

Pires
23-09-2009, 11:31
Прави сте благодаря... Алфа Ромео си е Алфа Ромео :) ще видим на по късен етап какъв разход на масло ще дава ...
Та значи селениа 20К ? / 20К отговаря на полу-синтетика като предното масло с което съм бил така ли ? /

VFTI
23-09-2009, 11:46
Прави сте благодаря... Алфа Ромео си е Алфа Ромео :) ще видим на по късен етап какъв разход на масло ще дава ...
Та значи селениа 20К ? / 20К отговаря на полу-синтетика като предното масло с което съм бил така ли ? /

Точно така полусинтетика е...точно каквото трябва да е за колата и какво пише на предния капак.... Дадох ти съвет и от къде може да го купиш... :):)

Иначе и аз мога да ти предложа от моето масълце, но да не се натрапвам....

Tedo
23-09-2009, 11:54
извинявам се че е малко off но за meguin какво ви е мнението? :calc:

Sm0k
23-09-2009, 17:21
извинявам се че е малко off но за meguin какво ви е мнението? :calc:

Абе аз незнам, дали повечето хора изобщо са го чували, че да имат мнение за него, ама на сайта им има само снимки на камиони. Коли няма и аз не бих си го сипал в алфата. За тексакото, че пък и наливно също бих се въздаржал някак. Аз лично карам със Selenia, щото това се препоръчва от производителя. Иначе, който иска да кара с друго да си избира качествено, най-добрите марки са известни на всички, VFTI ги спомена, пък аз за Agip и Mobil и Castrol примерно не съм чувал лошо ;)

nhg
23-09-2009, 17:30
Колега, VFTI ти каза: най-важно е маслото да е истинско! Аз карам с наливно (Мобил), от човек, който никога няма да ми продаде съмнително масло; така или иначе всеки сам си преценява, но вземи масло от ПРОВЕРЕН източник с гарантиран произход!

Sm0k
23-09-2009, 17:33
Колега, VFTI ти каза: най-важно е маслото да е истинско! Аз карам с наливно (Мобил), от човек, който никога няма да ми продаде съмнително масло; така или иначе всеки сам си преценява, но вземи масло от ПРОВЕРЕН източник с гарантиран произход!

Абе прав си, че то и в туба може да е ментак, няма никаква гаранция. Така, че наистина най-добре да се взема от сигурни места :)

Pires
23-09-2009, 18:09
Сетих се още нещо да ми дадете савет.
Със старото масло съм изминал 5 000 км ... немисля че е остаряло.. предполагам нямапроблем просто да долея от същата марка ? :? /Мобиле 10В40/ ?

VFTI
23-09-2009, 18:10
Meguin е добро масло, но определено не е за АлфаРомео или други леки автомобили...

Иначе аз за това се опитах да дам на колегата проверен източник от където да си купи масло...Естествено варианти има много, а и незнам от къде е :):)

Хайде успех на всички и глезете алфите си така както искате те да ви радват:hitbycupid:

nhg
23-09-2009, 18:11
Със старото масло съм изминал 5 000 км ... немисля че е остаряло.. предполагам нямапроблем просто да долея от същата марка ? :? /Мобиле 10В40/ ?

Колега, твоето масло се сменя на 10000 км ИЛИ след 1 година...СМЕНЯЙ, не доливай!

Sm0k
23-09-2009, 19:03

Ако ти липсва половин или един литър сега си го долей. Ама като стане първото масло на 10 000 км сменяй цялото.

Pires
23-09-2009, 19:43
Ако ти липсва половин или един литър сега си го долей. Ама като стане първото масло на 10 000 км сменяй цялото.
Незнам колко точно ми липсва маслото е малко над точката на минимума... и аз смятам да долея ч литър да видя докаде ще се качи и колко ще изкарам с него.. но ме е страх да няма някакав проблем че се смесва чисто ново масло ..