PDA

View Full Version : Плащане/Неплащане на ''ГЛОБА С ФИШ"

Pepo
23-09-2009, 14:39
Та става въпрос за новите бланки на КАТ ''ГЛОБА С ФИШ" - цветните, изписани на български и английски, с холограмен знак горе вдясно.
Преди промените в ЗДвП, се коментираха различни варианти - давност 3 г, плащане на дължимата глоба заедно с данъците, невъзможност за напускане на страната в случай на неплатени глоби и т.н.
В момента се разправя, че ако глобата с фиш не се плати в рамките на 7 дни, автоматично се превръща в АУАН със стойност както на фиша, но с бонус ''отнемане и на точки''.
Някой наясно ли е как стоят нещата към момента?

Kuku
23-09-2009, 14:46
"В момента се разправя...." :?

Това го пише на фиша :idea:

Pepo
23-09-2009, 15:00
"В момента се разправя...." :?

Това го пише на фиша :idea:
Погледни пак, колега. Ако го пишеше там, не бих пускал тема ;-)

vassil.tzanev
24-09-2009, 15:28
чл. 186 ал.7 от Закон за движени по пътищата:
(7) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител.

Pepo
24-09-2009, 15:56
Ясно. Предполагам, че след допълнението в бр. 69 на ДВ от 2008 няма други промени. След като влезе в сила наказателно постановление, предполагам се стига и до отнемане на точки :notify:

Kuku
24-09-2009, 16:26
Пепо, сигурен ли си, че най-долу със ситен шрифт не пише нищо за 7-дневния срок?
Или пък на гърба?
Преди два месеца четох един фиш на мой приятел и долу беше отбелязано със звездичка, че срока за плашане е 7 дни, иначе ставал на акт.

Pepo
24-09-2009, 17:29
Сигурен съм, Кики - не бих го написал иначе. Със ситните букви е написано, че се задължаваш да внесеш сумата в 7-дневен срок в някой от клоновете на СиБанк или по сметка еди-коя си. Не са описани евентуалните последствия, в случай на пропускане на срока за плащане. На обратната страна няма изписано нищо. Ако на фиша на твоят приятел го е имало изписано, а на сегашните не, чудя се какво ли би могло да значи това. Едва ли ползват фалшиви фишове (както се спомена наскоро в медиите). По скоро има промяна в бланката или в ЗДвП. Всъщност, ето сканирано копие на въпросния документ.

VFTI
24-09-2009, 17:38
И аз имам същия фиш за 30лв. заради превишена скорост... Всъщност забравих за 7дневния срок и се сетих чаак след 15тина дена...И реших че ако го платя може да ми треснат някаква глоба...Таа реших да си кротувам пък когато се наложи ще платим...

Иначе аз не мога да си обясня на какво основание и как ще се определят точките които ще ни вземат, като се превърне в АКТ ???

vassil.tzanev
25-09-2009, 10:52
И аз имам същия фиш за 30лв. заради превишена скорост... Всъщност забравих за 7дневния срок и се сетих чаак след 15тина дена...И реших че ако го платя може да ми треснат някаква глоба...Таа реших да си кротувам пък когато се наложи ще платим...

Иначе аз не мога да си обясня на какво основание и как ще се определят точките които ще ни вземат, като се превърне в АКТ ???

колко контролни точки ще бъдат отнети при наказателно постановление се определят от наредба на министъра. за съжаление последната, която намерих е от декември 2007 http://www.econ.bg/law/enactments/article134042.html , а това с фиша в акт е влязло през 2008. вероятно има и наредба и за това.

венци, имай предвид, че тези институции нямат навика да напомнят. те просто маркират съответната сума и започват да и начисляват лихви. мисля, че няма глоба за това кога си си платил акта (лихвите са глобата), а глобата за неплатения фиш си е превръщането му в наказателно постановление.

VFTI
25-09-2009, 15:58
Хммм а какво да правя сега? Месец и половина по-късно..да взема да им внеса 30лв. по банков път??

Или как да разбера дали се е превърнал в акт и дали текат лихви...Още повече ще като плащам по-банков път никой няма да ми каже колко трябва да внеса....

Хммммм....

vassil.tzanev
25-09-2009, 20:51
тъйкато всички вземания се събират от НАП, предполагам, че по ЕГН в някой НАП могат да ти кажат. От друга страна, самото наказателно постановление се взема в КАТ. Мисля, че първият вариант е по-лесен, за да избегнеш чакането по опашките и номерцата, но пък като си наоколо (в Дианабад) можеш да минеш да си вземеш номерче сутринта и да ходиш да си вършиш работата и според номера да се появиш към 10 - 11ч. Също така, след обяд почти няма хора и се минава бързо... и все пак на каса в НАП бих избрал аз, но ги питай дали все пак пристигат актове от неполучени наказателни постановления.

blank_jack
25-09-2009, 20:59
Ами нз това е много странно, и аз май имам от тези готините фишчета, ама нищое не пише за 7 дневен срок.. Съответно вече повече от половин година.. нищо. Аз предполагах, че като отида да си платя данъка ще са ми го добавили.

Преди имах фиш, който ми бяха писали в София - въпреки тогава доброто ми желание, се оказа мисията невъзможна да го платя в Пловдив и това беше преди повече от 2 години ..

Единственото което бих посъветвал е когато си плащате такива, внимавайте кой е титуляр на сметката, защото на мен ми дойде по пощата постановление за акт, който трябваше да платя по несъществуваща банкова сметка ... :neko: Само главоболия..

vassil.tzanev
25-09-2009, 21:27
http://www.nap.bg/ospage?id=23
виж, има и попълнени примерни платежни нареждания

blank_jack
25-09-2009, 21:46
http://www.nap.bg/ospage?id=23
виж, има и попълнени примерни платежни нареждания

Има значение за какво е акта. Примерно моят е за изтекла гражданска и сметката е различна.

vassil.tzanev
25-09-2009, 21:59
http://www.kat.mvr.bg/
ниско вдясно има линк: "Банкови сметки за заплащане на глоби по Закона за движение по пътищата и по Кодекса за застраховането............"

Глоба по Кодекса за застраховането / КЗ / се заплаща по сметка (IBAN): BG66 UNCR 7630 1009 5185 01 , код (BIC): UNCRBGSF на банка "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК".

alfonco147GTA
12-12-2009, 10:10
:angry:

Ако можеш да пишеш грамотно, имаш малък шанс псувните да останат.

ФЕРАРИСТ
12-12-2009, 14:49
невъзможност за напускане на страната в случай на неплатени глоби и т.н.
Лично аз нямам такива ядове......

koolio
13-12-2009, 15:23

А знаеш ли колко пъти аз казвам мамка им на разни дето карат без фарове?

venko
14-12-2009, 17:32
По темата.Фиш-а трябва да се плати в 7 -дневен срок.Изтекът ли тея 7 дни след това вече се взимат точки и глобата става по голяма.Ако и тогава не платиш те дават на държавните вземания(така беше при мене) и тогава ти дават 7 дена да си платиш доброволно.Не го ли направиш се образува дело и те съдят като на делото нямаш шанс.Ако платиш закриват ти делото и няма лихва.Моят фиш не го бях плащал 1 година и няколко месеца и мислех,че съм се отървал ама отърване няма.

koolio
14-12-2009, 19:42
,

virusalfa
16-12-2009, 13:38
По темата.Фиш-а трябва да се плати в 7 -дневен срок.Изтекът ли тея 7 дни след това вече се взимат точки и глобата става по голяма.Ако и тогава не платиш те дават на държавните вземания(така беше при мене) и тогава ти дават 7 дена да си платиш доброволно.Не го ли направиш се образува дело и те съдят като на делото нямаш шанс.Ако платиш закриват ти делото и няма лихва.Моят фиш не го бях плащал 1 година и няколко месеца и мислех,че съм се отървал ама отърване няма.Айде да видим как за фиш 10лв ще се състави акт.И как ще се вземат контролни точки за това.Глоба с фиш се налага за маловажни нарушения.За нарушения,за които се налага глоба над 50лв се съставя акт.

detelazurno
16-12-2009, 16:51
Може и да има нещо вярни в тия думи ама мен ми е интересно кой е тоя дето ще започне дело за 10, 20 та дори и 30 лева?!

romeo must die
16-12-2009, 18:25
Ами колеги,
аз лично ще разбера утре или в петък как стоят нещатата,
защото имам фиш на стойност 30 лв, но нямаше как да го платя и го забравих,
темата ме подсети, но като го оправя тези дни,
ще споделя какво се е случило.
Поздрави.

venko
16-12-2009, 19:11
Айде да видим как за фиш 10лв ще се състави акт.И как ще се вземат контролни точки за това.Глоба с фиш се налага за маловажни нарушения.За нарушения,за които се налага глоба над 50лв се съставя акт.
Това не съм си го измислил аз ,а ми го казва катаджията,не си ли го платиш в седем дневен срок ще ти се вземат точки.Имам и фиш ,че съм спрял в активна лента .Това не е малко нарушение,но ми написаха фиш.

virusalfa
17-12-2009, 01:35
Това не съм си го измислил аз ,а ми го казва катаджията,не си ли го платиш в седем дневен срок ще ти се вземат точки.Имам и фиш ,че съм спрял в активна лента .Това не е малко нарушение,но ми написаха фиш.
Ще проверя докъде е развитието по моя фиш,защото ми написа един педераст от Бобовдол/свещи да си купи за 10лв/ фиш за превишение с 10 км на скоростта 30м след знака при наклон при изкачване.Естествено,селянина се бе скрил зад завоя.Става въпрос за пътния участък от Дупница за Кюстендил преди Локвата.Нещастник!Ако имам отнети точки,за всяка ЕГА по един от гадното ти племе ти да пукне!:pimp:
П.П. Въшкаря съм сигурен,че ми показа показанията на радара на скоростта на водач с КН регистрация с Лада,защото не реагира адекватно/шляеше се по шосето/.Като видя чуждоземска регистрация,изведнъж видях един особен "живец" да го наречем....Утре ще проверя как му е името и ще го песна във форума,нека ако го прочете да види какви добри чувства имам.А клетвите ловят....

---------- Post added at 23:35 ---------- Previous post was at 23:28 ----------

А знаеш ли колко пъти аз казвам мамка им на разни дето карат без фарове?И фичка им пайчина на тия дето карат и на халогени!

alfonco147GTA
17-12-2009, 03:43

Ако можеш да пишеш грамотно, имаш малък шанс псувните да останат.

Бате да не те срещам щото шанса наистина ще ти е малък!!!!!! абе не ви разбирам в тоя форум не ме кефи картинката от аватара ти махни си я не ме кефи кво и как пишеш трияти го........ браво страхотни сте абе вие за кфи се помислихте а? :director:

Pepo
17-12-2009, 09:24
Струва ми се, че от 15-ти пост нататък, всичко е за бърсане. К'во ще кажете? :drool:

ludkanar
07-03-2010, 12:08
А аз искам да питам вчера ми написаха фиш за превишена 50лв.юизлезнаха пичове полицаите щото мезасякоха със 47км/ч от горе и се отървах само с фиш.Та да попитам ако не гоплатя какво ще се случи,че нищо неразбрах от темата.Някой компетентен да се искаже.

търтей
07-03-2010, 12:10
А аз искам да питам вчера ми написаха фиш за превишена 50лв.юизлезнаха пичове полицаите щото мезасякоха със 47км/ч от горе и се отървах само с фиш.Та да попитам ако не гоплатя какво ще се случи,че нищо неразбрах от темата.Някой компетентен да се искаже.

Съставя се акт. Плати си го по-добре

ludkanar
07-03-2010, 12:15
Съставя се акт. Плати си го по-добре

И аз тва си мислех....и другия път като идваш в ПК звънкайте с Иво и на мен за бира.:big_beer: .Благодаря ти.

Jivko7777
07-03-2010, 17:59

Плати си го и то до една седмица ;) за да нямаш никакви проблеми :)

santo_traficante
07-03-2010, 18:31
плащай по банков път в 7 дневен срок иначе го местят в/у акт и ще ти вземат точки:)
мен ме хванаха преди 3 дни че говоря по телефона и ме спряха със сирени:)тея карали зад мен и не съм ги видял:)
написаха ми фиш за 50 кинта който платих по банков път и няма грижа:)

Mind_Control
07-03-2010, 20:32
Кога би трябвало да се превърне в акт фиша? Защото имам един от пролетта. Между другото на самия фиш никъде не пише, че става на акт, ако не го платиш.

MUROMAN
07-03-2010, 20:59
плащай по банков път в 7 дневен срок иначе го местят в/у акт и ще ти вземат точки:)
мен ме хванаха преди 3 дни че говоря по телефона и ме спряха със сирени:)тея карали зад мен и не съм ги видял:)
написаха ми фиш за 50 кинта който платих по банков път и няма грижа:)

На мен нали ми е пукнат предния джам и днес ме абонираха и мен с фиш за 30 лв- нейзправно техническо МПС.

Мама им - леля им.:busted_cop:

Mind_Control
07-03-2010, 21:06
Представям си колко им е гадно на хората (катаджиите), колкото по- добре си вършат работата, толкова повече псувни отнасят.

detelazurno
09-03-2010, 11:13
На мен нали ми е пукнат предния джам и днес ме абонираха и мен с фиш за 30 лв- нейзправно техническо МПС.

Мама им - леля им.:busted_cop:

Ти се радвай, че е само това защото за такова нещо спират от движение!

ludkanar
09-03-2010, 11:42
Днес ще ида да го платя,че стига с тия актове.Но пак добре се разминах:hehehm:

RoMeO_156_GTA
28-05-2010, 13:39
Да попитам ... на приятел са му писали фиш , че се е возил без колан на пасажерското място (за без колан на задните места мисля , че е същата процедура) . Какво следва в неговия случай . Действително превръща ли се в акт или са някакви митове това . Ами ако пасажера няма книжка , къде ще му пишат акта , на маратонките ли :screwy:

Pepo
28-05-2010, 14:53
Водач или пасажер, с книжка или не - на задника му се пише. Маратонките му не пипат :-)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 2004
г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) С глоба 50 лв. се наказва пътник, който не изпълнява
задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.

Чл. 186. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 85
от 2004 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 51 от
2007 г.) При маловажни случаи на нарушения, които са установени в момента на
извършването им, на мястото на нарушението може да бъде наложена глоба с фиш в
размер до 50 лв. Издаденият за наложената глоба фиш трябва да съдържа данни: за
самоличността на служителя, наложил глобата; за самоличността на нарушителя; за
мястото и времето на нарушението; за нарушените разпоредби, за размера на глобата и
сметката, по която следва да се внесе. Фишът се подписва от служителя, наложил
глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата, и се изпраща за
изпълнение на съответното данъчно подразделение. На нарушителя се дава екземпляр
от фиша, за да заплати глобата доброволно.
(2) На лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на
наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт.

RoMeO_156_GTA
28-05-2010, 14:59
Благодаря ! Т.е. при този случай не се превръща фиша в акт , поне не е споменато :roll:

Pepo
28-05-2010, 15:44
Е същото, де - нарушение по ЗДвП. Така или иначе, това го чака:

7) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 105
от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Издаден
фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването
му, се смята за влязло в сила наказателно постановление.

Да ходи да си плаща младежа и това е

btw: 50 лв ли са му писали?

arshavin40
09-10-2010, 23:46
Здравейте колеги. Може ли някой да ми каже дали гледат стриктно за 7-дневния срок за плащане на фиш или има някакъв толеранс от няколко дни забавяне? Също така пише 7 дни, но не се уточнява дали са работни. Попринцип всички срокове на институциите са работни, но като не е уточнено и незнам нищо дефакто :( Моля някой колега да разбули мистерията малко. Благодаря предварително

napoli
09-10-2010, 23:54
Здравейте колеги. Може ли някой да ми каже дали гледат стриктно за 7-дневния срок за плащане на фиш или има някакъв толеранс от няколко дни забавяне? Също така пише 7 дни, но не се уточнява дали са работни. Попринцип всички срокове на институциите са работни, но като не е уточнено и незнам нищо дефакто :( Моля някой колега да разбули мистерията малко. Благодаря предварително
За колко лева е фиша.

rusiq86
10-10-2010, 00:10
Колеги имам едно фишче за 30 лв, отпреди 20 дена, бях го забравил, тъкмо се прибирах от щатите. Въпроса ми е сега какво глоба ли ще ми треснат, точки ли, или вс е чук, не е голям проблем малко закъснение...някой минал по моя път...

arshavin40
10-10-2010, 00:10
30 кинта. Превишена скорост +15 в едно село ме сгащиха. По-скоро след него, но преди табелата за край на селото :censored::bangin:

stkazakov
10-10-2010, 11:55
Аз попитах един приятел, който ми се води приятел или по точно познат, думите му бяха че няма как да бъде съставен акт под 50 лв., и за това се пишат фишове. Въпросните фишове, няма как да бъдат превърнати в актове, ако са под 50 лв.

arshavin40
10-10-2010, 13:04
Да, това е със сигурност. Но моля някой ако знае дали гледат триктно 7-дневния срок да каже, че идва понеделник а аз още съм в патова позиция - пресрочил съм с 2 дни и незнам струва ли си да го платя или е късно вече??