View Full Version : Питане за зимни гуми ...
Колеги,може темата ми да е малко тъпа за някой,но все пак искам да се допитам до вас за малко информация.
Интересува ме дали си заслужава да си закупя зимни гуми 2-ра ръка,за определена цена.
Гумите са зимни 4 броя са. Марката е BARUM ,които пише че са пройзведени в Франция.Видимо са в добро състояние и имат живот (грайфер около 6-7мм). Размера на гумите е 195/55/15,а DOT-a им е 3507 (до колкото ми каза човека 35-та седмица на 2007 година).
Цената е 200 лв. за 4-те.Искам да ми кажете мнението си за тази марка.Понеже не съм чул особенно добри отзиви за тях.Ако някой има по-добри наблюдения ще го помоля да сподели :).
Благодаря предварително!
ludkanar
26-09-2009, 21:46
Колеги,може темата ми да е малко тъпа за някой,но все пак искам да се допитам до вас за малко информация.
Интересува ме дали си заслужава да си закупя зимни гуми 2-ра ръка,за определена цена.
Гумите са зимни 4 броя са. Марката е BARUM ,които пише че са пройзведени в Франция.Видимо са в добро състояние и имат живот (грайфер около 6-7мм). Размера на гумите е 195/55/15,а DOT-a им е 3507 (до колкото ми каза човека 35-та седмица на 2007 година).
Цената е 200 лв. за 4-те.Искам да ми кажете мнението си за тази марка.Понеже не съм чул особенно добри отзиви за тях.Ако някой има по-добри наблюдения ще го помоля да сподели :).
Благодаря предварително!
Колега какво да ти кажа,от една страна е добре гумите да са нови от друга неее.Значи ако са нови няма да имаш проблеми,но ако удариж дупка или бордюр губиш.Такаче и аз ще си купя втора ръка.Ти си решаваш.
vassil.tzanev
26-09-2009, 22:00
http://www.barzgumve.com/
виж в този сайт, има оценки на гумите и мога да кажа, че са според мен независими. а тоносно за нови или не, според мен за летни може и да се замислиш, но за зимни... моето мнение е, че за всичко друго в колата (масло, части и т.н) може да се правят компромиси, но за гуми не! помисли само за 2 нови, а другите 2 да са втора ръка
Гумите трябва да са нови и четирите, може и да са евтина марка, но нови! Със спирачната и кормилна система, амортисьори и гуми не трябва да се прави компромис, това може да струва живота на семейството ти.
Furious 155
26-09-2009, 22:59
Благодаря предварително!
Аз лично имам добри впечатления от барум поларис 2, беше модела който търкалях първата си година на колата.
Миналата зима карах в най-големите снегове едно Поло с Ласса и бях изумен. Гумата просто нямаше грешка. Сега се чудя възможно ли е толкова евтина гума да е наистина добра?
нови! може и debica ама нови да са!
Mind_Control
26-09-2009, 23:34
нови! може и debica ама нови да са!
А бе тва е малко като- да е дачия ама да е нова...
Взимай ги гумите но не за 200 лв. ако ти ги даде за 150- това са твойте гуми!
А бе тва е малко като- да е дачия ама да е нова...
Взимай ги гумите но не за 200 лв. ако ти ги даде за 150- това са твойте гуми!
че кво и е на дачията? супер си е ако си е пазиш и е икономична. освен тва съм карал с дебика и с мишелинки и мога да твърда че дебиката си струва за лятна гума. ши ги видим зимата как са летните дебики
Mind_Control
26-09-2009, 23:50
че кво и е на дачията? супер си е ако си е пазиш и е икономична. освен тва съм карал с дебика и с мишелинки и мога да твърда че дебиката си струва за лятна гума. ши ги видим зимата как са летните дебики
Нищо и няма- но един мерцедес на 3 години е поне 3 пъти по- кола от дачията. Та същото е и с гумите- един мишелин на 2 години е по- добър от един чисто нов корморан примерно.
Нищо и няма- но един мерцедес на 3 години е поне 3 пъти по- кола от дачията. Та същото е и с гумите- един мишелин на 2 години е по- добър от един чисто нов корморан примерно.
не съм съгласен ама карай. първо освен а класа няма други за 18 000 лева мерцедеси. освен тва има хора дет искат да идат си купат кола без да е гледат в сервиз. и трето подръжката на мерцедеса е по скъпа със сигурност. новата дебика е по добра от старата мишелинка
Mind_Control
27-09-2009, 00:01
не съм съгласен ама карай. ти имаш повече стаж и ще си замълча
Едно е сигурно- не се ли съобразяваш с пътната обстановка с каквито и гуми да си нямаш шанс. Ако искаш да изцеждаш колата на максимум- тогава задължително чисто нови гуми висок клас. Ако искаш просто да караш най- спокойно няма значение дали ще си с мишелин или с ласа на 2 години. Просто във втория случай, ще си имаш едно на ум, че си с ласа на 2 години и ще караш с 10 км/ч по- бавно. А в големия сняг- нищо не може да те спаси така или иначе.
Едно е сигурно- не се ли съобразяваш с пътната обстановка с каквито и гуми да си нямаш шанс. Ако искаш да изцеждаш колата на максимум- тогава задължително чисто нови гуми висок клас. Ако искаш просто да караш най- спокойно няма значение дали ще си с мишелин или с ласа на 2 години. Просто във втория случай, ще си имаш едно на ум, че си с ласа на 2 години и ще караш с 10 км/ч по- бавно. А в големия сняг- нищо не може да те спаси така или иначе.
така е. аз с дебиката съм си позволявал да карам екстремно но си знам колко си държат. докът зимата ако ще и с чисто нови мишелинки да съм ще карам с 40 извън града
Alexanderbb
27-09-2009, 00:37
Dunlop winter sport 3D. Старите ги откраднаха ама сега пак такива ще си взема. Щото като стане напечено парите са ти най-малкия проблем. Преди време говорих с представителя на Michelin за източна европа и той ми каза " всеки може да направи хубава гумата като нова. след 6 месеца или година обаче картинката е съвсем друга
Dodo 155
27-09-2009, 08:55
Колега какво да ти кажа,от една страна е добре гумите да са нови от друга неее.Значи ако са нови няма да имаш проблеми,но ако удариж дупка или бордюр губиш.Такаче и аз ще си купя втора ръка.Ти си решаваш.
Странно мислене :help:
Защо си купил кола тогава? Утре може някой да спре в теб и да останеш без нея. Значи няма смисъл да притежаваш собствена кола.
Един съвет от мен, като човек, който се е удрял заради гуми 2-ра употреба и то зимата: Винаги си купувайте нови гуми, които карайте 2-3 сезона максимум. Ако нямате пари, по-добре зимата колата на трупчета ;)
Вече има всякакви марки така, че извинение от сорта "много са ми скъпи" не важи ;) Корморан, Дебика, Спортива и т.н., могат да се вземат за х 75-80лв./гума в масовия размер 195/65/15 ;) С тях няма да имате никакъв проблем, стига да се съобразявате с пътните условия! Не са Мишлен или Континентал, но не са толкова лоши, колкото ги изкарвате.
Не искам да си представя какво ще му се случи на шофьор, ако зимата ме удари заради скапани или всесезонни гуми :spiteful:
Карам със Semperit зимни на два сезона са, доволен съм, но верно с гуми шега не бива, или ако вземате втора ръка поне да са добра марка и дата на пройзводство!
Летните са мишелин ексалто пилот, мн мн доволен. Зимата на лед никоя гума няма да помогне обаче, тогава вс е различно!
Някой ще сподели ли дали е карал с Ласса и как са в сравнение с Фулда например?
vassil.tzanev
27-09-2009, 13:58
за Ласса много хубави думи съм чувал и то за зимните единствено. Голяма част от служебните ни са с ласа от миналата зима и няма никакви грижи, а на тях им се налага да ходят и по истински заснежени места - Банско, Боровец и Смолян. Мисля че това е правилната нискобюджетна зимна гума!
Миналата зима карах в най-големите снегове едно Поло с Ласса и бях изумен. Гумата просто нямаше грешка. Сега се чудя възможно ли е толкова евтина гума да е наистина добра?
С Ласса съм на колата от 2 години...много добра зимна гума..!
Зимни гуми по-добре нови от не толкова престижна марка.. щото тия на 2-3 годин въпреки че имат грайфер не се знае кой пишман гъзар ги е карал лятото .
ми мойте са нови и съм се натрисал в сумати дълбоки дупки. даже една дупка е бях снимал. щото беше пропаднал асфалта и просто беше супер дълбока. добре че минах бързо през нея да не пропаднах. нито джантата нито гумата имат проблем
digitalundgrd
28-09-2009, 18:10
Миналата година си взех нови 4бр Дебика Фриго 2 195/65/15...(Шарката е едно към едно с тази на Гууд Иър ултрагрип 5, ако не се лъжа).Еми и в най-големите снегове и студове не ме подведоха...Знам, че не са Мишлен или Дънлоп, но и аз карам зимата предимно в София и тук таме някоя магистрала...Тааа в този ред на мисли нека всеки си прецени колко и къде ще кара зимата...Ако ви се налага да кръстосвате България през зимата и въобще ходите си по планини, карате ски и тн..Вземете си нещо от ТОП марките, но ако карате предимно крадско и не сте почитатели на високите скорости вземете НОВА ЗИМНА гума от ранга на Дебика, Корморан, Сава, Ласа, Гиславед, Малоя и тн...
.. щото тия на 2-3 годин въпреки че имат грайфер не се знае кой пишман гъзар ги е карал лятото .
Е кой е тоя пишман гъзар дето ще ги е карал лятото без да изтърка грайфера? :bravo: Треа да е некой баш майстор :)
Колеги а какво ви е мнението за гумите на HANKOOK? :)
Dodo 155
28-09-2009, 22:04
Колеги а какво ви е мнението за гумите на HANKOOK? :)
Въпреки, че не е много известна, тази марка не е лоша.
Гледам, че ФОРД ги слагат (летни) и колите се държат доста прилично. Техните тестове са доста добри и се доближават до високия клас.
Е кой е тоя пишман гъзар дето ще ги е карал лятото без да изтърка грайфера? :bravo: Треа да е некой баш майстор :)
има има , граифера не се търка толкова лесно ама гумата вече не е зимна ;)
Аз съм с Nokian WR G2. Много съм доволен. Вчера смених и летните Yokohama А539 (второ лято карам с тях- пълни боклуци) с Nokian H, отново много добри впечатления в сравнение с Yokohama. Хубави гуми на не висока цена.
Furious 155
28-09-2009, 23:17
според мен няма значение марката гума - дали от бюджетните или от ТОП марките :). Гумата като е нова има протектор и зимната гума е мекичка. Това е. Зимата обикновено е студено и мокро. Обикновено се търси гума която да е добра в тези условия. Да в Б-я зимата снега не се чисти и повечете марки зимни гуми работят прекрасно на сняг и киша, така да се каже. Обаче основното време в което се кара е студено и мокро. Зимната гума винаги е била правена за каране на сняг и това е и нейната цел. Важното е в останалите ежедневни условия да върши работа! На сняг караме не повече от 5-8% от времето зимата! Затова по тестовете летни модели гуми се представят по-добре на сух студ или на мокро и студено...
И бюджетни решения от рода на : две зимни отпреде а отзаде ще си карам с летните също не са решение . Най много някъде да ви изпревари задницата :wow:
Затова каквато и марка да са но да са четири зимни и с добър грайфер и НАЙ важното да не са стари и удървени вече .
Dodo 155
28-09-2009, 23:44
Затова по тестовете летни модели гуми се представят по-добре на сух студ или на мокро и студено...
Не съм съгласен ;)
Не забравяй, че зимните гуми се препоръчват при температури под 7 градуса така, че няма лятна гума, която да се държи по-добре от зимната върху сух асфалт при -10 градуса:)
Дори е точно обратното - зимните гуми се държат по-добре на сухо и мокро в зимни условия, отколкото летните през лятото при същите условия.
Подкрепям колегата за Нокиан WR G2! Доста добре се държат за гуми среден клас!
Не съм съгласен ;)
Не забравяй, че зимните гуми се препоръчват при температури под 7 градуса така, че няма лятна гума, която да се държи по-добре от зимната върху сух асфалт при -10 градуса:)
Дори е точно обратното - зимните гуми се държат по-добре на сухо и мокро в зимни условия, отколкото летните през лятото при същите условия.
ай на бас. аз карах с старите мишелинки по лед на баир и колата си спираше и потегляше без да е нещо по сложно. верно по внимателно карах ама кат за сефте каране на сняг и лед са очудих от стабилноста с тия истъркани гуминетки
Я ги дай тия изтъркани Мишелинки тука във Варна зимата ,че търсим решение за ледовете . То при нас снега е малко ама за сметка на това е ледена пързалка .
@k1lcone не мислиш сериозно да се обзалагаш за това което каза нали ? :shocking:
фърлих ги. ама ако и дебиката се държат по тоя начин просто никви зимни гуми няма да купвам. ама варна е едно. асеновград друго
Furious 155
29-09-2009, 00:52
Не съм съгласен ;)
Ето справка от зима 2007 - http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=14203&highlight=%E7%E8%EC%ED%E8+%E3%F3%EC%E8
Пинко много добре го е описал! Зимната гума е по-добра само на сняг и киша. Аз споделям това мнение. Затова и имам зимен комплект гуми. В Б-я просто не се чисти снега и се налага да се кара в него и по него!
Dodo 155
29-09-2009, 07:34
Ето справка от зима 2007 - http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=14203&highlight=%E7%E8%EC%ED%E8+%E3%F3%EC%E8
Пинко много добре го е описал! Зимната гума е по-добра само на сняг и киша. Аз споделям това мнение. Затова и имам зимен комплект гуми. В Б-я просто не се чисти снега и се налага да се кара в него и по него!
Аз също имам опит и да ти кажа, че лятната гума не се пързаля върху студения асвалт, ще те излъжа.
Това за аквапланинга съм съгласен, но къде ще се задържи вода при -10 така, че някой да мина с над 130-140 и да попадне в него?
Както и да е, мнения различни, но определено зимните гуми се слагат при 7 градуса и надолу.
Който иска да си кара с хубави летни и при -15, но да избира безлюдни пътища, за да се трепе сам ;)
---------- Post added at 04:34 ---------- Previous post was at 04:28 ----------
ай на бас. аз карах с старите мишелинки по лед на баир и колата си спираше и потегляше без да е нещо по сложно. верно по внимателно карах ама кат за сефте каране на сняг и лед са очудих от стабилноста с тия истъркани гуминетки
За какво се басираш и на какво?
Гуми за лед не са измислени до момента и не знам дали ще измислят :calc:
Колкото до изтърканите гуми - пали свещ и не си играй с живота на останалите! Не си сам на пътя, за да си правиш експерименти!
Пак ще го напиша - който няма пари за гуми, спирачки и т.н., по-добре да не кара колата, защото не е сам на пътя! Не може да си купиш кола за 4-5000 лв. и да нямаш 300 лв. за гуми или 200 лв. за спирачки 8-)
Има нискобюджетни коли, на които гумите са х 50 лв., данъкът е 30-40 лв., а смяна на дискове и накладки е около 100 лв. така, че решение има 8-)
аз не карам с 300. карам с 40. и старите мишелинки се представиха перфекно. ама предполагам заслугата е 4е тогава беше топличко и просто имаше сняг който се топи а не сковано сичко
...Пак ще го напиша - който няма пари за гуми, спирачки и т.н., по-добре да не кара колата, защото не е сам на пътя!
Колега, аз обръщам много сериозно внимание на гумите, купувам си нови, съобразени с колата, сезона и стила ми на каране, затова не ме разбирай погрешно. Да, гумите са важни, така е.
Но: през следващия сезон ще си сложа зимните гуми, които съм купил 2007 и съм карал 2 сезона. Гумите са много добри и спокойно мога да ги карам 3-ти сезон.
А сега ми кажи каква е разликата между това аз да ги обуя на моята кола и това да ги продам на някого, който да ги обуе на неговата? Очевидно няма разлика. Истината е, че гумите или са годни, или са негодни - това е.
И изобщо не е вярно, че нов китайски боклук ще се държи от 3-годишна маркова гума. Няколко китайски, индийски и корейски марки бяха буквално изхвърлени от класациите на АутоБилд като негодни по рождение.
Аз много се чудя на "феновете" на карането с летни гуми през зимата защо изобщо си купуват зимни гуми . Купете си едни вериги за сняг и приключвате с проблема :nono:
Да уточня че аз съм от по-тъпите и ще си карам със зимни гуми зимата .:brickwall:
Оффф... не ви ли писна тая тема да я обсъждате всяка година....
Ае направо да се обзалагаме от сега на 1000лв., че като падне снега ще карам плътно зад всеки един от вас със зимните гуми, НАВСЯКЪДЕ където е почистен снега, колкото и да е мокро/студено/заледено, до където вие си изберете в България :idea:
Няма ли сняг на пътя, зимните гуми са излишни...
Ае направо да се обзалагаме от сега на 1000лв., че като падне снега ще карам плътно зад всеки един от вас със зимните гуми, НАВСЯКЪДЕ където е почистен снега, колкото и да е мокро/студено/заледено, до където вие си изберете в България :idea:
зимата ша ти звънна :big_money:
ама да не кажеш после че и кишата се брой за сняг и тя :)
Alexanderbb
29-09-2009, 12:45
Мдааа колегата явно си има персонален снегорин. Ние останалите дето като падне сняг едвам си изваждаме колите от пред блока сме принудени да караме със зимни гуми. Да не споменавам факта как биха се държали едни хубави летни гуми с V обрани канали за отвеждане на водата като стъпят на сняг. Бе въобще у нас всички сме страшно умни и таковаме дявола във въздуха. А после си пишем теми "още един загина" и "поредна катастрофа"
Сфинки, ти знаеш ли, какво е кишата, кога и къде се образува? Все тая - казваш Банско и тръгваме за Банско :idea:
И четете хубаво, преди да пишете - пада снега, отъпкват го, изчистват го и тръгваме за където кажете - аз съм с летни сеемнайски на мокрия/студения/ледения асфалт, вие ако искате и с шпайкове елате :lol:
-1000лв.
DerMeister
29-09-2009, 13:33
Сфинки, ти знаеш ли, какво е кишата, кога и къде се образува? Все тая - казваш Банско и тръгваме за Банско :idea:
И четете хубаво, преди да пишете - пада снега, отъпкват го, изчистват го и тръгваме за където кажете - аз съм с летни сеемнайски на мокрия/студения/ледения асфалт, вие ако искате и с шпайкове елате :lol:
-1000лв.
И на изчистено сутринта при -10, аз съм отпред със зимни и теглич, а ти отзад с летните и спираме рязко от 60км/ч
?
При положение, че спазвам нужната дистанция, какво мислиш, че ще се случи ;)
DerMeister
29-09-2009, 13:40
При положение, че спазвам нужната дистанция, какво мислиш, че ще се случи ;)
То ясно, ама другите учатници в движението не ги правят тия неща и като се наложи...:Bolt:
Ранобудниче
29-09-2009, 13:44
Гумите трябва да са нови и четирите, може и да са евтина марка, но нови! Със спирачната и кормилна система, амортисьори и гуми не трябва да се прави компромис, това може да струва живота на семейството ти.
Подкрепям колегата.
Имам си една обица на ухото - стои ми от около година и 2 месеца от маркови гуми с добър грайфер, но и не в първа младост.
Повече никога със стари гуми.
То ясно, ама другите учатници в движението не ги правят тия неща и като се наложи...:Bolt:Да де, проблемите не идват от зимна/лятна гума... се опитвам да кажа ;)
аз пък симата ши сиседа у нас на топло и ши карам само в слънчеви и топли дни( които са по чести през зимата)
Alexanderbb
29-09-2009, 15:53
Да де, проблемите не идват от зимна/лятна гума... се опитвам да кажа ;)
Всички проблеми са предимно от задкормилното устройство. Колега нека приемем че твойте 17 са прекрасни на сухия асфалт но пък ти явно не си по пътуванията защото може да си дошъл някъде на сухо ама сутринта да се събудиш с 20 см. сняг. И тогава не искам да те мисля. Да не говорим че в София често се случва сутрин да идеш на работа пък вечер да не можеш да се прибереш
DerMeister
29-09-2009, 16:37
Всички проблеми са предимно от задкормилното устройство. Колега нека приемем че твойте 17 са прекрасни на сухия асфалт но пък ти явно не си по пътуванията защото може да си дошъл някъде на сухо ама сутринта да се събудиш с 20 см. сняг. И тогава не искам да те мисля. Да не говорим че в София често се случва сутрин да идеш на работа пък вечер да не можеш да се прибереш
Или тръгнеш по магистралата, караш, караш и яяяяя дзън,дзън,дзън бялата пъртиииина... :pokey: Земи тоя спрял ТИР.
Дали съм карал с летни гуми на сняг или не, ще си покаже като сложите 1000лв. на капака на Фичо.... ама нещо се дърпате :lol:
само да дойде зимата :big_money:
Преди да бързаш да се радваш, се замисли, колко пъти си карал с летни гуми през зимата и какво се е случило тогава? ;)
После ОТНОВО се замисли, дали искаш да тръгнем на някъде върху почистен от снега асфалт, пък бил той студен, мокър, заледен и прочие.... след като си заложил пари!
карал съм със сякакви , летни , зимни , всесезонни , с шипове , с вериги . И не си мисли че ще направим теста в хубав слънчев зимен ден , няма да е и сняг , но бъди сигурен че ще избера най-гадния ден от зимата за каране с летни 17 ки :Tease:
Примерно след някоя тлъста софийска мъгла и - 15 C :)
дето става едно такова никакво след нея хем асфалт хем лед , хем кал хем да си ебе майката пейзажа .
Такива условия са си опасни , затва няма нужда да се пребиваме до Банско , ше си направим теста в Софията , как се тръгва с летни / зимни , как се спира и т.н.
trustworthy
30-09-2009, 10:30
Подкрепям колегата.
Имам си една обица на ухото - стои ми от около година и 2 месеца от маркови гуми с добър грайфер, но и не в първа младост.
Повече никога със стари гуми.
Аз бих си позволил несъгласително да допълня колегата и вас, уважаема ми колежке :) Единственият безопасен вариант е нови СКЪПИ гуми, другото е компромис. При евтините рискът да не отговорят на очакванията в дадена ситуация също не е малък, а същевременно водачът е 'спокоен', че кара с нови гуми. Това сочи и моят скромен шофьорски опит.
Сега карам с гуми, дето ги вграждат оригинално при водещи марки и модели като тойота корола и шкода фабия...и някои доста по-скъпи немски возила, което не е толкова важно, след като сме споменали тойота вече :).
Питайте Сфинкса как спират тойотите и с какви гуми се карат. Той е писал учебници по темата ;)
.... Този тест май ще си го правиш сам.... ;)
Ранобудниче
30-09-2009, 11:30
Аз бих си позволил несъгласително да допълня колегата и вас, уважаема ми колежке :) Единственият безопасен вариант е нови СКЪПИ гуми, другото е компромис. При евтините рискът да не отговорят на очакванията в дадена ситуация също не е малък, а същевременно водачът е 'спокоен', че кара с нови гуми. Това сочи и моят скромен шофьорски опит.
Сега карам с гуми, дето ги вграждат оригинално при водещи марки и модели като тойота корола и шкода фабия...и някои доста по-скъпи немски возила, което не е толкова важно, след като сме споменали тойота вече :).
Питайте Сфинкса как спират тойотите и с какви гуми се карат. Той е писал учебници по темата ;)
Така е, отче, но всеки прави преценка за себе си и съответните избори, пречупвайки разбирането си за риск през личната си пропускливост и дебелината на левия джоб ;)
Аз карам с Continental SportContact 3 225/45 R17 94Y XL през лятото и с Dunlop SP WINTER SPORT 3D 195/65 R15 91H през зимата. Това е моят личен избор и изобщо не се оплаквам от него ;)
Сфинки, кажи за Тойота сега.
Гуми втора ръка бих си купил, но на не повече от година. Например - някой си е купил зимни гуми миналата година, но си е продал колата и сега гумите не му трябват. Но това са единични случаи. Гумите принципно трябва да се сменят на максимум три сезона и да са от поне среден клас, т.е. около 100 - 120 лева за 14-ки. Особено за по-тежките и мощни коли, каквито са нашите.
Производителите дават средно по 7 години годност за експлоатация, при правилно съхранение на чисто новите гуми :idea:
При НЕ правилно съхранение срока може да намалее до 3 години, значи спокойно можете да си купувате чисто нови гуми с ДОТ 2007г. от магазина.
От там следва, че ако са използвани две години, все още има един сезон живот в тях.
И тук вече всичко опира до марката и модела на гумата - евтините гуми може и да ви пребият, но скъпите гуми със сигурност ще се държат подобаващо, т.е. фактора остава само цената на която ще ги купите и състоянието на грайфера, профила и т.н. в момента, а не това, че са 2007г. и са карани два сезона :idea:
Моите летни гуми са с ДОТ 2006г., Сфинки ;)
да разбирам че се предаваш ли :whistle:
Гуми втора ръка бих си купил, но на не повече от година.....
като моите,няма и 1000 километра да съм навъртяла с тях,още седят с "мустаците":roll2::death:
...Единственият безопасен вариант е нови СКЪПИ гуми, другото е компромис.
И ся кво? Производителите на евтините марки направо да ги закрием? Това твърдение е доста крайно.
...При евтините рискът да не отговорят на очакванията в дадена ситуация също не е малък, а същевременно водачът е 'спокоен', че кара с нови гуми.
Тук сме на едно мнение:
...изобщо не е вярно, че нов китайски боклук ще се държи от 3-годишна маркова гума. Няколко китайски, индийски и корейски марки бяха буквално изхвърлени от класациите на АутоБилд като негодни по рождение.
Обаче разковничето е в "очакванията", за които говориш - те са строго индивидуални и много зависят от класа на колата, от стила на каране на шофера и т.н. На човек, който кара малолитражка, с която не вдига повече от 100 не му трябва непременно скъпа марка, защото той никога не поставя гумите на сериозно изпитание в екстремни ситуации.
...Сега карам с гуми, дето ги вграждат оригинално при водещи марки и модели като тойота корола и шкода фабия...и някои доста по-скъпи немски возила, което не е толкова важно, след като сме споменали тойота вече...
Кой ги използва не е гаранция, защото Тойота също правят грешки: http://finance.yahoo.com/news/Toyota-issues-huge-recall-apf-2003950893.html?x=0&sec=topStories&pos=4&asset=&ccode= , а прехваленият Ханкук дето го слагат на Ауди А3, в независимите сравнителни тестове отстъпва по качества на други марки и модели гуми.
Сравнителните тестове пак не са 100% меродавни, защото се правят с до 10 модела гуми, а останалите като не са тествани няма как да знаеш къде са спрямо другите.
...прави преценка за себе си и съответните избори, пречупвайки разбирането си за риск през личната си пропускливост и дебелината на левия джоб ;)...
Пропускаш другите 2 ключови фактора: възможностите на колата и стила на шофиране.
Това за стила на шофирене не значи, че ако принципно караш като бабичка, можеш да караш с галоши - твърдение, което се поддържа от голяма част от опитните и "безопасни" шофьори. Първо, не всички екстремни ситуации се създават от теб и съответно могат да бъдат предвидени. Второ, колкото и пенсионерски стил да имаш, един път ще се изнервиш и ще натиснеш газта повече и ще стане белята.
да разбирам че се предаваш ли :whistle:Не се предавам - казах ти да избереш една дестинация в България и потегляме.... ти ме викаш да спирам и да тръгвам :? Че чак и мъгла при -15 ще чакаме.... :lol:
trustworthy
30-09-2009, 15:33
@Коки
Kрайно е, но си мисля, има резон в твърдението ми. Ако ще караш с до 100, ок, но в този форум вдигаме и повече понякога :)
Аз минах от нискобюджетни, нови, тайвански гуми на дънлоп. Еми абс-ът ми умря от скука. Изводът ми се наложи по подразбиране.
Това за тойотите беше в чест на японския гост на темата. ;) Но е истина, че моята кола е най-евтината, която съм видял обута в такива гуми.
Куку , ти каза че независимо на какви условия ще е теста само да няма сняг нали така , лед млед нямало значение ?
е много ясно че аз ще избера момента и деня , ти да не си мислеше че ще караме на +5 градуса и слънце :roll2:
щом искаш по дълго каране ок , въпреки че е много по смислено на някоя празна улица в София да се пробва тръгване и спиране , завиване, отколкото кой е по тъп и упорит да излети от пътя с висока скорост за 1000 лв .
ФЕРАРИСТ
30-09-2009, 15:57
Зимните гуми ги изфърлих от менюто си много отдавна, ся като се замисля май само едни имах, и то щото ми бяха бадева......не се е родил още човека дето да ме убеди че освен на сняг, зимната гума е по добра в условията в БГ, това освен че не го повярвах първоначално, твърдо съм го изпитал не със друга кола или човек, а със 2-3 часа от свободното ми време преди доста време.......изключително рядко ми се налага да карам на сняг, не повече от 1-2-3 пъти годишно, и просто не е оправдано да си взимам зимни........изпускам гумите на 1.7 - 1.8 и карам по внимателно - никакви ядове......
Ъъъъъъъ.... Сфинки, никой няма да излети от никъде - просто ще отидем до дестинацията, която си избрал и ще се върнем обратно, аз с летни гуми, ти със зимни гуми и ще видиш, че няма никакво значение с какъв вид гуми си, щом има живот в тях, има асфалтов път и имаш поне малко акъл в главата ;)
Сега разбра ли ме?! :idea:
После ако искаш ходи да тръгваш и спираш на някоя безлюдна улица, докато се чудиш, как така не си могъл да ме хванеш по завоите към Пампорово :roll2:
Зимните гуми ги изфърлих от менюто си много отдавна, ся като се замисля май само едни имах, и то щото ми бяха бадева......не се е родил още човека дето да ме убеди че освен на сняг, зимната гума е по добра в условията в БГ, това освен че не го повярвах първоначално, твърдо съм го изпитал не със друга кола или човек, а със 2-3 часа от свободното ми време преди доста време.......изключително рядко ми се налага да карам на сняг, не повече от 1-2-3 пъти годишно, и просто не е оправдано да си взимам зимни........изпускам гумите на 1.7 - 1.8 и карам по внимателно - никакви ядове......
бе незнам защо много хора си мислят че като не си купят зимни гуми спестяват нещо . Дали ще навъртиш за 3-4 години 40 - 50 000 км и ще смениш 2 чифта летни гуми , или ще изкараш с едни летни + едни зимни пак същите километри каква е разликата в парите а ?
НИКАКВА , пак купуваш 8 броя гуми .
Най-много от криворазбран тарикатлък да целунеш някъде някое дърво .
trustworthy
30-09-2009, 16:35
бе незнам защо много хора си мислят че като не си купят зимни гуми спестяват нещо . Дали ще навъртиш за 3-4 години 40 - 50 000 км и ще смениш 2 чифта летни гуми , или ще изкараш с едни летни + едни зимни пак същите километри каква е разликата в парите а ?
НИКАКВА , пак купуваш 8 броя гуми .
Tи сега сериозно ли питаш? А тея летни дали няма пак а се наложи да се сменят и да станат гумите 12, а? Не живеем в скандинавска страна все пак ;) А зимните пък за тея 3-4 години ще са с перфектен грайфер и оцъклена на пластмаса гума.
Ъъъъъъъ.... Сфинки, никой няма да излети от никъде - просто ще отидем до дестинацията, която си избрал и ще се върнем обратно, аз с летни гуми, ти със зимни гуми и ще видиш, че няма никакво значение с какъв вид гуми си, щом има живот в тях, има асфалтов път и имаш поне малко акъл в главата ;)
Сега разбра ли ме?! :idea:
После ако искаш ходи да тръгваш и спираш на някоя безлюдна улица, докато се чудиш, как така не си могъл да ме хванеш по завоите към Пампорово :roll2:
ЪЪъъъъъъъ И какво ? ще видим кой ще е по тъп да кара по бързо и ще излети първи на завоите ли ????
Карането с максимална скорост по завои е максимално тъпа идея за тест на зимни с/у летни гуми .
ок , ще ти кажа дестинацията като дойде зимата ,но забрави за каране на сух асфалт остега :) сняг няма да има но ти обещавам че няма да ти е готино с летните 17 ки да се покараш вечерта в ледена София и околностите ;)
Че кой е говорил за максимална скорост?
Аз казах, че с летните гуми мога да карам зад теб на където и да тръгнеш, щом няма сняг - върни се и прочети :idea:
А и на тъмно ли ше караме? :?
Още малко ще поискаш да се пробваме назад....
Глей са, ако толкова много те е страх, че ще загубиш, просто не участвай! Ти ме съсипа от условия, още преди да сме тръгнали.
П.П.
А ако искаш утре да сложа зимните гуми и да се пробваме и в обратния вариант :lol:
Този спор ми е много интересен. Kuku , ти какво се опитваш да докажеш?! Как точно ще измерете субективното усещане за лекота на шофиране през зимата с летни гуми?
Kазах, че с летните гуми мога да карам зад теб на където и да тръгнеш, щом няма сняг :idea:
Това не се опитвам, а мога да го докажа!
Че кой е говорил за максимална скорост?
Аз казах, че с летните гуми мога да карам зад теб на където и да тръгнеш, щом няма сняг - върни се и прочети :idea:
А и на тъмно ли ше караме? :?
Още малко ще поискаш да се пробваме назад....
Глей са, ако толкова много те е страх, че ще загубиш, просто не участвай! Ти ме съсипа от условия, още преди да сме тръгнали.
П.П.
А ако искаш утре да сложа зимните гуми и да се пробваме и в обратния вариант :lol:
аа споко , ще участвам и няма да загубя , просто от сега искам да ти е ясно че няма да се разхождаме в хубав слънчев ден до Пампорово, а ще бъде тест драив при възможно най-тежките условия без да има сняг което е твоето условия .
Да е ясно от сега да няма после ама то заледено ама то -15 .
Целта на тоя тест е да се разбере коя гума е по добра в кофти зимни условия , а не кой е по прост да кара по бързо нали така .
---------- Post added at 14:10 ---------- Previous post was at 14:02 ----------
Tи сега сериозно ли питаш? А тея летни дали няма пак а се наложи да се сменят и да станат гумите 12, а? Не живеем в скандинавска страна все пак ;) А зимните пък за тея 3-4 години ще са с перфектен грайфер и оцъклена на пластмаса гума.
а ти сериозно ли не разбра какво казах ?
за 3-4 години ( примерно ) минаваш 45 000 км , 30 000 лятото с летни гуми и 15 000 зимата със зимни . това са 2 чифта да поясня за теб специално , едни летни и едни зимни .За същите 45 000 км ще ти трябват пак 2 чифта летни гуми + ядене на някое дърво от криворазбран тарикатлък и неможене на смятане .
За оцъклянето и пластмасата какво да ти кажа .
Качестово на гумите не се мери с това дали са на 2 или 4 години а с километрите които са търкаляни .
Хубава зимна гума която не е карана повече от 10 000 км няма никакъв проблем да се кара 4 години .
Твоите ако са пластмаси незнам
Да изчакаме -30 тогава?
Целта, колко пъти да я повторя?
-Няма значение зимна или лятна гума имаш на колата, ако има асфалт, гумата не е галош и шофера не е малоумен!
Освен това, как ще разбереш коя гума е по-добра, като най-малкото колите ни са различни?
А ако са толкова тежки зимните условия, аз изобщо няма да тръгна на никъде, ако ще и с БТР да съм.
Имам чувството, че изобщо не четеш какво пиша и си прекалено запленен от сумата на облога :idea:
Не ми е за сумата .
Ако е топло времето какво значение има дали се води в календара Зима или Лято , ??????
За мен зима значи много ниски температури , сняг и лед
Ти не искаш сняг защото сам признаваш че за сняг лятната гума не става . Ок , съгласявам се че няма да има сняг , остават студ и лед иначе за каква зима говорим изобщо ?
Само че ти продължаваш да ми пишеш как при голям студ или замръзнала вода на асфалта с летните си 17 ки ще вървиш наравно с мен със зимни гуми .Е няма как да стане . Няма да ходим да се трепем на завоите на Пампорово както предлагаш ти . В софия ще си караме .
Примерно леко баирче аз потеглям ти си въртиш на място с летните си шейни 17 ки . Леко спускане аз спирам макар и трудно ти спираш някъде в далечината . За такива смислени тестове ти говоря които наистина ще покажат разликата м/у зимни и летни гуми .
Колите ни не са еднакви , нишо аз имам 2 ти 1 , ще пробваме и с трите , може и още някой да дойде да участва за по голяма представителност на теста .
DerMeister
30-09-2009, 17:43
Абе те хората всяка година правят хиляда вида теста, то не е списания, институти и т.н., вие тепърва ще правите опити. Данните се са си едни и същи и са ясни на всички, па някой ако иска и със сликове да кара като ще внимава и няма да излиза при лоши условия. :handshake:
заеби ги ти тия тестове зимата на писта ,чист сух асфал и слънце , много ясно че лятната ще е по добра .Тва се едно довечера да излезеш да караш като е 6 градуса навън а е Септември месец. Зимата в София е студ лед, кал , сол, пъсък и сяква гняс ( снега го отписваме щото там е ясно какво става )
Колеги, извинявам се за въпроса, ама следя темата от началото и се изкушавам да го задам. За какво точно спорим? В края на краищата зимните гуми не се слагат, заради това колко добре стоят на сухо, независимо от температурата, а защото никой не знае, кога ще завали снега. През зимните месеци, може да има 25 слънчеви дни и само пет през които да има сняг по пътя, ама като идеш сутринта на работа по слънцето и на обед падне снежеца, кв'о прайм ;) Да не говорим, че ако пътуваш извън града, може и да можеш на почистено с летните (то всеки може), ама никой не знае, коя част от пътя е почистена и по коя са оставили снега без да го пипнат...
Иначе, точно заради тая работа си има зимни гуми за тежка зима в която, снега изобщо не изчезва, както е на север, има и такива за умерено-континентална зима, при която снега и сухите периоди се редуват. При вторите има накакъв компромис в поведението на сняг, за сметка на по-добро поведение на сухо и мокро, без сняг. Всеки си знае къде живее и какъв е климата там. Ако бяхме на хавай зимни гуми изобщо нямаше да има по магазините, ама в България е факт, че вали сняг. И един ден сняг да има за цяла зима е достатъчно да ти сбърка работата и да не можеш да си изкараш колата с летните гуми ;)
П.С. Накратко мисълта ми беше, ясно е че на сухо или мокро, но очистено от снега, може с летните, ама какво правим, като ни свари снеговалежа на средата на пътя а ние сме с Bridgestone Potenza разбираш ли? ;)
DerMeister
30-09-2009, 17:58
Всичко това +, че като се задържи под и около нулата, и на изчистен път лятната гума си губи качествата и то бая.
Всичко това +, че като се задържи под и около нулата, и на изчистен път лятната гума си губи качествата и то бая.
Е колегите твърдят точно обратното, че дори при ниска температура, при липса на сняг върху асфалта, лятната пак била по-добра. Аз за това не споря, възможно е и така да е. Ако имам време през зимата дори бих пробвал да си сложа летните в някой сух, но студен ден да видя по-добре ли са :)
Колеги, извинявам се за въпроса, ама следя темата от началото и се изкушавам да го задам. За какво точно спорим? В края на краищата зимните гуми не се слагат, заради това колко добре стоят на сухо, независимо от температурата, а защото никой не знае, кога ще завали снега. През зимните месеци, може да има 25 слънчеви дни и само пет през които да има сняг по пътя, ама като идеш сутринта на работа по слънцето и на обед падне снежеца, кв'о прайм ;)
П.С. Накратко мисълта ми беше, ясно е че на сухо или мокро, но очистено от снега, може с летните, ама какво правим, като ни свари снеговалежа на средата на пътя а ние сме с Bridgestone Potenza разбираш ли? ;)
Мда, и това е интересно размишление. По тоя повод ще споделя с вас нещо, което вероятно отново ще предизвика страховити дискусии, но кво от това:cheers::cheers:
В края на зимата бях на едни тестове на гуми, които направо ми разбиха представите за всесезонните гуми - защото и аз доскоро вярвах в лафовете на "разбирачите", че такова нещо като всесезонна гума не можело да има, че това било оксиморон. Разни Матадори, Ласи, Клебери, Фулди, Баруми, Ханкоци (и летни, и зимни) бяха бити най-безмилостно от новите модели всесезонни гуми. Pirelli Scorpion STR дори даде по-добър спирачен път на мокър ассфалт от Мишлен:hehe:
Та казано с две думи - в общи линии една скъпа всесезонна гума е много по-добра на сняг и лед от среден клас зимна гума и много по-добра от среден клас лятна гума на сух асфалт. На мен това ми е напълно достатъчно - затова обух Жипа с Pirelli Scorpion STR. И да ви кажа, към много доволен - на сух и горещ асфалт се държи перфектно, а на сняг не съм имал никакви проблеми - баш в най-големите снегове на 19 и 20 февруари Вожда вървеше като танк в 45 см нов сняг. И на мокро, и на сухо спират добре, изобщо не са шумни.
А и с всесезонната си спестявам досадната смяна на летни и зимни гуми два пъти в годината. И няма никакъв шанс на бъде изненадан от каквото и да било.
Вижте този тест - наистина, правен е със СУВ-ове, но като цяло резултатите са много показателни.
http://mail.dir.bg/~tkm_digital/AllSeason.pdf
Е колегите твърдят точно обратното, че дори при ниска температура, при липса на сняг върху асфалта, лятната пак била по-добра. Аз за това не споря, възможно е и така да е. Ако имам време през зимата дори бих пробвал да си сложа летните в някой сух, но студен ден да видя по-добре ли са :)Аз специално заради вас няма да ги махам докато падне снега ;)
Сфинки, честно, и друг път съм го казвал, сега пак ще го кажа - нямам нерви да разговарям с теб, братче.... радвай се на зимните си гуми и се оглеxдай в огледалата по-честичко, да ме видиш от далеч, като те задминавам :lol:
Aз ако видя някого зимата с летни гуми в София го заобикалям отдалеч, тебе ако те видя в огледалото направо ще отбия щот не ми се прави задна броня :hehe:
Пинко прочетох статията и извода накрая : най-добрият вариант е летни лятото ,зимни зимата.Гума с еднкаво добро сцепление във всякакви условия още не е измислена
С всесезонните какво печелиш ?
Пари със сигурност не
както бях написал по-нагоре дали ще минеш 40-50 000 км с един комплект зимни и един летни или с два комплектна летни или два комплектна всесезонни все е тая откъм средства.
Айде в твоя случй с всезезонните го приемам въпреки че Пирелито има посредствени резултати почти на всички тестове ама ти си знаеш , ама тва с летни гуми зимата в София..... тц
Aз ако видя някого зимата с летни гуми в София го заобикалям отдалеч, тебе ако те видя в огледалото направо ще отбия щот не ми се прави задна броня :hehe:
Интересен спор се заформи . А последните два поста ме навеждат на мисълта :
Кики когато го няма Сфинки пред тебе зимата как спираш ?
П.С. Шегувам се :handshake:
Епааа, за кво ми е да спирам, като го няма Сфинки да ми пречи.... карам си и ма боли зимната гума :hehe:
Сфинк, а някой със зимни гуми, ако те удари през зимата?
ооо зимата като знам че половината коли са със зимни гуми трета употреба изобщо няма да се учудя даже .
Честно казно зимата а и лятото ,по ме притесняват спирачките на разни дърти кошници отколкото гумите им :bash:
да дойдат TUV у България ще изкарат от движение 20-30 % от МПС тата отведнъж
Само TUV не е достатъчно . Не може да сравняваме самосъзнанието на Българина и Германеца .
trustworthy
30-09-2009, 23:20
За същите 45 000 км ще ти трябват пак 2 чифта летни гуми + ядене на някое дърво от криворазбран тарикатлък и неможене на смятане .
Кажи ми честно, много несигурен ли се чувстваш на пътя :) Аз карам от времето, когато нямаше такива 'модерни' класации на всесезонни, зимни и летни. Гумите бяха едни, грайферите варираха малко. Как така не ставаха мелета на всяко кръстовище...айде кажи ти какво ти е обяснението на база обстойното ти четене из интернет.
Във Варна зимни гуми се слагат най-вече за престиж или за каране извън града. В останалите случаи или е сух или мокър асфалт, или е яко лед и ако ще и 8 от най-скъпите зимни гуми да сложиш, пак ще се пребиеш.
Твоите ако са пластмаси незнам
Ми айде ти кажи! Имам един комплект зимни гуми, които се наложи да купя с джантите. Дот - края на 2000 или 2001 май бяха. За това време са били карани 2 сезона и през останалото време са стояли завити, на закрито. Кажи сега, другарю специалист, да ги карам ли, или да си пазя паркомясто на улицата пред нас с тях?
Миналата зима не се наложи да слагам зимни гуми, че зимата и без това не карам много алфата, когато има сняг именно заради разни несигурни шофьорчета, а и самата зима тука беше само на календар. сега не мисля да си счупя краката да търча да купувам нови гуми есента, преди да съм видял реална причина за това
...и аз доскоро вярвах в лафовете на "разбирачите", че такова нещо като всесезонна гума не можело да има, че това било оксиморон.
А това пък е най-големия хит на кварталните разбирачи, дето седят и люпят семки около гаражите си. Въртят го в ефира всеки път като чуят, че някой си търси гуми. Всезеонни гуми има, просто всеки трябва да си прецени, дали му вършат работа, на фона на условията в които ще ги кара. В държави, в които климата го позволява, очевидно вършат идеална работа. В Англия при 10 см сняг обявяват бедствено положение, ама се случва веднъж на 10 години ;). Зимата им е мека и дъждовна. Лятото им пак е дъждовно... А идете на тях да им обясните, че няма всесезонни гуми, да видим дали ще ви повярват ;)
Във Варна зимни гуми се слагат най-вече за престиж или за каране извън града.
Незнам така ли е, ама съм чувал, че във Варна (и другите градове по морето), е трудно да си намериш някои модели гуми за тежки зимни условия, които в София примерно се продават. Там ги няма, щото няма кой да ги купи и къде да ги кара ;)
Това ми беше мисълта в предишния пост. Всеки си знае, къде ще ходи с гумите си. Аз примерно карам през зимата с гуми за сериозна зима, т.е. от най-зимните модели с дупките за шипове ;). Което не е оптималния вариант, като се има предвид факта, че не живея във финландия, но предпочитам като вляза в снега и като тръгна в планината да съм напълно сигурен в гумите си, а на сухо и мокро просто не се правя на шумахер с тях. Който пък няма да ходи толкова в сняг, и се кани да кара по магистралите, може да си вземе от стандартния тип зимни гуми, които са идеални за обичайния сняг в градовете, както и когато те свари пресен сняг на средата на пъта, а в същото време са добри и на мокро, каквото е през по-голямата част от зимата в БГ. Който не очаква изобщо сняг да си вземе всесезонни или да си кара с летните. Според мен е върпос на преценка и условия в които ще се карат гумите.
Незнам така ли е, ама съм чувал, че във Варна (и другите градове по морето), е трудно да си намериш някои модели гуми за тежки зимни условия, които в София примерно се продават. Там ги няма, щото няма кой да ги купи и къде да ги кара ;)
10 дни сняг и 20 дни лед . В общи линии това е зимата във Варна . Няма гума която да те задържи на леда тук , просто климата е влажен и докато в крайните квартали има сняг то в ниското е само лед . Да не говорим ,че преди да завали снега поне един ден вали дъжд който после става на лед . Миналата зима с 40км/ч се носих около 30м с вратите напред със зимни гуми. Добре ,че нямаше движение и пътят беше доволно широк .
Бе като дойде сезона и винаги едни и същи спорове.Така е и по радиа и ТВ, навсякъде търговците обясняват колко е важно да се сменят гумите, аз затова чакам да излязат и пролетни и есенни гуми.
Та и аз да си кажа думата де:)- ако караш много, редовно, често минаваш Балкана или живееш на надморска височина над 800 метра зимнага гума може и да е важна, в противен случай е безмислена.И както и преди съм казвал-по бай тТошово нямаше гуми-имаше едни руски галоши, български също, тук таме някоя видинка, маааалко по добра и барум си бяха истински гуми, ама зимни нямаше определено, а зими имаше, за разлика от сега:grandpa:
Виж, всесезонни ползвам
Кой каквото ще да ми говори, няма да ме убеди, че има каучуково изделие проявяващо еднакви свойства при -10 и +30 градуса. Затова ще си карам 15-годишната кочина със зимни и летни гуми, и то не от евтините, пък нека ми се смеят.
Това за стила на шофирене не значи, че ако принципно караш като бабичка, можеш да караш с галоши - твърдение, което се поддържа от голяма част от опитните и "безопасни" шофьори...
Не съм казал "галоши", говорех за евтините марки. Имам предвид, че за хора, които натискат педала, изпреварват и скачат на спирачките, а на завоите "сипват" цялата газ, си трябват гуми с максимален перформънс, който постигат само скъпите марки, но "пенсионерът" с малолитражката дето кара с 80 при ограничение 90 спокойно може да си кара с Барум, Сава, Дебица, Корморан и ... не знам каква друга евтина марка да измисля.
… не всички екстремни ситуации се създават от теб и съответно могат да бъдат предвидени... Под "екстремни ситуации" имах предвид "екстремни натоварвания на гумата", извинявам се за неточния израз. Става дума, шофер, който едвам вдига 100 спокойно може да си кара с евтина марка със скоростен индекс Т, защото ползва малка част от потенциала, който имат тези гуми.
@Коки
Kрайно е, но си мисля, има резон в твърдението ми. Ако ще караш с до 100, ок, но в този форум вдигаме и повече понякога :)...
Точно за до 100 говоря:
...На човек, който кара малолитражка, с която не вдига повече от 100 не му трябва непременно скъпа марка, защото той никога не поставя гумите на сериозно изпитание в екстремни ситуации...А относно 2 250-те потребители на форума, съм убеден, че доста повече от половината си карат кротко и спокойно и не се изявяват като улични/шосейни рацери.
[QUOTE=Коки;568923]Не съм казал "галоши", говорех за евтините марки. Имам предвид, че за хора, които натискат педала, изпреварват и скачат на спирачките, а на завоите "сипват" цялата газ, си трябват гуми с максимален перформънс, който постигат само скъпите марки, но "пенсионерът" с малолитражката дето кара с 80 при ограничение 90 спокойно може да си кара с Барум, Сава, Дебица, Корморан и ... не знам каква друга евтина марка да измисля.
Медвед :bouncing_smiley:
ФЕРАРИСТ
01-10-2009, 16:00
Ся ако кажеш и каква му е работата на дървото на пътя ми, цена няма да имаш - щеше да е къде къде по цивилизовано да намажа мантинела или спешъл за целта канавка.....
Коки, това с изпреварването и скачането на спирачката го практикувам често и съм усетил много добре разликата между хубава и калпава гума.:razz: Затова си карам с железните джанти, но от гуми не пестя.
Dodo 155
01-10-2009, 23:09
Коки, това с изпреварването и скачането на спирачката го практикувам често и съм усетил много добре разликата между хубава и калпава гума.:razz: Затова си карам с железните джанти, но от гуми не пестя.
:thumbup:
Хората са странни и всеки мисли че тои е прав а то перфектна работа няма. Та зимните гуми са си ОК но за 10 дни в София. През останалото време са много по зле от летните.
Та Вариант едно караш си с летни гуми, когато времето е шит не излизаш или пък внимаваш много, буташ, копаш, дърпат те.....
Вариант две караш си със зимни гуми, при лошо време си добре, но ако не внимаваш щото си мислиш че като си със зимни гуми и работата е супер то пак буташ копаш....,но пък при хубаво време караш внимателно със зимните защото разликата е огромна в спирачен път и стабилност.
Извода все трябва да внимаваш, всеки си избира според това къде колко и как кара какво да сложи, но това със задължителните зимни гуми е глупост, щото мене ме е страх от такива с зимни гуми през хубав слънчев ден 5 градуса февруари, защото хич не могат да спират.
За сведение винаги съм карал с най добрите зимни гуми и дори БМВ-то зимата няма грижи, но дори и в хубавите дни карам супер внимателно. Само джипа ми е с някви всесезони ии внимавам на сняг докато при по хубаво време си го карам съвсем спокоино и е в пъти по добре от колите със зимните.
Тъй че всеки да си преценява според това как колко и кога кара. Па аз ше зема си сипа оше едно.......:razz:
Точно за до 100 говоря:А относно 2 250-те потребители на форума, съм убеден, че доста повече от половината си карат кротко и спокойно и не се изявяват като улични/шосейни рацери.
Абсолютно вярно, а като сложим че я мина 10 хил на година, я не...
Фулда или Дънлоп? Това е сега въпросът за мен!
Jivko7777
05-10-2009, 14:49
Според мен вземи си по евтините, а именно Фулда ;) Ще ти вършат същата работа...
По тая логика може и Дебица ...
digitalundgrd
05-10-2009, 18:03
Аз съм с Дебица и нямам оплаквания...Карам предимно градско обаче....Вероятно знаете, че тук в София зимата винаги ни "ИЗНЕНАДВА" и седим с по 50-60см неизринат сняг по кварталните улици и пред блоковете...Тааа в този ред на мисли, никога гумите не са ме предали...Копаят добре снега, но има какво да се желае относно поведението им на мокро :)
Alexanderbb
06-10-2009, 15:36
Тоя въпрос въобще не седи. нали знаеш аз какви слагам
сложи Фулда , Дебица също можеш да сложиш
Въпроса е че от супер скъпата и хубава гума има голям ефект но при по-големите размери
Като не е голям размера няма нужда да е супер скъпа гумата , докато по-големите размери производителите на по-евтини гуми изобщо и не ги правят даже .:lol_sign:
Въпроса е че от супер скъпата и хубава гума има голям ефект но при по-големите размери
Като не е голям размера няма нужда да е супер скъпа гумата , докато по-големите размери производителите на по-евтини гуми изобщо и не ги правят даже .
Това разсъждение само за зимните гуми ли беше или по принцип?
Само за зимните , при летните компромис тц
колкото по-скъпа толкова по-добре
Карал съм Фулда Кристал Супремо и според мен са добри. Дънлоп не съм карал.
---------- Post added at 12:48 ---------- Previous post was at 12:43 ----------
И добре правиш. Аз правя същото. За мен и за теб евтините марки изобщо не са опция, но има мнозина, за които са си напълно ОК с оглед на стила им на шофиране. Мисълта ми беше, че за всеки влак си има пътници и евтините марки си имат своето място под слънцето.
Само за зимните , при летните компромис тц
колкото по-скъпа толкова по-добреПак компетентно се изказваш :lol:
Искаш ли да ти докарам една баничарка със зимен Корморан 175/65-14 да видиш чудо на чудесата, като падне сняг?!
НЯМА тръгване, НЯМА спиране, НЯМА завиване - мечтата на самоубиеца!!!
аз съм карал и с Корморан и с Дебица Алфата и нямах никви проблеми
а останалите баничарките из София явно само с премиум марки гуми се карат щом се движат зимата :bowdown:
НЕ, не се карат с премиум марки, ама излиза че малко си противоречиш, дагоева..... даже не малко :?
НЕ, не се карат с премиум марки, ама излиза че малко си противоречиш, дагоева..... даже не малко :?
за кое си противореча ?
кажи да обясня да стане ясно
Според теб, зимата задължително и безусловно трябва да се кара със зимни гуми, защото еди-какво-си....
После пък можело да се прави компромис със зимните гуми, като се купуват най-евтините на пазара....
Ми, че то тия евтини зимни гуми се държат по-зле от повечето летни гуми през зимата, но според теб е по-добре с тях, защото са зимни, нищо, че са смотани, неуправляеми и самоубийствени :?
Аз съм карал на размер 185/60/14 и с Дебица и с Корморам , Дебицата я изтърках от каране , корморана го крах 2 години и после продадох и колата и гумите . Нито с Дебицата нито с Корморана ( зимни) съм имал някакви проблеми , нито на сяг , нито на сухо нито на магистрала .... Няма спор че един Good Year или Dunlop биха били малко по-добри но мисля че при малките размери гуми разликата м/у премиум марки и други не е чак толкова голяма .Виж ,при по-голям размер 16 или по-голям никога не бих сложил друго освен премиум марка щото там вече разликите в поведението стават по-големи . Ама на 10+ годишна кола с размер 13 или 14 да сложиш най-скъпата гума няма смисъл, никакъв .
trustworthy
13-10-2009, 13:26
...Няма спор че един Good Year или Dunlop биха били малко по-добри но мисля че при малките размери гуми разликата м/у премиум марки и други не е чак толкова голяма .Виж ,при по-голям размер 16 или по-голям никога не бих сложил друго освен премиум марка щото там вече разликите в поведението стават по-големи ...
Чакай сега! То освен диаметър, тея гуми имат и други размери. Нали не мислиш, че като си с 16-ки на королата, си влезнал в по-високия клас ;) Предполагам, че си я купил с дънлопите за оригинално вграждане 205/55/16. Ако е така, караш с най-евтиния размер гуми за тоя цолаж. Къде си тръгнал да се биеш в гърдите ;) Купи си лексус с 18-ки и тогава седни да обясняваш кои гуми са по-добри - от 300 лв или от 500+ бройката.
Освен това между 13, 14 и 16 има един друг размер - 15". Аз моята грохнала кошница я карам със същата марка и модел като твоята японска каляска, но 195/55/15 (а хем колата ми по твои думи струваше колкото гумите на твоята - ако си спомняш, дето се изхвърляше преди време). Разликата м/у 205/55/16 и 195/55/15 беше 5-10лв. Гледам, че алфата си я карал с 'премиум' гуми все :). Кажи ми сега, не заслужават ли тези италиянски кошници добри гуми или просто опира и до възможности работата?
майне клайне тук с куку си спорим за разни работи ти къде си слагаш дупето и грохналата кола .
карам с йокохама а не с твоя най-евтин дънлоп .
като си махнеш гумите колата ти пак струва колкото моите летни + зимни гуми :naughty:
виж ако и напълниш догоре резервоара може да дойдат на кантар нещата :respect:
ФЕРАРИСТ
13-10-2009, 20:11
като си махнеш гумите колата ти пак струва колкото моите летни + зимни гуми :naughty:
А ако сложи добавка в бензина сигурно ще е едни гърди напред......
С добавката ме удря в земята :gayfight:
ама това до пролетаа само ,щото съм нагласил вече комплектче Michelin Sport 225/45/17 + джантета , чак ме сърбят ръцете сега да ги сложа ама няма смисъл че скоро зимните ще се слагат. :cold:
Ама на 10+ годишна кола с размер 13 или 14 да сложиш най-скъпата гума няма смисъл, никакъв .
Айде бе. Аз моята 15-годишна кола я карам с Йокохама С-драйв 195/60/14, които по магазините бяха по 130-140 лева парчето. За зимата мисля да и купувам Дънлоп. А смей ми се сега.:drinking:
ама това до пролетаа само ,щото съм нагласил вече комплектче Michelin Sport 225/45/17 + джантета...
:offtopic: Тия на супрата ли ще ги слагш или на селиката, че не разбрах... :offtopic:
thecleaner
14-10-2009, 00:59
майне клайне тук с куку си спорим за разни работи ти къде си слагаш дупето и грохналата кола .
Колега колега, твойта кола е най най, нашите са варели, ти си най-хубавата кола и най-хубавите гуми. Аз пък съм сигурен че на моита 9 годишна кошница гумите са и по добри от най-добрите гуми които си виждал някога :naughty: Ако не вярваш може някои път да доидеш на някоя среща да ти демонстрирам как грозната Алфа ще те направи смешен кефти на драг, кефти на магистрала, ако искаш на сняг, абе както и където кажеш. Ако кажеш може и да спираме, ти си избираш. На клавиатурата си силен иначе истински майстор на спорта.
Стига с тоя сфикнс сте се занимавали ... не разбрахте ли, че така го почесвате дето го сърби ...?!
Айде бе. Аз моята 15-годишна кола я карам с Йокохама С-драйв 195/60/14, които по магазините бяха по 130-140 лева парчето. За зимата мисля да и купувам Дънлоп. А смей ми се сега.:drinking:
за летните добре си направил че си взел хубави гуми , ама за тоя размер (14), ако си мислиш че ще има голяма разлика м/у зимни Дънлоп и Дебица примерно си се излъгал .
---------- Post added at 06:29 ---------- Previous post was at 06:27 ----------
:offtopic: Тия на супрата ли ще ги слагш или на селиката, че не разбрах... :offtopic:
на Королата ще ги слагам , това са си спортни гуми ама просто такива гуми +джанти ми изпаднаха безплатно .
мда, имат си много красива шарка :thumbup:
---------- Post added at 06:38 ---------- Previous post was at 06:29 ----------
Колега колега, твойта кола е най най, нашите са варели, ти си най-хубавата кола и най-хубавите гуми. Аз пък съм сигурен че на моита 9 годишна кошница гумите са и по добри от най-добрите гуми които си виждал някога :naughty: Ако не вярваш може някои път да доидеш на някоя среща да ти демонстрирам как грозната Алфа ще те направи смешен кефти на драг, кефти на магистрала, ако искаш на сняг, абе както и където кажеш. Ако кажеш може и да спираме, ти си избираш. На клавиатурата си силен иначе истински майстор на спорта.
аууу и каква е тая извънземна гума дето не съм я виждал :blah:. нещото което със сигурност не съм това е майстор на спорта , не се и правя на такъв .А ти с твоите претенции , пък ако си мислиш че с твойто смешно 1.8 ТС караш нещо което наподобява спортна кола.... :spell:
trustworthy
14-10-2009, 10:01
Аз не знам дали си слагам дупето, но моят другарски съвет е да ме приближаваш заднишком откъм обратната ми страна.
Стана ли ти ясно, че тука не можеш да впечатлиш хората с 'извънземните' си гуми, защото явно от тоя форум едва сега научи, че и на 'грохналите коли' се слагали скъпи гуми, колкото и да не може да ти го побере главицата. Защото тези коли вдигат същата максимална скорост, че и доста над тази на твоите 'лексуси' и имат нужда да спират бързо.
Иглеждаш ми на свестен момък. Хубави тойотки си си накупил, страхотни безплатни гуми си им намерил. Карай си ги със здраве, но си спести съветите тук, как да открием топлата вода, щото ние отдавна се къпем с нея.;)
thecleaner
14-10-2009, 10:01
аууу и каква е тая извънземна гума дето не съм я виждал :blah:. нещото което със сигурност не съм това е майстор на спорта , не се и правя на такъв .А ти с твоите претенции , пък ако си мислиш че с твойто смешно 1.8 ТС караш нещо което наподобява спортна кола.... :spell:
Ей това ми е лятната гума http://toyotires.bg/tire.php?id=7
с това ще карам тая зима http://www.conti-online.com/generator/www/de/en/continental/automobile/themes/pcar/winter/contiwintercontact_ts_830/contiwintercontact_ts_830_en.html, да вметна че гуми си купувам само чисто нови по 4бр., размера е 205/55/16. Претендирам че с смешната си кола, обута в един от двата чифта гуми според сезона ще тръгвам, спирам, вървя по бързо пък ти си карай Тойотата и се радвай къв голем гъзар си. Спора може да продължи само на път, писта и т.н. иначе ставаш смешен.
DerMeister
14-10-2009, 10:16
Хаха, тва беше най-комплексарското изказване, което напоследък засичам. Ако невероятната ти Тойота те кара да се чувстваш по-висш, супер, ама да знаеш, че имаш някакви по-дълбоки проблеми. За да не се отклонявам от темата, я разкажи, ако не са ти безплатни невероятните гуми и 17ки джанти, къде е смисълът да сложиш на тоя D4D изтребител такива гуми? Може би за Нюрбургринг ти трябват? Щото освен по-висок разход, кво постигаш?
тук за гуми си говорим нали така , ся че много хора имат комплекс от Тойота аз какво да направя :blah:
Някой някъде в тая тема да е видял да споменавам некъде Тойота ??????????????????????????????????
Ако някой от заслепените от комплекси колеги прочете какво съм написъл ще вникне малко в думите ми ама никой не чете , аз какво да направя като не четете :blah:
Съвсем ясно написах и сега ще се цитирам себе си :
"
Аз съм карал на размер 185/60/14 и с Дебица и с Корморам , Дебицата я изтърках от каране , корморана го крах 2 години и после продадох и колата и гумите . Нито с Дебицата нито с Корморана ( зимни) съм имал някакви проблеми , нито на сяг , нито на сухо нито на магистрала .... Няма спор че един Good Year или Dunlop биха били малко по-добри но мисля че при малките размери гуми разликата м/у премиум марки и други не е чак толкова голяма .Виж ,при по-голям размер 16 или по-голям никога не бих сложил друго освен премиум марка щото там вече разликите в поведението стават по-големи . Ама на 10+ годишна кола с размер 13 или 14 да сложиш най-скъпата гума няма смисъл, никакъв .
"
ся колко трябва да си заблуден и заслепен от комплекси да не вникнеш в нещо толкова елементарно и просто написано ????????? и да почнеш да подскачаш че и старата ти Алфата видиш ли и тя била с 16 ки хубави гуми , аз нещо друго да съм казал ????????????
trustworthy
14-10-2009, 13:28
Добре де, кажи ми сега аз, с моите 15-ки, към коя група спадам? Или има също значение дали съм ги купил или са безплатни?
.... Ама на 10+ годишна кола с размер 13 или 14 да сложиш най-скъпата гума няма смисъл, никакъв . ..
все си мисля че физиката няма два дяла за нови и стари МПС-та. При 90км/ч в бърз завой, каква е разликата от годините на МПС-то. Има стари МПС-та, които ускоряват и спират по-бързо от чисто нови.
17 ските ги правят с космическа технология, а 13 и 14 са ширпотреба?
Добре де, кажи ми сега аз, с моите 15-ки, към коя група спадам? Или има също значение дали съм ги купил или са безплатни?
към която си харесаш , по-добре към по-горната , пък ако са ти безплатни и 16 или 17 си сложи ;)
ама това до пролетаа само ,щото съм нагласил вече комплектче Michelin Sport 225/45/17 + джантета , чак ме сърбят ръцете сега да ги сложа ама няма смисъл че скоро зимните ще се слагат. :cold:
Хм че тя твойта кола ще може ли да ги завърти тия мега големи гуми :strong:
все си мисля че физиката няма два дяла за нови и стари МПС-та. При 90км/ч в бърз завой, каква е разликата от годините на МПС-то. Има стари МПС-та, които ускоряват и спират по-бързо от чисто нови.
17 ските ги правят с космическа технология, а 13 и 14 са ширпотреба?
какво нямала физиката ??? При 90 в бърз завой има огромна разлика в зависимост от годините на МПС то и съответно колко му е амортизирана ходовата част
ти да си забелязвал че 13 и 14 гумите се слагат на малки, леки и бавни коли а 16 17 и нагоре на доста по-големи ,тежки и бързи коли ???? Дали няма разлика а ?
пак твоята приятелка физиката е замесена ;)
---------- Post added at 11:58 ---------- Previous post was at 11:56 ----------
Хм че тя твойта кола ще може ли да ги завърти тия мега големи гуми :strong:
свалени са от същата кола като моята така че е доказано че може ;)
какво нямала физиката ??? При 90 в бърз завой има огромна разлика в зависимост от годините на МПС то и съответно колко му е амортизирана ходовата част
........и за това на старите коли им трябват по-добри гуми!!!!!!!!!!!
и сликове от F1 да им сложиш ,като имат луфтове по носачи , шарнири ,пружини, амортисъори , рейки, накрайници и какво ли още не пак няма да свърши работа ......
и сликове от F1 да им сложиш ,като имат луфтове по носачи , шарнири ,пружини, амортисъори , рейки, накрайници и какво ли още не пак няма да свърши работа ......
Това няма нищо общо с годините на автомобила, а с подръжката му!
Няма значение дали има нещо общо или не, важното е да купуваш, това е идеята на съвременното общество и това мислене се развива постоянно във всички области.И много хора им се вързват, особено масовия комплексар.
Естествено и работещите в тая сфера, купувай си кола през две години и гуми през месец и ще си супер:) И физиката това казва, сега чакам и ядреният и клон да бъде включен в доводите относно гумите и новите автомобили:devil:
А ние всички караме с по 250 км в час, ежедневно, минимум по 300 км на ден и то с кола напълнена до козирката.
Няма значение дали има нещо общо или не, важното е да купуваш, това е идеята на съвременното общество и това мислене се развива постоянно във всички области.И много хора им се вързват, особено тия които са комплексари или нямат изграден мироглед към света.Естествено и работещите в тая сфера, купувай си кола през две години и гуми през месец и ще си супер:) И физиката това казва, сега чакам и ядреният и раздел да се бъде включен в доводите относно гумите и новите автомобили:devil:
А ние всички караме с по 250 км в час, ежедневно, минимум по 300 км на ден и то с кола напълнена до козирката.
Е айде сега :). По-добрите гуми са си по-добри и при 250 км/ч и при 50 км/ч. Както си караш с 40, от близката пресечка ще ти гепи някой предимството, когато вече си доста близо и въпреки ниската скорост пак ще има поне един метър разлика в спирачния път между евтините и скъпите гуми. А това може да е единствения метър на който ще си спрял от другата кола :) Никой не казва че трябва да си купуваш на две години нова кола и по два чифта гуми на сезон. Качествените гуми спокойно карат по 3 сезона.
А пък моята кола я купих с едни мишлени, които бяха на 5-6 години и бяха поопечени въпреки, че имаха доста грайфер. Да ти кажа въпреки годините им, съм убеден, че можеха да бият, като сцепление някои 14-ки от по 60-70 лв. парчето :) На мнение съм, че един-два пъти отърваха алфата от близка среща с твърда повърхност, колкото и да си внимаваш, винаги може да попаднеш в ситуация. Е, за по-сигурно ги смених с едни Bridgestone ;)
Няма лошо, просто съм против абсюлютизирането.Разбира се, че има добри и по лоши гуми, но и има значени как и колко се кара.:thumbup:
Няма лошо, просто съм против абсюлютизирането.Разбира се, че има добри и по лоши гуми, но и има значени как и колко се кара.:thumbup:
И ти си прав, има значение и стила на каране. Но честно казано, аз се имам за доста спокоен карач. Не настъпвам до дупка където ми падне, не правя резки движения, ако не се налага, в общи линии не си търся белята. И въпреки това си купих скъпи гуми, на които в действителност рядко ползвам възможностите, щото не се правя на Шумахер :). За един сезон с тях, един-два пъти ми се е наложило да спра много бързо, но честно да ти кажа, дори и един път да съм усетил разликата между тях и по-евтинтие, 150-те лева, които съм дал в повече за 4-те гуми са си заслужавали :) Но, в края на краищата всеки знае за себе си какви гуми са най-подходящи за него :)
За гуми и обувки не трябва да се скъпи човек, особено ако ги използва, аз наблягам на обувките ;-), по колата съм хвърил бая пари също, дотук ми е почти на цената на нова шкода джуниър, но с моето каране 400 лв за гуми са ми достъчни
Това няма нищо общо с годините на автомобила, а с подръжката му!
има има
ФЕРАРИСТ
14-10-2009, 22:08
Има, ако ти гние купето.....:)
Е айде сега :). По-добрите гуми са си по-добри и при 250 км/ч и при 50 км/ч. Както си караш с 40, от близката пресечка ще ти гепи някой предимството, когато вече си доста близо и въпреки ниската скорост пак ще има поне един метър разлика в спирачния път между евтините и скъпите гуми...
И какво като има 1 метър разлика? Разликата в спирачния път между кадърния и некадърния шофер при тая скорост е поне 10 м, така че всичко зависи от задкормилното устройство. Превъзнасяйте колкото си искате скъпите гуми, аз съм се убедил в следното:
1. "Скъпо" не значи непременно "добро" - има сума ти модели на Конти, които бият Мишлена във всички тестове, а са по-евтини;
2. Ако никога не караш екстремно, нямаш нужда от супер гуми; и
3. Като взема да се вманиачавам на тема перформанс на гумите, сам си напомням, че поне 4 месеца карам същата кола на сух асфалт със зимни гуми, те се държат по-зле и от най-евтината марка летни и въпреки това успявам да овладея колата - просто човек си усеща колко могат гумите и се нагажда според това.
Това значи, че ако сложа евтина марка най-много да я псувам от време навреме щото не ми прави кеф, но в никакъв случай не значи че ще се пребия - пак опираме до задкормилното устройство.
DerMeister
15-10-2009, 10:42
И какво като има 1 метър разлика? Разликата в спирачния път между кадърния и некадърния шофер при тая скорост е поне 10 м, така че всичко зависи от задкормилното устройство.
2. Ако никога не караш екстремно, нямаш нужда от супер гуми;
Демек при един и също шофьор и адекватна реакция, си остава 1 метър разлика в полза на хубавите гуми, което е достатъчно да ти спести една смяна на фарове, капак, броня и т.н.
Демек при един и също шофьор и адекватна реакция, си остава 1 метър разлика в полза на хубавите гуми, което е достатъчно да ти спести една смяна на фарове, капак, броня и т.н.
Ако въпросният шофьор има капка акъл и умения, ще кара по различен начин с двата вида гуми.
DerMeister
15-10-2009, 10:58
Ако въпросният шофьор има капка акъл и умения, ще кара по различен начин с двата вида гуми.
Е това е така, ама вече отиваме в големи условности и глупости. По тая логика можеш да спестиш от ABS, гуми, екстри и т.н. , защото ще внимаваш и общо взето кво си тръгнал да караш...
И какво като има 1 метър разлика? Разликата в спирачния път между кадърния и некадърния шофер при тая скорост е поне 10 м, така че всичко зависи от задкормилното устройство. Превъзнасяйте колкото си искате скъпите гуми, аз съм се убедил в следното:
1. "Скъпо" не значи непременно "добро" - има сума ти модели на Конти, които бият Мишлена във всички тестове, а са по-евтини;
2. Ако никога не караш екстремно, нямаш нужда от супер гуми; и
3. Като взема да се вманиачавам на тема перформанс на гумите, сам си напомням, че поне 4 месеца карам същата кола на сух асфалт със зимни гуми, те се държат по-зле и от най-евтината марка летни и въпреки това успявам да овладея колата - просто човек си усеща колко могат гумите и се нагажда според това.
С 40 км/ч и 10 метра удължаване в спирачния път, трябва или кадърния шофьор за който говориш да е магьосник и да може да спира на място, или некадърния да не може изобщо да кара и при всяка необходимост от бързо спиране да блокира гумите на момента и след като е разбрал че ги е блокирал да продалжавада още по-силно да натиска спирачката за да не вземат да хванат случайно :) Освен това казах поне едим метър, за да не се изхвърлям. Всъщност при един и същ "добър" шофьор, и при тази скорост, предполагам че разликата в гуми от 120 лева и такива от 70 лв (за 14-ки говоря щото съм с такива и само на тях следя цените), ще е 2-3 метра, което не е малко колкото и да си добър. Просто има ситуации в които колкото и внимателно да караш и колкото и добре да спираш, някой просто ти изкача отпред без да ти остави място и тогава тия метри могат да се окажат решаващи. Да не говорим за другите качества на гумите, като склонност към аквапланинг примерно, при който отново по-добрите си остават по-добри.
А по номерацията:
1. Ако сранвяваш Конти и Мишлен, много ясно, че ще ти се види Конти евтин. Ама ако сравняваме Конти с Дебица и Блекстон, Континентала си е скъп от всякъде. Като казах "скъпи" и "евтини", под евтини разбирам тия, които наистина са бюджетни марки, а не най-евтините от скъпите ;) А на всички ни е известно, че бюджетните модели са по-зле и от Конти и Мишлен независимо коя от двете е по-скъпа :)
2.Ако не караш екстремно, нямаш нужда от супер гуми, но от време на време, макар и рядко имаш нужда от добри гуми. Моите гуми (Bridgestone Turanza) не са "супер" гуми, не са спортен модел, нямат V-образни канали и не ги намирам за "супер" гуми. Но са добри туринг гуми, за ежедневно каране, на къси и дълги разстояния. Убеден съм, че са доста по-добри от гуми в същия клас с почти два пъти по-ниска цена. Все пак аз не казвам, че трябва да наслагаме на всички малолитражки нископрофилни 18-ки с джанти от Мазерати и да даваме цялата газ на всяко кръстовище за да ползваме потенциала на гумите си. Просто казах, че има ситуации в които малко по-добрите гуми, могат да изплатят по-високата си цена.
3. За третото си прав :)
Е това е така, ама вече отиваме в големи условности и глупости. По тая логика можеш да спестиш от ABS, гуми, екстри и т.н. , защото ще внимаваш и общо взето кво си тръгнал да караш...
НЕ. Не говоря за това.
Вариант 1: некадърен шофер, кара с 20 и няма реакции - при тази скорост и при слабото време за реакция марката на гумите почти не оказва влияние.
Вариант 2: кадърен шофер, но кара с 20 - на 2-рия ден свиква с новите гуми и вече инстинктивно пази съответната дистанция - при хубавата марка гуми по-малка, при евтината - по-голяма. Марката на гумите пак остава без значение.
Вариант 3: нахакан рацер, кара с 200 на бронята на предния, тирове започват да се изпреварват и той скача на спирачките за да намали на 80 или пък на двулентов път взима завоя със 160 - е, на такъв му трябват възможно най-добрите гуми, щото иначе се е убил.
Вариант 4: опитен шофер, но обича да настъпва и да докарва колата до предела на възможностите - често изпреварва, взима завоите с колкото позволяват възможностите на колата и т.н. На някои от завоите към Доспат например и с 60 си на предела (зависи и от колата). На такъв пак му трябват добри гуми, но и с по-лошите няма да се убие.
И така, варианти безброй. Пак повтарям: за всеки влак си има пътници. И понеже някои не се сещат за какво говоря: престанете да налагате своята истина на всички останали. Ако аз съм стигнал до някакъв извод относно това с какви гуми да карам и да речем този избор е най-добрият за мен, това не значи, че той е най-добрият и за всички останали.
...Но, в края на краищата всеки знае за себе си какви гуми са най-подходящи за него :)
Пак повтарям: за всеки влак си има пътници. И понеже някои не се сещат за какво говоря: престанете да налагате своята истина на всички останали. Ако аз съм стигнал до някакъв извод относно това с какви гуми да карам и да речем този избор е най-добрият за мен, това не значи, че той е най-добрият и за всички останали.
Абсолютно си прав, че всеки може да си прецени за себе си, но това не значи, че е валидно за останалите. Но все пак им има истини които са лични (като преценката кои гуми са по-подходящи за теб) и такива които са неоспорими - например може да се измери количествено, в метри, коя гума спира по-добре. Което не значи, че това е твоята гума, всеки държи на различни неща. На някой може да не му пука за спирането, а да иска да е тиха, друг да се износва бавно, така, че прав си, всеки влак си има пътници. Все пак ние нищо не налагаме на никого, просто обсъждаме вариантите и разликите между тях, а от там нататък всеки сам си решава. Далеч съм от мисълта да казвам на някого "ей с тия гуми ше караш пич, щото така съм решил аз" :)
П.С. За варианта с рацера - такива варианти не заслужават обсъждане, ако ще и със сликове да е излязъл на пътя :)
DerMeister
15-10-2009, 12:33
Вариант 2: кадърен шофер, но кара с 20 - на 2-рия ден свиква с новите гуми и вече инстинктивно пази съответната дистанция - при хубавата марка гуми по-малка, при евтината - по-голяма. Марката на гумите пак остава без значение.
И така, варианти безброй. Пак повтарям: за всеки влак си има пътници. И понеже някои не се сещат за какво говоря: престанете да налагате своята истина на всички останали. Ако аз съм стигнал до някакъв извод относно това с какви гуми да карам и да речем този избор е най-добрият за мен, това не значи, че той е най-добрият и за всички останали.
Аз не мога да разбера защо всеки решава, че му се налага нещо и почва да защитава и да се обижда. Ти си изказваш мнението, аз своете и водим дискусия. :roll:
Та за т.2, марката на гумите остава без значение до момента, в който някой не му изкача от пряката без предимство. Това е рискът, който всеки трябва да прецени за себе си, както ти казваш.
Аз не мога да разбера защо всеки решава, че му се налага нещо...
Защото темата е пълна с постове от сорта "абе истината е ...", "абе най-добре ...", което дори да не е опит за налагане е прекалено обобщаване, от което никой няма полза. Освен това за 11 страници тема трябваше да има някакво развитие, например "за такива и такива шофери - това и това е подходящо, за другите - еди кое си" и т.н.
...и почва да защитава и да се обижда. Ти си изказваш мнението, аз своете и водим дискусия. :roll:
Нито се обиждам, нито се защитавам, нито имам нужда от това. Просто участвам в дискусията. Опитах се да изложа по-подробно позицията си.
...Та за т.2, марката на гумите остава без значение до момента, в който някой не му изкача от пряката без предимство...
На това вече отговорих, но ще перифразирам: ако шофьорът не е способен да реагира адекватно в такава ситуация, и самолетни гуми няма да го спасят. Ако пък е способен, ще се справи и с не толкова добри гуми.
А може да се каже и така: хубавата гума не може да компенсира некадърността на шофьора, докато обратното е възможно - кадърността на шофьора може да компенсира посредствената, та дори и калпавата гума.
Така че марката на гумите остава без значение дори и след момента, в който Бай Ганьо изскача от пряката без предимство.
DerMeister
15-10-2009, 14:46
кадърността на шофьора може да компенсира посредствената, та дори и калпавата гума.
Дай и аз да се перифразирам пак, защото говориш вярни и логични неща, но изпускаш един единствен момент:
Как по-точно ще компенсираш 1 метър допълнителен спирачен път при една и съща скорост, едно и също време за реакция и едни и същи атмосферни условия, и една и съща ситуация на пътя(караш с 50км/ч и ти изкача някой от пряката)?
П.П. Отговор: С лошите гуми ще карам с 40км/ч, за да компенсирам, не се приема за коректен.
...Как по-точно ще компенсираш 1 метър допълнителен спирачен път при една и съща скорост, едно и също време за реакция и едни и същи атмосферни условия, и една и съща ситуация на пътя(караш с 50км/ч и ти изкача някой от пряката)?
П.П. Отговор: С лошите гуми ще карам с 40км/ч, за да компенсирам, не се приема за коректен.
Какво значи "не се приема за коректен"? Отговорът е точно в този смисъл, макар и не буквално. Давам за пример себе си:
Всяка година карам около 5-6 месеца със зимни гуми и 6-7 месеца с летни. Като сложа зимните през ноември на първото спиране усещам разликата и започвам да се нагаждам. Не, не гледам километража или нещо подобно, просто човек си усеща колата и свиква с промяната, а оттам нататък всичко си идва на мястото - дистанция, скорост и т.н.
Има и друг момент, но той не е за тази тема. ВИНАГИ очаквам някой кретен да изскочи от пряката. Нещо повече, кретенът/ката излиза от пряка на бул. България примерно и не свива веднага в дясната лента, а пресича и трите и застава напряко на булеварда така, че да не можеш от никъде да го заобиколиш. След малко вижда, че идваш към него и вместо да се изнесе бързо, изпада в паника и още няколко секунди стои там, запречил булеварда. И всичко това се случва, само защото кретенът/ката иска 8-9 светофара по-надолу да завива наляво :)
Мисълта ми е, че това са реалностите и човек трябва да се съобразява с тях. На фона на всичко останало, с което щем не щем се съобразяваме, съобразяването с поведението на колата според гумите си става навик и даже не го и мислиш, а си идва от самосебе си.
Какво значи "не се приема за коректен"? Отговорът е точно в този смисъл, макар и не буквално. Давам за пример себе си:
Всяка година карам около 5-6 месеца със зимни гуми и 6-7 месеца с летни. Като сложа зимните през ноември на първото спиране усещам разликата и започвам да се нагаждам. Не, не гледам километража или нещо подобно, просто човек си усеща колата и свиква с промяната, а оттам нататък всичко си идва на мястото - дистанция, скорост и т.н....
В края на краищата се оказва, че в тоя спор всеки е прав. Което звучи малко като противоречие, но е възможно, защтото май всъщност не спорим, а говорим за съвсем различни неща :)
SPEEDY-SD
15-10-2009, 23:11
Новото си е ново!По-добре да дам повече пари и да си знам че няма да имам проблеми поне 2- 3 сезена.Втора ръка:?....- недейте! Но всеки си има мниние;)
Хайде и аз да дам мнение: най-добре нова зимна гума в зависомост от възможностите на купувача. Но при всички положения, по-добре зимни втора ръка, от колкото летни. На сухо всички тестове дават приемливи резултати, но като падне снегът и трябва да се прибираш по-добре да си със стари зимни гуми от колкото някакви летни гуми :waving:
Колеги дали този Дот не е една заблуда.
Нямах финансова възможност и си купих гуми на старо дот 03(немога още да изкажа мнение защото не съм ги сложил).
Навсякъде се пише и се говори че гумата старее ,втвардява се и прочие,но дали това не е само един рекламен трик за да си копуваме по нови гуми.
Имам приятел Гумаджия при които ще ги сменям и миналия уикенд реших да мина да му покажа гумите които съм взел и да чуя неговото мнение.
Та той ми каза така ,всичко след 2000 година е добре.
Този дот не го гледай,защото всички вече само него гледат ,вече като минат 2 3 години откакто е произведена гумата ,никой не я иска затова се налага пренабиване на дота и една гума произведена например 2005 изведнъж става на 2007 примерно.
Надявам се че не съм згрешил като съм взел гума 2003 за 25 лева вместо същата 2007 за 250,това ще го разберем тази зима.
Ами ДОТ-а въобще не е заблуда. Карал съм всякакви гуми, и новото си е ново. И при зимните и при летните положението е еднакво. Хубави гуми първата година са перфектни, втората са ОК, третата стават и от тук натам положението не е розово нищо общо нямат с нова гума.Евтините марки изкарват добре един сезон и после са колкото да се каже че имаш гуми. Лошото е че освен ДОТ-а при гуми втора употреба не се знае как и къде са карани, ако се вземе зимна гума дори ДОТ 08 но е карана и при топло време то тя се е скапала вече макар и да има много грайфер. Та това че нямало значение е измислица на гумаджиите защото немогат да си продават вкоравилите се стари гуми. И за мен е по добре ако човек няма възможност да купува летни зимни, да купи едни нови хубави всесезонни гуми с които да е малко по внимателен и да няма грижи.
Поради интересната тема, да си кажа и аз мнението, ще си купя 4 нови зимни гуми, не защото ми се дават толкова пари, а защото така съм решил и до сега само нови гуми купувам, ще ме питате за близо 10г. каране и само 3 коли(и 3 ги имам, само 2 се карат сега), колко ли пъти съм купувал нови гуми, е само 2, така, моят избор е лесен, въпроса е някой карал Debica Frigo 2 195/65 R15 91T да си каже обективното мнение, защото цена от 84лв./ бр., просто си плачат за взимане.
digitalundgrd
17-10-2009, 00:25
Аз ще ти пиша и тук :)
Та може би ще се потретя в темата, но ще синтезирам :
Гумите са добри за тези пари...Представляват старата шарка на Гууд иър ултрагрип ( ако не се лъжа ултрагрип 5).
Плюсове :
+ Цената
+ Мн добре "копаят" пресен и неутъпкан сняг (не са ме предавали нито в градските неизринати улици, нито на магистрала, нито по планински пътища)
+ Возят "мекичко"
Минуси :
- Има какво да се желае от поведението им само на "мокро" и "сухо", без сняг...
- Малко шумни ми идват поне на мен
- Не стават за агресивен тип шофиране или поне на мен така ми се струва...
Фулда, Континентал, Дънлоп или Гудиър? Искам мнения на хора, които: 1. Имат впечатления от поне две от марките и 2. Имаме подобен, т.е. умерено агресивен стил на шофиране.
Аз ще ти пиша и тук :)
...
Това беше последния пирон за мен, мисля, че ще имаме сделка тези дни за новите ми зимни гуми.
Фулда, Континентал, Дънлоп или Гудиър? Искам мнения на хора, които: 1. Имат впечатления от поне две от марките и 2. Имаме подобен, т.е. умерено агресивен стил на шофиране.
Карал съм Фулда Кристал Супремо и Конти Викинг Контакт - и 2-та модела са много добри. Фулдата съм я карал отдавна, та може вече да е изостанала малко в сравнение с Конти. Пак бих взел някоя от тези 2-те марки, защото се съмнявам, че другите 2 са толкова по-добри, че да си струва разликата в цената.
Поради интересната тема, да си кажа и аз мнението, ще си купя 4 нови зимни гуми, не защото ми се дават толкова пари, а защото така съм решил и до сега само нови гуми купувам, ще ме питате за близо 10г. каране и само 3 коли(и 3 ги имам, само 2 се карат сега), колко ли пъти съм купувал нови гуми, е само 2, така, моят избор е лесен, въпроса е някой карал Debica Frigo 2 195/65 R15 91T да си каже обективното мнение, защото цена от 84лв./ бр., просто си плачат за взимане.
колега, аз имам дебица фриго 175/65/14 и смея да твърдя,че гумите са много добри.това е стария модел на Фриго 2. вярно е, че са около средния клас, но просто нямах 420лв за 4 Клебера, а си взех 4 Дебица по 74лв. миналия октомври.
по новините днес казаха, че гумите са поевтинели в сравнение с миналата година от 3 до 5 %..
Темата малко нагоре.
Цените наистина са по ниски тази година.
175/65/14 - BF Googrich Winter - 80 лв
185/65/15 - BF Googrich Winter - 90 лв
Цените са с отстъпка, но разликата между 14-ки и 15-ки е само 10 лв :clap2:
Гумите са с новата шарка.
http://koleso.topof.ru/files/bfgoodrich_g-force-winter.jpg
Карам с такива зимни и летни и стават. Не са най-добрите, но за цената са си много добър избор.
и четох доста руски тестове.
Адак тества на сухо, мокро и сняг.
Руснаците на лед, сняг и мокро :)
http://www.autoreview.ru/archive/2009/19/wintertyres/
Общо взето тука ни продават всесезонни гуми. И който смята да ходи по планините да си вземе нещо по сериозно, а не Мишелин алпин примерно.
и четох доста руски тестове.
Адак тества на сухо, мокро и сняг.
Руснаците на лед, сняг и мокро :)
http://www.autoreview.ru/archive/2009/19/wintertyres/
Общо взето тука ни продават всесезонни гуми. И който смята да ходи по планините да си вземе нещо по сериозно, а не Мишелин алпин примерно.
Да . НО гумите с най висока оценка са със шипове - а те не са разрешени в България .
Карал съм с такива със шипове (не БГ разбира се) вършат наистина чудеса , но искат да има много сняг и лед . А на мокър асвалт все едно си със летни гуми на лед . Да не говорим колко са шумни а ние сме капризни на тази тема .