View Full Version : разход 95 обикновен vs 95 vp
искам да споделя с вас едни дребнави сметки,които правих последните няколко дни! Наложими се седмица да пътувам всеки ден София-Ботевград-София и понеже бях ограничен във финансираното гориво реших да я позасеча колко и как гори като през целия път не съм вдигал повече от 100км в 4ас или по скоро не съм минавал 3хил. обора , пътувах в София до Мусагеница през околовръстното и обратно до Ботевград! С празен резервоар с почти никаква резерва сипвам 27л 95 обикновен и карам до 290км , светка ми ламптата и на резерва карам до 335км. ,след това сипвам 25л 95 vp Шел и карам до 350км и 4ак тогава ми светва резервата като с резервата карам до 400 и 4ак тогава зареждам! Алфата е 156 1.6 двигателя. За пръв път правя някаки по сериозни сметки и излиза че за едни и същи пари получаваш по малко литри но минава доста повече км! Подчертавам пътя скоростта и трафика са еднакви по време на цялото пътуване! Някой има ли подобни впечатления от това гориво или аз нещо съм се объркал!?:big_bow_down:
Едно време съм засякъл разлика в разхода от около 1/2 литър в полза на ВП. Въпреки по-високата цена, на ВП , по- ниският разход балансираше нещата и цента на 100 пробег беше на практика една и съща.
След това почнах да зареждам обикновен бензин от Еко и се оказа, че по нищо не отстъпва на шелл ВП 95- като разход и като вървеж , а цената му е като за обикновен 95.
А иначе ако си мислиш че си направил точна сметка за толкова кратко изминато разстояние - доста сериозно грешиш- тези променливи са много интересни
"празен резервоар с почти никаква резерва" колко е това 3-5-7 литра ?
"лампата на резервата" е нещо толкова абстрактно при
Алфите, така че в никакъв случай не може да бъде някаква база за сравнение. Един път ще ти светне при оставащи 15 литра , другият път при 5.
Единственият метод за точно засичане е - пълно - пълно и то до преливане , а не до изключването на пистолета, караш докат светне лампата и пак повтаряш.
п.с. И пиши по-грамотно, 4 не е буква!
Абсолютно си прав и все пак имам лекото чувство, че 95вп май е по далавера.... ще направя пак засичания и ще видим.... затова и пуснах темата да видя другите на какво мнение са
п.с. а това с "ч" и "4" и мен много ме дразни .... пустини мирковски и "4"атарски години :)
абе младежи, като начало вповер не е 95 октана
ALFADROG
01-10-2009, 00:31
колега моито мнение е
-95 еко велик бензинец. Аз карам с 95еко и ми дава с 20 лв 90км на прекасвачи и пилажи. С 95+ ми дава 60 км. Но наи точно се измерва пълниш до горе,както каза колегата пр00ф не докато изключи пистолета а докато прелее.минаваш 100км влизаш в бензиностанциата и сипваш колкото събере.И ето колко ти дава расход.
Има и такъв. Безоловен 95 V-Power и V-Power Racing са различни бензини. Явно единия си е от нормалния 95 с малко добавка... предполагам около 200 грама на цяла цистерна ;)
такъв е такъв 95 vp
А някой забелязал ли е някъде из Европа (освен БГ) да има V-Power 95 бензин?
Признавам си, поне аз никъде не съм попадал на такова чудо. Може и случайно да е и аз да не съм забелязал, ама...
Навсякъде VPower е само високооктанов обикновено.
Това винаги ми се е струвало интересно, но може и да греша.
А някой забелязал ли е някъде из Европа (освен БГ) да има V-Power 95 бензин?
Признавам си, поне аз никъде не съм попадал на такова чудо. Може и случайно да е и аз да не съм забелязал, ама...
Навсякъде VPower е само високооктанов обикновено.
Това винаги ми се е струвало интересно, но може и да греша.
В Италия от където идват нашите каляски на колонката пище:
SENZA PIOMBO - без оловен и DIESEL - това е .
Няма пауъри ,няма мауъри.Всеки това зарежда.
Има и мн мн мн малки изключения ,но масовото е бензин и дизел.
Няма смисъл да казвам,че горивата нямат НИЩО ОБЩО с нашите.
Едно време си правех експериминети с по-скъпите горива на ОМВ, на Шел, на Еко и разлика нямаше никаква, нито в разход, нито във вървене. Затова си сипвам 95 и това е.
На алфата немога да го разбера, но на колегата ми на Аудито на ВАГкома има опция да гледаш параметрите на детонационните сензори в реално време. И сме правили експерименти. Наливаме 95 Лукоил, 98 Лукоил и 100 ЕКО. М/у всички бензини се хваща разликата при диагностика. Най-малко детонационно число дава ЕКО 100 въпреки, че е много близко до това на 98 Лукоил. Обаче с 95 разликата е по-голяма. И въпреки че с 95 му дава повече детонационно горене според Вагкома на него пък му се струва, че с 95 колата му върви по-добре от колкото с другите.
Аз не мога да изразя мнение, но това казва той.
М/у другото аз както съм с ремап м/у 95 и 98 не усещам разлика в динамиката, но си зареждам 98. Но когато сипя 100 на ЕКО и колата ми умира. Незнам защо. Може би бензина им застоява доста. В малкия град 100 октанов бензин мисля малко хора си зареждат и може би да остарява... знам ли.
Иначе двама вече ми споделят единия е колегата ми с Ауди А4 1.8Т 150 к. Другия с А6 1.8Т 180 к. , че с 95 Лукоил им вървят колите повече от колкото с 98 Лукоил.
Просто ви споделям мнения.
digitalundgrd
01-10-2009, 09:43
Е, отиди до Търново и зареди от там 100 октана...Наистина има нещо вярно в това. Аз нали съм на газ, но от бензините зареждам само 100 октана В-пауър Рейсинг. Та на мен са ми казвали да не я пълня много, защото изветрявал ;)
DarkKnight
01-10-2009, 09:45
Едно време си правех експериминети с по-скъпите горива на ОМВ, на Шел, на Еко и разлика нямаше никаква, нито в разход, нито във вървене. Затова си сипвам 95 и това е.
Преди съм си правил експерименти с горивата на ОМВ.
На Голф 3 1,8 ми дава разлика около 2 литра на 100 км между 95 и ОМВ 100
На алфата ми даде разлика около 1 л. между скъпата и евтината нафта на ОМВ. А като зареждам в Ромеопетрол и Лукоил ми дава с още около литър по-малък разход (стигал съм и до 6,5/100 градско). Но всичко е доста относително като се има предвид, че седя различно време в задръстванията. Най-много ме учуди когато ми даде под 5 извънградско (бях заредил на Лукоил минах около 600 км извънградско без да се качвам по магистрали и със скорост 90-100 и заредих пак до преливане и по мои сметки ми даде 4,6 л/100км но ми се стува малко невъзможно та за това казвам малко под 5), а с ОМВ скъпата нафта съм падал най-много до 5,5 извънградско
ФЕРАРИСТ
01-10-2009, 10:56
Само 95 слагам, Лукойлски, не виждам особенна разлика....
Катeгорично има разлика във вървенено и разхода между 95 и 100 октана както между дизел и по хубавия дизел и е усезаеме , а аз мисля че всички бензиностанции от масовия тип като Лукойл Омв Шел Петрол предлагат един дол дренки гориво :)
DarkKnight
02-10-2009, 09:26
Катeгорично има разлика във вървенено и разхода между 95 и 100 октана както между дизел и по хубавия дизел и е усезаеме , а аз мисля че всички бензиностанции от масовия тип като Лукойл Омв Шел Петрол предлагат един дол дренки гориво :)
Да ама се редуват кой да го разрежда по малко :roll: