View Full Version : за катализаторите, беднотията и един гастарбайтер
156 m-jet
14-03-2006, 13:00
Колеги,
общо взето, мене ми е все едно какво става с катализаторите в БГ, в краина сметка нито аз нито децата ми го дишат тоя въздух, дишате си го вие, после , защо в БГ сме на ПАРВО место в Европа по Ракови заболявания :!: Дори в Руманиа е ваведен Еуро 3 стандарта и кола с по стара норма не може да се внесе, ако и руманците да се уж по зле от нас :!: Помислете малко, и после ги пишете тея постове. Освен това катализаторите изкарват поне 300.000км като се карат само с безоловен бензин :!:
.
Колеги,
общо взето, мене ми е все едно какво става с катализаторите в БГ, в краина сметка нито аз нито децата ми го дишат тоя въздух, дишате си го вие, после , защо в БГ сме на ПАРВО место в Европа по Ракови заболявания :!: Дори в Руманиа е ваведен Еуро 3 стандарта и кола с по стара норма не може да се внесе, ако и руманците да се уж по зле от нас :!: Помислете малко, и после ги пишете тея постове. Освен това катализаторите изкарват поне 300.000км като се карат само с безоловен бензин :!:
.
Значи докато се движат Трабанти и Варбурзи по улиците първо и докато бензина е с това качество второ екологията е последната дупка на кавала :!:
156 m-jet
14-03-2006, 13:35
Добре , де
ние не може ли да дадем пример, като караме изправни коли и например се сложи малка лепенка на клуба на задното стакло с една детелинка и текст / екологицено циста :D :idea:
Колеги,
.
Колега, ти колко коли си карал на по 300'000км с оригиналния катализатор с който е произведена колата :roll: та се изказа толко компетентно :?:
Или колко коли си карал със сменен катализатор и/или със свален катализатор :?:
А иначе така е лесно да отидеш някъде на готово и да даваш съвети по интернет, нали :?: :!:
Само че, ако работеше за 1000лв на месец и караше Алфа 155 на 10години, щях да те питам, дали би дал две-три месечни заплати за катализатор и децата ти какво щяха да дишат тогава :?
И в този ред на мисли отново да те попитам, ако в България са въведени евронорми, дори Евро4 и ти пушиш по 2 кутии цигари на ден, от какво ще се разболееш :?: от малария или от тендовагинит :roll:
Живей си там където си, ако обичаш и не давай акъл на маймуните, как да ядат банани :idea: :!:
Колеги,
.
То май Румъния отдавна ни подмина поне съдейки по това което казват хора били наскоро там, а колкото до въвеждането на Евро 3 те поне имат вариант да си карат Дачии на много ниски цени за разлика от нас дето не можем да вържем един завод за автомобилостроене тука вече 20 години.
P.s. Дачия я рекламират за 12800 лв с ДДС тук а там е и по евтина дори.
156 m-jet
14-03-2006, 14:04
Колега, ти колко коли си карал на по 300'000км с оригиналния катализатор с който е произведена колата :roll: та се изказа толко компетентно :?:
Или колко коли си карал със сменен катализатор и/или със свален катализатор :?:
А иначе така е лесно да отидеш някъде на готово и да даваш съвети по интернет, нали :?: :!:
Само че, ако работеше за 1000лв на месец и караше Алфа 155 на 10години, щях да те питам, дали би дал две-три месечни заплати за катализатор и децата ти какво щяха да дишат тогава :?
И в този ред на мисли отново да те попитам, ако в България са въведени евронорми, дори Евро4 и ти пушиш по 2 кутии цигари на ден, от какво ще се разболееш :?: от малария или от тендовагинит :roll:
Живей си там където си, ако обичаш и не давай акъл на маймуните, как да ядат банани :idea: :!:
Ами колега, карал сам безброи коли на повеце от 300.000 км, защото ми е такава работата :!:
Катализатора, пак повтарям е поцти вецен ако се кара САМО с безоловен :!:
А примера ти , меко казано е малко глупав...преди да пишеш нещо го премисли, сте ти е от полза, повярваи ми :D
Катализатор втора употреба, за твоита кола струва около 200лева, дори тук в Германия
.
То децата няма какво да ядат - аз да дам 1500 Евро за катализатор - това е средната ГОДИШНА заплата в БГ и да гладувам ли. А и съгласно замерванията - България е с много по-чист въздух от Германия например. А пък за световната екология - по добре първо САЩ да подпишат споразумението от Киото и да вземат да спрат да карат малколитражки от 3000 до 6000 кубика горящи по 20+литра на 100км. Да не говорим че не карат дизели - които са екологично по чисти-поне за CO.
Дали само въздуха е причина за краткия ни живот и заболявания - в много по голяма степен за раковите заболявания вина има стреса. В последно време много японци идват да живеят в БГ, а както е известно в Япония са с най-продължителен живот- та според същите тези Японци България е в пъти по-чиста от Япония. България има и много повече гори (дано все пак не ги унищожим - както са почнали) а Румъния има само малко от Карпатите и равнини.
Искам да карам само нови коли отговарящи на Евро4 и дано някога успея и да опазвам природата- до тогава ще се боря така колкото мога и ще работя в и за България - не съм избягал - тук съм и ще сърбам каквото си надробя.
Айдеееее да действат модовете че и тука се усрахме.....
най-добре да се раздели темата
Ами колега, карал сам безброи коли на повеце от 300.000 км, защото ми е такава работата :!:
Катализатора, пак повтарям е поцти вецен ако се кара САМО с безоловен :!:
А примера ти , меко казано е малко глупав...преди да пишеш нещо го премисли, сте ти е от полза, повярваи ми :D
Катализатор втора употреба, за твоита кола струва около 200лева, дори тук в Германия
Знаех, че това ще кажеш: "карал съм безброй коли на повече от 300'000км" :) и затова ще те попитам, на колко от тях махна катализатора, за да разбереш каква е разликата :?: :!: ама не да го смениш, а да го махнеш изцяло :idea:
И понеже предполагам, че ще кажеш "на нито една, защото тук имаме норми" мога да ти кажа директно:
първо - да не се изказваш толко самоуверено, защото мнението ти не е обективно - помисли над това :idea:
второ - като започнеш да живееш с нашите проблеми, тогава ни давай акъл, как да ги разрешаваме :idea:
трето - когато разбереш примера, който ти дадох по-горе, тогава се прави на много умен и говори кой се излага с писането си, защото факта, че не схващаш от първия път те поставя в неизгодна позиция :roll:
четвърто - най-добре не се връщай повече в България, за да си сигурен, че няма да се разболееш от рак :lol:
пето - прати ми 10 катализатора за мойта кола, да съм сигурен, че ще отговарям на евронормите, като ни приемеТЕ при ВАС в НОРМАЛНИЯ свят, ЕВРОПЕЕЦО от БЪЛГАРИЯ :bg:
156 m-jet
14-03-2006, 15:10
Знам. це има проблеми в БГ
Освен това аклъл не давам, просто изказвам мнение по темата
Аз дори да живея в БГ не бих си махнал катализатора, и там като бях, карах коли с катализатор и то преди много години / е парвата нямаше щото беше трабант :D /
А, що се отнася до ЕС, бади сигурен, це след 10 месеца ще сме в него и нормите барзо барзо сте навлезат......
Там решенията не се влияят от хората дето си махат катализаторите, има и доста хора в БГ които карат нови и / или хубави коли
И не питаи какво Балгария е направила за тебе , а какво ти си направил за нея :!: :!: :!:
За радост забелязвам, це и в този форум има здраво мислещи хора :D
Другите ги има навсякаде, дори и в Германия, ама тях никои не ги пита :D :D :D :D
От кога живееш в чужбина :?:
Мнението ти може да е много правилно и никой не оспорва това, но то е такова за там кадето си ти - тук е неприложимо и неуместно, защото ти не се сблъскваш с нашите проблеми :!:
Мислиш ли, че ако всеки може да кара нова кола в България, ще предпочете да си купи 10 годишна :roll:
Аз карам нова кола и щом изтече гаранцията сигурно ще махна катализатора, но не се гордея с това, просто ще бъда принуден от липсата на средства за нов, който със сигурност няма да струва 200 Евро :!: дано до тогава да се променят нещата, но се съмнявам... :roll:
Да колега - не мисля, че споровете които водим тук са излишни (е вярно - оспамихме темата) не ни разбирай погрешно , че не ценим и не искаме да опазваме природата- само че в условия в които се опитваме да оцелеем, да се чувстваме хора, да пътуваме, да живеем, да работим и дай боже да постигнем нещо е доста назад в приоритетите ни да пазим природата. То и това ще стане - обаче все си мисля че законодателството трябва така да поощтри карането на коли с катализатор , че да ти е по ефтино да си с катализатор или с нова кола. А то какво - данъка на новата кола е много по висок отколкото на кола на 25 годишна жигула. Знаем че няма по добро от това - човек да види ползата от прилагането на дадена мярка директно защото е заинтересован - с поощтрение се постига много повече - отколкото с принуда и налагане на мерки които ограничават. :idea: :idea: :roll: :roll:
Основен проблем според мен е че тука никой нищо не спазва, както и средствата на хората недостигат. Та мисълта ми е следната, защо да си купувам катализатор като Кремиковци например ако знаеш какво бълва лошо ще ти стане и е един от най големите замърсители, но няма кой да го санкционира, защо да слагам катализатор като заводите в Перник нямат един филтър и също са страхотни замърсители, защо да го слагам тоя катализатор като нищо няма да се промени промишлените комплекси пак ще бълват гадости, трабантчетата пак ще пушат, та вместо да дам парите който не са много за някакъв катализатор мога да ги дам за нещо което ще ми е по от полза. Това е положението тука засега ако се спазваха повече законите, наредбите, нормите и т.н от големите нарушители и ние дребните щяхме да сме принудени, но тъй като нищо няма да се промени ако аз сложа катализатор а Кремиковци продължава да бълва съм даже прецакан защото съм отделил необходими за мене пари, а тариката от кремиковци с тия пари дето е трябвало да отдели за екология си е взел някаква 4-етажна виличка на морето, някаква лимузина, подкупил е някой от властта който също сега е я с хотелче я с яхта???????
А това за рака не е много така по скоро сме с много ниска продължителност на живот а това е от 100 фактора, от ниското качество на живот поради недостига на средства, че и от ниската здравна култура и ти да пушиш по 2 кутии арда и да изпиваш по шише домашна ракия със половин кило сланинка няма да изкараш много, но повечето хора точно това правят. Отговори си сам защо.
Без лоши чувства, ама винаги българите се ващат за най дребното а големите неща само в кръчмата ги разбират и ги могат. :wink:
virusalfa
14-03-2006, 19:53
Ето ти катализатори,таман си в конската държава :idea:
http://unifit-daten.de/baseportal/2003/ ... l_kats_uni (http://unifit-daten.de/baseportal/2003/katalysatoren/universal_kats_uni)
Колеги,
.
Значи докато се движат Трабанти и Варбурзи по улиците първо и докато бензина е с това качество второ екологията е последната дупка на кавала :!:
Колега не си прав за Трабантите и Варбузите в Германия също има даже може и да са повече от в БГ
Е аз ще си сложа катализатор дето носи 300к километра и какво? След слагането ще си заредя нещо което му викат бензин и ето ни пак в изходна позиция. Тоест при арабелата да го маха. Нямаме условия да се правим на европейци.
Crusader
15-03-2006, 00:44
Кат си скожат "Кремиковци", "Соди", "Химко" и "Свилоза" катализатори, тогаз и аз припкам за такъв, щот без катализатор ще ми трябват към 15 К годинки, да издишам в атмосферата същото количество CO2 и Pb , което ще издиша всяко едно от гореизброените предприятия за 1 час
Те индустриалните гигати в Немско, издишат райски газ в атмосферата, та основния проблем на Европа са катализаторните устройства на бедните българи....знаеш ли кво си мисля - всичко е рекламен трик целящ да отвърне вниманието на обществото от истинските замърсители а те са много повече made in Germany, France, USA и т.н. от колкото made in Bulgaria!
Та така.... я се поогледай в милата ти Deutschland, дали не се намира накой дет пърди в атмосферата!
Или - да си купиш катализатор от фирма ама не коя да е.. Ех келипир батко давай да внасяме катализатори ама наще няма да се продават щото от някоя агенция мастити чиновници / служители на народа :evil: / ще кажат не отговаряш на нормите и айде още на границата секира или нещо от сорта. Пазарна икономика ХА Ха ХА ,.. . Добре дошли в България. То и в съветския съюз е тей а защо да не е тъй и в Германия?!
Нищо лошо няма момчето да си казва мнението! Това че живее в Германия наистина му дава правото да гледа от друга гледна точка, и да си казва мнението и да коментира, но вие много лично го приемате всичко! Нещо като на комплекс ми се струва че сега и бащата на човека намесихте!!!
Айде със здраве и умната!
Съгласен съм с Пент. Ама всичко това идва от беднотията ни. Не мисля, че щяхме да се палим толкова ако имахме месечен доход 2-3 хил. Евро. :? :? :?
Не мисля, че щяхме да се палим толкова ако имахме месечен доход 2-3 хил. Евро. :? :? :?
а кой e крив че средната заплата е 200 лв? :sick:
Абе я се дръжте всички като големи хора. Да не стане накрая "дошъл горския и ги изгонил"
Кат си скожат "Кремиковци", "Соди", "Химко" и "Свилоза" катализатори, ...
те па тия щото много работат вече ... така че са се самокатализирали ;)
Разбира се,че го приемам лично.Карам 14 год.кола,но съм си я внесъл още през 94.Миналата седмица чаках 2-повтарям,2 дена на опашка за да сменя номерата.И това го прави и баща ми и сигурен съм и повечето от вашите родители.Как няма да съм възмутен и да не го приемам лично.Изнервиха и направиха хората на маймуни с тяхното" като в Европа".А от вън е много лесно.Все едно да се чудиш,защо в някой цигански катун се топлят на печки а не с климатик.
Да не стане накрая "дошъл горския и ги изгонил"
Още един горски вече гледа...така, че внимавайте :evil:
Относно темата, аз до голяма степен подкрепям колегата от Германия. Много голяма част от вас си мислят, че като ни вкарат в ЕС всичко ще успеем да побългарим...и че щели да минат години до като ние станеме като в Германия. То точно поради тази причина предричат и фалит на над 80% от БГските фирми след влизането ни в ЕС...успеех им пожелавам на тези, които си живеят с миселта за побългаряване.
Относно Кремиковци и т.н. Всички имат монтирани филтри, но не ги използват почти, но ще почнат да ги ползват щом влезнеме в ЕС.
На приказки от сорта когато те тогава и ние...Браво бре....значи циганина като спре да си хвърля боклука на улицата тогава и ние ли ще спрем...въпреки, че според мойте наблюдения циганите много по рядко хвърлят боклуци по улиците отколкото успелите Българи...има дори и доста хора от клуба, които си хвърлят хартийките където им падне и после....абре гледай каква кочина е тука бре.
Винаги се чака в БГрия да си види другия какво полезно може да свършне, да не се минеме дето си вика...за това сме стигнали и до тук. Вечерно време в кръчмите сме все много велики ама като трябва да свършиме нещо не ни търси...щяхме да си чистиме пространството около Ал.Невски и какво стана няколко човека си пишеме и като се стигна до там да свършиме нещо... НИКОЙ...
Много ми е чуден и факта, че БГрина иска да му е чисто и подредено като в Австрия например...ама в същития момент иска да си прави каквото си пожелае, да не спазва никакви правила...
Айде със здраве и внимавайте с личните нападки към другите, че или темата ще бъде добре профилактирана или ще изчезне в коша.
значи циганина като спре да си хвърля боклука на улицата тогава и ние ли ще спрем...въпреки, че според мойте наблюдения циганите много по рядко хвърлят боклуци по улиците отколкото успелите Българи
Тука за циганите си в жестока грешка иначе за така наречените "успели" хора повече от 80% от тях културното им ниво е на същото ниво както едно време когато са били прошляци....сещате се кои хора имам предвид.
Иначе си напълно прав като нямаме манталитет да пазим чисто ше газим боклуци и кучешки лайна и ше се чудим що е толко мръсно!!!
Аз не съм си махнал катализатора но всъщност и нямам идея дали въбще като е на колата и работи.Тука всичко е гадно и бензина и каквото се сетиш.Даже да си сложа нов (ако стария е заминал) няма да предотвратя екокатастрофа или ракови заболявания и т.н.
Дпкато тука е бъкано с руски автомобили , трабанти варбурзи и стари коли от цяла европа (заради ниския жизнен стандарт ) щото не всеки си купува кола от магазина или на 4-5 годинки нищо няма да се орави.
Тук всеки гледа как да оцелее следващите месеци и да си нахрани семейството една от последните грижи е въздуха. Така и така ще се мре.
Пък и като гледам повечето хара тук ще изпукат от инфаркти преди да се разболеят от рак защото всяка вечер се тъпчат със сланина и ракия в несвяст.
Лично аз съм за катализаторите и чистия въздух но уви има други неша на преден план.
Crusader
15-03-2006, 23:12
А бе май за проблемите е екологията тябва да помислят там дето 3.0 V8 е женски автомобил :usaflag: а кат спрат съюзниците ни да ползват обеднен уран мое и да паднат раковите заболявания с 1-2%
а кат спрат съюзниците ни да ползват обеднен уран
обеднен уран братята руснаци ползват от по-рано :wink:
ама кво да си говорим - има правила трябва да се спазват - на българия ни трябва ред да има щото сега секи прави квото си иска и като резултат страдаме сички 0 дори само то факта че некое пишлеме много обича дасе пререди най-отляво за десен завой стават задръствания ...
156 m-jet
16-03-2006, 19:58
Да не стане накрая "дошъл горския и ги изгонил"
Относно темата, аз до голяма степен подкрепям колегата от Германия. Много голяма част от вас си мислят, че като ни вкарат в ЕС всичко ще успеем да побългарим...и че щели да минат години до като ние станеме като в Германия. То точно поради тази причина предричат и фалит на над 80% от БГските фирми след влизането ни в ЕС...успеех им пожелавам на тези, които си живеят с миселта за побългаряване.
Относно Кремиковци и т.н. Всички имат монтирани филтри, но не ги използват почти, но ще почнат да ги ползват щом влезнеме в ЕС.
На приказки от сорта когато те тогава и ние...Браво бре....значи циганина като спре да си хвърля боклука на улицата тогава и ние ли ще спрем...въпреки, че според мойте наблюдения циганите много по рядко хвърлят боклуци по улиците отколкото успелите Българи...има дори и доста хора от клуба, които си хвърлят хартийките където им падне и после....абре гледай каква кочина е тука бре.
Винаги се чака в БГрия да си види другия какво полезно може да свършне, да не се минеме дето си вика...за това сме стигнали и до тук. Вечерно време в кръчмите сме все много велики ама като трябва да свършиме нещо не ни търси...щяхме да си чистиме пространството около Ал.Невски и какво стана няколко човека си пишеме и като се стигна до там да свършиме нещо... НИКОЙ...
Много ми е чуден и факта, че БГрина иска да му е чисто и подредено като в Австрия например...ама в същития момент иска да си прави каквото си пожелае, да не спазва никакви правила...
Айде със здраве и внимавайте с личните нападки към другите, че или темата ще бъде добре профилактирана или ще изчезне в коша.
Радвам се , че има хора които мислат треzво :D
[quote="pr_00f":3mh8zakl] Да не стане накрая "дошъл горския и ги изгонил"
Радвам се , че има хора които мислат треzво :D[/quote:3mh8zakl]
Абе колега той Петко е канадец(с канадско гражданство) - така че не влиза в статистиката - ние си пием след мача на Левски и не сме трезви. :D :D :D :D :D :D
това разбира се в рамките на шегата - много ясно че искам да съм с кола с Евро4 - ама живот и здраве може и това да стане- тогава ще мисля като теб и Петко :D :D :D :D :D
Просто българина не обича да го притискат така. Притисни в ъгъла малко и беззащитно куче и то ще те нападне - защото е в безизходица. Така е и с нас когато ни намекнат че не може да караме и колите които с лишения сме закупили. Предполагам и ти не си отишъл в Германия от добро - просто живота така те е притиснал , че си сметнал за момента това за по -добрия вариянт - ама си имал вариянт - много хора нямат :? :!:
156 m-jet
16-03-2006, 22:04
Не ме раzбираите грешно колеги
Никои няма да спре колите от движение :D
Просто според това дали калата има Евро 0, Евро 1, Евро 2, Евро 3 или Евро 4 се плаща определен данак, които е много по малак zа високите и много голям zа ниските норми , иначе моzеш и ЗАЗ да караш, като си плащаш :D
Знаех, че това ще кажеш: "карал съм безброй коли на повече от 300'000км" :) и затова ще те попитам, на колко от тях махна катализатора, за да разбереш каква е разликата :?: :!: ама не да го смениш, а да го махнеш изцяло :idea:
Я само помисли колко ще му вземат само за смяна на този евтин катализатор!! Сигура повече от 200 евро :D :D
И защо идват тези печените да си ремонтират колите тука в лошата България?
И откъде го измисли 300 000км / то в нета си го пише 100 000 120 000км. Работи после ама файда никаква товари се мотора и избива през меката връзка.
[quote="Crusader"]Кат си скожат "Кремиковци", "Соди", "Химко" и "Свилоза" катализатори, тогаз и аз припкам за такъв, щот без катализатор ще ми трябват към 15 К годинки, да издишам в атмосферата същото количество CO2 и Pb , което ще издиша всяко едно от гореизброените предприятия за 1 час
Ако ми разрешиш бих искал да добавя супер екологичните "ТЕЦ Варна" , ТЕЦ "Марица изток", "Агрополихим" / ако Соди не се отнася за "Солвей соди" искам да ги добавя в списъка. И да продължим със също много екологичните "Девня Цимент" , "Евроманган" в Оброчище на което "чистите " отпадъчни води отиват да се къпят германците почиващи в "Албена" -малко бани с тежки метали ама ...за германиците бива. :D
Такаааа ... понеже ми писна всичката профилактика е извършена от мен ако на някой не му харесва да прочете правилата :idea:
И ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ ТУКА ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ И НЯМА НУЖДА ДА СЕ УБИЖДАТЕ ВЗАИМНО :!:
Dodo 155
16-03-2006, 23:59
Такаааа ... понеже ми писна всичката профилактика е извършена от мен ако на някой не му харесва да прочете правилата :idea:
И ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ ТУКА ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ И НЯМА НУЖДА ДА СЕ УБИЖДАТЕ ВЗАИМНО :!:
Крайно време беше :idea:
Всеки има право да си изрази мнението било то хубаво или лошо :idea:
Просто според това дали калата има Евро 0, Евро 1, Евро 2, Евро 3 или Евро 4 се плаща определен данак, които е много по малак zа високите и много голям zа ниските норми , иначе моzеш и ЗАЗ да караш, като си плащаш :DЕ то ако карам Заз сигурно данъка ще е по-висок от стойноста на колата за какво говориме тогава,тва са абсолютни глупости :th_up: :th_up:
156 m-jet
17-03-2006, 10:39
Просто според това дали калата има Евро 0, Евро 1, Евро 2, Евро 3 или Евро 4 се плаща определен данак, които е много по малак zа високите и много голям zа ниските норми , иначе моzеш и ЗАЗ да караш, като си плащаш :DЕ то ако карам Заз сигурно данъка ще е по-висок от стойноста на колата за какво говориме тогава,тва са абсолютни глупости :th_up: :th_up:
ЕТО ТОЧНО ТОВА Е ИДЕЯТЯ НИКОИ НЕ ТИ ЗАБРАНЯВА НО ТЕ ПРИНУЖДАВА ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ
За сравнение, данака в германия на Мерцедес 300диzел 1990 година е 998,70 еуро, а колата струва и тя поцти толкова, zатова се продава zа експорт и се купува друга по нова или нова на кредит, zа тоzи дето не пести :D
Да, ама тук колкото по-нова ти е колата, толкова повече те изтискват, защото си мислят: "тоя има пари, 'що да не го източим". И в крайна сметка се получава така, че старите коли, които замърсяват най-много, се движат и най-евтино. Е какъв ми е стимула на мен да си купя нова кола като, след като си сметна (като всеки нормален човек) разходите по нея се оказва, че трябва да й се превърна в слуга......
156 m-jet
17-03-2006, 11:31
Да, ама тук колкото по-нова ти е колата, толкова повече те изтискват, защото си мислят: "тоя има пари, 'що да не го източим". И в крайна сметка се получава така, че старите коли, които замърсяват най-много, се движат и най-евтино. Е какъв ми е стимула на мен да си купя нова кола като, след като си сметна (като всеки нормален човек) разходите по нея се оказва, че трябва да й се превърна в слуга......
това ще се промени скоро сащо като се влеzе в ЕС, тук в Германия, колкото е по нова колата, толкова по ниска е zастраховката и данака, на старите коли стига до 2 и троино повеце zастаховка и данак
В БГ в момента за чисто ново БМВ 120дизел 163кония...данъка е 450лв...даже мозе вече да е повече....а за Вартбург на 30години е към 30лв. ако не се лъжа.
В БГ в момента за чисто ново БМВ 120дизел 163кония...данъка е 450лв...даже мозе вече да е повече....а за Вартбург на 30години е към 30лв. ако не се лъжа.
те ти причина да се радваш на ес :roll2:
поне некои нещица ще си дойдат на мястото
156 m-jet
17-03-2006, 12:04
те ти причина да се радваш на ес :roll2:
поне некои нещица ще си дойдат на мястото
Много неща ще си доидат на мястото :D
Но има и лоши, като например фалита на фирмите с по малко от няколко милиона капитал :(
И колко точно милиона,колега,ако не е тайна.
Просто според това дали калата има Евро 0, Евро 1, Евро 2, Евро 3 или Евро 4 се плаща определен данак, които е много по малак zа високите и много голям zа ниските норми , иначе моzеш и ЗАЗ да караш, като си плащаш :D
Както са ти казали по-долу, тук е обратно :?
Пример с мойта кола:
до 5 години - 389лв
от 5 до 15 - 263лв
над 15 - 130лв
това е данъка !
имало някакъв вариант за "половин цена", ако си с катализатор, НО
:!: той бил в сила само за автомобили до 1.8 и до 100 конски сили... е кажи сега, не сме ли държава на абсурдите ?
Иначе и аз искам, като спра на кръстовище, да не си затварям колата от външен въздух.....
Малко офтопик ! На ОМВ друг бензин освен безоловен има ли ? Специално за Супер 100 трябва да е безоловен ?
Naso в България отдавна се продават само безоловни бензини...
virusalfa
18-03-2006, 21:23
Е ТОВА С ДАНЪКА Е ПЪлНА ТЪПОТИЯ-ЕГА ПУКНЕ ТАЯ,ДЕТО ГО Е ИЗмИСлИлА!!!!! 100 ПрОцЕНТА Е НЕКОЯ ТЕТКА НА ГОДИНКИ И НИШО НЕ рАЗбИрА ОТ КОлИ! ОЩЕ ПО-АбСУрДНА Е СИТУАцИЯТА ОКОлО ВИНЕТКИТЕ НА ТОВАрНИТЕ АВТОмОбИлИ С ТОВАрОПОДЕмНОСТ 800кг,СИрЕч-бАНИчАрКИТЕ-КОлКОТО НА мЕрцЕДЕС 1317 !! ПОЖЕлАВАм НА ТИЯ ДЕТО ГИ мИСлЯТ ТИЯ ДАНЪцИ ДА цУНАТ чИмШИрО ОТКЪм КОрЕНИТЕ! :evil:
П.П.-ЗАЩО НЕ ИЗТрИЕТЕ И ТОВА мНЕНИЕ? :roll:
Но има и лоши, като например фалита на фирмите с по малко от няколко милиона капитал :(
мноо обичам да ме плашат с глупости :evil:
[quote="156 m-jet":31nej0z9]
мноо обичам да ме плашат с глупости :evil:[/quote:31nej0z9]
Toва пък въобще не е вярно - като гледам статистиката за малките фирми в Германия, Холандия и Австрия. Даже холандците които са ни консултанти сега обясняват че малките и средните фирми са много по -гъвкави и често се адаптират по-успешно, а те все пак имат впредвид и опита от Унгария и Чехия. Иначе е нормално от 100 регистрирани малки фирми първата година да отпаднат 5-10% а до третата година 25% но това е здравосложно за бизнеса като цяло. Капитализацията на тези фирми въобще не се измерва в мильони а е между 50 и 400 хил. Общо взето дори има предимства защото много малки фирми се развиват покрай бизнеса на големите компании и при едно свободно движение на стоки и капитали те могат да са подизпълнители или на аутсорсинг да вземат работа от големите(за големите също е по-изгодно. Може да проверите в Севлиево например как са малките фирми :wink: :wink: А пък те все пак не бива да стоят на едно място - само конкурентоспособните и тези които успеят да се преспособят към средата и да намерят пазарната си ниша.
156 m-jet
20-03-2006, 14:34
Интересно Защо след като балгарите:
1. Всичко Знаят
2. Всичко могат
3. Наи умни са от всицки
4. Наи интелигентни
5. Наи иЗобретателни
.....са наи бедните в Европа :?:
Случаино Задавате ли си го тоя вапрос :?:
:D
1. Всичко Знаят
2. Всичко могат
3. Наи умни са от всицки
4. Наи интелигентни
5. Наи иЗобретателни
Ха и аз все това се питам :lol: ма сега ще ти сипат хиляда мнения че не еверно и реално не е така :wink:
1. Всичко Знаят
2. Всичко могат
3. Наи умни са от всицки
4. Наи интелигентни
5. Наи иЗобретателни
А това освен от българи, чувал ли си го от някой друг ? Щото аз не съм :) Пропускаме само, че сме и скромни :)
за красиви нищо не чух ?:))
трябва да престанем с тия национални комплекси, да си вирнем носа как си му е редО и те така;)
:rotfl:
В подкрепа на Бобо&Со ще кажа, че наистина, това за "умните, можещите, всезнаещите и изборетателните българи", само ние българите си го говорим и ЯВНО НЕ Е ВЯРНО, щом сме на това дередже, но по същата логика, дали един германец, французин или какъвто и да е европеец, ще бъде по-умен, по-можещ, по-знаещ и по-изобретателен НА НАШЕ МЯСТО :?: :!: :roll: - не мисля :idea:
В подкрепа на Бобо&Со ще кажа, че наистина, това за "умните, можещите, всезнаещите и изборетателните българи", само ние българите си го говорим и ЯВНО НЕ Е ВЯРНО, щом сме на това дередже, но по същата логика, дали един германец, французин или какъвто и да е европеец, ще бъде по-умен, по-можещ, по-знаещ и по-изобретателен НА НАШЕ МЯСТО :?: :!: :roll: - не мисля :idea:
той нема да е на наше место ;) точно щото не е толква смотан като нас;)
1. Всичко Знаят
2. Всичко могат
3. Наи умни са от всицки
4. Наи интелигентни
5. Наи иЗобретателни
Ами що - ние глупавите си останахме тука , умните избягаха и чакат да оправим нещата и да се върнат като победители :?
П.П. Като сме толкова смотани, защо се боят да ни разрешат да работим легално след пресъединяването из цяла Европа. То като сме смотани и мързеливи нали няма да ни наемат - що ли се боят от такива некачествени и лоши работници.
Че на тях им е изгодно да си подбират само хората с най-добро образование и да ги вземат на готово - без тяхните държави да са влагали в човешки ресурс - ние глупавите да плащаме данъци за да изучим качествени хора и те после да работят за друга държава :? :? :? те и затова въвеждат разни зелени карти и в Германия - по този начин косвено се изземва национален продукт.
той нема да е на наше место ;) точно щото не е толква смотан като нас;)
А какво ще направи :?: :roll: ще избяга в Европа :idea:
Kostadin
20-03-2006, 15:53
лично мое наблюдение е че почти винаги след като колегата 156 m-jet напише нещо някъде и почват некви дълги дискусии най-често на тема Европа и България...
@156 m-jet
колега крайно време е да разбереш, че тук в България нещата не стоят както в Европа за съжаление.Тук обикновения средностатистически гражданин не се дерзае с въпроси от рода "къде ще отида този уйкенд зада се позабавлявам?", а с много по първобитни и самочувствие понижаващи въпроси от рода на "откъде да взема пари за сметките?, как да си направя ремонт лятото и с кво?", и е те такива неща :wink:
а затова че държавата ни е повече от смотана нема кво да говорим и мисля че е супер излишно и да спорим, имаме много красива родина, но много тъпа държава това си е факт.България винаги е страдала от управници и мисля, че винаги ще бъде така.
Ами поради много причини.
1 това че сме толкова знаещи си е малко мит вече
2 че можеме всичко може и така да е защото повечето чужденци са толкова смотани че не могат да завият една крушка а тука всеки сам каквото може си оправя, но и това не е никак хубаво и е проблем сещате се защо
3 За най умни също е спорно, но поне сме доста по умни от повечето народи.
4 Най интилигентни е световно доказано че сме сред първенците и не само българите си го мислят, но и това пречи пак сещате се защо!
5 Най изобретателни мисля че също е верно защото я да сложиме един (немец като са толкова добри) на заплата 200 евро и да го видиме, такъв смях ще падне......
Обаче тъй като имаме самочувствие и някой от изброените качества горе не можеме да работиме в екип защото всеки иска да е лидер , също така всеки си мисли че е много умен и като му кажеш да свърши нещо той почва да дава акъл а не да го върши докато на немеца ако му кажеш на червено не се минава той чака зелено а не да обяснява как щото нямало коли и минал. Възпитанието ни е лошо! Плюс това по умните вече избягаха отдавна в големи чуждестранни фирми.
Та ако си учил малко история и помислиш ще разбереш освен от горните фактори защо и исторически сме си обеднени и че когато хората се развиваха ние регресирахме. Но ако не се сетиш мога да ти обясня! Лошото е че е много дълго.
И последно да ти кажа че когато в нашите училища се учи квадратно уравнение немците учат да събират и изваждат, лошото е че последните години качеството на образование толкова падна че сега се набляга по скоро на Азис и Биг Брадър.
156 m-jet
20-03-2006, 21:36
Обаче тъй като имаме самочувствие и някой от изброените качества горе не можеме да работиме в екип защото всеки иска да е лидер , също така всеки си мисли че е много умен и като му кажеш да свърши нещо той почва да дава акъл а не да го върши докато на немеца ако му кажеш на червено не се минава той чака зелено а не да обяснява как щото нямало коли и минал. Възпитанието ни е лошо! Плюс това по умните вече избягаха отдавна в големи чуждестранни фирми.
Ето, това мисля и аЗ, иначе като народ не сме по Зле от другите........ама...... :( , абе дано За в бадещте да се оправим. АЗ предлагам да почнем от някаде....например от каталиЗаторите :D
.
Плюс това по умните вече избягаха отдавна в големи чуждестранни фирми.
ето тук си в голяяЯяма грешка! :wink:
............................ АЗ предлагам да почнем от някаде....например от каталиЗаторите :D
........................................
.
А какво ще кажеш първо да почнем с икономикат - респективно доходите.
То цъфнала Мара и сега ако оправи катализаторите - всичко е наред
От кога не си идвал в София - дупките сега са повече от когато и да било- и не само по малките улички, а и по основни булеварди - говоря за дупки около които виждаш части от пружини, тасове-спрели след тях автомобили за смяна на спукани гуми и криви джанти. Не се майтапя - обади се и питай някой познат който пофира в София да ти каже имало ли е повече дупки някога :cry: :( :(
Не се майтапя - обади се и питай някой познат който пофира в София да ти каже имало ли е повече дупки някога :cry: :( :(
кой гласува за индианеца от ромски произход да си признава без бой?
:sniper:
Абе то преди време някой беше отворил тема "дупка папарак" или нещо от сорта ама така и не се разви.....
кой гласува за индианеца от ромски произход да си признава без бой?
Абе имам приятел в общината и в интерес на истината каза, че на бате екипа доста добре работел и всичко минава през юристкия екип за разлика от предишния градоначалник, но има доста спънки от общинския съвет.
П.с. Само да уточня, че моя човек не е гласувал въобще и преди не харесваше бате, но сега има друго мнение за него абе не му е пристрастен, а обективен.
п.п.с. Не съм фен на бате
екипа доста добре работел
мисълта ми е че сами сме си виновни за дереджето в което се намираме - ако сами не направим нещо няма кой да дойде на бял кон да ни оправи (е, освен в другия смисъл на думата)
екипа доста добре работел
мисълта ми е че сами сме си виновни за дереджето в което се намираме - ако сами не направим нещо няма кой да дойде на бял кон да ни оправи (е, освен в другия смисъл на думата)
Да да това е 10000000000% сигурно и съм на това мнение....пълни овце
С няколко думи..........
Колегата от Германия, да на ЗАБРАВЯ , че от порода УЛИЧНА ПРЕВАЗХОДНА :( , Немска Овчарка няма как да стане, колкото и да ти се иска....неприятно , но ФАКТ, биологиа братче, както обичаше да каЗва ТАТО :D :D :D
:cry: