Log in

View Full Version : Въпрос за скорости,скоростна кутия или скоростен лост ?

n1ks0n
10-10-2009, 22:41
Искам да ви попитам за нещо, което според мен не е разисквано в тоя форум, защото търсих и не го намерих. Значи проблема ми е, че скоростния лост е шумничък при превключване, примерно при включване понякога се чува един шум, който аз опреличавам на "хрупане" :D, а при излизане от 2ра докато премине на свободна, по някой път се чува едно като "потупване,хрупване ли не знам как да го обесня" и при размърдване на свободна се чува едно цъкане отвън на колата и при сменяне на скорости някой път се чуват разни леко поскръцвания пак отвън на колата, но когато се включат скоростите колата няма никакъв проблем (фъркааа) :biggrin: . Та ако може някой да ми помогне към къде да се насоча и от какво може да е проблема ...

myato
10-10-2009, 22:53
Разискван е.Напиши синхронизатор в търсачката и виж колко ще излезе.

n1ks0n
10-10-2009, 23:58
Разискван е.Напиши синхронизатор в търсачката и виж колко ще излезе.
Пак търсих и гледах, но нищо, точно като моето... моите скорости много рядко хъркат, а и не влизат трудно...хрупането се чува като че ли от лоста и този шум на свободна никъде не е описан ?

Satanism
11-10-2009, 00:06
На мен ми тропаше топлинен щит отдолу, като мърдах скоростния лост...
На съвсем различна кола, де, ама принципа е еднакъв...

zaryto
11-10-2009, 00:41
Кое хрупа?Едно е да ти хрупат скоростите,когато ги превключваш друго е скоростите да си влизат нормално,а да чуваш хрупане,когато лоста влиза на скорост.Ако говориш за второто е напълно нормално.Скоростите са като на уазка направо :thumbup:

myato
11-10-2009, 11:18
По принцип на всички автомобили,ако не е разбит механизма,като местиш лоста трябва да чуваш един не много силен звук като чукване.Това е на свободна.
Когато избереш предавка се чува едно леко тупване.
Ако хърка в момента на включване на предавка и педалът на съединителя е натиснат до доло,без автомобила да се опитва да тръгне-синхронизатора на съответната предавка е пътник.
Ако при горната ситуация автомобилът потегля-поблем със съединителя.
Може да има хъркане и трудно включване,ако механизмът не е регулиран и избирача не застава в правилната позиция.Това най-лесно се разбира,кото включваш 3 и 4.Лостът трябва да остава строго вертикален.

kocta
11-10-2009, 11:26
Провери си скоростния лост дали не ти се е разхлабил където се захваща към купето и си профери механизма за луфтове. Хубаво е да се закара на канал и да се локализира "шума"

Kovachev
11-10-2009, 20:06
Мойта Алфа, ей такива звуци и вътре като се пръсна горния лагер на скоростната огъна чак капака на скоростната кутия и така нататък надолу намля всичко без ясна причина.Трима майстори я гледаха и никой не можа да даде ясно обяснение за случилото се в крайна сметка.... утре сутринта отивам да си взема колата 250 евро скоростна кутия втора ръка от моргата и 50 евро горна и долна помпа на съединител(бяха прецакани нещо, разбира се нямат нищо общо със счупването в скоростната кутия), така че приятелю върви някой да ти погледне колата да не стане сакатлък, защото на мен ми побеля косата 3 месеца съм вече без алфата и утре ще бъде пак по улиците ;)

n1ks0n
11-10-2009, 20:44
...
на 3та лоста е вертикален. но на 4-та не е, това какво ще рече ? :crazy:

myato
11-10-2009, 21:31
Ще рече,че трябва малце да се отрегулира.

n1ks0n
11-10-2009, 21:49
Ще рече,че трябва малце да се отрегулира.
А някъде пише ли как се регулира, щото аз гледах в тия ръководства за ремонт и мисля,че не видях ?

myato
11-10-2009, 22:16
На домашният ми комп има доста техническа имформация,но мога да погледна чак утре надвечер как стоят нещата при теб.До тогава съм в службата.

n1ks0n
11-10-2009, 22:24
На домашният ми комп има доста техническа имформация,но мога да погледна чак утре надвечер как стоят нещата при теб.До тогава съм в службата.
OK благодаря за бързите отговори. Аз така или иначе мисля колата да я карам в офиц. сервиз на Алфа Роемо в Стара Загора :D .Но ще ми е интересно да разбера малко повече за този механизъм...

Кое хрупа?Едно е да ти хрупат скоростите,когато ги превключваш друго е скоростите да си влизат нормално,а да чуваш хрупане,когато лоста влиза на скорост.Ако говориш за второто е напълно нормално.Скоростите са като на уазка направо :thumbup:
Чувам хрупане, но скоростите си влизат с изкл. на много радки случаи когато задна хърка ама това е 1:100 шанс да ти даде такъв шум :) ... ама е дразнещо това хрупане, цъкане на свободна ... Все пак се возим в красиви коли, с яки двигатели, а пък скоростите като на УАЗКА :D ...

v1play3r
16-10-2009, 20:11
На моята единствения проблема е при включването на задна,издава шум и включва много трудно или неможе изобщо да влезне.... рядко но факт. дали е нормално или трябва да се провери маслото ?

ogi100
20-10-2009, 12:29
На моята единствения проблема е при включването на задна,издава шум и включва много трудно или неможе изобщо да влезне.... рядко но факт. дали е нормално или трябва да се провери маслото ?
Маслото си го провери.
Иначе къде ти отделя съединителя?
Пробвай при изключен мотор дали влиза по-лесно. И опитай при включването на задна да натиснеш съединителя, да го задържиш 2 секунди и тогава да сложиш задна (не веднага след натискането) да видиш дали ще е по-лесно...

kolev
20-10-2009, 12:51
това със задната е нормално. ще му свикнеш. ако усетиш че не влиза, връщаш на неутрална, пускаш съединителя,натискаш го и вкарваш пак.....

Ivo_
20-10-2009, 15:12
преди да включиш на задна, включваш 3та, изключваш и тогава задна. Всичко при натиснат съединител естествено, не го пускаш.
Включва безпроблемно и без хъркане, а и бързо се свиква.

v1play3r
20-10-2009, 15:50
когато неиска да ми включва ръчкам малко на първа да преместа и евентуално после на задна ..
после ще пробвам вашите методи ! мерси :bouncing_smiley:

zaryto
21-10-2009, 19:16
Номера не е в ръчкането ;) и при мен беше така,но като смених съединитела влиза всеки път от 1-вия път. :grin:

bass123
27-10-2009, 20:19
и аз имам проблеми с скоростната кутия сутринта когато е студена колата скоростите влизат много лесно без никакви шумове след като я карам малко и загрее се чувa леко хрупване някои може ли да сподели мнението си от какво може да е???
а за задната аз вкарвам първо на първа и после на задна не издава никакви звуци при мене действа безпроблемно и лесно се свиква :)

mordohy
28-10-2009, 23:44
Ако беше написал и каква е колата,до сега щеше да получиш поне 10 мнения.Всичко говори за синхронизатори или лагери.Маслото как е!?

bass123
29-10-2009, 14:45
става въпрос за за Alfa Romeo 145 1.3 Boxer маслото ще го проверя утре незнам кога е сменен изобщо,защото колата я купих скоро

Някой може ли да ми каже от къде мога да проверя дали има масло в скоростната китуя, разбрах че изобщо не е била сменяна. Днеска ходих на канал, но неможах да открия каде се гледа за нивоти и откъде се долива
мерси предварително :)

kalata 145 boxer
27-03-2012, 00:29
Искам да ви попитам за нещо, което според мен не е разисквано в тоя форум, защото търсих и не го намерих. Значи проблема ми е, че скоростния лост е шумничък при превключване, примерно при включване понякога се чува един шум, който аз опреличавам на "хрупане" :D, а при излизане от 2ра докато премине на свободна, по някой път се чува едно като "потупване,хрупване ли не знам как да го обесня" и при размърдване на свободна се чува едно цъкане отвън на колата и при сменяне на скорости някой път се чуват разни леко поскръцвания пак отвън на колата, но когато се включат скоростите колата няма никакъв проблем (фъркааа) :biggrin: . Та ако може някой да ми помогне към къде да се насоча и от какво може да е проблема ...

точно преди няколко часа зададох досгта подобен на твоя въпрос колега на моя маистор и тои ми каза че това е наи срещания проблем при тези алфи не било нищо сериозно наи малкото каре е което пак се износва бързо и до 4 месеполучаваш същото хрупане биене и така на татака дори позле може да стане при мен го прави само когато вкл.задна но не е проблем

---------- Post added at 00:28 ---------- Previous post was at 00:26 ----------

точно така това казвах и аз преди чсавое бях при личния лекар на алфонсо и тои каза че схтом влизат лесно и хрупат не е нищо страшно но ако трудно влизат и хрупат вече е проблем