Log in

View Full Version : Тирове и клонки.....

ФЕРАРИСТ
12-10-2009, 21:35
Точа се неска по добре познатия на сички път СТЗГ - Сливен, и преди НоваЗ си се влачим една прилична колона зад един тир който въпреки че пердаши юнашки с почти 90, е образувал една колона от поне 10 коли, който заради трафика в насрещното са принудени са стоят чинно отзад.....аз съм трета кола, пред мен баварче тройка, пред него лагуна, зад мен някакво 30-40 годишно девойче в зафира......прав път, монотонно каране, нужно е само да се поизнесеш леко вляво и да видиш че поне още 5 минути няма никакви шансове статуквото да се промени......и както се казва ей така изведнъж тира който по мое мнение не беше по висок от стандартното, или закачи клон, или той просто от въздушното течение се отчупи наполовина(нямаше листа мисля, просто сух клон), половината му се залюля на нищожната кора която имаше, и естествено не му оставаше нищо друго освен да се стовари на най - подходящото за целта място, а тоест на предния джам на лагуната. Дистанцията между мен и баварчето отпред и момата в локомотива отзад беше горе долу нормална за що годе бързо намаляване на скороста, но не особенно приятна за кучките който щеше да набие лагуната, чието предно стъкло придоби доста напукан и непрогледен вид(това успях да видя в огледалото след това)......винаги съм се опитвал да реагирам не спрямо ситуацията в момента на пътя, а спрямо това което евентуално може да стане, независимо дали то ще стане и предварителната ми реакция ще изглежда нелепа за тия отзад или отпред, ако нещата не станат така.....затва още в момента на откъсване на клона метнах поглед назад и с буйна радост видях че момето зад мен обяснява нещо на лелчето до себе си, и хабер си няма какво може да стане.......следващата плаха калкулация ми показа че имам 80% шанс да сваря да спра ако баварчето набие кучки, но пък 80 бяха и процентите локомотива отзад да ме натресе......останалото стана доста бързо и динамично, лагуната както и се очакваше наби зверски спирачки, баварчето впоследствие също си пална гумите, аз благослових теча на масло от картера си, който ме принуди да карам смарта на жената, и за който беше възможно да се провре отдясно с две гуми в банкета и 2 на асфалта, докато със 156 надали щях да се отърва, и направи маневрата - мечтата на секи ненормалник "Изпреварване на две коли отдясно в двупосочно".......все пак беше къде къде по престижно да се пробвам оттам, да се халосам в дърво ми е детинска мечта, баварчето спря не особенно силно по мое мнение в лагуната, а доколкото успях да видя, момето с локомотива някак си успя да свърне леко вдясно и въпреки че понавлезе в канавката с пушилка мисля че надали освен уплах е понесла други щети......
Ебаси кефа после си карам и мисля, вече дърветата са не само отстрани, ами и отгоре, не само завет ни правят, ами и сянка отгоре.......хрумна ми блестящата идея вместо осева линия да има дървета, за какъв чеп ни е непрекъсната линия, забраняваща изпреварването - бодват през 3-4 метра по една липичка и проблема е решен - ама някой можело да излезе в другото платно по една или друга причина и да се удари в дървото на осевата линия - голямо важно - той и сега ако много иска може да го направи от другата страна където с готовност го чакат могъщи стебла.......така или иначе щом не се премахват опасностите на пътя от едната му страна, защо да не сложим и от другата, че тия дето си мислят че видите ли ако хептен няма дървета малоумниците пак нямало да намалеят, белким ако има и от другата страна, земат че да се стреснат......
Неска май е критичен ден, на връщане към СТЗГ видях лека катастрофа, пред автогарата на СТЗГ до ОМВ трета, жената с трепет докладва че на надлеза в Надежда някаква 145 или 146 и някакви мотористи са се омазали изключително кадърно.......да няма изригвания сегодня?????

fred
12-10-2009, 22:26
Може и магнитни бури да е имало :native:, кой знае, ама кофти работа, аз затова никога не се лепя зад камион за дълго време, пускам някой вечно бързащ отпред, ако не може да се мине

AntiLuuP
12-10-2009, 23:36
Винаги съм мразел пред мен да има камион независимо дали съм пасажер или аз карам.... а ако случайно стане така че да не мога да изпреваря оставям по голяма дистанция и при първа възможност го стопявам....
Добре че не са станали големи сакатлъци .... А като знам колко обичаш дърветата около пътищата .......

nikki_sixx
12-10-2009, 23:49
Ммммдааам, много смятане... за супер кратко време! То огледала за задно, то странични огледала, то ТИР-ове... че и лелките се разпраат отзаде.., а и ги видееме. Хм?!
Колега, ш ти набиваме табаните ми се струва... :spell:

Furious 155
12-10-2009, 23:59
кофти ежедневна случка, със за щастие, липса на пострадали хора - само незнам пича с лагуната как ще обясни на застрахователи че видиш ли един клон му е паднал на предното стъкло!:new_Eyecrazy:

AntiLuuP
13-10-2009, 00:02
кофти ежедневна случка, със за щастие, липса на пострадали хора - само незнам пича с лагуната как ще обясни на застрахователи че видиш ли един клон му е паднал на предното стъкло!:new_Eyecrazy:
Ако е запомнил номер ана тира може да стане весело, директно го пише като бягство от ПТП пре дкат пишат му протокола и готово...
Другия вариант е може да му се пише протокол срещу неизвестен извършител ... до колкото знам...

ФЕРАРИСТ
13-10-2009, 00:52
а ако случайно стане така че да не мога да изпреваря оставям по голяма дистанция и при първа възможност го стопявам.. .......
Той първия се беше оставил по мое мнение уж достатъчно - даже ако беше по малко, щеша да падне или зад него, или поне на покрива му.....

Ммммдааам, много смятане... за супер кратко време!
Питагор ми викаха в първи клас.....

Jivko7777
13-10-2009, 01:44
Важното е Ники че си се отървал без последствия за теб и колата...

AR147
13-10-2009, 09:06
Това с клоните по тази отсечка не е за първи път,преди около 2 годими ми се бе наложило да спра от 100 до 0 секунди.

Важното е че няма пострадали ,поне физически,а дано уплаха си остава обеца на ухото за тези които правят други неща на пътя вместо да карат.

Tie
13-10-2009, 11:15
Сано не разбрах от мнение по-горе каква е вината на камиона?

Pepo
13-10-2009, 11:21
Ако изобщо има застраховка автокаско, не е необходимо да обяснява как е паднал клонът. Дано се е сетил да си вземе протокол от КАТ.

kolev
13-10-2009, 11:33
Сано не разбрах от мнение по-горе каква е вината на камиона?

е как каква, движил се е с несъобразена скорост спрямо пътните условия :tooth:, а именно-наличие на клони по дърветата. въпроса е дали на тоя с лагуната в каското му са включени природни бедствия :tooth:
имаше едни камионетки с резачки които подрязват клони и храсталаци стърчащи в пътя, ама изглежда и за тях няма пари в бюджета. пък и супер бойко е в париж и не е успял да прелети и хване клона.

Pepo
13-10-2009, 11:40
въпроса е дали на тоя с лагуната в каското му са включени природни бедствия :tooth:

Да, ако е избрал друга клауза, а не пълно каско - примерно само кражба. И ако изобщо има каско, де :yawn:

fade
13-10-2009, 11:50
Ако изобщо има застраховка автокаско, не е необходимо да обяснява как е паднал клонът. Дано се е сетил да си вземе протокол от КАТ.

Бе чувам нещо напоследък тия дембели не искат да идват на местопроизшествието... пък ония белите якички не искат да плащат застраховки без протокол... освен да чукам на крайпътните дървета няма к'во да се прави друго май!!!
Онази вечер един приятел ми разправя един "филм" в който участвал и полицаите въпреки, че станало пред тях абсолютно се направили на не видели как нек'во келеме му отнесло задния калник. Та моя човек направил едно малко преследване и като ги хванал им отръскал всички джобове лични карти телефони, пръстени, ланци... та докато не му донесли вечерта в районното сумата която покрива щетите ... но дембелите без малко да го изкарат него виновен за самоуправство... както и да е
А въпросният "патрул" може би ще си го отнесе яко щото човека написал оплакване с входящ номер ... това последното е много важно... чувал съм че много се стряскат от това!

venko
13-10-2009, 18:50
Бе чувам нещо напоследък тия дембели не искат да идват на местопроизшествието...

И на мене ми прави впечатление,защото преди известно време ми удариха задната врата на Орлов мост .Звъннах в КАТ и чакахме около час и половина и като им се обадихме отново ми казаха да попълним един протокол да си викнем застраховарелите и да си ходим ,защото имало и други катастрофи и нямало кой да дойде!

ФЕРАРИСТ
13-10-2009, 19:26
Снощи край Пловдив некадърник след изпреварване излиза от пътя, и се блъска в дърво - от 5 човека, 4 умират......вкючително и драйвера.....някой викат че дори и да ги нямало дърветата, мърсолите като тоя нямало да намалеят......мда.......а останалите трима в колата.......Ако нямаше дърво поне още двама можеха да са живи......
Днеска имаме кръгла цифра - вече по моята статистика, 200 души за гризнали дръвцето......на фона на общата бройка, това са поне 35% от жертвите.......ебаси нужно ли е да си Айнщайн че да разбереш как могат да се резнат жертвите с поне 20%......
Винетка - аз да си зимам винетка след като са ми осигурили толкова много места в който да се блъсна......да не съм правил секс със лудия.....

Grim
13-10-2009, 21:30
Снощи край Пловдив некадърник след изпреварване излиза от пътя, и се блъска в дърво - от 5 човека, 4 умират......вкючително и драйвера.....някой викат че дори и да ги нямало дърветата, мърсолите като тоя нямало да намалеят......мда.......а останалите трима в колата.......Ако нямаше дърво поне още двама можеха да са живи......
Днеска имаме кръгла цифра - вече по моята статистика, 200 души за гризнали дръвцето......на фона на общата бройка, това са поне 35% от жертвите.......ебаси нужно ли е да си Айнщайн че да разбереш как могат да се резнат жертвите с поне 20%......
Винетка - аз да си зимам винетка след като са ми осигурили толкова много места в който да се блъсна......да не съм правил секс със лудия.....

мисля че е крайно време да почерпиш.... :Tease:

venko
13-10-2009, 22:24
Като става въпрос за тирове сега даваха по бтв аз репортерът.Даваха за тир,който му се откача ремаркето ,удря кола и поваля ограда.Тея станаха много опасни.Падат клони откачат се ремаркета майката си е е***о еййй!

ФЕРАРИСТ
13-10-2009, 22:39
Е тира в случая няма вина че над него има дърво - няма знак ограничаващ височината на преминаващите автомобили......

venko
13-10-2009, 22:44
Случая с клоните наистина няма вина ,ама да ти се откачи ремаркето в движение това е друго нещо.

Pepo
13-10-2009, 22:49
Според теб кой е виновен за смъртта на 4-те човека - дръвето ил шоферът?
"На крив ...." нататък си го знаете!

ФЕРАРИСТ
13-10-2009, 23:20
Според теб кой е виновен за смъртта на 4-те човека - дръвето ил шоферът?
"На крив ...." нататък си го знаете!
За смърта на орицата е виновно дървото, шофера е причината те да имат досег с него - сори че съм обстоятелствен, все едно да кажем че ако ме гръмнат, куршума е виновен, но малко такъв пример подхожда......
Значи първо в случая е абсолютно без никакво значение кой е виновен, ако ще и бин Ладен да е карал, и да е бил с 200 - въпроса е че са умрели хора, и има причина която е отстранима......не може да се оправдава смърта на човек заради неговата безотговорност или немърливост или каквото и да е.....
Второ, дори да речем че шофера заслужава да бъде прежален, независимо от причината поради която е отишъл в дървото(щото ние тука си четем само новината, но никой не знае какво е станало всъщност), заслужават ли да бъдат прежалени останалите 4 човека, който ако е нямало дърво е можело да са живи, макар и начупени.......
Ако трябва мога да повтарям в несвяст че е без абсолютно никакво значение колко са некадърниците по пътищата, колко те заслужават да станат донори, да се размажат някъде, дали те ще се увеличат или намалеят ако няма дървета по пътищата......от значение е че се погубва човешки живот заради нещо засято покрай пътя, за да крепи със корените си некадърното произведение на това на което се плащат данъци......и всеки цивилизован разум би трябвало да се стреми да запази живота, като отстрани възможно най - много от причините за загубата му.....

SIS
14-10-2009, 09:38
Така е, ама не точно...........За "смъртта на орицата" е виновен тоя зад волана. Иначе логиката за куршума също е много вярна, ама........не е точно така. В случая дървото е в ролята на куршума! И в крайна сметка: "guns(trees) don't kill people, people(drivers) kill people".

P.P. Ако ти с твоята кола си спрял съвсем кротко в отбивка на пътя и някой се блъсне в теб и умре, ще поемеш ли вината аа това, защото дърветата правят точно това - стоят си кротко извън пътя?!?!

Furious 155
14-10-2009, 09:50
P.P. Ако ти с твоята кола си спрял съвсем кротко в отбивка на пътя и някой се блъсне в теб и умре, ще поемеш ли вината аа това, защото дърветата правят точно това - стоят си кротко извън пътя?!?!
това не е точно така - ако не са в обсега на пътя дърветата, е доста по-голям шанса да оцелееш в евентуална ситуация в която излиташ от пътя - пример: някой дизел е изпуснал петно нафта на пътя, ти минаваш през него преди завой и се движиш в ограничението на скоростта за този път - колата става неуправляема в завоя и нацелваш ако не първото, то второто дърво! Е защо да не се осигури тази допълнителна мярка за сигурност - ако само излезеш извън пътя и заореш в нивата е доста по-добре отколкото да спреш внезапно в дърво!!! Кой е виновен е ясно - някой е замърсил пътната настилка, но като дойде КАТ ти пишат че не си се съобразил с пътните условия, нали? НО ти няма как да знаеш че това петно го има привечер в сумрак да кажем - случвало ми е се е и усещането за неуправляем автомобил на суха настилка в топъл ден, след такова петно нафта - кефа е неописуем!

DarkKnight
14-10-2009, 09:53
Така е, ама не точно...........За "смъртта на орицата" е виновен тоя зад волана. Иначе логиката за куршума също е много вярна, ама........не е точно така. В случая дървото е в ролята на куршума! И в крайна сметка: "guns(trees) don't kill people, people(drivers) kill people".

Въздържах се до сега, но не вникваш в смисъла (или аз, но колегата ще каже:prescription:), идеята е не да се търси виновен, а да се намери начин тази бройка да намалее ;), защото ако го нямаш куршума(дървото) нямаше да има жертва, нали? Според мен също трябва да се направи нещо по въпроса и примера с куршума не е най-точния ;)

Pepo
14-10-2009, 10:06
Момци, дръвето не е отишло при него, а той при дръвето. Дръвето не е било насред шосето а веероятно некъде встрани. Кой може да предвиди кога, къде и колко полет може да прелети едно камикадзе, па да турим дюшек, за да му осигурим меко кацане на точното място. Има закон за движението по пътищата и там неслучайно пише, че шоферът е длъжен по всяко едно време да владее автомобила. Това че некой си нарушил закона като летял със 150 км/ч, не съобразил обстановката, пренебрегнал физичните закони, щото се мислел за Господ, излезнал от пътя и се плеснал в дърво...Какво да коментираме изобщо - със същия успех можеше да е спрял в отбивката автомобил, автобусна спирка с чакащи, уличен стълб или пък да залети в насрещното платно и да избие още хора. Няма да се учудя скоро някой да призове да сечем дървета, за да строим паркинги.

vankata_ll
14-10-2009, 10:15
Абе аджебааааа, ние ли сме единствената държава, която има дървета покрай пътищата?

Ферарист, ти пътуваш доста, кажи как е решен този проблем в една Англия например?

kolev
14-10-2009, 10:20
За смърта на орицата е виновно дървото, шофера е причината те да имат досег с него - сори че съм обстоятелствен, все едно да кажем че ако ме гръмнат, куршума е виновен, но малко такъв пример подхожда......
Значи първо в случая е абсолютно без никакво значение кой е виновен, ако ще и бин Ладен да е карал, и да е бил с 200 - въпроса е че са умрели хора, и има причина която е отстранима......не може да се оправдава смърта на човек заради неговата безотговорност или немърливост или каквото и да е.....
Второ, дори да речем че шофера заслужава да бъде прежален, независимо от причината поради която е отишъл в дървото(щото ние тука си четем само новината, но никой не знае какво е станало всъщност), заслужават ли да бъдат прежалени останалите 4 човека, който ако е нямало дърво е можело да са живи, макар и начупени.......
Ако трябва мога да повтарям в несвяст че е без абсолютно никакво значение колко са некадърниците по пътищата, колко те заслужават да станат донори, да се размажат някъде, дали те ще се увеличат или намалеят ако няма дървета по пътищата......от значение е че се погубва човешки живот заради нещо засято покрай пътя, за да крепи със корените си некадърното произведение на това на което се плащат данъци......и всеки цивилизован разум би трябвало да се стреми да запази живота, като отстрани възможно най - много от причините за загубата му.....

от репортажа по телевизията ми се стори че тоя двигателя му беше останал няколко метра зад купето.

ФЕРАРИСТ
14-10-2009, 10:22
Момци, дръвето не е отишло при него, а той при дръвето. Дръвето не е било насред шосето а веероятно некъде встрани. Кой може да предвиди кога, къде и колко полет може да прелети едно камикадзе, па да турим дюшек, за да му осигурим меко кацане на точното място. Има закон за движението по пътищата и там неслучайно пише, че шоферът е длъжен по всяко едно време да владее автомобила. Това че некой си нарушил закона като летял със 150 км/ч, не съобразил обстановката, пренебрегнал физичните закони, щото се мислел за Господ, излезнал от пътя и се плеснал в дърво...Какво да коментираме изобщо - със същия успех можеше да е спрял в отбивката автомобил, автобусна спирка с чакащи, уличен стълб или пък да залети в насрещното платно и да избие още хора.
Има хиляди начини за да стигнеш до дървото, и в половината от тях драйвера може да е невинен като сълзица.......макар че все пак не виждам какво значение има това, презумпцията е да се защитава живота на човека, това че бил длъжен да владее автомобила по сяко време си е някаква условност във закона, то си се подразбира, никой не пише закон че като крачиш по тротоара си длъжен да гледаш къде вървиш за да не се спънеш.......спрял в отбивката автомобил......ми той няма да векува там, това са променливи обстоятелства, макар че на запад хората са предвидили дори и това - по повечето големи магистрали, отбивките са поне 15-20 метра навътре в банкета, те ората не са прости и отдавна са разбрали ефекта от това за което спорим сега.....

SIS
14-10-2009, 10:23
Аз в никакъв случай не търся виновен - просто твърдя, че в цялата верига дървото е най-малко виновно (точно както и куршума). Ако го няма куршума (дървото), ще има бомба (насрещния ТИР), ако не е това, ще е нож, камък, вилица, лъжица, дори и с голи ръце можеш да убиеш някой (аналогиите с предметите около пътя си ги правете вие). Няма спор, че най-сигурно ще е да сте сами на пътя с широки ивици чакъл и пясък отстрани, които да намалят скоростта от 300 до 30 км.ч преди да спрете меко в гумените ограждения!!! След това какво.......ами.....излизате от чакъла и .....пак с 300. И наистина птрябва да се направи нещо по въпроса - трябва да се накарат малоумниците по пътищата да спазват законите (в това число и ограниченията и предимството и маркировката по пътя) - ето това вече ще спаси животи.

Pepo
14-10-2009, 10:40
Поствам няколко мнения, които прочетох другаде. Лично за мен темата за вината на дърветата е изчерпана.

"Незнам , но не може да са ни виновни дърветата за жертвите на пътя.Нима в другите държави няма крайпътни дървета. Сигурното е че у нас стават прекалено много катастрофи с фатален край (умират 3 пъти повече хора от една държава 70млн.души а се едва 7млн.) . Дано това да спре"

"...малка китна държава, наречена Ирландия. Там селските пътища са с перфектна настилка и маркировка, само дето са теснички и, понеже уважават частната собственост, имат масивни каменни огради на мантинелата. Но, не съм чул някой ирландски десен да каже -дайте да махнем оградите и дърветата, защото пречат на приматите, дето карат със 150. Всеки си плаща за гяволъка."

"В Австрия има също дървета около пътя но полицаите не питат какво ще правим сега и хората имат магистрали като слънце. Но Българите са безсмъртни хора докато не срестнат ТИР или някое дърво . Жалко за хората"

ФЕРАРИСТ
14-10-2009, 11:22
И наистина птрябва да се направи нещо по въпроса - трябва да се накарат малоумниците по пътищата да спазват законите (в това число и ограниченията и предимството и маркировката по пътя) - ето това вече ще спаси животи.
Ти не си малоумник, винаги караш с 90 извънградско, но изведнъж с 90 пукаш предна дясна, и ако не ти е известно, с тая скорост отиваш неизбежно към канавката - какво предпочиташ да има там - дърво или мантинела......

ФЕРАРИСТ
14-10-2009, 11:28
"Незнам , но не може да са ни виновни дърветата за жертвите на пътя.Нима в другите държави няма крайпътни дървета
"...малка китна държава, наречена Ирландия. Там селските пътища са с перфектна настилка и маркировка, само дето са теснички и, понеже уважават частната собственост, имат масивни каменни огради на мантинелата. Но, не съм чул някой ирландски десен да каже -дайте да махнем оградите и дърветата, защото пречат на приматите, дето карат със 150. Всеки си плаща за гяволъка."

"В Австрия има също дървета около пътя но полицаите не питат какво ще правим сега и хората имат магистрали като слънце. Но Българите са безсмъртни хора докато не срестнат ТИР или някое дърво . Жалко за хората"
В каменната ограда не се блъскаш челно, една малка но съществена разлика, едно е за забършеш стена на селски път в Ирл с 50, друго е дърво на наше шосе с 100......в повечето европейски държави НЯМА дървета по пътищата, и в случайте в който има, между тях и пътя има едно много приятно нещо наречено мантинела......и между другото австрийците секат всяко дърво по пътищата си, в случайте в който не може да се сложи преграда.....имаше някаква рутинна проверка и сварих да обеля 2 лафа с някакво тяхно милиционерче - това е снимка от стандартен австрийски път....сече се дори това което е на склон.....щото ората са разбрали че без значение кой е виновен, и с колко е карал, е ценен живота му......

Jivko7777
14-10-2009, 11:37
Като става въпрос за тирове сега даваха по бтв аз репортерът.Даваха за тир,който му се откача ремаркето ,удря кола и поваля ограда.Тея станаха много опасни.Падат клони откачат се ремаркета майката си е е***о еййй!

Аз затова винаги настигна ли Тир гледам да го мина по най-бързия начин, най-малкото защото хвърля камъчета по стъклото и боята...:bad_evil:

SIS
14-10-2009, 11:46
Аз вече писах кои са перфектните условия (ако има стюарди и медицински хеликоптер наблизо още по-добре). Така че мантинелата е за предпочитане пред дървото. Опитвам се все пак да разбера, защо трябва да се концентрираме върху 0.001% от случаите (може и по-малко да са случаите на разлято масло, гръмнали гуми и други подобни), а забравяме за останалите 99.999%, за които са виновни само и единствено водачите на МПС-то.
Та в тоя ред на мисли, защо продължаваш да искаш изсичане на дърветата, а не поставяне на мантинели и затягане на контрола (което е по-разумното според мен).

П.П. От снимките, които си дал от Австрия мога да кажа, че за първите две, при евентуално излитане на колата от пътя (каквито са повечето от катастрофите), резултата ще е същия като в България - водача на МПС-то в болница с тежки травми, 2 от пътниците с опасност за живота и 2 мъртви.

vankata_ll
14-10-2009, 13:52
Изсичането на дърветата е най-лесната и евтина от всички мерки, който могат да се вземат за намаляване на смъртните случаи от катастрофите. Но според мен и най-малко ефективната. Осезаем резултат ще имат подобряването на качеството на пътищата, премахването на разни малоумни знаци за ограничение на скоростта, контрол на движението. Другото, което води до голямата разлика между нас и запада е възрастта на автомобилния парк. Масово у нас се карат стари коли със много ниска пасивна безопасност. Това, че имат еърбеци е само за успокоение на водача. Краш тестовете на 10-15 годишни коли са стряскащи. Гледах този на 156-цата, ми тя се сгъна до средата. За 146 не мисе мисли, добре че не намерих :-)
Така че нещата са малкооо- дайте да изсечем дърветата пък дупките, накъдреният асфалт и малоуните тутманици са бял кахър.

ФЕРАРИСТ
14-10-2009, 15:48
Опитвам се все пак да разбера, защо трябва да се концентрираме върху 0.001% от случаите (може и по-малко да са случаите на разлято масло, гръмнали гуми и други подобни), а забравяме за останалите 99.999%, за които са виновни само и единствено водачите на МПС-то.
Значи понеже са виновни, и видиш ли не е особенно важно дали те ще живеят или не - имам чуството че подръжниците на тая теза сляпо вярват че понеже някой е виновен, то не е нужно да се прави нищо за да живее....отделен е факта че тия 99% изобщо не са толкоз....

П.П. От снимките, които си дал от Австрия мога да кажа, че за първите две, при евентуално излитане на колата от пътя (каквито са повечето от катастрофите), резултата ще е същия като в България - водача на МПС-то в болница с тежки травми, 2 от пътниците с опасност за живота и 2 мъртви.
Нищо подобно - челния сблъсък в дърво концентрира цялата маса на колата, в 1-2-3 педи дърво, а при излитане в канавка, първо удара не е челен, второ по голяма площ от колата поема същия, по голяма площ от земята или каквото и да е там и отговаря - разлита от небето до земята......

SIS
14-10-2009, 16:22
Обаче, кефи как изваждаш само тази, част, която те устройва, напълно пренебрегваш, тази, която не ти харесва и ми слагаш думи в устата, които никога не съм казвал!

Повтарям специално за теб: не търся вина, а наблягам на това, че когато има проблем (в случая смърт по пътя) се отстраняват причините, които в най-голяма степен допринасят за наличието на проблема (в случая това е тоталната липса на контрол и чуство за безнаказаност у по-голямата част от водачите на МПС), а не се тръгва от това, което ще промени нещата минимално.

vankata_II е абсолютно прав, че дори дупките са по много по-голям проблем за безопасността от дърветата! Аз бих добавил, че липсата на маркировка е също много по-голям проблем.

WarsteineR
14-10-2009, 17:34
Колега Сис, за теб 200 живота годишно малко ли са? Хм... Да се промени толерантността на шофиорите и техните маниери е все едно да направиш вълк вегитарианец, демек бая трудно .. да се изсекът дърветата .. какво по-лесно? Че ще има и някое друго работно място в повече, без да ощетява сериозно бюджета...Не виждам защо спорим, за неща който очевидно са ефективни, лесни и евтини.. Или тея дето карат бързо да мрът... или да оставим дърветата да плашат камикадзетата.. ми аз викам на опасните места да сложим по един бункер и който кара по бързо от допустимото да го разстрелват .. Друг е въпроса че не всеки който излети от пътя е камикадзе...

SIS
14-10-2009, 19:42
200 живота годишно не са никак малко. Но определено дърветата не са причината за отнемането на тези 200 живота. Да се промени толерантността на водачите не е толкова трудно! Вярно не става като се подиграваме на американците за "тъпите им присъди" и "смешните им закони", както и да пускаме пияните срещу 20 лева. А какво по-лесно да се изсекът дърветата??? Кой каза, че най-лесния път е и най-верния?! Напротив, почти винаги лесното е и най-неправилно! Ако се подобри контрола, бюджета даже ще има и приходи, какво ще кажеш за това? И аз не виждам защо спорим, за неща, които очевидно НЕ са ефективни. Тези, които карат безразсъдно, няма да ги спаси изсичането на дърветата - дали дърво, ТИР, Камаз или автобус - резултата си е същия. Дърветата не са, за да плашат - те просто са си част от пейзажа. А това с бункера е толкова.......хм..........детско и незряло, че аз бих ти дал контра предложение: да се направи на всеки отделен тунел без никакъв шанс за произшествия - дори водача да не кара (а всичко да е автоматично), защото ако реши да се хвърля, може да се одраска - ето толкова тъпо звучеше и изказването за бункера и разстрела! Друг е въпроса, че причина за загубата на 199 от тези 200 живота са водачите!

ФЕРАРИСТ
14-10-2009, 22:06
Друг е въпроса, че причина за загубата на 199 от тези 200 живота са водачите!
Дори за момент да си представим че това поне ма-а-а-а-алко отговаря на истината, и водачите са абсолютно винаги виновни, какво правим със пасажерите......те виновни ли са?.......в последния случай трима пасажери накуп поеха към небето......те какво са виновни.......ако нямаше дърво там, можеше и да са живи.....
Имам въпрос към теб - случвало ли ти се е насреща ти хайван да изпреварва урбалишката, и ти да си принуден да се натикаш максимално вдясно?????

SIS
14-10-2009, 22:24
МОЖЕШЕ да са живи, но по същия начин тоя същия хубостник можеше да се размине с това същото дърво, да навлезе в насрещното, да се блъсне в твоята кола със твоето семейство и не 3, а 6 -ма да пътуват към небето. Имено за това истинската причина е във водача, останало са само подробности за статистиката. Дори за момент да предположим, че изсичането на дърветата е най-големия проблем (а не слабия контрол по пътищата)! Как ще се справим със ситуацията, която описваш? Ами ако лети срещу мен и отстрани е пропаст? Накъде да бягам? Може би трябва и над пропастите да се опъне една аварийна лента - все пак трябва да се предвиди, че винаги има малоумници, които изпреварват без оглед на насрещно движение, пътна обстановка и т.н.! Пък и след като е невъзможно да се справим с тия джигити........трябва да им осигурим условия да си карат спокойно!

П.П. В повечето случаи, противно на всякаква логика, разминаването с дървото (образно казано) не кара човек да кара по-внимателно, а просто му дава увереност, че да се блъснеш или да излетиш от пътя не е толкова опасно. След това идва момента, в който в населено място по същия този начин се излиза от пътя (отново поради грешка) и на мястото на дървото има ............автобусна спирка - другото сме го слушали по новините. Естествено проблема не е във водача, не е и в КАТ, които 15 минути по-рано срещу 20 лева са го пуснали пиян с думите: "и карай внимателно", причината е в дърветата и..............в тоя тъпак, който не е предвидил, че спирката на автобуса е уязвима и не я е укрепил с бетонна стена.

ФЕРАРИСТ
14-10-2009, 23:13
МОЖЕШЕ да са живи, но по същия начин тоя същия хубостник можеше да се размине с това същото дърво, да навлезе в насрещното, да се блъсне в твоята кола със твоето семейство и не 3, а 6 -ма да пътуват към небето.
Можеше.....но няма как двупосочен път да се тресне с мантинела, но не е особенно трудно шансовете да се увеличат с 50% като се махнат дънерите отдясно нали.....аз съм далеч от мисълта да се справим със сички ситуации, но това не е особенно трудно за изпълнение - рота роми, щилки, и цяла зима един тец ще бачка на 6......
Понеже не каза дали ти се е случвало да те натика изпреварващ отсреща вдясно, да питам и тебе - ако по една или друга причина, виновен или не(щото предполагам няма да седнеш да ме убеждаваш че извън града не караш с повече от 90), ти се наложи да изхвърчиш от пътя надясно, какво предпочиташ да има там - дърво, или поле?????

soldier
14-10-2009, 23:49
МОЖЕШЕ да са живи, но по същия начин тоя същия хубостник можеше да се размине с това същото дърво, да навлезе в насрещното, да се блъсне в твоята кола.......

И ако ги няма дърветата ти имаш избора да излезнеш от пътя и да се разминеш с челния удър и със смърта.
Логиката която вадиш ми е мн странна, викаш на запад хората спазват паравилата и за това няма катастрофи, а тогава за какво си режат дърветата? Не ми се влиза в подробности, защото ми изглеждаш от хората като сфинкса и целия свят да ти покаже, че грешиш, ти пак няма да го приемеш и ще говориш глупости без дори да се замислиш върху това, което пишеш.

А по-темта за клона и камиона, е много ясно, че шофьорът на камиона няма никаква вина. Обикновено има знаци, които показват МПСта до каква височина могат да преминат през даден участък от пътя, предполагам такъв знак не е имало....

Sm0k
15-10-2009, 01:15
И ако ги няма дърветата ти имаш избора да излезнеш от пътя и да се разминеш с челния удър и със смърта.
Логиката която вадиш ми е мн странна, викаш на запад хората спазват паравилата и за това няма катастрофи, а тогава за какво си режат дърветата? Не ми се влиза в подробности, защото ми изглеждаш от хората като сфинкса и целия свят да ти покаже, че грешиш, ти пак няма да го приемеш и ще говориш глупости без дори да се замислиш върху това, което пишеш.

А по-темта за клона и камиона, е много ясно, че шофьора на камиона няма никаква вина. Обикновено има знаци, които показват МПСта до каква височина могат да преминат през даден участък от пътя, предполагам такъв знак не е имало....

Абе сфинкса е друг случай, не е само дървена философия при него. А в случая колегата SIS не говори неща които съвсем са лишени от смисъл. Темата с дърветата е дискусионна, най-малкото защото при това състояние на пътната мрежа, дърветата и мантинелите са ни последна грижа. Най-важното нещо на един път е настилката. Ние нямаме настилки, а сме тръгнали да коментираме къде да сложим мантинели и къде да режем дърветата. То звучи така лесно - "рота цигани, щилки..." - ама то и дупките могат да ги запълнят цигани, само дето никой не праща циганите.
Не ме разбирайте погрешно, и съм за увеличаването на почистените зони около пътя, в които можеш да излетиш, със сравнително леки последствия, и за поставянето на мантинели между пътя и по-опасните обеките около него. Но наистина има по-належащи проблеми. Качествения път се прави цялостно, а не на парче - изсичането на дървета върви заедно с качествена настилка, мантинели, маркировка, пътни знаци, отводняване и всички останали съоръжения които са необходими за него. И да изсечем дърветата, ако не оправим другите неща, няма да е голяма разлика - пак ще има доста жертви.
А и е абсолютен факт, че невинните удари в дърво са малък процент от всички удари в дърво - това не може да се оспори. Наистина, може да се случи да си караш нормално, а някой да те прати в канавката, където да те чака дръвцето, но в по-голямата част от случаите, дръвцето посреща разни съзтезатели. И така както сме тръгнали да ги мерим на килограм, което е малко тъпо, защото зад тия числа стоят животи, семейства, приятели и близки и т.н., можем да продължим да ги мерим на кило - ако изсичането на дърветата ще спаси 200 на година, подобряването на настилките, знаците и маркировката, мантинелите и стълбовете ще спаси примерно 700, а повишаването на дисциплината у шофьорите и по-честото спазване на правилника ще спаси над 1200 вероятно. Не че тия 200 не заслужават да ги спасим като почистим около пътя, но пък има други мерки, които ще спасят много повече.

SIS
15-10-2009, 09:23
Тъй като никъде не видях бутон от сорта: "report abuse", ще помоля модераторите да отправят едно предупреждение към soldier_vl. Поради, меко казано.......идиотското му включване в темата, дори не смятам да му отговарям.

Ферарист, с теб дискусията си я прдължавам, защото културно си отстояваш позицията. Вече ти отговорих, че е повече от ясно, че предпочитам да нямам дърво на пътя. Аз нито за миг не съм оспорил, че липсата на дървета може да спаси животи. Просто вече няколко пъти подчертавам, че не това е основния проблем! Ти постоянно ме поставяш в специфични ситуации и аз ти казвам какво предпочитам. Но от теб не получих нито един отговор на такава ситуация. След като изсечем дърветата, как ще се справим с "безсмъртните"? Защото има и скали, мантинели, пропасти, където бягането в дясно не е опция. Е, аз смятам, че ако се затегне контрола, ще се подобри дисциплината и ще решим (до известна степен) и проблема с "безсмъртните". Иначе съм изпадал в ситуация, в която се е налагало да отида плътно вдясно, за да могат на две ленти да се разминат 3 коли - нещо, което на повечето "западни" пътища е невъзможно, но не съм чул някой от тях да иска разширяване. Чуството за безнаказаност, дупките по пътищата (много е неприятно в завой със 70км/ч да минеш през трап - личен опит), липсата на маркировка са много по-значими като причини за бройката на загиналите от дърветата. Sm0k много точно е обобщил, това за което говоря, за което му благодаря!

ФЕРАРИСТ
15-10-2009, 09:58
След като изсечем дърветата, как ще се справим с "безсмъртните"? Защото има и скали, мантинели, пропасти, където бягането в дясно не е опция. Е, аз смятам, че ако се затегне контрола, ще се подобри дисциплината и ще решим (до известна степен) и проблема с "безсмъртните".
Ако аз съм човек който коли и беси, веднага се справям по следния начин - уточнявам че така както го казвам ще звучи че може да се направи за половин година, известно ми е че това в БГ не мое да стане поне за 5.....
- Основния проблем по мое мнение за излишната злоупотреба на медиите с термина "война по пътищата" е че много коли са натряскани на пътна мрежа която е в кофти състояние, тясна, и най - вече с много неща в който да се халосаш......шанса за настъпиш някой в дискотека е по голям, отколкото на площада......надали за кратко време можем да се сдобием с нужното количество магистрали, който да намалят катастрофите и жертвите, щото е безспорен факта че на магист умират в пъти по малко отколкото на двупосочни, едно че е по широко, второ че местата в който може да се треснеш са по малко......румънците за кратко време направиха пътища, който в по голямата си част въпреки че са двупосочни, са поне с по 1.5 метра по широки на платно, и това позволява не 3, а дори и 4 коли да се разминат по едно и също време......сега болшинството от драйверите се изнервя от трудното, бавно и задръстено придвижване от А до Б, прави изнервени и опасни маневри, ако не му стиска да ги прави или няма кола, тайничко проклина тия дето имат, и го минават с риск за инцидент......
Никакви драконовски мерки, и да разстрелват за превишена скорост, пак няма да има ефект, когато една институция не може да се справи с даден проблем който зависи от нея, тя налага ограничения след ограничения, който няма как да бъдат спазвани, и с това тя си измива ръцете, казвайки - Ми ето на, драйверите виновни, щото не се движат извън града като ората с безумните понякога ограничения от 40 кмч......на всяко разклонение и крайпътно камъче боцнато ограничение не щото е много безопасно, а просто да го има, и да има кука да дебне там и да решава проблема с ниската си заплата - на запад хората си имат ускорителни ленти, и това не е само по магистралите.......и народа започва да псува така наречените безумци, като не си дава сметка че още излизайки на пътя, той се превръща в същия безумец според шофьора до себе си, тъй като в нашите условия е абсолютно невъзможно да се движиш без да нарушаваш правилника, и всеки път когато това стане, и друг който в случая не го прави си мисли -"Какъв безумец, заради тия се трепят по пътищата", без да си дава сметка че е същия......ся има и фрапантни случай, но тях ги има навсякъде.......
Имало гонки, нелегални ралита - пак шибаната държава е виновна - нищо не коства на по големите гладове който имат възможности и условия да определят легално места за такива неща, има маса куки дето само си чоплят пипетата, да ги боднат там, всеки би предпочел да иде там, вместо да рискува по пътищата.....никой не е виновен че има страст към скороста, и иска да усети адреналин, а който иска да го направи държавата както се вижда не мое да го спре, разликата е че няма да се трепят по улиците.......едно е да се драгиш на Бояна, друго е на Божурище нали........
Ако питаш мен, дали мантинели или липса на дървета предпочитам, мантинелата печели.....но съм наясно че няма как да се извадят толкова пари за нещо такова.....

MrX
15-10-2009, 09:59

И ако ги няма дърветата същото това камикадзе, не цели дърво, а семейното миниванче с младо семейство с три деца и хрониката става още по-черна. Тук много е на място поговорката за калпавата ракета и космоса, ма да не я споменавам. От постовете на няколко струи мега хуманизъм, "като били виновни не заслужавали ли да живеят" реално погледнато в тази насока съм анти хуманист, когато се замисля, че един подобен "заслужаващ" ще отнеме моята воля за живот или тази на семейството ми, приятелите ми!Келешлъка и тарикатството на пътя са основният проблем не дървото, мантинелата или дувара!

Old Fox
15-10-2009, 10:08
Имало гонки, нелегални ралита - пак шибаната държава е виновна - нищо не коства на по големите гладове който имат възможности и условия да определят легално места за такива неща, има маса куки дето само си чоплят пипетата, да ги боднат там, всеки би предпочел да иде там, вместо да рискува по пътищата.....никой не е виновен че има страст към скороста, и иска да усети адреналин, а който иска да го направи държавата както се вижда не мое да го спре, разликата е че няма да се трепят по улиците.......едно е да се драгиш на Бояна, друго е на Божурище нали........
.....

Стига сте си търсили виновни. Да им направят писти за техния кеф разбираш ли. Писти има кеф ти Калояново, Серес и много други. Ама са с пари. Тия дето имат безин в кръвта що не отидат и да си платят? Щот са палачори, щото трябва да има някой виновен. Аз пък не искам моите данъци да отива за разни суфлеци дето им се кара бързо. Като ти с екара на писта ше плащаш. Тия оправдания - "Карам кат идиот по пътя щото няма кой да ми направи писта и да ми тури там линейка и пожарна за моя сигурност" са ебати смеха. А държавата да ви зачисли по един личен ибрикчия не искате ли?

SFINKS
15-10-2009, 10:35
200 човека загинали след удар в дърво , ако го нямаше дървото колко от тия 200 щяха да са живи , всичките ???
едва ли ... да кажем 100 .
било лесно, бързо и евтино да се изсекат дърветата в радиус от 20-30 метра край пътищата. България е доста зелена държава , за да се направи това навсякъде ще отнеме доста години , хиляди хора , и много техника . Да не говорим колко хора ще се изтрепят в спрелите на платното камиони които товарят изсечените дървета .
Накрая ще имаме едни много грозни пътища...
А дърветата в градовете ?? да вземем и тях да ги гътнем а ?

Jivko7777
15-10-2009, 10:39
Ако аз съм човек който коли и беси, веднага се справям по следния начин - уточнявам че така както го казвам ще звучи че може да се направи за половин година, известно ми е че това в БГ не мое да стане поне за 5.....
- Основния проблем по мое мнение за излишната злоупотреба на медиите с термина "война по пътищата" е че много коли са натряскани на пътна мрежа която е в кофти състояние, тясна, и най - вече с много неща в който да се халосаш......шанса за настъпиш някой в дискотека е по голям, отколкото на площада......надали за кратко време можем да се сдобием с нужното количество магистрали, който да намалят катастрофите и жертвите, щото е безспорен факта че на магист умират в пъти по малко отколкото на двупосочни, едно че е по широко, второ че местата в който може да се треснеш са по малко......румънците за кратко време направиха пътища, който в по голямата си част въпреки че са двупосочни, са поне с по 1.5 метра по широки на платно, и това позволява не 3, а дори и 4 коли да се разминат по едно и също време......сега болшинството от драйверите се изнервя от трудното, бавно и задръстено придвижване от А до Б, прави изнервени и опасни маневри, ако не му стиска да ги прави или няма кола, тайничко проклина тия дето имат, и го минават с риск за инцидент......
Никакви драконовски мерки, и да разстрелват за превишена скорост, пак няма да има ефект, когато една институция не може да се справи с даден проблем който зависи от нея, тя налага ограничения след ограничения, който няма как да бъдат спазвани, и с това тя си измива ръцете, казвайки - Ми ето на, драйверите виновни, щото не се движат извън града като ората с безумните понякога ограничения от 40 кмч......на всяко разклонение и крайпътно камъче боцнато ограничение не щото е много безопасно, а просто да го има, и да има кука да дебне там и да решава проблема с ниската си заплата - на запад хората си имат ускорителни ленти, и това не е само по магистралите.......и народа започва да псува така наречените безумци, като не си дава сметка че още излизайки на пътя, той се превръща в същия безумец според шофьора до себе си, тъй като в нашите условия е абсолютно невъзможно да се движиш без да нарушаваш правилника, и всеки път когато това стане, и друг който в случая не го прави си мисли -"Какъв безумец, заради тия се трепят по пътищата", без да си дава сметка че е същия......ся има и фрапантни случай, но тях ги има навсякъде.......
Ако питаш мен, дали мантинели или липса на дървета предпочитам, мантинелата печели.....но съм наясно че няма как да се извадят толкова пари за нещо такова.....

С абсолютно всичко казано от Ферариста съм съгласен...Ако наистина има широки пътища и най-накрая една истинска магистрала всичко ще се оправи пак ще има катастрофи, но в пъти по-малко...

ПП: Ники за вчера се извинявам, ама ми дотегна от тези немски коли пред мене как се влачат :-D та реших да им покажа малко италиянска сила :-D

ФЕРАРИСТ
15-10-2009, 12:42
200 човека загинали след удар в дърво , ако го нямаше дървото колко от тия 200 щяха да са живи , всичките ???

Че малко ли са.....

---------- Post added at 12:42 ---------- Previous post was at 12:39 ----------

А държавата да ви зачисли по един личен ибрикчия не искате ли?
Предполагам не ми говориш на Вие.......

Old Fox
15-10-2009, 13:08
Предполагам не ми говориш на Вие.......
Не :-) Това е обръщение към сборната група на рацерите. Ползвам ти мнението за да стане ясно какво имам предвид.

koolio
15-10-2009, 14:24
За всичко съм съгласен в поста на Ферарист без едно - държавата не е длъжна да изгради и поддържа писти. Тя може да предостави терен, но да изгражда и поддържа писти е вече прекалено. Рацингът е хоби, при това обикновено на хора с относително добри възможности, а не жизнена необходимост на крайно нуждаещи се.

---------- Post added at 11:24 ---------- Previous post was at 11:19 ----------

И малко офтопик, щото пак засегнахме темата за скоростта и ограниченията. В последните няколко седмици на два пъти пътувам до дестинация на 430 км. Ако спазвам всички ограничения ще пътувам поне 6 часа. При поддържане на 120-140 км/ч стигам за 4.5 часа. Айде познайте дали ще съм в по-добра кондиция след 4 или след 6 часа шофиране?

Jivko7777
15-10-2009, 14:32
[/COLOR]И малко офтопик, щото пак засегнахме темата за скоростта и ограниченията. В последните няколко седмици на два пъти пътувам до дестинация на 430 км. Ако спазвам всички ограничения ще пътувам поне 6 часа. При поддържане на 120-140 км/ч стигам за 4.5 часа. Айде познайте дали ще съм в по-добра кондиция след 4 или след 6 часа шофиране?

Абе и аз съм на това мнение, и карам понякога доста бързичко, та затова бях хванат вчера от Ферариста :-D, но все пак трябва да се спазват ограниченията или най-много да се кара при 90 извънградско до 110-120 няй-много...Това си е лично мое мнение...А както знаем ако искаш дори да спазваш правилата и да караш с 90 ще пречиш на движението, затова че няма как ;)

MrX
15-10-2009, 14:37
ще пътувам поне 6 часа. При поддържане на 120-140 км/ч стигам за 4.5 часа. Айде познайте дали ще съм в по-добра кондиция след 4 или след 6 часа шофиране?

Аз залагам на 6 часа за по-добра кондиция. Спокойно нормално пътуване, без стресови ситуации породени от бързане, нахалстване, отнемане на прадимство и т.н., без нерви и усложнения. Напрежението при по-агресивното каране е в пъти повече и в повечето случаи излишно.

koolio
15-10-2009, 15:28
Губиш залога, Иво. :mrgreen: . Монотонното шофиране изморява много повече от динамичното - поне при мен.
Да уточня - динамично шофиране значи използване максимално възможностите на пътя и на колата, но БЕЗ малоумни изпреварвания без видимост, при спазване на ограниченията в населените места или максимум 10-15 отгоре. Казвал съм много пъти - ако трябва се влача и половин час зад някой камион с 60, но изпреварване без да съм сигурен в изхода му не предприемам. Та с такова шофиране постигам с 20-30 км/ч средна скорост по-висока от тази, ако спазвам стриктно ограниченията.

VFTI
15-10-2009, 15:44
За последен път карах без да превиша скороста от 90км. тази година по морето лятото - около 2000км. съм направил...От тогава СЪМ СЕ ЗАКЛЕЛ, че извънградско под 100-110км, НЯМА да карам...

Причината ли??

Ами когато карах с 90км. бях МИШЕНА.....Еми имах поне 2 ситуации на КОСЪМ и поне още 10тина многооо опасни ситуации и поне още 20-30 просташки изпълнения...Да не говорим че си стопих спирачките от натискане заради малоумници...

Нищо ама НИЩО спокойно и релаксиращо не видях в карането с 90км... като ме видят че карам с 90км. а те с 130-140 и продължават да дават газ, изпреварват в насрещното, прибират се на косъм, изпреварват ме в завой и т.н.. и т.н..И това не са само леки коли, ами и бусчета, бусове, рейсове и камиони...И понеже до вчера се возих по рейсовете...еми няма нито един(изкл. чавдари и разни дърти) рейс който да кара под 100км извънградско...Аз как да се движа с по-малко ?!?!? Последния път пуснах един такъв рейс и се залепих зад него да си карам 100-110км..

Тааа много е простотията и малко е размуна....

Иначе за дърветата подкрепям ферариста...Нямам желание да се забия и с 70км. в дърво докато голям черен джип ме избутва от пътя придружаващ Дупетатска лимузина за 200к лв....

Walker
15-10-2009, 16:19
било лесно, бързо и евтино да се изсекат дърветата в радиус от 20-30 метра край пътищата. България е доста зелена държава , за да се направи това навсякъде ще отнеме доста години , хиляди хора , и много техника . Да не говорим колко хора ще се изтрепят в спрелите на платното камиони които товарят изсечените дървета .
Накрая ще имаме едни много грозни пътища...
А дърветата в градовете ?? да вземем и тях да ги гътнем а ?
Aбе замисли се малко. Все пак говориш за човешки животи, а не за пари или нещо друго.
Ако ще и жертвите да са с 1 по-малко - пак има смисъл.

SFINKS
15-10-2009, 17:21
ами замислям се , да забранят регистацията на автомобили 5 години след първоначалната регистрация , да забранят регистрацията на коли с десен волан , книжка след 20 годишна възраст и тн административни мерки които се решават с едно гласуване , лесно , евтино и много по-ефикасно ще спасят доста повече животи.

Въпреки че едно законче за изсичане на всяко дърво 30-40 метра край шосетата ще развърже ръцете на дървената мафия да изсече половината Рила , Родопи и Стара Планина $$$$

Щом не е въпрос за пари а за човешки живот, продай си колата и дари парите за децата в централна Африка , там умират по 100 на ден от глад и болести , ще спасиш доста животи

soldier
15-10-2009, 18:33
За последен път карах без да превиша скороста от 90км. тази година по морето лятото - около 2000км. съм направил...От тогава СЪМ СЕ ЗАКЛЕЛ, че извънградско под 100-110км, НЯМА да карам...

Причината ли??

Ами когато карах с 90км. бях МИШЕНА.....Еми имах поне 2 ситуации на КОСЪМ и поне още 10тина многооо опасни ситуации и поне още 20-30 просташки изпълнения...Да не говорим че си стопих спирачките от натискане заради малоумници...

Абсолютно те подкрепям в това изказване!! И само ще допълна - по магистралата като има много движение карам с 150-160км/ч. Просто в момента, в който се движа с 130 в дясна лента, изпреварвайки колони от коли, тирове и автобуси и ме застигне някой с 150 почват уникалните манерви, присветквания, свиркания и т.н. (знаете как е), а като се прибера за да го пусна, после 10минути съм принуден да карам с 90 по магистралата, защото в лява лента хвърчат с по 150 и няма как да се включа.

Jivko7777
15-10-2009, 19:00
Aбе замисли се малко. Все пак говориш за човешки животи, а не за пари или нещо друго.
Ако ще и жертвите да са с 1 по-малко - пак има смисъл.

Подкрекям те напълно! Всеки спасен живот означава по малко страдания на семествата им, а това с дърветата си е истина...ако наистина ги няма резутата ще е явен...

koolio
15-10-2009, 20:46
ами замислям се , да забранят регистацията на автомобили 5 години след първоначалната регистрация , да забранят регистрацията на коли с десен волан , книжка след 20 годишна възраст и тн административни мерки които се решават с едно гласуване , лесно , евтино и много по-ефикасно ще спасят доста повече животи.

Въпреки че едно законче за изсичане на всяко дърво 30-40 метра край шосетата ще развърже ръцете на дървената мафия да изсече половината Рила , Родопи и Стара Планина $$$$

Щом не е въпрос за пари а за човешки живот, продай си колата и дари парите за децата в централна Африка , там умират по 100 на ден от глад и болести , ще спасиш доста животи
Поредната комплексарска изцепка на човек, дето набутал 10-15 хиляди само за да пръдне първи на седалката и решил, че е хванал Господ за шлифера. Сфинксе, бъди сигурен, че една 10-годишна качествена и поддържана кола с хубави гуми е много по-сигурна и безопасна от Дачия Логан или Тойота Ярис без АБС и с всесезонни 13-ки гуми.

SIS
15-10-2009, 22:02
Аз съм......потресен!!! Зрели хора да разсъждават така! Понеже не сме можели да се оправим с малоумните по пътя, да изсечем дърветата и да ги оставим да си карат както намерят за добре!?!? Оправянето с 90% от "рацерите", "джигитите" и както там им се вика е много лесно, че и приходи ще се направят от това. Дори не трябва да се измисля нищо - хората по света вече са си го решили този проблем. Съгласявате се, че е по-добре да се сложи мантинела, но тогава какво правим в ситуацията, която вече няколко пъти ме питахте: идиот изпреварва, въпреки, че ме вижда ясно и знае, че няма време и място за това. Накъде да бягам като вдясно има мантинела. Отговора е ясен - не е виновен малоумника, пътя е много тесен, трябва да го направим, така че да може поне 3-4 коли да се разминат. Всеки , който е пътувал по пътя София - Годеч знае, че малко след Костинброд има широк път при стръмен наклон с две ленти за изкачване и една лента за спускане. Доста често се виждат там тройни изпреварвания като практически се разминават 4 коли на 3 ленти, но си е истинска привилегия да видиш четворно изпреварване (радвам се, че беше в моята посока и го гледах от разстояние). Тогава какво правим (все пак е "ясно, че с тия оправия няма")? Е как какво? Мене жокер ми не требе - правим още една лента. А после? Много ясно - още една. И колко ленти още ще направим преди да решим, че всъщност не само, че може да се справим, но трябва да се справим, защото те са основната причина. За сравнение, в Белгия междуградските и междуселските пътища са доста по тесни от нашите - когато се разминават две коли имат по половин метър от двете си страни. Е как да му се не види нито един не се изнерви от това, че карам със 70-90. Дори и тези с Поршетата не тръгнаха да ме изпреварват. Подсказка: не е заради прочутия манталитет - говедата са говеда навсякъде. Ама ние тука трябва да се грижим и за душевния мир на идиотите по пътя. Така де, какви ти закони като са изнервени. Изказвания от сорта: понеже всички са говеда, и аз ще карам като говедо са........безумни. Всички се оплакват от присветквания, бибиткания, насрещно движещи се камикадзета, но никой не иска да се оправи този проблем (те тия не могат да се оправят), за сметка на това ще ги борим като изсечем де що има дърво и ше караме като тях.

Горките не били виновни, че ги кефат скоростите и адреналина. Ми те и убийците горките какво да направят като ги кефи да убиват - те вина нямат! Очевидно дори и разстрел не ги плаши - абе.........оправия с тях няма. Предложения как да им направим живота по-приятен?! На един голям град не коствало нищо да си направи и поддържа една писта?!? Това какво значи? Писта се строи, поддържа и охранява без пари? Това са стряскащи, безумни изказвания!

П.П. А за тия, които в десен завой подобен на "фибата" в Монако ме изпреварват (такива из Петрохан не е никак рядко да се видят), хич не им завиждам тайничко. Но определено, ако в такъв момент ме попитате дали искам да им разчистя пътя от дървета.......отговора няма да е никак хуманен, защото знам, че пак някое дърво ще е виновно, за това че милия смелчага, юнак, богатир като види Чавдара, ще се опита да ме избута от лентата. В такива моменти все забравям, колко много го кефи адреанлина и колко много е изнервен!

citroen
15-10-2009, 22:33
някой дизел е изпуснал петно нафта на пътя, ти минаваш през него преди завой и се движиш в ограничението на скоростта за този път - колата става неуправляема в завоя и нацелваш ако не първото, то второто дърво! ... НО ти няма как да знаеш че това петно го има привечер в сумрак да кажем - случвало ми е се е и усещането за неуправляем автомобил на суха настилка в топъл ден, след такова петно нафта - кефа е неописуем!Колегата, ФЕРАРИСТ, също искам да попитам, понеже той следи катастрофите с дърво: Колко от тези катастрофи са в следствие на пияни шофьори, превишена скорост или неправилно изпреварване? И съответно колко от катастрофите в дървета са причинени от разлято дизелово гориво?

Поздрави!

SFINKS
15-10-2009, 22:42
Поредната комплексарска изцепка на човек, дето набутал 10-15 хиляди само за да пръдне първи на седалката и решил, че е хванал Господ за шлифера. Сфинксе, бъди сигурен, че една 10-годишна качествена и поддържана кола с хубави гуми е много по-сигурна и безопасна от Дачия Логан или Тойота Ярис без АБС и с всесезонни 13-ки гуми.

карал съм 7-8 стари коли и 2 нови, пердпочитам новите , ти си задръж сигурният кошник.:priest:Само да ти кажа че Ярис без АБС няма , гумите са му 15 :waving: и искачат еърбеци отвсякъде . Е затва струва колкото десет коли като твоята ;)

fred
15-10-2009, 23:00
Колкото човек е живял в мизерия и произхожда от изпаднали социални слоеве мисли, че притежанието на скъпи вещи и пари може да го направи обект на завист и най-вече, да го издигне в обществото.
Факта, че някой размахва флага на матерялното благополучие, е показателен за произхода, възпитанито и състоянието на вътрешният му мир-казано по простот в пълната липса на тези неща. Човек, който поне няколко поколения е живял сносно или богато, рядко парадира с статута си.
Червените задни на части на маймуната стават все по-видими, спрямо височината на която е успяла да се изкачи... :goodnight:

DanewRomeo
15-10-2009, 23:09
Аз съм......потресен!!! Зрели хора да разсъждават така! Понеже не сме можели да се оправим с малоумните по пътя, да изсечем дърветата и да ги оставим да си карат както намерят за добре!?!? Оправянето с 90% от "рацерите", "джигитите" и както там им се вика е много лесно, че и приходи ще се направят от това. Дори не трябва да се измисля нищо - хората по света вече са си го решили този проблем. Съгласявате се, че е по-добре да се сложи мантинела, но тогава какво правим в ситуацията, която вече няколко пъти ме питахте: идиот изпреварва, въпреки, че ме вижда ясно и знае, че няма време и място за това. Накъде да бягам като вдясно има мантинела. Отговора е ясен - не е виновен малоумника, пътя е много тесен, трябва да го направим, така че да може поне 3-4 коли да се разминат. Всеки , който е пътувал по пътя София - Годеч знае, че малко след Костинброд има широк път при стръмен наклон с две ленти за изкачване и една лента за спускане. Доста често се виждат там тройни изпреварвания като практически се разминават 4 коли на 3 ленти, но си е истинска привилегия да видиш четворно изпреварване (радвам се, че беше в моята посока и го гледах от разстояние). Тогава какво правим (все пак е "ясно, че с тия оправия няма")? Е как какво? Мене жокер ми не требе - правим още една лента. А после? Много ясно - още една. И колко ленти още ще направим преди да решим, че всъщност не само, че може да се справим, но трябва да се справим, защото те са основната причина. За сравнение, в Белгия междуградските и междуселските пътища са доста по тесни от нашите - когато се разминават две коли имат по половин метър от двете си страни. Е как да му се не види нито един не се изнерви от това, че карам със 70-90. Дори и тези с Поршетата не тръгнаха да ме изпреварват. Подсказка: не е заради прочутия манталитет - говедата са говеда навсякъде. Ама ние тука трябва да се грижим и за душевния мир на идиотите по пътя. Така де, какви ти закони като са изнервени. Изказвания от сорта: понеже всички са говеда, и аз ще карам като говедо са........безумни. Всички се оплакват от присветквания, бибиткания, насрещно движещи се камикадзета, но никой не иска да се оправи този проблем (те тия не могат да се оправят), за сметка на това ще ги борим като изсечем де що има дърво и ше караме като тях.

Горките не били виновни, че ги кефат скоростите и адреналина. Ми те и убийците горките какво да направят като ги кефи да убиват - те вина нямат! Очевидно дори и разстрел не ги плаши - абе.........оправия с тях няма. Предложения как да им направим живота по-приятен?! На един голям град не коствало нищо да си направи и поддържа една писта?!? Това какво значи? Писта се строи, поддържа и охранява без пари? Това са стряскащи, безумни изказвания!

П.П. А за тия, които в десен завой подобен на "фибата" в Монако ме изпреварват (такива из Петрохан не е никак рядко да се видят), хич не им завиждам тайничко. Но определено, ако в такъв момент ме попитате дали искам да им разчистя пътя от дървета.......отговора няма да е никак хуманен, защото знам, че пак някое дърво ще е виновно, за това че милия смелчага, юнак, богатир като види Чавдара, ще се опита да ме избута от лентата. В такива моменти все забравям, колко много го кефи адреанлина и колко много е изнервен!

Колега, не се стряскай. Според теб кой пише в автофорумите основно? Отговори си на въпроса и търси примерни граждани, академици и достойни членове на обществото другаде. Аз лично съм се начел на простотии и не ми прави особено впечатление. Извънградско карам с 80-100 км/ч, на магистрала до 150 км/ч, това че пътищата са бомбардирани от рейсъри и комлексари, които бързат за гробищата - транс пенис михи ест. Карането е удоволствие, което в БГ е тотално неосъществимо поради контингента шофери. Колкото до умрелите при ПТП-та след сблъсък с дърво - каквото си търсил, това си намерил е най-често диагнозата. Дърветата не виждам какво са виновни на малоумниците. Вярно магистралите са най-правилната алтернатива, но бандитизмът, който властва в пределите на родината, само спъва прощъпулника им. Един мой колега, посетил Швейцария това лято, ми каза - ето там е кеф да караш, няма кой да те тормози, няма олигофрени, няма бесни ориенталци. Сешшлисе...

Jivko7777
15-10-2009, 23:53
Колкото до умрелите при ПТП-та след сблъсък с дърво - каквото си търсил, това си намерил е най-често диагнозата. Дърветата не виждам какво са виновни на малоумниците.

Те нека ги махнат тези дървета поне само на главните шосета, а не на всякаде разбира се и чуствително ще намалеят смъртните случаи!!!

ПП: После кой казва, че не пречели дърветата ;)

Sm0k
16-10-2009, 00:41
Колега, не се стряскай. Според теб кой пише в автофорумите основно? Отговори си на въпроса и търси примерни граждани, академици и достойни членове на обществото другаде. ...

Прав си в останалта част от поста си напълно (тая дето я резнах), но за това първото не си съвсем прав :) Форумите не са пълни със странни мнения, защото тук са се събрали такива хора, а пък видиш ли навън навсякъде са все академици и примерни граждани. Същото е и с пътищата - и там е пълно със странни и маневри. Това съвпадение да ви говори нещо - ами работата е там че няма как да си прост (извинявам се израза, говоря принципно, не е лично към никого) само във форума или само на пътя. Ако си прост, си прост навсякъде - на тротоара, на светофара, на опашката в магазина и пред компютъра. Просто форумите са отражение на обществото ни :) Пътищата ни също са отражение на обществото. Тия хора които се държат почти хулигански (даже не почти, ами направо хулигански) по пътя, като слязат от колата си остават същите - те няма да се прередят само на светофара, те ще се прередят и на опашката в магазина. Няма да те избутат само от пътя, те ще се блъскат и в дискотеката, въпреки че има начин да минат нормално между хората. Това е целия проблем - такива сме по принцип. Не си мисли, че само във форумите се събират такива :)
А между другото в нашия форум има доста колеги, които гледат отговорно на шофирането, вселената и всичко останало (от което съм приятно изненадан). Просто има и такива, които мислят по "другия начин", ама тях ги има и навсякъде в ежедневието ни, така че няма причина да ги няма тук :)

soldier
16-10-2009, 00:50
Някъде в темата видях, че нашия автопарк бил пълен със стари коли, е вече 2 месеца съм във Франция (доста по напреднала и както се казва западна страна) и ако хвана и снимам цял ден колите, които виждам, ще се хванете за главата. Такива изгнили бракми рядко се виждат в БГ и са на всякъде. За 2 месеца съм видял (най-хубавите коли споменавам):
1 бентли
1 порше
4 мерцедеса (3 от които Е класи и 1 Ц класа)
2 бмв-та 5ца и една 7 ца, но тя според мен не се бори, защото беше от 92година

Хайде сега го сравнете с българския автопарк!

Манталитетът на шофьорите е същият като в БГ с разликата, че като видят човек, опитващ се да пресича, скачат веднага на спирачката.

И тук ако искаш може да се суркаш с по 150++км/ч на магистралата.

Гледайте статистиката за смъртните случай и си правете сами изводи.
Според мен в БГ причината за високата бройка не са най-вече безмъртните шофьори (не казвам, че са малко и не ги хваля), а пътната настилка, като тук влизат дърветата около пътя, които са причина за 20% от жертвите.

Sm0k
16-10-2009, 01:05
Те нека ги махнат тези дървета поне само на главните шосета, а не на всякаде разбира се и чуствително ще намалеят смъртните случаи!!!

Абе ще намалеят наистина. Ама с изсичането на дърветата ще спасим около 100, щото е ясно, че голяма част от тия 200 дето до сега са хванали дървото, щяха да се споминат при излитането от пътя, дори и без дървото. А последните години, общата бройка на жертвите от катастрофи е около 2500. С изсичането ще е 2400. Незнам дали наричате това чувствително, но така или иначе, съотнесено към ресурса, който ще погълне (щото незнам дали се замисляте колко е дълга само първокласната мрежа в страната, без селските пътища) не е много ефективно. Подобно изсичане ще поеме много пари, работна ръка и техника. И ще спасим 100 души. Ако похарчим същите пари за контрол (примерно от тия камери с радари) ще спасим повече. Ако похарчим парите за по-добри настилки и знаци, пак ще спасим повече.

Пак ви казвам, каузата на колегата Ферарист е много хубава, добре е около пътя да е по-чисто, но не знам дали не е добре да започнем с по-ефективните мерки първо и след това да добавяме финалните щрихи. И ще се повторя - при това цялостно състояние на пътищата ни сега, и с тая дисциплина на шофьорите, да тръгнем да режем дърветата, а пък другото да го оставим така - на това му се вика "на курник ролетни щори" ...

---------- Post added at 01:05 ---------- Previous post was at 00:52 ----------

Някъде в темата видях, че нашия автопарк бил пълен със стари коли, е вече 2 месеца съм във Франция (доста по напреднала и както се казва западна страна) и ако хвана и снимам цял ден колите, които виждам,...
Хайде сега го сравнете с българския автопарк!
....
И тук ако искаш може да се суркаш с по 150++км/ч на магистралата.
....
а пътната настилка, като тук влизат дърветата около пътя, които са причина за 20% от жертвите.

Първо, във Франция ли си или в Париж, щото има голяма разлика във всичко, включително и в автопарка ;) Пък и е нормално автопарка да не е най-голямото достойство на държава, която е до голяма степен селска (Франция е най-големия производител на селскостопанска продукция в Европа). Иди да видиш автопарка в Германия - ще ти свърши паметта на фотоапарата много бързо ;)
Второ, аз по френска магистрала, съм виждал огромни табели за видеоконтрол, пък с колко се суркат не можах да преценя (бях в автобус). Възможно е и да превишават - не споря за това. Но ми се стори, че тия ниски прелитания с 200, мигания и светения не са толкова чести :)
За напушените, също имам едно подозрение, с оглед на новите африкански "чисти французи", но много ще излезем от темата :)
Така, извинявам се френския оф-топик :)

И накрая - 200 (жертвите на дърветата) не са 20% от 2500 (всички жертви). Но, ако бъркам някое от числата, поправете ме.

soldier
16-10-2009, 01:28
Първо, във Франция ли си или в Париж, щото има голяма разлика във всичко, включително и в автопарка ;) Пък и е нормално автопарка да не е най-голямото достойство на държава, която е до голяма степен селска (Франция е най-големия производител на селскостопанска продукция в Европа). Иди да видиш автопарка в Германия - ще ти свърши паметта на фотоапарата много бързо ;)
Второ, аз по френска магистрала, съм виждал огромни табели за видеоконтрол, пък с колко се суркат не можах да преценя (бях в автобус). Възможно е и да превишават - не споря за това. Но ми се стори, че тия ниски прелитания с 200, мигания и светения не са толкова чести :)
За напушените - ми тя всъщност тая държава има огромен проблем с новите си "чисти французи" от Африка, те тия имат съвсем други (неевропейски) социални разбирания във всяко отношение, няма да се учудя и да си къпят напушени :) Това обаче не значи, че афро-европееца като згази лука с колата, ше мине с 20 евро пред полицаите ;) И накрая да не забравяме, че Франция е държавата на революциите, възстанията, виното и френските парфюми. Тия хора, не са най-големите фенове на дисциплината в Европа. Да си чувал за известен немски парфюм, немско вино или за революция в Германия :)
И накрая - 200 не са 20% от 2500 :) Но, ако бъркам някое от числата, поправете ме.
Париж е във Франция, но не съм в Париж, а в момента съм в Льо Ман, но това не е единственият град, които съм посетил.
В Германия бях миналата годината и мога да ти кажа, че автопаркът беше същият като тук. След 10 дена отново ще ида там и ако искаш, мога да снимам - памет има достатъчно ;)

За бройката по данни на МВР в България за 2008 година са загинали 1059 души, като според калкулатора до момента 200 души загинали от дърво представляват почти 19% от общия брой загинали през миналата година. Вярно остават още 2 месеца и половина, но все пак процентът пак ще е висок

fred
16-10-2009, 09:17
Във Виена, Рим, Париж, в Гърция и където и да съм ходил не съм видял толкова джипове, скъпи модели, че и нови коли, както у нас. Да сигурно процента на нови автомобил е по висок от този у нас, но честно казано не личи, а народа масово кара евтинджоси.
Миналата година в Швейцария един колега ми разправя че видял незнам колко си стари опел кадета, ясно че подръжании, да си щъкат.Не че всички карата кадети, но в държава с много висок стандарт това го учудило, него де :)
Проблема не е в колата, в гумите или в еди какво си, а основно в липсата на ред, както са отбелязали и други колеги.
Щом няма ред простащината избуява, ако ще да е кола на 5 дена с гуми за 3000 селяндура, който не може да мисли и в същото време си мисли, че е бог, пак ще се убие, отделно и затрие още някой.Такива случаи у нас има бол.
Ако има строги законови мерки и реално приложение, нещата ще бъдат доста по различни, човек може да си муши главата в пясъка, но няма да може да избегне действителността.И 50 възглавници да имаш и 50 звезди аз сигурност, достатъчно е да се удариш със скорост над 80-90 кам или друг да те натресе с такава скорост за да се превенърнев в труп

Sm0k
16-10-2009, 11:28
За бройката по данни на МВР в България за 2008 година са загинали 1059 души, като според калкулатора до момента 200 души загинали от дърво представляват почти 19% от общия брой загинали през миналата година. Вярно остават още 2 месеца и половина, но все пак процента пак ще е висок

Ахам, не казвам, че не можеш да смяташ. Явно аз съм сбъркал общия брой, жертви незнам къде бях прочел това 2500. За това предупредих да ме поправите ако греша.

SFINKS
16-10-2009, 11:45
Колкото човек е живял в мизерия и произхожда от изпаднали социални слоеве мисли, че притежанието на скъпи вещи и пари може да го направи обект на завист и най-вече, да го издигне в обществото.
Факта, че някой размахва флага на матерялното благополучие, е показателен за произхода, възпитанито и състоянието на вътрешният му мир-казано по простот в пълната липса на тези неща. Човек, който поне няколко поколения е живял сносно или богато, рядко парадира с статута си.
Червените задни на части на маймуната стават все по-видими, спрямо височината на която е успяла да се изкачи... :goodnight:

Ти да не си комунист ?
само те са пособни да плещят такива малоумни глупости и да затврят в Белене всеки който не кара колело .
Дядо ми е бил там защото е има 2 фабрики , айде сети се сега от какви пропаднали социални слоеве произхождам. Айде че почвам да се ядосвам .....и ще напиша едни работи дето няма да спиш събота и неделя ,а и най-вече и на мен ще ми е гадно че съм ти ги казал .

Pepo
16-10-2009, 12:13
Евала, колеги! И от тази тема направихте хумореска с елемент на лични нападки :clap:

fred
16-10-2009, 12:28
Ти да не си комунист ?
само те са пособни да плещят такива малоумни глупости и да затврят в Белене всеки който не кара колело .
Дядо ми е бил там защото е има 2 фабрики , айде сети се сега от какви пропаднали социални слоеве произхождам. Айде че почвам да се ядосвам .....и ще напиша едни работи дето няма да спиш събота и неделя ,а и най-вече и на мен ще ми е гадно че съм ти ги казал .
Не помня да съм те визирал теб лично, а че се припознаваш в това описание е друг въпрос.
Нито съм комунист, нито виждам нещо общо в тази тема с комунизма, Белене, Скравена или Ловеч, а че комунистите ни доведоха до досегашните ни морални и имущестеви "висини", някои повече от други, съм съгласен.

След като се ядосваш на написаното от мен си прави сметка на твоите писания и квалификации, никой не е длъжен да ти слуша простотии без да реагира, това че повечето хора не ти го казват също е показателно- не виждат смисъл....
Не знам какъв е бил дядо ти и какво е имал или нямал, ама ти се обрисуваш ежедневно.
По тоя въпрос няма да пиша повече, за да не става, това, което е отбелязъл колегата Pepo, и както казваш ти да не съжелявам за това което мога да кажа, иначе си спя спокойно:).

SFINKS
16-10-2009, 13:56
ехаа а кой визираше тогава . недей да бягаш от глупостите дето ги пишеш .
Относно това какво аз пиша , никой не може да се оплаче че съм го нахранил без да ме е предизвикал .
И пак да ти кажа , комунизма си отиде преди 20 тина години , някои още не могат да го осъзнаят явно ;)

fred
16-10-2009, 14:10
Бе тоя комунизъм не знам каква връзка има, а че не си е отшъл е факт, просто се е трансформира в една изкпривена демокрация, а глупости никъде на съм писал :wow:, смятам че се разбрахме, повече няма какво да го дъвчем.

Pepo
16-10-2009, 14:19
Щом стана въпрос за комунизъм, ще очакваме включване от търтея. Нека раздели темата и да отвори нова - "Има ли го или не комунизма все още?" :bravo:
Момци, съвсем полудехте! А колко по-добре би било да пием бира!

Sm0k
16-10-2009, 14:42
Щом стана въпрос за комунизъм, ще очакваме включване от търтея. Нека раздели темата и да отвори нова - "Има ли го или не комунизма все още?" :bravo:

Абе вярно дискусията не отива на добре, ама незнам ти би ли пил бира с човек на който основните му изказвания са в стила "ваште коли са стари, бавни и счупени кошници, а аз карам корола" (все едно пък са совалки тия короли), "вие нищо не разбирате, аз знам всичко" и "а, видяхте ли как ви нахраних". Незнам кой вярва, че в подобни махленски разговори, някой може да "нахрани" някого, каквото и да значи това :) Имам да кажа и още по въпроса, ама съвсем ще се олеем със спама, извинявам се за което :)

fred
16-10-2009, 16:09
Или червено вино, понеже захладня:wow:

Pepo
16-10-2009, 16:29
Или червено вино, понеже захладня:wow:
Да! С пражоле! :drool:
спамъри :machinegunner:

ФЕРАРИСТ
16-10-2009, 17:42
Колегата, ФЕРАРИСТ, също искам да попитам, понеже той следи катастрофите с дърво: Колко от тези катастрофи са в следствие на пияни шофьори, превишена скорост или неправилно изпреварване? И съответно колко от катастрофите в дървета са причинени от разлято дизелово гориво?

Поздрави!
С риск да предизвикам някакво негодувание, ще ти кажа че това изобщо няма никакво значение - включвам дори и пияниците в това число, все пак никаде не разстрелват за това че караш пил, и въпреки че аз бих осъдил по малко един долен крадец, измамник или нещо от сорта, отколкото пиян зад волана, все пак неговия живот е важен, никой не е безгрешен на тоя свят, има грешка, има и прошка......а коледа да ми изтъкваш превишената скорост и неправилното изпреварване е смешно, първо щото превишената скорост е нещо което всеки един от нас прави поне по 3 пъти на ден, и поне веднъж месечно изпреварва неправилно, включително и ти, помня една разправия с теб неотдавна......значи по твоята логика, щом се е претрепал с превишена скорост проблема си е негов - аз предлагам тогава да не се викат линейки са такива случай, да не се реанимират жертвите - ама те са си виновни все пак, за кво да се хабят средства за живота им.......

fred
16-10-2009, 18:40
Да! С пражоле! :drool:
спамъри :machinegunner:

То така и така темета се разви, та.... :)
Иначе определено съм съгласен и за пържолите

Sm0k
16-10-2009, 19:44
...а коледа да ми изтъкваш превишената скорост и неправилното изпреварване е смешно, първо щото превишената скорост е нещо което всеки един от нас прави поне по 3 пъти на ден, и поне веднъж месечно изпреварва неправилно, включително и ти, помня една разправия с теб неотдавна......

Е айде сега. Да не обобщаваме нещата, защото не всички караме еднакво незаконно. Аз примерно си признавам, че често превишавам (но гледам да е с малко - 10-15 км). Освен това се старая това да ми е единственото нарушение, което правя съзнателно. Не минавам на червено и на другите цветове на дъгата, не крада предимството на хората, а особено по отношение на изпреварването почти никога не го правя на забранени места. За последната една година си спомням точно два случая, в които съм изпреварвал на забранено - и в двата случая изпреварих трактор, единия се движеше с около 15 км/ч а другия се беше засилил с космическата скорост от 20 км/ч. Това са ми неправилните изпреварвания, така че аз примерно не го правя всеки месец и не искам да си вменяваме нарушения един на друг :)

EDIT: Преди да сте ме обвинили, че се правя на света вода ненапита, не го казах за да се изхвърлям, а защото смятам неправилните изпреварвания за едно от най-опасните нарушения и ако други нарушения мога да ги приема при определени ситуации, специално изпреварванията не трябва да ги толерираме :)

koolio
16-10-2009, 19:55

Много точно казано! Не виждам защо после трябваше да се извиняваш. ако някой се е познал в това описание, проблемът си е негов.

fred
17-10-2009, 08:58
Много точно казано! Не виждам защо после трябваше да се извиняваш. ако някой се е познал в това описание, проблемът си е негов.

E аз това казах, не съм писал никъде име :), не съм се извинявал никъде, само запазих тон, гледам да не изпадаме в крайности.

ФЕРАРИСТ
17-10-2009, 10:03
защото не всички караме еднакво незаконно. Аз примерно си признавам, че често превишавам (но гледам да е с малко - 10-15 км). Освен това се старая това да ми е единственото нарушение, което правя съзнателно.За последната една година си спомням точно два случая, в които съм изпреварвал на забранено - и в двата случая изпреварих трактор, единия се движеше с около 15 км/ч а другия се беше засилил с космическата скорост от 20 км/ч. Това са ми неправилните изпреварвания, така че аз примерно не го правя всеки месец и не искам да си вменяваме нарушения един на друг :)
Ми ся чесно казано издребняваш, мислиш си че като само сегиз тогиз превишаваш скороста с минимамните 10-15 кмч си много по розов от мен дето го прави с 20-25 ли - нищо подобно......нарушението е налице според закона, ти казваш дори че го правиш съзнателно, дали веднъж си изпреварил, или два пъти, също е без значение, пак е нарушение, правилата и обстоятелствата са те принудили да го направиш, понеже пътните условия, и най - вече безумните знаци са поставени така, че да не ти оставят голям избор.....все едно аз да гепя 50 лв от съседа, и да кажа на съдията че не крада по 50 - 60 бона редовно, само веднъж дваж годишно, и то дребни суми......
Изместваме спора.....никой не иска да те изкара бесен нарушител, просто искам да кажа че още като излезеш на пътя, и обстоятелствата те принуждават да ставаш нарушител......и както казваш ти - съзнателен....но въпроса се отнася за друго..

Sm0k
17-10-2009, 13:41
Ми ся чесно казано издребняваш, мислиш си че като само сегиз тогиз превишаваш скороста с минимамните 10-15 кмч си много по розов от мен дето го прави с 20-25 ли - нищо подобно......нарушението е налице според закона, ти казваш дори че го правиш съзнателно, дали веднъж си изпреварил, или два пъти, също е без значение, пак е нарушение, правилата и обстоятелствата са те принудили да го направиш, понеже пътните условия, и най - вече безумните знаци са поставени така, че да не ти оставят голям избор.....все едно аз да гепя 50 лв от съседа, и да кажа на съдията че не крада по 50 - 60 бона редовно, само веднъж дваж годишно, и то дребни суми......
Изместваме спора.....никой не иска да те изкара бесен нарушител, просто искам да кажа че още като излезеш на пътя, и обстоятелствата те принуждават да ставаш нарушител......и както казваш ти - съзнателен....но въпроса се отнася за друго..

Ако нямаше разлика в превишенията на скоростта нямаше да има разлика в наказанията за 15, за 35 и за 55 км/ч над ограничението. А по нашите пътища обичайните превишения са с по 30-40 км/ч над ограниченито. Ако всички превишавахме само по 15, катастрофите пак щяха да са по-малко. Освен това не съм съгласен че си принуден да нарушаваш. Аз примерно като изляза и тръгна за работа, и карам с 60 в града, не чувствам, че обстоятелствата ме карат да го правя. Мога спокойно и с 50 да карам, пък който бърза ще ме заобиколи. Не знам къде е принуждаването тук :) В примера с тракторите също незнам какво ме е принудило. Просто реших да не чакам зад трактора, който се движеше достатъчно бавно, че да не създам голяма опасност с неправилното му изпреварване. Иначе моята кола може спокойно и с 20 км/ч да се движи :), така че можех да изчакам зад него докато свърши забраната за изпреварване. В тоя смисъл е добре да не се оправдаваме с обстоятелствата, когато правим нарушения. Вярно е че има случаи, когато се случва ситуацията да те принуди да нарушиш, но обикновено е съвсем съзнателно и не сме принудени, а просто не сме достатъчно търпеливи, щото сме нация от нерваци :)

Прав си, че изглежда като издребняване, защото няма шофьор без нарушения, но все пак има значение колко често ги правиш. Щото колкото по-често си търсиш белята, толкова по лесно е да я намериш. А аз казах и преди защо намесвам това в спора - не очаквам да ми дадете тиквен медал, просто неправилното изпреварване е най-опасното нарушение. Всички слушаме новините и всички чуваме, че обикновено жертвите са след неправилно или несъобразено с условията изпреварване. За това казах, че ако мога да приема други нарушения, точно нарушенията при изпреварване не трябва да се толерират.

А това дето го казваш, за 50-те лева, съседа и съдията - ми всички знаем "за кокошка няма прошка" и на никой не му е приятно, че има хора, които карат сравнително дисциплинирано и ги глобяват за най-дребното нарушение, а такива които прелитат ниско с 200 км/ч продължата да си къпят щото имат мерцедес с четири еднакви цифри в номера. Аз съм съгласен да ме глобяват за всяко мое нарушение, ако правят така и с всички останали, щото съм сигурен, че докато на мен ми вземат половината точки, на някои джигити ще са им взели книжката по 3 пъти и вече ще са пешеходци, което всъщност е добре за общата ни сигурност, въпреки че ще плащаме повече глоби - така ще излизаме от пътя по степен на хулиганизъм - най-големите хулигани, ще са първи без книжки :)

koolio
17-10-2009, 15:25
Колега Смок, на моменти прекалено много теоретизираш. Ами да, на теория може и два часа да караш с 20 зад трактора. Само че агресията и умората ще се трупат в теб и в един момент ще окажат влияние върху реакцията ти. И е доста вероятно вследствие на притъпена бдителност например в следващото село да забележиш излизащата на платното каруца с половин секунда по-бавно, което да се окаже фатално.

Sm0k
17-10-2009, 20:44
Колега Смок, на моменти прекалено много теоретизираш. Ами да, на теория може и два часа да караш с 20 зад трактора. Само че агресията и умората ще се трупат в теб и в един момент ще окажат влияние върху реакцията ти. И е доста вероятно вследствие на притъпена бдителност например в следващото село да забележиш излизащата на платното каруца с половин секунда по-бавно, което да се окаже фатално.

Абсолютно си прав, даже не на моменти, а през повечето време теоретизирам прекалено много. В повечето случаи и аз самия не вярвам, че теоретизираните ситуации са възможни :) Но го правя абсолютно нарочно и съзнателно, защото повечето хора "практизират" прекалено много и си фъркат, където както им падне. Извинявам се ако дразня някого с теоретизирането си, но го говоря така, не защото си вярвам, а защото смятам, че колко повече говорим и мислим за тия неща, толкова по-голям е шанса да се сетим за тях следващия път когато работим активно с десния си крак :) Иначе не искам да карам никого да кара зад трактор с 20 км/ч. Както вече си признах, аз самия не го правя, въпреки забраната за изпреварване :) Исках просто да отправя някакъв призив по отношение на неправилните изпреварвания, не когато става дума за бавен трактор, а по принцип, в останалите случаи при които изпреварваме коли, камиони, автобуси и каквото ни излезе отпрес въпреки, че ясно виждаме табелата и маркировката. Не вярвам, че ще сведем неправилните маневри до нула, но вярвам че можем поне малко да ги намалим и така да направим ситуацията на пътя малко по-безопасна.

Съжелявам ако дразня с теориите си, извинявам се и ако съм обидил някого с тях :) В края на краищата всеки от нас понякога се бори за загубени каузи (нали знаеш за дон Кихот и мелниците) и им обръща прекалено много внимание - колегата Ферарист се бори срещу дърветата, и говори за тях при всеки удобен случай, въпреки че държавата явно не се кани скоро да ги сече, аз пък се боря срещу грубите и видимо опасни нарушения (в което не включвам изпревараването на трактор :) ), въпреки че и с това скоро няма да се справим :) Отново се извинявам, ако съм засегнал някого или съм издребнил по отношение на спазването на закона. Идеята ми не е била такава :)

moonwhisper
17-10-2009, 21:30
Във Виена, Рим, Париж, в Гърция и където и да съм ходил не съм видял толкова джипове, скъпи модели, че и нови коли, както у нас. Да сигурно процента на нови автомобил е по висок от този у нас, но честно казано не личи, а народа масово кара евтинджоси.

За въпросните градове и държави нямам мнение, но за Германия важи казаното за скъпи автомобили. За 1 година тук не съм видяла нито един Кайен,само няколко Кю7, Х5/6 и изобщо коли от този клас. За карането на "трошки" поне тук не е така, защото е прекалено скъп лукс. Данъците,застраховките и еко таксите за стара кола са много по-високи, отколкото за нова.

fred
18-10-2009, 19:41
Ами и ние ако имаме дохода на германца /средната ни заплата е 300 евро,а в в немско е доооооооста повече /, плюс политиката им за заямяна на "трошки" , отделно че НОВИТЕ трошки се произвежда в Германия/ форд, бвм, мерцедес, опел и още кой зна какво/, навянрно щяхме да бъдем като тях.
Тоест да надуем дъниците на новите спрямо старите, идеята е да се купува, другото е от лукавия :wc:
Отделно е, че в нашия парламент и правителство делът на нови и лускозни возила надминава политиката у немско , спрямо държавни автоНобили.Демек, ние надминахме и германците..

digitalundgrd
18-10-2009, 20:18
Хаха еми как човек да не е над ограничението поне с 20-25 км/ч....като има супер абсурдни знаци...Прав, двулентов път във всяка посока, извън града и те ми лепнали ограничение 40км/ч ??!?!!

Sm0k
18-10-2009, 20:55
Хаха еми как човек да не е над ограничението поне с 20-25 км/ч....като има супер абсурдни знаци...Прав, двулентов път във всяка посока, извън града и те ми лепнали ограничение 40км/ч ??!?!!

Е сега, чак такива абсурди не ги броим за провинения :) Както и случаите в които ограниченията 40 са забравени от последния ремонт, който е приключил преди една година, щото наблюдавам че и това редовно го правят и доста дразни :) На ОМВ Бояна има забравено едно такова 60 в ляво, на мантинелта между двете платна, а в дясно няма знак, което мисля че прави левия невалиден :) От края на миналата зима го наблюдавам и се чудя кога ще се усетят да го разкарат :)

ФЕРАРИСТ
18-10-2009, 21:02
Това е един 15 километров магистрален участък в Джърмъни, който е в ремонт, вдясно точат тировете, и в лявото плътно с риск може да мине кола, и то само ако водача е убеден че тираджиичето няма да кривне рязко....виждате сами ограничението - тука на Тракията дето до Ихтиман се строи някакъв кирлив Лукойл, магистралата едно че не е в ремонт, а само защото няма изградена ускорителна линия е праснато едно безумно 60, и постоянно дремят милиционери......е айде ся ми кажете че знаците не са безумно поставени - как си представяте вие да си карате със 130, и изведнъж 60.....не смешно, а абсурдно......и ся да не ми казвате сказки, че видите ли слагат такива ограничения, щото нашите шофери уж били безумци и за да ги стреснат.....

Bottata
18-10-2009, 21:07
И виждам че не си чак толкова добър с аналогиите нека ти помогна.
ДЪРВЕТАТА за оръжията по пътищата, и като такова са изключително ефективни. Самият ти (Ферарист) си направил статистиката.
Та дърветата са оръжие също както и пистолета:
И сега един въпрос. Ядосва се един човек, губи контрол над емоциите и действията си (при управление на колата е губи МПС контрол) и имаме 2 случая.
Има си гола пестница-юмрук съоветно обезлесен път, или има пистолет в ръката, съответно дървета през 5 метра.
Кога човек ще има по-голям шанс да оживее?
И защо на хората се забранява да си носят и използват свободно оръжие, а на дърветата им позволяват съвсем безнаказано да си дебнат на 1-2 метра от пътя?
Дърветата нямат никаква работа края пътя, както няма и пистолета ти в кобура като си на дискотека примерно

koolio
18-10-2009, 22:34
Темата май започна да зацикля. За всеки разумен човек е ясно, че знаците и ограниченията у нас са малоумни и се поставят с цел заплване на бюджета от глоби и между другото - подпомагане на корупцията, за да си докарват пътните полицаи доходи от джоба на шофьорите и да нямат претенции за нормални регламентирани възнаграждения. Тези факти ги отричат два вида хора - или такива, които имат някаква необходимост да изтъкват колко изрядни са пред закона, а всъщност не са, или такива, които по някаква причина не могат да се движат адекватно на условията и ги е яд на останалите. Знам, че ще ядосам много хора с това мнение, но ето - дори колегата Смок, за който имам впечатления, че е умен пич, сега казва, че малоумни ограничения на 40 или 60 например не се броят. Е то така и аз мога да кажа, че спазвам стриктно правилника, защото ограничението от 90 на пътя Плевен-Русе примерно "не се брои", понеже е малоумно.

---------- Post added at 19:34 ---------- Previous post was at 19:33 ----------

:)

Колега, точно ти няма за какво да се извиняваш, водим културен спор, всеки си има негови похвати.:beer:

SFINKS
18-10-2009, 22:53
Научете се да карате бавно . Оставет ги на мира дърветата . Ако повече хора се научат да карат с една идея под скороста с която си мислят че ще вземат поредният завой няма да има нито една жертва от дървета,стълбове а и кавото и да е друго ....Скороста убива, не дърветата ..

ФЕРАРИСТ
19-10-2009, 00:09
Научете се да карате бавно . Оставет ги на мира дърветата . ....Скороста убива, не дърветата ..
Аз с това започнах на шоф. курсове - да карам бавно.......градирам......скороста не убива, убива несъобразената реакция на шофьора спрямо пътната обстановка.......всичко става заради нея, а скороста е условие за да има катастрофа......а не причина.....никой не се е спънал докато стои на едно място, за да се спънеш ти трябва вървеж, т.е скорост.....ако не си гледаш в кратата(и не съобразяваш скороста си спрямо пътя и обстановката) ще се спънеш ако ще и да се влачиш с 1 кмч, ако гледаш къде вървиш можеш да бягаш и със 30.......

Sm0k
19-10-2009, 00:24

дори колегата Смок, за който имам впечатления, че е умен пич, сега казва, че малоумни ограничения на 40 или 60 например не се броят. Е то така и аз мога да кажа, че спазвам стриктно правилника, защото ограничението от 90 на пътя Плевен-Русе примерно "не се брои", понеже е малоумно

Казах, че наистина на места има абсурди като този, който digitalundgrd спомена - ако на такова място има 40 и няма ремонт или нещо друго което да създава опасност и аз не бих карал с 40 :) Както и че има много забравени табели от ремонти, което създава обърване, виждаш пътя перфектен и табелата 40 и почваш да се чудиш има ли ограничение, няма ли, важи ли тая табела, като е видимо забравена :) И в края на краищата защо да караш с 40 по перфектния път насреща ти :) Но да не генерализираме - има и абсурдни ограничения има и логични, все пак трябва да се види ситуацията. За това е важна преценката на шофьора за пътната обстановка. А за максималните скорости е същото. Накратко - да 90-то ти се струва малоумно на права на която виждаш цялата обстановка 5 км напред. Но ако си в завой и не виждаш след него, не се знае какво ще стане ако след него те чакат 2 каруци и комбайна пред тях, а ти бодро се измъкваш от завойчето с цялата газ и въпреки 90-то :) Все пак работата е там, че тия "първокласни" пътища са опасни сами по себе си, с насрещното си движение, каруците, комбайните, селските камиони с крави и квото още се сетиш (признавам и дърветата допринасят) :) Същото е със 60-тата по кръстовищата. Има ги на всички извънградски кръстовища, но на някой тия дето излизат от пътя без предимство те виждат отдалеч и ти ги виждаш. На други кръстовища няма такава видимост и пак е 60, но се виждате двамата в последния момент и ако в тоя момент си със 120 - "стаа интересно". Все пак монетата винаги има две страни :) Така, че с горното "не се брои" нямах идея да оправдая всички прелитания :)

А и тая тема за тия ограниченията всъщност е доста куха - ако имахме магистрали между големите градове, както е в цяла европа, щяхме да си караме по тях и изобщо нямаше да бистрим, къде трябва да има 60 наистина и къде е малоумно сложено :) Така, че за мен действителния проблем не основанието за слагането на ограничения, а липсата на нормална инфраструктура, иначе то е ясно, че с тия пътища от миналия век (да не кажа по-миналия :) ) и със и без ограничения, никога няма да се движим нито бъзро нито безопасно :)

Ткак си представяте вие да си карате със 130, и изведнъж 60.....не смешно, а абсурдно......и ся да не ми казвате сказки, че видите ли слагат такива ограничения, щото нашите шофери уж били безумци и за да ги стреснат.....

Е тук вече съм съгласен напълно - тия 60-та без предупреждение по магистралите са опасни. Разликата между 130 и 60 е голяма за да ти цапнат табелата без предупреждение. Да не говорим какво става, ако решиш да я спазиш и зад теб идва някой с към 200...
Другия абсурд - на АМ Хемус (участъка до София) на няколко места има ограничения за, забележете, НЕРАВНОСТИ ПО ПЪТНОТО ПЛАТНО. На едното място е 60, на други две има 70. Това вече е тотална глупост - как може да има ограничение заради неравност на нещо което се нарича магистрала. Вместо да оправят платното, те цапнали ограничението и готово... Освен това въпросния трап със 60-то е толкова дълбок, че кола с по-твърда возия ако го мине с над 60 наистина почти се отлепя от пътя - пробвал съм с около 90 и се уплаших, че ще разглобя колата ;)
И третата глупост - на места където магистралата свършва или има ограничение заради тунел примерно, слагат първо 100 и малко след него 80. До тука всичко е перфектно. Ама не е лошо като ги слагат двете на такава къса дистанция, да седнат в една кола и да пробват ако на първата табела си със 100, дали можеш на втората да си с 80 без да увисваш на колана :) Така, че факт е - не само шофьорите са виновни има, от "пътна инфраструктура" добре им помагат и с ограниченията и с настилките и липсата на мантинели... абе отвсякъде им оказват подкрепа :)

koolio
19-10-2009, 00:26
А, май ще стигнем до консенсус. Има и места, където може и с повече от 100 да се кара, спокойно се поддържа и 120, и малко повече. Трябва да се спазват обаче някои правила - като видиш, че се приближаваш към обект, движещ се със занчително по-малка от твоята скорост - отнемаш от газта, като се разминаваш с дълга колона - отнемаш от газта, защото не знаеш кой кретен ще изскочи да изпреварва. За останалото - пише ми го в подписа.

SFINKS
19-10-2009, 09:20
Аз с това започнах на шоф. курсове - да карам бавно.......градирам......скороста не убива, убива несъобразената реакция на шофьора спрямо пътната обстановка.......всичко става заради нея, а скороста е условие за да има катастрофа......а не причина.....никой не се е спънал докато стои на едно място, за да се спънеш ти трябва вървеж, т.е скорост.....ако не си гледаш в кратата(и не съобразяваш скороста си спрямо пътя и обстановката) ще се спънеш ако ще и да се влачиш с 1 кмч, ако гледаш къде вървиш можеш да бягаш и със 30.......

Аз какво казвам , ако хората карат малко по-бавно отколкото си мислят че е нормално , няма да има нито един спрял в дърво,мантинела,стълб и тн . Условие, причина,следствие.. както искаш го наричай ..

koolio
19-10-2009, 09:36
Пълни глупости! Ами който мисли, че е нормално да кара с 80 кво да прави? Въпросът не е да караш по-бавно от нормалното, а да не караш по-бързо от нормалното. Миналата седмица настигнах с 80 - защото таман излизах от едно село - някакъв дядо с Мазда 121 който караше с не повече от 35-40. А отсреща идваха камиони. Но дядото ако го питаш сигурно е най-безопасния шофьор, защото кара бавно!

SFINKS
19-10-2009, 09:50
Излизал си от селото с 80 :chair: Ти май правиш глупости а не дядото който си спазва ограничението .
Ей такива състезатели като тебе обикновенно прегръщат дърветатата и не стигат възраста на дядото дето си е научил уроците в живота и кара с 40 .

pr_00f
19-10-2009, 10:12
А така , бой по канчето :devil:

Преди няколко дни зачетох във Фиат форума темата за безопасно шофиране , ето ви един кратък цитат за размисъл :

Време за реакция
Водачът зад волана реагира със закъснение на възникващите опасности:
когато ги очаква - за 0,4 сек.
когато не ги очаква - за над 1 сек.
когато е ядосан, разсеян,
уморен и др. - за над 2 сек.

При време за реакция 1 сек., още преди да започне спирането, автомобилът е изминал:
14 м. при скорост от 50 км/ч
25 м. при скорост от 90 км/ч
36 м. при скорост от 130 км/ч

Последствия
Силата на удара в неподвижно препятствие е равнозначна на удар в земята при свободно падане от височина:
10 метра - при скорост от 50 км/ч
22 метра - при скорост от 75 км/ч
40 метра - при скорост от 100 км/ч

Когато автомобил удари пешеходец, вероятността от смъртоносен изход, в зависимост от скоростта, е:
при 30 км/ч - опасността от смъртоносно нараняване е нищожна
при 50 км/ч - загиват 50% от блъснатите пешеходци
при 70 км/ч - загиват 100% от блъснатите пешеходци

Не се „заигравайте” с други водачи по пътя. Изградете си ваш стил на шофиране и не се опитвайте да копирате никого. За някои шофьори 100км/час са ниска скорост , за други 50км/час са висока скорост. Преценете каква е за вас скоростта , с която сте сигурни , че ще може да реагирате на опасност на пътя, без да се надценявате. Ако на магистралата ограничението е 130, може да карате и със 100 ако не се чувствате сигурни. Ако някой се залепи зад вас и ви притеснява, по добре, намалете скоростта и при първа възможност, отбийте леко вдясно и го пуснете да мине. Явно той е от породата на БЕЗСМЪРТНИТЕ , за които после четем по криминалните хроники. Също така внимавайте и при изпреварване – преценявайте , според възможностите на колата , времето което ви е необходимо за изпреварването и прибирането във вашата лента. Ако някой пред вас изпреварва, не се залепвайте веднага за автомобила пред вас , за да може , ако изпреварването е неуспешно шофьорът да се прибере на мястото на което е бил, без риск за вас или за него. Един от най лошите случеи е когато вие изпреварвате някой , той също вдига скоростта /това е забранено по закон, но е пълно с такива скапаняци/, колата зад вас също не ви е оставила място да се приберете а срещу вас колите вече наближават. Тогава вариант е да свалите една скорост надолу и с рязко подаване на газ да се изтеглите по бързо.

pr_00f
19-10-2009, 11:34
Ето и малко снимков материал от Фиат форума.

http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=48791

Ужас.
А ако го нямаше дървото , щяха да са си живи и здрави.

Или пък щеше да е нещо от сорта на тази трагедия :

http://dnes.dir.bg/2009/10/19/news5244785.html

Страх ме е да карам , страх ме е и това е.

Sm0k
19-10-2009, 12:03
Излизал си от селото с 80 :chair: Ти май правиш глупости а не дядото който си спазва ограничението .

Аз доколкото разбрах колегата koolio (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=185), ситуацията е възникнала извън селото, когато 50-то вече е отпаднало, просто е бил с 80, щото не е имал да ускори до повече. Но може и да греша :) И наистина движението с 35 км/ч при ограничение 90 не е много безопасно, въпреки че не е забранено. Но пък го има и това, че след като е разрешено, работа на тия които карат с 90 (или повече) е да очакват нещо подобно :)

koolio
19-10-2009, 12:42
Аз доколкото разбрах колегата koolio (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=185), ситуацията е възникнала извън селото, когато 50-то вече е отпаднало, просто е бил с 80, щото не е имал да ускори до повече. Но може и да греша :) И наистина движението с 35 км/ч при ограничение 90 не е много безопасно, въпреки че не е забранено. Но пък го има и това, че след като е разрешено, работа на тия които карат с 90 (или повече) е да очакват нещо подобно :)

Правилно си ме разбрал - излязох от селото с 55, с 80 бях като настигнах Маздата. Само че на някои хора не им изнася да четат и веднага лепят етикети. Когато минавам през села карам в ограниченията или максимум с 5 отгоре.
А тва дето бил видял много от живота и затова карал с 40 ще го оставя без коментар...

Jivko7777
19-10-2009, 14:05
Ето и малко снимков материал от Фиат форума.

http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=48791

Ужас.
А ако го нямаше дървото , щяха да са си живи и здрави.

Или пък щеше да е нещо от сорта на тази трагедия :

http://dnes.dir.bg/2009/10/19/news5244785.html

Страх ме е да карам , страх ме е и това е.

От ден на ден става все по страшно, просто незнам какво ще става от тук на сетне ако не се вземат мерки...

VFTI
19-10-2009, 23:53
Днес пак ми се наложи класическия маршрут Севлиево-София 200км... КАрах си много нормално 70-90км. защото ту валеше ту имаше мъгла...А убийците днес на пътя бяха поне 6 броя.... Самоубийците бяха също 4-5човека... Ситуации не ми се споделят...сигурен съм че всеки от вас е виждал....Само ще споделя Ситроен Евасион ван с 140км в насрещно и със спирачки и в банкета за малко да направи новините...И ощее колкооо простотия и това за 2часа.....

А полицаите си кибичеха в патрулките и се чешеха по портмонетата...

SFINKS
20-10-2009, 12:50
Правилно си описал ситуацията по пътищата, само че после в статистиката на Ферариста ще пише че еди колко си човека са се треснали в дървета на пътя Севлиево София , нищо че са били идиоти самоубийци

Pepo
05-01-2010, 13:09
Внимание!!!

Дърветата бият лошо, но само и единствено при самозащита!

ФЕРАРИСТ
05-01-2010, 18:02
И не отстъпват......независимо дали си малоумен или праведен драйвер, дали си невинен или не......уот дъ хел праят тия неща по пътищата?!?!?!?

CrazyElement
07-01-2010, 21:03
Факт е , че ако се махнат дърветата в непосредствена близост до пътя , ще спаси някой друг живот, естествено ще има и много други случаи , но това е 1 стъпка , която хората ще имат само полза от нея. Друг е въпроса ако имахме повече магистрали и хубава пътна настилка, също така и МАРКИРОВКА, ако се добави и по-добри доходи , което ще доведе до по-нов авто парк определено ще сме много много по-добре от сега.

barkas_06
09-01-2010, 23:12
Понеже темата започна с конкретна случка изживяна от колегата и ме насочи към размисли, спомени и страсти, свързани с тирове, дистанции,скорости и изпреварвания, да ви кажа и на мен какво се случи. значи беше по пътя Самоков - София. карам си аз, ама натискам педала, щот закъснявах за някъде, и настигам един тир, от тези без ремарке (демек двигател, кабина и заден мост :) ), който младежки лети с 90 - 100 към София, горе-долу през средата на пътя, прибирайки се само в завоите. известно време спазвах прилична дистанция и като се зададе права отсечка се изстрелях да го мина и тъкмо наближавам като някакъв гаечен ключ изпада от него и удря любовта на живота ми право в средата на стъклото малко по-горе от чистачката! направо подскочих на седалката! намалям, гледам стъклото- цяло, гледам капака и той нищо му няма. настигам говедото, мигам, свиркам да спре, за да му кажа че си е забравил инструментите някъде и ще стане някаква беля, ама чичката изведнъж оглуша, окьоравя и изобщо гледаше само напред на 5 метра от тира си! изпреварих го и продължих, чудейки се как може да има такива хора, и дали ще се оправим някога въобще.....