View Full Version : Гуми и джанти за нашите 155
don_pepone
29-09-2009, 19:06
ммм странно. сега да кажа цялата работа каква е моята е със старото купе и моите джанти дезент 15 цола 6.5 джаула ми опират от външната страна като се прибере гумата докрай. упират ми точно в началото на извивката на подкалника а гумите са както и ги дават по каталог 205/50/15. джантата нее много изнесена или поне така ми се струва и се чудя защо ми опират след като съм виждал алфи със джанти 17'' с по ниски гуми и не опират. това са моите и нямам фланци ?!? ако някои има идея да сподели че много си ги харесвам ама опират малко или в краен случай ако има оферта за бартер нещо за по прибрани джанти
Единия вариант е да пробваш с гуми 195/50/15.Просто гумите трябва да са по тесни и ниски,също така на твойто купе не трябва да излизат много джантите навън,това вече зависи от офсета на джантата.
Единия вариант е да пробваш с гуми 195/50/15.Просто гумите трябва да са по тесни и ниски,също така на твойто купе не трябва да излизат много джантите навън,това вече зависи от офсета на джантата.
ммм странно. сега да кажа цялата работа каква е моята е със старото купе и моите джанти дезент 15 цола 6.5 джаула ми опират от външната страна като се прибере гумата докрай. упират ми точно в началото на извивката на подкалника а гумите са както и ги дават по каталог 205/50/15. джантата нее много изнесена или поне така ми се струва и се чудя защо ми опират след като съм виждал алфи със джанти 17'' с по ниски гуми и не опират. това са моите и нямам фланци ?!? ако някои има идея да сподели че много си ги харесвам ама опират малко или в краен случай ако има оферта за бартер нещо за по прибрани джанти
Истината: при wide body и джанти 7Jx17" - отред стоят супер,отзад имат нужда от поне 10мм фланец...:grandpa:
За ''широкото купе''-да,с фланци седи екстра.
Ето как ми седяха моите джанти 6,5 J,на старото купе,сега същите джанти са на другата 155-ца с новото купе и там отзад седят доста по-навътре,не се изпълва така добре калника.
don_pepone
06-10-2009, 18:42
Все пак някои има ли решение на моят проблем? погледнах си офсета на джантите и тои е 28 мога ли да направя нещо д спрът да ми опират освен варианта да ги сменям ?
Пробвай с гуми 195/50,просто джантите ти излизат много навън,а може и предницата вече да е омекнала,нз как са ти амортисьорите и пружините.
п.с.или пък 205/45/15,на снимката не ми изглеждат чак толко нископрофилни гумите.
don_pepone
08-10-2009, 18:35
за 195 гуми абсурд да сложа,моите опират само отзад,а тези на снимката са 195 55 15 и са ми зимните затова не изглеждат ниски,а за варианта 205 45 15 си мислех но нее оферта защото искам да я пусна ниско до земята със спортно окачване и пак ще ми опират. засега си търся други за бартер нещо.
---------- Post added at 18:35 ---------- Previous post was at 18:24 ----------
имам и един въпрос- намерих си джанти със 37 офсет но са на 7 джаула и се чудя дли нема да ми опират пак защото са по-широки от моите( 6.5джаула със 28 офсет) дано някои да има компетентен отговор че да не се набутам ако дам моите за тези?!
Ето ти тоя линк за офсета на 155.Мисля че и мойте са 6.5 J на 35 офсет,но се съм сигурен.Можеш да сложиш 7J джанта но не трябва да излиза много навън.Просто ги пробай джантите преди да ги вземеш ако можеш.
П.С.не мога да се сетя къде точно бях чел нещо за тоя офсет,ако го намеря тия дни,ще пиша.http://www.carlsalter.com/wheel_fitments.html
don_pepone
11-10-2009, 23:37
pi6a taka 4 tozi komp nqma bg sorry za tova. qsno za offseta no tezi vlizat v dopustimite normi no sa po 6iroki ot zavodsko prepora4anite i se kolebaq, to i 4oveka ima alfa 155 i kaza 4e mai i na nego mu opirali s 205 gumi
на 7J гума 205 стои зле... поне 215+ трябва да е... :grandpa:
don_pepone
17-10-2009, 19:40
ехооо седянката :) може ли някои да ми даде инфо. и след това да си лафите моля ви. мога ли да сложа 7j джанти с 37 офсет или няма да има разлика с моите 6.5j с офсет 28 ( тоес пак ще опират)
ехооо седянката :) може ли някои да ми даде инфо. и след това да си лафите моля ви. мога ли да сложа 7j джанти с 37 офсет или няма да има разлика с моите 6.5j с офсет 28 ( тоес пак ще опират)
Бате, твоята кола оригинално е с 205/50/15 на 6.5j вземи си сложи едни нови пружини и амортесьори и си реши проблема!
П.П. Даже имам едни Марелита от мареа комби(усилени). Ако проявиш желание ще се разберем!
don_pepone
18-10-2009, 23:06
тя си е с 205 50 15 ама офсета е 28 на моите джанти а не 35 както го дават заводско и затова ми опира външният краи на гумата в извивката на покалника( горе където започва извивката), попитах дали има разлика между 7 джаула с офсет 37 и моите,тоест колко трябва да е офсета на 7 джаула за да не опират ? !
Alfa User
19-10-2009, 10:26
Тъй като едни други теми се разводниха ужасно много, реших да ви спретна тази темичка, за да пишем ТУК кой какви джанти и гуми е успял да напъха под калниците на Легендите. Приложих и преместените постове по тази тема от друго място.
Имам в предвид не тема за ХВАЛБА, а тема с ПОЛЕЗНА информация за това какви размери джанти (цолове, офсети и т.н.) и гуми може да се сложат, за да изглежда автомобила добре, и в същото време да е безопасно...
Аз например карам с оригиналните Speedline 7.5 J 16, които вървят с модификацията 1.8 MY.95 Sport. Гумите за лятото са 205/45/16, а за зимата - 205/50/16. Гуми над 50 ще опират със сигурност (поне отзад), а за по-широко съм пробвал 215/40 - няма проблем освен това, че е адски ниска гумата :devil:
Добавям малко полезна информация. Карам с джанти 16", ЕТ30, J7.5 , гумите са 205/45/16. Когато сложа фланци с широчина 5мм, задните гуми опират по калниците! А и още нещо със спортни пружини съм. Когато бях с оригиналните пружини и фланец го нямаше този проблем. Сега оставих само на предните фланци а отзад ги махнах и реших проблема.
don_pepone
19-10-2009, 18:46
супер но на мен с 6.5j и ЕТ28 ми опира не те знам как си събрал 7.5 и с този офсет без да опират. а аз си имах точен вепрос към колегите но явно не може да се отговори
delian1978
19-10-2009, 19:26
Колега,по принцип максималната гума за 155-ца е 195/50/15,което означава че твоите са малко по-широки от необходимото и в комбинация с вече поомекналите ти задни пружини води до опирането,което сигурно не е постоянно а само при неравности.Аз имах същия проблем с моята 155-ца и като смених пружините нещата се пооправиха.Упираше само при 3-ма човека на задната седалка и неравност.Също така да питам махнал ли си оригиналния фланец,който е монтиран на задните главини?Той изнася с още 5 мм джантата навън.
мисля да сложа на моита 17 ки ама незнам дали няма да има пробеми от зад с опирането в калниците с гуми 215/40/17
сега сам с 15 ки отзад с гуми 225/50 /15 и чат, пат закача особенно с 3 ма човека отзад
мисля да сложа на моита 17 ки ама незнам дали няма да има пробеми от зад с опирането в калниците с гуми 215/40/17
сега сам с 15 ки отзад с гуми 225/50 /15 и чат, пат закача особенно с 3 ма човека отзад
;-)
PEPI-2ALFA
20-10-2009, 05:22
Колега,по принцип максималната гума за 155-ца е 195/50/15,...
Това не е точно така. Аз моята я карах няколко години с 205/50/15 с оригинални джанти- така си е дошла от Италия. В багажника бях с газова бутилка 80л. и никога не са ми опирали гумите, където и да било, независимо с 2 или 3-ма пътника на задната седалка и пълен багажник.
супер но на мен с 6.5j и ЕТ28 ми опира не те знам как си събрал 7.5 и с този офсет без да опират. а аз си имах точен вепрос към колегите но явно не може да се отговори
минава на около 3-4мм от дъгата на задният калник. когато е с фланци 5мм опира леко. става въпрос за 16", 7.5J, ET30, гуми 205/45/16. и спортни пружини!
forza_italia
20-10-2009, 18:15
Това не е точно така. Аз моята я карах няколко години с 205/50/15 с оригинални джанти- така си е дошла от Италия. В багажника бях с газова бутилка 80л. и никога не са ми опирали гумите, където и да било, независимо с 2 или 3-ма пътника на задната седалка и пълен багажник.
Подкрепям мнението на колегата.И аз съм със оригиналните джанти 6.5 J 15 с гуми 205 50 15 и не опира нищо никъде,дори и фул с пет човека и багаж.
Офсета е важен в случая с 7J и 6.5J.
Подкрепям мнението на колегата.И аз съм със оригиналните джанти 6.5 J 15 с гуми 205 50 15 и не опира нищо никъде,дори и фул с пет човека и багаж.
Ма мн. нахъсан тоя влекач на снимката:))))
Това имах предвид и аз в по-горния си пост, ако всичко по окачването е наред няма проблем!
Темата отдавна се изроди, пък и е безмислена , защото всяка кола е различна. Един е с усилени пружини, друг е с клекнали, с фланци или без, трети с едикакви си джанти като ЕТ, гуми, и.т.н. Всеки от нас е сложил това което му харесва и има възможност. Според мен е по-полезно да се побликумат снимки странично на колата и всеки според естетическото си чувство и цялостния облик на колата да си прецени. Нищо не пречи да се добави и информация за данните и размерите на джанти и гуми. Така човек ще може да прецени как изглеждат съответните ни приумици.:rosso_spider:
Alfa User
21-10-2009, 20:24
Съгласен съм - моята вече я има малко по-нагоре, заедно с посоченото инфо за джанти и гуми.
Давайте народе, да видим коя колко е красива :big_love:
delian1978
21-10-2009, 20:42
Ето моята как изглежгаше с 15-ките 7J:
http://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=6081&d=1228754343
Яко навътре, ама не опират никъде. 6 J 15 ET40 с оригиналните фланци(4-5 мм) + 205/50 отзад и 195/50 отпред:
http://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=25851&d=1248804665
Alfa User
21-10-2009, 22:46
Хъххх, таа снимка ми иде малко позната някакси ... Некой познава ли фотографа да го черпа едно-две малки ??? :drunk:
Сори за офф-а де ...
:drunk:
Хъххх, таа снимка ми иде малко позната някакси ... Некой познава ли фотографа да го черпа едно-две малки ??? :drunk:
Сори за офф-а де ...
:drunk:я да видим този фотограф да ли.има некоия снимка и на една черна пазарджишка:prescription::big_love:
колеги,ето с какво се сдобих днес а също и с чисто нови зимни semperit.много и ходят на кучката:big_love:
колеги,ето с какво се сдобих днес а също и с чисто нови зимни semperit.много и ходят на кучката:big_love:
браво колегаа;0 ама дано си си взел с четири дупки:pp:
иначе каплата е супер:clapping:
4на 98 :rosso_spider: както пише в дебелите книги
Аз днес сътворих ето тази шаренийка:
:bravo::thumbup: а по какъв начин ги боядисва? със спрей или с пистолет за боядисване?
Е чак пък със спрей...Всичко по етапния ред- изправяне, песакоструйка, ал. кит за дребни забележки, шприц, водно, база с цвета на колата и борда ,много облепване за двата цвята,5 ръце лак, и.т.н.
Е чак пък със спрей...Всичко по етапния ред- изправяне, песакоструйка, ал. кит за дребни забележки, шприц, водно, база с цвета на колата и борда ,много облепване за двата цвята,5 ръце лак, и.т.н.
:clapping:добре са станали колега ,но пък защто 5 ръце лак ?2 са достатачни .. напластяването на лака води до обратния ефект от здравината му ;)
Щото забърках да има...и после ми беше жал да го хвърля. А бе ганьовска работа!
kavalista
02-11-2009, 19:59
някои знае ли дали ще станат 195/65/15 на новото купе на 155/1.7 стандартно е с 14-ки или ще опират и кой е наи допустимият вариант да знам кво да търся да не да взема нещо и да не стане и да се чудя кво да ги правя
някои знае ли дали ще станат 195/65/15 на новото купе на 155/1.7 стандартно е с 14-ки или ще опират и кой е наи допустимият вариант да знам кво да търся да не да взема нещо и да не стане и да се чудя кво да ги правя
Аз карам с 205/45/16 и не опират.
Мисляче няма да имаш грижи колега.
Снимките по горе са със 195/55/15.Това отгоре на всичкото е старото купе. Само дето отзад е с усилени пружини.
195/60/15 e максималнят!
И аз така си мисля , щото съм пробвал със 205/50/15 и свлечен задник и отзад беше на косъм.
ас със този размер нямах никакви проблеми 205 50 15 , но сега с 225 50 15 като кача три 4 кучки :pimp:жулка по малко;)
kavalista
02-11-2009, 21:17
за отзад не ме притеснява щото съм с тампони от лада нива и много трудно може да опре ама пак не съм сигурен поне до сега не е опирала за отпред ме притеснява като завивам да не опира
ас със този размер нямах никакви проблеми 205 50 15 , но сега с 225 50 15 като кача три 4 кучки :pimp:жулка по малко;)
Ми не качвай "кучки" , само "мацки":tooth:
Новото купе МИСЛЯ че нямаше проблем с 195/65/15/...На старото макса беше 195/60.... Дано не се бъркам нещо....Ноо 195/65 не е ли многооо висока гума :):) Ако ще е зимна да е 185/ :hmm:
Абе кви извращения си правите с тия гуми 195/65/15 на 1.7,не само ще дава откат на километража,а и ще и тежат тия гуми,185/60/14=195/50/15.
kavalista
02-11-2009, 23:46
да ама зимна с такъв размер почва от 130лв нагоре другия вариант е 185/60 това маи е по добрия вариант ако изпаднат от някъде 195/50 ги вземам ма гледам че масово са 195/65
185/60 си е идеална гума,ако искаш може и 185/65,по-евтини са,и ги има по-масово.
Ееее щом е за зимна си вземай 185/60-65/15 :grandpa:
Аз карам с гуми 185/60/14 вече 3та зима и нямам никакви ядове...(единствено ме е яд че не е 65 висока че да ми вози още по-меко и да се чувствам като джип..)Ако окачването ти е окей няма да усетиш колата по-нестабилна...Даже ще завива по-добре в завоите:static::static: А и ще падне разхода и възд. сцепление абе само готини неща:tongue::tongue:
Ми не качвай "кучки" , само "мацки":tooth:
:grin:щто ли си мисля ,че е се едно:dance:
По принцип си прав! Всички първо са "Мацки" , а после стават "Кучки".
А по темата: Аз зимно време съм на -185/70/14 !!!!!!!!!!!!
Аз карам с 205/45/16 и не опират.
Мисляче няма да имаш грижи колега.
Въх, разликата със 195/65/15 е 44 милиметра бре, дъл ша е безпроблемно!?
Особено при положение, че ги сравнявам с твойте, които са май-май най-големият размер за модела...?
Аз съм с 185/65/14 зимата - чувството е като на фадрома - газиииим :-) И не знам дали одъртявам, ма тази година за пръв път возията с високите гуми ми хареса повече отколкото с летните...
Ето как седя с оригинални 14" и фланци 16 милиметра. На ширина има още мнооого мегдан :-)
Особено при положение, че ги сравнявам с твойте, които са май-май най-големият размер за модела...?
Аз съм с 185/65/14 зимата - чувството е като на фадрома - газиииим :-) И не знам дали одъртявам, ма тази година за пръв път возията с високите гуми ми хареса повече отколкото с летните...
Ето как седя с оригинални 14" и фланци 16 милиметра. На ширина има още мнооого мегдан :-)
и аз съм 185/65/14 за зимата и возията е супер и верно много гази колата.
don_pepone
15-11-2009, 09:15
колеги искам да си призная каква е работата с моят проблем(ако някои помни откаде тръгна темата де).
ами признавам че съм тъп :) вчера ходих да си сменям гумите с зимни отпред и се оказа че джантите са ми 7 джаула а не 6.5 както си мислех до последно и разбрах че сам си откривам проблема с които ви занимавах доста поради грешното си убеждение досега
СЪЖАЛЯВАМ :bangin:
Карай бе! То и без това ,като гледам ,се чудиме за каква глупост да се захванем само и само да има за какво да се пише:tooth:
don_pepone
15-11-2009, 20:19
бе и ти си прав ама все пак да се извиня че подведох хората тука да пишат, а то..
Нищо,важното е че си намерил проблема:pizza:
don_pepone
15-11-2009, 23:36
баси сега съм на две дали да си продавам джантите или да карам така с подложки на ограничителния тампон на пружините. а не ми се дават джантета са ми почти новички:calc:
Alfa User
16-11-2009, 16:03
Колега, гарантирано на новото купе стават и 205/50/16 - в момента съм с такива и няма никакъв проблем - стига да не ти е омекнало окачването доста.
Иначе 205/45/16 е идеалния размер за 16" на 155 ... но трудно се намира по дяволите :Silent:
баси сега съм на две дали да си продавам джантите или да карам така с подложки на ограничителния тампон на пружините. а не ми се дават джантета са ми почти новички:calc:
може да сложиш тампони за пружините от лада /4лв. бр./ пасват точно на задните пружини.
don_pepone
17-11-2009, 19:46
и това пробвах ма тез пружини имат три витки ход и три опрели една в друга и като сложих тампони стана като голф 2 със спортно ока4ване :D - по 3 лв. са в добрич
Alfa User
17-11-2009, 23:56
А тия пружини да не са омекнали според това описание ?!?
don_pepone
18-11-2009, 19:26
нее просто са червени еибах и са полу спорт с ограничен ход затова