View Full Version : КАТ прави хайка за колани на задната седалка
КАТ прави хайка за колани на задната седалка
22 октомври 2009 / News.dir.bg
В България използването на предпазни колани на задните седалки е скандално ниско - 0%. В ЕС процентът на ползваемост на коланите на задните седалки е поне 70%.
Това заяви главен инспектор Красимир Костов в КАТ "Пътна полиция" на пресконференция, посветена на акцията "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!", предаде "Фокус".
Акцията, която организират Главна дирекция "Охранителна полиция" и Пътна полиция, започва днес и ще продължи до 10 ноември т.г. Тя цели да увеличи процента на използване на обезопасителни колани.
Във всички страни-членки на Европейския съюз законът изисква задължително ползване на коланите от всички пътници в автомобилите, на всички седалки, при всички пътувания.
От КАТ съобщиха още, че през изминалата година от 112 души, загинали при катастрофи на задните седалки, само 8 са били с предпазни колани.
В случай на нарушения, ще се глобява както водачът, така и пътникът. Глобата е 50 лева, като на шофьора ще се отнемат и точки, предупредиха от Пътна полиция.
В България използването на предпазни колани на задните седалки е скандално ниско - 0%. В ЕС процентът на ползваемост на коланите на задните седалки е поне 70%.
Това заяви главен инспектор Красимир Костов в КАТ "Пътна полиция" на пресконференция, посветена на акцията "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!", предаде "Фокус".
Акцията, която организират Главна дирекция "Охранителна полиция" и Пътна полиция, започва днес и ще продължи до 10 ноември т.г. Тя цели да увеличи процента на използване на обезопасителни колани.
Във всички страни-членки на Европейския съюз законът изисква задължително ползване на коланите от всички пътници в автомобилите, на всички седалки, при всички пътувания.
От КАТ съобщиха още, че през изминалата година от 112 души, загинали при катастрофи на задните седалки, само 8 са били с предпазни колани.
В случай на нарушения, ще се глобява както водачът, така и пътникът. Глобата е 50 лева, като на шофьора ще се отнемат и точки, предупредиха от Пътна полиция.
То супер като идея...ама веднага всеки познаващ действителността в БГ човек си казва: "ето, сега за още едно нещо ще могат да просят пари ченгетата"
така че е редно да се поспре с всеизмислените им хайки, а да се измисли първо система за контрол на самите полицаи, иначе никаква ефективност няма да има която и да било забрана и правило от закона за движение
digitalundgrd
23-10-2009, 11:09
Това е поредната "причина", за която да се хванат и да ти кажат прословутата фраза..."ииии сега кво правим ??!" + фаровете от 1.11.2009.....
Аз нали съм си двуврат....Много рядко, ама много...возя някой от зад :) Така, че нека заповядат...
Аз лично съм ЗА, макар, че в моята кола рядко се возят повече от 2-ма човека.
п.с. Спазвайте си правилника, пък нека са заяждат катаджиите колкото си искат.
Аз съм за коланите извънградско, ама в града да те карат да се опашеш според мен е тъпо. Но това разбира се е мое мнение.
опасвайте се и копче няма да могат да кажат
писнало ми е да гледам скачащи невръстни хлапета на задната седалка в колата пред мен, току виж опасали и нехайните родители
detelazurno
23-10-2009, 11:37
В ЕС процентът на ползваемост на коланите на задните седалки е поне 70%.
:rotfl: Ама много ни бива да си търсим извинението някъде извън нашите граници и да казваме "вижте там как го правят"
А това пък как звучи....някой малоумен явно го е писал :Suicide: 8 от 112 наистина е доста нисък процент. Дайте да ги направим "поне 70%". Нека ако може даже от 112 загинали на задната седалка 112 да са били с колани! Редакторите са в почивка явно.
http://www.youtube.com/watch?v=ZmWrPVlFHG4&NR=1
Аз съм категорично за коланите да се ползват от всички пасажери в колата и на тази хайка не гледам като допълнителен доход за полицайте, а като превентавни мярка, която ще спаси живот
Аз съм категорично за коланите да се ползват от всички пасажери в колата и на тази хайка не гледам като допълнителен доход за полицайте, а като превентавни мярка, която ще спаси живот
Toва е така, но само по принцип.
Аз също съм на мнение, че това просто ще е още един повод за репликата: "И какво ще правим сега?" :shutup:
Иначе, аз последно когато се возих отзад, на път за морето, си бях с колан, одобрявам начинанието и правилата трябва да се спазват. ;)
Jivko7777
23-10-2009, 13:13
И съм за слагането на коланите, но с едно не съм съгласен освен че глобяват и пътника, който не си го е сложил, глобяват и водача с 50 лв. и контролни точки, аз каква вина имам в това, че той не си го е сложил...особенно като са пияни айде да видим как ще ги убедиш...За мен това трябва да се поправи!!! Всеки сам за себе си отговаря за своя живот!!! Ами по тяхната логика ако трима не са си сложили коланите отзад аз какво отнасям 150 лв. и сигурно няма да ми останат контролни точки...това са пълни глупости...всеки сам трябва да отговаря за последствията си...Това е мое мнение...Просто не ми се струва някак си реално да плащам аз чуждото нарушение...Кажете ми не е ли така???
И съм за слагането на коланите, но с едно не съм съгласен освен че глобяват и пътника, който не си го е сложил, глобяват и водача с 50 лв. и контролни точки, аз каква вина имам в това, че той не си го е сложил...особенно като са пияни айде да видим как ще ги убедиш...За мен това трябва да се поправи!!! Всеки сам за себе си отговаря за своя живот!!!
При евентуална катастрофа човекът без колан не рискува само собствения си живот, а рискува живата и на другите пътници в колата. Аз като потеглям винаги питам дали пасажерът е с колан, вече ще питам и за останалите. Като не можеш да го обедиш да си сложи колан, просто не го качвай в колата :drunk:
В България си е прието, че ако сложиш колан отзад си параноичен тъпанар, и това в оригинал. Често пък отзад дори коланите са под седалката или изцяло премахнати, както и аз направих. Дано да няма ядове до 10ти :)
Българите сме над всички правила. Сега понеже е задължително слагането на колани ние напук не ги слагаме. Представям си ако е забранено слагането на колани, тогава сигурно напук ще сме всички с колани...:prescription:
В моята кола - ако не искаш да си сложиш колана - ще си ходиш пеш.
Искаш не искаш - все тая.
Пътниците може да не са шофьори ( да нямат книжка и за това не са длъжни да познават закона за движение по пътищата)
Точно тук е отговорността на шофьора да се грижи за сигурността на пътниците които превозва.
По скоро ми е необяснимо на какво основание ще бъде глобен пътника ама нейсе.
trustworthy
23-10-2009, 13:38
http://www.youtube.com/watch?v=ZmWrPVlFHG4&NR=1
Професоре, с тея лади, ако ще човечето на мишелин да се вози отзад с колан, пак ще се претрепе в тая консервена кутия :)
Правилно! Който не иска да се закопчае - да слиза!!!
Дали ще се блъснеш с лада с или с волво в стена със 64 км/ч все е тая -инерционните сили който ти действат са си все същите.
Бтв този тест руснаците го правят с 50 км/ч.
Поне тук псевдо бунтарите не могат да излязат с тъпото оправдание "ми въпрос на личен избор"
Не само колани ми и каски трябва да им се заповядат на пътниците!
Поне тук псевдо бунтарите не могат да излязат с тъпото оправдание "ми въпрос на личен избор"
!
Мислиш ли? Просто още не са прочели темата. Сега ще почнат как колана спира сърцето как пречи и как при катастрофа е по-добре да излетиш през предния джамек щото на еди кой си така му се било случило. Даже знам и кои точно потребители ще го напишат;-)
Аз днес си сложих мойте задни колани :)
Ми аз не съм от тия, дето са по-католици от папата и карат с 10 под ограничението, ама коланът ми е такъв навик, че понякога го слагам и като местя колата на паркинга. :popesmiley:
detelazurno
23-10-2009, 16:31
......ама коланът ми е такъв навик, че понякога го слагам и като местя колата на паркинга. :popesmiley:
На мен също, но никога не съм слагал колан когато съм седял отзад. Ще се наложи да придобия този навик.
Stoyan Georgiev
23-10-2009, 16:33
където и да седна в колата, се чуствам некомфортно ако не съм с колан, отпред, отзад няма значени, като се щракна се чуствам съвсем малко по-сигурно, поне да знам, че ако стане нещо няма да пукясам от седалка в гръдния кош
Ми аз не съм от тия, дето са по-католици от папата и карат с 10 под ограничението, ама коланът ми е такъв навик, че понякога го слагам и като местя колата на паркинга. :popesmiley:
И аз като местя колата си слагам колан. Даже някой път си викам "аре тук за 2м няма да слагам" и усещам, че не ми е комфортно и даже карам по-зле като съм без колан :calc:
Е, сега, за няколко или няколкостотин метра наистина няма смисъл, но аз го правя автоматично - преди да врътна ключа слагам колана.
Ами аз наскоро се возих с едни приятели в провинцията и си сложих колана отзад и изобщо не се усеща и не пречи. За мен е пълна лигавщина, ако не искаш да си сложиш колана, защото пречел.
И аз като местя колата си слагам колан. Даже някой път си викам аре тук за 2м няма да слагам и усещам, че не ми е конфортно и даже карам по-зле като съм без колан :calc:
Вече мислих че само аз съм сбъркан. Завера се усетих че като вляза да вкарам колата в гаража(1.5 метра) посягам към колана. Условен рефлекс.
Вече мислих че само аз съм сбъркан. Завера се усетих че като вляза да вкарам колата в гаража(1.5 метра) посягам към колана. Условен рефлекс.
Аз не само посягам ми го и слагам.
А иначе нали съм дизел и като се кача, давам на контакт и докато загреят свещите, си слагам колана :clapping:
Vlado_PK
23-10-2009, 18:31
Колеги едно въпросче?На мен на Алфата са ми махнати задните колани (на някои жабар са му пречили явно) ако ме спрат куките какво ще ми се случи?
ФЕРАРИСТ
23-10-2009, 19:57
Е, значи ще спасят 300 живота - баси кефчето......как го изчислиха......
detelazurno
23-10-2009, 20:35
Колеги едно въпросче?На мен на Алфата са ми махнати задните колани (на някои жабар са му пречили явно) ако ме спрат куките какво ще ми се случи?
Нищо. Наказанията важат в случай, че автомобила има налични задни колани, но те не се използват. Все пак по улиците се движат доста коли, които нямат задни колани. Какво правим в случая?! Просто нищо.
Furious 155
23-10-2009, 21:00
Нищо. Наказанията важат в случай, че автомобила има налични задни колани, но те не се използват. Все пак по улиците се движат доста коли, които нямат задни колани. Какво правим в случая?! Просто нищо.
караш и се надяваш да не се удариш така че тези без колана да не избият тези със колани... иначе да инициативата колкото е добра по идея, толкова и е удобна на някои властелини!
Е, значи ще спасят 300 живота - баси кефчето......как го изчислиха......
Аз предлагам да изсечем дърветата!
КАТ прави хайка за колани на задната седалка.........
Ей това е проблема на КАТ - прави хайка - пълен шит. Трябва постоянно да следи и глобява , а не да прави хайки тип "всяко чудо за три дни". Поредния пиар на бат ви Бойко :clapping:
Колана за мен е предимно личностен избор. Всеки в колата както и аз трябва да имаме този избор. Извънградско съм за коланите, но в града мисля че не трябва да е задължително. Когато пътувам извън града задължително карам пасажера да слага колана. А относно колана отзад, возил съм се отзад в САЩ и глобата за не носене колан отзад е 50$, но само този който се вози плаща, така трябва да е и тук, затова че някой не си е сложил колана отзад, кво мен да глобяват. Кво да опра нож в гърлото на някой и да му кажа слагай или вън, аре стига.
nblagoev
23-10-2009, 21:53
караш и се надяваш да не се удариш така че тези без колана да не избият тези със колани... иначе да инициативата колкото е добра по идея, толкова и е удобна на някои властелини!
Доколкото знам, за автомобилите без колани на задните седалки ще има някакъв гратисен период, в който ще трябва да им бъдат монтирани колани и отзад.
След като изтече този период ще има глобички. :prescription:
За 26 години книжка, имам три акта, един отменен от съда, отделно и трите за пълни глупости...послдния е, че си забравих да включа фаровете на 28 февруари в един хубав и ярък слънчев ден, 2 км след, като търгнах от едно крайпътно кръчме.Не знам,акции на КАТ от този род са пълна тъпотия за мен и водят единствено до малумие и корупция.
Подчертавам, че за тия години не съм правил нито една катастрофа, да чукам на дърво, и никога не съм застаршил живот
Аз съм за коланите извънградско, ама в града да те карат да се опашеш според мен е тъпо. Но това разбира се е мое мнение.
В града, в града... колко да е в града. В София има достатъчно места на които са разрешени скорости от 70-80 км/ч. Пък и със 50 или 60 да се удариш, пак не е малък удар, въпреки че скоростта звучи ниска. Предния джам е достатъчно твърд да те убие и при 50 км/ч, щото те удря в главата, а такива удари често са смъртоносни или с тежки последици. Така, че за мен няма голямо значение в града ли е или не. Факт е, че и при катастрофите в градовете също умират хора, факт че и с 30 км/ч е имало починали и много тежко ранени. Освен това и в града съм виждал коли обърнати по таван, а тогава колана е доста полезен ;) Така, че според мен не си много прав за градското, което не значи че ти отнемам правото мнение или, че искам да ти налагам моето :)
Иначе темата за коланите е безкрайна явно, пък вече сме я бистрили. Тогава защитниците на коланите приведоха почти всички аргументи, обясниха ги ясно и пак имаше хора, които не можеха или не искаха да разберат истината за колана, която е иначе доста простичка. Просто има прекалено много хора, които не могат да разберат, че има теми по които някой, някъде е вкарал много време, пари и други ресурси за да направи тестове, изследвания и да открие истината и те няма как да знаят повече по въпроса :) Това е положението явно, аз вече си мисля, че има хора, които никога не може да ги убедиш да си слагат колана. Включително знам за случаи, при които хора се возят без колани, въпреки че техни близки са загинали заради липсата на колан и те много добре го знаят. Знам за такива, които са лежали в болница след наглед лека катастрофа, защото не са си закопчали колана и сега пак не си го слагат. Незнам такива смелчаци какво точно трябва да се случи за да ги убеди :) Да не ми се обиждат феновете на карането без колан, но Айнщай е казал, че "Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, но за първото не съм съвсем сигурен" :)
Добре де колеги, а аз какво да направя като мойта бибичка няма колани отзад? Няма дупки в корите от кадето трябва да излязат, абе нищо няма и нее имало?! другата която разглобих беше по-стара и имаше, но тази - не! И какво да правя аз, да си дупча корите и колокнките на купето , за да си монтирам ли?!:calc::shutup::drunk:
П.П. Иначе и аз съм за слагането на колани, защото спасяват живот. не случайно някой инжинер ги е сложил, не защото са били задължителни тогава или за да ни пречат(разбираш ли ), ами защото помагат.
Jivko7777
23-10-2009, 22:53
А относно колана отзад, возил съм се отзад в САЩ и глобата за не носене колан отзад е 50$, но само този който се вози плаща, така трябва да е и тук, затова че някой не си е сложил колана отзад, кво мен да глобяват. Кво да опра нож в гърлото на някой и да му кажа слагай или вън, аре стига.
Това казах и аз да глобяват само този който е направил нарушението, от къде на къде ще плащам аз чуждите нарушения!!!
ФЕРАРИСТ
23-10-2009, 23:01
Аз предлагам да изсечем дърветата!
Ми разбира се - ако излетиш от пътя със 100 и се халосаш във фиданката, никакъв колан не мое да те спаси, става да ти помогне ако няма дърво и се залашкаш насам натам из къра......
Това казах и аз да глобяват само този който е направил нарушението, от къде на къде ще плащам аз чуждите нарушения!!!
Вижте сега, незнам редно ли е да глобяват за чужди нарушения, но така или иначе водача носи отговорност за хората в колата. Можеш да му кажеш, че няма да го возиш без колан и без да му опираш нож в гърлото. В края на краищата не си длъжен да го возиш. Казваш му, пък ако не иска да слиза и това е - не може да те принуди да го возиш. Да не говорим, какво става, ако се ударите, и тоя без колана фърли топа - идват катаджиите, пишат една несъобразена скорост, защото нямат по-добро обяснение за инцидента и се оказваш виновен за ПТП със жертва. За едното нищо те осъждат. А ако сте принудили тъпака да си сложи колана и беше оживял, ще се отървете с някоя точка по-малко :) Освен това, ако е без колан, може да убие вас самите, особено ако е седнал точно зад вас. В края на краищата избора си е ваш, но докато карате вашата кола със вашата шофьорска книжка "вие сте шефа" и съвсем спокойно може да кажете на ш***ните пасажери какво очаквате от тях, след като сте поели отговорност за живота им. Ако не ги кефи - да хващат пеш :)
Ми разбира се - ако излетиш от пътя със 100 и се халосаш във фиданката, никакъв колан не мое да те спаси, става да ти помогне ако няма дърво и се залашкаш насам натам из
къра......
И това, ако се върнем на темата, означава, че все пак е по-добре да си с него, щото има и някакъв шанс да се разминеш с дървото и да продължиш в близката нива, което е вероятно да бъде придружено с търкаляне, като знаем колко фини са канавките и банкетите наоколо :)
The_Game
23-10-2009, 23:55
Да от както карам винаги съм с колан и винаги ми е било гадно като се замисля, че тоя зад мен е без колан.
При евентуален удър колана ме държи мен и ми прави синка ами с още 50кг които при удар няма да са 50 ами 150 сигурно. Ами ако човека на задната седалка е 80кг? ??
Какво правим. Гръдния ми кош поема всичко.
Е как да кажа на човека зад мен, да си сложи колата и да не изглеждам глупаво.
Е сега поне имам причина :).
Скоро ми се наложи екстремно спиране.
Каката зад мен която стоеше има мн. приятен навик да ръчка с колена по седалката.
Е този път пак се беше разчекнала на задната седалка и като набих спирачките колената й направо ме прободоха в кръста.
Като спрях и се обърнах човека от дясно на задната седалка беше с червено лице от подглавника на седалката пред него.
А всичко това беше от едно рязко натискане на спирачките......
Подкрепям с две ръца коланите на задните седалки :clapping:
Пък и баща ми е ходил на много катастрофи и почти винаги когато удара е с поносима скорост и има жертви то те са без колан.
Mind_Control
24-10-2009, 01:00
Който е поддръжник на не слагането на коланите и е мераклия да си докаже тезата, че коланите са вредни, то нека да се затича колкото може по- бързо и да се блъсне в една стена. Един средно трениран човек може да развие 30-35 км/ч. Не съм го пробвал, чесно казано, но си мисля, че ако си нацепиш главата спокойно може да си пукнеш.
Та чакаме резултати от поддръжниците на тезата, че колана само пречи.
В повечето случай спасяват - но има и такива без колан при който колата се върти изпадат и оживяват.
И аз мисля , че е глупаво да се глобява и шофиора.
dragonaz
24-10-2009, 02:08
Това заяви главен инспектор Красимир Костов в КАТ "Пътна полиция" на пресконференция.
В Европейският съюз ИМАТ пътища, магистрали и НЯМАТ дупки.
В Европейският съюз ИМАТ висок жизнен стандарт и карат предимно нови коли, които по правило трябва и да са
по-безопасни, а в България си купуваме масово коли на по 10 години.
Ся господинът от КАТ или който е там бих наистина се срещнал с него в реално време да ми каже какво още ИМАТ, като % статистика в Европейският съюз, а и ние НЯМАМЕ.
То е скандално да получиш книжка за шофьор на Автобус, без да си кормувал и 20 минуто дори, защото си си платил,
ама това от КАТ Не ги интересува.
Карам винаги с колан. Дори в повечето случай когато съм местил колата с 10-тина метра. Навик, какво да го правиш.. Но тази простотия на мен да ми вземат точки и 50лв защото друг човек не си е сложил колана е тотален абсурд. Сега господата с "хранилките" пак ще си повишат доходите за наша сметка. Лошото е, че няма да питат човек без колан "и к'о ши праим ся", а ще питат шофьора... Отделно, че по мое разбиране ползването на колана трябва да е личен избор.
Аз пък се чудя какво толкова ще му стане на някой ако си сложи предпазния колан - то бива мързел и простотия ама имам чувството че популацията населяваща територията България ( като цяло не като отделни индивиди) е една от най-простите и дивите в света..какво толкова ще му стане на някой ако си сложи предпазния колан .. ма видете ли " т`ва било личен избор" - пълни Глупости- Това е лична безотговорност: към себе си, към жена ти, към децата ти , към майкати и баща ти и всички които те обичат дори да не се убиеш ако останеш инвалид вместо полезен на себе си и на обществото ще си в тежест на всички и ще се мъчиш до края на дните си .
А ако се убиеш ще разбие живота на най близките си не на комшиите ...не на враговете си .
Аз съм за двойно по-високи глоби за всяко нарушение на правилника и не само на него защо с убеждение тук в България нищо не се постига трябва да се налага със сила (глобата е вид сила )
Чудя се какво толкова ще му стане на някой ако си сложи предпазния колан ...Прост народ слаба държава .
dragonaz
24-10-2009, 12:05
Аз пък се чудя какво толкова ще му стане на някой ако си сложи предпазния колан - то бива мързел и простотия ама имам чувството че популацията населяваща територията България ( като цяло не като отделни индивиди) е една от най-простите и дивите в света..какво толкова ще му стане на някой ако си сложи предпазния колан .. ма видете ли " т`ва било личен избор" - пълни Глупости- Това е лична безотговорност: към себе си, към жена ти, към децата ти , към майкати и баща ти и всички .
Колега, а аз се чудя какво ще й стана на Държавата да ни оправи пътищата - то бива мързел, имам чувството,
че Държавата ни, която населяваме ни връща в Африка, където верояно и броя дупки на изминат километър е по-малък от тук.
Ако се направи статистика, колко хора са умряли, защото са се пребили опитвайки се да заобиколят дупка или, защото е липсвала пътна маркировка и осветление и тези, които са пострадали от липсата на колан на ЗАДНАТА седалка, ще разбереш че съотношението ще е такова, че на практика фактора - "колан на задната седалка" при инциденти ще се свежда до = 0 (нула).
Аз лично не съм против законността и спазването на правилата и винаги съм го правил, но непрекъснатото търсене на начин на това как да се санкционира водача за какви ли не глупости ми омръзна и ме вбесява при положение, че (В София) ежедневно Бентлита ми правят слаломи около мен и никога не биват спирани и на всеки 100 метра се хвърлям в шахта, където капака е откраднат или изкоп, който не се затваря с месеци.
Значи КАТ ще ни глобява вече за каквото си поиска има правото, а ние водачите на МПС нямаме право да поискаме пътищата да са изрядни и лъскавите лимузини да не са на "специален" режим, както най-сетне да осъдят някой ефективно от тези, които продадават ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ книжки ?
Колега, а аз се чудя какво ще й стана на Държавата да ни оправи пътищата - то бива мързел, имам чувството,
че Държавата ни, която населяваме ни връща в Африка, където верояно и броя дупки на изминат километър е по-малък от тук.
Ако се направи статистика, колко хора са умряли, защото са се пребили опитвайки се да заобиколят дупка или, защото е липсвала пътна маркировка и осветление и тези, които са пострадали от липсата на колан на ЗАДНАТА седалка, ще разбереш че съотношението ще е такова, че на практика фактора - "колан на задната седалка" при инциденти ще се свежда до = 0 (нула).
Аз лично не съм против законността и спазването на правилата и винаги съм го правил, но непрекъснатото търсене на начин на това как да се санкционира водача за какви ли не глупости ми омръзна и ме вбесява при положение, че (В София) ежедневно Бентлита ми правят слаломи около мен и никога не биват спирани и на всеки 100 метра се хвърлям в шахта, където капака е откраднат или изкоп, който не се затваря с месеци.
Значи КАТ ще ни глобява вече за каквото си поиска има правото, а ние водачите на МПС нямаме право да поискаме пътищата да са изрядни и лъскавите лимузини да не са на "специален" режим, както най-сетне да осъдят някой ефективно от тези, които продадават ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ книжки ?
...Това какво значи дай сега щото ни е скапана държавата да не си слагаме коланите абслолютно несериозно колега ...
dragonaz
24-10-2009, 12:15
То и носенето на каска ще намали значително смъртността при катастрофи,
както и "подпорно" подсилване на купето в стил "Рали" или пък задължителен дрегер, който да се поставя в КАТ на таблото - срещу 1000 лева примерно и, когато си пил да духнеш и да ти блокира стартера ... или направо да почне КАТ да санкционира шофьорите, че са решили да шофират ? Тогава вероятността някой да загине на пътя ще е точно никаква.
Идеята е, че мерки за санкциониране и тн. винаги се намират за през годините,
а факторите, които благоприятсват сигурноста на пътя, като здрави и почистени пътища, свежа маркирока, осветление по улици и булеварди, означителни табели и тн. вече години наред не само, че не се подобрявят, а обратно в определени квартали и места ги няма въобще вече.
Аз не казвам, че не бива да си слагаме коланите на предните седалки,
а че тази акция за коланите на задните ми се струва поредната акция в стил
дайте да го глобим, да му натрием носа на този, че друго за моемента и без туй не може да се направи.
Един средно трениран човек може да развие 30-35 км/ч. Не съм го пробвал, чесно казано, но си мисля, че ако си нацепиш главата спокойно може да си пукнеш.
Аз тая идея я дадох в предната тема за коланите, казвал съм я и в разговор на много хора, които са против тях, ама всичките са силни на приказки. Иначе никой не иска да шибне главата с 30 км/ч :)
В повечето случай спасяват - но има и такива без колан при който колата се върти изпадат и оживяват.
И аз мисля , че е глупаво да се глобява и шофиора.
А много повече са тия дето изпадат и търкалящата се кола ги премазва... За разлика от тия, които са останали в седалките си. Това, че някой късметлия се е спасил без колан, не означава, че щеше да умре ако е бил с колан. С колана също щеше да оживее, дори и да не е бил толкова голям късметлия, колкото се е оказал в случая.
....Но тази простотия на мен да ми вземат точки и 50лв защото друг човек не си е сложил колана е тотален абсурд. Сега господата с "хранилките" пак ще си повишат доходите за наша сметка. Лошото е, че няма да питат човек без колан "и к'о ши праим ся", а ще питат шофьора... Отделно, че по мое разбиране ползването на колана трябва да е личен избор.
Ми аз вече, казах, защо водача носи отговорност за пътниците, незнам защо не казахте нищо по въпроса, а само продължавате да повтаряте, че е простотия. Поне обяснете, защо го намирате за глупаво. Да не би с вашите коли да ви отвличат всеки ден и разни хора да ви принуждават да ги возите насила, без да можете нищо да им кажете. Според мен истинския проблем е, че се притеснявате да кажете на пасажерите си да се закопчаят понеже ще ви се присмиват, че не сте смелчаци, като тях :)
Колега, а аз се чудя какво ще й стана на Държавата да ни оправи пътищата - то бива мързел, имам чувството...
Колеги, измествате темата. Лошите пътища, дупките, липсата на маркировка и мантинетли, дърветата наоколо, корупцията в КАТ и т.н. са големи проблеми. Но никой от тях не прави коланите по-малко безопасни. Те могат да ви спасят, независимо дали сте се блъснали при заобикаляне на дупка или при други обстоятелства и назависимо дали след удара ще дойде най-корумпирания или най-принципния полицай.
Jivko7777
24-10-2009, 12:24
...Това какво значи дай сега щото ни е скапана държавата да не си слагаме коланите абслолютно несериозно колега ...
Aми не е несериозно! Първо да оправят себе си та после да търсят проблема в другите ;)
То и носенето на каска ще намали значително смъртността при катастрофи,
както и "подпорно" подсилване на купето в стил "Рали" или пък задължителен дрегер, който да се поставя в КАТ на таблото - срещу 1000 лева примерно и, когато си пил да духнеш и да ти блокира стартера ... или направо да почне КАТ да санкционира шофьорите, че са решили да шофират ? Тогава вероятността някой да загине на пътя ще е точно никаква.
Идеята е, че мерки за санкциониране и тн. винаги се намират за през годините,
а факторите, които благоприятсват сигурноста на пътя, като здрави и почистени пътища, свежа маркирока, осветление по улици и булеварди, означителни табели и тн. вече години наред не само, че не се подобрявят, а обратно в определени квартали и места ги няма въобще вече.
Аз не казвам, че не бива да си слагаме коланите на предните седалки,
а че тази акция за коланите на задните ми се струва поредната акция в стил
дайте да го глобим, да му натрием носа на този, че друго за моемента и без туй не може да се направи.
Това за състоянието пътищата е вярно но не значи че ти не трябва да си слагаш колана.Двете неща колан и въздушна възклавница са средствата за безопасност които значително повишават шанса за оцеляване в катастрофа те са въведени в резултат на много проучвания и са приети за стандарт и в белите държави се ползват задължително .. но както казах прост народ слаба държава .
---------- Post added at 12:29 ---------- Previous post was at 12:27 ----------
Aми не е несериозно! Първо да оправят себе си та после да търсят проблема в другите ;)
Тук въпроса е по скоро какво ти правиш за себе си и семейството и близките си ане какво прави еди кой си разбираш ли разликата колега . Не да казваш няма да си слагам колана щото има дупки и кал
dragonaz
24-10-2009, 12:33
Добре погледнато от тази страна, че коланите на задните седалки все пак са полезно нещо и допринасят за сигурността съм съгласен.
Нека направим следната аналогия - живеете в къща, която има нестабилна основа, която се поддържа от КАТ и Държавата.
Ти си наемател, който живее в нея - плаща наем под формата на Винетки !!!,
данъци, гражданска отговорност, годишни технически прегледи и тн.
Идва ти наемодателя и казва веднага да си потегнеш двете керемиди на покрива (коланите на задните седалки),
че тече в къщата и ще те санкционираме, че не си съвестен.
Ти казваш като наемател - добре, но къщата се клати непрекъснато, подпорна греда се е напукала в мазето, насмалко една тухла да ме утрепа, като падаше оня ден, ще направите ли необходимите ремонти, които да грантират сигурността ми ?
Наемодателя казва слушай сега какво в ЕС няма къща, където и 2 керемиди да са разместени и да им тече на главите, защо не се вземеш в ръце да ги поправиш иначе те глобявам ?
Какъв ви е коментара за тази аналогия колеги ?
Е да, да. Те така ще оправят себе си, все едно те са някакви други и нямат нищо общо с нас. Катаджиите са корумпирани, ама ние не сме чисти като утринна роса. Някой друг дава пари на катаджиите по пътищата, не сме ние. Държавата няма как да се оправи, ако ние не оправим себе си. Държавата е в лошо състояние по същата причина поради която и ние не сме в час - не спазваме правилата. Така както някой не си слага колана, така и полицая взема пари въпреки, че не трябва, а тоя който прави пътя краде от асфалта въпреки, че не трябва. И тримата не спазват правилата. Незнам защо се опитвате да изкарате че тия неща са различни, като са едно и също.
И какво значение има, че проверката е кампанийна. Като няма ежедневен контрол, по-добре двуседмична кампания отколкото нищо. Щото в единия случай макар и малко имам нещо, а в другия нищо.
Отделен в въпроса, че има друг смисъл в тия кампании. Първо ресурса на полицията не е бездънен - не може нон-стоп да проверява за всички и за скорост и за колани и за минаване на червено, просто няма толкова полицаи и патрулки. За това се правят тия кампании по отделно за нарушенията.
Второ, с тия кампании освен писането на актове, се предизвиква и дискусия по темата, а тоя резултат мисля, че вече го има - ето например ние говорим за това, всички медии го отразиха в новините, което не е малка полза.
Аз също карам винаги с колан, както и пътника на предната седалка, но за задните е малко пресилено,
това ми е идеята,
....Какъв ви е коментара за тази аналогия колеги ?
Аналогията ти просто издиша. Хубаво, пътя е на държавата и тя не се грижи за него. Ти си наемател там, като си плащаш винетката. До тук добре. Проблема обаче е, че твърдиш, че те глобяват за това, че не си оправил керемидите, а това е грешна аналогия. Слагането на колана не е същото, като това. По-скоро е като да те глобяват, че бъркаш в контактите на зле подържаната им къща - контактите ще бъдат опасни и в зле подържана и в добре подържана къща. Така, че просто не виждам връзката между състоянието на питищата и необходимостта от колан. Но да не се повтарям, това го казах вече по-горе.
dragonaz
24-10-2009, 12:44
Е да, да. Те така ще оправят себе си, все едно те са някакви други и нямат нищо общо с нас. Катаджиите са корумпирани, ама ние не сме чисти като утринна роса. Някой друг дава пари на катаджиите по пътищата, не сме ние. Държавата няма как да се оправи, ако ние не оправим себе си. Държавата е в лошо състояние по същата причина поради която и ние не сме в час - не спазваме правилата. Така както някой не си слага колана, така и полицая взема пари въпреки, че не трябва, а тоя който прави пътя краде от асфалта въпреки, че не трябва.
Мен ме санкционира КАТ а КАТ, кой го санкционира ?
Полицаят, ако вземе пари дали има шанс някой да го барне ?
А ти като не си сложиш колана има шанс да следващият ъгъл да те санкционират и това е правилното поведение - Нарушение -> Санкция.
Преди 2 или 3 години имаше акция вътрешен контрол.
- качват се цивилки в коли шофират с нарушение из цяла София.
- спират ги КАТ искат си рушвет.
- закопчават катаджията.
- дисциплинарно уволнение.
На въпросът, към вътрешен контрол - Защо такива акции не се правят по-често, отговорът беше -
"Защото няма пари"
Значи има начин схемата - Нарушение -> Санкция
да работи за ВСИЧКИ нали ?
Добре погледнато от тази страна, че коланите на задните седалки все пак са полезно нещо и допринасят за сигурността съм съгласен.
Нека направим следната аналогия - живеете в къща, която има нестабилна основа, която се поддържа от КАТ и Държавата.
Ти си наемател, който живее в нея - плаща наем под формата на Винетки !!!,
данъци, гражданска отговорност, годишни технически прегледи и тн.
Идва ти наемодателя и казва веднага да си потегнеш двете керемиди на покрива (коланите на задните седалки),
че тече в къщата и ще те санкционираме, че не си съвестен.
Ти казваш като наемател - добре, но къщата се клати непрекъснато, подпорна греда се е напукала в мазето, насмалко една тухла да ме утрепа, като падаше оня ден, ще направите ли необходимите ремонти, които да грантират сигурността ми ?
Наемодателя казва слушай сега какво в ЕС няма къща, където и 2 керемиди да са разместени и да им тече на главите, защо не се вземеш в ръце да ги поправиш иначе те глобявам ?
Какъв ви е коментара за тази аналогия колеги ?
Хайде да видим как ще те глобят ако си с колан,не си пил , не си превишил скороста и колата ти е с изрядни документи платени данъци такси винетки и минат преглед и изправно техническо състояние . Колега малко по сериозно се отнасяй към нещата ако обичаш стига свободни съчинения .
mihail_mladenov
24-10-2009, 12:52
Всеки път когато излизам с колата си слагам колана, защото съм си свикнал пък и карам от едва 4 месеца кола. Когата воза втори човек си слага колана, но след като си взех колата отзад ги няма закопчалките за коланите. Но по принцип не ми се случва да карам често повече от 1 човек допълнително. Но сигурно ще си взема да си сложа на колата.
Аз също карам винаги с колан, както и пътника на предната седалка, но за задните е малко пресилено,
това ми е идеята,
Добре де, хайде да въведем все пак някакви аргументи в тоя спор. Обяснете ми защо е пресилено да се слагат отзад или в града. Ама със сериозни аргументи. Докажете ми, че тоя отзад може да хвърчи из купето при удар и полета му да е безопасен за мен, докато съм отпред, а и за него самия. И ще се съглася с вас. Същото е и за ниските скорости. Докажете ми, че можете да си ударите главата с 30 км/ч в твърда повърхност и да сте ОК и с това ще се съглася. Просто очаквам, като казвате, че нещо е така да казвате и защо е така :)
За да не съм голословен, ето ви един линк, на който има две много показателни филмчета, а третото е от истински краш тест, който е правен точно заради ползата от задните колани.
http://www.kenanoff.com/blog/archives/284
Да уточня, че една кукла заедно със сензорите струва 100 000 долата. В колата има 5. Заедно с цената на колата която блъскат теста отива над половин долара. Ако смятате, че вашата дума е по-силна от аргументите и изводите на някой, който е похарчил половин милион за да стигне до тях, или грешите или сте екстрасенс :)
Mind_Control
24-10-2009, 12:56
А кой е държавата? Кой не прави пътищата като хората? Кой оставя шахтите 5 см под нивото на асфалта? Кой не сигнализира за опасните дупки по пътя, а се крие в храстие? Държавата ли? Не мисля, че е тя! Точно един определен инженер допуска шахтата да не е на нивото на пътя, точно един определен полицай се крие по храстите и не предупреждава за опасни дупки, точно една определена фирма е виновна за дупките образували се 2 месеца след ремонта на пътя! За всичко е виновен точно определен човек, а не държавата. Това е всеки един от заобикалящите ни хора. Няма държава. Има едни хора дето, за да земе 5 лв за себе си е готов да опостуши труда на друг човек за 100 лв. Ние трябва да си помогнеме, не някой друг. А как да стане това? Много просто- да спазваме правилата и да не сме един от тарикатите, който минават пред цялата колона чакаща на светофара (това е само пример, става въпрос за всеки аспекто от живота).
dragonaz
24-10-2009, 12:57
Хайде да видим как ще те глобят ако си с колан,не си пил , не си превишил скороста и колата ти е с изрядни документи платени данъци такси винетки и минат преглед и изправно техническо състояние . Колега малко по сериозно се отнасяй към нещата ако обичаш стига свободни съчинения .
Ти не ме разбра.
Аз наистина съм изряден.
И това което съм описал по-горе го имам налично,
спазвам всичко що е знак на пътя и тн.
Исках да кажа, че в едни взаимотношения (двустранни) тряба и двете страни по "договора" да спазват задълженията си това е.
Личен въпрос към теб имам обаче.
Когато отиваш на море през лятото или на дълъг път
за почивка и ваканция, на задната седалка твоите пасажери как издържат да кажем 500 километра път закопчани с колани ?
И ти винаги ли ги возиш с колани на зедната седалка ?
И това не е ли живо мъчение да пътуваш до морето с целият багаж, настроение и тн. закопчан за седалката отзад и ако искаш малко да се раздвижиш и се разкопчаеш тревожно да се озърташ дали няма те спрат, за да те глобят ?
И това не е ли живо мъчение да пътуваш до морето с целият багаж, настроение и тн. закопчан за седалката отзад и ако искаш малко да се раздвижиш и се разкопчаеш тревожно да се озърташ дали няма те спрат, за да те глобят ?
Не знам за колегата, но аз си слагам колана и когато съм отзад. А дали е живо мъчение, не знам кое му е мъчителното отзад, ако отпред не е мъчително. Доста повърхностно гледаш на това наистина - какво значение има дали пътуваш за морето или за някъде другаде. Шанса за катастрофа е същия. И по закон всички пърувания в кола, се извършват с колан. Който не му харесва, да пътува с влак - там може да се напие, да свири на китара и да прави каквото друго иска с настроението си :)
dragonaz
24-10-2009, 13:25
Който не му харесва, да пътува с влак - там може да се напие, да свири на китара и да прави каквото друго иска с настроението си :)
Или с такси там закона не ги лови.
Лек и успешен ден колеги.
Ти не ме разбра.
Аз наистина съм изряден.
И това което съм описал по-горе го имам налично,
спазвам всичко що е знак на пътя и тн.
Исках да кажа, че в едни взаимотношения (двустранни) тряба и двете страни по "договора" да спазват задълженията си това е.
Личен въпрос към теб имам обаче.
Когато отиваш на море през лятото или на дълъг път
за почивка и ваканция, на задната седалка твоите пасажери как издържат да кажем 500 километра път закопчани с колани ?
И ти винаги ли ги возиш с колани на зедната седалка ?
Отговор както аз издържам с колана така издържат и те.
Ако някой иска да се раздвижи правя почивка на някоя бензиностанция и мога да ти кажа че на задната седалка возя в детско столче детето ми което е на 1 годинка и 9 месеца и постояно е вързано и в столчето и знаеш ли кое е по интересното като се качи в колата детето каза "стола тате" и като го сложа казва "колана тате" ето така се съсздава навик и когато един ден стане голямо и сяда да шофира ще си слага колана защото от бебе знае че щом е в колата трябва да е с колан .Това се нарича Възпитание и култура на движение.
Alexanderbb
24-10-2009, 15:42
Не съм против коланите защото знам че помагат. Дразни ме че ще застанат примерно на сточна гара в задръстването и ще гледат кой пътник е без колан а не кой минава на червено или кара в бус лентата. После ще отчетат колко работа са свършили въпреки че по това време нито някой е почнал да спира на пешеходна пътека нито пък да не кара по трамвайната линия
Хайде да видим! Движа се по Драган Цанков от КАТ към Г.Димитров (омв-то на пресечката)
На светофара влизам на зелено (друга кола на кръстовището нямаше) и правя десен завой. Подал съм мигач, карам под ограничението и точно в последния момент преди да изляза от кръстовището светва ЖЪЛТО!! За червено не може въпрос да става! Виждам гадното копеле с хранилка, което ме спира, заявява ми, че съм минал на ЧИСТО червено и ми иска документите. Документите ми са изрядни. Не съм пил (никога не карам пил), с колан съм и съм 100% изряден. Обяснявам му как са станали нещата, той ми се репчи и ми дава да разбера, че ако не "оправим нещата" ще ми пише акт за минаване на червен светофар. Е увиснах с 20 кинта и следващия час каквото съм му пожелал да се моли да не го стигне!
Добре де, хайде да въведем все пак някакви аргументи в тоя спор. Обяснете ми защо е пресилено да се слагат отзад или в града. Ама със сериозни аргументи. Докажете ми, че тоя отзад може да хвърчи из купето при удар и полета му да е безопасен за мен, докато съм отпред, а и за него самия. И ще се съглася с вас. Същото е и за ниските скорости. Докажете ми, че можете да си ударите главата с 30 км/ч в твърда повърхност и да сте ОК и с това ще се съглася. Просто очаквам, като казвате, че нещо е така да казвате и защо е така :)
За да не съм голословен, ето ви един линк, на който има две много показателни филмчета, а третото е от истински краш тест, който е правен точно заради ползата от задните колани.
http://www.kenanoff.com/blog/archives/284
Да уточня, че една кукла заедно със сензорите струва 100 000 долата. В колата има 5. Заедно с цената на колата която блъскат теста отива над половин долара. Ако смятате, че вашата дума е по-силна от аргументите и изводите на някой, който е похарчил половин милион за да стигне до тях, или грешите или сте екстрасенс :)
Предлагам на ти да си говорим, форум е :)
Първо, ако се ударя, но е с повече от 60 км в час, колкото е по висока скорост, толкова нарства шанса да оцелее някой изобщо...така че това е водещото за мен.Тоест да избегна такиа удари.
За да изхвърчи пътника отзад трябва да изкърти двете предни седилки, коита са бая високи, а ако тръгне да ги изкъртва, пак казвам, значи скоростта е такава, че надали някой би оцелял.
Да не говорим, пък че много хора си умират заради коланите-заклещени, притиснати, не успели излязли навреме.
КПак казвам, аз не съм против коланите, но нещата малко се преиграват.Както и с евро директивата за коли с меки предници, които като ударят пешеходец, с малка скорост и т.н..Като цяло, ако кара човек като малоумен с НЕсъобразена скорост, шанса му да загине е голям, независимо колко звезди за сигуронст има автомобила.Пример - катастрофата с лейди Диана, не вярвам да са ги спасили коланити или липсата им да е била причина.
Отделно всичко у нас е насочено да се цицат пари от хората.Защото докато ние се говорим за колани, някоя съм виждал какви ли не идиоти със скъпи коли да изпреват цялото движение, да нарушават грубо правилата, да минават на черевено ии т.н...., да си видял мутра да виси в КАТ за акт?Аз не съм.
Хайде да видим! Движа се по Драган Цанков от КАТ към Г.Димитров (омв-то на пресечката)
На светофара влизам на зелено (друга кола на кръстовището нямаше) и правя десен завой. Подал съм мигач, карам под ограничението и точно в последния момент преди да изляза от кръстовището светва ЖЪЛТО!! За червено не може въпрос да става! Виждам гадното копеле с хранилка, което ме спира, заявява ми, че съм минал на ЧИСТО червено и ми иска документите. Документите ми са изрядни. Не съм пил (никога не карам пил), с колан съм и съм 100% изряден. Обяснявам му как са станали нещата, той ми се репчи и ми дава да разбера, че ако не "оправим нещата" ще ми пише акт за минаване на червен светофар. Е увиснах с 20 кинта и следващия час каквото съм му пожелал да се моли да не го стигне!
Точно такъв случай имах,не дадох пари, написа ми акт, писа че съм минал на червено.Обжалвах го първо пред КАТ, нищо, след това в съда и там го отмениха.
Това ,колега е първото на което се учат полицаите.Как да намерят за какво да те глобят.Няма такова животно,като изправна на 100% кола,та дори и току-що да е излезла от магазина.
Ама за друго ми беше мисълта!Аз си слагам по принцип колана и то си е вече първосигнално,но!!!На идиота от зад му казвам да си го сложи,той си го слага,но понеже,аз колата ли да карам или него да гледам,той си го откопчава и си е вече в нарушение.Аз също!От къде на къде!!!
Alexanderbb
25-10-2009, 07:51
Това ,колега е първото на което се учат полицаите.Как да намерят за какво да те глобят.Няма такова животно,като изправна на 100% кола,та дори и току-що да е излезла от магазина.
Ама за друго ми беше мисълта!Аз си слагам по принцип колана и то си е вече първосигнално,но!!!На идиота от зад му казвам да си го сложи,той си го слага,но понеже,аз колата ли да карам или него да гледам,той си го откопчава и си е вече в нарушение.Аз също!От къде на къде!!!
Тука си в грешка. Може цял ден да отделиш и нищо нередно няма да намериш в моята кола например
Адски ми е приятно да гледам как иначе изявени бунтари, за които законите и принудите не важат, в дадения случай коланите, като най-малките и страхливи мишки се счупват да си слагат коланите, когато мернат някоя захрастена кука да дебне.
Искам да ви попитам, на какво основание се противите на поставянето на коланите? С какво сте повече от останалите участници в движението, че за вас е недопустимо, някой да ви налага подобно изтезание като поставяне на колани?
Когато нещо зададено като правило, закон или задължение не ви изнася, винаги имате възможност за избор - стремите се да нямате допирни точки с правилото!
Не ви е приятно да се возите с колан в автомобил - не се возите в автомобил!
dragonaz
25-10-2009, 09:49
С какво сте повече от останалите участници в движението, че за вас е недопустимо, някой да ви налага подобно изтезание като поставяне на колани?
Колега преди няколко поста писах, че НИКОЙ не е против слагането на колани, а обсъждаме ефективността от поредната възможност да те глобят - "Поставяне на колани на задните пътнически седалки".
И че тази мярка, вероятно до голяма степен е по-скоро показна, популистична "акция", за да се отчете дейност.
ОфтопиК:
Със старта на Новото правителство имаше "акция" да прогоним гъзарите от центъра със скъпите лимузини.
Щяла да бъде ежедневна и тн, глупости.
Всяко чудо за 3 дни.
Гъзарите по центъра паркират лъскавите си кораби отново, където им падне без правилата за тях да важат.
Някой спомня ли и акция "Респект" на едно предишно правителство ?
digitalundgrd
25-10-2009, 09:50
Според мен коланът трябва да се слага, но да глобяват и шофьора, че този от зад не ще да се връзва...ми се струва поредната причина да имат за какво да се хванат и да те "издоят"....
ФЕРАРИСТ
25-10-2009, 09:56
Колега, подкрепям с 2 ръце всичко казано от теб, не мисля че някой би защитил тезата си по - добре......
Държавата в неспособноста, и некадърноста си да осигури на шоферите приятни, поносими и безопасни условия за придвижване от А до Б, тъпче пътя и правилника с абсолютно тъпи и ненужни ограничения, забрани и прочее абсурди, който при настоящите обстоятелства и инфраструктура на нашите пътища, не оставят абсолютно никакъв избор на 95% от шофьорите, освен да ги нарушават, съзнателно или не, като 80% от тия 95% си мислят че като го правят само сегиз - тогиз са много по праведни от други който го правят почти показно, без да им дреме от КАТ по една или друга причина - така държавата интилигентно си измива ръцете, като може много лесно да каже че шофьорите са виновни за тъпия израз "войната по пътищата" щото видите ли не спазват правилата - който просто няма как да бъдат спазвани, моля пак някой да не се обърка да почне да ми изтъква как само 1-2 пъти на ден превишавал 50то градско с най - много 60, или нещо от сорта......
Държавата в неспособноста, и некадърноста си да осигури на шоферите приятни, поносими и безопасни условия за придвижване от А до Б....
Аз пак ще попитам лошите условия и всичко останало, какво общи имат с коланите? Все пак това беше темата май. Ако някой ми отговори каква е връзката между това, колко ще ти помогне колана при удар със скорост X и това дали въпросния удар е бил заради лошите пътища, заради дупка, заради дърво, по вина на шофьора или по друга причина, съм навит да продължим да го обсъждаме. До тогава е просто оф-топик.
А това кой е по-малко праведен и кой повече - ами да, има значение дали прелиташ из града със 60 или със 100. Въпреки, че и двамата сте нарушили ограничение, единия е с 40 км/ч по-опасен. Това, както виждате се мери количествено, точно и ясно. Не обект на дискусия - просто 60 е по-малко от 100 и това е така от както в древността са измислили математиката. И понеже в КАТ има и такива, които разбират от математика, при превишение до 10 км/ч не те глобяват, а над 30 ти вземат книжката за определен период. Чакам някой, дето е останал без книжка за месец да дойде и в рамките на пешеходния си месец да ми обясни, че няма разлика, при положение, че аз и тогава ще си карам колата :) Разликата е повече от очевидна - аз ще съм на платното в кола, а той на тротоара и ще си цъка пешком - ето това е разликата :)
От 1000 човека, които умират у нас годишно, надали и 3 ма са загинали заради коланите, причините са съвсем други.
От 1000 човека, които умират у нас годишно, надали и 3 ма са загинали заради коланите, причините са съвсем други.
И как да сме сигурни? Това надали, ако можеш да го докажеш някак. Аз пък съм убеден, че от тия 1000 загинали сигурно половината са били без колан. Всъщност единствения начин да си подкрепим думите с някакви доказателства е да гледаме статистиката, която се прави от КАТ. Но ние не вярваме на КАТ, понеже те са гадни и корумпирани и ни лъжат, колко хора умират от липса на колан, понеже искат да ни вземат парите, да си правят хранилки и да ни пречат да караме откопчани, разпасани, с цялата газ и т.н. :) Бахти гадната държава. Вместо да оправя дупките по пътя и да реже дървета, тя тръгнала да кара хората да спазват някакъв глупав закон за движение по пътищата - нещо, което иначе е последна грижа на всяка демократична страна. Ето ги примерно индийците, образец за развита страна, богати от всякъде. Цялато и население от милиард и нещо тъне в разкош. Пък нямат светофари... я да станем като тях :)
Чел съм тая статистика, а тя ежегодно е една съща- превишена и несъобразена скорост, изпреварване в забранени участъци,алкохол, неспазване на предимство, това са най честите причини за смърт при автокатастрофи.Отделно сума ти народ от тия кара без книжки.
Ти намери къде пише, че половината са без колани и че това е причинило смъртта им.
А в рамките на шегата-тия с коланите ги вадят просто като живи, както се казваше в един виц.И пак подчертавам, карам винаги с колан, този до мен също го карам, но отзад определено смятам колана за нещо измислено
ФЕРАРИСТ
25-10-2009, 21:07
И как да сме сигурни? Това надали, ако можеш да го докажеш някак. Аз пък съм убеден, че от тия 1000 загинали сигурно половината са били без колан.
Аз мога да ти докажа че до днешна дата, минимум 203 души са умрели в дърво, никой не може да докаже колко са умрели щото са били без колан, мое да си сигурен че никой не води статистика за коланите.....ся верно че никой не може да каже колко от тия 203 така или иначе са щели да гушнат чимшира, както и колко от тия с колани все пак са били пътници, но съм сигурен че 95% биха предпочели да излетят от пътя без колан и да не се блъснат в дърво, отколкото да са опасани с 2 при челно с фиданка.......сори че се моята си я пея, но няма изгледи да се уморя скоро.....в другите бели страни държавата прави много повече за живота на драйверите, и не си играе да ги убеждава излишно че колана може и да ги спаси, те сами го знаят......а тука държавата си мисли че като прокламира и "хайкира" слагането на колани и прави достатъчно......
Поставям задачка-закачка за домашно.
Ако приемат пълна забрана на всички радар детектори , колко живота ще бъдат спасени само за една година ? Може би николко?
(И съвсем в духа на любимите държавни санкции да тръснат глоба от 1500 инфлационни Български лева за радар детектор в коалта , бил той пуснат или не.
Какво ще стане ?)
Или ще кажете тя скапаната държава освен да забранява друго не може да прави ( къде ти ще оправи пътищата примерно).
Ама ние понеже сме тарикати и знаем че пътищата ни са дупка до дупка, ама наз това не ни ебе за 2 стинки щото сме отворени и си джарим със 140 на междуградските осеяни с дупки и захрастени куки и после държавата ни била виновна и мизерните полюцаи.
Заеби.
Приемам забележката - ще потърся къде пише колко от загиналите са били без колани и ако се води такава статистика, ще пусна данни, за да я обсъдим.
Останалото pr_00f го каза, макар и кратко, достатъчно ясно.
Поставям задачка-закачка за домашно.
Ако приемат пълна забрана на всички радар детектори , колко живота ще бъдат спасени само за една година ? Може би николко?
(И съвсем в духа на любимите държавни санкции да тръснат глоба от 1500 инфлационни Български лева за радар детектор в коалта , бил той пуснат или не.
Какво ще стане ?)
Или ще кажете тя скапаната държава освен да забранява друго не може да прави ( къде ти ще оправи пътищата примерно).
Ама ние понеже сме тарикати и знаем че пътищата ни са дупка до дупка, ама наз това не ни ебе за 2 стинки щото сме отворени и си джарим със 140 на междуградските осеяни с дупки и захрастени куки и после държавата ни била виновна и мизерните полюцаи.
Заеби.
Абсолютно николко. Радар-детекторите имат превантивна функция - намаляваш там, където почва да ти пищи.
А полицаите не седят по осеяните с дупки пътища, не седят там, дето селските келеши карат пияни и без книжки. Сеш'се що? Щото ако се знае, че там има полицаи, които ще санкционират всеки безумец, нарушенията ще секнат и няма да има далавера. Много по-удобно е да се заложат на някой участък с ограничение 90, където спокойно се кара и със 140 или пък на идиотско ограничение 60 заради леко завойче.
Та затова ако забранят радар-детекторите не само, че няма да бъдат спасени животи, но и най-много някой да се пребие заради изскочил на пътя и потриващ ръце вредител.
Furious 155
26-10-2009, 00:35
темата е специално за коланите и то даже конкретно задните! Не мога да разбера защо винаги се израждат нещата и всяка тема касаеща органите на контрол по автотранспорта се стига до трапища, злоупотреби и радар детектори. И последното незнам защо толкова Ви бъркат в здравето нашите радар детектори - купете си и Вие! За мен той е предпазно средство срещу злоупотреба със служебно положение и превантивна мярка за проблеми които никой не желае да има с власт имащите по контрола на транспорта!
Лека нощ от мен!
п.п. който не е сверил часовника си, да го направи, че да няма закъснели утре ;)
За мен той е предпазно средство срещу злоупотреба със служебно положение и превантивна мярка за проблеми които никой не желае да има с власт имащите по контрола на транспорта!
Много точно казано!:notworthy:
romeo must die
26-10-2009, 02:02
доста експресно действат,
снощи глобиха един познат,
аз съм "ЗА" за коланитее отзад,
стига да нне оцелиш стърчащите израстъци излизащи от задната седалка
при сядане :D
но естествено това в кръга на шегатааа ;)
Аз само не мога да разбера...ще трябва ли да сгалам колан на кучето,понеже друг не се вози в колата ми:asthanos:
:haha:
...И последното незнам защо толкова Ви бъркат в здравето нашите радар детектори - купете си и Вие! За мен той е предпазно средство срещу злоупотреба със служебно положение и превантивна мярка за проблеми които никой не желае да има с власт имащите по контрола на транспорта!
Ми то се е видяло, че ще излезем от темата... Аз пък незнам защо се правите, че не разбирате какво ни бъркат в здравето, като е от ясно по-ясно. И не, няма да си купим и ние, щото не ги харесваме :). Проблема на радар-детекторите е, че като няма радар наблизо си къпеш със 140 при ограничение 90. Което си е нарушение от всякъде и няма да бъде никаква злоупотреба с власт, ако те глобят. Като свирне радар-детектора, намаляваш и минаваш покрай патрулката с 80. След което пак даваш газ и пак си със 140. И след малко се оказваш насреща ми със 50 км/ч над ограничението. И се оказва, че можеш системно да нарушаваш максималната скорост, но никой не може да те глоби за това, понеже не може да те хване. Винаги си предупреден и пред патрулката се правиш на примерен, а всъщност не си такъв. А това е обезмисляне на контрола за скорост и това е целия проблем. По същия начин съм и против присветването за катаджии. Просто който иска да си къпе с каквато скорост му дойде удобна, трябва да носи и някаква отговорност за действията си, или поне да има риск от понасяне на такава отговорност :)
Освен това не виждам за какви злоупотреби със служебно положение става дума, точно в случая с превишената скорост, при положение тя винаги се установява с технически средства и няма как да те глобят за нея, ако няма показания от такива средства налице. Това е единственото нещо (за разлика от минаването на червено, отнемането на предимство и т.н.), което катаджията не може да си измисли ;)
---------- Post added at 11:27 ---------- Previous post was at 11:23 ----------
Аз само не мога да разбера...ще трябва ли да сгалам колан на кучето,понеже друг не се вози в колата ми:asthanos:
:haha:
А по-интересно е като го видят без колан как, освен водача, ще глобят и пътника. Да му сложиш едно портомоненце на врата, та да си плаща глобите милото :)
Ама че хубаво се изразяваш , а аз като съм природно ограничен и не мога така :)
Иначе сега ще ти обяснят за това как ако не ежеминутно то може би поне на всеки кръгъл час, КАТ спират невинни шофьори които имат щастието да притежават радар детектор и му показват как е карал с 70 при ограничение 50.
Но нашия добре оборудван колега им казва "абе вии луди ли сте бе? Изобщо не сте ме засичали защото радар детектора не се обади. Тук май се мъчите да ме цакате с топла бира и с показания на радара от предишна кола. Та така, това се случва много често ( и един колега даже изгоря).
Чудя се кога ли и аз ще се опаря или викате да си купя бързичко един радар детектор и да си перкам спокойно ?
Освен това не виждам за какви злоупотреби със служебно положение става дума, точно в случая с превишената скорост, при положение тя винаги се установява с технически средства и няма как да те глобят за нея, ако няма показания от такива средства налице. Това е единственото нещо (за разлика от минаването на червено, отнемането на предимство и т.н.), което катаджията не може да си измисли ;)
Дали? Не си прав и можеш сам да се сетиш защо.
кат по ред причини е корумпирана нищоневършеща служба която ми цица парите под формата на данъци и "ми ся ко ше праими".
Една крадена кола не могат да издирят - т.е. не им се занимава. една дупка не са обозначили - а това им е в задълженията - пак щото не им се занимава.
Та да си оправят дворчето, да си го преметат, пък после да ми питат дали съм с три колана. Да не говорим, че с колан и без колан не застрашавам ничий живот. Той коланът е само за мен.
Днес карах 3-ма колеги до работата. Потеглям аз и им казвам всички да си закопчаят коланите. Тия отзад се изсмяха и не си ги закопчаха. Предупредих ги още веднъж, но те си помислиха , че се бъзикам. Като натепах спирачките тия двамата отзад захапаха предните седалки. Спрях, пуснах аварийните и им казах, или закопчавате коланите или слизате. Докато се обърна назад и двамата се бяха опасали.:evil: Спокойно тръгнах и до работата беше гробна тишина....:evil:
Браво - точно така се прави :)
Да не са ти повредили тапицерията със зъби ?
Много хубаво си изразявате тезите и хипотезите, но не се сърдете на "модераторски произвол" ако продължавате в същият дух!!!
По темата, да, думичката "ХАЙКА" дразни доста, че е показно дразни доста, но това си го е имало в закона винаги, а че не му се е обръщало внимание до сега е друг въпрос. България е единствената държава( е можеби и Сърбия) в която контролните органи не са контролни и не спомагат за подобряване на положението, а напротив го влошават, но за влошенбото положение вина имате и вие(не се включвам в това число, защото до сега не съм давал паричка на полицай), въпрос на манталитет. Ако ще и с пет колана да се увържем, да изсечен толкова виновните дървета, да се екипираме с анти радари и т.н. пак ще продължаваме да мрем и повличаме невинни със себе си, това е в кръвта ни, това е демокрацията, в нашият случай криворазбрана-закона е за кон, па аз съм лъв!
Браво - точно така се прави :)
Да не са ти повредили тапицерията със зъби ?
Не можаха :flirt:
dragonaz
26-10-2009, 12:41
И КАТ да спазват Закона.
Хубаво е, като глобяваш и изискваш, да си и личен пример за изрядно поведение според закона ->
http://news.ibox.bg/news/id_1896500515
Ето и една не чак толкова стара идея (от 12.02.2009),
за налагане на санкция вдъхновена от грижата за нас данъкоплатците -> http://bezopasnost.bg/page.php?category=7&id=478
...Тия отзад се изсмяха и не си ги закопчаха. Предупредих ги още веднъж, но те си помислиха , че се бъзикам. Като натепах спирачките тия двамата отзад захапаха предните седалки...
За колегите дето питаха дали да им опират ножове в гърлата и как да ги принудят - ей така се прави :). Хем му показваш, че не се бъзикаш, хем му правиш лека демо-версия на резултатите от возенето без колан, като гризне тапицерията :) Мен един приятел ме научи, точно по същия начин, да се копчея и на задната седалка и от тогава нямам нужда от напомняне ;)
Явно към темата за детекторите има голям интерес, затова ще направя отделна, да не цапаме тази.
Конкретно за глобяването на шофьора заради пътниците -поредната тъпотия! Добре, шофьорът ще накара пътниците да сложат колани като тръгнат. А после? Пътя ли да следи или да следи дали ще се откопчае някой? Нали се сещате някой параноясал на тема спазване на правилника как непрекъснато ще се върти и оглежда, вместо да следи пътя и ще създаде много повече предпоставки за ПТП. Поредната норма, която вреди, а не помага.
Ако непоставянето на колан е административно нарушение какво пречи да глобяват пътника - нарушител?
Ако непоставянето на колан е административно нарушение какво пречи да глобяват пътника - нарушител?
Ми ще глобят дедовия си. Това пречи. Нямам шоф книжка (и да имам не могат да ми я пипнат) - не ми взимат точки и парите от глобата ще ги дам на куково лято.
Само че пропускате основен момент. Ако има хора на задната седалка значи сте поне трима в колата. В такъв случай за каквото и да ви спрат кат може да го духа.
Подробности срещу много бира и на живо.
Ми ще глобят дедовия си. Това пречи. Нямам шоф книжка (и да имам не могат да ми я пипнат) - не ми взимат точки и парите от глобата ще ги дам на куково лято.
Само че пропускате основен момент. Ако има хора на задната седалка значи сте поне трима в колата. В такъв случай за каквото и да ви спрат кат може да го духа.
Ми тогава, щом най-лесно събираемите глоби са от шофьори, глоби за административно нарушение да се налагат само на хора с книжки! И точки да им вземат! Примерно - за силна музика се глобява най-близкия съсед и му се взимат 4 точки. За секс на публично място - първият хванат да минава шофьор. И 8 точки! Но за да има справедливост - да му дадат и той да намаже от секса! Е тва е закон и борба с нарушителите!:bad_evil::bad_evil::bad_evil:
Скъпи колеги, къде точно е проблема и тия отзад да си турят колан? (Седящите отзад имам предвид, не да си турят колана отзад:devil:). Не иска нито жертви нито нищо. Навлизат ви в личното пространство ли?
Това обърнахте ли му внимание:
Пътниците може да не са шофьори ( да нямат книжка и за това не са длъжни да познават закона за движение по пътищата)
Точно тук е отговорността на шофьора да се грижи за сигурността на пътниците които превозва.
Ти отговаряш за пътниците. Ти си длъжен да им обясниш правилата. Ти отговаряш за техния живот.
Все едно ако се установи, че хора се возят на влакчето на ужасите без колан да не глобят лунапарка.
Скъпи колеги, къде точно е проблема и тия отзад да си турят колан? (Седящите отзад имам предвид, не да си турят колана отзад:devil:). Не иска нито жертви нито нищо. Навлизат ви в личното пространство ли?
Това обърнахте ли му внимание:
Ти отговаряш за пътниците. Ти си длъжен да им обясниш правилата. Ти отговаряш за техния живот.
Все едно ако се установи, че хора се возят на влакчето на ужасите без колан да не глобят лунапарка.
А коя точно норма възлага пъдарски задължения на шофьорите? И тва дето го написах - относно как точно ще следи по пътя без да си отклонява вниманието някой ще го обясни ли?
Навлизат ви в личното пространство ли?
Всъщност изискването да се кара с колан е грубо показване на личната свобода. Въведено е заради застрахователни компании и няма нищо общо с безопасността нито на движението нито на пътниците. (Това дали коланът върши работа или не не го коментирам в случая)
Но и това не е основният проблем. кат просто се чудят как да докарат още приходи на редовите улични жандари без да им вдигат заплатите. А това е проблем. Огромен проблем.
Просто е.
Всъщност изискването да се кара с колан е грубо показване на личната свобода. Въведено е заради застрахователни компании и няма нищо общо с безопасността нито на движението нито на пътниците. (Това дали коланът върши работа или не не го коментирам в случая)
Но и това не е основният проблем. кат просто се чудят как да докарат още приходи на редовите улични жандари без да им вдигат заплатите. А това е проблем. Огромен проблем.
Просто е.
Ми то и с малоумните ограничения е същото, ама тва е друга тема ...
А коя точно норма възлага пъдарски задължения на шофьорите? И тва дето го написах - относно как точно ще следи по пътя без да си отклонява вниманието някой ще го обясни ли?
1) Носенето на колан е задължително
2) капитан/отговорник е шофьора
3) застрахователните компании го изискват именно защото е животоспасяващ.
Не коментирам, дали ще доведе до корупция, дали е направено с цел корупция. Дори и така да е- задължителното поставяне на колан е страхотна инициатива.
Относно казуса с разкопчаване по време на път:
Вярно ще е проблем именно тук има смисъл да се глоби и пътника.
Ми то и с малоумните ограничения е същото, ама тва е друга тема ...
Не е друга. Същата е. Много е трудно, да не кажа невъзможно, да караш хората да спазват видимо малоумен закон.
---------- Post added at 22:53 ---------- Previous post was at 22:52 ----------
Е де. Не си глупав. Изискват го за да плащат по-малко.
Изобщо им е през шмайзера за твоя живот.
dragonaz
26-10-2009, 22:54
Много кофти се получава така.
Дорде целият един форум си говорим -
за или против слагането на коланите на задните седалки, ти с гръм и трясък дойде и каза, че шофираш без книжка.
По повод на това, което каза, колегата, че водачът се разсейва, когато наблюдава за това дали пътниците на задната седалка са сложили коланите си бих казал,
че е напълно прав.
В неделя пътувах с няколко спирания от една дестинация, на задната седалка возих момиче,
за което често се обръщах да видя дали се е закопчала и да я питам "Ти сложи ли си колана?"
Факт че при няколко потегляния, за да продължим по пътя си, тя не си беше сложила колана дали нарочно
или просто беше забравила, какво съм я съветвал.
1) Носенето на колан е задължително
2) капитан/отговорник е шофьора
Не коментирам, дали ще доведе до корупция, дали е направено с цел корупция. Дори и така да е- задължителното поставяне на колан е страхотна инициатива.
Относно казуса с разкопчаване по време на път:
Вярно ще е проблем именно тук има смисъл да се глоби и пътника.
Ама колега, тука говорим за шофиране и возене, не за отбор ягодка и отбор черешка :tongue2:. Кви капитани и отговорници?!? Шофьорът е отговорен за спазването на правилника от НЕГОВА страна, не може да бъде отговорен за спазването му от страна на някой друг. Ми то така да глобяват шофьорите в градския транспорт за нередовните пътници - трябва още като ги видят на спирката да прочетат в очите им, че няма да продупчат билет и да не ги пуснат.
Mind_Control
26-10-2009, 23:32
Визираш това, че сте трима, което евентуално е повече от броя на катаджиите и че сте повече свидетели ли? Ама ония понякога са 3-4 и повече :) ако решат да ти направят сечено винаги могат!
Kostadin`
26-10-2009, 23:59
.
Не само колани ми и каски трябва да им се заповядат на пътниците!
Още малко и клетки да си завариме за по-безопастно? Я стига пълни глупости са това...
Да не сме на някои рали шампонат чак и каски да се заповядат...
Тука си в грешка. Може цял ден да отделиш и нищо нередно няма да намериш в моята кола например
Не бъди толкова сигурен!Все ще намеря нещо.Ако не в колата,поне в тебе!Нямаш си представа за какво става въпрос!:drinking::drinking::drinking:
Jivko7777
27-10-2009, 00:39
Днес карах 3-ма колеги до работата. Потеглям аз и им казвам всички да си закопчаят коланите. Тия отзад се изсмяха и не си ги закопчаха. Предупредих ги още веднъж, но те си помислиха , че се бъзикам. Като натепах спирачките тия двамата отзад захапаха предните седалки. Спрях, пуснах аварийните и им казах, или закопчавате коланите или слизате. Докато се обърна назад и двамата се бяха опасали.:evil: Спокойно тръгнах и до работата беше гробна тишина....:evil:
Ама бая грубичко си постъпил :bouncing_smiley:
И после и гробна тишина :)
Ти направо си ги уплашил хората, ама така и трябва лека полека трябва да свикваме...
Много кофти се получава така.
Дорде целият един форум си говорим -
за или против слагането на коланите на задните седалки, ти с гръм и трясък дойде и каза, че шофираш без книжка.
Ти кой беше?
Дотук разбрах, че не четеш внимателно и не мислиш върху прочетеното.
Още малко и клетки да си завариме за по-безопастно? Я стига пълни глупости са това...
Да не сме на някои рали шампонат чак и каски да се заповядат...
Хайде вземи книжка и пак ще си говорим, а като порастеш и започнеш да разбираш кога човек е ироничен или саркастичен, тогаз се обаждай!
Ама колега, тука говорим за шофиране и возене, не за отбор ягодка и отбор черешка :tongue2:. .
Хихи добре убо звучи смешно.
Обясни ми моля моя казус тогава. Защо глобяват лунапарка ако заварят пъник без колна на влакчето? Дори и сам да го е свалил.
Ама колега, тука говорим за шофиране и возене, не за отбор ягодка и отбор черешка :tongue2:. Кви капитани и отговорници?!? Шофьорът е отговорен за спазването на правилника от НЕГОВА страна, не може да бъде отговорен за спазването му от страна на някой друг. Ми то така да глобяват шофьорите в градския транспорт за нередовните пътници - трябва още като ги видят на спирката да прочетат в очите им, че няма да продупчат билет и да не ги пуснат.
Да, шофьора е отговорен за спазването на правилника, а правилника е всички в колата да са с колани!Сравнението ти с градския трянспорт е меко казано смешно, нередовните пътници къде са упоменати в закона за движение по пътищата?!?
Не мога да разбера, защо трябва да се спори за тия проклети колани? Все едно са ви надупили пред отряд негроци с големи ........ намерния :no_no_no:
@Old Fox: Сравнението е доста неуместно. Лунапаркът е търговско предприятие, там си плащаш билета, а срещу това лунапаркът поема определени задължения, включително за безопасността ти. А какви договорни задължения поемам аз към някой, който се качва в колата?
@MrX: Не виждам някъде да съм казал, че съм против коланите, даже мисля, че казах точно обратното. Против съм да нося отговорност за чужди действия.
Мдаа явно тук се разминаваме. Аз се чуствам отговорен за всички които возя. Смятам, че всеки шофьор трябва да отговаря за пътниците и при нужда тази отговорност да му бъде вменявана.
Т.е. си съгласен да качиш някого, той да си закопчае колана за пред теб, после да го откопчае незабелязано и да глобят теб? Или смяташ за редно да се обръщаш през няколко минути назад да проверяваш.
Въртим се в кръг.
Ти какво предлагаш при една такава ситуация?
Stoyan Georgiev
27-10-2009, 11:20
Т.е. си съгласен да качиш някого, той да си закопчае колана за пред теб, после да го откопчае незабелязано и да глобят теб? Или смяташ за редно да се обръщаш през няколко минути назад да проверяваш.
такива хора не си представям да возя в мойта кола...
Въпросният субект повече няма да се качи на моята кола.
Тогава профилактично наковаваш спирачките да видим тогава дали ще си откопчае колана пак...:devil:
dragonaz
27-10-2009, 11:33
Тогава профилактично наковаваш спирачките да видим тогава дали ще си откопчае колана пак...:devil:
Да сега пък, като тръгнеш на море или дълъг път профилактично ще натепваш спирачки, че да те изчеластри някой отзад, за да проверяваш дали
пътника на задната седалка не е "хитрувал" и решил
да се откопчае, за да отдъхне малко от пристягането.
То излиза, че за да се защити тезата за слагане на колани на задната седалка, голяма част от колегите предлагат до голяма степен смешни практики, като
тази с пердашене на спирачки на всеки 50 километра
за рутинна проверка.
Излиза, че сега водача на МПС навместо да съблюдава
пътя и да не си отклонява вниманието от него,
трябва да влезе в ролята на жандарм и в случай,
че натепвайки спирачките някой е захапал предните седалки да му се наложи и наказание от 100 удара с тояга на голо.
Вече стигаме до някакви абсурдни твърдения по темата.
Аз лично нямам против коланите на задната седалка,
защото съм свикнал да изпълнявам всички правила,
и все пак мойто мнение е, че предимно, като краен реузлтат всичко ще опре до още една възможност
от страна на КАТ да пита, "А сега какво правиме?".
Да сега пък, като тръгнеш на море или дълъг път профилактично ще натепваш спирачки, че да те изчеластри някой отзад, за да проверяваш дали
То излиза, че за да се защити тезата за слагане на колани на задната седалка, голяма част от колегите предлагат до голяма степен смешни практики, като
за рутинна проверка.
че натепвайки спирачките някой е захапал предните седалки да му се наложи и наказание от 100 удара с тояга на голо.
и все пак мойто мнение е, че предимно, като краен реузлтат всичко ще опре до още една възможност
Ти па много насериозно го прие нещо???
Е в края на краищата е много просто, не виждам какво спорим. Ясно е, че водача няма да се върти да го наглежда сложил ли си е колана. Ако глупака се е откопчал, като ни спрат ще глобят водача. Глобата е само парична доколкото разбрах, така че не е болка за умиране. Ще си платя 50-те лева и повече тоя глупак няма да го возя. Така тоя ще си ходи пеш и понеже ще му е гадно, рано или късно ще се научи да се закопчава.
Разговора доста изглупя между другото. Коментираме къде щял да гледа водача, пътя или задната седалка. Смятам, че всеки който има шофьорска книжка и поне малко опит, би трябвало да знае кога трябва да гледа пътя, кога огледалата, кога километража и кога може да зяпа мадамата с късата пола на тротоара. Не мисля, че огрозата от глоба заради задните пасажери, ще промени за един ден шофьорските навици на някого, които са изграждани с години :)
Поздравления за Бонев за поредната добра тема;-)
Не знам дали този линк е бил пускан вече, но е наистина нещо, над което човек трябва да се замисли...
http://www.blitz.bg/news/article/62358
Аз съм за коланите както отпред така и отзад, но вече това за коланите отзад влезло ли е със закон че нищо не намерих.
за коланите отзад влезло ли е със закон че нищо не намерих.
А ти книжка имаш ли? :smoke:
А ти книжка имаш ли? :smoke:
Да, защо?
Да, защо?
А колко плати за нея?
А колко плати за нея?
А защо да съм плащал за нея. Книжката си я имам отдавна, а като гледам тоя закон за задните колани е от тая година влязъл , но немога да го намеря.
А защо да съм плащал за нея. Книжката си я имам отдавна, а като гледам тоя закон за задните колани е от тая година влязъл , но немога да го намеря.
Тихо, тихо...:smoke:
Тихо, тихо...:smoke:
Защо бе колега, не е ли така ? :)
digitalundgrd
28-10-2009, 11:59
АМи не е колега..Коланите трябва да се слагат ПО ПРИНЦИП от всеки в колата (включително и от пасажерите на задните седалки), НО от сега ще почнат постоянно да се заяждат и да санкционират при евентуално "незавързан" пасажер...
АМи не е колега..Коланите трябва да се слагат ПО ПРИНЦИП от всеки в колата (включително и от пасажерите на задните седалки), НО от сега ще почнат постоянно да се заяждат и да санкционират при евентуално "незавързан" пасажер...
Е то това е ясно,че колана е задължително нещо (поне по закон), но отзаде не беше (доскоро) Просто попитах дали някой знае по кой чл, коя точка и ал, ще се глобява за коланите отзад и дали ще се отнемат точки и кинти на шофьора, а те веднага почнаха да се драчат, като незнаят кой е да не пишат и това е.
ПП.Някой админ ако може да почисти че се оляхме със спама.
Чл. 137а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водачите и пътниците в моторни
превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение,
използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са
оборудвани.
(2) Могат да не използват обезопасителни колани:
1. бременните жени;
2. лицата, чието физическо състояние не позволява използването на
обезопасителен колан;
3. водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките
на населеното място;
такива хора не си представям да возя в мойта кола...
Пак кухи теории. Сега какво, преди да кача някого да му правя и психологически профил ли?!? Айде сега да въведат изискване за поне бакалавърска степен по психология за вземане на книжка, че да можеш да предвидиш действията на пътниците. Плюс владеене на бойни изкуства или поне минимална обиколка на бицепса, че да може да упражнява принуда.
Санкциите за шофьора за действия или бездействия на пътниците са на първо място несправедливи, на второ - опасни, щото някои дето са сакън-да-не-наруша-правилника, ще се обръщат през пет минути назад и трето - още един повод за "ми кво ша праим сега".
Пак кухи теории. Сега какво, преди да кача някого да му правя и психологически профил ли?!? Айде сега да въведат изискване за поне бакалавърска степен по психология за вземане на книжка, че да можеш да предвидиш действията на пътниците. Плюс владеене на бойни изкуства или поне минимална обиколка на бицепса, че да може да упражнява принуда.
Санкциите за шофьора за действия или бездействия на пътниците са на първо място несправедливи, на второ - опасни, щото някои дето са сакън-да-не-наруша-правилника, ще се обръщат през пет минути назад и трето - още един повод за "ми кво ша праим сега".
Теории, теории... Bonev каза как ги е накарал да си ги сложат на практика, не чух да става дума нито за психология нито за бицепси. Аз знам от опит, че работи неговия начин :)
А пък това за гледането назад, пак ще те попитам - вярваш ли, че някой за един ден ще си промени навиците, които дълго време е изграждал и вместо пътя ще почне да гледа назад :)
П.С. Ще се поправя още преди да си ми отговорил. За гледането назад, сигурно си прав. Вероятно има и такива идиоти, но не вярвам да са и чак толкова много :)
Мндаа, явно не си чел закона. Затова и е съмнително как си минал листовките.
Мндаа, явно не си чел закона. Затова и е съмнително как си минал листовките.
Ами добре ти като си чел, би ли ми казал къде в закона пише задължителни задни колани и какви са санкциите за водача и пътниците.
Ами добре ти като си чел, би ли ми казал къде в закона пише задължителни задни колани и какви са санкциите за водача и пътниците.
A къде пише задължителни ПРЕДНИ колани?! :photo:
Е може да не пише, но се знаят санкциите, а аз ме интеруса санкциите за задните колани, но явно никой не ги знае.
Е може да не пише, но се знаят санкциите, а аз ме интеруса санкциите за задните колани, но явно никой не ги знае.
Както се оказва, предните и задните колани били равнопоставени според тоя закон (колко странно ;) ), така че и санкциите са еднакви. Колкото ще те глобят за неносене на колан отпред, толкова ще е и отзад. Глобата за водача също ще е еднаква, независимо дали предния или задния пътник са откопчани. А каква е самата санкция не мога да ти кажа в момента, но след като ти знаеш тая за предните колани, значи знаеш и за задните - същата е :)
Както се оказва, предните и задните колани били равнопоставени според тоя закон (колко странно ;) ), така че и санкциите са еднакви. Колкото ще те глобят за неносене на колан отпред, толкова ще е и отзад. Глобата за водача също, ще е еднаква, независимо дали предния и празния пътник са откопчани. А каква е самата санкция не мога да ти кажа в момента, но след като ти знаеш тая за предните колани, значи знаеш и за задните - същата е :)
Ето това ма интересуваше.мерси колега.
Ми просто закона не прави разлика между предни и задни.
Ето колега след търсене намерих каде пише задължителни предни колани.Посети линка:
http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_24
Чл. 135
Пътниците са длъжни:
1. да изпълняват указанията на водача и на персонала, обслужващ пътното превозно средство;
2. да използват обезопасителните колани, предназначени за предните седалки на автомобила;
3. да поставят на главата си защитна каска, когато пътуват с мотоциклет или с мотопед.
Ето колега след търсене намерих каде пише задължителни предни колани.Посети линка:
http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_24
Чл. 135
Пътниците са длъжни:
1. да изпълняват указанията на водача и на персонала, обслужващ пътното превозно средство;
2. да използват обезопасителните колани, предназначени за предните седалки на автомобила;
3. да поставят на главата си защитна каска, когато пътуват с мотоциклет или с мотопед.
Колега, а престани да показваш че не си чел закона. Това ни стана ясно. И като ще цитираш ЗДП, поне цитирай актуалния закон, а не нещо измислено.
Тоя член дето цитираш от доста време гласи длуго.
А това, което те интересува е
Раздел XXV. Обезопасителни колани, защитни каски, системи за
обезопасяване на деца (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
оборудвани.
1. бременните жени;
обезопасителен колан;
на населеното място;
4. инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.
Което ме интересуваше колегата "Sm0k" ми го каза, другото е ясно, то си го пише. Мс все пак :grin:
Колега, а престани да показваш че не си чел закона. Това ни стана ясно. И като ще цитираш ЗДП, поне цитирай актуалния закон, а не нещо измислено.
Тоя член дето цитираш от доста време гласи длуго.
А това, което те интересува е
Раздел XXV. Обезопасителни колани, защитни каски, системи за
обезопасяване на деца (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
оборудвани.
1. бременните жени;
обезопасителен колан;
на населеното място;
4. инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.
Водачите и пътниците в моторни
оборудвани.
Само да попитам, по този начин написан закона какво излиза:
Махам си коланите на задните седалки и вече превозното ми средство става необорудвано с въпросните задни колани.
Оборудването е част от колата в момента на присъствието му в нея.
Ако в закона пишеше вместо думата "оборудвани" примерно "произведени" или "предвидени", то би могъл да работи в пълна сила, ама думата "оборудвани" в случая дава голяма свобода.
Mind_Control
28-10-2009, 16:19
за рутинна проверка.
Е ти на семейството ти или на приятелите ти ако нямаш доверие за един колан, то за какво си говориме тогава? Тогава КАТ са ти най- малкия проблем в живота!
ФЕРАРИСТ
28-10-2009, 18:01
Само да попитам, по този начин написан закона какво излиза:
Махам си коланите на задните седалки и вече превозното ми средство става необорудвано с въпросните задни колани.
Оборудването е част от колата в момента на присъствието му в нея.
Ако в закона пишеше вместо думата "оборудвани" примерно "произведени" или "предвидени", то би могъл да работи в пълна сила, ама думата "оборудвани" в случая дава голяма свобода.
Мда, интересно ми е същото.....
Това да си махнеш коланите, само за да не ги слагаш е голяма простотия. Така и така като водач си задължен да си слагаш колана, а пасажер без колан е опасно за теб.
Или става въпрос за да се махне и колана на водача?
Това да си махнеш коланите, само за да не ги слагаш е голяма простотия. Така и така като водач си задължен да си слагаш колана, а пасажер без колан е опасно за теб.
Или става въпрос за да се махне и колана на водача?
Предполагам за махане на задните ставаше дума. Някои хора толкова ги мразят, че им се занимава, не само да ги скрият под седалката, ами и да ги махнат напълно :) Незнам колко трябва да ти бъркат в очите тия колани, че да изгубиш време да ги махнеш от седалката, на която почти никога не сядаш (задната) :)
Иначе е интересен тоя въпрос, дали може така да се тълкува и закона и да се измъкнеш :) По принцип безконтролни изменения във фабричното оборудване на колата не са позволени, ама е ясно, че за това никой не следи, така че може и да мине номера :)
Ей това е проблемът на българина, че винаги гледа как да прецака другия, не зависимо, че ще прецака и себе си.
Нека някой ми каже нещо положително в махането на задните колани и не ми казвайте - ще се олекоти колата => повече мощност :pokey:
ФЕРАРИСТ
28-10-2009, 19:23
Нека някой ми каже нещо положително в махането на задните колани и не ми казвайте - ще се олекоти колата => повече мощност :pokey:
Е две кила са тва бе батка задните кайши, това е една идея торк повече......:pokey::pokey::pokey:
Ох, абе така и така глудам всички карате 156 с 15 еърбега (ся че броите табелките от мноо акъл е друга тема). Ма поне предполагам знаете, че еърбег без колан е МНОГО опасно. Те така. Искаш, не искаш, караш с колан щото иначе а гръмне еърбега а си довиждане. Оно е измислено.
А тая акция на кат е начин да дадат премии да ушавите. Те там е проблемът. Не в закона и не в самите колани. Толкова ли не го виждате?
Днес на наши познати им е съставен акт за 50 лв за без колани на задната седалка на товарен бус.
Furious 155
28-10-2009, 20:07
Днес на наши познати им е съставен акт за 50 лв за без колани на задната седалка на товарен бус.
на кой е съставен - на водача ли?
Jivko7777
28-10-2009, 20:51
Е че закона нямаше ли гратисен период или вече е минал?
Баси, нали уж до нова година само предупреждаваха??? В таа държава само слухове бате...:choice:
Абе колеги какви гратисни периоди какви 5 лева ?
Написано е в закона да се изпълнява.
Същата работа със светлините през зимният период.
КАТ всяка година обявяват напълно официално гратисен период - тринтири-мринтири.
Как става този номер ?
Има закон изпълнява се , до колкото знам в него нищо не пише за гратисен период и прочие щуротии.
Абе колеги какви гратисни периоди какви 5 лева ?
Написано е в закона да се изпълнява.
Същата работа със светлините през зимният период.
КАТ всяка година обявяват напълно официално гратисен период - тринтири-мринтири.
Как става този номер ?
Има закон изпълнява се , до колкото знам в него нищо не пише за гратисен период и прочие щуротии.
И аз така мисля, но тук-там се заговори за това, че КАТ са щели само да предупреждават до НГ. Оказва се както ти каза, че това май са пълни глупости!!!
Предполагам за махане на задните ставаше дума. Някои хора толкова ги мразят, че им се занимава, не само да ги скрият под седалката, ами и да ги махнат напълно :) Незнам колко трябва да ти бъркат в очите тия колани, че да изгубиш време да ги махнеш от седалката, на която почти никога не сядаш (задната) :)
Иначе е интересен тоя въпрос, дали може така да се тълкува и закона и да се измъкнеш :) По принцип безконтролни изменения във фабричното оборудване на колата не са позволени, ама е ясно, че за това никой не следи, така че може и да мине номера :)
Имам един колега, който все още кара Москвич "осмак", от първите. Заводски, тази кола не е оборудвана с колани и когато е регистрирал колата за първи път, на талона е имал печат "Без колани". При смяната на талона, човека си е изискал да му сложат същия печат и на новия талон.
Та предполагам, махането на коланите няма да помогне на никого в случая.
Не знам обаче как седи въпроса и със старите "Волга" и "Варшава", които вместо с предни седалки са оборудвани с канапе ;)
Малко пояснение: гратисния период, както го наричате, или vacatio legis, е времето, между обнародването на закона и влизането му в сила. По принцип този период е 3 дни, или ако законът бъде обнародван в Държавен вестник днес, влиза в сила след 3 дни, освен ако не е указан друг срок - например новият Семеен кодекс беше обнародван някъде лятото, а влезе в сила на 01 октомври. По-големият vacatio legis се дава за по-важни актове, за които не необходимо хората да се запознаят по-добре преди влизането им в сила.
Законът за движение по пътищата е влязъл в сила дооста отдавна, включително правилото за коланите. Просто сега на някой малоумник му хрумнало да прави "хайка". Т.е. отново се доказва моята и на още няколко мислещи глави във форума, че българската полиция няма задачата да се грижи реално за безопасността, а ни възприема като дивеч и ни прави хайки. Е затова ползваме детектори, държим една скромна сума при документите и си пресветваме с фаровете.
А пък нашите любими КАТ всяка година обявяват една седмица до 10 дни гратисен период когато дойде времето за задължително каране на фарове през зимата. Че и официално го обявяват :)
Мъка ли е то да го опишеш.
А пък нашите любими КАТ всяка година обявяват една седмица до 10 дни гратисен период когато дойде времето за задължително каране на фарове през зимата. Че и официално го обявяват :)
... което е поредната тъпотия и доказателство колко ги е грижа за законите, безопасността и т.н.
Още по-голяма тъпотия беше отмяната на изискването да се кара целогодишно на фарове, защото това НАИСТИНА беше важно за безопасността. Но, както вече казах, кого го интересува, важното е да има тъпи ограничения на скоростта и да се говори за "войната по пътищата" ...
Mind_Control
29-10-2009, 17:45
Интересно ме е през тоя гратисен период ако ти напишат акт има ли някаква правна стойност това, че са го обявили от КАТ.
DerMeister
29-10-2009, 17:47
Не знам дали при всички Алфи е така, но мен ми трябва да се сетя да пусна фаровете на 1 ноември сутринта и после забравям. Сами си се включват и изключват с паленето. Дреме ми за актове и предупреждения, останалите марки без DRL да му мислят.
Не знам дали при всички Алфи е така, но мен ми трябва да се сетя да пусна фаровете на 1 ноември сутринта и после забравям. Сами си се включват и изключват с паленето. Дреме ми за актове и предупреждения, останалите марки без DRL да му мислят.
Алфата дневни светлини стандартно няма, не пишете глупости.
Аз както се оплаках, отнесох такъв акт миналата година на 28 февруари, в един безоблачен и слънчев ден, след като спрях на един паркинг след края на магистрал Хемус забавих да ги включа веднага и там естествено дремеха двама, та ми взеха и точки, като уж ми казаха, че пишели по чл без точкки, абе загубена работа..
Колега "fred" защо не врътнеш копчето за да са включени постоянни, гледам си с 156-ца, за другите модели незнам дали е така, но на моята като изключа от контакт и изключва всичко включителни и фарове, а после като тръгваш си палиш и си с фарове, без да ръчкаш ръчката .
Moята също е така. ;)
тва поне на алфата е яко. аз винаги карам на фарове. даже по скоро се сещам да ги исключа докъто карам понеже се ми са пуснати от копчето. за тва не слагам ксенон
DerMeister
29-10-2009, 23:19
Кви дневни светлине, бре, имам предвид, че който не е с Алфа и няма дневни светлини да му мисли, защото повечето коли пищят и си остават на габарити или дори къси като ги изгасиш, а при мен всичко гасне.