PDA

View Full Version : Радардетекторите - дискусия

koolio
26-10-2009, 21:28
Понеже има интерес към темата, дайте да пишем тук, за да не цапаме другите теми. Някой всемогъщ модератор може да премести тук мненията от темата за коланите.

qpwo
26-10-2009, 22:10
Истрих поста си защото след задълбочено четене на темата започнах да се съмнявам в достойнствата на детектора, и с поста си може да объркам някой.

Jivko7777
27-10-2009, 00:25
Аз викам тези, които притежават такива да изкажат мнения за марки и модели и да дадат впечатления си разбира се...Та да открием най-добрия в съотношение цена-качество ;)

mordohy
27-10-2009, 00:33
Колеги,темата я има!Само се поровете малко!Първо потърсете и тогава пускайте нова тема.Има и интересен материал!

pr_00f
27-10-2009, 00:50
Тема може и ДА има,
Само че идеята на тази е не да се разбере кой модел върши най-добра работа ....
А да се опитаме да разберем колко живота биха били спасени за една година ако забранят радар-детекторите ( за пример Гърция)
Всъщност беше тази тема беше провокирана от офтопика в темата за коланите, и то от мен :devil:.

Е нека започнем сега.

търтей
27-10-2009, 00:53
А ако забраним колите колко живота биха били спасени?
А стига де, папата е най-католик, също така долен схизматик и еретик.
Ние сме прости православни. Карайте по-леко :)

pr_00f
27-10-2009, 00:59
Ми къде е проблема,
Аз съм проз православан , проз просто, хич не се меря с папата, и нямам радар детектор :)

търтей
27-10-2009, 01:09
Ми къде е проблема,
Аз съм проз православан , проз просто, хич не се меря с папата, и нямам радар детектор :)

Аз също нямам. Нямам излишни пари за глупости.

Посто обаче "опитаме да разберем колко живота биха били спасени за една година ако забранят радар-детекторите " е некси ту мъч за мен.

Това е достойно за аналите на кат и бисерите на оня полковник незнамсикойси дето се появява по телевизора рано сутрин. Добре, че редко гледам телевизия.

А колко души ще останат живи ако на всяка дупка по улиците има полюцай? Щото са длъжни да ги обозначават тия неща.
Ако место да се чудат за кво да ме спрат, вземат регулират движението по опасните места?
Кога си видял да се копае някъде и наоколо да има полисмен да помага на движението?
Изобщо да си видял полюцай под 120 кила? Ега па тоя шия не е от туршия, моля другарко.

pr_00f
27-10-2009, 01:13
Не знам къде ги виждаш служителите на КАТ които са над 120 кила , но аз за момента не съм попадал на такива субекти.

И все пак кое би спасило повече животи във прословутата "война на пътя"
Изсичането на дърветата или забраната на радар детекторите ?

търтей
27-10-2009, 01:17
Не знам къде ги виждаш служителите на КАТ които са над 120 кила , но аз за момента не съм попадал на такива субекти.

И все пак кое би спасило повече животи във прословутата "война на пътя"
Изсичането на дърветата или забраната на радар детекторите ?

Изобилстват вЕрвай ми.

А от двете идеи, които са уекинко тъпи според мен, тази с дърветата има повече шанс.

Решението на тази война - дрън дрън клишета - е нормални пътища без дупки, с маркировка котешки очички и по мантинелити и по самото платно, смислени ограничения на скоростта, адски строг гтп

И кат да нямат право да седят в засада. Ила па да ме спират на "рутинна проверка" - ега не им го рутинирам изотзадзе... На сите да им се въведе задължителен минимум за физическа подготовка и външен вид - да не срамят пагона. Високи заплати и разстрел при взимане на подкуп.

pr_00f
27-10-2009, 01:20
Единственото което звучи смислено са предложенията за оправяне на пътищата и за разстрела на място.
Други свежи идеи ?

търтей
27-10-2009, 01:22
Единственото което звучи смислено са предложенията за оправяне на пътищата и за разстрела на място.
Други свежи идеи ?

А викаш това че се карат трошки без фарове спирачки и прочее кенефи щото минават гпт с 20 лв без дори да са отишли до пункта е маловажно? Интересен възглед.

pr_00f
27-10-2009, 01:24
Чудесно предложение.
Значи за момента имаме 3
Дървета
Полицаи
ГТП .... хммм това последното е най-смислено.

И преди да отвори нова тема, я да чуем колко са хората които са си плащали за да минат ГТП без колата им да влезе в пункта за проверка.

търтей
27-10-2009, 01:34
И преди да отвори нова тема, я да чуем колко са хората които са си плащали за да минат ГТП без колата им да влезе в пункта за проверка.
Стига де, изповеди се правят в църквата - тука сме просто форум. Всички сме мили, красиви, безгрешни и разбираме от всичко.

Проблемът драги ми г.н Генчев е, че това изискване за коланите си седи в закона от намсиколкоси време. Никой не го спазва. Ние обаче видите ли ся ще спретнем една акцийка. Е да ама всяко чудо за три дни.

Я иди виж колко неправилно паркирани коли има дето пречат на движението. Ма ти знаеш ли че след 1830 паяци няма и нещо не могат да направят? Това ми го съобщи един каунь в прав текст - опитвам се да мина по тясна еднопосочна улица. Някъф пернишки с пунто спрял в средата на улицата и си заминал. Куката седи и мига на парцали и ми вика ама аз нищо не мога да направя??? Е кво можеш да направиш бе да те еба??? Ми таковата ще се обадя да вида дали се издирва??? Е кво ме грее мен тва бе тикво - аз искам да мина. Викам вземи я бутни малко в страни ще може да се минав. А не нямам право???? Е да го еба ...??+??
И тоя същия ще ми пише акт на мен че някой в моята кола е возел без колан? Е ка па нема да стане тая работа.

Alfa User
27-10-2009, 08:20
1. По въпроса за радар-детекторите - ДА, имам и ползвам - и изобщо не се замислям дали е правилно, щото и полицай да ме дебне скрит зад храсталака не е правилно. Да не говорим за някои ненормално тъпи ограничения - примерно на първокласен път, прав като конец, ограничение 60 ?!?!?!
2. За ГТП - трябва да има контрол, 100% - минах си съвсем легално, с всичките му там тестове... Но се вбесявам като видя чичо Пешо как минава преглед с Москвича, дет отдавна е забравил що е спирачка и има ли то почва у нас - 30 кинта, завити в една хартийка, и едно шише от домашната - толкова ли струва евентуално живота на 2-5 човека ???

По другите въпроси няма да коментирам, че май окъснявам за работа ... :plane:

ogi100
27-10-2009, 08:41
Хубава тема. Аз точно мисля да си купувам такова устройство. И ще си го ползвам без да ми мигне окото. В Перник преди година направиха пътя който обикаля града...много хубава настилка, плавни криви на места, дълги прави, 2 ленти в едната посока и две в другата с мантинела по средата, едни 100-120 в зависимост от колата не се усещат....и сложиха ограничение 60 :) 80-90 да беше щях да го понеса, но сега е 60 и онея сините с фосфорните жилетки се крият в храстите като лалугери, така че без капка съвест ще си я ползвам машинката. Междудругото, под първия знак 60 има табела за неравности по пътя (по току-що направения) ;) писах 2-3 и-мейла в кметството но сещайте се дали някой ми даде обяснение как така на току-що направен път сложиха табела за неравности и знак 60 :)

Kuku
27-10-2009, 08:54
Ама то в цял свят има дървета - защо само при нас те са проблем?
Аз искам да забранят радар-детекторите, да налага солени глоби за тяхното ползване и директно да ги конфискуват.
Естествено, искам и полицаите да си вършат работата, а не да излизат само за да ни сурвакат - ясно е, че нито едно от двете няма да стане... поне не в близките 10 години.
Иначе, аз нямам радар-мадар :) никога не съм имал, няма и да имам!

Sm0k
27-10-2009, 12:28
Аз пък не мога да разбера какъв е проблема с полицейската засада. Ако не си с превишена скорост, няма да те хванат с такава, колко и навътре да са скрити в храстите. Оправданията, че имало и малоумни ограничения също не са много на място. Има и малоумни ограничения, ама не вярвам, че някой си купува детектор заради тях. Повечето хора си го купуват за да могат да си карат където с колкото им падне и да не ги хванат. Включително и на основателните ограничения.

Всъщност аз вече го казах в темата за коланите. Наличието на радар-детектори е обезмисляне на контрола за скорост. Дава ви право пред патрулката да карате с 80 и лъжете, че не сте нарушители, а навсякъде, където я няма да си къпете както ви дойте. А когато се стигне до ситуация, в която няма контрол, каквато е фактически ситуацията с детектора, никой не може да ме убеди, че ще си кара кротко с 90 и си го е пуснал, за да не злоупотребят ченгетата с него с разни засади, показания на предни коли и т.н. Пуснете ли си детектора, ще дадете и газ. И ще нарушавате системно ограниченията за скорост. Това е целия проблем на детекторите - лишават органите за контрол от правото и задължението им да извършват контрола.

А какви са КАТ - лоши ли са, добри ли са, дебели ли са, слаби ли са, с колко лева се минава ГТП, колко са ни надупчени пътищата, как катаджиите не обозначавали дупките няма никакво значение по темата. Наистина тия неща, дето всеки път ги обсъждаме и изместваме всяка тема с тях, са верни, но нямат отношение. На един и същ участък, колкото е по-висока скоростта, толкова е по-висок риска от инцидент и толкова по-тежки са последствията от инцидента. Така, че контрол за скорост трябва да има, независимо дали той се извършва от дебел или слаб полицай. Като нямаме слаб в наличност и дебелия е по-добре от нищо. Така, че тия приказки, "той не обозначил онова опасното място, пък тръгнал да ме глобява за колан на задната седалка" не са сериозни. Като не си е свършил работата има и друг начин да го накараме да я върши. Неносенето на колан и нарушаването на скоростта няма да го накарат да обозначава опасните места, нито пък ще направи колана излишен или скоростта безопасна :)

Коки
27-10-2009, 12:36
...Други свежи идеи ?

Неспиране на СТОП и/или отнемане на предимство - 1000 лв (примерно), плюс отпадане на това:

...на първокласен път, прав като конец, ограничение 60 ?!?!?!

Откъде накъде на всяка селска отбивка ще намалявам на 60, защото можело някой да изскочи оттам?

Old Fox
27-10-2009, 12:55
Откъде накъде на всяка селска отбивка ще намалявам на 60, защото можело някой да изскочи оттам?
И мен ме дразни, а кво правим ако трябва ние да излезем от отбивката и няма видимост към самолетите летящи към нас. Да се направят детелини на всяка отбивка може би?
Ма то си е за сметка на водача от тия отбивки изскачат най-често трактори и комбайни. Карай както си щеш на един К-27 няма много да му пука ако го блъснеш.

Коки
27-10-2009, 12:58
И мен ме дразни, а кво правим ако трябва ние да излезем от отбивката и няма видимост към самолетите летящи към нас. Да се направят детелини на всяка отбивка може би?
Ма то си е за сметка на водача от тия отбивки изскачат най-често трактори и комбайни. Карай както си щеш на един К-27 няма много да му пука ако го блъснеш.

Е, и? Имаш ли по-добро предложение?

Единственият ефект от сегашното положение е, че има хляб за куките - нищо друго.

ogi100
27-10-2009, 13:38
Аз пък не мога да разбера какъв е проблема с полицейската засада. Ако не си с превишена скорост, няма да те хванат с такава, колко и навътре да са скрити в храстите. Оправданията, че имало и малоумни ограничения също не са много на място. Има и малоумни ограничения, ама не вярвам, че някой си купува детектор заради тях. Повечето хора си го купуват за да могат да си карат където с колкото им падне и да не ги хванат. Включително и на основателните ограничения.

Всъщност аз вече го казах в темата за коланите. Наличието на радар-детектори е обезмисляне на контрола за скорост. Дава ви право пред патрулката да карате с 80 и лъжете, че не сте нарушители, а навсякъде, където я няма да си къпете както ви дойте. А когато се стигне до ситуация, в която няма контрол, каквато е фактически ситуацията с детектора, никой не може да ме убеди, че ще си кара кротко с 90 и си го е пуснал, за да не злоупотребят ченгетата с него с разни засади, показания на предни коли и т.н. Пуснете ли си детектора, ще дадете и газ. И ще нарушавате системно ограниченията за скорост. Това е целия проблем на детекторите - лишават органите за контрол от правото и задължението им да извършват контрола.

А какви са КАТ - лоши ли са, добри ли са, дебели ли са, слаби ли са, с колко лева се минава ГТП, колко са ни надупчени пътищата, как катаджиите не обозначавали дупките няма никакво значение по темата. Наистина тия неща, дето всеки път ги обсъждаме и изместваме всяка тема с тях, са верни, но нямат отношение. На един и същ участък, колкото е по-висока скоростта, толкова е по-висок риска от инцидент и толкова по-тежки са последствията от инцидента. Така, че контрол за скорост трябва да има, независимо дали той се извършва от дебел или слаб полицай. Като нямаме слаб в наличност и дебелия е по-добре от нищо. Така, че тия приказки, "той не обозначил онова опасното място, пък тръгнал да ме глобява за колан на задната седалка" не са сериозни. Като не си е свършил работата има и друг начин да го накараме да я върши. Неносенето на колан и нарушаването на скоростта няма да го накарат да обозначава опасните места, нито пък ще направи колана излишен или скоростта безопасна :)
Аз пък не мога да разбера защо няколко човека тука не спирате да ги защитавате катаджиите?! Не може да убедите хората, че е правилно КАТ да ни глобява за нарушенията но в същото време да не ни защитава правата и да не си върши половината задължения. Крият се като лалугери не където има опасност от инцидент, а къде може да изкарат парички. Ограниченията и маркировките в БГ в повечето случаи са МАЛОУМНИ! Поне на 20 места съм виждал прекъсната лента в десен завой без видимост или в права с променящ се наклон където не виждаш кой идва отсреща...точно както са измислени тея маркировки (идиотски!) точно такива са и поне 30% от ограниченията за скоростта!
Аз съм с двете ръце ЗА да се коригират тея измислици по пътищата и навсякъде да забодат камери та да няма мърдане. Но не да ми слагат 60 на околовръстен път без пресечни улици, който вместо да те стимулира да не минеш през центъра да те отблъсква.

detelazurno
27-10-2009, 14:23
Е, и? Имаш ли по-добро предложение?

Единственият ефект от сегашното положение е, че има хляб за куките - нищо друго.

А ти имаш ли по-добро предложение?
Ограничителните табели по повод някоя отбивка се слагат преди нея, а както всички знаем такова ограничение отпада при следваща пресечека. Демек ограничението ти важи от табелата до отминването на отбивката. Подминеш ли отбивката си настъпвай. Какво ти пречи? Може би тавана от 90? И той ли е малък?
Относно детекторите....аз нямам и не мисля да имам, а и не знам за какво набивате пари за глупости. Ще подминеш една патрулка и ще те спаси на следващата обаче ще попаднеш на радар тип "пистолет" и какво правиш? Ще чуеш как джаджата за ххх лв ще изпищи за кратко и в крайна сметка пак ще те спрат, ще почнете да се уговаряте и в крайна сметка ще се разделите или с парички на ръка или с акт в джоба вместо талонче. После във форума ще четем някоя тема пълна с цветущи изрази как някой си го били спряли за превишена скорост и колко пари бил дал или ще търси съвет как да успори акта. Ако сте толкова недоволни от наличието на засади основавайте възраженията си срещу актовете на това, а не да викате "не бях аз, тия лъжат, искат ми пари" и не знам си какво още. В крайна сметка си е ваше право. Те и сега нямат право да седят в засада, но като няма кой да ги контролира....

Коки
27-10-2009, 15:29
А ти имаш ли по-добро предложение?....

Ами аз вече го дадох:

Неспиране на СТОП и/или отнемане на предимство - 1000 лв (примерно), плюс отпадане на това:
...на първокласен път, прав като конец, ограничение 60 ?!?!?!

Коки
27-10-2009, 15:51
Ограничителните табели по повод някоя отбивка се слагат преди нея, а както всички знаем такова ограничение отпада при следваща пресечека. Демек ограничението ти важи от табелата до отминването на отбивката. Подминеш ли отбивката си настъпвай. Какво ти пречи?....

Ами пречи ми кривия принцип: "Понеже има идиоти, които не спазват закона и отнемат предимство, дай да наложим ограничение на останалите." Също така ми пречи, че до Варна има 78 отбивки и аз трябва 78 пъти да намалявам, вместо някой, който от Горно Нанадолнище отива до Долно Нанагорнище да намали ВЕДНЪЖ. И не само това, ами и 78 други пътуващи до Варна също трябва да намаляват по 78 пъти, вместо този от съответното Нанадолнище/Нанагорнище да намали ВЕДНЪЖ. Всъщност, започвам да се замислям дали пък Вселената не се върти около някоя точка в района на Горно Нанадолнище/Долно Нанагорнище? Или може би около местния "Петрол" или "Лукойл"?

ФЕРАРИСТ
27-10-2009, 16:32
Без излишно парадиране, изсипах маса пари за най - добрия по мое мнение детектор на света, се ми е тая дали някой ми вярва че в права линия от 7-8-9 км съм засичал на Тракията куките, изключително съм доволен, не знам колко пари ми е спестил, но със сигурност ми е спестил адски много време......ако имаше джаджа дето саглушава тъпия Х- банд и нея щях да си купя.....

---------- Post added at 16:32 ---------- Previous post was at 16:30 ----------

Наличието на радар-детектори е обезмисляне на контрола за скорост.
А наличието на безмислени ограничения на скороста най - вече, обезмисля самата нужда от истински контрол на скороста.....

Ама то в цял свят има дървета - защо само при нас те са проблем?
Ми при нас няма абсолютно никакви прегради между тях, и колите - в китните евро държави когато се намират фиданки на междуградските пътища, между тях и пътя има красива мантинела......

Коки
27-10-2009, 16:33
Без излишно парадиране, изсипах маса пари за най - добрия по мое мнение детектор на света, се ми е тая дали някой ми вярва че в права линия от 7-8-9 км съм засичал на Тракията куките, изключително съм доволен, не знам колко пари ми е спестил, но със сигурност ми е спестил адски много време....

Дай някакво линкче ;)

ФЕРАРИСТ
27-10-2009, 16:36
http://www.valentine1.com/
Сякакви фешън кобри и прочее уистлъри могат да ядът пасти.....

DJ Vladic
27-10-2009, 17:20
Тема може и ДА има,
Само че идеята на тази е не да се разбере кой модел върши най-добра работа ....
А да се опитаме да разберем колко живота биха били спасени за една година ако забранят радар-детекторите ( за пример Гърция)
Всъщност беше тази тема беше провокирана от офтопика в темата за коланите, и то от мен :devil:.

Е нека започнем сега.

Мноооо ти разбира тиквата!!!

ФЕРАРИСТ
27-10-2009, 18:12
Пак да дам за пример по белите държави - на така наречените "селски" отбивки има ускорителна лента, и може да звучи странно но към всяко по голямо място има кръгово, или детелина, това че за БГ това е абсурд, не са виновни шофьорите, или малоумниците, хората са си го направили това първо за улеснение, второ за безопасност....докано при нас за безопасност се пускат куки на хайка......уж......

koolio
27-10-2009, 18:29
Айде да се отдалечим малко от нашата действителност и да помислим - защо в повечето европейски държави радар-детекторите са разрешени?
Защото там целта на полицаите не е да те глоби или да вземе рушвет СЛЕД като си нарушил правилата, а да направи така, че да НЕ НАРУШАВАШ правилата. И то не където не създаваш опасност за инцидент, а там, където ако направиш нарушение, наистина създаваш опасност. Полицаят не стои на правата, където въпреки, че имаш ограничение 100 спокойно можеш да караш и със 140 без да застрашаваш някого, а ще застане на опасния завой или на кръстовището, където има основателно ограничение 70 например. Детекторът ще писне 2 км преди завоя, аз ще намаля и ще мина с безопасна скорост. Това е ситуацията в страните с нормално движение, където детекторите са разрешени.
А какво става у нас? Полицаят стои на правата, където мога спокойно да карам с 30 над ограничението, или пък на някое завойче с ограничение 60, което спокойно може да се вземе и с 90 и ме дебне. Или пък стои скрит в храстите зад опасния завой и ме принуждава да спра на пътя без видимост.
И при всичкото това ще ме карат да карам с 90 по пътя София-Русе примерно. Е па нема да я бъде тая!:jumping:

търтей
27-10-2009, 18:40
Кольо, Кольооо, аз тия неща ги повтарям от 5 години ама никой не слуша.

Коки
27-10-2009, 18:44
... Наличието на радар-детектори е обезмисляне на контрола за скорост...

А защо всички си мислят, че само скоростта трябва да се контролира? Не трябва ли да се контролира спазването и на останалите правила? Отнемането на предимство не е ли опасно? А неправилното престрояване? Неправилното изпреварване? А спирането където им попадне?

Всички тези нарушения се извършват непрекъснато от водачи, които иначе спазват ограничението на скоростта и въпреки постоянно това създават опасности! Сегашното положение дава възможност на тези водачи да вършат невероятни простотии по пътищата и в същото време да ми размахват златни талони и да се бият в гърдите че са праведни.

И защо е така? Защото наказанието за повечето от тези простотии е 20 лв! (виж чл 183, ал.2 от ЗДП). Това е подигравка, която нито стимулира водачите да се отнасят отговорно към движението и останалите участници в него, нито стимулира полицаите да дебнат за подобни нарушения. Очевидно, законодателят е решил да омаловажи тези нарушения, които в огромна степен водят до хаоса, на който сме свидетели.

BatVas
27-10-2009, 18:50
Aбе радар детекторите са най-малкия проблем нафона на това:

София
Руска рулетка по улиците на нощна София
27.10.2009
Нова мода в автомобилните гонки – с мръсна газ на червено

Руска рулетка по улиците на нощна София

Опасна игра, наречена “пътна руска рулетка”, е новият хит в автомобилните гонки в нощна София, информира британският “Дейли Телеграф” в обширна статия.

Модата датира от лятото, а според автора на статията Робърт Нърдън жертвите от нея са най-малко пет.

Шофьорите, търсещи висок адреналин в столицата, са готови да се сблъскват със смъртта, като залагат суми около 10 000 лева и профучават на червен светофар на кръстовище със скорост над 120 км/ч, като нямат право да използват спирачки.

Според изданието руската рулетка се играе почти всяка нощ в северната част на града.

Участниците в смъртоносното забавление са предимно млади момчета около 20 години, които карат спортни автомобили.

Те се събират около полунощ на предварително избрани места в северната част на града.

Освен тях има и специални “гардове”, които пазят “състезателите” да не бъдат изненадани от полицията.

Всеки път организаторите на гонките избират специално по-натоварено кръстовище, където залозите започват.

За да спечели от “Пътната руска рулетка”, участникът трябва да премине с висока скорост на червен светофар на натоварено кръстовище и да не се сблъска с друг автомобил, да не удари пешеходец, както и да не излиза от пътя.

Британското издание информира и за друг вариант на играта, при който шофьорът влиза в кръгово кръстовище срещу движението.

В края на статията е цитиран и български таксиметров шофьор, който признава, че често го е страх да кара в столицата по тъмно.

“Аз, като всеки друг шофьор на такси в София, спирам на зелено, за да се уверя, че никой не идва отсреща”, завършва таксиджията, представен като Румен Георгиев.
http://www.dnes.bg/sofia/2009/10/27/pytna-ruska-ruletka-po-ulicite-na-noshtna-sofiia.79849

bongo
27-10-2009, 19:02

Аз ползвам същия (но живея в щатите) и ги прихваща от доста далече хиените, така че съм много доволен. Само да вметна че тук радар детекторите са забранени само в 2 щата, но пък глобата за детектор е по-малка от тази за превишена скорост :busted_cop:

Коки
27-10-2009, 19:09
Пак да дам за пример по белите държави - на така наречените "селски" отбивки има ускорителна лента......

Тук дори на местата, където има ускорителна лента, тя е къса и дедо с малолитражката и да иска не може да се включи. Освен това, повечето шофери въобще не знаят що е то ускорителна лента и как се използва и като застанат в началото с пуснат ляв мигач, правят задръстване зад себе си - пример: Цариградско шосе - на излизане от Бриколаж или от зала Универсиада.

detelazurno
27-10-2009, 19:10
Не ме разбирайте погрешно. И на мен ми е крайно неприятно, че родната полиция действа по този начин, но пък и вие си действате както си искате. До тук прочетох поне 100000 глупости от сорта на "еми той като прави ей такава глупост и не следи за еди какво си защо аз да съм праведен, значи мога да карам еди как си". Нож с две остриета е подобно изказване. Прави сте, че той няма право да прави така, но не сте прави, че при такива условия вие може да си позволите да нарушите някое друго правило. Някой по-нагоре спомена, че е необходимо да се следи за всички правила, а не само за превишена скорост и е прав, но в случая темата е за нещо съвсем друго, така че нека се ограничим само в нея иначе парадокси хиляди. И нека спрем да взимаме примери от други държави. Ясно е, че на всякъде организацията на движението се ръководи по различен начин и взаимстване става трудно.
@ФЕРАРИСТ: Заглушваването, на който и да било банд не е позволено. Подслушването му обаче е позволено. Интересно ми е обаче за каква сума говорим когато става дума за джаджа от ранга на твоята която хвалиш?

ФЕРАРИСТ
27-10-2009, 19:13
Айде да се отдалечим малко от нашата действителност и да помислим - защо в повечето европейски държави радар-детекторите са разрешени?
Защото там целта на полицаите не е да те глоби или да вземе рушвет СЛЕД като си нарушил правилата, а да направи така, че да НЕ НАРУШАВАШ правилата. И то не където не създаваш опасност за инцидент, а там, където ако направиш нарушение, наистина създаваш опасност.
Абсолютно - хората отдавна са разбрали кое има по голям ефект.......

Коки
27-10-2009, 19:14

Тоя сайт или е счупен, или компира ми е счупен - не мога да видя как се пазарува. Оттам ли го поръча и каква му е цената?

ФЕРАРИСТ
27-10-2009, 19:17
Тук дори на местата, където има ускорителна лента, тя е къса и дедо с малолитражката и да иска не може да се включи.
Пак в белите държави, всеки пуска тоя дето с мигач тръгне да се включва в главния път, тука ще ти се разсвяткат още преди да си помислиш да направиш това.....напоследък по магистралата хич не ми дреме кой идва с 200 зад мене и колко святка с дългите - минавам като шеф - диригент след като си пусна мигача ако ще и да се пръсне зад мен......

---------- Post added at 19:17 ---------- Previous post was at 19:16 ----------

Тоя сайт или е счупен, или компира ми е счупен - не мога да видя как се пазарува. Оттам ли го поръча и каква му е цената?
Взех го от дилър, едно аверче ми го донесе от там, щото в европейските шопове са още по скъпи.....
https://store.valentine1.com/store/

Коки
27-10-2009, 19:25
...https://store.valentine1.com/store/

Точно тази секция не ми се отваря. Каква му е цената?

ФЕРАРИСТ
27-10-2009, 19:34
Точно тази секция не ми се отваря. Каква му е цената?
399 гущера.....

Коки
27-10-2009, 19:42
Мерси.

Lucky
27-10-2009, 21:28
Да този радар и аз го бях гледал преди известно време,доста го хвалят и май наистина е доста добър.Но само да питам освен на Тракията то другаде такава дълга права отсечка няма и не се ли губи ефекта?Мен това ме разколеба,защото по тъй наречените първокласни пътища се има някой завой където да се скрият хранилките.

ФЕРАРИСТ
27-10-2009, 21:40
Режим "готовност" го хваща от 2 км без ядове.......
Терена винаги има значение, но в планински път, между Габрово и ВТ на два пъти писва 4-5 завоя, или поне километър преди куките......Готовност и стрелба са два различни режима в който е радара, ако е изключен няма такъв дето да те спаси......но така или иначе има винаги 1 секунда от включването до "изтрела"......

Sm0k
28-10-2009, 00:44
...Отнемането на предимство не е ли опасно? А неправилното престрояване? Неправилното изпреварване? А спирането където им попадне?

Всички тези нарушения се извършват непрекъснато от водачи, които иначе спазват ограничението на скоростта и въпреки постоянно това създават опасности!...

Не помня някой да е казал, че като контролират скоростта, не трябва да контролират за останалите неща, но може и аз да съм го пропуснал. Така или иначе, специално за неправилното изпреварване, пробвай на първокласен път извън града да караш със 100 да видим кого ще изпревариш неправилно, като дори и някои от камионите ще са по-бързи от теб. Аз съм го пробвал много пъти и с тая скорост не ми се налага да изпреварвам почти никой, щото съм най-бавния там, с малки изключения. В края на краищата си мисля, че въпроса е принципен - който нарушава системно, нарушава всичко, щото не го кефят правилата. Който иска да внимава, ще внимава със всички правила. Ама няма и такова голямо значение да правим разрез на нарушителите. И без това дисциплината е плачевна, така че няма нужда от толкова задълбочен анализ, дали наруштелите на скоростта и минаващите на червено са различни или едни и същи :)

Аз пък не мога да разбера защо няколко човека тука не спирате да ги защитавате катаджиите?!...

Е ти не си ли разбрал до сега защо го правим. Няколкото човека сме все едни и същи, щото сме подставени лица на КАТ. ;) От полицията ни плащат по 3000 лв на месец, да киснем у форума и да пропагандираме в тяхна полза. Иначе за движението по пътищата ни е през оная работа :) Ама, като толкова ви пречи можем и да преустановим дейността си, за мен не е проблем :)
Ако трябва да съм сериозен, мислех че форума е за да си казваме мнението, ама моето и да не го казвам, все ми е тая. Тя и без това цялата работа с тия дискусии от цикъла "трябва ли да има ЗДП изобщо или трябва да си къпем как ни дойде" отива на "кучетата си лаят, кервана си върви" :)

Kuku
28-10-2009, 08:36
Фераристе, в МНОГО държави по целия свят няма мантинели между дърветата и пътя, обаче само тук дърветата изкачат на пътя и най-безсрамно блъскат нищо не подозиращите коли :?
Друг КРАЙНО любопитен факт е, че никой от вас/нас няма да си позволи да кара еди-как-си, защото еди-какво-си, понеже виждаш ли някой-си му бил виновен в т.нар. няла държава :idea:
Ама защо ли...

ФЕРАРИСТ
28-10-2009, 10:25
Фераристе, в МНОГО държави по целия свят няма мантинели между дърветата и пътя, обаче само тук дърветата изкачат на пътя и най-безсрамно блъскат нищо не подозиращите коли :?
Друг КРАЙНО любопитен факт е, че никой от вас/нас няма да си позволи да кара еди-как-си, защото еди-какво-си, понеже виждаш ли някой-си му бил виновен в т.нар. няла държава :idea:
Ама защо ли...
Аз карам из Европа, гледам там как е.....говоря за дърветата......

SIS
28-10-2009, 10:25
Kuku, няма смисъл да влизаш в този спор. Ще трябва да отговаряш какво предпочиташ да имаш, когато излезеш от пътя (дърво или гола поляна), след това ще станеш "дървен философ", после пак екзистенциалния въпрос: дърво или гола поляна и.......така в един кръг.

Иначе на някои хора (явно на повечето от форума) им пречат дърветата, другите по пътя, пътниците в колата, коланите, цвета на тапицерията, ограниченията, броя и широчината на лентите и.........абе всичко пречи........много пречи. Само корупцията си е супер, защото все пак ако някой полицай рече да си свърши работата си е добре да може да бутнеш 5-10 лева и пак да си караш така. Sm0k го каза най-добре - нещата отиват на към дискусия дали да има закон или всеки да си кара както си прецени, че е най-добре.

П.П. По темата - аз лично нямам радар детектор и не ми липсва. За превишена скорост до сега имам един акт (22км над позволената - на Враждебна карах зад друга кола и явно той е успял да намали, а аз не) и 3-4 фиша (всичките във Враца :) - един от тях на 20 метра от табелата за край на Враца с 4км над ограничението). Платил съм си всичко по законовия ред и не мисля, че е дори близо до сумата от 400 долара! Купуването на радар детектор си е един вид заявяване на намерение за неспазване на закона. Дали това е правилно, или не........?!

koolio
28-10-2009, 11:55
Kuku, няма смисъл да влизаш в този спор. Ще трябва да отговаряш какво предпочиташ да имаш, когато излезеш от пътя (дърво или гола поляна), след това ще станеш "дървен философ", после пак екзистенциалния въпрос: дърво или гола поляна и.......така в един кръг.

Иначе на някои хора (явно на повечето от форума) им пречат дърветата, другите по пътя, пътниците в колата, коланите, цвета на тапицерията, ограниченията, броя и широчината на лентите и.........абе всичко пречи........много пречи. Само корупцията си е супер, защото все пак ако някой полицай рече да си свърши работата си е добре да може да бутнеш 5-10 лева и пак да си караш така. Sm0k го каза най-добре - нещата отиват на към дискусия дали да има закон или всеки да си кара както си прецени, че е най-добре.

П.П. По темата - аз лично нямам радар детектор и не ми липсва. За превишена скорост до сега имам един акт (22км над позволената - на Враждебна карах зад друга кола и явно той е успял да намали, а аз не) и 3-4 фиша (всичките във Враца :) - един от тях на 20 метра от табелата за край на Враца с 4км над ограничението). Платил съм си всичко по законовия ред и не мисля, че е дори близо до сумата от 400 долара! Купуването на радар детектор си е един вид заявяване на намерение за неспазване на закона. Дали това е правилно, или не........?!
Добре, не отговори на въпроса - защо в по-голямата част от европейските държави са разрешени?

Kuku
28-10-2009, 12:05
Е, то по тази логика - защо в Гърция директно конфискуват радар-детектор / анти-радар?
Или пък затъмнените прозорци, защо са разрешени извън България, а тук спират колата от движение?

koolio
28-10-2009, 12:23
Забранени са в Гърция и още една две държави. Аз питам за останалите. Отговора го знам де, ама искам да чуя от противниците на детекторите.

Kuku
28-10-2009, 12:47
А ти ще ми отговориш ли за стъклата? ;)

koolio
28-10-2009, 12:54
А ти ще ми отговориш ли за стъклата? ;)

Няма, щото не е тема на разговора сега.:Topic-is-closed-bg:

SIS
28-10-2009, 13:10
Ами.......не знам - имат си причини - не са толкова масови (примерно), не са толкова важни, защото контрола по пътищата е по-голям и практически радар детектора не е особено ефективен (примерно). Сигурен съм, обаче, че определено причината не е като превантивна мярка, за да знаеш къде дебне полицая с радара и само там да си правиш труда да караш нормално (каквото мнение беше изказано)! А защо "в Гърция и още 1-2 страни" са забранени? Аз мисля, че знам отговора, но е интересно да чуем твоите съждения. Честно казано нямам твърдо изградено мнение "за" или "против" радар детекторите, но: нямам такъв, не ми липсва, не ми спестява пари, не планувам да си купувам и монтирам.

koolio
28-10-2009, 13:32
Защото там целта на полицаите не е да те глоби или да вземе рушвет СЛЕД като си нарушил правилата, а да направи така, че да НЕ НАРУШАВАШ правилата. И то не където не създаваш опасност за инцидент, а там, където ако направиш нарушение, наистина създаваш опасност. Полицаят не стои на правата, където въпреки, че имаш ограничение 100 спокойно можеш да караш и със 140 без да застрашаваш някого, а ще застане на опасния завой или на кръстовището, където има основателно ограничение 70 например. Детекторът ще писне 2 км преди завоя, аз ще намаля и ще мина с безопасна скорост. Това е ситуацията в страните с нормално движение, където детекторите са разрешени.

Мисля, че това обосноваване не беше лошо ;).

Kuku
28-10-2009, 13:42
Не се хващай за конкретиката на темата - принципа с тъмните стъкла е същия!
И още едно отклонение ще направя - в кои/колко страни си виждал полицейски патрул просто да стои някъде? :?

SIS
28-10-2009, 13:57
Да, всъщност тази шега наистина не е лоша! Но в никакъв случай, не може да смяташ, че причината да са разрешени е да си предупреден и да засечеш полицая по-рано, за да намалиш и да минеш безопасно (особено имайки предвид, че на такива места винаги има знаци, които са задължителни). И в другите страни полицаите те засичат също на прави участъци, където няма опасност да минеш и с много по-висока скорост от разрешената. Примерно, в Белгия редовно те "стрелят" отзад на ринговете им - не те спират, просто след това получаваш поздравителна картичка, с която те подканват да направиш дарение. Та......очаквам някакво по-сериозно мнение по въпроса. Иначе, за да не изпадаш в конфузни ситуации, може да погледнеш тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Radar_detector#Legality .

Оказва се, че в страни като Австралия, Германия, Франция, Швейцария, Ирландия, Белгия и други също са забранени. И.........сериозно преосмисли обосновката си!

Sm0k
28-10-2009, 13:57
Не се хващай за конкретиката на темата - принципа с тъмните стъкла е същия!
И още едно отклонение ще направя - в кои/колко страни си виждал полицейски патрул просто да стои някъде? :?

Аз в две - тук и в Сърбия :) Мислех да не се намесвам и в това, ама Кики ме подсети с тоя въпрос, а пък и не-лошото обосноваване има малък пропуск. Във въпросните държави с нормално движение по-гоямата част от контрола на скоростта се прави с постояннно монтирани на пътя камери и има огромни табели, които те предупреждават за тях. С други думи и с радар-детектора и без него, знаеш че скоростта ти се следи :) Според мен истината е, че и да ги разрешат и да га забранят няма голяма разлика при техния начин на контрол :)
В Англия примерно е много модерен Average Speed Check-а. Незнам какво ще ти помогне тоя радар-детектор там, като радар няма в цялата работа - просто те снимат два пъти и смятат с каква скорост си карал за да стигнеш за това време от първата до втората снимка. Така, че не ги бърка и да ти разрешат да го имаш в колата си, въпреки че в link-а, който Sis даде пише, че може да го имаш, но технически е забранено да го ползваш :)

koolio
28-10-2009, 14:23
Да, всъщност тази шега наистина не е лоша! Но в никакъв случай, не може да смяташ, че причината да са разрешени е да си предупреден и да засечеш полицая по-рано, за да намалиш и да минеш безопасно (особено имайки предвид, че на такива места винаги има знаци, които са задължителни). И в другите страни полицаите те засичат също на прави участъци, където няма опасност да минеш и с много по-висока скорост от разрешената. Примерно, в Белгия редовно те "стрелят" отзад на ринговете им - не те спират, просто след това получаваш поздравителна картичка, с която те подканват да направиш дарение. Та......очаквам някакво по-сериозно мнение по въпроса. Иначе, за да не изпадаш в конфузни ситуации, може да погледнеш тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Radar_detector#Legality .

Оказва се, че в страни като Австралия, Германия, Франция, Швейцария, Ирландия, Белгия и други също са забранени. И.........сериозно преосмисли обосновката си!

Щом за теб превантивната функция е шега, повече няма какво да си говорим.

SIS
28-10-2009, 14:44
Превенцията не само не е шега, а е най-правилното решение. Шега е да обясняваш, че радар детекторите са позволени, защото по този начин предотвратяват възникването на опасни ситуации по пътищата! Иначе радар детекторите наистина имат превантивна фунцкия - предпазват ползвателите си от актове и глоби! Превенцията на опасните участъци се осъществява от пътни знаци с ограничения, които забележи са "задължителни" (каране според лична преценка не се толерира) . И май наистина няма много смисъл да говорим по темите за ЗДП, защото май според голяма част от хората, няма по-добро от това да си караш безнаказано по лична преценка!

П.П. Очаквам някой да отвори тема дали има смисъл да се спазва ЗДП; дали има смисъл от контрол по пътищата; въобще "к'ви са тия, та ше ми казват на мене как да си карам колата"

ФЕРАРИСТ
28-10-2009, 16:32

Иначе на някои хора (явно на повечето от форума) им пречат дърветата,
Да поставим въпроса по друг начин щом мнението е че те ни пречат да дишаме едва ли(гледам че почна да се говори в множествено число, и да се знаменува "философски", но разбирам че е трудно понякога за някой да разграничат с кого и как да общуват), тогава някой може ли да ми обясни каква е ползата от дърветата покрай пътищата?
И защо дървета, а не заострени метални колове, насочени под 45 глрадуса срещу посоката на движение - каква ще е разликата....предполагам няма да пречат на тия дето дърветата и сега не им пречат, явно им е се тая какво ще има отстрани......

koolio
28-10-2009, 17:32
SIS, явно говорим на различни езици и няма смисъл да продължаваме. Като не ти харесва - не ползвай детектор, аз го смятам за полезен и го ползвам.
Отделен въпрос е, че много по-често са ми помагали колегиални присветвания, отколкото скапания ми Сейвър. :choice:

Sm0k
28-10-2009, 18:15
П.П. Очаквам някой да отвори тема дали има смисъл да се спазва ЗДП; дали има смисъл от контрол по пътищата; въобще "к'ви са тия, та ше ми казват на мене как да си карам колата"

Както виждаш, тая тема периодично се отваря... отново и отново. Сменя и се само заглавието, но вътре темата си е същата :) И края й е все един и същ, така че много смисъл да я бистрим повече едва ли има - аз го споменах вече - кучетата си лаят... :)

koolio
28-10-2009, 18:37
Добре бе, защо не направят ограничението 120 на главен път и 160 на магистрала? Ама като го превишиш да глобяват яко а не да се измъкваш с рушвет. Аз отговора го знам, ама искам да го чуя от тези дето само повтарят закона та закона.
Отделно, като човек с юридическо образование ще ви кажа, че когато 3/4 от адресатите на една норма я нарушават, значи нормата не отговаря на общественото развитие и потребности.

morfius
28-10-2009, 18:44
Добре бе, защо не направят ограничението 120 на главен път и 160 на магистрала? Ама като го превишиш да глобяват яко а не да се измъкваш с рушвет. Аз отговора го знам, ама искам да го чуя от тези дето само повтарят закона та закона.
Отделно, като човек с юридическо образование ще ви кажа, че когато 3/4 от адресатите на една норма я нарушават, значи нормата не отговаря на общественото развитие и потребности.

90/130 не е ли общоевропейска практика?
Ще е леко тъпичко да си измисляме собствени норми.
А и файда от макс. стойност почти нулева - като през 2 км. имаш ограничение 60, заради недомислена отбивка, криво завойче, минал преди 5 години ремонт или липса на друга хранилка наоколо.
А извън "магистралите" един ТИР или друга бавна гад може да те бави с километри при по-сериозен насрещен трафик, та при 90 ограничение да вземаш баира с 30 - че нема силици да отлепи нагоре.
Я някой от състезателите да си замери средната скорост на междуградско ... и някой дето кара кротко и той - да видим каква ще е разликата :afro:

Kuku
28-10-2009, 18:50
Коолио, ама наистина говориш несериозно.... :?
Шофьорите нарушават закона, защото могат да го правят и знаят, че е безнаказано, а не защото закона не отговаря на нечии прищявки :idea:
И понеже не ми се повтаря един и същи въпрос, ще задам нови два:
- Вие в чужбина защо карате по правилата, нали си имате радар-детектори? ;)
- Чужденците в България защо нарушават правилата и без да имат радар-детектор?

Доко
28-10-2009, 18:51
90/130
Я някой от състезателите да си замери средната скорост на междуградско ... и някой дето кара кротко и той - да видим каква ще е разликата :afro:

Аз в неделя взех София-Бургас под 3ч. и 20мин. без антирадар :smoke:

Jivko7777
28-10-2009, 19:01
SIS, явно говорим на различни езици и няма смисъл да продължаваме. Като не ти харесва - не ползвай детектор, аз го смятам за полезен и го ползвам.
Отделен въпрос е, че много по-често са ми помагали колегиални присветвания, отколкото скапания ми Сейвър. :choice:

И аз съм за радар-детекторите ;)
Дори се чудя кой точно модел да си взема ;)
А относто пресвяткането винаги го правя и аз и се радвам когато някой и н амен присветне и ме предупреди ;)

koolio
28-10-2009, 19:01
Коолио, ама наистина говориш несериозно.... :?
Шофьорите нарушават закона, защото могат да го правят и знаят, че е безнаказано, а не защото закона не отговаря на нечии прищявки :idea:
И понеже не ми се повтаря един и същи въпрос, ще задам нови два:
- Вие в чужбина защо карате по правилата, нали си имате радар-детектори? ;)
- Чужденците в България защо нарушават правилата и без да имат радар-детектор?

Мне, напълно сериозно говоря. неадекватните ограничения са поставени, за да има корупция, а корупцията ражда безнаказаност.
Иначе разстояние от 270 км (Плевен-Силистра) го взех наскоро за точно 3 часа, без да наруша с повече от 5-10 км/ч ограниченията в населено място и без да направя рисково изпреварване. София-Силистра - 430 км за 4 часа и половина пак по същия начин. Това прави ли ме "състезател", "малоумник", "убиец" и т.н. ?

RPWWD
28-10-2009, 19:10
Мне, напълно сериозно говоря. неадекватните ограничения са поставени, за да има корупция, а корупцията ражда безнаказаност.
Иначе разстояние от 270 км (Плевен-Силистра) го взех наскоро за точно 3 часа, без да наруша с повече от 5-10 км/ч ограниченията в населено място и без да направя рисково изпреварване. София-Силистра - 430 км за 4 часа и половина пак по същия начин. Това прави ли ме "състезател", "малоумник", "убиец" и т.н. ?

Демек си карал със средна скорост малко над 90, та ти си изряден водач ;-)

търтей
28-10-2009, 19:19
Демек си карал със средна скорост малко над 90, та ти си изряден водач ;-)

А знаем ли какво е средна скорост???

ФЕРАРИСТ
28-10-2009, 19:21
Предполагам че ще ми се разреши да допълня че с това държавата може много лесно да хвърли вината за така наречената "война по пътищата" върху драйверите......за който е трудно да се влачат с 40 на двулентово платно, без да има особенна опасност по пътя......

koolio
28-10-2009, 19:25
А знаем ли какво е средна скорост???

В случая е точно това - 270 делено на 3 е равно на 90. А 430 делено на 4.5 е равно на 95.5. Тази средна скорост се постига при поддържане на 120-150 с намаляване до 55-60 в населени места.

Sm0k
28-10-2009, 19:43

Защото няма нужда да го увеличават, пък после да не се измъкваш с рушвет. Навсякъде е в европа е 90 на главен път и 130 на магистрала и там не се измъкват с рушвети, въпреки тия скандално ниски ограничения ;)

Не съм го очаквал, но наистина започваш да говориш несериозно. В много по-развити европейски страни, които имат много по-добри пътища, по-нови и по-добре подържани коли, по-строги технически прегледи и по-строг контрол на пътя имат същите ограничения като нашите - 90 на главен път и 130 на магистрала. Дори в прословутата Германия, дето разбираш ли настъпвали до дупка на много от магистралите има 130, само на най-големите няма и то само в най-лявата от четирите, петте, шестте или колкото са там ленти. И на главните им пътища има 90. Така, че това предложение за тия скорости незнам на какво основание го правиш, още повече като човек с юридическо образование. Просто не звучи нито сериозно, нито логчино, ние да си цапнем по-високи максимални скорости от другите държави при положение, че пътищата ни са по-лоши от техните :) Ако ми обясниш защи трябва да е така - ОК.

И това за нарушаването от 3/4 е тотален хит. И в Германия да ги оставят без контрол и там ще нарушават - не 3/4 ами 4/4 ще са нарушителите. Ама не ги оставят да стигнат до там. А тук са 3/4 щото никой не ги спира :) Незнам тоя принцип в правото в Германия не го ли занеха, че вместо да си похарчат парите от бюджета за скоростни камери, не бутнаха малко нагоре ограниченията :)

Георги Живков
28-10-2009, 20:16
Навсякъде е в европа е 90 на главен път и 130 на магистрала и там не се измъкват с рушвети, въпреки тия скандално ниски ограничения ;)
:)
А хранилки има ли? Е за това съм с дедектор.

търтей
28-10-2009, 20:30
В случая е точно това - 270 делено на 3 е равно на 90. А 430 делено на 4.5 е равно на 95.5. Тази средна скорост се постига при поддържане на 120-150 с намаляване до 55-60 в населени места.

Абе аз знам кво е средна скорост. Ма колегата нещо бърка. И именно тая не те прави примерен шофер.
Не че някой кара с 90 по този път ама това е друга тема.

---------- Post added at 20:30 ---------- Previous post was at 20:28 ----------

:)

Абе ти май спориш заради спора. Ограниченията в България са поставени неграмотно. Няма грам мисъл за организация на движението. Затова и не се спазват. Просто е. А и нашите ушави спират и викат - ми ся кво ше правиме?
Занеш ли за кво те спрях? - Абе то аз знам, ама нямам ...

Sm0k
28-10-2009, 20:34
А хранилки има ли? Е за това съм с дедектор.

Добре де разбрахме. Бъдете си с деДектори. Понеже все някак трябва да приключим темата, която май изчерпихме - убедихте ме - аз съм съгласен да карате с каквито искате детектори и изобщо не ми дреме заради хранилките ли ги ползвате или заради нещо друго. И без това и с тях и без тях всеки си кара както му дойде :)

А иначе не си ме цитирал много на място. В поста не исках да кажа трябва ли да си с детектор или не. Т.е. оф-топик беше. Просто ми беше интересно на какво основание, ще сложим 120 на нашите перфектни шосета дето са от миналия век. Ама и това не е толкова важно, понеже така или иначе няма да стане в близките 50 години, пък и звучи повече като фантастика отколкото като нещо сериозно :)

---------- Post added at 20:34 ---------- Previous post was at 20:31 ----------

Абе ти май спориш заради спора. Ограниченията в България са поставени неграмотно. Няма грам мисъл за организация на движението. Затова и не се спазват.

Ок, разбрах. Заради спора, споря :) Това, че в другите държави е 90 максималната скорост на първокласен път си го измислям, пък и да е вярно - те там са същите неграмотници :) Все пак обещавам да си взема бележка и повече да не споря заради спора :)

търтей
28-10-2009, 20:36
Ох, това че някъде нещо е по даден начин НИЩО не означава. Ние не сме там, нито сме те. Има си особености. Някъде можеш да имаш 4 жени. Дали да него въведем и тук? Ский ко яко ще бъде, нали?

Доко
28-10-2009, 20:52
Някъде можеш да имаш 4 жени. Дали да него въведем и тук? Ский ко яко ще бъде, нали?

Ей това му полага нова тема , кво ми спорите тука за некви детектори, бла бла ...... :pokey::choice:

koolio
28-10-2009, 21:30
Защото няма нужда да го увеличават, пък после да не се измъкваш с рушвет. Навсякъде е в европа е 90 на главен път и 130 на магистрала и там не се измъкват с рушвети, въпреки тия скандално ниски ограничения ;)

Не съм го очаквал, но наистина започваш да говориш несериозно. В много по-развити европейски страни, които имат много по-добри пътища, по-нови и по-добре подържани коли, по-строги технически прегледи и по-строг контрол на пътя имат същите ограничения като нашите - 90 на главен път и 130 на магистрала. Дори в прословутата Германия, дето разбираш ли настъпвали до дупка на много от магистралите има 130, само на най-големите няма и то само в най-лявата от четирите, петте, шестте или колкото са там ленти. И на главните им пътища има 90. Така, че това предложение за тия скорости незнам на какво основание го правиш, още повече като човек с юридическо образование. Просто не звучи нито сериозно, нито логчино, ние да си цапнем по-високи максимални скорости от другите държави при положение, че пътищата ни са по-лоши от техните :) Ако ми обясниш защи трябва да е така - ОК.

И това за нарушаването от 3/4 е тотален хит. И в Германия да ги оставят без контрол и там ще нарушават - не 3/4 ами 4/4 ще са нарушителите. Ама не ги оставят да стигнат до там. А тук са 3/4 щото никой не ги спира :) Незнам тоя принцип в правото в Германия не го ли занеха, че вместо да си похарчат парите от бюджета за скоростни камери, не бутнаха малко нагоре ограниченията :)
Колега, Търтея го обясни толкова точно, колкото и аз не мога. Ние не сме "там" и не сме "те". И нека под Западна Европа да нямаме предвид само Германия и Холандия. Според теб в Италия как се шофира? Дали не превишават скоростта с 30 и повече? И защо там няма корупция и няма такава смъртност по пътищата като тук?
А това за правната норма го казах съвсем сериозно. Недей бърза да го обявяваш за несериозно, а първо помисли.

Derry
28-10-2009, 22:02
Някъде можеш да имаш 4 жени. Дали да него въведем и тук? Ский ко яко ще бъде, нали?

Пепел ти на устата, да се разорим ли искаш?:pokey:

qpwo
28-10-2009, 22:50
Ох, това че някъде нещо е по даден начин НИЩО не означава. Ние не сме там, нито сме те. Има си особености. Някъде можеш да имаш 4 жени. Дали да него въведем и тук? Ский ко яко ще бъде, нали?
Първата година може би ще е яко... ... ... ... ...

pinko
28-10-2009, 23:25
Някъде можеш да имаш 4 жени.

Мчи то аз и сега имам повече от една жена, аре да не уточнявам колко точно, че не се знае кой чете тук:comphits:

А по темата - радардетекторите постепенно се обезсмислят, поне в Европа, ама скоро и тук. Навсякъде се въвежда секторен контрол, при който никакви детектори не вършат работа. В момента, в който се направи магистралата до морето, и тук ще се монтира секторен контрол - и да ви видя тогаз как ще карате чинно със 130 км/ч от София до Бургас.

Пък и новите спийдкамери освен с радар засичат и с ултразвук, а пък още не съм чул детектор на ултразвук - май ще трябва по един прилеп да си возите в колата.:evil:

nhg
29-10-2009, 00:16
Чак сега прочетох темата и не се сдържах да се включа:

Аз нямам радар-детектор, но не съм против - всеки да прави каквото си ще; Пинко го каза най-добре - ще ви трябват прилепи скоро, може би и шапки-невидимки (против камерите).
Има обаче един друг въпрос: ЗАЩО аджеба нарушаваме ограниченията? Някой ги нарушават "щото са малоумни", други бързат за някъде, трети ще се похвалят със бързо придвижване от т.А до т.Б, други "за спорта", други щото возили мноо яка мацка в колата и 'виж ме къв съм рацер'....
Аз винаги си намирам оправдание. А вие?
За мен истината е една: няма да променим света (в случая ЗДП, дърветата край пътя, манталитета на катаджиите и т.н.), просто трябва да се 'наместим' в него; "Човек е социално животно" - както беше казъл един философ; та и 120кг катаджиите са част от него (за съжаление...). Мен лично много повече ме дразнят хора, които ПРЕЧАТ на другите на пътя ( с действия или бездействия; най-опасни са тези, които 'създават предпоставки за ПТП'), а ако ме изпревари мазерати, когато сме сами на пътя все едно съм спрял само мога да си пожелая следващия път аз да съм с другата кола...
Всеки има правото на личен избор!

п.с. Отдавна подозирам, че търтейот е мормон, ма най-после се издаде:thumbup:

ФЕРАРИСТ
29-10-2009, 00:40
Какъвто и контрол да въведат, все ще му измислят цаката, секторния сега навлиза на запад, дорде доде у нас много вода ще изтече.......

SIS
29-10-2009, 08:51
SIS, явно говорим на различни езици и няма смисъл да продължаваме.

С това вече съм съгласен - аз говоря сериозно, ти очевидно се шегуваш. Дискусията предполага наличието на мнения различни от твоето. Ако не можеш да приемеш, че има и други мнения.......

Като не ти харесва - не ползвай детектор,

Много оригинално изказване. Мисля, че и сам съм се сетил за тази опция.

аз го смятам за полезен и го ползвам.

Смяташ го полезен за какво? Да предотврати опасна ситуация на пътя? (Ако ми кажеш да, ще те попитам как ще стане това, след като "нашите полицаи не застават на места с цел превенция, а само киснат по хранилките")
Или е полезен, за да можеш да си караш по "лична преценка" и да се разминеш с акта и глобата (или рушвета)?

Отделен въпрос е, че много по-често са ми помагали колегиални присветвания, отколкото скапания ми Сейвър.

За какво са помагали? Да предотврати опасна ситуация на пътя? (Ако ми кажеш да, ще те попитам как ще стане това, след като "нашите полицаи не застават на места с цел превенция, а само киснат по хранилките")
Или е полезен, за да можеш да си караш по "лична преценка" и да се разминеш с акта и глобата (или рушвета)?

---------- Post added at 06:51 ---------- Previous post was at 06:38 ----------

Да поставим въпроса по друг начин щом мнението е че те ни пречат да дишаме едва ли(гледам че почна да се говори в множествено число, и да се знаменува "философски", но разбирам че е трудно понякога за някой да разграничат с кого и как да общуват), тогава някой може ли да ми обясни каква е ползата от дърветата покрай пътищата?
И защо дървета, а не заострени метални колове, насочени под 45 глрадуса срещу посоката на движение - каква ще е разликата....предполагам няма да пречат на тия дето дърветата и сега не им пречат, явно им е се тая какво ще има отстрани......

След като започнахме с хиперболите.... Аз лично не виждам каква е ползата и от другите участници в движението - трябва ли да ги отстраним и тях? Колкото по-малко участници в движението, толкова по-малък риск. Ако пък съвсем ги премахнем, "войната по пътищата" ще свърши.

А сега сериозно:

Това, че детекторите били разрешени навсякъде по свете ("без Гърция и още 1-2 страни") беше голям довод. След като стана ясно, че е така, но не точно, вече това там как е няма никакво значение. За дърветата също голям довод е как в другите държави нямало дървета покрай пътя, там където имало, слагали мантинели и други подобни откровени лъжи (не исках да го казвам, но си е точно така). Ако покажа снимки от Италия и Великобритания (защото там в момента имам познати), на които ясно се вижда път с дървета до него и без мантинела, пак ли ще се обърне палачинката?

Kuku
29-10-2009, 10:08
Аз предлагам въвеждане в ЗДП на задължителното присветване при наличието на полицаи на пътя - превантивно :idea:
Социлани помощи за крайно нуждаещите се от крушки, присветващи повече от 59 пъти на денонощие.
За ксенонови фарове - данъчни облекчения.... пак превантивно, че да не купуват китайски комплекти!
Следващата крачка към превантивната мярка ще стане, задължителен за регистрацията на автомобил, радар-детектор с GPS и безплатна връзка с "Национална Единна Мобилна Асоциация за Проследяване на Автоматични Радарни Емулатори" - съкратено "НЕМА ПАРЕ", но това вече е в сферата на мечтите... :lol: :lol: :lol:

pr_00f
29-10-2009, 10:37
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/10/28/karash-zverski-vzemat-ti-kolata.79909

Я да видим дали ще стане това.

marian
29-10-2009, 10:40
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/10/28/karash-zverski-vzemat-ti-kolata.79909

Я да видим дали ще стане това.На мен ми допада:clap2:

ogi100
29-10-2009, 10:51
На мен ми допада:clap2:
И на мен ми допада, но нека първо някой грамотен сложи ограниченията! Иначе тази санкция ще е много изкривена... Същото може да се въведе и за хора, които минават на червено, които изпреварват при двойна непрекъсната лента и т.н... Абе изобщо страхотни идеи им идват на властимащите. Никой обаче не говори и не предлага такива готинки и свежи идеи как да се подобри работата на КАТаджиите, щото на всички ни е ясно, че инцидентите ще намалеят ако култовите 20лв спрат да са билет за преминаване пред контролния орган. На някои хора обаче явно не им изнася да работят в тая посока

търтей
29-10-2009, 10:56
Е като ми я вземат кво? Автопарка е с кори за по 2-3к лв повечето - ми ке си купим нова, ебал съм ги. А па ако не е моя как ще я вземат ;)

koolio
29-10-2009, 11:08
SIS,
Да, детекторът ми помага да карам спокойно и според условията, без да се налага да скачам на спирачките при всяка табела за населено място. Защото полицаите обикновено застават на няколко метра от табелата, дето и с 80 да караш, пак не можеш да намалиш до 50 без да скочиш на спирачките с риск някой да те натресе отзад. Щото в Румъния на 100-на метра преди табелата за населено място има знак да намалиш на 70, за да можеш да влезеш в селото с 50. Та така, определено помага това да знаеш къде има хранилка за да можеш да намалиш навреме. Не ми казвай, че не го знаеш това. И не ми казвай, че си си купил две коли със спортен уклон, за да караш само в ограниченията.
Това с конфискацията на колата е поредната простотия - ми ако е служебна колата кво правим?!?

SIS
29-10-2009, 11:46
да се подобри работата на КАТаджиите, щото на всички ни е ясно, че инцидентите ще намалеят ако култовите 20лв спрат да са билет за преминаване пред контролния орган. На някои хора обаче явно не им изнася да работят в тая посока

:th_up:

Да, детекторът ми помага да карам спокойно

Пак питам - спокойно, защото ще избегнеш акта или защото ще си предупреден за опасни пътни условия?

и според условията,

След като не искаш да си признаеш, че ползването на радар детектор помага само на джоба ти, ще попитам с какво наличието на радар променя пътните условия?

без да се налага да скачам на спирачките при всяка табела за населено място.

Честно казано, нямам спомен да ми се е налагало някога да скачам на спирачките преди влизане в населено място. Заради дупки - да, заради бързаци, които карат "според собствената преценка", но заради автобуса отсреща се намъкват между мен и колата пред мен - да, заради животни на пътя -да, но никога заради влизане в населено място. Може би защото табелата за влизане в населено място ми дава достатъчно време за да намаля от 90-100км/ч до 50-60км/ч.

Защото полицаите обикновено застават на няколко метра от табелата, дето и с 80 да караш, пак не можеш да намалиш до 50 без да скочиш на спирачките с риск някой да те натресе отзад.

Такава глупост има ли нужда от коментар? До сега, колкото пъти съм глобяван за превишена скорост, никога вината не е била в полицая - винаги съм бил виновен аз, защото не съм спазил знака за ограничение. Това, че полицая се е скрил няма никаква връзка с нарушението, а само с регистрирането на последното.

Щото в Румъния на 100-на метра преди табелата за населено място има знак да намалиш на 70, за да можеш да влезеш в селото с 50.

Последно ще гледаме ли как е в другите страни, или не? И ако да, в кои страни ще гледаме, защото ако се окаже, че това е само в Румъния, а в другите страни не е така, тогава ..........?

Та така, определено помага това да знаеш къде има хранилка за да можеш да намалиш навреме.

И пак: на какво помага? На финансовото състояние на нарушителя, или на безопасността на участниците в движението?

Не ми казвай, че не го знаеш това.

Признай си най-после, това, което и ти и аз и всички останали знаем - помага ти само и единствено на джоба, а пречи на всички останали учасници в движението.

И не ми казвай, че си си купил две коли със спортен уклон, за да караш само в ограниченията.

ОК - няма! Ще ти кажа, че нито едната от двете не е със спортен уклон - просто са нормални коли. И.....определено не карам само в ограниченията, но пък със сигурност се стремя да го правя и никога не карам със 150 извън магистралата (че даже и на магистрала съм вдигал само няколко пъти такива скорости).

Това с конфискацията на колата е поредната простотия - ми ако е служебна колата кво правим?!?

Да - мерките трябва да са насочени срещу нарушителя, а не МПС-то.

Sm0k
29-10-2009, 12:04
С това вече съм съгласен...

:th_up:....

Добре казано, ама на грешното място. Истината е, че тия постове нищо не променят, така че не се хаби по-добре :) Ей сега ще се окаже, че ти май спориш само заради спора, а пък те спорят с теб, понеже само те знаят как седят нещата в действителност :) .
А по въпроса за Румъния съм убеден, че нищо няма да ти се отговори - пъвро гледахме всички без Гърция. После спряхме да ги гледаме, после пак ги гледахме, после се оказа, че Германия и Англия не ги гледаме, ама гледаме Италия, после се разбрахме, че то няма смисъл да ги гледаме, щото тука е съвсем друго и сега вече гледаме Румъния. Предполагам, че до края на темата ще сме започнали да гледаме как е в Африка, въпреки че ние сме в Европа и държим да сме "У Евросъюза" ;)

Kuku
29-10-2009, 12:09
Ами табелата за начало на населеното място не е ли ПРЕдостатъчна, като превантивна мярка за намаляване на скоростта, та трябва и радар-детектор, че и присветване.... нотариална покана, може би?!
А спазването на ЗДП не е ли предпоставка за спокойно шофиране?

П.П.
Абе, интересно, че и на мен никой не ми отговаря на въпросите..... :?

pr_00f
29-10-2009, 12:20
Кольо,
В България във всички населени места се влиза след поне 90 градусови завои , така че определено нямаш никаква видимост и не може да знаеш че приближаваш населено място та да намалиш предварително.
Ако наслагат такива знаци , ще има вой що са ги наслагали и колко безумно би било....

А ако е служебна колата да я конфискуват , пък работодателя да си съди работника за парите.

Sm0k
29-10-2009, 12:28
П.П.
Абе, интересно, че и на мен никой не ми отговаря на въпросите..... :?

В тоя тип теми винаги има една група въпроси, на които никога не отговарят тия към които са поставени, въпреки че отговора е ясен ;) Сега, че твоите са попаднали в тая група... ми късмет :)

Кольо,
В България във всички населени места се влиза след поне 90 градусови завои , така че определено нямаш никаква видимост и не може да знаеш че приближаваш населено място та да намалиш предварително.
Ако наслагат такива знаци , ще има вой що са ги наслагали и колко безумно би било....

Даже на повечето е след обратни завои и с променлив терен - никва видимост. Абе то като цяло селата са толкова дребни вече, че ти изкачат изненадващо от храстите :) А пък въпрсоното 70, дето сме го видяли в Румъния и сега го искаме и тук, въпреки че не ги гледаме, съм убеден че ако го сложат, ще го обвиним за хранилка. Ще се почне, ми то 70-то, там не е опасно, извън селото е, пък те чакат с радара, искат ми 20 лева...

П.С. Забравих да спомена, че теглото на катаджиите, които чакат на 70-то също ще ни е най-големия проблем ;) Аз мисля да пиша писмо до МВР, да подпишат договор с Визаж и от там да вземат момченца за полицайчета. Ще стане една нежна полиция...

търтей
29-10-2009, 12:35
Лелее,
много хора има тук, които не виждат по-далече от носа си.
Пък уж елитна марка - кура ми янко.

Kuku
29-10-2009, 12:37
Търти, признай баце, че радар-детектора НЕ е по-далеч от носа ни?!

търтей
29-10-2009, 12:44
Проблемът изобщо не е в детекторите.
Проблемът е, че кат не върши работа за 5 пари
Проблемът е, че всички хайки (за вреден дивеч, по известен като шофер) са за да дадат премии на ушавите.
Проблемът е, че полюсмените приличат на лоени топки.
Проблемът е, че са неграмотни и ако не бяха забранили обжалване на актове до 50 лв нямаше да съберат и 5 стотинки.
Проблемът е, че са нагли, надути и нелюбезни и то с мен, който им плаща заплатата.

Да продължавам ли?

Sm0k
29-10-2009, 12:53
...Да продължавам ли?

Дори и да не продължиш, тия не ги отричаме. Поне аз съм съгласен с повечето. Но говорехме за детекторите и скоростта, а скоростта я превишава самия вреден дивеч, лоените топки не са ми в колата и не ми натискат десния крак върху десния педал. Недъзите на системата, не оправдават шофьорите, поне според мен :)

Иначе съм съгласен до голяма степен, ясно е че КАТ са далеч от това, което трябва да са, но това е в повечето институции :) Няма как да е иначе в толкова корумпирана среда, а пък корупцията е двустранен процес - те земат, ама нали не вземат от въздуха. Ние им даваме. Така, че го има и момента, че сами сме си виновни са плачевното им състояние :)

П.С. Ти как очакваш да пращят от грамотност, като народа става масово все по неграмотен. От къде да ги вземат тия грамотни полицаи, като и малкото грамотни или ще се спасят извън пределите на републиката, или ще си намерят нормална работа. Кой точно грамотен очакваш да кисне на пътя и да разчита на рушветите, понеже със заплатата си ще умре от глад , при положение, че грамотните не стигат и за по-добри работни места :)

koolio
29-10-2009, 12:55
Мда, иначе културният в началото спор се превърна в говорилня. Аз лично не помня да съм обиждал някого и да съм твърдял, че спори заради спора.
Първо, ако цитирам някоя мярка, приложена в чужда държава, я цитирам не от чуждопоклонничество, а защото смятам, че е приложима с успех и у нас. Но в крайна сметка всичко зависи от това как ще се прилага един закон. На мен ми е ясно, че и да приложим практиката от Румъния, пак ще се превърне в "хранилка". Защото целта на тая практика със знаците за ограничение преди табелата е да намалиш и в населеното място да влезеш с безопасната скорост. А тук полицаят ще застане между знака и табелата и пак ще има "и кво ще правим сега?". Е от това недоволствам.
Колега СИС, мисля че ти отговорих ясно, след като ограниченията са неадекватни, нормално каращите шофьори се опитват да се борят с тях. Радардетекторът за разлика от рушвета, е законно средство и затова използвам него. А ако не ме спаси - имам сравнително достатъчни познания да се защитя пак със законни средства. Ако забранят детекторите няма да ползвам. Но не смятам, че ще е правилна мярка.
И аз не карам с повече от 150. Даже с повече от 130 рядко карам извън магистрала. Ако трябва, карам и с 60 зад някого докато се появи чиста възможност за изпреварване. Обаче ограничението е 90 и там, където може да се кара със 120. Ето там е проблемът.

Kuku
29-10-2009, 13:40
При ограничение 90 ти можеш да караш напълно безопасно със 120, но някой друг може да кара напълно безопасно и със 160, а пък този който кара с 60 зад вас може да се пребие като куче, поради ред причини :idea:
Колко трябва да бъде ограничението на този участък според теб - 60, 90, 120, 160?

Fear
29-10-2009, 14:15
Колко трябва да бъде ограничението на този участък според теб - 60, 90, 120, 160?
Зарежи, ясно е, че всеки може сам да си прецени, с колко да кара. :roll:
Aз викам, да се направи класация според колите - колкото ти е по-мощна колата, толкова по-бързо имаш право да караш. Чиста работа. :grandpa:

То и без това като гледам каква е ситуацията по пътищата, именно на това се градят преценките на шофьорите.

SIS
29-10-2009, 15:30
Търтей, абсолютно съм съгласен с теб. Дори в една тема за лошите дървета се опитах да прокарам такава теория, но бях заклеймен като дървен философ, та ако продължаваш с тия изказвания, може да се присъединиш към групата :). А иначе темата е за радар детекторите и за това си говорим само за тях (и тук там за дърветата, ама то без тях не може).

Koolio, след като ти самия сега толкова настървено оплюваш ограниченията, какво ли ще стане ако ти сложат преди всяко населено място по още едно?! Въобще цялата история с трудното намаляване в населено място си звучи несериозно, но.... ти си знаеш. Не виждам какво толкова сложно има в моя въпрос, за да го увърташ толкова много. Ще опитам да го направя още по-лесно за конкретен отговор:С какво радар дектора и/или присветкането с фарове ти помага при управлението на МПС?
а) избегнеш акта
б) ще си предупреден за опасни пътни условия

Очаквам като отговор само "а" или " б" - няма нужда от пояснения.

А ако не ме спаси - имам сравнително достатъчни познания да се защитя пак със законни средства

Да те спаси от какво? От заслуженото наказание, което малко или много трябва да ти е за урок и да те накара следващия път да се замислиш? И след това ще трябва да обсъждаме и изсичането на дърветата, защото ако няма "хранилка", няма да намалиш и ще се налага липсата на дървета да те спасява.

Водач на МПС, който при ограничение 90 систематично кара със 120 е всичко останало, но е и нормално каращ борец за правда и свобода. И въобще, кое те кара да смяташ, че твоята преценка за максималната скорост е по-добра от тази на хората, които са определили, че за града ограничението е 50км/ч, за междуселищните пътища 90км/ч и т.н? Всъщност като човек с юридическо образование (ако не се лъжа), можеш ли да обясниш къде е мястото на личната преценка, когато има строго дефиниран закон? Ще си позволя да те цитирам - "аз си знам, но искам да чуя твоето мнение" (пък и първата ми мисъл е за едни части от към гърба, които не са за изтипосване по форумите).

pr_00f
29-10-2009, 15:44
И пак ще ви ги пусна тези данни.
Специално за шофьорите каращи изцяло на "собствена преценка за безопасна скорост"
Единственото което може да се коментира е Време за реакция.

Всичко друго е ПРОСТА ФИЗИКА.
Или просто казано при добри пътни условия и нормално време за реакция ти трябват поне едно 55- 60 метра за да спреш ако се движиш с 90 км , ако приемем че спираш от 90-0 за около 40 метра -повечето съвременни коли се справят със задачата.
А на мокро със 120 направо го умножете х2 това разстояние.

Време за реакция
Водачът зад волана реагира със закъснение на възникващите опасности:
когато ги очаква - за 0,4 сек.
когато не ги очаква - за над 1 сек.
когато е ядосан, разсеян,
уморен и др. - за над 2 сек.

При време за реакция 1 сек., още преди да започне спирането, автомобилът е изминал:
14 м. при скорост от 50 км/ч
25 м. при скорост от 90 км/ч
36 м. при скорост от 130 км/ч

Последствия
Силата на удара в неподвижно препятствие е равнозначна на удар в земята при свободно падане от височина:
10 метра - при скорост от 50 км/ч
22 метра - при скорост от 75 км/ч
40 метра - при скорост от 100 км/ч

Когато автомобил удари пешеходец, вероятността от смъртоносен изход, в зависимост от скоростта, е:
при 30 км/ч - опасността от смъртоносно нараняване е нищожна
при 50 км/ч - загиват 50% от блъснатите пешеходци
при 70 км/ч - загиват 100% от блъснатите пешеходци

Всъщност карайте си както си искате и с колкото прецените че е безопасно , разчитайте си на радар детекторите и колегите с присвятване да ви спасят от простите куки , а пък Ферариста ще продължава да си актуализира прилежно и чинно статистиката.
Аз на извънградско гледам да си намеря някой тир - (щит за самоубийци) който си поддържа 90-95 и си карам на 20 метра зад него.
Изобщо тировете са хубаво нещо.

Fear
29-10-2009, 15:53
Аз на извънградско гледам да си намеря някой тир - (щит за самоубийци) който си поддържа 90-95 и си карам на 20 метра зад него.
Само с това не съм съгласен от целия ти пост. :)
Точно около ТИР-овете е най-голяма вероятността да ти се случи нещо неприятно, защото всеки "безсмъртен", ако му остане време за реакция, разбира се, ще се предпочете да се натресе в теб, вместо в ТИР-а. ;)

pr_00f
29-10-2009, 15:58
То "като отиде коня у ряката" едва ли имаш избор къде ще се удариш.
При всички положения ТИР-а те пази от кретени изпреварващи без видимост на завои и от всякакви идиоти каращи в насрещното.
За съжаление и те не са гаранция че ще оцелееш , но това е живота.

koolio
29-10-2009, 17:35
Koolio, след като ти самия сега толкова настървено оплюваш ограниченията, какво ли ще стане ако ти сложат преди всяко населено място по още едно?! Въобще цялата история с трудното намаляване в населено място си звучи несериозно, но.... ти си знаеш. Не виждам какво толкова сложно има в моя въпрос, за да го увърташ толкова много. Ще опитам да го направя още по-лесно за конкретен отговор:С какво радар дектора и/или присветкането с фарове ти помага при управлението на МПС?
а) избегнеш акта
б) ще си предупреден за опасни пътни условия

Очаквам като отговор само "а" или " б" - няма нужда от пояснения.

Да те спаси от какво? От заслуженото наказание, което малко или много трябва да ти е за урок и да те накара следващия път да се замислиш? И след това ще трябва да обсъждаме и изсичането на дърветата, защото ако няма "хранилка", няма да намалиш и ще се налага липсата на дървета да те спасява.

Водач на МПС, който при ограничение 90 систематично кара със 120 е всичко останало, но е и нормално каращ борец за правда и свобода. И въобще, кое те кара да смяташ, че твоята преценка за максималната скорост е по-добра от тази на хората, които са определили, че за града ограничението е 50км/ч, за междуселищните пътища 90км/ч и т.н? Всъщност като човек с юридическо образование (ако не се лъжа), можеш ли да обясниш къде е мястото на личната преценка, когато има строго дефиниран закон? Ще си позволя да те цитирам - "аз си знам, но искам да чуя твоето мнение" (пък и първата ми мисъл е за едни части от към гърба, които не са за изтипосване по форумите).
Първо, не оплювам ограниченията, а БЕЗСМИСЛЕНИТЕ ограничения. Мисля, че поясних по-рано за какво служи ограничението 70 или 80 преди табелата.
От отговорите, които си дал, избирам и двата. Не, не държа да плащам актове.
Мястото на личната ми преценка е в Семейния кодекс и Закона за лицата и семейството - според тия закони съм пълнолетен гражданин и мога да си нося отговорност за постъпките съответно да си нося наказанията. А Законът за движение по пътищата ми дава право да ползвам радардетектор. Мисля, че вече написах, че ако законът ми забрани, няма да го ползвам. Аз въщност толкоз го и ползвам, но това е друга тема.
Колкото до хората, които са преценили - някои хора са преценили и че наказанието за педофили трябва да бъде максимум 5 години.
И можеш ли да ми посочиш къде съм твърдял. че съм "борец за правда и свобода". Най-малкото ми е неудобно да позлвам думи, които са изречени от и за едни хора, дето ние тук не можем и на малкия пръст да им стъпим. Аз съм просто един гражданин и шофьор, който работи, плаща си данъците и иска държавата да му осигури адекватни условия да шофира безопасно и да не му създава безсмислени пречки.
А сега от мен един въпрос - ТИ не караш ли със 120 по главни пътища?

ФЕРАРИСТ
29-10-2009, 17:42
а пък Ферариста ще продължава да си актуализира прилежно и чинно статистиката.
Тя моята касае друг ресор, и няма общо с културата на водачите.......
Иначе вадя извода че си търпелив и спокоен човек, аз като се бодна зад тир и получавам сърцепляс, избиват ми пъпки, пот, пламък, и прочее.......:big_whoops:

pr_00f
29-10-2009, 17:48
Баце,
Ако народа кара по първокласните пътища с предвидените от закона 90км/ч а не със 120+ броят на загиналите при катастрофи в дървета ще намалее поне на половина.
Както и да е , живи и здрави - с приказки тук едва ли ще променим много , но и 1-2 ма колиги да се замислят само , пак е добре.

DerMeister
29-10-2009, 17:50
Ако народът кара по първокласни пътища .... броят на загиналите при катастрофи ... ще намалее поне на половина.
Леко преработено и много вярно според мен.

pr_00f
29-10-2009, 17:53
Е добре де , ще приема леката промяна.

Ама след като всички знаем че пътищата в България са най- лошите в Европа, защо народа кара бетер от Шумахер ?
Тъп въпрос.

DerMeister
29-10-2009, 17:55

Ама след като всички знаем че пътищата в България са най- лишите в Европа, защо народа кара бетер от Шумахер ?
Тъп въпрос.

Е как що, ти не знаеш ли, че българина е по-по-най у всичко и на него никой нищо не мое му каже. Той разбира от всичко, баце, страшен ебач, карач, тичач, умник и тарикат е, баце, и е ся че ти кажем как става, тва, баце, е ся че вииш, аз го знам.

SIS
29-10-2009, 18:05
Къде е семейния кодекс, къде шофирането? Ние не говорехме ли за движение по пътищата? Ако визираш това, че имаш правото да нарушиш закона, ако след това си платиш, то тогава определено ползването на радар детектор си е опит да нарушиш, ама да не платиш.
След като с половин уста, си каза, че зора е за актовете, до които води НЕнормалното каране, остава да поясниш като как точно си избра отговор б), имайки предвид собствените ти думи, че нашите полицаи не застават на места, на които да предотвратят ситуации разни.

Цялата дискусия не беше ли точно дали трябва да се забраняват от закона радар детекторите?! Защото май новата ти теза заприличва, че не трябва, защото са разрешени :help:! В началото казах, че нямам изградено мнение, но явно в спора се ражда истината и вече определено смятам, че радар детекторите трябва да се забранят. Явно голяма част от "рацерите" само, когато им се бръкне в джоба, ще се кротнат.

след като ограниченията са неадекватни, нормално каращите шофьори се опитват да се борят с тях

На мен това ми прилича точно на борци за свобода (на движението) и правда. Всяка прилика с вече съществуващи изрази е съвпадение.

Аз съм просто един гражданин и шофьор, който работи, плаща си данъците и иска държавата да му осигури адекватни условия да шофира безопасно и да не му създава безсмислени пречки.

:th_up:

И аз така. И такива, които карат както намерят за добре ги намирам за особено голяма пречка. Всяко действие от страна на държавата, което ще доведе до намаляването им, бих го привествал (в това число и забраната на радар детекторите).

А сега от мен един въпрос - ТИ не караш ли със 120 по главни пътища?

В случй, че не станало ясно вече, отговора е: не!

П.П. За да ти спестя няколко въпроса, ето и отговорите им:
магистрала - 100-140км/ч
междуселищен път - 40-100км/ч (40 заради дупките)
населено място - 40-60км/ч

И.....не на Цариградско, България и т.н не карам със 100-150; и......да, особено в София да вдигаш високи скорости не значи, да стигнеш по-бързо. Всъщност, последното май важи за всяко едно пътуване

koolio
29-10-2009, 18:49
Колега, последните изводи мисля, че ни доближават към нормален разговор. Само не разбирам с каква цел въртиш и сучеш за какво ми трябвал детекторът. Ще резюмирам: В страните с нормално движение полицията варди действително опасните участъци, детекторът предупреждава за наличието на полиция, следователно опасен участък, намаляваш и преминаваш безопасно.
Тук детекторът ми е полезен за да избягвам хранилките, т.е. безсмислените ограничения, поставени за да могат полицаите най-лесно да напишат необходимите им за отчитане актове и да съберат рушветите. Затова детекторът ме пази от тях. Конкретно моят фалирал Сейвър колко ме пази е отделен въпрос, но засега не ми е приоритет да си купувам друг.
Да смятам, че има доста участъци по главните пътища, за които 120 и малко отгоре е безопасна скорост при сухо време и добра видимост, без да правиш рискови изпреварвания, за да ги поддържаш. Разбира се, при изправна кола и хубави гуми. Сигурен съм, че поне 2/3 от шофьорите са на това мнение.
Та затова мисля, че детекторите са от полза и ще е погрешно да ги забранят. И друго - на полиция, която си върши съвестно работата, детекторите въобще не и пречат. с това мисля, че ще се съгласиш.

SIS
29-10-2009, 21:32
Ами............аз смятам, че през цялото време водя нормален разговор. А последните изводи са си същите като предишните, че дори вече съм убеден, че трябва да се забранят радар детекторите. А въртя, защото наистина не смятам, че някой даже може да си помисли, че радар детектора помага за нещо друго освен да нарушаваш закона безнаказано.

В страните с нормално движение полицията варди действително опасните участъци

1. Това вече казах, че не е така - наистина там вършат и работа (за разлика от нашите), но си те "отстрелват" на правия участък и разбираш чак като получиш честитката.
2. Опасните участъци навсякъде, освен при спешни и тежки случаи се "охраняват" от знаци, а не от полицаи. В противен случай радар детекторите не само няма да са забранени, но ще са и задължителни.

детекторът предупреждава за наличието на полиция, следователно опасен участък, намаляваш и преминаваш безопасно

1. Детекторът предупреждава за наличието на радар, а не на полиция
2. Представям си един съвестен служител, вместо да подпомага, движението в опасния участък, да се е нагъзил с радар в ръка :) .
3. То тая картинка даже и в България трудно ще се види.

Това, че ти служи за да избегнеш глобите вече го приемам :handshake:.

Отново, когато закона казва, че можеш да караш с 90 (и тук няма глупави ограничения), това, което ти, аз или някой друг смята, наистина няма значение. Ти поне си човек на закона и би трябвало да ги знаеш тези неща.

От самият факт, че твоя единствен смислен довод в полза на радар детекторите е ползата им при безнаказано нарушаване на закона, следва, че те трябва да бъдат забранени. Тъй като все още сме назад с технологиите, радарите са единствения начин да се възпитат водачите да спазват ограниченията.

Kostadin`
29-10-2009, 21:39
.

Jivko7777
29-10-2009, 21:42
Баце,
Ако народа кара по първокласните пътища с предвидените от закона 90км/ч а не със 120+ броят на загиналите при катастрофи в дървета ще намалее поне на половина.

Да това определено си е така!!! Но какво да се прави едвали в България ще стане това някога...

Kuku
29-10-2009, 22:01
Колега SIS не мога аджеба да разбера теб какво те грее дали някои нарушава закона безнаказано или не,щом закона го позволява?Е?!
Утре като те изтересе челно, защото се е засвяткал като луд, защото радар-детектора не му пищи, защото няма полицаи пред него - аз мога да попитам, теб какво те грее, дали някой нарушава закона?! :?

Sm0k
29-10-2009, 22:11
Е?!
Утре като те изтересе челно, защото се е засвяткал като луд, защото радар-детектора не му пищи, защото няма полицаи пред него - аз мога да попитам, теб какво те грее, дали някой нарушава закона?! :?

А... май не е много състрадателно от твоя страна да задаваш такива въпроси на хора, които току-що са преживяли тежка катастрофа... ако са я преживели ;)

Всеки път си обещавам да не се изказвам повече по въпроса за законите, ама все не мога да се стърпя :) Извинявам на всички, на които съм досадил вече, за поредното ми включване по въпроса :). С риск поста ми е да е тотален спам, ще направя едно предложение понеже гледам, че май има много които ще го приемат.
И така, предлагам новия химн на Република България да бъде "И ловец съм и рибар съм, на закона...". Да правилно се сещате, следва едно неприлично предложение към родителското тяло на закона ;) Може да пуснем нова тема и анкета по въпроса :)

Kuku
29-10-2009, 22:17
Въпросите са за да не им се отговаря :shock: :?

SIS
29-10-2009, 22:21
Въпрос:

Колега SIS не мога аджеба да разбера теб какво те грее дали някои нарушава закона безнаказано или не,щом закона го позволява?

Kuku ти е отговорил супер, но и самия Koolio се е справил много добре в тази насока:

Аз съм просто един гражданин и шофьор, който работи, плаща си данъците и иска държавата да му осигури адекватни условия да шофира безопасно и да не му създава безсмислени пречки.

И аз така. И такива, които карат както намерят за добре ги намирам за особено голяма пречка. Всяко действие от страна на държавата, което ще доведе до намаляването им, бих го привествал (в това число и забраната на радар детекторите).

koolio
29-10-2009, 23:15
Колеги, мисля, че темата зацикли и вече започна да произвежда само отрицателни емоции. Моето мнение е, че някои нарушения на закона не създават опасност за останалите участници в движението и съм го защитил с достатъчно аргументи. Както и необходимостта от това да знаеш, че си следен от радар. Дори да приемем тезата на СИС и другите около него, не можете да отречете едно - детекторите те карат ПОНЕ ЗА МАЛКО да спазваш ограниченията, дори малоумните.
Предлагам, понеже не се виждат повече смислени аргументи в спора, темата да бъде заключена след няколко часа.
П.С. Същия спор съм го водил и с най-близките си хора, едни подкрепят моето мнение, други не, но с никого не съм си развалил отношенията по тоя повод. Надявам се това да важи и за участниците във форума, включително за най-яростните ми противници в спора.

SIS
29-10-2009, 23:37
Спора не е на лична основа, за да се намесват личните взаимоотношения!

Дори да приемем тезата на СИС и другите около него, не можете да отречете едно - детекторите те карат ПОНЕ ЗА МАЛКО да спазваш ограниченията, дори малоумните.

Не може да се отрече едно - детекторите те карат САМО ЗА МАЛКО да спазваш ограниченията, дори малоумните. По-важното, обаче, е че те карат (ти позволяват) почти постоянно да НЕ спазваш ограниченията, дори и наистина основателините.

Kuku
29-10-2009, 23:53
Коолио, нищо лично няма тук - това е форум и всеки изказва мнението си!
Лошото на радар-детектора е, че има моменти, когато не те кара да правиш нищо, т.е. безполезен е и тогава намираме другаде оправдание за откровеното нарушаване на закона :idea:

koolio
30-10-2009, 00:11
Ясно ми е това, че личните отношения са нещо отделно, просто исках да го уточня, понеже има и хора, дето не го разбират това.
Колкото до темата - мисля, че всеки си изказа и защити мнението, така че ако не чуем интересни аргументи в скоро време, нека да бъде заключена.

Sm0k
30-10-2009, 02:17
П.С. Същия спор съм го водил и с най-близките си хора, едни подкрепят моето мнение, други не, но с никого не съм си развалил отношенията по тоя повод. Надявам се това да важи и за участниците във форума, включително за най-яростните ми противници в спора.

Абе аз се надявам, че никой не си мисли, че тия неща ги говорим, за да се скараме (макар и да не се познаваме лично) :) Видно е, че наистина се поизчерпихме и подкарахме личния момент, а аз си признавам, че бях от дейните участници в спора (за сефте ;) ) и по стечение на обстоятелствата, попадам и в групата на най-яростните ти противници :) По тая причина, се извинявам, ако някого съм засегнал персонално (това не е само към коолио) в хода на спора, но наистина не ми е била такава идеята. Каквото съм казал, съм го казал защото това ми е принципното мнение по темата - личен момент няма :)

Коки
30-10-2009, 12:26
Баце,

Ако народа кара по всички пътища с хубави гуми и изправни автомобили ще се получи същия ефект.

Коки
30-10-2009, 12:55
...Това прави ли ме "състезател", "малоумник", "убиец" и т.н. ?

"Джигит" :)

Коки
30-10-2009, 13:18
...В края на краищата си мисля, че въпроса е принципен - който нарушава системно, нарушава всичко, щото не го кефят правилата. Който иска да внимава, ще внимава със всички правила...

Точно тука си в много голяма грешка. На мига мога да ти покажа куп шофери, които карат с 20 и се смятат за светци, но всъщото време се държат безобразно и без какпка желание да се поправят. Те карат с 20 в средата между 2-те ленти, те карат по диагонал и ти навлизат в лентата, те смятат, че мигачът им дава предимство и затова те засичат на всяка крачка, те набиват спирачки когато са с предимство, за да пуснат този който е без предимство, с което постигат 2 неща - душевен оргазъм, че са постъпили "етично" и 2-ри душевен оргазъм, че са "дали урок на джигита" зад тях, който просто си кара, знаейки, че е с предимство и съответно скача на спирачките заради "етичния жест" на нашия "светец". Гарантирам ти, че точно тези не карат с превишена скорост. Също така ти гарантирам, че голяма част от "джигитите", които карат със 150-160 на извънградско, в града се държат много по-адекватно, прилично и в крайна сметка спазвайки другите правила.

Ама няма и такова голямо значение да правим разрез на нарушителите. И без това дисциплината е плачевна, така че няма нужда от толкова задълбочен анализ, дали наруштелите на скоростта и минаващите на червено са различни или едни и същи :)...

Да бе, няма никакво значение дали хората измират от свински грип или от чума. И без това всички рано или късно стигат до Орландовци. Това е несериозно. Хаосът е пълен точно защото никой не прави задълбочен анализ и точно затова всички поправки в ЗДП са просто "кръпки", но още по-тъпото е, че непрекъснато кърпят на едни и същи места, вместо да се опитат да оправят цялата дрипа.

MrX
30-10-2009, 13:36
Пожелавам на всички противници на законите и правилата на скапаната ни държава, да емигрират в рая( всяка друга държава според изказванията им) и продължат да не спазват правилата и законите, които и там са същите(да не мислите, че сме открили топлата вода) и тогава да изявят мнение!Използването на анти радар, радар детектор, цд на предния джам и т.н. е престъпление, а хората употребяващи ги са престъпници!

ФЕРАРИСТ
30-10-2009, 13:48
Точно тука си в много голяма грешка. На мига мога да ти покажа куп шофери, които карат с 20 и се смятат за светци, но всъщото време се държат безобразно и без какпка желание да се поправят. Те карат с 20 в средата между 2-те ленти, те карат по диагонал и ти навлизат в лентата, те смятат, че мигачът им дава предимство и затова те засичат на всяка крачка, те набиват спирачки когато са с предимство, за да пуснат този който е без предимство, с което постигат 2 неща - душевен оргазъм, че са постъпили "етично" и 2-ри душевен оргазъм, че са "дали урок на джигита" зад тях, който просто си кара, знаейки, че е с предимство и съответно скача на спирачките заради "етичния жест" на нашия "светец". Гарантирам ти, че точно тези не карат с превишена скорост. Също така ти гарантирам, че голяма част от "джигитите", които карат със 150-160 на извънградско, в града се държат много по-адекватно, прилично и в крайна сметка спазвайки другите правила.

Подкрепям.....

koolio
30-10-2009, 13:48
Използването на анти радар, радар детектор, цд на предния джам и т.н. е престъпление, а хората употребяващи ги са престъпници!

Айде бе! Я ми го покажи в Наказателния кодекс? Щото според българските закони престъпление е само това, което е обявено за такова в НК.

MrX
30-10-2009, 13:52
Айде бе! Я ми го покажи в Наказателния кодекс? Щото според българските закони престъпление е само това, което е обявено за такова в НК.

Ок, поправям се веднага, не е престъпление, а е предпоставка за предумишлено убийство!

koolio
30-10-2009, 14:02
Ок, поправям се веднага, не е престъпление, а е предпоставка за предумишлено убийство!
Айде поправи се пак за предумишленото.

---------- Post added at 12:02 ---------- Previous post was at 12:00 ----------

Иначе Коки с малко думи описа това, което аз изразих с доста пространни обяснения.

Furious 155
30-10-2009, 14:02
това е и така и не е! Същото е като да имаш лично оръжие - едни го носят за ако се наложи, други го носят за да го ползват и то редовно! Същото е с детектора. При едни е просто носител на информация, при други е средство за постоянно БЕЗНАКАЗАНО движение извън рамките на закона!

Коки
30-10-2009, 14:38

Приятелю, не се пали толкова ;) Познаваш ни и тримата адаши и знаеш, че никой от нас не говори за безогледно погазване на закона и правилата в него. Дискутираме факта, че има още много какво да се желае от този закон и твърдим, че и с 5 км/ч. пак може да станеш убиец! Говорим за това, че скоростта далеч не е единственият фактор за смъртните случаи. Например: кара няккой на двулентов път със 120, изскача куче и той скача на спирачките, върти волана и в крайна сметка уцелва крайпътно дърво и се пребива. Коя е причината за трагедията - единодушно всички казват: скоростта разбира се. Е, да, ама аз не бих прибързвал със заключенията. Дали пък причината не е в гумите с ДОТ 99 и грайфер 1.6 мм? Или пък в решение от типа "тези накладки ще изкарат още"? Или пък "задните амортисьори са изтекли, ама мога и така да си карам"? И така нататък, да не изброявам всички възможни технически неизправности. И какво се получава - никой не се задълбочава, щото е най-лесно да каже: "скоростта е виновна" и затова законът и властта принуждават всички водачи на изправни автомобили с хубави гуми да спазват идиотски ограничения и да търпят сериозни наказания, защото няма кой да принуди олигофренът да си държи колата изправна и да кара с хубави гуми.

Old Fox
30-10-2009, 15:24
И въпросния хипотетичен субект като му е на такъв хал колата що кара със 120?

Sm0k
30-10-2009, 17:59
Точно тука си в много голяма грешка. На мига мога да ти покажа куп шофери, които карат с 20 и се смятат за светци, но всъщото време се държат безобразно и без какпка желание да се поправят...
Всъщност да :) Признавам, че е възможно да греша за това, щото като се замисля познавам доста хора дето извън града си позволяват по-висока скорост, но в града не се държат скандално и карат в общи линии дисциплинирано. Но не можеш да отречеш, че има и достатъчно такива дето и покрай ограничението за скорост и покрай стопа прелитат еднакво нее*ателно :) Те са си винаги по лична преценка и за скоростта, и за престрояването, и за предимствата, и просто за тях не важат никакви правила, щото са си над тия неща по принцип :) Признавам обаче, че и тая порода, която описа се среща по пътищата :)

Да бе, няма никакво значение дали хората измират от свински грип или от чума. И без това всички рано или късно стигат до Орландовци. Това е несериозно. Хаосът е пълен точно защото никой не прави задълбочен анализ и точно затова всички поправки в ЗДП са просто "кръпки", но още по-тъпото е, че непрекъснато кърпят на едни и същи места, вместо да се опитат да оправят цялата дрипа.
ОК, и за това си прав до голяма степен. Все пак оставам на мнение, че за всички основни правила има достатъчно нарушители. Има и превишаващи скоростта, има и минаващи на червено, има отнемащи предимство, абе от всичките групи ги има бол. За мен основния проблем си остава ниската степен на контрол като цяло, но признавам, че един по-сериозен анализ на ситуацията няма да е излишен. Ако има кой да го направи както трябва де :)

Коки
30-10-2009, 19:01
И въпросния хипотетичен субект като му е на такъв хал колата що кара със 120?

Това питам и аз. Ето някои от отговорите:

- Защото катаджиите изобщо не обръщат внимание на такива "подробности" - те са заети да дебнат "джигитите".

- Защото същият ЗДП, който според някои тук е страшно хубав позволява да караш с грайфер 1.6 мм!

- Защото пак този "хубав" ЗДП досега не е успял да направи ГТП нещо повече от отбиване на номера.

- Защото същият ЗДП изобщо не урежда организацията на движението, а просто вменява на 3-ма министри да напишат някаква наредба, прехвърляйки си топката на принципа на колективната безотговорност, което води до идиотските ограничения, до хаоса със светофарите, които могат да задръстят и път с 2 6-лентови платна, до липсата на ленти за ускоряване, улесняващи включването и т.н.

Да се върнем на тоя тип от примера: той дори и с 90 да кара, пак е опасен за себе си и за околните. И сега питам: защо всички са се вперили в това дали някой надвишава позволената скорост или не и защо който признае, че надвишава ограниченията веднага бива обявяван за потенциален убиец, а тоя с галошите и неизправната кола - не? Защо ако караш с 20-30 над ограничението си "престъпник", а ако с 20 изскочиш от пряката пред някого - не си?

ФЕРАРИСТ
30-10-2009, 19:21
- Защото катаджиите изобщо не обръщат внимание на такива "подробности" - те са заети да дебнат "джигитите".
- Защото същият ЗДП, който според някои тук е страшно хубав позволява да караш с грайфер 1.6 мм!
- Защото пак този "хубав" ЗДП досега не е успял да направи ГТП нещо повече от отбиване на номера.
- Защото същият ЗДП изобщо не урежда организацията на движението, а просто вменява на 3-ма министри да напишат някаква наредба,
Убу де пич, фани земи малко спри да пишеш по темата, че досега пишеш все неща дето с удоволствие бих ги изтъкнал, и стана вече цял ден не мога да се включа по темата.....:punk::punk::punk::rockon:

Иначе проблема с ГТП може много лесно да се реши - отиваш на ГТП, плащаш предварително 30 кинта за прегледа, и ако не ти бачка нещо, късат те, и парите ти горят, освен ако не ти го оправят на момент в сервиза(щото то се ходи в сервиз на преглед, не в Илиенци), ако идеш при друг, пак цакаш 30 кинта, и пак могат да те скъсат - докато е както сега, няма да има оправия - ако проверяващия има сметка да те скъса, ела да видиш какво става.....ама няма да го бъде, щото така половин БГ ще тръгне да кара без тех преглед.......

Коки
30-10-2009, 19:41
...За мен основния проблем си остава ниската степен на контрол като цяло, но признавам, че един по-сериозен анализ на ситуацията няма да е излишен. Ако има кой да го направи както трябва де :)

Ами да, това е основния проблем. Според мен, както споменах по-горе ЗДП не е достатъчно взискателен към институциите, чието задължение е да създадатМ

- нормална организация на движението (адекватни знаци, светофари, пътни възли и т.н.);

- работеща система за реален контрол над техническото състояние на автомобилите;

- работеща система за контрол над водачите, която да не се изчерпва само с мерене на скоростта с радар, а да се контролират всички други опасни нарушения (абе не може някакъв идиот да излиза от пряка на бул. България, където позволеното е 70, и да пресече и трите ленти, заставайки напречно на булеварда, защото след 2 км ще прави ляв завой! Това го виждам всеки ден!)

Това последното обаче е свързано с другата слабост на ЗДП - поставяне на приоритети. Как е възможно например това:

"Наказва се с глоба 20 лв. водач, който:

1. неправилно престоява или е паркирал неправилно;

2. нарушава правилата за разположение на пътно превозно средство върху платното за движение;

3. не спира на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", неправилно се включва в движението, неправилно се престроява, неправилно изпреварва или не спазва предимството на друг участник в движението;" (чл.183, ал.2 от ЗДП)

Заради масовото "спазване" на точки 1 и 2, София се е превърнала в едно голямо Задръстване. Как е възможно на бул. Черни връх единствената лента за движение да е пълна с паркирани коли 24 часа от денонощието? На всичкото отгоре дори тези кирливи 20 лв няма кой да отиде да им ги вземе! В резултат остава да караш по трамвайната линия и съответно нарушаваш закона. Ако може някой да ми каже как да него наруша - ще почерпя. Ако минеш по трамвайната линия, на места си в нарушение. Ако спреш и ти зад последния паркирал - пак си в нарушение. Ако направиш обратен завой - пак си в нарушение, освен това в обратната посока картината е същата. Е как ще проработи тоя закон?

А по т.3 20 лева си е жива подигравка. Това са част от най-опасните нарушения. Примерно, на извънградско някой не спира на СТОП и пресича път, по който е позволено колите да се движат с 90. Сеща ли се някой какви са последиците от челен удар с 90? А тоя, дето не е спрял на СТОПа има много голяма вероятност да не успеят да го глобят след удар с 90 във вратите. Аналогични са последиците в останалите случаи. Ако караш с 80 по Цариградско шосе и някой "примерен", който кара с 40 реши да се престрои на Плиска, щото щял да завива на Горублянско ханче, какво става? Отиваш с 80 в мантинелата или го отнасяш или и двете. Тоя не е ли потенциален убиец? Ако да, с 20 лв ли ще се размине? Да не говорим, че актове за такова нарушение се пишат само след като е станало ПТП, след дъжд - качулка.

---------- Post added at 19:41 ---------- Previous post was at 19:33 ----------

Убу де пич, фани земи малко спри да пишеш по темата, че досега пишеш все неща дето с удоволствие бих ги изтъкнал, и стана вече цял ден не мога да се включа по темата.....:punk::punk::punk::rockon:....

Готово, адаш - отивам да си сипя едно и да обърна внимание и на жената ;)

Иначе проблема с ГТП може много лесно да се реши - отиваш на ГТП, плащаш предварително 30 кинта за прегледа, и ако не ти бачка нещо, късат те, и парите ти горят, освен ако не ти го оправят на момент в сервиза....

Е да, ама те нищо не проверяват, само ти мерят спирачките. Никой не ти гледа гумите, окачването и т.н.

ФЕРАРИСТ
30-10-2009, 19:46
Е да, ама те нищо не проверяват, само ти мерят спирачките. Никой не ти гледа гумите, окачването и т.н.
Еми точно - като го направят по този начин както казах, като видят че нямаш гуми, ти казват дасвиданя, и гориш 30 кинта, и щеш не щеш ще си изряден......аз не вярвах че в Англия може да ти откажат МОТ-а(тамошния ГТП) щото не ти бачка едната пръскалка на чистачките, ама си е истина......

SIS
30-10-2009, 20:04
Право думаш Коки, ама е яко :offtopic:. Та в тая тема сме се хванали за скоростта, защото радар детектора няма как да се свърже с предимство, стоп, светофар и други такива неща. Тя и темата нямаше да е толкова страници, ако не се опитваха да изкарат ползата от радар детекторите от световно значение, а ние всички си знаем, че полза има и то голяма, ама си е чисто частна далавера. Иначе с нещата, които си изредил съм съгласен тотално (може и да има нещо, с което не съм съгласен и съм го пропуснал, ама......здраве да е :) ). В една тема за едни лоши дървета споменах нещо и за корупцията, и за дупките, и за маркировката, и за слабия контрол, ама не се приеха добре и като на пружинки се повтаряше "дървета, дървета". Та...май нема нужда да се хабиш - пийни една ракийка, отсечи едно дръвче, сложи си неква пищялка(радар детектор) в колата, карай си по собствена преценка (той закона и без т'ва е само за балъците) и чакай да се оправим. Междувременно, може да нахраниш КАТ, НАТО, ФИФА, УЕФА и де що се сетиш, за строгите санкции при 70км/ч над ограничението и после може заедно да поцъкаме и да попръжаме как може някой с 200 да отнесе автобусна спирка насред града.

Sm0k
30-10-2009, 20:09
И сега питам: защо всички са се вперили в това дали някой надвишава позволената скорост или не и защо който признае, че надвишава ограниченията веднага бива обявяван за потенциален убиец, а тоя с галошите и неизправната кола - не? Защо ако караш с 20-30 над ограничението си "престъпник", а ако с 20 изскочиш от пряката пред някого - не си?

Защото темата беше за радар-детекторите и просто за другите неща не е ставало дума :). Иначе тия дето ги споменваш - каращите с галоши, без накладки и с окачване, което скоро ще се саморазглоби са си потенциални убийци, това вярвам, че никой не го отрича :) За изкачащите от преките изневиделица също е ясно, че могат да те очистят на място. Така че никой не е казал, че тия хора са безопасни, пък само бързаците са опасни :)

koolio
30-10-2009, 20:54
Абе ГТП - какво ГТП, аз в цяла София не намерих място, където да ми правят ИСТИНСКИ преглед, включително шок-тест на амортисьорите. Трябваше в Плевен да ида и да се помоля да ми прегледат наистина всичко ли е наред по колата. Докъде се стигна - да трябва с връзки да ти правят истински преглед!!! Та именно след като на прегледа се установи, че нямам никакви ядове със спирачки, ходова част и т.н. си позволих да карам със 120-140 на междуградски път.
П.С. Смок, с Коки казваме горе-долу едни и същи неща, той явно е по-дипломатичен от мен. Щото гледам, че с него се съгласяваш.

SIS
30-10-2009, 21:27
Мда, ГТП-то си е голям проблем - миналата година половин час се молих на проверяващия "майстор" да ми каже, на какво се мръщи. Та успях да изкопча, че задно ляво колело имало много по-голямо усилие от задно дясно ("ама не било проблем"). Въпреки, че минах, отидох си на майстор и нещата се оправиха. А на първия ГТП на 145-цата отказаха категорично да я погледнат: " ти да не искаш да ми каеш, че като си купувал не си гледал" и.......те така.

Иначе без да ми се обиждаш, ама нито за момент не ми заприлича да се опитваш да кажеш нещо като Коки. Аз все си мислех, че упорито защитаваш използването на радар детекторите с цел превенция на ПТП и други опасности, не касаещи личното ти финансово благосъстояние :).

П.П. То и без това Коки си беше спам :), макар и смислен.

koolio
30-10-2009, 22:21
Ма аз не съм казал, че не помагат на финансовото ми благосъстояние, даже напротив. Но и останалите ползи, дето ги казах, са съвсем реални. Просто у нас не можем да възприемем мисълта, че на полицията работата и е да помага, освен да санкционира за нарушения на тъпи ограничения.

Sm0k
30-10-2009, 22:43
П.С. Смок, с Коки казваме горе-долу едни и същи неща, той явно е по-дипломатичен от мен. Щото гледам, че с него се съгласяваш.

Не, че има някакво значение, ама не е заради дипломатичност, а и ти вече сам си отговори на тоя въпрос. Казвате горе-долу едни и същи неща. С разликата, че той почти нищо не каза за детекторите, или ако е казал, съм пропуснал да му опонирам :)

П.С. В кръга на шегата, на моменти ти личи, че си юрист ;)

Доко
30-10-2009, 22:44
Четох, четох и ................ тея дни ще си купя един антирадар :hmm::calc:

Furious 155
30-10-2009, 23:43
колеги, какви антирадари, какви детектори - тази вечер имах честта да карам на нашата любима "МАГИСТРАЛА" Тракия - прекръствам я на Трагедия - не може при днешния дъжд, да се вижда само частта с бившите червени светлоотразители най-отляво на мантинелата!!! Няма нито ленти нито нищо - караш по спомени!!! :wallbash:

Jivko7777
31-10-2009, 00:58
Четох, четох и ................ тея дни ще си купя един антирадар :hmm::calc:

Аз още в началото питах да се препорача добър модел радар-детектор...

Заключение на темата е който иска да го използва, който не иска да не си купува...То тая тема е като бензин - дизел...Винаги ще има и от двете страни...

Kuku
31-10-2009, 01:52
Четох, четох и ................ тея дни ще си купя един антирадар :hmm::calc:Начи, глеЙ са, нЕма смисАл да се занимАаш с глупости - като е гарга, да е рошава - купуваш напрАо пет-шест детектора и караш спокойно, като бЕл човек, че то иначе си е притеснително, да ти кажа.... :grandpa:

ФЕРАРИСТ
31-10-2009, 04:35
колеги, какви антирадари, какви детектори - тази вечер имах честта да карам на нашата любима "МАГИСТРАЛА" Тракия - прекръствам я на Трагедия - не може при днешния дъжд, да се вижда само частта с бившите червени светлоотразители най-отляво на мантинелата!!! Няма нито ленти нито нищо - караш по спомени!!! :wallbash:
А около Пазарджик си е направо удоволствие да караш.....

koolio
31-10-2009, 17:10
Карам от Плевен към Троян. Околовръстното на Ловеч е прав двулентов път без отбивки, с ускорителна лента за включващите се и без тротоари. Най - удобното място за изпреварване на бавнодвижещи се камиони преди да започне планински път с много завои и баири, където камионите ще карат с 50. И точно там - познайте - ограничение 60 ?!?!?! И естествено - в повечето случаи дебне хранилка.
Айде сега пътните пуритани да кажат кога ще съм по-безопасен - дали ако имам детектор, той не се обажда, изпреварвам си с 90 и излизам на чист път. Или се пазя да не наруша ограничението, влача се зад камионите и трябва да ги изпреварвам по тесния път със завоите.
П.С. Някой ако ще казва, че трябва да си карам до Троян зад камионите с 50-60, моля да си го спести. Това наистина ще е несериозно.

citroen
31-10-2009, 18:42
Здравейте пак от мен! Ще обърна внимание на следните мнения по-долу. Съвсем набързо успях да ги извадя от теб, сигурно има и още много подобни, но да не задълбаваме:

Карам от Плевен към Троян. Околовръстното на Ловеч е прав двулентов път без отбивки, с ускорителна лента за включващите се и без тротоари. Най - удобното място за изпреварване на бавнодвижещи се камиони преди да започне планински път с много завои и баири, където камионите ще карат с 50. И точно там - познайте - ограничение 60 ?!?!?!

1. По въпроса за радар-детекторите - ДА, имам и ползвам - и изобщо не се замислям дали е правилно, щото и полицай да ме дебне скрит зад храсталака не е правилно. Да не говорим за някои ненормално тъпи ограничения - примерно на първокласен път, прав като конец, ограничение 60 ?!?!?!

В Перник преди година направиха пътя който обикаля града...много хубава настилка, плавни криви на места, дълги прави, 2 ленти в едната посока и две в другата с мантинела по средата, едни 100-120 в зависимост от колата не се усещат....и сложиха ограничение 60

Аз съм с двете ръце ЗА да се коригират тея измислици по пътищата и навсякъде да забодат камери та да няма мърдане. Но не да ми слагат 60 на околовръстен път без пресечни улици, който вместо да те стимулира да не минеш през центъра да те отблъсква.

Добре, но първо трябва да се разкарат безумните ограничения и чак тогава да тръгнат да конфискуват. Щото както си караш с 100-110 по по извънградски път и изведнъж хоп - ограничение 40 и куката се надупил на радара след него

Ами малоумните табели (за които бяха правили предаване по нова телевизия оня ден) право шосе с разделителна мантинела ,с две ленти във всяка посока ,извън населено място и, те чучнали там ограничение 70 ?!??:shocking::shocking::shocking:
А пътя един прааааааав ,може би 5 км само на право....
Кви са тия неадекватни табели

ние шофьорите не можем ли да направим подписка като противодействие да се премахнат 400-500 безумни ограничения на скороста по междуградските пътища, където ни е болната тема, т.нар "знаци-хранилки" от типа "ограничение 60 км/ч на 3 километров равен прав път"

Кой каквото ще да говори,факт е че безумни ограничения поставени от още по малоумни служители има.Как да се съобразя с с ограничение от рода 60,40,70 в рамките на няколко метра,което е на пътя София -Варна веднага след подминаване на завода на Идеал.Ма то не е само едно ограничение и не е на едно място.

А какво става у нас? Полицаят стои на правата, където мога спокойно да карам с 30 над ограничението, или пък на някое завойче с ограничение 60, което спокойно може да се вземе и с 90 и ме дебне. Или пък стои скрит в храстите зад опасния завой и ме принуждава да спра на пътя без видимост.
И при всичкото това ще ме карат да карам с 90 по пътя София-Русе примерно. Е па нема да я бъде тая!:jumping:

Само аз ли имам чувството, че в България пътищата са 6-лентови магистрали с перфектна гладка настилка. Поне от мненията на колегите по-горе, ако съм чужденец бих придобил точно такава представа: В България всички караме по 6 лентови магистрали без никакви завой, като от двете им страни има не дървета, а храсти...

Кольо,

А ако е служебна колата да я конфискуват , пък работодателя да си съди работника за парите.

Да, именно получава се едно противоречие. Хем пътищата са лоши и всички реват, хем навсякъде са прави магистрали с по 6 ленти в едната посока. Някак си няма логика.

Ама след като всички знаем че пътищата в България са най- лошите в Европа, защо народа кара бетер от Шумахер ?
Тъп въпрос. И на мен това ми е интересно.

Поздрави!

Коки
02-11-2009, 10:47
Право думаш Коки, ама е яко :offtopic:. Та в тая тема сме се хванали за скоростта, защото радар детектора няма как да се свърже с предимство, стоп, светофар и други такива неща...

Това не е нито първата, нито последната тема, в която дискусията се измества от конкретния предмет към по-общи принципни въпроси. Даже в случая ти беше този, който започна да задаваш принципните въпроси за ЗДП. Често това прави темата много по-интересна. Ако модераторите бяха преценили, че темата е офф, спам, караница и т.н., щяха да вземат съответните мерки.

....той почти нищо не каза за детекторите, или ако е казал, съм пропуснал да му опонирам...

Казах, че нямам такъв. На база на статистика за миналото, нямаше да му се избие цената. За в бъдеще - не съм решил дали да си взимам. Според мен, щом са разрешени, който иска да ги ползва. Ако ги забранят, няма да ги ползва и това е.

---------- Post added at 10:47 ---------- Previous post was at 10:46 ----------

...който иска да го използва, който не иска да не си купува...То тая тема е като бензин - дизел...Винаги ще има и от двете страни...

+1

SIS
02-11-2009, 10:54
Коки, това беше "оправданието", защо сме се хванали за скоростта. Иначе, както казах, напълно съм съгласен, с това което казваш. :respect:

BatVas
02-11-2009, 14:38
АЙДЕ вземете да кажете нещо за радар-детекторите.
ЗА-ПРОТИВ не ме интересува - законни ли са ДА - така че всеки има право на избор.
Та направо посочете добри модели в какви ценови категории, опит и т.н.т Айде стига безсмислени постово - квито и доводи да кажете решил ли съм да си взема, няма да ме вразумите.

Jivko7777
02-11-2009, 22:30
АЙДЕ вземете да кажете нещо за радар-детекторите.
ЗА-ПРОТИВ не ме интересува - законни ли са ДА - така че всеки има право на избор.
Та направо посочете добри модели в какви ценови категории, опит и т.н.т Айде стига безсмислени постово - квито и доводи да кажете решил ли съм да си взема, няма да ме вразумите.

Аз това още в началото го бях казал!!!

Kostadin`
02-11-2009, 23:10
Е?!
Eтo:

Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш

Въпросите са за да не им се отговаря :shock: :?
Нямаш отговор на въпроса поради при4ината 4е не съм видял темата

k_valkanov
Болен алфист

--------------------------------------------------------------------------------

.

Не спазвай правила, живей за мига.

--------------------------------------------------------------------------------
Last edited by k_valkanov, 29-10-2009 21:58 Reason: не ми се занимава

http://clubalfaromeo.com/forum/images/bassalpha/statusicon/post_old.gif 29-10-2009, 22:01 #121 (http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=583377&postcount=121) Kuku (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=19)
УЗУРПАТОР
http://www.clubalfaromeo.com/forum/images/misc/MembersBadge.gifЧлен на клуба

http://clubalfaromeo.com/forum/image.php?u=19&dateline=1232973288 (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=19)

Rep Power: 9 http://clubalfaromeo.com/forum/images/reputation/reputation_pos.gifhttp://clubalfaromeo.com/forum/images/reputation/reputation_pos.gif
http://clubalfaromeo.com/forum/images/bassalpha/misc/im_icq.gif (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=583377#)

http://clubalfaromeo.com/forum/images/icons/icon1.gif
Quote:
Originally Posted by k_valkanov http://clubalfaromeo.com/forum/images/bassalpha/buttons/viewpost.gif (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=583360#post583360)
Колега SIS не мога аджеба да разбера теб какво те грее дали някои нарушава закона безнаказано или не,щом закона го позволява?

Е?!
Утре като те изтересе челно, защото се е засвяткал като луд, защото радар-детектора не му пищи, защото няма полицаи пред него - аз мога да попитам, теб какво те грее, дали някой нарушава закона?! :???:

Като редактирах поста,след мен беше писал само Живко7777.

---------- Post added at 23:10 ---------- Previous post was at 22:58 ----------

Аз не се меса в чуждите работи,щом някои се е уредил,да се оправя,на мен ми е все тая,които си има детектор да си го ползва със здраве.Ама съм много далече от мисълта да споря против използването детектора,че разбираш ли не било правилвно безнаказаното нарушаване на закона.

vovata
03-11-2009, 07:05
От една година ползвам радар детектор Кобра,най-евтиния модел 105лв (технополис,метро). Най-малък е като размер от Кобрите но влиза идеално над плафона и съм го свързал за бутона на едната светлина,така няма висящи кабели и изобщо нищо не се вижда. Лови радари от 700 - 800 м,доволен съм.

Kuku
03-11-2009, 16:19
Valkanov, нищо не разбрах от поста ти... :?

Kostadin`
03-11-2009, 17:08
В превод на предишния ми пост:Не ме интересува дали някой се измъква безнаказано или не.Щом е намерил начин да се пази от куките браво на него.Затова попитах колегата СИС,него какво го интересуват другите,аз съм свикнал да си гледам само мене си и да не се занимавам с другите хора.Ами ако ме удари челно някои който няма детектор и се мисли за безсмъртен,мислиш ли че тогава ще ме грее повече?Не само хората с детектори превишават скороста.Все едно тия без детекторите не се измъкват безнаказно,с 20лв чудеса стават.И защо да се дават 20 китна на куката,като така и така санкцията я няма никаква?

Kuku
03-11-2009, 17:32
Чаааааакай малко сЯ....
Не те интересува, че някой ще убие близките ти и ще се измъкне безнаказано, щом си е намерил начин?! Интересно!!!
А пък най-много ме кефите като започнете да хвалите детекторите - разчитате на машинките да ви опазят от самите вас :lol: :lol: :lol:

ФЕРАРИСТ
03-11-2009, 17:36
Мен моята ме пази от куките, аз засега за себе си 16 години се опазвам повече от перфектно......

Kostadin`
03-11-2009, 18:03
Чаааааакай малко сЯ....
Не те интересува, че някой ще убие близките ти и ще се измъкне безнаказано, щом си е намерил начин?! Интересно!!!
А пък най-много ме кефите като започнете да хвалите детекторите - разчитате на машинките да ви опазят от самите вас :lol: :lol: :lol:
Говоря специално за безнаказаното измакване от глоби за привишена скорост.

Kuku
03-11-2009, 18:41
Аха....
Аз не съм се опазил явно :lol: