PDA

View Full Version : От 8 ноември 20 лв. глоба за забравени фарове

dragonaz
29-10-2009, 14:04
Пускам темата, за да се запознаете с новата,
но на практика стара практика, която налага КАТ от
8 ми ноември.

http://www.dnes.bg/stranata/2009/10/29/ot-8-noemvri-20-lv-globa-za-zabraveni-farove.79942

Интересно основание за глоба, незнам дали е нещо ново, ще имат органите на КАТ.

Цитат: "Глоби ще се налагат и за мръсни стъкла ...."

Xman
29-10-2009, 14:09
То остана ли нещо, за което да не глобяват в тая държава???

Доко
29-10-2009, 14:11
Като няма пари в бюджета ще мислят за странични доходи постоянно, очаквайте яко акции, кризата е голяма :static:

AR147
29-10-2009, 14:13
Като няма пари в бюджета ще мислят за странични доходи постоянно, очаквайте яко акции, кризата е голяма :static:
Тъкмо да поработят малко,че много протрити седалките на тея Астри последните години :)

dragonaz
29-10-2009, 14:16

Все ми се струва, че многото измислени,
вече на практика глобички, няма как да влезнат всички
в бюджета, защото 90% от парите потъват в схемата
"Ами сега какво ще правим?"

По скоро идват празници, които налагат покупка на много подаръци за семейството и тн.

Оня ден четох статия в Аутобилд, където немците са направили експеримент мерейки на случаен принцип
дълбочината на грайферите на известен брой коли.

Оказва се, че една огромна част от колите са шофирани с грайфер под 4 мм.

И сега в студа, дупките и калта ще клякаме и ще мерим и грайфер на гуми ?

Ще викаме свидетели и ще правим снимки, като доказателство недай си Боже в съда, колко е бил дълбок грайфера и с каква шарка ? :oops:

ФЕРАРИСТ
29-10-2009, 14:18
Обичам ги тия акции и глоби....

Old Fox
29-10-2009, 14:29
Пак измислена поръчкова статия. Никъде не пише че гумите трябва да са зимни и изискването за дълбочина на грайфера беше далеч под 4 мм.

Panchev
29-10-2009, 14:34
Е то преди време нали въведоха и глоба за неизмит автомобил? Или сега с този член ще се глобяваме и по два параграфа -една глоба за автомобила и една за стъклата?
А това за "грайфер под 4мм" какво отношение има? Не знам защо, но ми се върти в главата, че по закон у нас искат грайферът да е минимум 1.6мм. Не съм се старал да го помня, щото не карам с толкова износени гуми. Иначе ясно, че с чисто нови е най-добре!

pr_00f
29-10-2009, 14:48
Е добре де, всяка година тези малоумници дават една седмица "гратисен период"
А в закона е записано просто и ясно

(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение
през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за
движение през деня или с къси светлини.

Защо обявяват че ще започнат от 8-ми , и това се случва всяка година ? :static:

Ранобудниче
29-10-2009, 14:52
Не мога да разбера това вълнение, аз карам на фарове целогодишно.

didod
29-10-2009, 14:52
През зимата в България може да са ти чисти стъклата само ако не караш... май :grandpa:

Panchev
29-10-2009, 15:19
Не мога да разбера това вълнение, аз карам на фарове целогодишно.
Същата работа, ама някои хора ги притеснява това, все едно че им върти електромер под капака. Даже са ми присвяткали насрещните и са ми правили знаци, че карам на фарове през деня (през лятото).

Ранобудниче
29-10-2009, 15:34
Същата работа, ама някои хора ги притеснява това, все едно че им върти електромер под капака. Даже са ми присвяткали насрещните и са ми правили знаци, че карам на фарове през деня (през лятото).

И аз знам едни знаци за показване на подобни елементи, ама пусто - мама е преиграла с грижите за възпитанието ми :tooth:

reptli
29-10-2009, 15:52
Е добре де, всяка годиан тези малоумници дават една седмица "градитен период"

най-вероятно защото българина е вечно неусведомен и като го спрат ще се прави на ущипана п**ка :shutup:

Все ми се струва, че многото измислени,
вече на практика глобички, няма как да влезнат всички
в бюджета, защото 90% от парите потъват в схемата
"Ами сега какво ще правим?"

...

как какво??ще си пускаш фаровете и ще се грижиш да са ти чисти...толкова ли е трудно...хората искат да намалят рисковете от ПТП вие пак недоволни:big_whoops:

rusiq86
29-10-2009, 17:09
Включените светлини е нещо мн добро, понякога те са причината да бъдеш видях, и да се спре едно птп. Трябва да са чисти, еми нормално е, за прозорците е същото, неможе да са омазани и да си караш като непокис. За гумите кво с шублера ли ще ме мерят, аре това вече е глупост. Относно гратисният период, мн хубаво, все пак ти дават време да се усетиш че вс карат на фарове и че е време да ги включиш.
Аз си карам на фарове винаги, без слънчевите дни през лятото, защото е абсурдно, но в един тъмен мрачен ден, винаги е добро да имаш една светлинка в повече.

Jivko7777
29-10-2009, 17:11
Пак измислена поръчкова статия. Никъде не пише че гумите трябва да са зимни и изискването за дълбочина на грайфера беше далеч под 4 мм.

И аз това щях да попитам има ли въобще въведен закон или пише ли го някъде че трябва да си със зимни гуми и чак пък и под 4 мм...??? Който знае да сподели!

DerMeister
29-10-2009, 17:14
Добре де. Всяка година едно и също. Ама едно към едно. Идва ноември, вестниците копират статията от миналата година, форумите почват да я коментират и все ендо и също. Не ви ли писна. :clap2:

Закон за зимни гуми няма.

Jivko7777
29-10-2009, 17:25
Закон за зимни гуми няма.

Мерси много :respect:

Flame
29-10-2009, 18:36
Имаше някъв закон,че задвижващите колела,трябва да са с едиколко си мм грайфер,но не мисля че беше 4.А впрочем от 2010 или 2011 целогодишно трябвало да караме на къси,заради някакво изискване от ЕС.

търтей
29-10-2009, 19:22
абе явно тука всички са си купили книжките.
някой чел ли е здп и ппздп????

Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически
неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
9. по колелата и гумите:
а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката
и модела на моторното превозно средство;
б) гумата има разкъсвания;
в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на
джантата към главината на колелото;
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е
по-малка от 1,6 мм;
д) има вулканизирани или регенерирани предни гуми;
е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;

Доко
29-10-2009, 19:33
е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;

Ей тва ще е следващата АКЦИЯ на КАТ . Ще проверяват за балансирани гуми, спират те сядат в колата и даваш гассс (мойта май на 130 леко тресе да го е), ама мисля преди коледа ще гледат .... :bounce8: Бахти безумието, винаги съм бил на мнение, че така няма да се управят нещата. Примерно в Щатите няма преглед за коли, можеш да караш по галоши, със счупено предно стъкло и ......... полицая не го интересува ,но отговорността си я поемаш солено ако направиш ПТП . Следят за алкохол и еконорми. Глобите са жестоки и обвързани със застрахователя, правиш нарушение - покачва ти се вноската за застраховка и плащаш дебела глоба според случая. За новобранци шофьори застраховката също е висока, с времето и чисто досие стигаш в нормалните за тях 70-80$ на месец. Не ни ли бръкнат дълбоко в джоба нема управия, с 20лв кеш на място нема да се оправим.

Speeder
29-10-2009, 19:39
Айде пак спекули... всяка втора тема спекула...
Не слушайте "копи - пейст" журналистите, а пишете 2 реда в гугъл и ще ви излезнат закони и всякакви факти.

Следва спекулата със зимните гуми...

търтей
29-10-2009, 19:39
Ей тва ще е следващата АКЦИЯ на КАТ . Ще проверяват за балансирани гуми, спират те сядат в колата и даваш гассс (мойта май на 130 леко тресе да го е), ама мисля преди коледа ще гледат .... :bounce8: Бахти безумието,

Реално тези изисквания са за да минеш гтп. ушавите не са компетентни да ги проверяват тези неща, амааа у наше село всичко е повод за 20 лв
...

Ранобудниче
29-10-2009, 21:23
абе явно тука всички са си купили книжките...

Умрем нЕкой като `земе да обобщава за "всички" :gayfight:

Апропо, ти като един радетел за правилно писане във форума, къде са ти главните букФи?

CrazyElement
29-10-2009, 21:40
То това с тези фарове вече взе да става банално, по-добре да го направят задължително през цялата година , както е в Унгария, там съм бил през лятото на ясно слънчев ден фаровете бяха забравени и глоба. Фаровете помагат да бъдеш забелязан това е ясно на всички не виждам какъв е проблема да са включени нон-стоп. Ето 1 статия за производство на новите леки/товарни автомобили , където при включване на двигателя, светлините ще се пускат автоматично.
http://dnes.dir.bg/2008/09/24/news3407127.html

detelazurno
29-10-2009, 23:04
...........Ето 1 статия за производство на новите леки/товарни автомобили , където при включване на двигателя, светлините ще се пускат автоматично.
http://dnes.dir.bg/2008/09/24/news3407127.html

Ми че то това е елементарно да се направи без значение дали колата е нова или на 15-20 години, при това без да се налага да се снабдяваш със "специални лампи"

thecleaner
29-10-2009, 23:28
На мен са ми писали акт за забравени фарове, но напълно подкрепям идеята да са включени.

BO
29-10-2009, 23:54
Е добре де, всяка година тези малоумници дават една седмица "гратисен период"

Някой да тълкува:
"...задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини"
Какво означава смисъла "включени светлини за движение през деня" при положение, че веднага в изречението пише "или с къси светлини", което означава, че "светлини за движение през деня" не са "къси светлини".
То тогава светлините за движение през деня кои са?

Sm0k
30-10-2009, 01:55
Някой да тълкува:
"...задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини"
Какво означава смисъла "включени светлини за движение през деня" при положение, че веднага в изречението пише "или с къси светлини", което означава, че "светлини за движение през деня" не са "къси светлини".
То тогава светлините за движение през деня кои са?

Ами има се предвид това, дето вече някои от новите коли го имат фабрично - така наречените Daylights, DRLs, или, както е наречено в нашия закон, "светлини за движение през деня". Въпросните лампички са винаги включени когато колата е запалена/се движи. Идеята е хем да те виждат през деня, хем консумацията на ток (и други странични ефекти) да се минимизират. Понеже наистина е различно от късите, за това са го отбелязали така :) Един от най-пресните примери са прословутите бели диоди във фаровете на Ауди (дето вече се виждат и по други нови модели). Това са дневни светлини и е очевидно, че са различни от късите светлини :) Ето един линк:
http://en.wikipedia.org/wiki/Daytime_running_lamp

А смисъла на закона е, че ако колата има специални "дневни светлини", можеш да караш само с тях. Ако няма (както е при повечето по-старички), трябва да запалиш късите :)

BO
30-10-2009, 09:56
Ами има се предвид това, дето вече някои от новите коли го имат фабрично - така наречените Daylights, DRLs, или, както е наречено в нашия закон, "светлини за движение през деня". Въпросните лампички са винаги включени когато колата е запалена/се движи. Идеята е хем да те виждат през деня, хем консумацията на ток (и други странични ефекти) да се минимизират. Понеже наистина е различно от късите, за това са го отбелязали така :) Един от най-пресните примери са прословутите бели диоди във фаровете на Ауди (дето вече се виждат и по други нови модели). Това са дневни светлини и е очевидно, че са различни от късите светлини :) Ето един линк:
http://en.wikipedia.org/wiki/Daytime_running_lamp

А смисъла на закона е, че ако колата има специални "дневни светлини", можеш да караш само с тях. Ако няма (както е при повечето по-старички), трябва да запалиш късите :)
ОК, така да бъде.
Аз като си запаля габаритите, при мен свети целия фар и крушките са халогенни 6 вата.
Вярно не свети през деня кой знае колко, ама като ме спрат и им кажа, че това са ми дневните светлини и к'во правим?

Sm0k
30-10-2009, 10:42
ОК, така да бъде.
Аз като си запаля габаритите, при мен свети целия фар и крушките са халогенни 6 вата.
Вярно не свети през деня кой знае колко, ама като ме спрат и им кажа, че това са ми дневните светлини и к'во правим?

Ми кво правим... Ако ти повярват, най-вероятно нищо не правим. Ако не ти повярват, сигурно и те ще те питат на свой ред "кво правим" ;) Пък сигурност си е по-добре да те спрат на габарити, отколкот съвсем без пусната лампа :)

rusiq86
30-10-2009, 11:00
Един авер със селика, като запали светват такива дневни светлини, свети все едно къси през деня.

Jivko7777
30-10-2009, 13:13
Един авер със селика, като запали светват такива дневни светлини, свети все едно къси през деня.

Е то само да решите и 156 може да имат дневни всетлини!
Миля че се използваха дългите светлини но се подава по малко напрежение към тях и не заслепяват, но виждаш от далеч перфектно...

MrX
30-10-2009, 13:42
А защо за всяко нещо трябва да има период за предупреждение?!? Да е нововъдение, не е. И не ми казвайте, ма аз само за това ли да мисля, имам си един куп неща на главата. Който си има един куп неща за мислене да ползва ГТ

rusiq86
30-10-2009, 15:22
Срок за предупреждения трябва да има заради нововзелите книжки например, на който ще и е първ зима и така!

pr_00f
30-10-2009, 15:31
Хихи - ми то тъкмо те трябжва да са чели съвсем наскоро закона.
В Закона няма нито дума за гратисен период и прочие глупотевини.

търтей
30-10-2009, 15:35
Ако разстрлеват нарушителите на здп то те неминуемо скоро ще изчезнат като подвид на хомо сапиенс булгарикус

Jivko7777
30-10-2009, 16:02
Хихи - ми то тъкмо те трябжва да са чели съвсем наскоро закона.
В Закона няма нито дума за гратисен период и прочие глупотевини.

Е тоя път каквото и да кажем си прав...
Наистина си е така, точно те трябва да знаят защото всичко им още прясно в главата, но въпроса е друг дали въобще са прочели целия правилник!!!

rusiq86
30-10-2009, 23:26
Аре стига, това не го вярвате навярно. Ми то като вземат книжка мн от знаците още не ги знаят и ги бъркат, след това с опита се научава, а камо ли това да запомнят, винаги ще има пропуснали го, затова съм за гратисен срок.

CrazyElement
31-10-2009, 16:25
Аре стига, това не го вярвате навярно. Ми то като вземат книжка мн от знаците още не ги знаят и ги бъркат, след това с опита се научава, а камо ли това да запомнят, винаги ще има пропуснали го, затова съм за гратисен срок.

Няма лошо от този период, но не съм съгласен ст ова да бъркат знаци и да вземат книжка ти как мислиш? Ми я си представи следната ситуация кръстовище , светофара е изключен гледа знака Пропусни движещите се по пътя с предимство, него разпознава и преминава?

rusiq86
01-11-2009, 17:22
Ама ясно колега, не искам дори да си го представям, но реалността е такава, найстина мн. нови шоферчета са така, бъркат знаци едно друго, съдя по примери!

Stoyan Georgiev
01-11-2009, 17:49
то пък трябва да си малоумник да бъркаш знаци, те да си приличаха........... според мен ведно с листовките трябва да има и тест за интелигентност на изпитите ... съжалявам за оф-топика

гратисен период мратисен период, нека да е 12 часа, ама цялка седмица.... който е толкова безхаберен да не се грижи за толкова елементарни неща въобще не трябва да е на пътя

Mind_Control
02-11-2009, 17:32
според мен ведно с листовките трябва да има и тест за интелигентност на изпитите ... съжалявам за оф-топика

Напълно съгласен. Да караш кола не е проста работа и незнам защо трябва всеки да взима книжка. Трябва тест за интелигентност и тест за реакция.

Furious 155
02-11-2009, 17:42
Напълно съгласен. Да караш кола не е проста работа и незнам защо трябва всеки да взима книжка. Трябва тест за интелигентност и тест за реакция.
втория тест го има, но за професионална категория! Иначе май искаха да се въведе правило, според което ако нямаш 8-ки клас завършен, да нямаш право да се явавяш на шофьорски изпит, но май не е издържало, като гледам разни мангали в жигули и т.н.

thecleaner
02-11-2009, 20:16
втория тест го има, но за професионална категория! Иначе май искаха да се въведе правило, според което ако нямаш 8-ки клас завършен, да нямаш право да се явавяш на шофьорски изпит, но май не е издържало, като гледам разни мангали в жигули и т.н.

Ти циганин в учебна кола виждал ли си :smile:

rusiq86
02-11-2009, 20:29
Иска се вече копие диплома за завършено основно образование. Прието е, но уви винаги има начини.

AlfaMan
02-11-2009, 20:52
И аз това щях да попитам има ли въобще въведен закон или пише ли го някъде че трябва да си със зимни гуми и чак пък и под 4 мм...??? Който знае да сподели!
Няма такъв закон! Тоест никъде в правилника за прилагането му, не се споменава, че гумите през зимата трябва да са зимни, еле пък въпросните 4мм грайфер. Проблема е в ламерските писания на журналистите, които най-обичат да пишат за неща, които са им "тъмна Индия".
Зимните гуми и грайфера са препоръчителни, а не задължителни. ;)

Доко
02-11-2009, 21:05
Хубуу де , а тая глупост каква е - глоби и за под 4мм? Аз защо си мисля, че това е едва 50% от ресурса на гумата, или се лъжа ? Явно бат Бойко им е урязал сериозно премиите и им пуща аванта да си наваксат за коледа. http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/11/02/kat-s-globi-za-protriti-zimni-gumi-50-lv.80079

Jivko7777
02-11-2009, 22:25

Ами закона е въведен, и гласи че без основно образование не можеш да вземеш книжка ;)

morfius
02-11-2009, 23:00
Не разбрахте ли, че тия статийки всъщност са за графата - платена публикация (реклама) :Tease:
- Зимни гуми като изискване в закона няма.
- мм грайфер в закона са други (колко е умно да се кара с под 2 мм е една много друга тема)
- това за мръсните коли/стъкла обаче е върха на глупоста (явно и автомивките са изгладнели) - я някой да ме светне как ще я измерят мръсотията?

Гратисния период е измишльотина ненужна, най-добре е, да се кара на светлини целогодишно, но проблема главния е в нерегулираните фарове... баси не съм вярвал, че през слънчева сутрин може бус да те заслепи с фарове :falos:

Jivko7777
03-11-2009, 07:29
Ти циганин в учебна кола виждал ли си :smile:

Ето това!!!
Наистина като се замисли човек и аз не съм виждал...
И ко прайм ся?

morfius
03-11-2009, 14:21
Наскоро смених фаровете на моята и докато зяпах разни модели, попаднах и на фарче с LED светлини за 156-ца. Разтърсих да намеря монтирани на хавтомобил (пусто женско любопитсво) и се потресох.
Та.. ще си карам с къси.
156-цата е достатъчно атрактивна сама по себе си, за да я оКИЧвам и с подобни изгъзици.

Горното е лично мнение, ъфкорце.

Тоя дето им е правил дизайна на тия фарове е бил или пиян или сериозно друсан.

Ако беше спестил края на чупката в стил Ауди - щяха да имат доста по-добър вид, а и лупите са предимство - ако се слага ксенон... но в тоя им вид, от мен също мерси ама не.
Късите включени постоянно и целогодишно... поне не можем да ги забравим светнати и да останем без тоци 8-)

Ранобудниче
03-11-2009, 19:47
Тоя дето им е правил дизайна на тия фарове е бил или пиян или сериозно друсан.

Ако беше спестил края на чупката в стил Ауди - щяха да имат доста по-добър вид, а и лупите са предимство - ако се слага ксенон... но в тоя им вид, от мен също мерси ама не.
Късите включени постоянно и целогодишно... поне не можем да ги забравим светнати и да останем без тоци 8-)

Казано с други думи: "Малка нощна (дизайнерска) полюция".

Или, ако ползвам бележития израз на ленивеца от Ice Age: "Открихме полюцията на еволюцията".