View Full Version : вой на задно колело
Извинявам се за тъпото заглавие на темата, но нищо друго не му хрумна :(
проблема: От време на време вие някое от задните колела. Виенето е по-скоро свирене. Не мога да опредля кое от двете е, но по-лошото е, че не го прави постоянно, а само понякога. Днес свалих задните колела и въртях на ръка и слушах, но нищо особено не се чува. Разбутах и ламарините, предпазващи спирачните дискове, но всичко изглежда наред. Ако е лагер би ли следвало да си свири нонстоп?
Предполагам, че добър съвет би бил да извадя крика в момента в който я чуя да вие, но това няма как да стане по ред причини.
Някакви идеи? Колата е 145.
Извинявам се за тъпото заглавие на темата, но нищо друго не му хрумна :(
проблема: От време на време вие някое от задните колела. Виенето е по-скоро свирене. Не мога да опредля кое от двете е, но по-лошото е, че не го прави постоянно, а само понякога. Днес свалих задните колела и въртях на ръка и слушах, но нищо особено не се чува. Разбутах и ламарините, предпазващи спирачните дискове, но всичко изглежда наред. Ако е лагер би ли следвало да си свири нонстоп?
Предполагам, че добър съвет би бил да извадя крика в момента в който я чуя да вие, но това няма как да стане по ред причини.
Някакви идеи? Колата е 145.
Аз имам същия проблем, но забелязах, че го прави само когато е студено времето.
kemo_nike
05-11-2009, 11:09
и аз бях така.Задни накладки и няма да вие повече
joro8488
05-11-2009, 11:16
Ако спира като натискаш леко спирачката са задни накладки
благодаря.
то по принцип няма много опции...или накладки или лагер.
не знам дали спира когато се натисне спирачка, щото почти не я карам аз тази кола, но обещавам да го проверя това
Оди си купи едни задни накладки и по-бърже, оти да не прее.еш диска.
благодаря.
то по принцип няма много опции...или накладки или лагер.
не знам дали спира когато се натисне спирачка, щото почти не я карам аз тази кола, но обещавам да го проверя това
А случайно да са скоро сменяни задните накладки?
А случайно да са скоро сменяни задните накладки?
Мдам, и аз мисля, че може да е това...
не, задните накладки не са сменяни.
по всичко личи обаче, че ще бъдат сменени съвсем скоро :)
Лагери,колега!
Лагери ,лагери ама ако не се лъжа,тука е капсулован с Главината.
Лагери ,лагери ама ако не се лъжа,тука е капсулован с Главината.
Така е и на всичкото отгоре са ебати цифрата,особено ако е с новия АБС,аз трябва да купувам 2 задни и една предна :(
Иначе ако вие си е лагер,накладките защо неси ги погледнал като си свалил колелото
Ако накладките са износени,нищо не пречи да се започне с тях.И на мене ми се иска да са те или някоя тенекия,но по-вероятно е да е лагер
...Така е и на всичкото отгоре са ебати цифрата,особено ако е с новия АБС,аз трябва да купувам 2 задни и една предна :(
Иначе ако вие си е лагер,накладките защо неси ги погледнал като си свалил колелото
около 50 - 60 лв бройката:balloon:
danito__77
05-11-2009, 21:54
Не вярвам да са накладки,а по скоро лагери
joro8488
05-11-2009, 21:55
абе ако е лагер трябва да вие постояно поне така знам
абе ако е лагер трябва да вие постояно поне така знам
Не е така,колега!В началото,ако има натоварване само ромоли.Почне ли да вие във всякакви режими....
Не е така,колега!В началото,ако има натоварване само ромоли.Почне ли да вие във всякакви режими....
Аве на мен са ми казвали че първо вие после ромоли и накрая ...
danito__77
05-11-2009, 22:39
Аз знам,че първо има малък шум след това вие и накрая не дай си боже се пръсва
trustworthy
06-11-2009, 08:25
Да, ама, ако е с венец за абс-а, отива към 80 и нагоре лв ;) Има разлика при лагер главините за различните години на производство.
Аз изкарах почти година с ромоляща задна главина, щото я карам предимно градско, а ромоленето се 'включваше' над 60 км/ч :)
Kamen Ivanov
06-11-2009, 11:55
Колега, при мен, от време на време, от към задните колела се чуваше свирене, като че ли накой, престъргва диска на струг. При свалено колело диска си се въреше нормално. Свалих спирачният апарат (буталото) и се оказа че накладките не помръдваха въобще, тоест баха хванали ръжда по ръбовете на металната си планка и въобще не се помръдваха. Избутах ги с по-здрава отверка, позачистих ръждата, така, че като ги поставя на мястото им да имат около 0,3 мм. луфт при движение нагоре-надолу (не ги смених, защото бяха почти нови). Раздвижих малко буталото, с ключ от флекс, въпреки че нямаше нужда и свиренето изчезна. Късмет!
Каде това?Щото аз на тия места дето питах за задната лагер-главина ми казаха 130лв (новия АБС),ако знаеш каде има по тънкинджос казвай :)
trustworthy
06-11-2009, 15:30
Каде това?Щото аз на тия места дето питах за задната лагер-главина ми казаха 130лв (новия АБС),ако знаеш каде има по тънкинджос казвай :)
Ти караш луксозен автомобил :) Давай там 130 лв и не се ослушвай. Нас ни таксуват по високата тарифа:Tease:
Ти караш луксозен автомобил :) Давай там 130 лв и не се ослушвай. Нас ни таксуват по високата тарифа:Tease:
Стига стига,че съм решил и 4-те да си ги сменя (луд умора няма)
Колега какво стана провери ли от какво е според мене няма как да е накладки
ако има време ще се позанимая с нея през уикенда. иначе ще тряа да оди в сервиз...
благодаря за насоките. ще пиша когато има резултати
колеги, аз само за справка направих следното - отворих е-пер (онлайн), забих си вин-а (нарочно съм го поставил в подписа, за да не стават грешки) и извадих номера на резервната част - главина в случая, а пък в моя конкретен случай номера е 71737613 - и съм с а-бе-ес. и после по този номер в някой магазин с интернет-поддържка :-) (ахм-ауто - не го смятайте за реклама, ама на мен ми е много близо, и пешком стигам) ... а иначе - надявам се да не сменям чаркове скоро, но между другото, един лагер тимкен или ес-ка-еф (без да е с фланец, например) като нищо стига 50-60 лв.
колеги, аз само за справка направих следното - отворих е-пер (онлайн), забих си вин-а (нарочно съм го поставил в подписа, за да не стават грешки) и извадих номера на резервната част - главина в случая, а пък в моя конкретен случай номера е 71737613 - и съм с а-бе-ес. и после по този номер в някой магазин с интернет-поддържка :-) (ахм-ауто - не го смятайте за реклама, ама на мен ми е много близо, и пешком стигам) ... а иначе - надявам се да не сменям чаркове скоро, но между другото, един лагер тимкен или ес-ка-еф (без да е с фланец, например) като нищо стига 50-60 лв.
Да колега,а тези 99+ стигат и над 100лв защото АБС-а бил некав нов *****
И аз имам подобем.Само че виенето е постоянно вие като лагер смених и двата. Не се оправи центровах наново задните накладки,но пак не се оправи и така реших да питам дали някой занае какво може да е?
Majed_146
11-11-2009, 11:42
Много трудно се разбиват задните лагери, по скоро са нкладки! карам Фиат Типо модел от 1989 на 500000км още е с оригиналните лагери. Предни смених но задни не. И се чудя кога ще откажат че съм нагласил направо задни носачи с дискове за отзад. А за 146-та и 155-та те са по нови, и ваобще не може да ме обедите че на алфите, които са със Tipo-вското окачване "за отзад говоря" им се трошат лагерите на лягане и ставане това да не би да ви SEAT Toledo или Golf 2.
А за 146-та и 155-та те са по нови, и ваобще не може да ме обедите че на алфите, които са със Tipo-вското окачване "за отзад говоря" им се трошат лагерите на лягане и ставане това да не би да ви SEAT Toledo или Golf 2.
Всичко зависи от задкормилния индивид и условията на каране,някаде може да изкара и 5к другаде и 500к.
Предполагам ,че си внимателен шофиор и си подбираш пътя,ако не беше така можеше да не искараш 500к километра с този автомобил.
+ това лагера може да е същия като размер ама 10 години по късно Фиат да няма договор с фирма А за доставка на лагери примерно ,а с Б,та какво правим тогава
Много трудно се разбиват задните лагери, по скоро са нкладки! карам Фиат Типо модел от 1989 на 500000км още е с оригиналните лагери. Предни смених но задни не. И се чудя кога ще откажат че съм нагласил направо задни носачи с дискове за отзад. А за 146-та и 155-та те са по нови, и ваобще не може да ме обедите че на алфите, които са със Tipo-вското окачване "за отзад говоря" им се трошат лагерите на лягане и ставане това да не би да ви SEAT Toledo или Golf 2.
Заповядай да ти покажа как 146-ца 2001год и двата лагера вият отзад :)
trustworthy
11-11-2009, 16:21
Да колега,а тези 99+ стигат и над 100лв защото АБС-а бил некав нов *****
Венецът е магнитен май и затова е така. не еназъбен като на старите. Аз ти казах, че модерен автомобил караш - авангардни абс технологии са използвани при него :hehehm:
Венецът е магнитен май и затова е така. не еназъбен като на старите. Аз ти казах, че модерен автомобил караш - авангардни абс технологии са използвани при него :hehehm:
Като ще взема да го изхвърля този АБС,и да си сложа старите главини
Majed_146
11-11-2009, 20:03
Колега може би си прав за това с ABS-a и на 146ta i tipoto са без ABS. но сериозно ти казвам чакам да се скапят. Вече няколко пъти се каня да ги сменям и те не вият грам :). Положението е същото с Tempra 91година на един колега 500К без ABS с дискови спирачки отзад.
---------- Post added at 20:03 ---------- Previous post was at 19:58 ----------
Всичко зависи от задкормилния индивид и условията на каране,някаде може да изкара и 5к другаде и 500к.
Предполагам ,че си внимателен шофиор и си подбираш пътя,ако не беше така можеше да не искараш 500к километра с този автомобил.
+ това лагера може да е същия като размер ама 10 години по късно Фиат да няма договор с фирма А за доставка на лагери примерно ,а с Б,та какво правим тогава
съгласен съм с теб за това с фирмите А и Б може би е така наистина, преди да са ги правили по здрави. а за карането пазя се от дупки но не 4ак толкова :)
Колега може би си прав за това с ABS-a и на 146ta i tipoto са без ABS. но сериозно ти казвам чакам да се скапят. Вече няколко пъти се каня да ги сменям и те не вият грам :). Положението е същото с Tempra 91година на един колега 500К без ABS с дискови спирачки отзад.
---------- Post added at 20:03 ---------- Previous post was at 19:58 ----------
съгласен съм с теб за това с фирмите А и Б може би е така наистина, преди да са ги правили по здрави. а за карането пазя се от дупки но не 4ак толкова :)
Всичко е относително :)
от днес сме с нови накладки textar. издебнах я един ден и като че ли виенето наистина идваше от тях. иначе леко се разочаровах, че в старите имаше още бая живот. та може и да не са те. тестовете ще са вероятно другия уикенд, през седмицата колата не се кара.
joro8488
29-11-2009, 22:21
Е значи сам познал с първия отговор.успех дано нямаш проблеми с тях