PDA

View Full Version : Пътуване до Турция...

Бобби
06-11-2009, 11:33
Налага ми се с едно приятелче да пътуваме до Турция с кола...или по точно до гр. Мерсин на 2000км навътре от границата..:go:
Въпросът ми е - може ли някой да сподели формалностите на границата, разходите по преминаване на границата, медицински застрховки, такси магистрали, преминаване и подобни :roll:.

Предварително благодаря

viki
06-11-2009, 12:15
За границата:трябва ти червен паспорт и зелена карта за колата :)
Никакви пари не са ми искали.Минах много бързо-само отворих и затворих багажника :)
За магистралите си приготви турски лири(не знам колко платих,не беше много ,2-3-5 лири ми се върти в главата)
Внимавай с навигацията :)Погледни тази тема:)
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=39403
Дано съм била полезна :)

Бобби
06-11-2009, 14:55
Мерси Вики:thumbup:
...до тук добре, някой да знае цена за дизел....?
...няма да мъкна туби надявАм се:))

santo_traficante
06-11-2009, 15:48
направете си мед. застраховки
минималната сума е 5лв
лирата грубо с лв е 1 към 1
след границата има паркинг на който може да обърнете лева за лири
иначе върви всичко ...долари евраци...
вземи си от някой назаем навигация

Georgi_G
06-11-2009, 16:17
Паспорт валиден поне няколко месеца след пътуването
Зелена карта, талон
Не е зле и мед. застраховка
Пари: Евра и Лири. смени си за всеки случай, да не те цакат макар, че рядко ми се е случвало да ме лъжат

Мерсин, чуден южен град, чисто, топло приятно. А какви рибни ресторанти не е истина, а какви коктейли....размечтах се!

Единия път ходих до долу през Одрин - Дарданелите - (ферибот на всеки час) Чанаккале - Измир - магистралата покрай Анталия и Мерсин. и обратно с приспиване в Измир. Невероятно красив и живописен път, между две морета, острови, зеленина и т.н.

Втория през Истанбул - Мраморно море - скоростния ферибот(бяха по един сутрин и един вечер, пътя е 2часа) до Бандирма и отново покрай Измир и т.н.

Никакви оплаквания пътя, дупки няма. Маркировка тук там липсва, но не е никакъв проблем. Поносимо движение, само понякога забравят да дават леви мигачи, но ти си имай по едно наум при приближаване на кръстовище или при изпреварване. Надолу бръмчат и с едни камиони натоварени поне 6-7 метра във височина и нямам идея как са укрепили товара, а и как виждат в огледалата.
Макар, че рядко се вижда полиция си спазвай правилата, че иначе лошо.

А гориват са малко по-скъпи отколкото при нас и не си струва човек да се занимава с далавери и др. тънкажи.

Sev
06-11-2009, 16:21
нафтата грубо е 2,70 лири

fnt
06-11-2009, 17:22
нафтата грубо е 2,70 лири

Миналата година беше ~3.4лири. Колкото по се отдалечаваш от границата, толкова по-скъп става

Коки
06-11-2009, 18:48
...лирата грубо с лв е 1 към 1
след границата има паркинг на който може да обърнете лева за лири....

По-добре не разчитай да сменяш на границата. Има едно чейндж бюро на ул. Хан Крум, на гърба на Столичната библиотека, което работ с шарени валути, вкл. турски лири и курсовете им са добри.

ФЕРАРИСТ
06-11-2009, 20:30
Мерси Вики:thumbup:
...до тук добре, някой да знае цена за дизел....?
...няма да мъкна туби надявАм се:))
Ще те втресе, носи не туби, а варел.....бенза беше октомври 3 лева и нещо, дизела беше идея по тънко......конгречулейшънс......

detelazurno
06-11-2009, 21:56
По-добре не разчитай да сменяш на границата. Има едно чейндж бюро на ул. Хан Крум, на гърба на Столичната библиотека, което работ с шарени валути, вкл. турски лири и курсовете им са добри.

Тоя чейндж от доста време вече е затворен. На същата фирма обаче има чейндж като минеш светофата на Славейков в посока Васил Левски, от дясната страна, 100-150 метра след светофара (виж първата карта). Друг добър чейндж е на НДК. До него се стига като тръгнеш по Скобелев и след 5-те кюшета няма да се спускаш в тунела ами минаваш отляво и точно преди да влезнеш на Витошка си търсиш място да спреш. Чейнджа се намира от ляво (виж втората карта)

P.S.: И на двете карти чейнджовете са там където съм сложил червените кръгчета.

Коки
09-11-2009, 10:43
Тоя чейндж от доста време вече е затворен...

Мисля, че говориш за отсрещния, а аз говоря за този, в който се слиза по едни стълбички надолу и е буквално в сградата на библиотеката, но от задната й страна.

detelazurno
09-11-2009, 10:48
Мисля, че говориш за отсрещния, а аз говоря за този, в който се слиза по едни стълбички надолу и е буквално в сградата на библиотеката, но от задната й страна.

Точно за този говоря и аз. Той си е изработил име на добър и качествен, но наистина го затвориха. Доста преди да го затворят видях, че са направили и втори (този за който писах горе) и явно още от тогава са имали тази идея. Все пак тям мястото е малко по-видимо. Важното е, че поне са си запазили качеството, а и не са го преместили много по-далеч. Само дето не знам дали е денонощен. Този на НДК е денонощен. Курсовете нощно време са малко гадни, но ако ти се наложи пак е за предпочитане.

pent
09-11-2009, 11:03
:offtopic:
то стана тема за чейнджове. качествените в сф са 2:
1) на баба неделя, колегата горе го беше описал как се стига до него
2) на гладстон!

Georgi_G
09-11-2009, 15:06
:offtopic:
то стана тема за чейнджове. качествените в сф са 2:
1) на баба неделя, колегата горе го беше описал как се стига до него
2) на гладстон!

Та на въпроса за пътуването:

Ако спре на коя и да е бензиностанция в европейската част или Истанбул ще му обърнат еврата по официалния или възможно най-добрия курс и със сигурност няма да го излъжат, освен ако не попадане на накой българин, но това е тема на друг разговор.

Бобби
09-11-2009, 17:02
Благодаря за размислите....но ми подсказаха, че еврата особено след истамбул ги гледат като извънземни...
долари и лири за предпочитане;-)
За сажаление, не отивам на почивка, а да докараме една машина от там....

barash
10-11-2009, 00:56
Колега за предпочитане е да разполагаш с турски лири а и на платените магистрали ако нямаш турски лири,курса по който ще ти обменят еврата въобще няма да ти хареса,верно горивата са доста по скъпи от колкото в родината,от Софето до Мерсин са ти поне 1500км +/- зависи по кой път ще поемеш,ако имаш конкретни въпроси мога да те насоча относно патуването,аз лично предпочитам пътя през столицата и така нататък,приятно патуване.

Бобби
10-11-2009, 09:28
За лирите знам, че са за предпочитане.
Мисля да поема по машрута София - Истамбул - Анкара - Аксарай - Адана - Мерсин.....според мен е най кратък и има повече магистрала...отдолу покрай морето е по екзотично, но все пак съм тръгнал по работа!
Ако нещо ме интересува ще ти пиша
Благодаря ти колега-barash...

barash
10-11-2009, 20:59
Няма за какво,за това е форума,ако не е тайна с алфичката ли ще патуваш или със служебен афтомобил,питам защото ако се засечем случайно в Истанбул можем да си спретнем една малка срещичка,след седмица може да ида до Истанбул на покупки(части за грацията) и да се вазползвам от сезонното намаление.

Бобби
11-11-2009, 13:06
Няма за какво,за това е форума,ако не е тайна с алфичката ли ще патуваш или със служебен афтомобил,питам защото ако се засечем случайно в Истанбул можем да си спретнем една малка срещичка,след седмица може да ида до Истанбул на покупки(части за грацията) и да се вазползвам от сезонното намаление.
С едно камионче "MAN"....ще ходя да взема една машина от там...едва ли ще се завирам в Истамбул...по от края ще мина..околовръст:roll:...между 1 и 5 декември ще пътувам....

Бобби
02-12-2009, 17:32
Скасъх си задника от път...със смесени впечатления съм от прехода...европеиската част си я бива...на изток не чак толкова.
Имат страхотни пътища...изминах в турско около 3800км. и насрешно движение няма... яко магистрали...спрямо това са 50г. преди нас
цената на дизела е 2.70лири...а бензина 3.50лири
Хубави манджи...за този който обича по люто и подправки и сладкищи
п.с.бях минавал преди 15г. транзит...и от тогава до сега корена разлика в пътната обстановка.

търтей
02-12-2009, 17:35
А добре дошъл :)

Дай некоя снимка, тва онова. Природа, туркини, али бали ;)

Бобби
02-12-2009, 17:51

Ще кача, ама сега ми се сяда на маса:drinking:...а и нямах възможност много да снимам...направих два нощтни прехода по 15ч. и се бях толкова осветил:upsidedwnsmiley:

Бобби
02-12-2009, 17:54

за тЪркините ще ти кажа на бира...там тия неща не се снимат особено интимните и не се раздува, ако искаш да се прибереш по живо по здраво:))

Бобби
02-12-2009, 18:01
А бе в общи линии ей това беше почти най убавото което видях..
п.с. а авера турчин ме разкарваше с моторчето отзад из града...малко екшан, но ми се отрази добре на адреналина...не спираше на никви знаци светофари(местен джигит:))

търтей
02-12-2009, 18:02
за тЪркините ще ти кажа на бира...там тия неща не се снимат особено интимните и не се раздува, ако искаш да се прибереш по живо по здраво:))

Тамън два пъти съм обиколил Турция до сирия и обратно ;)

Бобби
02-12-2009, 18:58
Тамън два пъти съм обиколил Турция до сирия и обратно ;)
..и на мен ми е за втори път но първия беше отдавна и ходих до Халеп и Хасаке сириско
п.с. за снимките с ханъми имах друго предвид но не ме разбра....

търтей
02-12-2009, 19:08
..и на мен ми е за втори път но първия беше отдавна и ходих до Халеп и Хасаке сириско
п.с. за снимките с ханъми имах друго предвид но не ме разбра....

Разбрах те аз :)