PDA

View Full Version : Накъсани гуми

Chimev
14-11-2009, 19:07
Пуснах темата в общ технически, но ще я копи-пейстна и тука, че не знам дали всички го четат тоя раздел :grandpa:

Някой да знае от какво може да е това чудо? Купих си 4 Dunlop Winter Sport втора употреба. Не са с невероятен грайфер, но стават и бяха равномерно износени. И след около 1000 км гледам, че от вътрешната страна предните гуми са се накъсали леко на места (изглежда все едно грайфера е резнат около средата и стърчи). И един гумаджия и човека на предния мост ме питаха дали съм пилил гуми, но нейсе, не съм. Иначе видимо не са се износили повече отвътре . Бях на преден мост - всичко е ок. Дали има нещо общо с това, че са 225 широки на 16-ки джанти J6,5 (за тия джанти по книжка се дава макс 215)? Имам леко разбити шарнири, но с летните не съм имал такъв проблем. Идеи?

RoMAN
14-11-2009, 20:19
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=37812

Коки
16-11-2009, 13:11
....Дали има нещо общо с това, че са 225 широки на 16-ки джанти J6,5 (за тия джанти по книжка се дава макс 215)?... Не.

...Идеи?...

Скапани гуми. Например ДОТ от миналия век.

nightroller
16-11-2009, 15:27
Не.

Скапани гуми. Например ДОТ от миналия век.

Абсолютно!!! не си купувайте стари гуми - дълбочината на каналите далеч не е единственото мерило за това гумата добра ли е или не има други фактори като например това, че каучукът старее!!! и синтетичния такъв също :) Освен това е важно как е експлоатирана гумата дали има наранявания по вътрешната структура (примерно дали предишния собственик се е качвал по бордюри) и др.
Купуването на гуми на старо си е риск не е като да си купиш Vertu от заложната къща и всички да си мислят че имаш маса кинти ;)
По-добре по-евфтини гуми но нови отколкото стари ...

Коки
16-11-2009, 16:08
...По-добре по-евфтини гуми но нови отколкото стари ...

+1

Chimev
16-11-2009, 17:27
Тука пак ще копи-пейстна, че се получи разговор и в общия технически по темата

Такаа, Аутодатата се оказа напълно точна в моя случай. Днеска бях в един голям и доста реномиран център и за да не възникват такива безмислени спорове да кажа какво каза човека, който изглежда доста в час - едни коли са отворени, други затворени, няма общо правило :respect:.
Иначе конкретно в моя случай се оказа, че е доста отворен така наречения камбър, демек разкрачена е, освен, че сходимоста ми е положително настроена. При нормални (за камбъра говорим) -0.18', при мен едното е -1.14, другото -1.44 :jason2:. Амортисьорите са екстра, качихме я на тресачката, така, че остава нещо разбито. Утре ще се преглежда да видим какво ще излезе. Имаше предположения за горни носачи, тампони на макферсън и други разни. Да видим каква ще е иненадата :whistle:

trustworthy
17-11-2009, 10:35
...По-добре по-евфтини гуми но нови отколкото стари ...

И кое е хубавото в това да си купиш нова гума, която по рождение си е с качества на материала като на порцелан???
Въобще не е по-добре да са евтини и нови гуми гумите. Има прекалено много изключения при евтините, за да се правят такива генерални заключения.

nightroller
17-11-2009, 13:54
И кое е хубавото в това да си купиш нова гума, която по рождение си е с качества на материала като на порцелан???
Въобще не е по-добре да са евтини и нови гуми гумите. Има прекалено много изключения при евтините, за да се правят такива генерални заключения.

:) мд-даа, разговора може да продължи във всякакви посоки :):)

Chimev
17-11-2009, 15:50
Аз пак ще ползвам инфо от списанието на ADAC, които правят тестове на актуалните гуми на пазара регулярно. Та според техните тестове, които са реални, а не някой да е седнал и да е размишлявал над въпроса, много от евтините гуми са доста опасни и непрепоръчителни. Сега ме мързи да преписвам как са класирани, но няма нито едно китайче, което да е с добри резултати. Та всеки пак сам да си решава, аз лично предпочитам доказана гума на 2--3 години отколкото нови произведени в 3-я свят. Е най-добре би било нови и маркови, ма пуста мизерия :sex:

Коки
17-11-2009, 18:10
...много от евтините гуми са доста опасни и непрепоръчителни. Сега ме мързи да преписвам как са класирани, но няма нито едно китайче...

Айде да не започваме тая дискусия и тука, щото толкова въртяна вече по други теми, че няма нищо ново да кажем. Прав беше Найтролера, че раговорът може да поеме в мноого посоки, но няма кой да схване намека. Направи си труда да прочетеш темата за зимните гуми от миналия месец и ще видиш каква е моята позиция по въпроса. Просто е много дълго за обяснение, защото няма еднозначни отговори. Само най-общо ще ти кажа, че в случая под "евтина марка" се няма някакво "китайче" с неясен произход, а се има предвид Дебица, Сава, Барум и т.н., които са доста по-евтини от Гуд Иър, Конти и Бриджстоун.

А относно
...ADAC, които правят тестове на актуалните гуми на пазара регулярно..., ще те помоля да ми покажеш къде точно в 2-та теста за зима '09 са резултатите "актуалните гуми на пазара" на Дебица и Барум, щото аз не ги намирам ( http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/default.asp?ComponentID=4919&SourcePageID=8762 ) и след това да ми кажеш как точно да разбере човек тия гуми добри ли са или са лоши като ги няма в теста?

Chimev
17-11-2009, 20:55
Естествено теста не обхваща всичко на пазара, но както и да е, тона ти ми подсказва да не продължавам да споря. Само да ти кажа, че савата са в непрепоръчителните, погледни при 14'
В крайна сметка :gives[1]:, кой кво иска това да си слага, както и при много други неща и по тоя въпрос не може да има една истина :spell:

Chimev
20-11-2009, 19:00
Ха такаа, горни и долни носачи отпред са за смяна :wierdo:. Да се надяваме след смяната идните дни да се затвори отпред.
Ами отзад защо е отворена след като всичко изглежда наред след щателна проверка? Особено от едната страна е дори видимо отворила. Майстора предположи евентуално от удар да се е изкривил носача, но видимо абсолютно нищо няма, нито пък луфтове. Някой да се е сблъсквал?
:drunk:

moniiii
20-11-2009, 19:17
Ха такаа, горни и долни носачи отпред са за смяна :wierdo:.
:drunk:
Честито колега ,отлетяха едни 800 хубави Български левчета....

Linkestis
20-11-2009, 19:31
Еееее чак пък 800 лв.?!?!

moniiii
20-11-2009, 21:53
Еееее чак пък 800 лв.?!?!

Еми приятелю ,там някъде са...като включим и смяната им:thumbup:

em4o1
20-11-2009, 22:50
Хм, преди две седмици - 2 - долни предни носача и един горен + предни маркучи - 1050 лв.
Така че колега приготви се за малко повече евентуално.

Chimev
21-11-2009, 10:48
Цените са относително нещо, наясно съм колко ще ми излезе. Ако може да се върнем на въпроса за задното разкрачване :scherzkeks:...:calc: