PDA

View Full Version : Въпрос за разрешително за ползване (АКТ 16) ?!

Kuku
18-11-2009, 09:33
На кратко...

Имам ателие на партер със самостоятелен вход (не през основния на кооперацията) и залепен за него гараж.
Всичко е готово, завършено, с врати, прозорци, радиатори и прочие.... на шпакловка и замазка.
Има АКТ 15, а аз имам ключове - днес ще му монтират СОТ.

Първо - мога ли да си сложа разни джунджории в гаража, части от мотора, инструменти и прочие?
Второ - мога ли да си направя вътрешни решетки на ателието и на гаража, защото ме притеснява, някой да не открадне частите?
Трето - може ли да възнинкне някакъв проблем, ако си работя и си човъркам по мотора в този гараж?

Въпроса ми е насочен само и единствено към проблемите с комисията от Строителен надзор (или както се нарича там), която издава разрешителното за ползване :?

Благодаря за помоща предварително, колеги!

georgyg
18-11-2009, 09:41
Реално, щом имаш ключове можеш да си го ползвеш, а колко е законно - ми не много и не е правилно инвеститора да ти дава ключовете при положение че нямаш акт 16 и разрешение за ползване.
Не можеш да регистрираш в общината обекта, а за СОТ-а едва ли ще има проблем, тях не ги интересува особено.
Принципно не би трябвало инвеститора да ти даде да монтираш каквото и да е, ама знае ли човек, криза е в строителството и се правят компромиси.

AntiLuuP
18-11-2009, 09:43
След като мине Акта не мисля че ще има проблем, а зависи всъщност и как ти дадат самия акт 16.Присъствал съм на даването на такъв при тва на огромна жилищна кооперация и въпросната комисия дори не влезе в сградата, яко ядене и пиене и тва беше !

DarkKnight
18-11-2009, 09:48
Колега до колкото знам не трябва да правиш нищо постоянно (освен сота).

Kuku
18-11-2009, 12:28
Реално аз не изменям нито фасадата, нито вътрешното разпределение, нито нищо от плана за строеж на сградата..... ама знам ли :?

georgyg
18-11-2009, 12:34
Реално аз не изменям нито фасадата, нито вътрешното разпределение, нито нищо от плана за строеж на сградата..... ама знам ли :?

Принципно нямаш право да правиш каквито и да е СМР-та, и да имаш ключ дори, но това е България :bg:

Kuku
18-11-2009, 12:42
Да де, ама по етажите нагоре даже теракот и фаянс са налепили някои собственици :?

Принципно, единственото което ме притеснява е да не ми наложат някаква малоумна глоба - иначе съм ги таковал в таковата и комисия, и гявол :bg:

DarkKnight
18-11-2009, 13:00
Да де, ама по етажите нагоре даже теракот и фаянс са налепили някои собственици :?

Принципно, единственото което ме притеснява е да не ми наложат някаква малоумна глоба - иначе съм ги таковал в таковата и комисия, и гявол :bg:

Теракота е друго нещо ;) Не би трябвало да имаш проблеми с каквото и да било стига да не изменяш нищо. Можеш да сложиш всичко което е подвижно. Само за решетките не съм сигурен, н в нашата кооперация сложиха щори на единия от магазините преди акт 16

georgyg
18-11-2009, 13:00

Ако ти наложат, то вероятно ти ще си първия такъв за годината, ама знае ли човек. :ban:

alfa racer GTA
18-11-2009, 14:01
На кратко...

Имам ателие на партер със самостоятелен вход (не през основния на кооперацията) и залепен за него гараж.
Всичко е готово, завършено, с врати, прозорци, радиатори и прочие.... на шпакловка и замазка.
Има АКТ 15, а аз имам ключове - днес ще му монтират СОТ.

Първо - мога ли да си сложа разни джунджории в гаража, части от мотора, инструменти и прочие?
Второ - мога ли да си направя вътрешни решетки на ателието и на гаража, защото ме притеснява, някой да не открадне частите?
Трето - може ли да възнинкне някакъв проблем, ако си работя и си човъркам по мотора в този гараж?

Въпроса ми е насочен само и единствено към проблемите с комисията от Строителен надзор (или както се нарича там), която издава разрешителното за ползване :?

Благодаря за помоща предварително, колеги!

Какво разбираш под "Имам"? Собственик с документ за собственосто ли си или не!?
Собствеността върху сградата/ателието може да се придобие и при непълна завършеност(например 60%)?
По принцип не би трябвало да е ползваш, то затова се издава "разрешение за ползване", след него имаш право да ползваш!Иначе е възможно :paddle:
За вътрешните решетки няма да имаш никакъв проблем-слагай.
Но, ако ти не си собственик проблема ще е за собственика!
Ако си собственик и възникне проблем с комисията разрешаваща позлването то проблема ще е за теб.:machinegunner:

На практика в България проблем с комисията разрешаваща ползването почти не възниква, само защото си вкарал вещи вътре.Тях ги интересува дали е спазен архитектурния/инвестиционния проект и си "затварят" очите ако няма разместване/премахване на стени и/или прозорци, дори и ако има дребни нарушения-например: прекарани тръби за вода на 1- 1.5 метра от предвиденоото по ВиК проект.
Но знае ли се какви хора ще са в комисията-във всяка община е различно!?!:brickwall:
За това което пишеше не би трябвало да има проблем, а ако възникне такъв ще е за собственика на имота/ателието и най-вероятно ще те топнал някой"доволен" съсед. :devil2: Съседите създават най-големите проблеми.

Бобби
18-11-2009, 14:53
Не се ослушвай, а действай...нямаш никакви проблеми!
Съседа си купи апартамент на зелено...след това жена му го изгони, а той живя 2г. докато посроят блока в един фургон.....и така просто не виждам за какво се притесняваш:))...хората строят къши незаконо..после ги озаконяват, ти за нещо собствено се притесняваш да не би да .........:spam_laser:

georgyg
18-11-2009, 15:04
...хората строят къши незаконо..после ги озаконяват, ти за нещо собствено се притесняваш да не би да .........:spam_laser:

Това беше, в момента е ЗАБРАНЕНО и такива постройки се събарят и е правилно.

nikolaaaay
18-11-2009, 19:34
Сградата в която работя вече 2 години няма дори акт 15. Въпреки това е населена, има ток, вода, телефон, сот интернет, хасансьор и т.н. По нищо не си личи, че няма разрешение за ползване и досега няма проблем с никакъв строит. надзор или тем подобни измекяри.

Kuku
18-11-2009, 20:38
Аз съм собственик, имам неутрален акт :crazy:
До края на седмицата ще си сглобя решетка, шкафове и прочие.... бал съм я в комисията :lol:

koolio
18-11-2009, 21:39
Ако не го ползваш за жилище или за някаква търговска дейност не могат да се заядат. За решетките също, ако са вътрешни. Не променяш нито фасадата, нито конструкцията.

Kuku
18-11-2009, 22:01
Днес сложиха СОТа, а аз до края на седмицата ще направя решетка само на гаража и ще си сложа вътре мотора, частите, шкаф, мивка, инструменти....
Пък ако дойде някой да ми образува изречение, ще го мисля :)

Furious 155
18-11-2009, 22:05
Ами дори да има проблем, щом няма акт 16, според мен могат да санкционират строителя, ама не и теб! Реално погледнато, все още май не се води, че си влязъл във владение! Нека някой наистина компетентен отговори, чисто юридически как стои въпроса! Иначе си е масовост да си правят хората и на акт 15 довършителните ремонти!

old alfist
18-11-2009, 22:09
Искам да дам и мойто скромно мнение.
Важното е какво е било предназначението на помещението по проект - т.е. по замисъл.
Ако е различно от това, което иска да го ползва даденият собственик, тогава е необходим проект, който трябва да отговаря на съответните норми, съответстващи на желаният вид нова дейност,след което да се одобри от съответните органи - демек местната Община. Тогава се издава разрешение за строеж.
След изпълнението на СМР се проверява дали са изпълнени нормите и тогава са издава "Удостоверение за въвеждане в експлоатация" - това е при по-малките обекти,както в нашия случай.
"Разрешение за ползване" се издава при по-големи обекти и от други институции

Raya
18-11-2009, 22:10
Сградата в която работя вече 2 години няма дори акт 15. Въпреки това е населена, има ток, вода, телефон, сот интернет, хасансьор и т.н. По нищо не си личи, че няма разрешение за ползване и досега няма проблем с никакъв строит. надзор или тем подобни измекяри.

Имат гоооолям проблем със строителния надзор, щом не могат дори АКТ 15 да вземат. Ама какво да правят хората, след като строителят нещо недогледал и не му дават Актовете, а те са дали пари и искат да си живеят. Но такава сграда без адрес, и ползват промишлени ток и вода. Проблема ще им изникне, ако решат да продадат такъв имот.........той на практика е непродаваем.

Kuku спокойно можеш да влизаш и да си правиш в гаража каквото си искаш, щом строителят ти е дал ключове. Само строителят решава кога ще пусне собствениците да влязат, след АКТ 15 или след АКТ16.
Единственно , както колегите казаха, не можеш да променяш архитектурният първоначалният облик, т.е. стените да си останат по скицата; не можеш да пробиваш стените, т.е. да слагаш климатици. С тия климатици строителите забравят да предупреждават хората, а после берат кахъри и карат хората да ги свалят докато мине комисията.
На теб никой никаква глоба не може да ти наложи. Дори и да нарушиш нещо от сградата ще си имаш вземане-даване със строителя.

koolio
18-11-2009, 23:32
Е па я му го кажах - не може да ползва обекта за живеене, за стопанска дейност, да го преустройва, но никъде не пише, че не може да си складира квото иска.
п.с. Въвеждането във владение и разрешението за ползване са мнооооого различни работи.

nikolaaaay
19-11-2009, 21:13
Имат гоооолям проблем със строителния надзор... не можеш да пробиваш стените, т.е. да слагаш климатици. С тия климатици строителите забравят да предупреждават хората, а после берат кахъри и карат хората да ги свалят докато мине комисията.

В нашия блок без акт 15 и 16 има монтирани поне 20 климатика и освен това тръбите за тях ги е монтирал не някой друг, а строителя. Просто искаше да са един под друг, да е по-красиво. А, пък той не е какъв да е, има построени доста сгради в различни краища на страната.

Raya
19-11-2009, 22:06
В нашия блок без акт 15 и 16 има монтирани поне 20 климатика и освен това тръбите за тях ги е монтирал не някой друг, а строителя. Просто искаше да са един под друг, да е по-красиво. А, пък той не е какъв да е, има построени доста сгради в различни краища на страната.

Няма как да се нанесат хората да живеят преди АКТ15!!
Нито един строител/инвеститор не би допуснал това. Щом самият строител се погрижил за удобството на собствениците на имотите, значи е съвсен наясно, че НЯМА ДА МОЖЕ да вземе АКТ15. А това, че има вече построени обекти, не е мерило, че всичко започнато ще го довърши.
Мен ме питат клиентите ( брокер съм) давам ли аз или строителят някаква гарнция, че имота ще има АКТ16. НИКОЙ не може да ви даде такава гаранция!! Има случаи, когато доказан строител по някаква причина ( а те могат да бъдат съвсем различни) не може да вземе прословутите актове. Дори и АКТ 15 да има, пак не е гаранция че ще има АКТ 16. Аз лично знам не малко сгради не само от 90-тте гг, но и от 2000-тте, които са напълно населени и сградата изглежда съвсем завършена, но нямат Разрешение за ползване. И един ден някой решава, че апартамента вече му е малък и му трябва по-голям, тръгва да продава този и тук..........започват серьезните мъки. Ще го продаде само на ужасно низка цена, на някой който не му пука за Актове и документи , а просто в момента иска жилище за малко пари. А такива хора, които не ги интересуват документалната страна на имота, са малко.

Поразровете Гоогъла, той ще ви каже какво представляват АКТ 15, АКТ 16 . Дори ще ви изрови и всякакви проблеми с тези Актове и какви са последствията.

Но има и друга крайност, за съжаление. Сградата видимо от пръв поглед се вижда, че има много кусури, има още какво да се доработи по нея. НО тя има АКТ16. Тук вече кой какъв връзкар е. Но за живущите и в този случай е мъка. По закон инвеститора е длъжен в 5-годишен период да отстранява всякакви недоглеждания и повреди не причинени от живущите. НО......иди го търси......той вече или духнал или пак със връзките си ще спечели делото, ако решите да го съдите.

Винаги има риск купувайки ново строителство, дори и с АКТ 16 по-добре, сградата да е поне на 2 години.Тогава вече всички скрити и открити дефекти на строителството ще лъснат.

old alfist
19-11-2009, 22:08
Е па я му го кажах - не може да ползва обекта за живеене, за стопанска дейност, да го преустройва, но никъде не пише, че не може да си складира квото иска.
п.с. Въвеждането във владение и разрешението за ползване са мнооооого различни работи.
Предполагам, че и ти правиш разлика между "Въвеждане във владение" и "Въвеждане в експлоатация"

koolio
19-11-2009, 23:18
Предполагам, че и ти правиш разлика между "Въвеждане във владение" и "Въвеждане в експлоатация"

Ми горе-долу правя, нали за това иде реч.:screwy:

ogi100
20-11-2009, 17:04
Днес сложиха СОТа, а аз до края на седмицата ще направя решетка само на гаража и ще си сложа вътре мотора, частите, шкаф, мивка, инструменти....
Пък ако дойде някой да ми образува изречение, ще го мисля :)
Само да вметна (ако някой не го е направил вече) да проучиш как стои въпроса с електричеството и водата, ако смяташ да ползваш преди получаването на акт16 и откриването на отделни партиди. Има случаи в които не е направен отделен трафопост да речем и хората плащат по промишлени тарифи...

WhitePower
23-11-2009, 17:57
Аз съм собственик, имам неутрален акт :crazy:
До края на седмицата ще си сглобя решетка, шкафове и прочие.... бал съм я в комисията :lol:

едно питане сградата ли няма акт 16 или само твоя гараж

Kuku
23-11-2009, 21:25
Цялата сграда няма Акт 16.

А решетката на гаража и работната масата вече са готови :lol:

BatVas
24-11-2009, 16:03
Aбе нямаш грижи за решетката и за това да си сложиш чарковете. Аз преди акт 16 (даже и 15 май нямаше) си изместих входната врата и усвойх 2 квадрата от коридора ( то строителя го направи по моя молба де) оказа се че не е проблем щото не знам си какво по едининия чертеж и т.н.т , ама е факт че после си издадоха акт 16 и всичко си е ОК. В другото входче комшичта понеже беше купил целия етаж 6 (последен) си го затвори с дограма етажа още от стълбите към етажа и също нямаше грижи. Ама знам ли все пак той пък беше фактор в МРРБ

Kuku
01-12-2009, 22:18
Колеги, гаража е почти готов :)

Всичко започна с кройка и рязане....
http://img51.imageshack.us/img51/3728/1image847.th.jpg (http://img51.imageshack.us/i/1image847.jpg/)

Заваряване, изчукване на заварките и готовите врати на портала....
http://img21.imageshack.us/img21/3180/1image836.th.jpg (http://img21.imageshack.us/i/1image836.jpg/)
http://img21.imageshack.us/img21/6097/1image839.th.jpg (http://img21.imageshack.us/i/1image839.jpg/)

Направихме рамка около външната врата и ги монтирахме под нея....
http://img3.imageshack.us/img3/1765/1image841.th.jpg (http://img3.imageshack.us/i/1image841.jpg/)

Късно вечерта портала вече се заключваше с резета и катинар....
http://img21.imageshack.us/img21/4295/1image845.th.jpg (http://img21.imageshack.us/i/1image845.jpg/)

После измазахме стените, направихме работна маса, луминисцентно осветление и грундирахме всичко желязно...
http://img51.imageshack.us/img51/6986/1image858.th.jpg (http://img51.imageshack.us/i/1image858.jpg/)

Ето го и сегашния вид на гаража....
http://img3.imageshack.us/img3/2444/1image859.th.jpg (http://img3.imageshack.us/i/1image859.jpg/)

Остава латекса по стените, шкафовете под работната маса, шкаф с мивка в дъното, малък хладилник и нещо за сядане, че с тия автомобилни седалки явно няма да стане :mrgreen:
Дреболиите, като ревизия, вентилатор, плот за инструменти и прочие, не ги броя изобщо, защото са елементарни.....

Таааааааааааа, дали ще имам проблем със строителния надзор?! :mrgreen:

търтей
01-12-2009, 22:34
Кирилеее, ти да не си се нАучил да заваряваш, ма?

Kuku
01-12-2009, 22:48
Да, баце, но съм начинаещ още - малката маса за хранене аз съм я правил, но за съжаление не се вижда от седалките ;)
По-късно ще лъсне и тя пред обектива 8)

търтей
01-12-2009, 23:30
Бреййй, брейй кво прави човек от скука. Ма оти се потиш с електрожен, ми не си земеш телЕподаващо, както го беше кръстил един колега?

Kuku
01-12-2009, 23:38
Електрожена е на момчето, което и без друго ми помага и което може да заварява добре.
За телЕподаващото трябваше да станем много маймуни на клона.
ТелЕподаващото ще ми трябва за ауспусите на мотора, та не исках да стрелям патроните ;)
И не е от скука, а по принуда.... неволята учи!

търтей
01-12-2009, 23:40
И не е от скука, а по принуда.... неволята учи!
Говори ми. За сега само халумин не съм заварявал, ама като нищо и това ще стане.

Kuku
02-12-2009, 00:13
Е, щом се налага..... не вярвам да е много по-различно!
Между другото, с всеки изминал ден в този гараж (правейки си всичко сам или с приятели) се убеждавам, че българските "майстори" (били те строители, механици, железари, мебелисти и прочие) са едни обикновени, самоуки неможачи.... и хората им плащат за това :?

ФЕРАРИСТ
02-12-2009, 00:20
Арно, арно - ама тоя гараж само за тая моторетка ли е?

Kuku
02-12-2009, 01:03
Не, тази е старата, която е за продаване....
Гаража е основно за новата, пък старата ако не се продаде ще си правят компания ;)
Евентуално и на двама приятели моторите ще приюти, но са под въпрос, че още не са ги купили :lol: