PDA

View Full Version : Акцизна кола

ngbauns
18-11-2009, 22:28
колеги интересуваме,след като една кола е внесена в бьлгария тази година и е акцизна а аз е регистрирам догодина дали ще плаштам акциз или няма?

BLUE1
18-11-2009, 22:32
От къде е внесена? Ако е от Щатите ще плащаш ако е от ЕС до влизането на промяната в закона митницата си иска акциза с уговорка, че след това ще ти се върне.

ngbauns
18-11-2009, 22:39
От къде е внесена? Ако е от Щатите ще плащаш ако е от ЕС до влизането на промяната в закона митницата си иска акциза с уговорка, че след това ще ти се върне.

от италия.е добре но защо митница да си иска акциза след като колата няма да се регистрира тази година а догодина след като влезе закона.

BLUE1
18-11-2009, 22:44
След Нова година няма проблем, но в момента все още се събира акциза.

ngbauns
18-11-2009, 23:04
След Нова година няма проблем, но в момента все още се събира акциза.

а когато минава през митницата не се ли отчита че тази кола е вязла в бьлгария на едиси коя дата 2009 година и аз като я регистрирвам кат не правят ли проверка колата кога е влязла в бг?

BLUE1
18-11-2009, 23:07
Когато колата е от ЕС тя не минава през митница, но по какъвто и начин да влиза гранична полиция е вкарва в регистъра и от там митницата или икономическа полиция могат да те потърсят за акциза или за нещо друго.

AntiLuuP
18-11-2009, 23:10
Е добре а примерно може ли да се кара с транзитни номера до след нова година:? и чак тогава да я регистрираш :? И да не плащаш акциз :?

BLUE1
18-11-2009, 23:19
За да вземеш транзитни номера трябва колата да е регистрирана в държавата от която идва и срока на номера е 30 дни.Тези коли които са внос от Италия и са с валидни номера са изключително малко заради високата цена на която биха били купени. Тази година в Пловдив бяха издирвани собственици на такива автомобили и им бяха образувани преписки до плащане на акциза, но тази проверка не можа да обхване всички притежатели на такива коли. Някой просто ги прибраха и чакат да влезе новият закон. За съжаление мой приятел не можа да се измъкне и си плати акциза за една Х6 и сега ще видим кога ще си прибере парите от държавата.

AntiLuuP
18-11-2009, 23:31
Извинявай ама щом има средства да си купи Х6 не мисля че трябва да прави проблем за акциза? Мое мнение.

koolio
18-11-2009, 23:36
Ще има. Данъчното събитие настъпва при вноса, така че след въвеждане на колата на територията на България акцизът е дължим.

BLUE1
18-11-2009, 23:48
Извинявай ама щом има средства да си купи Х6 не мисля че трябва да прави проблем за акциза? Мое мнение.

Приятел акциза на Х6 беше близо 18000 лева, а това за никой не са малко пари още повече като знаеш, че след няколко месеца няма да се плащат.

AntiLuuP
18-11-2009, 23:59
Приятел акциза на Х6 беше близо 18000 лева, а това за никой не са малко пари още повече като знаеш, че след няколко месеца няма да се плащат.
Имаш право, но тва е положеноето колкото и неприятно да звучи, по гадно е че и за някоя стара кошница със същите коне акциза е горе долу същата работа ....

голямата риба
19-11-2009, 00:23
Както съм писал и преди, според нашето законодателство, акциза се дължи в 15 дневен срок от ПРИДОБИВАНЕТО на автомобила.

santo_traficante
19-11-2009, 09:42
то хубаво ще си взимаме бегачки през 2010год.Но някой помислили какво го чака с екотакста данъка и регистрацията на такъв автомобил:metal:

koolio
19-11-2009, 11:26
то хубаво ще си взимаме бегачки през 2010год.Но някой помислили какво го чака с екотакста данъка и регистрацията на такъв автомобил:metal:
Абе те тука половината са тИрикати и данъци не плащат, ко знайш ти!:whip:

Jivko7777
19-11-2009, 12:05

Точно това щях да кажа че то данъка почти никой не си плаща пък камоли еко такса :)
По скоро да се замислят на поддръжка или като цяло разходите към един такъв автомобил...

AntiLuuP
19-11-2009, 13:15
Точно това щях да кажа че то данъка почти никой не си плаща пък камоли еко такса :)
По скоро да се замислят на поддръжка или като цяло разходите към един такъв автомобил...
Eko такса няма как да не платиш понеже още при регистрацията в кат ти я изискват(ако е нов внос колата), докато другия данък вече можеш да се скатаеш поне засега.
Мен обаче само едно ме дразни - тези които си плащат данъка мрънкат постоянно на останалите колко смотани били и т.н. същите постоянно мъмрят тези които си позволяват да нарушават закона в границите на разумното(пример каране с 20 над ограничението на цариградско).Постояно говорят че карат като по учебник и никога не нарушават закона, а всъщност точно тези го нарушават изродски, естествено има и изключения, но и аз съм бил свидетел и други са ми казвали, че са засичали точно въпросните да летят по по големите булеварди.....
Ама както и да е се тая .... Мисля че всеки отговаря сам за себе си и за действията си и никой не трябва да му се налага!

Jivko7777
19-11-2009, 16:51
Eko такса няма как да не платиш понеже още при регистрацията в кат ти я изискват(ако е нов внос колата), докато другия данък вече можеш да се скатаеш поне засега.

Говоря за годишната еко такса а не тази при регистрация ;)

Kuker
19-11-2009, 17:02
то хубаво ще си взимаме бегачки през 2010год.Но някой помислили какво го чака с екотакста данъка и регистрацията на такъв автомобил:metal:За данъка не знам, но това което разбрах днес е, че ще се плаща по 12 лева на киловат при регистриране.

santo_traficante
19-11-2009, 17:11
разбрах че на първо четене рег. в кат ще е около 800лв.
но колко е вярно веремето ще покаже

AntiLuuP
19-11-2009, 17:15
Говоря за годишната еко такса а не тази при регистрация ;)
Я ме светни малко че нещо май съм пропуснал тва е само за акцизните нали :?

търтей
19-11-2009, 17:31
Ще има. Данъчното събитие настъпва при вноса, така че след въвеждане на колата на територията на България акцизът е дължим.

Настъпва ако я внесе. А как да я вкара без да я внася обяснявам срещу ром.

гойко като направи регистрацията на нова кола 800 лв и ще си ходи след две седмици бе. Народната любов го крепи ама от високо се пада най-лесно.
А българина яко скача като му дингеш акциза на халкохоля или па го спреш да гъзарее с коли :tv:

santo_traficante
19-11-2009, 17:53
кой е карал акцизна кола пак ще кара:)и го боли "швепса":metal:
да му мислят тези с по три иляди лева дето си мислят че ще си купят акцизна кола и нЕма да цакат:metal:и ше са най големите разцери у ЛевскиГ:chair:

AntiLuuP
19-11-2009, 18:00
кой е карал акцизна кола пак ще кара:)и го боли "швепса":metal:
да му мислят тези с по три иляди лева дето си мислят че ще си купят акцизна кола и нЕма да цакат:metal:и ше са най големите разцери у ЛевскиГ:chair:
Е така е ама нали знаеш колко си прави сметката бай Ганчо и колко хора си купуват коли без да си дават сметка че след това има и подръжка и ако имат събрани 10 000 плащат 9800 за кола и след тва се чуди как да я облужи понеже тва са му били последните пари и т.н. същата работа е и с акцизните са веднага разни "дупенца" ще си вкарат по една моШна кола и после ще питат къде с*рат гладните ;)

santo_traficante
19-11-2009, 18:14
па знам
нали им правя застраховките:metal:
първата година са капитани:metal:
втората немат пари за Г.О. защото са малолетни и требе да цакат по 400/500лв със завишенията:-P
ама тва до нова година ще има тънички оферти:metal:
а после като минеме на електронните полички..:hump:ох ох:hump: яко секс:-P

TS
19-11-2009, 19:37
За данъка не знам, но това което разбрах днес е, че ще се плаща по 12 лева на киловат при регистриране.

Точно така.

Kuker
19-11-2009, 19:47
Точно така.Ако е така, значи ще скачат пак цените на "кочините".Нищо, регистрираните ще се продават лесно.

Jivko7777
19-11-2009, 20:56
Я ме светни малко че нещо май съм пропуснал тва е само за акцизните нали :?

До колкото знам ще плащат всички коли...
И дадоха пример че на Опел Кадет 90г. 1.6 Дизел годишната Еко такса ще е 1000 лв. ;)
Или обяснено по друг начин колкото по нова кола толкова по евтино ;)

AntiLuuP
19-11-2009, 21:10
До колкото знам ще плащат всички коли...
И дадоха пример че на Опел Кадет 90г. 1.6 Дизел годишната Еко такса ще е 1000 лв. ;)
Или обяснено по друг начин колкото по нова кола толкова по евтино ;)
Кво каза ти бе ,трябва да се продаде опела за да се плати таксата ... :new_Eyecrazy::new_Eyecrazy::new_Eyecrazy:

Jivko7777
20-11-2009, 01:13
Кво каза ти бе ,трябва да се продаде опела за да се плати таксата ... :new_Eyecrazy::new_Eyecrazy::new_Eyecrazy:

Ми това го дадоха като пример от Еко министерството по БТВ ;)
Иначе една нова кола ще е около 100-150 лв...

AntiLuuP
20-11-2009, 01:29
E*ах негова м*ма, Г.О ще стане 600лв, + каско маско+ тези всички такси и простотии ми на мен ще ми излезе по евтино да ходя да си регистрирам колата в Германия в шано зоната и номера ще ми започва с въпросното SHA.

RPWWD
20-11-2009, 12:32
Г.О. все още няма да се повишава, поне не и в моята компания, но реално покритията за неимуществени щети при всички застрахователи са много ниски, а както знаете човешките живот и здраве нямат цена. Тъй като в страни като Франция и Белгия няма лимит на исковете по неимуществените щети, родните застрахователни компании вече са принудени да вдигат лимита на 1 000 000 за едно пострадало лице и на 5 000 000 за две и повече лица, както и на 1 000 000 за имуществени вреди от 01.01.2010. Това неизбежно ще доведе до увеличение на премията при тази застраховка но мисля, че е за доброто на всички, защото никой не е застрахован от възможността изведнъж да бъде съден за 7 цифрена сума от роднините на потърпевш при ПТП.
Колкото за екотаксите на старите коли, това е начин да принудят собствениците да ги върнат за скрап и наистина само хората, които могат да си позволят автомобил да карат. Кой знае, по този начин може и временно да се разреши въпросът със задръстванията в София ;-)

AntiLuuP
20-11-2009, 18:06
Колкото за екотаксите на старите коли, това е начин да принудят собствениците да ги върнат за скрап и наистина само хората, които могат да си позволят автомобил да карат. Кой знае, по този начин може и временно да се разреши въпросът със задръстванията в София ;-)
Еко таксата не е само за софия + тва ако всеки можеше да си позволи нова кола мислиш ли че няма да кара такава. На много голям процент от хората колата е необходимост, докато други е за гъзарлък. Извинявай но да вземем пример един строител който кара въпросния опел кадет 1.6D '90 година. С него той си развозва инструментите с които изкарва пари за да прехранва 3те си деца , как този човек ще успее да отдели 1000лв да плати таксата да не говорим как ще отдели пари да си купи нова кола. Като се вземе предвид че в момента цените в строителството които получават строителните работници са на половината дори под половината на това което са получавали преди 2 години. Не си мислете че има хора които не искат да се возят в нови автомобили. А като правят тези такси такива защо не направят и опция, ако върне опела за скрап държавата да му изплаща 3000 Евро, така опазва природата, а цумата може да бъде първоначална вноска за чисто нов автомобил от нисък клас

DiStefano
20-11-2009, 18:20
Абе те тука половината са тИрикати и данъци не плащат, ко знайш ти!:whip:

и има защо
в нашта община данъка на моя 2.0 ТС е точно 340 лв
сега извинявай ама ела в Пазарджик и преброй точно 3-те улици на които няма дупки и ями и други подобни ...
тая година им казах че за последен път им давам пари ...
от догодина докато не освестят малко поне пътната мрежа в града нема да им дам една стотинка ...

ФЕРАРИСТ
22-11-2009, 10:05
Когато колата е от ЕС тя не минава през митница, но по какъвто и начин да влиза гранична полиция е вкарва в регистъра и от там митницата или икономическа полиция могат да те потърсят за акциза или за нещо друго.
Досега никога не са ми записвали номерата на колите досуркани от Англия - на дунав мост само лична карта показвам и минавам като шеф диригент......

santo_traficante
22-11-2009, 11:06
Досега никога не са ми записвали номерата на колите досуркани от Англия - на дунав мост само лична карта показвам и минавам като шеф диригент......
ако е докарана на автовоз ще я запишат:smartass:и ако е акцизна няма мърдане:Bolt:

далаверата да се докара акцизна кола на ход и да се пише с по малък мотор в кат.
но пък цифрата е такава че не си заслужава и подобре да се чака 2010.

ФЕРАРИСТ
22-11-2009, 12:32
Мисля че да се прехвърли двигател без номер, в коша на регната вече такава е същата работа - аз така процедирах - да 2.5 няма номер, бухнах го на регната двойка, на него има номер който махнах, и същия двигател сложих в друга рама, на друга кола която регнаха без да пишат номер на талона......слънчак съм отсякъде......

fred
22-11-2009, 17:57
Като гледам и тук имаме празни кратуни /меко казано/, които разъсждават като товаришЧ Сталин-има кола има проблем...Заради подобни чукундури, които са се видили с няколко лева повече в джоба от Геле сме винаги на опашката в ЕС.
А "простите" управници в Европа, като Франция, Италия, Германия позволяват на населението си да мърда с всякави коли и стари даже, дори мамка им, със стари нумбери.
В заключение, за да избегнем задръстванията, разходите за магистрали, да намалим корупцията в КАТ и т.н, както и факта, че бая кретени освен че се убиват сами, убиват и други хора, често пъти и невинни,предлагам:
Да се спре всякакъв внос.
Изключения се допускат само за москвичи и лади самари, може също така ЗАЗ ки.
Задължително е чакането по 15 години-за ладите, 10 за москвичите, а за зазките -5 г.
Да се присъединим към Северна Корея или поне да им приложим челния опит, понеже там коли въобще нямат (освен Ким Чен ИР ).
Кола да си купува само този, който има доказан доход за над 250 000 лв, освен ако дядо му не е бил активен борец или опълченец от Шипка.Изключения се допуската и за олимпийски шампиони, както и народни артисти.
Така освен проблема с центъра на София, ще решим и глобално проблемите с лошите пътища.
Останалите да се придвижват с рикши и велосипеди.
Да възродим също така говедовъдството, да конфискуваме наново земите и частната собственост, както и да въведем жителството, агейн.Това косвено ще ангажира населените да се занимава с глупости, а студенти и ученици ще обират каквото не е открадното или пропаднало от реколтите.
Други хубави мерки от този род, които съм пропуснал също да се приложат немедлено, като се пускат своевременни декрети от временно правителство, създадено специално за целта.
Декретите трябва да се разлепят и по ъглите на къщята, отделно глъшатаи с тъпани, на висок глас до четат и разясняват пустите му декретите по пладне и привечер.Последните може да се набират от съкратените катаджии....:drinking:
:Tease:Настоящето предлагам да изпратим на някое видно юпи, защото те винаги откликват на кретенски идеи.

BatVas
25-11-2009, 14:16
fred кефиш. Аз даже предлагам да почерпим от албанския опит преди 1990 - Там беше забранено на частни лица да притежават автомобили - имаше малко държавни. Както казваш тотално решаваме проблемите с трафика и паркирането , както и с екологията , войната по пътищата и т.н.т

Иначе за данъка към общината - знаят ли че в Англия ако асфалта е повреден с дълбочина над 4 см общината(принципала) ти поема ремонта. Когато тука стане така ми се обадете да си платя всичко със задна дата и лихвите.

fred
25-11-2009, 16:06
Благодаря, но сме малко на този акъл в България и затова сме на това дередже :cheers:

ФЕРАРИСТ
25-11-2009, 18:05
Иначе за данъка към общината - знаят ли че в Англия ако асфалта е повреден с дълбочина над 4 см общината(принципала) ти поема ремонта. Когато тука стане така ми се обадете да си платя всичко със задна дата и лихвите.
Ако само в СФ е така, Фандъкова е фалирала за няма и седмица......

fred
25-11-2009, 18:56
Ако само в СФ е така, Фандъкова е фалирала за няма и седмица......

Да ама не.И то не само в София, това е положението:smoke: Общо взето в нито една нормална държава няма да съществува държавно устройство, бездействащи органи и общество, каквото има у нас.

търтей
25-11-2009, 19:53
Еми ние сме фце. Седим блеем и не мислим. Квото ни бутнат, тва ядем. Как да са опраим?
Оно не стаа со бърканье в нос и дращенье по форуми. Както е казал другарят Живков - "Дела, дела и пак дела"

Демек - оно коет си трее, си сака - а на нас ни трее Каражата.

fred
25-11-2009, 20:14
Мдда, а като се появи, може и да умре сам в Балкана :rip:е в крайна сметка ще се оправим, Караджата е един, а мунчовците са много /този от "Под игото"е изключение/ но все трябва да извървим дългия път...