PDA

View Full Version : Тъпотия по полицейски.

myato
03-12-2009, 13:01
Та да ви се похваля колеги.Вчера родната полиция ми счупи глупомера.
Ето и случката:
Карам си аз тържественно,щото минавам покрай населено място и се включвам в главния път.Спазвам знаци,маркировки,ограничения и т.н.
Времето е магливо.На конкретния участък видимостта е около 70м,но аз излизам от мъгла тип "кучи гъз".
Родните мадуристи ги знам,че висят на идващата отбивка,но съм спокоен,щото всичко по колата е уставно,за не съм в издънка и нема за к`во да ме барнат.
Да,ама не.
Наближавам патрулката,до която в същия момент има спряна за проверка друга кола/издънка/ и гледам единият от мадуристите колебливо ми подава знак да отбия.
Спирам.Гася двигателят и вадя ключа от контакта.
Въпросният индивид обикаля колата в това време и умно я разглежда.
Спира до вратата и тръсва глава-демек,излез.
Отварям вратата и чувам нечленоразделно:"Лични документи и документи на колата за проверка."
Излизам и тръсвам на капака всичко,без големия талон и талона от книжкат/тях си ги кътам вътре/.
Получавам тежък поглед под вежди.
Следва обикаляне на колата тип "вълк покрай кошара".
Най-накрая получавам въпрос:- Знаеш ли що те спираме?
Казвам:- Незнам.Слушам.
- Ми ползваш допълнителни светлини.
Викам: - Това не са допълнителни светлини,а фарове за мъгла,при това заводски.Така,като гледам е магливо,та за това съм ги пуснал,а и излизам от участък с по-гъста мъгла.
Получавам смайващия отговор:- Видимостта е прекрасна,а пък аз може да кажа,че идвам от Каспичан и там има мъгла.
Искам обяснение,какви са условията за ползване на фаровете и получавам невярното обяснение,че се ползват при видимост под 50м/Справка с ЗДП - твърдението е валидно само за задните светлини/.
Обхождането да колата продължава и аз най-накрая питам: - Е и колко?
- 20 лв.
Трепетно очакване.
Аз,като тъпо парче казвам:- Добре.Пиши.
Горчиво разочарование.
Следва писане на фиш.
През цялото време,никой от "светата двоица" не се представи.
Извинявам се,за малкия разказ,но няма друг начин да опиша абсурдността на случката.
На добър път в АБСУРДИСТАН !!!
P.S. Това става в 15 ч. след обяд и никого не заслепявам.:busted_cop::big_money::sister3::paddle : :prescription::sniping:
За Бога БРАТЯ,гасете фаровете в мъглата.Ще се ориентираме по "свирки".

DarkKnight
03-12-2009, 13:18
Колега не се ядосвай - така няма да постигнеш нищо. Просто обжалвай акта. И другия път като не ти се представят като тръгне да пише акта го питай за името му за да знаеш кой ти е написал акта когато обжалваш и също изисквай документ за самоличност на полицая. Е веднъж ме питаха дали не съм имал проблеми със закона, но обикновено върши работа ;)

myato
03-12-2009, 13:24
Не съм се ядосал колега.Даже още на място си умрях от смях с тях.Написаха ми фиш,щото не се обжалва,но аз капо с парите няма да остана.От днес ще "обслужвам" родната полиция по "Трънския курс".Да им е честито!

DarkKnight
03-12-2009, 13:42
Не съм се ядосал колега.Даже още на място си умрях от смях с тях.Написаха ми фиш,щото не се обжалва,но аз капо с парите няма да остана.От днес ще "обслужвам" родната полиция по "Трънския курс".Да им е честито!

Моя грешка - не съм прочел че е фиш :blush:.
За жалост обаче живеем в "невероятно законна държава" :sister3:

Jivko7777
03-12-2009, 13:45
Е добре де след като знаеш че е само за задните светлини този закон за под 50 м. защо не му каза...
абе като си сигурен в себе си може да го направиш на нищо бе!!! Въобще няма да им отстъпвате!!!

търтей
03-12-2009, 13:51
Аз що разправям, че тия трябва да се закрият. Личният състав може да се прати в мини Бобов дол на не скучае.

ogi100
03-12-2009, 14:08
Това е е*аси якото да си катаджия, защо ли учих за инженер не мога да си се начудя. Спираш разни автомобили, изкарваш лесни парички от "глоби", а те са ти задължени щото не им взимаш точки , можеш да си караш и на 2 бири щото и да те спрат си им колега и няма проблеми, сутрин със служебната кола пускаш лампата и няма задръствания... е, вярно, децата ти като порастнат ги е срам да кажат какво работиш, но какво пък - купуваш им по една нова тойота със заплатата си от 500лв и претръпват.... смях, жалка история, и най-лошото е че всички го знаем и почти никой не прави нищо по въпроса! ЕВАЛА колега myato, никакво спонсорство на тия! Аз до момента и 1ст не съм им дал, няма и да им дам

fred
03-12-2009, 14:09
Е така е, но само оплакване и писане на жалби му е майката, засега друга трудно може да се предприеме.

ogi100
03-12-2009, 14:12
Е така е, но само оплакване и писане на жалби му е майката, засега друга трудно може да се предприеме.
Ние като за начало може да си поемаме последствията от нарушаването на правилата, ако има такова, а не да им даваме пари, щото всички ревем срещу корупцията, но и повечето допринасяме да я има. Иначе мисля, че може да се предприемат много неща (от правителството разбира се)

JAMAL
03-12-2009, 14:13
И аз получих подобна честитутка преди време. В интерес на истината нямаше мъгла, но грешката е моя, че съм пропуснал тази част от закона. Най-интересното беше, че в отговор на въпроса ми "колко е глобата", получих "между 150 и 250лв и незнам си колко точки", с ясната идея да се стресна и да им дам пари. Е аз не им дадох и глобата ми беше 20лв, без точки.

p.s. на следващия ден, в колата си игра едно 2годишно лапе, което в стремежа да натисне всички бутончета, беше включило отново халогените.

CrazyElement
03-12-2009, 14:15
Колега нищо ново под слънцето, преди ден два тук в Хасково имаше доста голяма мъгла и използвах халогените, естествено знам къде са застанали полицайчетата и така като наближа до тях тактично изключвам халогените, просто не ми се разправя с тъпани.

търтей
03-12-2009, 14:20
Я кажи кво пише във фиша да те светнем кво да направиш

georgyg
03-12-2009, 14:35
Мисля, че като искате промяна ми постъпете в полицията и станете едни началници и променете нещата.
Аз лично съм на принципа, че за да се иска трябва първо да се даде. Дават им по 1000+ лв на униформените и при всяко провинение се наказват, а не като сега дават 500 лв и после да няма корупция. Хора разберете, че има АКТИВНА и ПАСИВНА страна на подкуп и в едната има участие на гражданите.
Просто не давайте пари, кой ви кара? А като има проблем в тяхна страна се обадете на 112 и разкажете. Човека срещу Вас има Име и Фамилия, споделяте какъв е проблема и чакате реакция, разговорите се записват и винаги може след това да поискате да ги извадят.
И най-вече ЗНАЙТЕ СИ ПРАВАТА.
А това кой къде трябва да работи ми то в Мини бобов дол заплатите са сигурно 2-3 пъти по високи :)

търтей
03-12-2009, 14:41
А това кой къде трябва да работи ми то в Мини бобов дол заплатите са сигурно 2-3 пъти по високи :)

Ми така де - и те доволни и ние :sister3:

Четете между редовете бе хора. Светът не е черно-бял.

myato
03-12-2009, 14:59
Колеги,пуснах тава,за да се види в каква държава живееме.Иначе,номерът на колата е избран от началника на тия същите,та сещайте се,ако ми се занимаваше,какво щеше да стане.Аз така и така,ще го имформирам.Но нямам желание да се превръщам в една друга деформация на обществото ни.Искам,като спазвам правилата да получавам адекватна реакция.Писна ми,да се представям,за да ми реагират човешки.Утре,същите тия,ще ми увиснат и ще пледират моята човечност,без да са осъзнали,че проявата на такава е двупосочна.

търтей
03-12-2009, 15:02
Колеги,пуснах тава,за да се види в каква държава живееме.Иначе,номерът на колата е избран от началника на тия същите,та сещайте се,ако ми се занимаваше,какво щеше да стане.Аз така и така,ще го имформирам.Но нямам желание да се превръщам в една друга деформация на обществото ни.Искам,като спазвам правилата да получавам адекватна реакция.Писна ми,да се представям,за да ми реагират човешки.Утре,същите тия,ще ми увиснат и ще пледират моята човечност,без да са осъзнали,че проявата на такава е двупосочна.

Еми затова вместо да се обаждаш на началника пусни жалба по каналния ред. Щото своеволията на кукалеросите са много.

morfius
03-12-2009, 17:23
Тъпотия е слабо казано... значи какво, мога да си бодна 55 вата китайско ксенонче и да правя кьораво всичко около мен, но не мога да си пусна фаровете за мъгла защото прекрасните ни пътища като се понавлажнят малко и дупките и неравностите се скриват?
Е намерете ми логиката в това, пък тогава се радвайте на предложенията на висши рекетьори (пардон катаджии).

mirchozo
03-12-2009, 17:48
Aз съм си сложил едни 20лв при документите на които съм им записал серийния номер, и когато ми се направят на тарикати или започнат да се заяждат, някой ще изгори... Просто трябва да се изгонят такива тарикати от системата, за назидание на всички останали, пък като изгонят 20-30 човека, да видим дали другите ще взимат(искат) рушвети.

mirchozo
03-12-2009, 17:48
..

myato
03-12-2009, 17:50
Тъпотия е слабо казано... значи какво, мога да си бодна 55 вата китайско ксенонче и да правя кьораво всичко около мен, но не мога да си пусна фаровете за мъгла защото прекрасните ни пътища като се понавлажнят малко и дупките и неравностите се скриват?
Е намерете ми логиката в това, пък тогава се радвайте на предложенията на висши рекетьори (пардон катаджии).
Как да ти кажа колега?Те инженерите,дето ги правят тия коли с тия гадни фарчета сигурно са гадни и тъпи келеши от тия,дето си правят салата от доматите,барабар с колците.От друга страна,БЪЛГАРСКИЯТ ЗАКОНОДАТЕЛ е КОРИФЕЙ,а прилагащите закона,пример за подръжание.

fred
03-12-2009, 19:14
Всичко се постига с постоянство и гражданска активност на големи групи от обществото.В нито една държва по света няма нещо, което да не е извоювано с дълги и последователни борби от народите на тези държави.Не мислете, че някъде, някой прави "подаръци" на хората.

ФЕРАРИСТ
03-12-2009, 19:15
Aз съм си сложил едни 20лв при документите на които съм им записал серийния номер, и когато ми се направят на тарикати или започнат да се заяждат, някой ще изгори...
И да си ги снимал даже, няма файда, щото и прокуратурата предварително трябва да ги опише и заснеме........така че в случая ще знаеш просто кой номер е мила двайсетачето дето си им дал, и нищо не може да стане......

Mirela
03-12-2009, 20:09
Аааа и аз да разкажа какво ми се случи. На излизане от Търговище,по пътя за Варна.Късно вечерта, мъгла е и се прибираме, съответно ни спират. Всички възможни светлини на джипа са включени. Полицая се представи, бяха му предоставени документите и в един момент зададе култовия въпрос "Знаете ли защо ви спираме?". Беше му отговорено, че не ни е ясно (не че шофиора имаше колан), но това не беше забелязано от служителя. Каза,че сме в нарусшение заради използването на допълнителни светлини. Културно му беше обяснено, че няма нарушение, тъй като е вечер и е доста мъгливо. Е да ама той започна да се заяжда за някаква видимост и метри. По някакво странно съвпадение този който караше се сети,че в багажника има земемерен метър.И след като служителят и колегата му откровенно се заяждаха и си искаха пари, приятеля който караше извади ролетката. Каза,че тръгва напред с нея и когато го загубят от поглед да викнат и да измерят колко метра е видимостта. След дълги дебати и обяснения бяхме пуснати без да даваме пари. Друг е момента, че халогените когато няма мъгла пак са пуснати но... http://s18.rimg.info/2e7884a35a858fbfd66933bcc7b384fd.gifhttp://s16.rimg.info/86567154cfdf01d0bfea315ec5298c9c.gif

ludkanar
03-12-2009, 20:17
Е добре де след като знаеш че е само за задните светлини този закон за под 50 м. защо не му каза...
абе като си сигурен в себе си може да го направиш на нищо бе!!! Въобще няма да им отстъпвате!!!

Аз затуй съм си качил на телефона последния закон и правата ми като шофиор и ако се заядът и аз се заяждам и му показвам...а халогени може да се ползват при намалена видимост и дъжд в закона си го пише.Вали ли винаги с халогени:sister3:

BLUE1
03-12-2009, 21:35
Аааа и аз да разкажа какво ми се случи. На излизане от Търговище,по пътя за Варна.Късно вечерта, мъгла е и се прибираме, съответно ни спират. Всички възможни светлини на джипа са включени. Полицая се представи, бяха му предоставени документите и в един момент зададе култовия въпрос "Знаете ли защо ви спираме?". Беше му отговорено, че не ни е ясно (не че шофиора имаше колан), но това не беше забелязано от служителя. Каза,че сме в нарусшение заради използването на допълнителни светлини. Културно му беше обяснено, че няма нарушение, тъй като е вечер и е доста мъгливо. Е да ама той започна да се заяжда за някаква видимост и метри. По някакво странно съвпадение този който караше се сети,че в багажника има земемерен метър.И след като служителят и колегата му откровенно се заяждаха и си искаха пари, приятеля който караше извади ролетката. Каза,че тръгва напред с нея и когато го загубят от поглед да викнат и да измерят колко метра е видимостта. След дълги дебати и обяснения бяхме пуснати без да даваме пари. Друг е момента, че халогените когато няма мъгла пак са пуснати но... http://s18.rimg.info/2e7884a35a858fbfd66933bcc7b384fd.gifhttp://s16.rimg.info/86567154cfdf01d0bfea315ec5298c9c.gif

Ето този пост е абсолютно показателен за това що за порода е българина. 50% от участниците във форума ако станат катаджии ще са същите , ако не и по -зле!

Mirela
03-12-2009, 21:59
Ето този пост е абсолютно показателен за това що за порода е българина. 50% от участниците във форума ако станат катаджии ще са същите , ако не и по -зле!

Човека за който говоря.че кара без колан и с пуснати светлини е едно на ръка. Късно му е да се промени.Важното е,че кара внимателно и пази другите. Докато има такива служители, ще има и такива граждани.Едното не може без другото. А за това,че повечето хора ако станат катаджии ще са такива си много прав.

S_G_M
03-12-2009, 22:06

Мире , ако ме спрат те викам на помощ :busted_cop:

ФЕРАРИСТ
03-12-2009, 22:37
и в един момент зададе култовия въпрос "Знаете ли защо ви спираме?".
Обожавам да ме питат това, веднъж бях на кеф, и като ме спряха едни, и милиционерчето като ме пита тва, му казах невинно - "Ми предполагам защото карам без задна дясна гума?"......малоумника се стъписа, и наивно отиде да провери......писаха ми тлъст и сложен акт........

detelazurno
03-12-2009, 23:25
Обожавам да ме питат това, веднъж бях на кеф, и като ме спряха едни, и милиционерчето като ме пита тва, му казах невинно - "Ми предполагам защото карам без задна дясна гума?"......малоумника се стъписа, и наивно отиде да провери......писаха ми тлъст и сложен акт........

Хаха. Яко :) Веднъж и аз действах така директно. На излизане от Търново, късно вечерта, тъмничко, мъгливо....а аз си карам на халогени, жълти при това. Спира ме жилетката и след като вхърли един бърз поглед на документите последва въпроса "Знаете ли за какво се използват тези светлини?", аз в първия момент шах и мат, не зацепвам за какво иде реч, но бързо се опомних и отогових "При лоша видимост. Например мъгла като тази в момента, но предполагам, че вие ще отречете наличието и или пък ще кажете, че видимоста е достатъчно добра. В случай, че не го направите ще решите, че софийската ми регистрация много ви бърка в очите и ви дразни (което btw се оказа самата истина от последвалия разговор), така че давайте направо да пишем, но не забравяйте, че пишете за включени халогени, а не за нещо друго...тааа, не може да се разпростирате с разни километрични актове за безбожни суми и 2/3 от точките ми". В крайна сметка ми писа фиш за 10 лева, който така и не пристигна. Това беше преди 3 години някъде.

digitalundgrd
03-12-2009, 23:45
Едно от хубавите неща на 147-ците е, че халогените са в самия фар, а не долу на бронията(там са мигачите)...Нито веднъж не са ме спрели, защото си мислят че карам на къси :)

sen7
04-12-2009, 00:03
добре, защо не пускате оплаквания към тия.Знам , че е капка в морето ама някой път ще прелее чашата.Аз лично знам за такива случаи.Ако не ти е проблем си пусни едно оплакване.Какво губиш.Оня ще почне да те спира по-често и да ти се заяжда.Че той и сега си го прави второто.Пределно ми е ясно, че всеки е обезверен от системата ама след като ти е дадена възможност - ми възползвай се от нея.Още по-вече щом смяташ, че си прав.

Mind_Control
04-12-2009, 00:13
Е извинявайте всички- АМА СТЕ ТОЛКОВА СМЕШНИ С ТИЯ ХАЛОГЕНИ!!! Не полицията е вие се заяждаде!! И вие на пук карате на халогени и те на пук ви спират. Голяма газария са халогените няма що... Да не говориме, че освен ако мъглата не е с видимост под 10 метра няма никаква полза от тях.

Айде пожелавам ви да си вземете коли, на които не халогените са им най- голямата екстра, за да може не с тях да гъзареете.

detelazurno
04-12-2009, 00:33
Е извинявайте всички- АМА СТЕ ТОЛКОВА СМЕШНИ С ТИЯ ХАЛОГЕНИ!!! Не полицията е вие се заяждаде!! И вие на пук карате на халогени и те на пук ви спират. Голяма газария са халогените няма що... Да не говориме, че освен ако мъглата не е с видимост под 10 метра няма никаква полза от тях.

Айде пожелавам ви да си вземете коли, на които не халогените са им най- голямата екстра, за да може не с тях да гъзареете.

Прощавай и ти ама май ти е време да си лягаш!

myato
04-12-2009, 08:00

Извинявай колега,но ако ти ги ползваш за гъзария,аз ги включвам само при необходимост.Най-малкото,отдавна съм поприрасъл за гъзар.От друга страна,работата ми е свързана с постоянни занимавки с размазани в катастрофи и предпочитам да превентирам подобни ситуации с мен и семейството ми,при положение,че автомобила го позволява технически.

Kuku
04-12-2009, 08:47
Просто е трябвало да ги изключиш след гъстата мъгла, защото в конкретния случай наистина си в нарушение.
А това, че полицаите са тъпи, си е по подразбиране :lol:

AR147
04-12-2009, 08:49
Едно от хубавите неща на 147-ците е, че халогените са в самия фар, а не долу на бронията(там са мигачите)...Нито веднъж не са ме спрели, защото си мислят че карам на къси :)
И аз откакто се качих на 147цата просто забравям да ги изключвам и няколко баса спечелих по тоя повод(Къде са ми Халогените :) ).На мареата са ме спирали по-този повод ,но фишове не е имало.В момента глобяват за всевъзможни щуротии.
В тоя ред на мисли искам да разкажа една актуална случка с полицаи и да внеса и малко положителни емоции :).

Бях забравил да включа светлините,тъкно бях тръгнал,ама това не е оправдание :).При което бивам спрян и веднага се усетих че е заради Фаровете.Викам Фаровете нали и той : Гледа стикера за прегледа и вика "Май не само"."
-"Може ли документите.......мдааа изтекъл ви е прегледа,"
Това го знаех впрочем ,щях да минавам на следващия ден преглед,та почнах да се опревдавам ,че предния собственик ми е казал че прегледа важи за целия месец ,а не от дата до дата(Това май скоро са го приели,че преди не беше така).
Направи ми впечатление ,че през цялото време оглеждаше колата и накрая рече
-"За колко я взе".
Тогава просто разговора прерасна в разговор между фенове :).Оказа се ,че господина кара Фиат Пунто JTD.Поне 5 минути си говорихме на тази тема и накрая ми вика.
-"Нова ти е ,не е хубаво да ти тръгва с глоби" - И ми върна документите.
Поздравих го.Запалих и Включих фаровете :) и заминах доволен.
Пътувайки премислях ситуацията и Дали щеше да се случи това ако карах Голф примерно :)

Mind_Control
04-12-2009, 10:12
Извинявай колега,но ако ти ги ползваш за гъзария,аз ги включвам само при необходимост.Най-малкото,отдавна съм поприрасъл за гъзар.От друга страна,работата ми е свързана с постоянни занимавки с размазани в катастрофи и предпочитам да превентирам подобни ситуации с мен и семейството ми,при положение,че автомобила го позволява технически.

Твоя случай е друг. Не може постоянно да си на копчето за халогените, въпреки, че защо не, след като може постоянно да си включваш мигачите например. Полицайте се ловят толкова за халогените, защото е пълно с псевдо гъзари, на които много им харесва как изглеждала колата с включени халогени. Та именно заради тези, полицията спира на пук всеки, който кара с халогени.
А халогените помагат само в мнооооого гъста мъгла, когато караш с 10 км/ч например. Иначе не си обяснявам как ви помагат на вас, като се движите с 60-70, а те осветяват точно 2 метра пред вас.

ФЕРАРИСТ
04-12-2009, 10:21
Не знам как е на запад със халогените, но за мен е абсолютна глупост да се забранява ползването им, още едно нещо доето да пълни гушите на куките - значи по някое време може фаровете да са задърлижилни с превенциална цел, а халогените не......
Ся отделен е въпроса че аз при 156 от халогените никаква файда не виждам, и с радост си махнах 4те халогена и им взех харни пари......

DarkKnight
04-12-2009, 10:22
Твоя случай е друг. Не може постоянно да си на копчето за халогените, въпреки, че защо не, след като може постоянно да си включваш мигачите например. Полицайте се ловят толкова за халогените, защото е пълно с псевдо гъзари, на които много им харесва как изглеждала колата с включени халогени. Та именно заради тези, полицията спира на пук всеки, който кара с халогени.
А халогените помагат само в мнооооого гъста мъгла, когато караш с 10 км/ч например. Иначе не си обяснявам как ви помагат на вас, като се движите с 60-70, а те осветяват точно 2 метра пред вас.

Не мислех да коментирам, но...
Моите халогени не светят 2 метра и не заслепяват! Само да ти споделя, по повечето улици новия асфалт, когато се намокри, така хубаво абсорбира светлината от фаровете, че на моменти се чудя дали са включени. Отделно ходих на регулаж на халогените за да съм сигурен че ще светят както трябва. Не ги включвам освен когато е мокро (но само за да не сменям пак носачи и/или да не стане някоя беля).
Това че има и такива дето го правят от газария е така, нооо... аз или колата ми какво сме виновни че да страдаме?

Mind_Control
04-12-2009, 10:31
Не мислех да коментирам, но...
Моите халогени не светят 2 метра и не заслепяват! Само да ти споделя, по повечето улици новия асфалт, когато се намокри, така хубаво абсорбира светлината от фаровете, че на моменти се чудя дали са включени. Отделно ходих на регулаж на халогените за да съм сигурен че ще светят както трябва. Не ги включвам освен когато е мокро (но само за да не сменям пак носачи и/или да не стане някоя беля).
Това че има и такива дето го правят от газария е така, нооо... аз или колата ми какво сме виновни че да страдаме?

А колко метра светят? Сега не ми казвай, че се движиш с повече от 10-15 км/ч и разчиташ на халогените, за да не влезеш в дупка. Халогените са полезни- да, но са безполезни за скорости над 10-20 км/ч, защото простата сметка показва следното:

при скорост 20 км/ч изминаваме 5.5 метра в секунда, халогените са се скъсат не могат да осветят качествено на повече от 10 м. Това значи, че имате 2 секунди време за реакция, което е напълно достатъчно при скорост 20 км/ч.

Но в момента, в който се движите с 40 км/ч или повече, халогените спират да вършат, каквато и да било работа, защото времето ви за реакция е толкова малко (по малко от секунда), че с тях или без тях няма значение.

Така, че не псувайте по полицаите, а помислете как да им облекчите работата да не се занимават с халогените ви, а с по важни неща.

myato
04-12-2009, 11:18
А колко метра светят? Сега не ми казвай, че се движиш с повече от 10-15 км/ч и разчиташ на халогените, за да не влезеш в дупка. Халогените са полезни- да, но са безполезни за скорости над 10-20 км/ч, защото простата сметка показва следното:

при скорост 20 км/ч изминаваме 5.5 метра в секунда, халогените са се скъсат не могат да осветят качествено на повече от 10 м. Това значи, че имате 2 секунди време за реакция, което е напълно достатъчно при скорост 20 км/ч.

Но в момента, в който се движите с 40 км/ч или повече, халогените спират да вършат, каквато и да било работа, защото времето ви за реакция е толкова малко (по малко от секунда), че с тях или без тях няма значение.

Така, че не псувайте по полицаите, а помислете как да им облекчите работата да не се занимават с халогените ви, а с по важни неща.

Така.
Първо - Хайде да не наричаме фаровете за мъгла - халогени.Всички крушки на фаровете са халогенни с изключение на тия,които са с ксенон.Даже на дядо ми на жигулата фаровете са с халогенни крушки.
Второ - Тези фарове не ги използвам за да виждам,а за да ме виждат мен.Предполагам ти се е случвало да изникне пред теб автомобил с мижави фарове в последния момент.
Трето - Къде видя да псувам.На мен ми беше адски смешно.Тези двамата сринаха авторитета на институцията на долна мъртва точка.Искам да те имформирам,че някога съм служил в едни войски,към това министерство,имам познати и роднини полицаи и поради естеството на работата ми,ежедневно общувам с такива.За нещастие,такива,като описаните в случката,формират общественото мнение.
Между другото,незнам защо не им стискаше да спират профучаващите в тава време лъскави "кораби" от всякакви марки,светещи като коледни елхи.Вероятно защото са над закона.

Mirela
04-12-2009, 12:00
Не знам как е на запад със халогените, но за мен е абсолютна глупост да се забранява ползването им, още едно нещо доето да пълни гушите на куките - значи по някое време може фаровете да са задърлижилни с превенциална цел, а халогените не......
Ся отделен е въпроса че аз при 156 от халогените никаква файда не виждам, и с радост си махнах 4те халогена и им взех харни пари......

Единствено към задния фар за мъгла имам забележки когато е включен при нормални условия. Иначе не виждам с какво предните допълнителни светлини пречат. Много повече ме дразнят ксенонови светлини сложени от пишман майстори и осветяващи небето и съответно заслепващи очите.
Иначе може да правят акция светлина и незнам си още какви, а халогените са забранени хммм

DerMeister
04-12-2009, 12:14
Не мога да разбера какво се опитвате всички да носите от 100 кладенеца вода. Фаровете за мъгла ПРЕЧАТ. Едно е да караш срещу някой, който е само на къси, друго е да има и още 2 светлини пуснати. Просто дразни много окото, а като се наредят 4-ма такива един зад друг на неосветен път може просто да отбиеш и да изчакаш свелинното шоу да мине. Ако не пречеха, щяха да оборуфват колите с 5 реда по 5 фара, та да се вижда по-добре. Дали са прави полицаите в случая не знам, зависи какви са били условията. Дали са се заяли нарочно, сигурно.

Като споменахте задният фар за мъгла, та да си кажа, че според мен и за тях логиката е същата. Ако карате на халогени, карайте и на трети стоп. По-добре ще ви виждат и не пречело на никой...

Mind_Control
04-12-2009, 12:56
Така.
Първо - Хайде да не наричаме фаровете за мъгла - халогени.Всички крушки на фаровете са халогенни с изключение на тия,които са с ксенон.Даже на дядо ми на жигулата фаровете са с халогенни крушки.
Второ - Тези фарове не ги използвам за да виждам,а за да ме виждат мен.Предполагам ти се е случвало да изникне пред теб автомобил с мижави фарове в последния момент.
Трето - Къде видя да псувам.На мен ми беше адски смешно.Тези двамата сринаха авторитета на институцията на долна мъртва точка.Искам да те имформирам,че някога съм служил в едни войски,към това министерство,имам познати и роднини полицаи и поради естеството на работата ми,ежедневно общувам с такива.За нещастие,такива,като описаните в случката,формират общественото мнение.
Между другото,незнам защо не им стискаше да спират профучаващите в тава време лъскави "кораби" от всякакви марки,светещи като коледни елхи.Вероятно защото са над закона.

Аз не визирам само теб.. Все пак не само ти пишеш в темата :)

Първо- народа е възприел понятието халогени, като заместител на дългото наименование- фарове за мъгла. Така, че дай да не навлизаме в лингвистични подробности, защото това е същото като използването на думата ксерокс, аутокю, джип и други. Предполагам когато искаш да кажеш високопроходим автомобил с задвижване 4х4, казваш просто джип, нали? Надявам се, се разбрахме по тази точка.

Второ- ОК, съгласен съм, че те виждат по- добре с халогените, но това важи пак при ниска скорост и гъста мъгла (описания по- горе пример). При висока скорост- с халогени или без- време за реакция няма. Има коли каращи на габарити, които наистина не се виждат. Но тук пак стигаме до извода, че халогените са ефективни само и единствено при гъста мъгла и движение с ниска скорост.

Трето- аз го казах първо него- ти не си псувал, но има и такива, които го правят.

Нека всеки си зададе въпроса- щяха ли да ме глобяват ако не правех нарушения. Волни или неволни е друга тема вече.

+ това затова ви се дават тия 38 точки, за да може да компенсират неволните нарушения. Иначе щяха да ти взимат книжката още при първото нарушение.

adv_petrov
04-12-2009, 13:02
Мисля че първоначалната тема се поизмести малко, а тя беше колегата да покаже колко необразовани са родните катаджии, при това вече след като е изтървал 2-3 опции поне да избегне настоящия разказ - описание с елемент на разсъждение. България е страхотна и добре уредена държава в която с "двайска" си решаваш бързо, адекватно и навременно леките и мижави проблеми, които ни засипват постоянно всички всеки едни ден. Халогени-глупости. Досега имам поне 200 подобни случая от личен опит, но не обиждам никой ушев, няма смисъл просто.
Относно халогените отпред, през деня да са включени наред с късите светлини, е кофти-ако някой не вижда късите на отсрещната кола, а му трябват и халогени отгоре...май трябва да ходи на очен доктор. Виж, нощес извън града да са включени е добре, защото междуградските ни пътища все още са тъмна доба и малко или много, халогените дават повече светлина - особено на коли като моята, чиите фарове са ужасно нерегулирани и нямам пари да ги сменя с ксенони, или с нови фарове. А тия двата отзад за мъгла пречат и денем, и нощем - затова съм си затъмнил стоповете с цел да не са толкова ярки.

Mirela
04-12-2009, 13:12
Голямо зло са тези халогени. Всички водачи ползваяи това изобретение на сатаната да бъдат строго наказани. http://s16.rimg.info/86567154cfdf01d0bfea315ec5298c9c.gif

Аз си мисля,че до копчето на халогените трябва да има знак "Внимание опасно !!! Да се използва в краен случай" Или да има специална система за пускането им, за да е само в краен случай.

DarkKnight
04-12-2009, 13:52

Не съм мерил точно колко, но е достатъчно, че да кривна ряко волана и да избягна и някоя друга пропаст. Освен това аз не карам само на фаровете за мъгла, т.е. ги използвам като спомагателни към късите светлини и така се засилва ефекта на фаровете. Така че да помагат не само при гъста мъгла, а и когато се движиш с 60 км/ч. А ако не помагаха в силен снеговалеж нямаше да са разрешени.

Това със затъмняване на стоповете за мъгла, че да не пречат за мен е пълна глупост. Това им е предназначението да са силни и в мъгла да се виждат от далече. На обикновените стопове - ми много обичам Убавци дето са си ги затъмнили и в слънчев ден да не знаеш спират ли или не.

Отделно - точно на междуградско с 90-100 км/ч не са грам полезни независимо от това дали са реголирани фаровете.

И да не пропусна - те също се реголират и заслепяват доста по-малко от ксенонките дето осветяват 2 етажна сграда ;)

Galeano
04-12-2009, 14:17
Според мен халогените са безполезни в 95% от случаите,само заслепяват насрещно движещия се. Аз моите никога не съм ги включвал, просто не виждам смисъл. Иначе задните си ги ползвам от време на време особенно когато някой папагал се опитва да ми влезе в багажника.

morfius
04-12-2009, 16:55
Колега Mind Control, халогените помагат точно в градско движение с ниска скорост по мокър асфалт ... дори на перфектна видимост, в тъмното дупките и неравностите се крият от мокрото.
Другата полза в града от тях е, че разширяват светлинното петно и спомагат забелязването на щъкащи около колите елементи.
Разбира се, това по-горе само при условие, че са правилно настроени, както и фаровете.
Моите поне са настроени надолу и в страни... изрично проверено е, че не пречат и не заслепяват.
Пак питам по каква логика мога да бодна 55W китайско ксенонче или 90/100W халогенна крушка през релета и да правя кьораво всичко около мен и никой да не ме закача (първите дни след закупуването на 156 преди да мина на реглаж, фаровете и бяха с ксенон 35W и нерегулирани - спирали са ме за проверка по нощите и питат дали не съм на дълги, като видят дългите и ме оставят на мира... макар, че очевадно заслепяваше), а регулирани халогени ползвани с причина да не мога?

DerMeister
04-12-2009, 17:00
Точно тва е, че не трябва да можеш да си бодваш каквото си искаш на колата, камо ли ксенони уширнайсе вата и келвина и квото там им се мери. Само не знам дали не го имаше и в закона, по принцип на ГТП трябва да те спират, но къде тръгнахме с това да се занимаваме и обсъждаме... Това да ни е проблемът.

morfius
04-12-2009, 17:02
Точно тва е, че не трябва да можеш да си бодваш каквото си искаш на колата, камо ли ксенони уширнайсе вата и келвина и квото там им се мери. Само не знам дали не го имаше и в закона, по принцип на ГТП трябва да те спират, но къде тръгнахме с това да се занимаваме и обсъждаме... Това да ни е проблемът.

Говорим за ставащото по пътищата ни, не за закона сам по себе си.
А фактите са прости, КАТ си търсят само начини за стригане на стадото, а не за превенция на нарушенията.
Пътищата ни приличат на лунен пейзаж.
А ние мислим само как на Вуте да е зле...

Mirela
04-12-2009, 17:45
Говорим за ставащото по пътищата ни, не за закона сам по себе си.
А фактите са прости, КАТ си търсят само начини за стригане на стадото, а не за превенция на нарушенията.
Пътищата ни приличат на лунен пейзаж.
А ние мислим само как на Вуте да е зле...

Когато държавата осигури условия за нормално шофиране, а не пътища тип "алпийски дисциплини". Когато по пътищата се намалят предпоставките за ПТП, независещи от шофьорите. Тогава повече хора ще спазват закона.А не държавата да иска, да глобява, а несреща нищо.Няма едни мантинели като хората, пътищата са осеяни с дупки тип "малки водоеми", а проблема са светлините, коланите и тем подобни.. Жива да не бях...

rusiq86
04-12-2009, 19:56
Първо фаровете за мъгла са нещо хуваво! И колега Майн: напровтив, с тях в мокро време и мъгла видимостта е мн по-добра, и повярвай има време за реакция в тези две секунди, ако ти нямаш, значи не си за пред волана! Не се обиждай. Аз не карам на халоген откакто сложих ксенон, няма разлика дори в мъгла и да са включени сега. Но кагато нямаш карах понякога, и да спасявали са ме от тротоари при завой с голям градус, защото не осветява добре фара отстрани и си бяха иделано регулирани. Смея да твърдя че от 30 метра пред колата не се заслепяваше.

Относно технически прегледа: важи до месец на преглед, не дата!!! и ако свършва в събота, и ви спрат в неделя, нямат право да ви пишат нищо, защото по закон не сте в нарушение, лично проверено в кат от мен.

Включвайте си фаровете за мъгла, когато е мокро и има мъгла, само ги регулирайте. Защото предпочитам в мъгла ако има насреща кола, вероятността да забележите светлини ако има включени фаровете за мъгла е два пъти по-голяма.!!
А катаджия е кофти работа, надявам се да не стана. Предпочитам финансова и икономическа полиция!

Sunny
04-12-2009, 21:41
Относно технически прегледа: важи до месец на преглед, не дата!!! и ако свършва в събота, и ви спрат в неделя, нямат право да ви пишат нищо, защото по закон не сте в нарушение, лично проверено в кат от мен.

От дата до дата си е , също като гражданската . А това ,че може да изтече в събота или неделя ти си длъжен да си следиш документите да са ти изрядни и нищо няма да ти стане ако минеш преглед в петък вместо чак в понеделник .
Не карам на халогени и не ме кефи да ми карат насреща на халогени (безпричинно-за гъзария) . Когато идва някой насреща с пуснати халогени без причина аз му минавам на дълги . След като той може да използва светлините НЕПРАВИЛНО и аз мога .

rusiq86
04-12-2009, 22:06
Прегледа е до месец, не дата, провери пак, в КАТ лично съм проверил преди две седмици, а и на пукт за ГТП го потвърдиха, и да ако е изтякла в събота не е проблем ако не намериш отворен пункт, също проверено!!

alfamicin
04-12-2009, 22:13
Моля да ме извини колегата,че му спамя по темата,но аз имам сблъсък с още по голяма глупост.
В Дружба 2,до Практикер ме спират двама милиционери,от тия гладните пешаци от 8-мо,единия възрастен а другия млад.Аз съм със служебния бус, Ивеко,2+1 места.Качил съм шест годишната ми дъщеря,и двамата сме с колани,не съм в нарушение,на буса всичко му е наред,няма за какво да се хванат по принцип.Спирам аз,подавам документите на по-младичкия и докато той ги разглежда,колегата му изведнъж с много сериозен тон ми казва:Детето защо се вози отпред?
Аз както не бях на кеф му казах:Отзад във фургона ли да го кача?
Ония двамата се спогледаха и ми върнаха документите!
След това половин час неможах да се спра се смея на тоя смешник!

Furious 155
04-12-2009, 23:59
Според мен халогените са безполезни в 95% от случаите,само заслепяват насрещно движещия се. Аз моите никога не съм ги включвал, просто не виждам смисъл. Иначе задните си ги ползвам от време на време особенно когато някой папагал се опитва да ми влезе в багажника.
това за допълнителните светлини за мъгла долу е така, но само за някои коли - има алфи при които се подобрява страничната и предната осветеност в радиус 3-5м перфектно, точно в мокро време и мъгла са ми много полезни! Но това е на 155-цата. Карал съм 156 и там определено не е такъв ефекта за шофьора от тях. Та това опира и до колата!
Интересно ми е друго на мен - всички нови автомобили, ако сте забелязали, когато завиват в дадена посока се включва, автоматично, точно тази допълнителна светлина долу от страната в която ще се завива. Загледайте новите мерцедеси и бмв и другите по-новички коли около Вас!

Mind_Control
05-12-2009, 00:09
Първо фаровете за мъгла са нещо хуваво! И колега Майн: напровтив, с тях в мокро време и мъгла видимостта е мн по-добра, и повярвай има време за реакция в тези две секунди, ако ти нямаш, значи не си за пред волана! Не се обиждай. Аз не карам на халоген откакто сложих ксенон, няма разлика дори в мъгла и да са включени сега. Но кагато нямаш карах понякога, и да спасявали са ме от тротоари при завой с голям градус, защото не осветява добре фара отстрани и си бяха иделано регулирани. Смея да твърдя че от 30 метра пред колата не се заслепяваше.

Аз също съм писал, че тези 2 секунди са достатъчни. Но също така съм написал, че имаш две секунди ако се движиш с 20 км/ч. Когато се движиш бавно, безпорно халогените помагат- с това съм съгласен. Но за скорости над 40-50 км/ч са безполезни, защото тогава вече нямаш време за реакция.

rusiq86
05-12-2009, 01:42
Определено съм на друго мнение!

ФЕРАРИСТ
05-12-2009, 10:19
В Дружба 2,до Практикер ме спират двама милиционери,от тия гладните пешаци от 8-мо,единия възрастен а другия млад.Аз съм със служебния бус, Ивеко,2+1 места.Качил съм шест годишната ми дъщеря,и двамата сме с колани,не съм в нарушение,на буса всичко му е наред,няма за какво да се хванат по принцип.Спирам аз,подавам документите на по-младичкия и докато той ги разглежда,колегата му изведнъж с много сериозен тон ми казва:Детето защо се вози отпред?
Аз както не бях на кеф му казах:Отзад във фургона ли да го кача?
Ония двамата се спогледаха и ми върнаха документите!
След това половин час неможах да се спра се смея на тоя смешник!
Добре де, има хиляди безполезни теми, как мое да няма една закачена за такива приятни минцифайски изцепки......възмутително......

myato
05-12-2009, 22:28
Добре де, има хиляди безполезни теми, как мое да няма една закачена за такива приятни минцифайски изцепки......възмутително......

Ами темата е отворена.Заповядайте колеги.Споделяйте.....

търтей
05-12-2009, 22:32

Идеята е чудесна. Само дето опасявам се само в нея ще се пише ... Че то техните край немат :busted_cop:

ФЕРАРИСТ
05-12-2009, 22:42
Нищо, нека се пише, после ще направим конкурс за най - сочна изцепка, и ще присъдим награда - "Златен ауспух" за печелившата кука.....

Mirela
06-12-2009, 14:30
Лятото на излизане от к. к-с Дружба във ВАрна на КПП-то следната ситуация.
Шофиьора кара гол до кръста и само заради ККП-то си преметна колана,
защото бързахме и не искаше да го спират заради колана(той попринцип не употребява колан).Полицайте са двама, единия дава знак да преминем а другия точно
в последния момент маха с ръка за да спрем. Това става точно когато бяхме преминали.
Спираме посредата на пътя, пускат се авариините и чакаме.Идва служителя и се провежда следния разговор.

Ш(шофьора): Добър ден
П(полицая): Ще видим колко ще е добър
Ш:Няма ли да се представите? Защо ме спирате, след като ми дадохте знак да премина? (каазва го възможно най културно)
П:Ами не ме кефиш, караш гол, целия си татуиран, и джипа ти е с тъмни стъкла? Представя се.(на приятеля му кипна)
Ш: Да ти приличан на такси,че да ми махаш? Мой проблем си е как изглждам а за стъклата имам разрешително.
П: Мога да те спирам както си поискам?
Ш: И наглото поведение ли ти влиза в задълженията?
П: Документите на колата и изтегли от пътя.
Ш: Заповядайте
П: Какви са ТЕЯ стикери по предното стъкло (стикерите са на община варна, пропуски позволяващи движение по забранени зони)
Ш: Прочети си ги (вече е изнервен), неграмотен ли си? В школата не ви ли учиха да четете и пишете?
П: Ей ся ще видиш на какво ни учиха.. Излез от колата. И документите на спътника
Ш: Май си пропуснал уроците по общуване а?
П: Като имаш пропуск за голям баровец ли се мислиш?
Ш: Не съм длъжен да ти обеснявам за пропуските, чети си там.
Започва пълна проверка на документите, след като всичко от към документи се оказва изрядно, е извикана патрулна кола и идват още 3-ма. Решават да се направи пълна проверка на колата.
Вече ни е кипнало и шофьора е бесен.
Ш: Изряден съм, дайте ми основатлна причина за ситуацията?
П: Казах ти не ме кефиш, не съм длъжен да давам обяснения
Ш: (до този момент търпеше) Ей сега ти се е*а мамата. Дай си номера на значката, имената и тези на началника ти.
П: Внимавай как ми говориш (но понеже имаше свидетели си даде имената и номера)
Обади се на адвоката си да се посъветва с него, адвоката му след 15 минути пристигна.Междувременно се обади на някой в полицията,
които също пристигна.Говориха си нещо 4-мата, и след няколко минути си тръгнахме.После разбрахме,че полицая има наказание заради злоупотреба със
служебно положение и това не му е за пръв път.И практически на кпп-то си търпял наказанието. После шофьора ми каза,че никога не
би постъпил така ако просто полицая се беше държал човешки.Не може защото някой не те "кефи", да се държиш така с него.

Има много малко такива служители но са факт.Когато попаднете на такъв не се оставяйте да се дъжат нагло с вас.
Това,че носят пагони не им дава право непредизвикано се държат нагло и надменно. В никакъв случай не смятам,че всичк
полицай са такива, има и съвестни, има и такива искащи пари, но наглеците между тях много дразнят.

digitalundgrd
06-12-2009, 14:40
Хихи много яко се е получило :)
Принципно, ако тия думи на твоя приятел ги изрече някой средностатистически българин без познати в полицията, адвокат итн 99,9% ситуацията нямаше да се развие по този начин :)

Аз общо взето винаги се държа учтиво и спокойно с полицаите, дори и когато виждам че нещата отиват на зле, не се правя на отворен. Отговарям им едно такова лежерно, без грам емоция, а те очакват едва ли не нарочно да се изнервиш и да си изпуснеш нервите и да те цакат....
Много пъти ми се е разминавало само като им кажа, че днес те ще ме "таксуват", ама утре като дойдат с болното им дете или роднина при мен аз ще ги "таксувам" подобаващо :)

Mirela
06-12-2009, 14:51
Хихи много яко се е получило :)
Принципно, ако тия думи на твоя приятел ги изрече някой средностатистически българин без познати в полицията, адвокат итн 99,9% ситуацията нямаше да се развие по този начин :)

Така е, но той всячески се опита да избегне точно това развитие а просто искаше да си продължи по пътя.Истината е,че щеше да стане много горзно ако в този момент на спирката до КПП-то нямаше хора прибиращи се от работа.Полицайте гледаха на кръв и искаха да скочат на бой, но това ги спря.Никога не си е позволявал да злоупотребява с контактите си, в случая просто му кипна от наглото поведение.

digitalundgrd
06-12-2009, 15:45
Напълно те разбирам и в случая подкрепям напълно приятеля ти :)