Log in

View Full Version : Мъгла... гъста непрогледна мъгла...

BoxerPower
06-12-2009, 19:23
Бях забравил колко е весело да караш в непрогледна мъгла късно вечер, докато ситно ръми дъждец, пътя е мокър и хлъзгав, а стъклата на колата са приятно запотени. Е кажете колеги не е ли това една приятна обстановка за тестване концентрацията и рефлексите на "любителя" шофьор. Не е ли емоция да сте зад волана при такава очарователна обстановка? Ще се радвам ако и някой друг колега сподели личните си наблюдения по въпроса :)

Ето и една лека нощна историйка от мен и вчеращното ми пътуване, отнасяща се за път, мъгла, мисли и мигове на момента радост...

Тъкмо бях позабравил какво е пътуването в подобни условия, но уви вчера отново на два пъти отскочих до Русе, единия рано сутринта, а другия - късно вечерта. Разбира се втория беше много по-забавния! Просто карам си по пътя, гледам бялото петно пред мен (и то ме гледа), а в главата ми само една мисъл: "Баси яката мъгла. Ся ако някой ненормалник от някъде реши да изскочи на пътя пред колата, просто е до там...". Друга мисъл която ме мъчеше бе как така все още никой не се беше пречукал по пътя при положение, че обстановката предразполагаше на 100% за това, а и в днешно време екстремни състезатели бол. Въпреки, че тези мисли бяха обвзели съзнанието ми, не успях да пропусна и един радостен момент в цялото пътуване. А той бе това, че на излизане от Цар Калоян (посока Русе) до рибарниците, малко преди стръмния баир се натъкнах на един колега бургазлия с една сребърна 156-ца. Зарадвах се да видя още един алфист тръгнал на излет в "прекрасното" време. За съжаление не останах да му правя дълго компания понеже колегата се влачеше зад един камион, баира идваше и се налагаше да го изоставя понеже скоро влаченето щеше да се превърне в пълзене. Но както и да е, факта, че попаднах на него беше един от онези малки мигове на моментна радост които разчупват ежедневния негативизъм ;)

fred
06-12-2009, 19:31
Обичам мъглите, но не и когато трябва да се кара автомобил.А ако се добави и дъжд, тъмнината става "супер".Съчетано с честата липса на маркировка ситуацията е ....
В мълга съм доста внимателен, в зависимост от видимостта разбира се, но гледам да си пълзя ако се налага, вместо да гоня Михаля :)

old alfist
06-12-2009, 19:39
Вчера карах от Арбанаси до Плевен и се налюбувах на различни висове мъгли.
Във високите точки гъста и непрогледна, създаваща усещане да безизходица, в средните имаше усещане за близост на пътуващите в автомобила, а в ниските - газ до ламарината.

ФЕРАРИСТ
06-12-2009, 19:40
Мъглицата е кофти нещо......

The_Game
06-12-2009, 19:44
Най гъстата мъгла в която съм карал беше една вечер доста късно. В Пазарджик имаше мъгла, Пещера доста по гъста. И от Пещера до Св.Константин.
След всяка минута беше все по гъста.
Бях с един приятел окъсняли за купона на вилата му.

Докато карахме по състезателния етап от ралито с хубавата маркировка се виждаше в обсега на халогените.

След като свърши маркировката виждах банкета само когато ми премигваха авариините.
Абсолютно нищо.
Пробвах да изгася фаровете само на авариини и направо всеедно си на 3d кино.

WOW ефектабеше невероятен.още потръпвам като се сетя.

mirchozo
06-12-2009, 22:17
Вие мазохисти ли сте, немога да ви разбера?
Аз всяка сутрин и вечер карам (почти винаги в мъгла през този сезон) и да си кажа изобщо не ми харесва тръпката че всеки момент може да те отнесе някой, или ти да отнесеш нещо от пътя.

Alpina
06-12-2009, 22:40
По време на мъгла набюдавам колко много хора си нямат никаква идея как се кара в нея.

Честно казано един любим спомен свързан с нея, ми е как миналата година в доста сериозна мъгла на влизане в София, след излизане от Горни Богров, започнах за изпреварвам образувалата се колона, която буквално се влачеше, след като стигнах най-отпред, до мен застана една баничарка, тя също си изключи късите светлини оставайки на габарити с вкючени фарове за мъгла и така си поведохме колоната с 70-80... закарахме си я до околовръстното, където мъглата стана по-рядка и "кой от къде е"
Просто така както карахме един до друг само на фарове за мъгла, всичко беше повече от идеално... от време на време като застигнехме някого го изпреварвахме в една от лентите и пак заставахме наравно и почвахме да я вършеем....
Само в Долни Богров намалихме малко, ама никой не протестираше отзад :D

Обаче имам и малко неприятен спомен - прибирах се 2007-ма пак по автомагистрала Хемус... комбинацията беше много странна - мъгла + първия сняг за сезона, карах с около 120 обаче на къси, понеже нямах фарове за мъгла на Скудото с което бях и в един момент ми се струва, че има нещо пред мен, едва съумях да се преместя в лявата лента, когато изпреварих бяла кола, на която не и работеше нито една светлина отзад.... побелях.... намалих и я изчаках за ме подмине, след което известно време покарах зад нея на дълги светлини докато съобщих номерата, марката и модела на полицията, след което обаче нямах нерви да се влача с 80 зад нея и си продължих, молейки се някой да не я отнесе... на следващия ден прегледах хрониката на КАТ за да се успокоя че някой не се е врязал в нея и се надявам малоумника да са го спряли от полицията....

old alfist
06-12-2009, 22:44
Карането в мъгла е нежна люлчина песен в сравнение с карането в пожар, разгарящ се покрай пътя.

търтей
06-12-2009, 22:53
Мъглата е красива

http://htftp.domainbg.com/turtey/06122009/08.jpg

http://htftp.domainbg.com/turtey/06122009/13.jpg

old alfist
06-12-2009, 23:03
Мъглата е красива

Къде се развива действието тук - у кой Балкан ?
Сори за отклонението.

търтей
06-12-2009, 23:11
Къде се развива действието тук - у кой Балкан ?
Сори за отклонението.

Стара планина. Над Реброво.

pe6kata212
06-12-2009, 23:12
Интересна тема.Значи да споделя и аз какво ме учеше стария тираджия от който съм се учил когато бях начинаещ тираджия.
Пътувам към Бургас по любимата АМ Тракия до Пловдив нещата бяха прекрасни,но на 5ия км след него нещата рязко се промениха,една мъгла едно чудо нищо не се вижда,и аз като нормален човек върнах газта,а колегата ме плесна зад врата и ми ризправя "ти знаеш ли как се кара в мъгла" ,аз съответно му казвам НЕ с любопитен поглед,да видя какво ще ми каже.Тогава той ми каза "в мъгла се кара като без мъгла защото вероятноста да се удари някой в нас ако се влачиме с 40км/ч е много по голяма от колкото ако си караме с 90км/ч". И така от тогава аз си знам,в мъгла се кара като без мъгла,просто си малко по нащрек.До сега винаги съм си карал в мъгла със същата скорост с която си карам и в ясно време,и никога не съм имал проблеми.

bager
06-12-2009, 23:25
Мъглата е красива

Баси, Търтея каза точно това дето мислех да кажа!
Красотата е опасна, понякога...обаче!!!

търтей
06-12-2009, 23:29
Баси, Търтея каза точно това дето мислех да кажа!
Красотата е опасна, понякога...обаче!!!

Абе те и жените са опасни :tongue:

Tickles
06-12-2009, 23:29
на мен не ми е красива, зловеща ми е

не мога да дишам както трябва в мъгла, а пък шофирането и без това ми е предизвикателство, в гъста мъгла изобщо не тръгвам!

търтей
06-12-2009, 23:32
Да ви подразня още малко с мглата

http://htftp.domainbg.com/turtey/06122009/15.jpg

BoxerPower
06-12-2009, 23:36
Обичам мъглите, но не и когато трябва да се кара автомобил.А ако се добави и дъжд, тъмнината става "супер".Съчетано с честата липса на маркировка ситуацията е ....

оо да... преди няколко години в една много гъста мъгла точно липсата на маркировка ме качи на едни остров и ме остави на 5-10 см. от челен удар с едн бор... определено беше забавно когато осъзнах, че това което виждам отстрани на предния капак на колата е солидно дърво. Абе емоция е да осъзнаеш, че по някаква причина си останал жив... дори на смях избива в последствие. Бе като цяло непрогледната мъгла в комбинация с липса на маркировка може да доведе до големи емоции ;)

old alfist
06-12-2009, 23:37
Абе те и жените са опасни :tongue:
По опастни са и от мъглата.

Alfa Pilot
06-12-2009, 23:49
Интересна тема.Значи да споделя и аз какво ме учеше стария тираджия от който съм се учил когато бях начинаещ тираджия.
Пътувам към Бургас по любимата АМ Тракия до Пловдив нещата бяха прекрасни,но на 5ия км след него нещата рязко се промениха,една мъгла едно чудо нищо не се вижда,и аз като нормален човек върнах газта,а колегата ме плесна зад врата и ми ризправя "ти знаеш ли как се кара в мъгла" ,аз съответно му казвам НЕ с любопитен поглед,да видя какво ще ми каже.Тогава той ми каза "в мъгла се кара като без мъгла защото вероятноста да се удари някой в нас ако се влачиме с 40км/ч е много по голяма от колкото ако си караме с 90км/ч". И така от тогава аз си знам,в мъгла се кара като без мъгла,просто си малко по нащрек.До сега винаги съм си карал в мъгла със същата скорост с която си карам и в ясно време,и никога не съм имал проблеми.

Искаш да кажеш че с тира сновеш с 90км/ч през мъглата без да виждаш нищо ли?

pe6kata212
07-12-2009, 09:23
Искаш да кажеш че с тира сновеш с 90км/ч през мъглата без да виждаш нищо ли?

В общи линии Да,но по магистрала,а да междуградските пътища си се кара с ограничението 70км/ч за нас.Забравих да споена,че има огромна разлика във видимостта при камиона спрямо колата.При първото си на високо,а фаровете ниско и видимостта е в пъти по голяма отколкото в колата,при която в повечето пъти си на нивото на фаровете.При камиона няма заслепяване или така наречения ефект на млякото,,вижда се доста по добре.

Pepo
07-12-2009, 09:32
Мъглата е любимото природно явление и на крадците :spiteful:

rusiq86
07-12-2009, 10:48
Ем тъмно, мъгливо, влажно, абе отвратителн е това мъглата, мн е кофти, но има и приятните си страни!

Доко
07-12-2009, 10:49
Мъглата е любимото природно явление и на крадците :spiteful:

И на политиците :wallbash::crybaby:

BoxerPower
07-12-2009, 11:33
И на политиците :wallbash::crybaby:

Бе крадци и политици боб да ядат... аз на патрулиращи полицаи се натъкнах. Изумително но факт - виждаш ги точно когато ги подминаваш... дано само не изкачат по същия начин и на улицата със слънчогледа в ръка, че няма да разбереш даже кога си минал през тях. Те може и да ни виждат когато са вън от патрулката (всички знаем, че видимоста в мъгла ако сме вън от автомобила е много по-голяма), но на дали в гъста мъгла някой би ги видял докато е зад волана... докато не качим някой на предния капак разбира се - ама тогава файдата :priest:

pinkmousy
07-12-2009, 16:32
Много любители на мъглата имало :) А на някой случвало ли му се е да се размине на косъм с глиган колкото 2 стандартни прасета и след 10 мин да влезе в непрогледна мъгла. И маркировка нямаше, но това не е изненада. Сигурно карах с 5 км/ч, с надеждата ако има още глигани в околността, да се махнат от пътя ми, защото нямаше да ги видя. Освен това пътя беше само завои, с дол от едната страна, но аз така или иначе не го виждах :) В толкова гъста мъгла по тъмно не бях карала, ако не броим една ранна сутрин в Ихтиманското поле, където за малко да нацеля патрулката, спряла на Т-образното за Ихтиман и Вакарел. Отнесоха доста благословии...

fred
07-12-2009, 16:40
оо да... преди няколко години в една много гъста мъгла точно липсата на маркировка ме качи на едни остров и ме остави на 5-10 см. от челен удар с едн бор... определено беше забавно когато осъзнах, че това което виждам отстрани на предния капак на колата е солидно дърво. Абе емоция е да осъзнаеш, че по някаква причина си останал жив... дори на смях избива в последствие. Бе като цяло непрогледната мъгла в комбинация с липса на маркировка може да доведе до големи емоции ;)

Да, кофти, ама пак добре е че се е разминало без сериозни инциденти.Сега се сетих как веднъж се връщахме кола от Кулата към София и попаднахме в страхотна мъгла /но аз бях само пътник/, декември бе, нищо не се вижда, маркировка нямаше и в един момент се натъкнахме на огромен брой машини, които строяха като бесни /предстоеше откриване/ новата отсечка на магистралата от Перник към Кулата, предстоеше откриването и. Иначе други инциденти нямаше, по едно време срещнахме някакви пешеходци, но с фенерчета и слава богу се виждаха.
В мъгла е хубаво да си до камината, с чаша и да гледаш през прозореца :)

търтей
07-12-2009, 16:55
Карането в мъгла Марк Твен го е описал чудесно в Живот по Мисисипи. Това е то.

nightroller
07-12-2009, 17:02
Аз пък много се кефя да карам във всякакви есктремни условия - проливен дъжд, буря, сняг (особено обичам силен снеговалеж), мъгла абе всякакви такива ;) много се кефя как всички се сдухват карат с по 40/50 км. аз си карам нормално :)

fred
07-12-2009, 19:19

Да, така е, а допълнителни асоциации и усещания за мъгла има от Ст. Кинг /Мъглата или каквото е там/, имаше и филм, ама той е по-тъп.

Alpina
07-12-2009, 19:38

Добре го е направил наистина, но описаните лоцмани са можели да я минат реално и с затворени очи, през 98% от времето, така че мъглата е била както се казва - без значение :)

Колкото и често да минаваме един път, едва ли можем да бъдем като тях :)

P.S. А снимките да не са от Стара Планина в района на Батулия, село Ябланица...? Абе северно от София :)

търтей
07-12-2009, 20:54
Добре го е направил наистина, но описаните лоцмани са можели да я минат реално и с затворени очи, през 98% от времето, така че мъглата е била както се казва - без значение :)

Колкото и често да минаваме един път, едва ли можем да бъдем като тях :)

P.S. А снимките да не са от Стара Планина в района на Батулия, село Ябланица...? Абе северно от София :)

Почти - над Реброво е ама от източната страна на Искъра. Ма аз съм писал къде е. Не е към Ябланица. Тя е доста далече. :drive:

fred
07-12-2009, 20:59
E като стана дума за литература,да притурим и нещо българско /има и мъгла в текстта и в контекстта тоже/, отделно се споменава и за правилника за движение:

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=260&WorkID=9331&Level=3

old alfist
07-12-2009, 21:11
Почти - над Реброво е ама от източната страна на Искъра. Ма аз съм писал къде е. Не е към Ябланица. Тя е доста далече. :drive:
A, бе писал, писал - ама като го хване някой мъглата върви обяснявай пак.

arieca155
07-12-2009, 21:13
а да си на кораб в мъгла!?
все едно си в нищотата,адски е гадно.

а най-гадната мъгла беше преди около 15 години в нашия край,бях млад шофъор с волгата на баща ми.с приятели ходихме на дискотека в едно село,на връщане по път без маркировка след много мъки и няколко излизания в банкета един излезе пред колата и вървеше на границата на асфалта с банкета.мразя мъглата ,адкси е подтискаща.карането в мъгла според мен няма нищо общо с карането в екстремни условия като дъжд и сняг и кал и пр.

Alpina
07-12-2009, 21:37
Не е към Ябланица. Тя е доста далече. :drive:

Зависи от гледната точка, има/няма 20км с колело са :)
Много красив район...
Иначе да - нещо май ме е хванала мъглага и не съм видял че си писал :)

Май ще да се разходя натам като падне сняг, че си търсех асвалт, без много трафик и с повечко завои... да раздвижа комбито... тъкмо сега няма мушички, да ми цапат страничните стъкла... :drive:

И да не е много :offtopic: говориме си за мъгла, говориме си и никой не се сеща на феста тази година какво беше яко :)

viki
07-12-2009, 21:46
Хубаво,ама да беше пояснил кой е Марк Твен.Може да се окаже непознат на аудиторията,понеже не ходи по участия ,нито забива по клубовете:spiteful::spiteful::spiteful:
п.п.
по темата
Наскоро ми се наложи да карам в ужасна мъгла.Пътуването Варна-Бургас ми се стори безкрайно:):):):)
Винаги ,когато шофирам при екстремни условия слушам това :):):)
.....Metallica - Wherever I May Roam (http://www.youtube.com/watch?v=JgNkvLB7BlM)

BoxerPower
07-12-2009, 21:56
Винаги ,когато шофирам при екстремни условия слушам това :):):)
.....Metallica - Wherever I May Roam (http://www.youtube.com/watch?v=JgNkvLB7BlM)

Евалата за което ;)

Тая песен е като молитва за която се сещам винаги щом в главата ми нахлуят мисли за дълъг път или просто за скитническо шофиране :)

viki
08-12-2009, 11:36
Тая песен е като молитва за която се сещам винаги щом в главата ми нахлуят мисли за дълъг път или просто за скитническо шофиране :)

Точноhttp://place.forumotion.com/users/2515/84/14/08/smiles/140932.gifhttp://illiweb.com/fa/i/smiles/icon_biggrin.pnghttp://illiweb.com/fa/i/smiles/icon_biggrin.pnghttp://illiweb.com/fa/i/smiles/icon_biggrin.png