View Full Version : Странен зов за помощ :)
Здравейте колеги :) Накратко...Преместих се да живея на ново място и то се отоплява на климатици...Обаче имам проблем с климатика...много е добър духа много добре, но примерно на 15мин спира(при спирането намаля силата на духане и почва да "вее студено"), после тръгва след 20мин работи още 15мин и тотално спира, докато не го изкл. и вкл. отново...
Климатика е някакъв старичък Sharp Window...Главно си мисля, че проблема е в някакви настройки за пускане и спиране.... И тук са ядовете...всичко е написано на Японски, а аз от 22г. не съм го говорил и съм го забравил :stumm:....
Та на мен собственика ми обясни главните функции как да пусна топло да духа, настройка на перките и т.н.. обаче не мога да се справя с това спиране и тръгване и не искане да работи... Не ми се иска толкова скоро да ангажирам хазяина, защото е доста зает човек и не искам да досаждам докато не пробвам всичко... Впрочем пробвах всички бутони и функци, спирах от контакта, от дист., натисках горе копчетата на самия климатик-- ефект 0....Писах и на 5-6 сайта на Шарп и никакъв отговор...Рових рових из и-нет и нищо нито за модела, нито за дист...Намерих само още японски дистанционни..
Моля ако някой има подобен климатик с английско дистанцинно нека уддари едно рамо...или някаква книжка или някакви познания...
Това което пише разбираемо на дистанционното
тоест модел: CRMC-A300JBEO
Климатика е Sharp Windom, нещо като модел е : AY- D225A ...всичко останало е на фунгшенски :):)
Ето снимките :):)
Mind_Control
06-12-2009, 20:25
Това е нормално за инверторните климатици, но при доста по ниски температури- примерно минус 5 градуса. Прави се с цел да не се обледенява външния топлообменник. Най грубо казано- топли те климатика, по някое време почава да се образува лед по външното тяло и то обръща цикъла и почва да топли външния топлообменник и да охлажда вътрешния- все едно лятото си го пуснал да те студи. Но тънкия момент е, че в момента, в който почне да си се размразява, би трябвало да спре перката на вътрешното тяло, за да не ти става студено на дупето. Може ако е много стар модел да са пропуснали конструкторите да сложат тая функция.
trustworthy
06-12-2009, 20:39
Това е нормално за инверторните климатици, но при доста по ниски температури- примерно минус 5 градуса. Прави се с цел да не се обледенява външния топлообменник. Най грубо казано- топли те климатика, по някое време почава да се образува лед по външното тяло и то обръща цикъла и почва да топли външния топлообменник и да охлажда вътрешния- все едно лятото си го пуснал да те студи. Но тънкия момент е, че в момента, в който почне да си се размразява, би трябвало да спре перката на вътрешното тяло, за да не ти става студено на дупето. Може ако е много стар модел да са пропуснали конструкторите да сложат тая функция.
Едва ли е инверторен климатикът, а дори и да беше, точно за НЕинверторните е типично подобно поведение. Инверторите обледеняват много по-рядко външното тяло от конвенционалните.
Не си съвсем прав и за лекото подухване от вътрешното тяло, докато размразява. Подухват си, но съвсем леко.
Аз бих посъветвал колегата да погледне външното тяло (ако е възможно) дали има сериозно обледеняване по него, когато спре да духа съвсем. Мисля, си, че му е издъхнал фреонът и просто сработва защитата на компресора. Не знам какви са температурите там, но нещо не звучи да е много читав тоя климатик. Друг трик, който може да се пробва, е да се измери температурата на въздуха, излизащ от вътрешното тяло.
V_A_N_K_A_T_A
06-12-2009, 21:12
Обади ми се,може да мина да го погледна ;)
П.П
trustworthy е много прав ;)
Ами то тия дни е топло...навън си е 12-15градуса... Никъде лед не се вижда:biggrin1: В другата стая има пак някакъв такъв с джапанско дистанционно и като се надуе на макс просто не се диша от жега... Иначе при мен светят цели 3 лампички...червена,жълта и оранжева от време на време?!? Прекалено много лампи май май... Иначе май като си работи духа добре..
Утре отивам на студен. празник и в сряда четв. се надявам Ванката да има време да дойде да му хвърли едно око, че го дават да застудява :):)
П.П Собственика каза, че климатиците са инверторни...Каза, че правят "страшна жега и много малко ток плащал" Дали е така ще видим....
Венци , свържи се с Теди /Buxalkata/ той се занимаваше с климатици и може да помогне.:-P
V_A_N_K_A_T_A
06-12-2009, 21:53
Климатика е някакъв купуван 2-ра употреба като го гледам,внасян от някъде.Нищо чудно и да няма достатъчно фреон.Това "веене" на студен въздух е така наречения дефрост и ако той се случва често,е възможно да не е достатъчен фреона.Възможно е също да има някакъв проблем с някой от датчиците...
Климатика е някакъв купуван 2-ра употреба като го гледам,внасян от някъде.Нищо чудно и да няма достатъчно фреон.Това "веене" на студен въздух е така наречения дефрост и ако той се случва често,е възможно да не е достатъчен фреона.Възможно е също да има някакъв проблем с някой от датчиците...
Климатиците са купувани нови ама явно преди доста време... иначе сега като го сравних моя духа хладен въздух сравнено с този в другата стая:biggrin1:
На едно климатиче в нас, когато започне тов да се появява светва една червена лапма, и треа да чистя филтъра!
thecleaner
07-12-2009, 02:43
Първо си провери филтрите да не са запекли и ако са чисти викай некои да ти го допълни с фреон и си готов, ШУБЕ такова.
Климатика е японски и работи с траф на 100 волта, модела е от преди 15 години което не го прави лош. Постави го на 22-23 градуса а не на 32 защото така компресора бачка на макс и по-бързо обледенява външното тяло, постави скоростта на турбината на автоматично за да не ти вее когато е в дефрост, тогава сподели как работи и дали поддържа температурата в стаята, машината е 3.2 киловата на отопление оптимално и ако е в стая без изолация или е над 14-15 квадрата ще се зори много и често ще включва дефроста. Превод на дистанционното имам, но ще ти го дам по-късно. Най-добре за помощ се обърни в следният форум http://forum.setcom.bg/index.php/topic,23916.1840.html има доста колеги които ще ти помогнат на място ако машината има проблем.
Na tela nqma kirilizator...sory Filtrite sym gi po4istil, staqta e malka, i na 23 gradusa pak ne iska...vsi4ki nastrojki prnbvah.. V 4etvartak kato se varna sam se razbral s VAnKATA da udari edno ramo... SLed tova ste go mislq) BLAGODARQ VI:)
според мен външния датчик за температура е сдал багажа и се лъже от нещо ( вентилатора) при продължителна работа и обръща цикъла за размаразяване .
Вариант 2 при намаляването на оборотите инвертора на вентилатора се е скапал и не намалява вентилатора продължава да духа със същата скорост и съсдава илюзията за студ . Сега е хубаво да се провери налягането ако след намаляването на оборотите компресора не осигурява необходимото налягане на кондензация и духа клинч
http://img81.imageshack.us/img81/507/sharpx.jpg
Ей това ти е дистанционното , но климатика има проблем и няма да минеш без намесата на техник.
Еййййййййййй суперрррр...Ей за това обичам този форум...Винаги всичко може да се намери :):):):) Огромно благодаря :beer: ...Сега остава само да се погледне дали му трябва фреон или нещо друго, че да заработи правилно :)
Иначе съм получил отговор и от Австралийски сайт...A също и от европейски на Шарп, който се е свързал с някой от България, който ми е пратил това :):)
Re: request from Bulgaria Uvajaemi g-n Tsochev,
Veroiatno pri zakupuvane na ureda ste bil uvedomen ot prodavacha che tozi model ne otgovaria na iziskvaniata za bezopasnost I CE normite nalojini ot evropeiskia saiuz.
Model AY-D225A e predviden za Japonskia Pazar I ne e predvidena instrukcia za exploatacia na bylgarski ili angliyski ezik.
Kam momenta e izprateno zapitvane do fabrikata v Japonia za instrukcia.
Molia izpratete snimki na etiketite na vatreshnoto I vanshnoto tialo.
Sincerely,
Emil Georgiev
Acton Electronics
82,Vitosha blv | Sofia, Bulgaria
P.: + 359 2 851 08 95
F.: + 359 2 851 08 96
www.acton.bg
Такаа... Проблема явно е че няма фреон...Поне това Ванката днес го констатира...машината работи с фреон Р22 :)...
В крайна сметка днес говорих с фирмата, която ми отговори на пощата(вносителите на Шарп) и те ми предложиха да направят пълна профилактика и почистване и преглеждане на машината и след това на мясно, да ми кажат колко фреон ще трябва и колко ще ми струва пълненето... Отделно, че май трябва да се сменят маркучите и да се погледне захранването, че има някаква "утечка" и климатика бие леко ток...Хазяина каза, че профилактика не му е правена от поне 3години :shocking: и да видя какво ще направят господата от въпросната фирма ... Отделно тия от Шарп побързаха да се похвалят, че само техните климатици са такива кучета да работят толкова дълго време добре, без ядове...Нооо това ще бъде сигурно в понеделник като дойдат на профилактиката:wow:
Тааа така :):) А дано скоро и в моята стая да става сауна:wow:
Супер :):) Да се похваля, че вече и аз имам работещ климатик :):) Имаше нужда само от допълване с фреон. Р22 :):) Днес ми го допълниха и вече също е сауна в моята стая :):) Много съм хепи...Работи много тихо и добре, а и вече разбрах всичките му функции от дистанционното :):) Благодаря на всички за помоща с превода и на Ванката, че дойде на място и изобщо на всички :):):beer: :beer:
А сега имам още един странен зов за помощ...
Трябва ми таблица на Word, Exel на която да отпечатам "нещо като етикети" Купих си едни квадратчета лепящи от Офис 1 40 такива квадратчета на един лист А4 :)
4 квадрата на ширина и 10 на височина :):)
Сега въпроса е как да си направя таблица на Word или Exel в която мога да пиша текст и после този текст да бъде принтиран на етикетчетата :):)
Та размера на квадратчета, доколкото пише на кутията е 40 броя на лист А4 ... 52,5мм х 29,7мм...
Някой да удаери едно рамо, че не мога да ги направя :beer: :beer:
Ако са плътно опряни едно в друго квадратчетата е лесно... в Ексел правиш клетки с големината на квадратчетата и си ти... в Уърд е малко по-сложно правенето на таблици но пак е същата идеята.
А да - махаш рамката на таблицата от печата или я правиш прозрачна ... да няма черти по квадратите.
Ако не са плътно опряни ги сканирай, наложи ги като фон на Уърд документ и почвай да си играеш със оформления докато не се получи ... другия вариант е да се учиш на Корел дроу или подобни :)
Ами плътно опряни са...И искам да махна рамката...
Въпроса е че в Exel нещо ме бъркат стойностите...Трябва да променя някак измервателната единица...Че да мога да пусна зададените размери...Уви изобщо не се справям...
Ми направи го в уърд бе Венци.
Там е в пиксели, ама на инч ли беше на сантим ли... та е малко трик да сметнеш колко точки са ти равни на размера на етикетчето.
В уърд е на сантиметри (ако си с БГ сетинги де) та може да ти е по-лесно... правиш таблица с определния брой полета, после в пропъртис на таблицата му дай да няма бордър (рамка) и си укажи размерите на дължина и ширина.
Дааммм успях да го направя на word, но има малко доизкусуряване и играене с текста...Просто принтера си остава по 3-5мм. отстрани и каквото и да го правя не иска по-широко :) А и в самия Word примерно в горния край има 3мм от табличката..Не иска да се разтегне напълно... същото и в десния край...Ако някой случаййййно не му представлява трудност ще съм му благодарен, ако ми прати "перфектен" файл, без моите кусури :punk: :D:D
Дааммм успях да го направя на word, но има малко доизкусуряване и играене с текста...Просто принтера си остава по 3-5мм. отстрани и каквото и да го правя не иска по-широко :) А и в самия Word примерно в горния край има 3мм от табличката..Не иска да се разтегне напълно... същото и в десния край...Ако някой случаййййно не му представлява трудност ще съм му благодарен, ако ми прати "перфектен" файл, без моите кусури :punk: :D:D
Ще ти подаря линийка и молив и можеш и сам да си сметнеш каква таблица да сътвориш. :torch:
На това отстрани и отгоре му се вика margins - пространство в което или не желаеш (документ да си виждал как се оформя и как се слага в папка?) или технически принтера не може да печата.
На по-новите лазерни невъзможното пространство е около 5 мм от левия и десния край на листа, а отгоре и отдолу мисля беше 2 или 3.
Та отиваш си в опциите на страницата и си правиш всички марджини 0.5 см. ако те овика, че излиза от допустимото за принтера пробваш с бял лист дали наистина ще го отреже някъде.