View Full Version : наводнен багажник
john_doe89
09-12-2009, 19:00
Здравейте колеги.Сега покрай тия дъждове забелязах,че багажника на алфата ми се пълни с вода.Много интересно немога да разбера от къде идва тая вода.Качих я на канал и забелязах отдолу някакви тапи на най-ниското ниво на колата ми,който ми казаха че служили за отводняване на купето и багажника.Залипих ги добре със водоустойчив силикон,но не помоага.Имате ли идея от каде може да влиза водата.Благодаря ви предварително
Колега незнам от къде ти се пълни багажника, но по принцип както всичко друго на земята така и водата посоката на движение и е от горе на долу. Няма как през дренажните дупки да влезе вода и да се качи до багажника ти :)
Провери си уплътненията на багажника.
Антената и уплътненията на багажника. Няма от къде другаде да влезне според мен.
john_doe89
10-12-2009, 11:16
Интересното е,че проверих корите на багажника отстрани и те са ми сухи.Ако имаше вода,която да влиза от горе на долу да ги беше намокрила и тях,за това мисля,че идва някаде от долу,но може и да се баркам затова питам :)
Според мен е възможно (поне при мен подозирам, че от това беше) да се стича вода под задния стоп (между него и бронята) и да "подлизва" навътре под кората, но вече на дъното се вижда и усеща, че е мокро. Аз по друга причина (сменях крушки) изолирах там малко зоната и сега си е ок. Но това е само хипотеза. Наистина и при мен беше влажно само и единствено дъното, нито една стена или кора...
b_angelov
10-12-2009, 16:15
И аз имам същия проблем. И при мен водата е много. Наистина много. Всяка седмица с гидорийката си изтисквам значително количество вода - може би над 50-100 грама. А отгоре всичко е сухо.
Махах абсолютно всички мокети. От никъде не влиза. Уплътнението е сухо. Стопа - сух. Акумулаторния отсек - сух. Машинката за антената - суха. Като клекна под колата - дъното е сухо. Стопа ми е лакиран (запечатани са евентуалните пукнатини) а гумените му уплътнения към ламарината прилягат идеално. Да ама не - вода си има.
Възможно ли е да е конденз от задния джам, стичащ се надолу, по вътрешната страна на ламарините лека по лека да пълни багажника с вода? Всичко започва да мухлясва и сигурно ще става по-зле. Чистя и мухала постоянно но ефекта е временен.
След миналата зима си прах мокетите и корите в багажника и всичко се оправи, но това не е решение.
Според мен е възможно да е конденз, но при мен едва ли е от стъклото...щото нямам такова отзад :) наистина е много дразнещо..последния път ми намокри кутийките на крушки, които си бях взел...
DerMeister
11-12-2009, 14:27
И аз да се включа понеже имам размисли над такъв проблем при 146-цата. Та при продължителни дъждове и при мен на дъното, в легена, където е резервната гума се събира вода. Гледам там си има дупка за оттичане явно, която си е дупка като дупка, гледаш пътя. Не е ли възможно от там да влиза вода докато караш, малко малко, но след 3 дни дъжд се събира достатъчно. А то не може всичко да се оттече, защото все пак не е теракот с наклон дъното на багажника...
И аз да се включа понеже имам размисли над такъв проблем при 146-цата. Та при продължителни дъждове и при мен на дъното, в легена, където е резервната гума се събира вода. Гледам там си има дупка за оттичане явно, която си е дупка като дупка, гледаш пътя. Не е ли възможно от там да влиза вода докато караш, малко малко, но след 3 дни дъжд се събира достатъчно. А то не може всичко да се оттече, защото все пак не е теракот с наклон дъното на багажника...
Аз на моята не съм махал мокетите за да видя как е отдолу, но отвън има две маркучета, които мисля че са за отводняване и които маркучета висят около 10см. от "дъното" на колата. Т.е. крайно невероятно ми се струва, точно оттам да влезе вода в багажника. :)
b_angelov
11-12-2009, 15:03
Аз на моята не съм махал мокетите за да видя как е отдолу, но отвън има две маркучета, които мисля че са за отводняване и които маркучета висят около 10см. от "дъното" на колата. Т.е. крайно невероятно ми се струва, точно оттам да влезе вода в багажника. :)
Тези маркучета не са за багажника. Едното (по-голямото) е за отводняване на подложката на акумулатора. Свързано е към нея в задния десен край, а другото немога да го схвана къде отива, но не е в коритото на багажника. Вероятно е за конденз в купето, ама само предполагам.
dilian alfa gtv
11-12-2009, 16:20
Аз пък съм нямал подобен проблем с багажника като се има в предвид че имам направени отдушници на багажника пробити в подкалника а отгоре за сложени предпазни мрежички с вата отдулу да не влиза прах и въпреки това съм карал в такава вода и пак съм нямал такъв проблем колеги.
b_angelov
11-12-2009, 21:35
Аз пък съм нямал подобен проблем с багажника като се има в предвид че имам направени отдушници на багажника пробити в подкалника а отгоре за сложени предпазни мрежички с вата отдулу да не влиза прах и въпреки това съм карал в такава вода и пак съм нямал такъв проблем колеги.
Което пак ме навява на мисълта, че водата е от конденз. Пти теб може би не се е задържала, защото е проветриво.
П.П. Преди половин час направих пак една голяма локва на паркинга - поне 150 - 200 мл. Баси ужаса.
Всичко съм изкарал, вкл. крик, резервна гума, ключове. Само аптеката, пожарникаря и триъгълника са скатани там. Тапицерията си побелява от мухала и едва сварвам да го почистя :(
b_angelov
15-12-2009, 13:19
Колеги, снощи пак изцедих поне 200 грама вода от багажника. Имаше локва, към 15мм дълбока на дъното на багажника :ghost2:
На мойто определено като ново имаше проблем и той идваше от стоповете ;)
b_angelov
15-12-2009, 15:06
От уплътненията на стопа около крушките ли адаш?
Щото моите уплътнения прилягат идеално към отворите в ламарината, па дори и да не са, си мисля, че не може да влезе чак толкова вода... си мисля аз.
От уплътненията на стопа около крушките ли адаш?
Щото моите уплътнения прилягат идеално към отворите в ламарината, па дори и да не са, си мисля, че не може да влезе чак толкова вода... си мисля аз.
Може и да си прав ма мойта течеше от там от горната страна :)
b_angelov
15-12-2009, 16:06
Освен да надуя стопа с маркуча през уикенда ;)
b_angelov
28-12-2009, 11:09
Колеги, разбрахме от къде влиза вода в багажника. Онзи ден докато правихме бас касата, колегата -W2- (http://www.clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=10779) души като куче половин час, за да разбере откъде влиза тази вода та какво излезе:
Влиза през въртящата ключалка на капака. Стича се през механизма й през пластмасовата коричка до насрещника на задницата (над стопа). От там тихомълком се стича надолу зад кората и въобще не се вижда, защото тапицерията е с нещо като пластмасово покритие отзаде й, и не избива никъде. Едва като се появи локвата на дъното. Аз неможах да се сетя за тази коварна пътечка, която си е проправила гадната водица. Скоро ще взимам крупни мерки със силикона.
Колеги, разбрахме от къде влиза вода в багажника. Онзи ден докато правихме бас касата, колегата -W2- (http://www.clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=10779) души като куче половин час, за да разбере откъде влиза тази вода та какво излезе:
Влиза през въртящата ключалка на капака. Стича се през механизма й през пластмасовата коричка до насрещника на задницата (над стопа). От там тихомълком се стича надолу зад кората и въобще не се вижда, защото тапицерията е с нещо като пластмасово покритие отзаде й, и не избива никъде. Едва като се появи локвата на дъното. Аз неможах да се сетя за тази коварна пътечка, която си е проправила гадната водица. Скоро ще взимам крупни мерки със силикона.
Преди да мацаш провери гумените уплътнения на герба и на самия механизъм ако с читави няма да има проблем ;)
b_angelov
28-12-2009, 22:31
Преди да мацаш провери гумените уплътнения на герба и на самия механизъм ако с читави няма да има проблем ;)
Така така. Ама това като замине жената да учи, че не ме понася покрай тая кола вече ;)
dragonaz
21-02-2010, 13:24
Така така. Ама това като замине жената да учи, че не ме понася покрай тая кола вече ;)
След големи мъки, установих с помощта на този пост,
че почти на 100% моя задна седалка се мокри от водата, която влиза през емблемата, където е ключалката на багажника подлизвайки чак до купето под седалката.
Колеги, ще помоля да ми дадете съвет как се уплътняват гумите на емблемата на ключалката на багажника или как се сменят с какви, и от къде мога да закупя.
Добър съвет ще бъде и за задните стопове какво може да се направи.
Благодаря ....
b_angelov
24-02-2010, 09:26
Отдавна не бях си отварял багажника и заради гадното време не съм правил въпросната интервенция покрай емблемата. Вчера реших да си отворя багажника и какво да видя - вътре се зародил живот. По кората на капака на багажника имаше еееей таквиз големи печурки...
http://photo-zona.net/images/user43385/album21398/preview/1266996366_dqva5647_posveta2.jpg
Тогава се хванах и разглобих всичко, да почистя тапицериите и да изолирам теча.
Понеже всичко стана съвсем неочаквано, не си носих фотоапарата, да направя малко снимчици. Та щракнах 1 - 2 с телефона.
Първо свалих кората на капака. Държи се на 15 квадратни шипки. Излизат не много лесно с помощта на плоска отверка и клещи за опорна точка. Освен тях има и още 2 кръгли щипчици отстрани, в близост до пантите.
Последва махане на кората и дезинфекция.
Снимка след свалянето на пеницилина :)
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1266995133_rlie0388_PIC019.jpg
От там се откри следната гледка към ключалката:
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1266995135_ttwp7573_PIC018.jpg
Направих грешка и свалих зегерката на оста на значката още преди да съм свалил цялата емблема.
Завъртате оградената пластмаса в следната посока:
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1266995137_kufh3851_PIC0181.jpg
...и всичко си излиза. Зад значката има една гумена гарнинтурка с нейния диаметър, която се беше постипцала бая. Всичко го изчистих перфектно от мизериите със спирт.
Свалих и самата емблема от механизма, смазах й оста и пружинката със грес.
Намазах гарнитурата и от двете страни обилно с черен силикон и сглобих всичко по обратен ред. При това се обира добре излишния силикон, който се изплюва при натиска, както от вън, така и от вътрешна страна. Важно, за да не залепне и вътрящата се пластмаса и повече да не може да се свали емблемата.
Последва няколко часово сушене на тапицериите и калъфа на резервната гума (и той беше сред най-засегнатите от мухъла) :
http://photo-zona.net/images/user43385/album12587/preview/1266995140_yotx6190_PIC020.jpg
Това е то. Нищо особено, но се надишах със спори докато четках тапицериите :sick1:
Аре не се оплаквай , нали после пи водка за дезинфекция.