Log in

View Full Version : Проблем със скоростния лост - голям луфт

Walker
09-12-2009, 22:12
Здравейте,

имам следния проблем.
Дадох колата на един приятел ( голяма грешка ), който не е много опитен шофьор. В резултат на това е откачил вероятно щангата на скоростите (ако съм с щанги).
Някакви момчета му помогнали и я закачили обратно, но в момента скоростите са ми като на автобус икарус - с голям луфт :(
Някой да се е сблъсквал с такъв проблем и да има идея от какво може да е?

tonov
09-12-2009, 23:05
Не си със щанги, а с жила. Най-вероятно е счупена пластмасовата ябълка в основата на лоста.

Walker
09-12-2009, 23:08
Не си със щанги, а с жила. Най-вероятно е счупена пластмасовата ябълка в основата на лоста.

Благодаря за отговора!
Лесно ли се стига до нея?

tonov
09-12-2009, 23:21
Благодаря за отговора!

Махаш кожата (на щипки е), под нея ще видиш оребрен гумен маншон. Като го вдигнеш и него, се вижда въпросното чудо.

Иво Кръстев
09-12-2009, 23:33
Благодаря за отговора!

За да я видиш трябва да свалиш първо маншона на скоростния лост(на щипки е в основата си долу) аз го махам като понадигна лекичко с отверка между пластмасата на конзолата и основата на маншона.Отдолу има една гума,която покрива механизма. Махаш я и можеш да поразгледаш дали има нещо счупено или откачено. Поради остаряване на пластмасата се чупи ябълката или около нея. Ако е счупено нещо става кофти... понеже за да се смени трябва да се сваля отдолу,след като махнеш част от генерацията и може би други части. При мен се беше сцепила на едно място пластмасата и ябълката бягаше. Проблема се реши за сега с една скоба,която държи затворена пластмасата... абе и да обяснявам на дълго и на широко,не значи че при всички е така.. :) Съвета ми е да огледаш и да измислиш дали може да се "побългари" като при мен. Това естествено не е решение,но предлагам като вариант. Най-добре е да се разглоби отдолу и да се смени с ново,понеже дори да закрепиш сега положението пластмасата е стара е ще се счупи,ако не пак там- на друго място.

Edit: tonov пише по-бързо и ме е изпреварил :P :)

Walker
09-12-2009, 23:43
Благодаря колеги! :bowdown:
Утре ще погледна какво е положението и ще действам.

ves_v8
10-12-2009, 00:52
Колеги, от подобрен проблем (повреден или нерегулиран механизъм на скоростният лост) възможно ли е скоростите да се включват много трудно? и този механизъм ако не е добре смазан или има малко-повече луфт също скоростите да влизат трудно??
Колега извинявай че ти ползвам темата.

Иво Кръстев
10-12-2009, 01:10
Колеги, от подобрен проблем (повреден или нерегулиран механизъм на скоростният лост) възможно ли е скоростите да се включват много трудно? и този механизъм ако не е добре смазан или има малко-повече луфт също скоростите да влизат трудно??
Колега извинявай че ти ползвам темата.

Да,възможно това да е проблема. При мен в началото много трудно влизаха,а по-късно и изобщо - 1,2 и задна. Махни маншона и размърдай настрани лоста,то ще се види дали е повредено нещо ;)

Извинявам се и аз на колегата Walker.

chernobila
10-12-2009, 06:19
Колега и аз като теб страдах с лоста ама не от приятел а от БРАТ МИ :cussing:.Вземи си направо чисто нова пластмаса (струва някъде около 40-50 лева).Най-добре махни маншона и разгледай и ако имаш възможност да я качиш на подемник или на канал (иначе неможеш да разглобиш лоста отдолу) разглоби го и го разгледай.От двете страни на скоростният лост има 2 иглени лагерчета,които седят в пластмасата!Ако са се разбили лоста ти става като на Икарус.По-фрапантното в този случай е ,че двете лагерчета са 35 лева :roll: и една пластмаска(която играе роля да обере луфта) - 1.5 лева

ИЗВИНЯВАМ СЕ,че спамя и аз в темата ти,но към колегите да попитам - има ли регулаж на жилата някъде отдолу или преди скоростната кутия?

Bobo
10-12-2009, 07:02
Колега и аз като теб страдах с лоста ама не от приятел а от БРАТ МИ :cussing:.Вземи си направо чисто нова пластмаса (струва някъде около 40-50 лева).Най-добре махни маншона и разгледай и ако имаш възможност да я качиш на подемник или на канал (иначе неможеш да разглобиш лоста отдолу) разглоби го и го разгледай.От двете страни на скоростният лост има 2 иглени лагерчета,които седят в пластмасата!Ако са се разбили лоста ти става като на Икарус.По-фрапантното в този случай е ,че двете лагерчета са 35 лева :roll: и една пластмаска(която играе роля да обере луфта) - 1.5 лева

ИЗВИНЯВАМ СЕ,че спамя и аз в темата ти,но към колегите да попитам - има ли регулаж на жилата някъде отдолу или преди скоростната кутия?

Реглаж няма, би трябвало всичко да си дойде на мястото ако е поставено правилно ;)

chernobila
10-12-2009, 08:13
еми намясто си е:brickwall: ама явно може и синхронизатора да ми е заминал на 2-ра..както и да е.Стига съм спамил в темата на колегата.Колега разглобявай и казвай какви са пораженията да помагаме

didkoldihno
10-12-2009, 08:52

точно това е колега, и аз преди време направих тази грешка да дам на един приятел да покара колата той зе че счупи лоста тоест ябълката драпна директно от задна на първа без да освободи бях изумен и си мислех че е единствения случай но явно има и други :laughing1: ремонта ми струваше 30лв

detelazurno
10-12-2009, 12:15
......По-фрапантното в този случай е ,че двете лагерчета са 35 лева :roll: .......

Фрапантно е наистина! :new_Eyecrazy: Къде си ги гледал тия цени?! 12 лева е парчето!

Walker
10-12-2009, 13:44

Пластмасата около скоростния се беше леко счупила, но не това бе проблема. Там където седят тези лагегерчета се беше пукнало и с помощта на една тел го стегнахме за да не се доспука (нова е 40лв в ТиН :( ). При мен проблема беше в това, че въпросната пластмаса, която се слага на лоста и която струва 2.50 липсваше... Та си взех нова такава и я сложихме без да разглобявам нищо :)
Сега вече си е както преди и да видим колко ще издържи :tooth:

Общо взето извода от всичко е само един... не си давайте колите на никой ;)
Не ми се мисли въпросния приятел как е превключил скоростите и с какво усилие за да направи такава поразия.

П.П. Краси, много ти благодаря за помощта! :) Жив и здрав да си!

Furious 155
10-12-2009, 15:01
всичко идва от навика, че някои свиква на кола които задната е под първа - оттам сатават такива счупвания!

chernobila
11-12-2009, 08:35
Фрапантно е наистина! :new_Eyecrazy: Къде си ги гледал тия цени?! 12 лева е парчето!

на ул."Оборище" (кв. "Гео Милев") в София :Topic-is-closed-bg: в магазин на Алфа

---------- Post added at 08:35 ---------- Previous post was at 08:30 ----------

всичко идва от навика, че някои свиква на кола които задната е под първа - оттам сатават такива счупвания!

ахах колега сещам се за Опел....там е така задна ама нали Опелите са бързи и шофьорите им Яростни...та качат ли се на Алфа Ромео търсят задна да намаляват,че ги фашта шубето :wow::noooo:

Abar7h
11-12-2009, 08:59
Имах същия проблем точно когато си купувах колата - решението е пластмасовата част точно под скоростния лост - един колега обясни как се сменя на първа страница. Струва 2.20 и скоростите са като нови :D:D

detelazurno
11-12-2009, 11:18
на ул."Оборище" (кв. "Гео Милев") в София :Topic-is-closed-bg: в магазин на Алфа

---------- Post added at 08:35 ---------- Previous post was at 08:30 ----------

ахах колега сещам се за Опел....там е така задна ама нали Опелите са бързи и шофьорите им Яростни...та качат ли се на Алфа Ромео търсят задна да намаляват,че ги фашта шубето :wow::noooo:

Тази цена която ти казвам са ми я казали от магазина на Алфа Ромео на Стамболийски. Не съм ги купувал, така че не съм ги видял със собствените си очи, но съм проверявал и ми казаха 12 лв едното.

Не само на опелите задна се намира под първа ;) Като друг пример ти давам рено. Иначе да разчитам ли, че присъстващите правят изключение или аз като карам алфата съм за пример, а като се кача на опела и ставам дивак? :spam_laser:

Kircho
19-08-2011, 16:38
Здравейте, колеги!

Имам същия проблем със скоростния лост - огромен луфт. 1-ва и задна скорост, на моменти влизат доста трудно, а задната даже понякога хърка... Изчетох цялата темата, но не разбрах точно за коя пластмаса става въпрос? Прикачам към поста снимка, моята е пукната на места, там ли е проблема? :drive:

http://img822.imageshack.us/img822/7417/1006599d.jpg

nblagoev
19-08-2011, 17:29
От напуканото става, но като гледам, там където съм оградил с червено, трябва да има една пластмасова втулка, която при теб май липсва.
От това също се получава голям луфт!
78088

Kircho
19-08-2011, 17:56
От напуканото става, но като гледам, там където съм оградил с червено, трябва да има една пластмасова втулка, която при теб май липсва.
От от това също се получава голям луфт!
78088

Благодаря ти, а само въпросната втулка продава ли се или трябва да взема цялата пластмаса? :lupe:

Bobo
19-08-2011, 21:04
Благодаря ти, а само въпросната втулка продава ли се или трябва да взема цялата пластмаса? :lupe:

Колега от снимката се вижда че пластмасата ти е счупена, а освен това и втулката я няма;) Смени пластмасата не е скъпа 20-30лв и втулката също 3-5лв ;) Проблема е че за да се сменят трябва да се свали тунела на колата със скоростния лост и ръчната ;)

nblagoev
20-08-2011, 13:10
Бобо вече ти е отговорил. ;)
Вземаш частите и отиваш някъде да ти ги сменят, или си ги сменяш сам, но си е играчка!

Kircho
20-08-2011, 18:49
Да, за което му благодаря! Играчка или не, сам ще я сменям, да видим какъв филм ще е! :)

Благодаря, колеги! :):gayfight::drunk:

Walker
20-08-2011, 19:11

Втулката се продава отделно.
При мен сменихме само втулката и то от горе - без разглабяне.
Доста си играхме, но стана.

Bobo
20-08-2011, 20:47
Втулката се продава отделно.
При мен сменихме само втулката и то от горе - без разглабяне.
Доста си играхме, но стана.

Втулката за смяна е елементарна проблема е основата ;)

alfaa156
04-09-2011, 13:49
Колега от снимката се вижда че пластмасата ти е счупена, а освен това и втулката я няма;) Смени пластмасата не е скъпа 20-30лв и втулката също 3-5лв ;) Проблема е че за да се сменят трябва да се свали тунела на колата със скоростния лост и ръчната ;)

kolega i az imax toq problem s skorostniq lost i moita plastmasa se propuka i taq vtulka e schupena ideqta mi e kak se smenqt neshtata koe se svalq i kvo se pravi ako mojesh da mi otgovorish xilqdi blagodarnosti mersi :)

Колега, писането на кирилица в този форум е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Моля занапред спазвай правилата! Това е неофициално предупреждение!
tonov

Bobo
04-09-2011, 15:03
kolega i az imax toq problem s skorostniq lost i moita plastmasa se propuka i taq vtulka e schupena ideqta mi e kak se smenqt neshtata koe se svalq i kvo se pravi ako mojesh da mi otgovorish xilqdi blagodarnosti mersi :)

Пиши на кирилица!

За да я смниш се сваля генерацията, откача се ръчната и се сваля тунела на колата ;)

martyy
07-09-2011, 19:29
Здравейте колеги , днеска като си карам и изведнъж и на моя лост се получи огромен луфт. Като е на свободна или пък на скорост луфта е на ляво и дясно, напред и назад мисля че няма толкова. Качвам снимка и искам да питам втулката така ли трябва да е? Надявам се дами помогнете като цена и ремонт , колата е 146 1.6 тс 97 година,благодаря ви предварително

Walker
08-09-2011, 21:50
Здравейте колеги , днеска като си карам и изведнъж и на моя лост се получи огромен луфт. Като е на свободна или пък на скорост луфта е на ляво и дясно, напред и назад мисля че няма толкова. Качвам снимка и искам да питам втулката така ли трябва да е? Надявам се дами помогнете като цена и ремонт , колата е 146 1.6 тс 97 година,благодаря ви предварително

Не, не трябва да е така.
Влиза плътно в металната част.
Явно ти е за смяна.

martyy
11-09-2011, 07:10
като го набутам в металната част пак си има същия луфт, данеби да е от нещо друго? Някой можели дами качи снимка? Интересуваме дали се вижда втулката когато е вътре в металната част, и по точно продължавали кам скоростния лост?

Bobo
13-09-2011, 13:17
като го набутам в металната част пак си има същия луфт, данеби да е от нещо друго? Някой можели дами качи снимка? Интересуваме дали се вижда втулката когато е вътре в металната част, и по точно продължавали кам скоростния лост?

Колеги четете внимателно темата - спукана е пластмасовата основа и ти се вади оста ;)