View Full Version : Питане относно eBay..
интересно ми е дали може да се пазарува в ибея в България и как?? Аз съм пазарувал в ибей но когато бях в испания имам и регистрация та дори и раитинг но сега дали ми трябжа нова регистрация с адрес в бг и с каква карта мога да извършвам плащанията могали в бг адреса но с испанска карта и дали наистина, ще ми дойде на адреса, защото секи знае какви сме в бг да не остане стоката за куриера и да каже, 4е се е изгубила нямам доверие тука и с право за съжаление... Благодарим предварително
интересно ми е дали може да се пазарува в ибея в България и как?? Аз съм пазарувал в ибей но когато бях в испания имам и регистрация та дори и раитинг но сега дали ми трябжа нова регистрация с адрес в бг и с каква карта мога да извършвам плащанията могали в бг адреса но с испанска карта и дали наистина, ще ми дойде на адреса, защото секи знае какви сме в бг да не остане стоката за куриера и да каже, 4е се е изгубила нямам доверие тука и с право за съжаление... Благодарим предварително
Аз често пазарувам от там :)
Трябва обаче да регистрираш българска карта и адреса който е по карта и шипинг адреса да съвпадат. Иначе ще те погнат с едни проверки от пейпал за да докажеш, че това си ти и това е твоята карта. И големи разправии.
Трябва ти една международна дебитна или кредитна карта от българска банка. И да промениш адреса в ибей.
Аз до сега имам над 50 покупки. И само с 1 или 2 съм имал проблеми, но с дълги разправии или са идвали или са ми връщали парите. Общо взето за мен е надеждно.
Пейпал работи с българските банки, както и ибей и няма никакви грижи :)
Няма никаква разлика, дали ще пазаруваш от Испания или от България - изискванията са едни и същи.
Адресите да съвпадат, картата да е с международно разплащане, регистрацията и и-мейла да са валидни и т.н.
За доставките до България се договаряш с продавача и може в цената да се включи застраховка ;)
...
За доставките до България се договаряш с продавача и може в цената да се включи застраховка ;)
Само ако предварително не е упоменато, че има доставка до България. В повечето случай където няма и да питаш и да не питаш ти отказват.
Е, не е точно така - много продавачи се навиват, нищо, че няма отбелязано.
Другия вариант е договорка за доставка с различен от ПейПал-адреса, например на близък човек в страната, от която се поръчва и той вече да го препрати към България.
Трети вариант е самоорганизиране на доставката с наша куриерска фирма, но там излиза доста скъпо.
Адресите да съвпадат, картата да е с международно разплащане, регистрацията и и-мейла да са валидни и т.н.
Трябва обаче да регистрираш българска карта и адреса който е по карта и шипинг адреса да съвпадат.
Аз също пазарувам в ebay.
MasterCard с регистрация в България, както и PayPal също с регистрация в БГ, но съм поръчвал на адрес извън България и нещата пристигат без проблем. Така че, не е проблем адресът за доставката да е различен от тези по MasterCard и PayPal.
Единственото, което трябва да се направи е да смениш адреса за доставка в акаунта си в ebay.
Успех,
Аз имах предвид, че адресите трябва да съвпадат с реалните адреси на човека, а не всички адреси да са еднакви.
Нищо не пречи да са еднакви, разбира се, но и няма проблем ако са различни.
По лична карта може да си регистриран в Бургас, а дебитната/кредитната карта да е регистрирана на постоянен адрес по местоживеене в Пловдив, но да поискаш доставката на стоките да става на адреса по месторабота в София.
Няма никакъв проблем, просто е важно да не стават грешки в Ибей и ПейПал, защото ще има да се чудиш къде се е загубила пратката ;)
Нещо не можем да се разберем :grin:
Аз пък имах предвид, че редовно изпращам на адреси на мои приятели, а не на моя реален и те си получават пратките, без значение дали са в Пловдив, София или Лондон :upsidedwnsmiley:
ФЕРАРИСТ
14-12-2009, 13:32
Арна работа е ибея, жив зян съм без него....
Да де - адреса за доставка може да бъде различен от адреса в Ибей и адреса в ПейПал.
Някои продавачи не искат да изпращат стоки на адрес различен от адреса на картата, защото се страхуват от измами с чужда карта, но по принцип е напълно възможно и е въпрос на договаряне с продавача :)
Да де - адреса за доставка може да бъде различен от адреса в Ибей и адреса в ПейПал.
Някои продавачи не искат да изпращат стоки на адрес различен от адреса на картата, защото се страхуват от измами с чужда карта, но по принцип е напълно възможно и е въпрос на договаряне с продавача :)
Разбрахме се :drunk:
ФЕРАРИСТ
14-12-2009, 13:43
Когато плащаш чрез ПП през ибей на продавача излиза адреса който си въвел като дифолт шипинг адрес в профила си в ибей, какви адреси имаш в ПП акаунта няма значение, независимо че може да е линкнат акаунта към ибей(освен ако не е указано да се ползва ПП адреса)......така или иначе адреса излиза като unconfirmed, щото ПП няма как да го направят за БГ, но е много по добре, ако ПП акаунта е Verified......имам Англ регистрация, и нямам проблем да получавам в БГ с нея, макар че за БГ ползвам само БГ такава.....
Поръчвам често от разни сайтове, както и Ebay и други, и няма никакви проблеми, правил съм поръчки за 1$, както и за 900$ и вс си е огън! Имал съм 7-8 пъти проблеми, но парите са били възтоновявани. Регистрацията от Испания трябва да е валидна, просто промени си адресите и в двата сайта и си готов.
Аз също пазарувам в ebay.
MasterCard с регистрация в България, както и PayPal също с регистрация в БГ, но съм поръчвал на адрес извън България и нещата пристигат без проблем. Така че, не е проблем адресът за доставката да е различен от тези по MasterCard и PayPal.
Единственото, което трябва да се направи е да смениш адреса за доставка в акаунта си в ebay.
Успех,
Аз имах предвид, че адресите трябва да съвпадат с реалните адреси на човека, а не всички адреси да са еднакви.
ето това ме интересуваше ина4е се разрахме ;-)
Не забравяй, ако има проблем да пишеш на продавача, даже може и предварително да се договорите, за да не стане изведнъж, че изпращаш стоки на различен адрес и следват разправии ;)
blacksnoopy
14-12-2009, 22:37
Поръчах си един кабел за $1 с безплатна доставка. Пристигна след 5 седмици.
По същото време поръчах и едни слушалки. Още ги чакам.
До 45 дена след датата на поръчката имате право да отворите случай (dispute)в пейпал и да ви бъдат възтоновени парите!
thecleaner
15-12-2009, 02:37
има и още една врътка за ebay ако е от английския сайт и няма за БГ.доставка ,Еконт имат вече услуга поръчваш си го в Англия на техен адрес и те ти го доставят в Бг. http://onlineshoppinguk.econt.com/ :devil::devil::devil:
Дам но е мн скъпо като услуга това. Иначе ако от английският сайт няма доставка извън UK, просто попитайте продавача, мн от тях се навиват да пратят!
ФЕРАРИСТ
15-12-2009, 12:45
Дам но е мн скъпо като услуга това.
Въпреки това излиза понякога по евтино от това да купиш един вариатор за ТС със зверска надценка от БГ......да речем......при цена над 300 тука, от там с еконта дори излиза малко над 200......
Напълно си прав колега така си е.
PEPI-2ALFA
07-01-2010, 15:10
Чудих се къде да го пусна и май тук е най-добре.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/06/838566_evala_be_mitnica/?p=0#addcomment
Малко е дълго, но си струва да се прочете, особено, ако ще се поръчва от извън ЕС.
Малко е прекалено..... Ако не се е правил на остроумен, митничаря е нямало да се заяде с него и всичко е щяло да мине нормално!
Аз никога не съм имал проблеми, а съм получавал стоки за стотици долари ;)
Furious 155
07-01-2010, 15:55
Малко е прекалено..... Ако не се е правил на остроумен, митничаря е нямало да се заяде с него и всичко е щяло да мине нормално!
Аз никога не съм имал проблеми, а съм получавал стоки за стотици долари ;)
И все пак описаната случка, пак не е извинение за реда на глупости и нарушение на ЗЗЛД през които трябва да минеш!
DiStefano
07-01-2010, 15:59
най-голямото чакане беше една козметика на Клиник за жената от Хонг Конг около 15 дена, не знам кво стана .. шипинга беше фрий .. ама тука в БГПост плащах някво измислено мито около 12 лв ... нещо се омота работата тогава, но както и да е ..
firedragon
19-01-2010, 21:50
Имам един въпрос.След 1 Януари 2010г. стоки над каква стойност се обмитяват?Над 15 евро или долара или си е както си беше 150 евро?
До 30лв. не плащаш нищо.
От 30лв. до 300лв. плащаш само ДДС.
Над 300лв. плащаш мито и ДДС.
До 30лв. не плащаш нищо.
От 30лв. до 300лв. плащаш само ДДС.
Над 300лв. плащаш мито и ДДС.
Днес питах в пощата. Ако получавам колет извън ЕС има ли мито или ддс? Служителките ми казаха "Ние не знаем да има такова нещо. Получават си се както до сега. Нищо не се плаща." Питах я дали ще има за напред. "Ами не. Не сме чували такова нещо" Днес си взех пратка от САЩ и просто си я взех.
Кики, от къде ти е това инфо?
УЖ от митницата :? :? :?
Чакай да погледна закона...
firedragon
20-01-2010, 00:02
:big_bow_down: Това ми трябваше да знам.И аз бях чул,че е до 15 евро ама не намерих закона точно.Мерси много за помощта.
"ЗДДС
Чл. 58. (1) Освободен от данък е вносът на:
12. стоки в рамките на разрешения безмитен внос, когато се:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лева."
Oem, не виждам друг начин да си получил пратка от САЩ без да плащаш нищо, освен ако е била изпратена като писмо (а не като нам-си-къв колет) и е била по-лека от 2кг.
Всичко тежащо над 2кг. и/или колетни пратки, без значение от страната изпращач, отива на пощенска станция при митницата.
За пример ще дам една пружина за мотора ми, която поръчах от Англия и която тежи 1,14кг., НО получих на митница, а не в пощата, защото беше изпратена от англичанина като колет ;)
Satanism
20-01-2010, 01:35
Я кажете, тук в Англия ДДС-то е 17.5%, аз ако получавам в България пратка нови 20% ли ще плащам или само разликата до 20%?
ами явно некадърността на служителите помага понякога да минат нормално и без мито и ддс, защото един приятел преди седмица получи часовник на цена много над лимита от Хонконг и си го взе от пощата с/у такса от само 4 лева, за обслужване нещо си.....а си очакваше да плаща мито :))))))) странни работи
Вземал съм пратка от 5кг без да плащам мито, от DHL!
Я кажете, тук в Англия ДДС-то е 17.5%, аз ако получавам в България пратка нови 20% ли ще плащам или само разликата до 20%?
Това е много як въпрос!!! Наистина!!
Скоро попаднах на казус фирма (западна), която искаше да се попълни декларация, че обещаваш да си довнесеш сам разликата при ДДС-то в локалната данъчна служба. Просто като казус изникна, незнам дали на практика е имало такива случаи.
Така, че мисля законовото положение (предполагам главно при фирми е.. само разликата....но спецовете да кажат.
Преди да продължим разговора искам само да изясним, че "пощенска станция" и "пощенска станция при митница" са различни понятия :idea:
П.П.
Сатанисте, ако получаваш пратката като физическо лице, няма да заплащаш никакво ДДС в България - каквото си платил в Англия, това е!
Кики е прав физическото лице.
В случая, за който споменах, ставаше дума за ддс в/у услуга между две фирми.
EBAY е он-лайн аукцион. Представлява сайт за он-лайн продажби.
В него имат право да купуват и продават само регистрирани потребители.
Те могат да бъдат частни лица или фирми от цял свят.
КУПУВАНЕ.
Регистрацията е лесна. С един юзър може да влизате във всички езикови разновидности на Ebay.
При самата регистрация е препоръчително да имате кредитна или дебитна карта, и да регистрирате PayPal профил който да свържете с Ebay профила си.
При купуване на стоки не дължите никакви такси към Ebay.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прочетете внимателно описанието на стоките и разгледайте подробно снимките. Често скритите дефекти не си личат от пръв поглед или в обявата има само една снимка, а продавача описва състоянието на стоката в текста на обявата.
ВАРИАНТИ ЗА КУПУВАНЕ.
1. Търг.
http://img685.imageshack.us/img685/8611/placebid.jpg
При публикуване на обявата продавачът определя стартова цена на търга. Печели търга този, който даде най-високата цена, преди изтичане на търга. В този случай можете само да наддавате за стоката - PLACE BID.
2. Търг с опция за закупуване веднага.
http://img20.imageshack.us/img20/5451/placebidbuyitnow.jpg
Характерното при този вариант е, че имате възможност да закупите стоката веднага при фиксирана цена с опцията BUY IT NOW или да наддавате ако желаете да закупите стоката за по-ниска от фиксираната цена. Неприятното при този вариант е, че щом е на лице реализирано наддаване, опцията BUY IT NOW се изключва автоматично. Тогава цената може да надмине първоначалната фиксирана от продавача BUY IT NOW цена.
3. Търг с опция за закупуване веднага.
http://img20.imageshack.us/img20/5451/placebidbuyitnow.jpg
Разликата от по-горния вариант, е че тук фиксираната цена BUY IT NOW не се изключва след първото наддаване.
4. Обява с фиксирана цена BUY IT NOW.
http://img20.imageshack.us/img20/338/buyitnow.jpg
При този вариант нямате възможност да наддавате. Или купувате или не. Практикува се предимно от магазини или ако продавача не е склонен да продава на по-ниска цена.
5. Обява с фиксирана цена BUY IT NOW и възможност за договаряне на цената BEST OFFER.
http://img716.imageshack.us/img716/5849/buyitnowmakeoffer.jpg
В този случай също нямате възможност да наддавате, но имате възможност да отправите предложение към продавача с подходяща за вас цена, която сте готови да платите за стоката.
Забележка: При първите три варианта, продавача може да въведе минимална цена за продажба - RESERVE. Търга може да започва много под нея, но ако тя не е достигната, преди търга да свърши, няма да има победител. Обикновенно напомнянето за резервата стои до цената на стоката и се означава с надпис RESERVE NOT MET.
http://img696.imageshack.us/img696/4432/reserve.jpg
Това означава, че тя не е достигната при наддаванията. Когато пише RESERVE MET, значи тази резерва е достигната от наддаващите и стоката ще се продаде по правилата на първия вариант.
Напълно е възможно продавача да не е задал минимална цена (резерва) и ако не виждате такъв надпис, значи такава резерва няма.
Когато решите да наддавате трябва да знаете, че въвеждането на залог (BID) и/или покупката на стока (BUY IT NOW) е един вид договор с продавача и вие сте съгласни на неговите условия за продажба.
ПРЕДВАРИТЕЛНО проверявайте начините на плащане, от и до къде се изпраща стоката, колко струва доставката, колко време след покупката се изисква от вас заплащане на стоката и колко време след плащането се извършва изпращането към вас.
Също така е важно да знаете, дали е възможно да върнете стоката на продавача и дали стоката е застрахована по време на пътуването към вас.
http://img191.imageshack.us/img191/1561/75455267.jpg
Най-лесният и сигурен начин за плащане е PayPal, но никой няма да откаже Western Union или друг вид трансфер - аз лично не съветвам никой да плаща по друг начин, особено от България.
Всички останали начини, се уточняват с продавача, преди да свърши търга, за да няма сърдити после.
Ако в информацията на продавача пише, че приема разплащане само чрез PayPal, а вие нямате регистрация там, продавача може да се съгласи и на друг начин, но никой не може да гарантира получаването на пратката, както се вижда от подчертаното с червено.
За съжаление много продавачи не искат да изпращат извън страната си.
http://img51.imageshack.us/img51/8816/shippingu.jpg
Причините могат да бъдат много!
Ако не са упоменати доставки до България, се договаряте допълнително с продавача чрез бутона ASK A QUESTION.
http://img20.imageshack.us/img20/1084/sellerinfo.jpg
Използвайки бутона SEE OTHER ITEMS можете да видите какво друго продава същия продавач.
При закупуване на повече от една стока от един и същи продавач е възможно (дори задължително) да договорите цена за комбинирана доставка на всички стоки, вместо да плащате отделна доставка на всяка стока - отново пишете на продавача!
Следващият важен момент са така наречените FEEDBACK.
http://img685.imageshack.us/img685/161/feedback.jpg
Това са отзивите от историята на всеки потребител. Много продавачи анулират наддаванията/покупките на потребители без отзиви или с отрицателни такива.
100% отзиви ви гарантират сигурност при покупката, НО винаги имайте едно на ум, защото много измамници правят няколко успешни покупки/продажби, колкото да натрупат положителен рейтинг и след това започват да мамят. Колкото е по-висок рейтинга и колкото са повече продажбите, толкова е по-сигурно пазаруването!
Всяка обява в EBAY има свой уникален идентификационен номер по който можете да я търсите.
http://img684.imageshack.us/img684/894/itemnumber.jpg
Това е най-общo информация, която ви е нужна за да купувате стоки от EBAY.
ПОЛУЧАВАНЕ.
След като вече сте закупи стоката и сте договорили доставката, остава само да чакате уведомлението от пощенката станция, че пратката е пристигнала.
1. В границите на Европейски Съюз.
Когато пратката е изпратена като колет или тежи над 2кг. тя няма да пристигне в пощенската станция на квартала ви, а ще бъде разпределена към пощенска станция при митница.
Процедурата по получаване на стоки в границите на Европейски Съюз не се различава по нищо, без значение на "пощенска станция" ли се получава или на "пощенска станция при митница", ОСВЕН по таксата от 4лв., която се заплаща при митницата.
-Физическо лице/Физическо лице - не се дължи ДДС.
-Фирма/Физическо лице - не се дължи ДДС.
-Физическо лице/Фирма - не се дължи ДДС.
-Фирма/Фирма - дължи се ДДС.
За сделки в рамките на Европейски съюз мито не се дължи!
2. Извън територията на Европейски Съюз.
В сила от 01.01.2010г.:
-Освободени от налог са сделки с обща стойност на стоките ДО 30лв.
-За сделки със стойност от 30лв. до 300лв. се дължи само ДДС.
-За сделки със стойност над 300лв. се дължи ДДС и мито, според митническа тарифа за отделните стоки.
При получаване на стоки извън Европейски Съюз важи същото условие за разпределяне между пощата и митницата, но е добавено и условието за цената на стоката, тъй като кварталните пощенски станции не могат да обслужват митнически доставки.
П.П.
В момента нямам време да допълня темата, но ще пиша пак по-късно или утре ;)
Очаквам допълнения и от ваша страна, защото може да допусна и грешки в бързината....
П.П.
Ако може да помоля и темата да стане важна.... знам ли в кой раздел точно :? - ще съм много благодарен, а и сигурно ще бъде полезно завсички!
От митница съм вземал практа и таксата бе само 1.2лв (9кг)! С обикновени пратки по поща или ЕМС минава митница, с DHL, пратки дори от по 5 кг не минават митница. Стойността на пратката винаги да се изисква да е малка!
Днес взех още една пратка от DHL с тегло 5кг, няма митница, нито такса, нито нищо.
Добре де... днес взе една пратка и нямаше митница.... аз пък онзи ден взех друга и имаше :)
Обясни от къде си я поръчал, колко е струвала стоката, колко е струвала доставката, в кой град си я получил.... НЕЩО обясни ;)
Закона включва изключително много ситуации в които може да попадне всеки един от нас - как да ги знаем всичките?!
Да не говорим, че в някои случаи дори служителите не познават закона и може да си минал метър, но това не означава, че всички ще минават метър!
Ако трябва да бъдем максимално стриктни и пунктуални теоретичната процедура е следната:
При сделка м/у две юридически лица:
1. Продавача издава фактура на купувача без начислено ДДС (което за различните страни и различните стоки/услуги е с различна ставка), като прилага митническа декларация за износ.
2. Купувача декларира с митническа декларация стоката пред митница при физическото и пристигане в страната.
3. За да получи стоката освободена от митницата, купувача внася мита, акцизи (ако се начисляват такива според митническата тарифа и страната на произход\покупка), митнически комисиони и ДДС, след което си получава стоката.
4. Ако сделката е м/у две юридически лица членки на ЕУ т.3 се пропуска, но се попълва декларация в системата ИНТРАСТАТ от двете страни, като за единият е износ, а за другият е внос, като на базата на съответната декларация от интрастат се плаща/спада ДДС. Митническите декларации също отпадат за сделки вътре в ЕС.
Когато едно физическо лице си купува стока от чужбина:
1. На излизане от страната където е закупена стоката, всяко едно физическо лице може да получи стойността на ДДС на специализирани гишета на самите КПП-та, където на базата на фактура за придобиване, удостоверева собствеността на стоката, която си е закупил и му се възстановява сумата на платеният данък.
2. При влизане на територият на България (приемаме, че е българче купувача) се попълва митническа декларация и се обявават съответните стоки, които ако надхвърлят определена стойност, следва плащане. Понеже все някой ще попита "Ами ако не се декларират?" отговарям в аванс: Недекларирани стоки подлежат на конфискация!
Регистрация в PayPal може да се направи с кредитна или дебитна карта стига да не е Maestro :biggrin1:
Когато едно физическо лице си купува стока от чужбина:
1. На излизане от страната където е закупена стоката, всяко едно физическо лице може да получи стойността на ДДС на специализирани гишета на самите КПП-та, където на базата на фактура за придобиване, удостоверева собствеността на стоката, която си е закупил и му се възстановява сумата на платеният данък.
2. При влизане на територият на България (приемаме, че е българче купувача) се попълва митническа декларация и се обявават съответните стоки, които ако надхвърлят определена стойност, следва плащане. Понеже все някой ще попита "Ами ако не се декларират?" отговарям в аванс: Недекларирани стоки подлежат на конфискация!Как точно е възможно това, за сделки в рамките на ЕС?
Как точно е възможно това, за сделки в рамките на ЕС?
Уф...
Kuku, никога не съм го правил и идея си нямам как става, но ми се върти нещо из главата, че последно май мярнах такова гише на летището в Кьолн ако не се лъжа преди няколко месеца. Едва ли е някаква безкрайно сложна процедура, но честно казано при положение че в България ДДС е с доста висока ставка (20%)не си заслужава (в Германия стойността му е 19%, както е казал колегата Satanism в Англия е 17.5% ...). Естествено ако смяташ да си поемеш риска с тоталното му неплащане тогава става "друга бира".
П.С. Цитираните стойности на ДДС са обичайните за съответните страни. Има и изключения за определен тип стоки/услуги. Забравих да спомена, че ДДС се възстановява само по данъчни фактури!!!
П.С.2. Ето какво казва гууглето по въпроса: http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=152&lang=en
Исках да кажа само, че това, което си написал е абсолютно вярно, но важи с пълна сила за страни извън ЕС.
Турция, например!
В рамките на ЕС е абсолютно излишно :)
Исках да кажа само, че това, което си написал е абсолютно вярно, но важи с пълна сила за страни извън ЕС.
Турция, например!
В рамките на ЕС е абсолютно излишно :)
:)
Май не е така. Давам ти пример. Преди няколко месеца ми щукна идеята да си купя нова кола. Само че искам да си я купя на мое има не на фирмата. Идеята ми беше да взема една Дачия Логан но от Румъния (цените там са малко по различни от цените в БГ). От там няма проблем да ми я продадат но тъй като съм чужденец могат да ми я фактурират без ДДС. Понеже съм си любопитко зададох въпроса на познати в митницата какво правим като цъфна на КПП Дунав Мост с новата си каручка :-). Спора се вихри и до днес :)
Да ти кажа честно, аз лично не се сещам, как се издава ДДС-фактура на физическо лице, в която обаче не е включен ДДС :?
А това, че си чужденец е още по-безсмислено - все едно да не ти начисляват ДДС в Пловдив, защото си от Русе :?
На дунав мост могат само и единствено да те поздравят за новата придобивка - изобщо не е тяхна работа да те питат как си купил колата ;)
Пратката беше 5 кг, DHL я достави, за доставката няма да говоря, малко по - скъпо е от обикновените. И не за първи път минавам метър. А за 10 път явно. и винаги карам да ми пращат пратката с total value under 20$!
От САЩ е пратката, но съм поучавал ог Хонг Конк. Този доставчик е мн стабилен, до 5кг и изпитано и няма проблеми, иначе за по-големи пратки има, но стига да имаш точните роднини и това се оправя. Но се е случвало да използвам услугите им само веднъж. Дори не минава за митница пратката, а от офис на DHL си ги вземам!
Kuku, обърни внимание че става въпрос за Румъния. Повярвай ми там доста неща са непонятни за нас, но това не означава, че са невъзможни :).
ФЕРАРИСТ
21-01-2010, 10:21
Преди няколко месеца ми щукна идеята да си купя нова кола. Само че искам да си я купя на мое има не на фирмата. Идеята ми беше да взема една Дачия Логан но от Румъния (цените там са малко по различни от цените в БГ). От там няма проблем да ми я продадат но тъй като съм чужденец могат да ми я фактурират без ДДС. Понеже съм си любопитко зададох въпроса на познати в митницата какво правим като цъфна на КПП Дунав Мост с новата си каручка :-). Спора се вихри и до днес :)
На дунав мост могат само и единствено да те поздравят за новата придобивка - изобщо не е тяхна работа да те питат как си купил колата ;)
Абсолютно, когато колата е с редовни документи, могат само да ти козируват и да ти пожелаят бон воаяж......
Пратката беше 5 кг, DHL я достави, за доставката няма да говоря, малко по - скъпо е от обикновените. И не за първи път минавам метър. А за 10 път явно. и винаги карам да ми пращат пратката с total value under 20$!
От САЩ е пратката, но съм поучавал ог Хонг Конк. Този доставчик е мн стабилен, до 5кг и изпитано и няма проблеми, иначе за по-големи пратки има, но стига да имаш точните роднини и това се оправя. Но се е случвало да използвам услугите им само веднъж. Дори не минава за митница пратката, а от офис на DHL си ги вземам!Ами ето, значи има причина нещата при теб да се случват така, но това не означава, че при всички ще се случват по този начин.
Освен това, в пощенска станция при митница, АКО митничарите решат, могат да ти направят пазарна оценка на пратката по която да си платиш всички налози, нищо, че ти я получаваш като подарък или пък продавача е декларирал само 20$ ;)
Друг е въпроса с по-скъпата доставка, която ти доставят пред вратата или в офис на куриера..... с това не съм особено запознат!
Kuku, обърни внимание че става въпрос за Румъния. Повярвай ми там доста неща са непонятни за нас, но това не означава, че са невъзможни :).То хубаво, ама тва не го измислят румънците...
Данъчно задълженото лице е фирма, а ти говориш за физическо лице ;)
Аз не съм използвал услугите на роднините, само веднъж! Но казвам, че стоката се декларира с ниска стойност, DHL използвам за доставките, с други има проблеми понякога, с тях не до 5кг пратка с стойност под 20$! А за митница на DHL пратките минават като пристигнат в София, но явно нещата с тях стават бързо и не им правят проблеми на пратките, за да са доволни клиентите, така си го обяснявам, казвам над 10 пратки с тях до 5кг и е нямало проблеми никога!
nikolaaaay
22-01-2010, 01:16
:)
Май не е така. Давам ти пример. Преди няколко месеца ми щукна идеята да си купя нова кола. Само че искам да си я купя на мое има не на фирмата. Идеята ми беше да взема една Дачия Логан но от Румъния (цените там са малко по различни от цените в БГ). От там няма проблем да ми я продадат но тъй като съм чужденец могат да ми я фактурират без ДДС. Понеже съм си любопитко зададох въпроса на познати в митницата какво правим като цъфна на КПП Дунав Мост с новата си каручка :-). Спора се вихри и до днес :)
Според мен, при положение, че си физическо лице, ще ти продадат колата с ДДС, понеже не си износител (от ЕС). Ако си фирма - тогава ти я продават без ддс, но си го плащаш в БГ. Е, при Дачия Логан, можеш просто да си купиш комби 7 местно и ползваш данъчен кредит.
Колеги трябва ми услуга от някой от София. Харесах си едни маратонки в ибей, но досега не съм пазарувал. Та, трябва ми човек дето има регистрация да ми ги поръча, казва ми какви пари да му приготвя и след това се разплащаме с него! Мерси предварително. :)
ReLeFNIQ
19-06-2010, 13:47
Абе хора много шибано го измислиха тоя закон, сега са променили максимума на стойността на пратката над който плащаш мито..Май е 15 долара или нещо от сорта, защото преди без проблеми получавах пратки с 30-40$ обявена стойност, а сега с една пратка 0,5кг 40$ обявена стойност: 20лв на DHL 15 лв да ти оправят документите, мито 15 лв. то филма е голям..А пък тея от митницата са заяждат не вярват че това е стойността, искаха ми разпечатка от paypal за транзакцията, та играха софтуери за манипулация, но я оттървах накрая..Ама не е работа, защото пък и митницата имала право ако стойността на пратката е привидно прекалено ниска да отваря и да изисква стойността и...
firedragon
15-08-2010, 16:51
Искам да си поръчам телефон от Германия,но този закон за митницитр ме притеснева.Стойността на телефона е около 60$,колко ще ми излезе митото и голяма играчка ли е? Спешно е,моля помагайте.
щом идва от Европейския съюз не плащаш мито
Да ти кажа честно, аз лично не се сещам, как се издава ДДС-фактура на физическо лице, в която обаче не е включен ДДС :?
А това, че си чужденец е още по-безсмислено - все едно да не ти начисляват ДДС в Пловдив, защото си от Русе :?
Няма значение дали е физическо лице или фирма, щом колата напуска Румъния не подлежи на облагане с местен данък какъвто би било тяхното ДДС. Ако е начислен към продажната цена, следва да се възстанови след като колата е внесена в България. В България при регистрацията се дължи ДДС върху покупната стойност.
Не е точно така. На теб налагат ли ти се такива врътки, когато купуваш нещо от Оклахома, примерно?
Не е точно така. На теб налагат ли ти се такива врътки, когато купуваш нещо от Оклахома, примерно?
Ако купувам кола от Оклахома, тамошният продавач ми продава колата без данък продажби. Плащам данък когато я регистрирам във Флорида. При примерът с кола от Румъния, румънското ДДС отива в румънския бюджет, а българското ДДС отива в българския бюджет. Ако стоката се изнася от Румъния, данък не се начислява или ако е начислен се възстановява. Стоката внесе ли се в България подлежи на облагане с ДДС, освен ако не е освободена от такъв.