Log in

View Full Version : Четем ли?

търтей
15-12-2009, 18:33
Гледам секви нови теми се появяват у форума, всеки пита нещо. Лошо няма, ма некои от въпросите са ... Скоро очаквам тема - как се пуска водата в тоалетната.

Като не можеш нещо или плащаш на некой дето може или сядаш и четеш и се научаваш. С питане по форуми ни стаа.

Ма що винаги българина се опитва да шиба дявола докато лети не ми е ясно.

:torch:

Не говорим за взаимопомощ - съвсем различно е.

morfius
15-12-2009, 18:36
Всичко е въпрос на количество мързел бре ... :goodnight:

Furious 155
15-12-2009, 18:37
Гледам секви нови теми се появяват у форума, всеки пита нещо. Лошо няма, ма некои от въпросите са ... Скоро очаквам тема - как се пуска водата в тоалетната.

Като не можеш нещо или плащаш на некой дето може или сядаш и четеш и се научаваш. С питане по форуми ни стаа.

Проблемите, или поне 80% от тях вече са коментирани в този форум, но постоянно се появяват теми с вече коментирани и развенчани проблеми!
НО точно там е проблема - никой не си дава зор да намери и да прочете това, а иска да му се отговори директно на него. Прави впечатление че това е цялостна тенденция, не само във форумите, ами и в ежедневието!

detelazurno
15-12-2009, 18:42
Другата страна на въпорса е, че поколенията затъпяват прогресивно и нямат способността да извлекат необходимата им информация. Или казано с други думи ако не го чуят с думи с каквито те очакват въобще не разбират какво им говориш и плочата започва да се върти наново.

търтей
15-12-2009, 19:02
Хуу де, ама ако не се научат да мислят самостоятелно като му обясня как се пуска водата в кенефа той след това ще пита от къде се пали лампата в хладилника ...
Ясно ми е, че в училище се спи. Безумните теми тук го потвърждават всеки ден.
Ама защо аджеба аз ще съм длъжен да обяснявам на някого нещо елементарно, което вече съм платил на даскала му да му го предаде. А ако е спал в училище, какъвто често е случаят, оти не си отвори учебника, да прочете и да помисли малко сам. Не боли.

detelazurno
15-12-2009, 19:33
Ами аз ти казах - до голяма степен се дължи на неумението да се излвлича необходимата информация. В учебниците има прекалено много обяснения защо еди какво си е така, а един такъв индивид като го отвори първо се отегчава от всичките тея писания и второ от обема им. Защо да чете 3 страници като може да прочете 3 реда във форума? И при положение, че ако не в един то в друг форум ще се намери някой да му поднесе тези 3 страници под формата на 3 конкретни изречения защо да се поти? Той иска да зане просто така ли е или не и друго не го интересува. На хубаво и лесно бързо се свиква!

mirchetu
15-12-2009, 20:17
По отношение на повтарящите се теми, имайте предвид, че някои хора имат доста малко опит в интернет изобщо и едва ли биха се сетили, че дадената тема може вече да е коментирана... пък и да се ориентират как да я търсят... оле мале.

mirchozo
15-12-2009, 20:24
Нека не забравяме че в много от темите има меко казано "спам" , и стойностните мнения са много малко (може би 10-15%). С това разбира се не оправдавам всички ония калпазани които ги мързи да четат. Според мен нещата отдавна са изтървани, трябва пресяване на информацията, но вече е толкова много че едва ли е възможно това.

fred
15-12-2009, 20:28
То у нас по принцип у нашенско никога не се е чело, камо ли тук.Но в интерес на истината и тая търсачка не е у ред.

romeo must die
15-12-2009, 20:36
Аз мисля, че има хора, които се регват тук,
само за да попитат нещо ( което повечето пъти е доста тъпичко ),
и след това не влизат във форума.
Това според мен.

spe4elist
15-12-2009, 20:56
И да допълня търтею, не стига че не четат, а първо пишат.... ама как пишат само!!! Тва - главни букви, тва препинателни знаци... Щооо? Да си хабим клавиатурата?!? Да ни излязат мазолчета на възглавничките?!? Тоя spe4elist кво се натяга за правопис? Тва да не е Олимпиада по литература? Чшшшш

ТВА Е форум, "че пишем както си знаем" ... Пък некой мод ако посмее да ни трие умностите или да ни прави забележки, че го освиркаме в "Относно форума", в темата "Самозабравили се модератори", да ни видят колко сме големи ...

nhg
15-12-2009, 22:33
Предлагам да пуснем анкета: кой коко книги е прочел през живота си (приблизително); или за да няма облагодетелствани (като по-възрастните като мен) нека е разделено на възрастта минус 7 години (предполага се, че тогава всеки се е научил да чете).
Ама той спечелиста всъщност вече каза... всичко си личи по това кой как пише

detelazurno
15-12-2009, 22:46
Не мисля, че подобна анкета е особено показателна. Поне не и в случая. Няма да покаже кой какви навици има в търсенето на информация. Аз например си признавам, че съм обърнал много повече внимание на техническата литература отколкото на художествената, но това не ме прави по-малко интелигентен от някой, който е прочел Война и мир от корица до корица. Всичко е въпрос на навици, а навиците се придобиват и възпитават!

nhg
15-12-2009, 23:10
Не мисля, че подобна анкета е особено показателна. Поне не и в случая. Няма да покаже кой какви навици има в търсенето на информация. Аз например си признавам, че съм обърнал много повече внимание на техническата литература отколкото на художествената, но това не ме прави по-малко интелигентен от някой, който е прочел Война и мир от корица до корица. Всичко е въпрос на навици, а навиците се придобиват и възпитават!

Eee, колега,техническата литература и тя е 'книга'. Просто не намерих по-подходящо описание, пък и да не забравяме, че Война и мир не е единствената книга, от която може да се научи нещо (и аз не съм я чел, признавам си)...
Търсенето на информация е абсолютна и ежедневна необходимост, но според мен търтея питаше друго: защо аджеба млади и интелигентни (поне като претенции) хора, които явно могат да си служат с компютър щом могат да пишат у форумо, та защо те такива индивиди задават въпроси на които вече е отговаряно (или просто не попитат чичко Гугъл, той всичко знае)? Ами просто защото не могат/не искат да четат (или да извличат информация)!

detelazurno
16-12-2009, 00:19
Имал съм спорове относно техническата и художествената лиутература и за това кое се брои за "прочетена книга" и се оказа, че по-масовото мнение е, че само художествената спада към тази категория та затова направих такова разделение.

търтей
16-12-2009, 00:22
Имал съм спорове относно техническата и художествената лиутература и за това кое се брои за "прочетена книга" и се оказа, че по-масовото мнение е, че само художествената спада към тази категория та затова направих такова разделение.

Техническата, без да я омаловажавам, може да се класифицира като учебник. Съответно има едни пласт на съдържание. При художествената обратно, можем да имаме н пласта (да използвам технически термин)

Така или иначе четенето е важно. А още по-важно е да се научиш да отсяваш прочетеното, да синтезираш няколко източника и прочее. С една дума - мислене му е майката. Щото това, че нещо го пише в една книга никак не го прави вярно. А ако е написано някъде си в нета - свъсен.

Kuku
16-12-2009, 00:42
Мен най-много ме дразни вълната от безсмислени теми в стил "Бързо, че не останаха!", а вътре обява на "8C" за половин милион лева.... :?
Добре, че са само в два-три раздела....

old alfist
16-12-2009, 09:48
С една дума - мислене му е майката.
Ако трябва да бъдем по-точни - тълкуване на прочетеното.
Отделен въпрос е дали го тълкуваме правилно.

slav40
16-12-2009, 10:35
Всичко е въпрос на количество мързел бре ... :goodnight:

То количеството мързел е безкрайно.
Вижте какво лично съобщение получих!
"алфата ми е 1.4 тс и ми гори 8 на далаг пат това нормалнолие и ако не е каква може да е причината" .

Е какво да му отговориш на такъв!!! То малоумните неща почнаха и на лични да се пишат.

viki
16-12-2009, 11:00
Ако трябва да бъдем по-точни - тълкуване на прочетеното.
Отделен въпрос е дали го тълкуваме правилно.
Съгласна,с едно уточнение:)
"Правилно" е различно за различните хора:):):):)
Разстоянието между "виждам" и "озъзнавам",може да е цял един живот....:):):):):)или изобщо да не се случи;):):):)
п.п.
"Светът е такъв, какъвто ти го виждаш и разбираш,и
свършва точно там, където свършва познанието ти за него..."
:):):):):):):):)

old alfist
16-12-2009, 11:19
Съгласна,с едно уточнение:)
"Правилно" е различно за различните хора:):):):)
Разстоянието между "виждам" и "озъзнавам",може да е цял един живот....:):):):):)или изобщо да не се случи;):):):)
п.п.
"Светът е такъв, какъвто ти го виждаш и разбираш,и
свършва точно там, където свършва познанието ти за него..."
:):):):):):):):)

Ако влезем по-дълбоко, може би трябва да споменем ценностите и моралът.

viki
16-12-2009, 11:32
Да:):):):)
Такива не се изграждат от менюто в "Най-клуб"(примерно)...;):):):):)

morfius
16-12-2009, 11:36

По-точно етиката... морала е една друга тема :)

slav40
16-12-2009, 11:40
:spam: Пак се отплеснахте! Излишен е спорът за въприятието и осъзнаването на нещата! Ценности, морал, етика ... не им е тук мястото! :Lkingsmiley:

old alfist
16-12-2009, 11:46
По-точно етиката... морала е една друга тема :)

Етика (от гръцки (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8): ἦθος, етос — обичай) или в някои случаи морална философия е дял от философията, който се отнася до въпросите на морала

morfius
16-12-2009, 11:53
Сори за спама... ама като ще се замеряме с цитати :director:

Морал (от латински mores, mœurs) служи за изучаване на етиката, която е по-широко философско понятие. Моралът най-общо е система от принципи на поведение и отношение към света, отнасяща се до понятията добро и зло (или правилно и неправилно) и е тясно свързана с човешката етика.

Моралът, както и законът, могат да бъдат приложени само към определено общество. Други термини, свързани с морала, са начин на поведение и ценностна система в религиозен, културен и философски аспект.Моралът това е поведението което общността очаква от човека

Етиката като цяло касае отношенията на индивида, докато морала е система от норми наложена на ниво общество.

И за това точно по тази тема направих вметката, защото морала на социализма например, не устройва темата в която говорим изобщо.

me4o4ko
17-12-2009, 11:34

Колега,то вие модераторите нямате угодия,бе хора!
Ето какво ми отговори твой колега модератор на въпроса:"Защо е изтрит мой пост в тема на колега,която е на 100% идентична с неговата и е изказано мнение по темата?"

Вече го казах.
Като имаш конкретен въпрос си пускаш тема за него.
Какво не е ясно ?

Крайно време е да има "референдум" в тоя форум!Вземете се съберете всички "богоизбрани" и се разберете най-накрая какво ние "простосмъртните" трябва да правим! :shocking:

Sm0k
17-12-2009, 14:04
Ясно ми е, че в училище се спи. Безумните теми тук го потвърждават всеки ден.
Ама защо аджеба аз ще съм длъжен да обяснявам на някого нещо елементарно, което вече съм платил на даскала му да му го предаде. А ако е спал в училище, какъвто често е случаят, оти не си отвори учебника, да прочете и да помисли малко сам. Не боли.

Точно тоя въпрос всеки ден си го задавам, щото всеки ден се сблъсквам с такива образи (таква ми е работата). И си мисля, че отговора се крие точно във въпроса. Не си отваря учебника, точно щото в училище е спал, а точно това време (дето го е проспал) е момента в който трябва да се изграждат тия навици (да четеш и да отсяваш нужната информация). И като не се е научил да го прави в училище, когато е бил на 10 години (понеже даскалите са допуснали това да се случи), на 20 или на 25 няма как да го научиш вече :)

Да накараш 25-годишен да се учи на тия неща е все едно да накараш 25-годишен да стане сътезателен пилот и да е по-добър от някой, който е започнал да кара картинг на 5 години. Колкото и да тренира, няма да стане добър колкото тоя дето е почнал малък, щото той е израстнал с това и карането на кола за него е усвоено като говоренето на родния му език. Същото е и с ученето - човек трябва да се научи да учи, докато е малък, после вече е късно и има голям риск да си остане тъп за много дълго време...

old alfist
17-12-2009, 15:31
Човек се учи докато е жив.

търтей
17-12-2009, 15:34

Стига да иска

old alfist
17-12-2009, 15:37
Стига да иска
Ако му стиска.

me4o4ko
17-12-2009, 21:05
Стига да иска

Отговорете смислсено,моля!
Коментирайте,дайте мнение,поставете изложение,кажете крайното решение!
Нали вие сте барометъра на форума?!Как искате да не се спами,след като самите вие го правите непрекъснато,но никой не смее да гъкне...може би от някакъв вид страх...знам ли?
Хайде,слушам ...... а може би и много други колеги биха искали да чуят теза..... или може би референдум?Тези дни е модерна тази думичка...:wow:

Sunny
17-12-2009, 22:45

Стига да иска

Ако му стиска.

Или си остава прост доживот .

old alfist
18-12-2009, 10:03
Отговорете смислсено,моля!
Коментирайте,дайте мнение,поставете изложение,кажете крайното решение!
Нали вие сте барометъра на форума?!Как искате да не се спами,след като самите вие го правите непрекъснато,но никой не смее да гъкне...може би от някакъв вид страх...знам ли?
Хайде,слушам ...... а може би и много други колеги биха искали да чуят теза..... или може би референдум?Тези дни е модерна тази думичка...:wow:

Надявам се, че след извадките направени от sunny2006 си усетил контекста на "спама".

milenamr
19-12-2009, 00:54
И да допълня търтею, не стига че не четат, а първо пишат.... ама как пишат само!!! Тва - главни букви, тва препинателни знаци... Щооо? Да си хабим клавиатурата?!? Да ни излязат мазолчета на възглавничките?!? Тоя spe4elist кво се натяга за правопис? Тва да не е Олимпиада по литература? Чшшшш

ТВА Е форум, "че пишем както си знаем" ... Пък некой мод ако посмее да ни трие умностите или да ни прави забележки, че го освиркаме в "Относно форума", в темата "Самозабравили се модератори", да ни видят колко сме големи ...
:rotfl:
Така е наистина, точно по тая причина и аз напоследък влизам средно веднъж месечно, защото тези прояви на тарикатско празноглавие(за които говорите) ми се отразяват леко кофти на нервната система ;)
И да допълня :
Има една приказка-не е луд тоя който яде две баници, а е луд тоя който му ги дава.Така, че не знам защо се чувствате задължени да давате информация на някои дето го мързи да гледа, пък камо ли да мисли, да чете и да пише.Аз лично не се чувствам задължена на таквиз люде:gives[1]:
А иначе търтея както винаги задава логични и правилни въпроси и благодарение на наличието им влизам поне веднъж месечено във форума, иначе и толкова няма да се вясна :notworthy:

pr_00f
20-12-2009, 00:02
Искам да те успокоя. Не един или двама са изгонени от форума заради шльокавица и неграмотно писане.
Мяркай се по-често :)

п.с. По темата. Какво е това "четене". Книги ли четете :)