View Full Version : Смъртна присъда - за или против!
BoxerPower
15-12-2009, 21:21
Темата е събудена с коментар #120
Въпросът е ясен:
Вие сте за или против смъртната присъда и какви са вашите аргументи за избора ви?
DanewRomeo
15-12-2009, 21:27
http://www.asiatorrents.com/details.php?id=b8a3ff8451e0b620dc259f459d58e886084 44c7e
Ето едно мнение. Чудесен филм, само че за да го свалите е нужна регистрация. Направете си ако ви се занимава и го дръпнете. Един глас "против".
The_Game
15-12-2009, 21:31
Oк режат ми гърлото на площада пред роднините и приятелите ми. И след година следствието в любимата ни държава е свикано на проверка по случея и се оказва, че в онази вечер просто съм се облекчавал на ъгъла на сградата до която са убили някой от малцинствата. И ест. убиеца е избягал и нали сме България трябва да има наказан за убииството на тур*ина аз го изяждам големия.
ОТКРИТО ПРОТИВ СМЪРТНА ПРИСЪДА.
Кое е по-гадно цял живот в клетка или коршум в главата.
Аз съм против.
Просто трябва да се спазват законте и да има присъди и сорови наказания, а не по 5-6г лишаване от свобода.
Не знам в момента да има някой осъден на доживотна даже.
А защо не мислите за психопатите, които живеят да убиват и чакат някой да ги избави от живота ? Защо да живее някой, който си е признал и е доказано, че е извършил ужасно тежко престъпление ? Аз съм За.Естествено да не се отменя и доживотното.Просто има различен вид престъпления, които според мен заслужават съответното наказание.
BoxerPower
15-12-2009, 21:42
Просто има различен вид престъпления, които според мен заслужават съответното наказание.
Много добре и правилно казано.
Още сте малки явно. Да гръмнеш някого е най-лесното. Само дето ползата е нулева. Наказанието ако няма възпитателна функция е безполезно.
Твърдо против смъртното наказание!!! Не само , че няма възпитаващ ефект и ако е грешка е не поправима, но страха от смъртна присъда води до по-тежки престъпления.
...Вие сте за или против смъртната присъда и какви са вашите аргументи за избора ви?...
Принципно съм "за", но за БГ съм категорично "против". Нека те попитам нещо:
1. Хванаха ли някой важен престъпник през последните 20 години? Аз не се сещам и ако не са, тогава кого ще убиваме?
2. Кой ще постановява присъдата? Тези, които пускат мега престъпниците на свобода ли? На кого ще я постановят тогава?
3. Има ли по-добър начин поредните министри, откраднали десетки милиони, да отклонят вниманието от себе си от този да наводнят медиите с информация за смъртната присъда на някой дребен престъпник, която услужливо е издадена точно в момента, в който са им разкрили далаверата?
4. Колко струва човешкия живот в България? Искаш ли да не струва и толкова? Смяташ ли, че българското правителство съвестно ще се грижи за твоята и моята сигурност?
5. Кое на тоя свят е "на 100% доказано"? Не е ли възможно нещо да се "докаже", а после да се окаже, че не било така? Примери искаш ли?
Справедливостта в едно общество не зависи от инструментите, които употребява властта, а зависи от морала на хората, които упражняват властта. Така че със или без смъртна присъда, липсата на морал си е липса на морал, демек ша са опра'им, ама някой друг път. Дотогава можеш само да си мечтаеш за справедливост, за възмездие, за защита на правата ти и т.н.
Против.
Търтея и блу1 добре го обясниха...
Иначе бих препоръчал на тези, които са 'за' да се позамислят по-дълбоко за причините и следствията от едно престъпление, коети би било наказвано по такъв начин. Успех, колеги!
Против .
Не е нужна смъртна присъда, а да променят законодателството като в щатите . Там като те съдят по няколко обвинения присъдите се излежават последователно и с натрупване могат да достигнат няколко стотин години, тук е сбъркана системата, лежиш най-дълго издадената присъда от съда ,която е съмнително справедлива.
сблъсквали ли сте се с правосъдната система в България щото аз да и съм свидетел на много неща
видял съм бая работи не може да говорим въобще за квато и да е присъда докато го има този произвол...
това че лежах без никва вина...
да ви кажа тука има 8 или 9 точно човека с доживотна присъда в Пловдивскич затвор някой са си заслужили напълно но има и някой които не са примерно да пребиват и вашето дете и вие ще скочите да го защитавате и в суматохата някой да пострада и затова доживотна.......
ДОКАТО НЕ СЕ ОПРАВИ ТАЯ шИБАНА ДЪРЖАВА КВО ПРАВОСЪДИЕ ВЪОБщЕ ДА ИМАМЕ .......
Да, така е-защо мислите, че ако няма справедливост, респективно ефикасни присъди, то смъртното наказание ще е панацея??
Ами сега има още по-тежко наказание, според мен, напълно справедливо-доживот, без право на обжалване!!?
Е я кажете кой виден престъпник, мутра или какъвто да е там е осъден на това наказание???
Никой, вярно е, има осъдени и то справедливо за делата си, довели до тая присъда, но сигурно има и хора, които не са извършили подобни престъпления, но по ред причини лежат в затвора за това.
Но, може и някога да бъдат оправдани, а смъртта няма да реши нищо, напротив, те ще бъдат убити, за сметка на простотията на обществото.
Казано е-не убивай
Също така-не съди, за да не бъдеш осъден, остави отмъщенито и прочее, демек четете и библията понякога, по лесно е да се чете Достоевски, Казандзакикис, Тургенев, Дж.Лондон и още стотина автори, според мен, ама друго е да гледаш сбълкъс с Андрей и Иван....:boxed:
А можете и да изгледата филма "Двама мъже в града" с Ален Делон, Жан Габен, /участва и много младия тогава Депардыо с епизодична роля/, този филм е капката, след която Франция забранява смъртното наказание, това става след 1970 г.
С две думи-нищо ново под слънцето.
Чудно ми, как в България, където никой не знае какво е Лисабонски договор например, с лекота иска смърт за друг човек........
mirchozo
15-12-2009, 23:27
Против, засега...
Много сме далеко от този момент, просто тук нямаме полиция, закони, прокуратура и т.н., пълна неразбория
Колеги, моля ви, пишете грамотно. Ако не друго, то сериозността на мнението ви се познава по начина ви на писане. Благодаря.
Категорично против!
Особено пък в държава,която се движи от предпоставки за корупция.Страшно ми става ,само като си помисля за какви злоупотреби ще става на въпрос.Имащите власт,ще се сдобият със законно право да убиват .Това ще се получи.
Не че и сега не се издават смъртни присъди масово(войни,епидемии и т.н):-(
п.п.
BoxerPower,
това,че искаш да те възприемаме като "психопат" "болен" и т.н щастлив ли те прави?:)Не ми отговаряй ако искаш,отговори на себе си :)
Аз лично,като срещна хора с подобно поведение,започвам да ги съжелявам ...:(
Против!
- Първо, продължителния (по американски тертип) и доживотния затвор са много по-тежко наказание, от инжекцията или куршума.
- Второ, смъртното наказание е необратимо, което прави и най-перфектната съдебна система и съдебните и състави - клика убийци (може да сгрешат с 1 на 1000... но все ще са убийци).
- Трето, тежеста на санкцията и "възпитателния" и ефект са две различни неща които не винаги са в права пропорция, замислете се защо у нас липсва понятието - обществено полезен труд, което е масово срещано в по-развити в правораздавателно отношение държави.
- Четвърто, цялата тая пушилка около смъртната присъда е просто отклоняване на вниманието от болния проблем - престъпните основи на правораздавателната ни система... която и без нея не функционира в полза на обществото, а със нея ще е перфектна за разчистване на сметки.
- Пето и последно (че стана ферман) - има международни договорености и понятия като - права на човека, които изключват смъртната присъда от методологията на обществата наричащи се развити - не бъркайте изкривяването на тези неща у нас, с истинските им идеи.
Туй що е "изверг" с 2 ръце ЗА! Такъв не заслужава поука!
DerMeister
16-12-2009, 11:56
Аз лично не смятам, че може да има категорично мнение. Но...
За какво по-точно превъзпитание говорим, при положение, че си убил някой умишлено и хладнокръвно? Алтернативата на смъртната присъда каква е?
Доживотен затвор чрез парите на роднините на жертвата и всички нас. Сууупер.
Надяваме се да се превъзпита с каква цел? Да е възпитан в затвора ли? Или пък мислите да ги пускаме след време?:priest: И как по-точно смъртната присъда ще доведе до по-тежки престъпления? Някой ще убие някого и ще си каже, ееййй, аз го убих чиляка, дай да убия още двама-трима, така и така ще умирам. Той вече е убил, според мен няма кой знае какво значение дали го чака доживотен или смъртна присъда за последващите му действия.
Аз лично не смятам, че може да има категорично мнение. Но...
За какво по-точно превъзпитание говорим, при положение, че си убил някой умишлено и хладнокръвно? Алтернативата на смъртната присъда каква е?
Доживотен затвор чрез парите на роднините на жертвата и всички нас. Сууупер.
Надяваме се да се превъзпита с каква цел? Да е възпитан в затвора ли? Или пък мислите да ги пускаме след време?:priest: И как по-точно смъртната присъда ще доведе до по-тежки престъпления? Някой ще убие някого и ще си каже, ееййй, аз го убих чиляка, дай да убия още двама-трима, така и така ще умирам. Той вече е убил, според мен няма кой знае какво значение дали го чака доживотен или смъртна присъда за последващите му действия.
На всеки си му е мил живота,колкото и да е луд! Па като знае ,че ще има "въжето на площада" ще се замисли дали да действа!
Или по скоро трябва да се въведат Крумовите закони!
Крадеш - решат ти ръката!
Убиваш - режат ти и 2-те(да няма с какво за по-нататък)
Изнасилваш - режат :censored: и едната ръка, за да не пипа!
За всяко нещо може да се измисли решение и без смърт!
Вече си противореча с първия пост - твърдо "НЕ" за смъртно наказание,но твърдо "ЗА" Крумовите закони!
п.п. Гледайте филма "Смъртоносен противник" - там има нещо подобно,но в малко по-крайна фаза!
cyberhill
16-12-2009, 12:25
Принципно съм ЗА , в случайте когато е неоспоримо дадено тежко престъпление.
Примерно да влезне някой с калашник в детска градина... дирекно да бъде обезкостен!
Но в общия случай , не мисля , че в България може да бъде раздадено обективно правосъдие т.е. за България не става това наказание.
Или ако става , ще избием много невинни , за да се научим, как аджеба да се действа....
DerMeister
16-12-2009, 12:30
Ама чакайте сега да уточним какво обсъждаме. Смъртната присъда като наказание по принцип или "смъртната присъда и има ли тя почва у нас".
На всеки си му е мил живота,колкото и да е луд! Па като знае ,че ще има "въжето на площада" ще се замисли дали да действа!
Вече си противореча с първия пост - твърдо "НЕ" за смъртно наказание,но твърдо "ЗА" Крумовите закони!
Не става при такава корумпирана съдебна система. Наскоро излъчиха репортаж как се вади фалшиво медицинско свидетелство от съдебен лекар. Като те обвини някоя госпожица с такова фалшиво свидетелство, че си я изнасилил и ти одрежат :censored: ще е малко късно да се оправдаваш . Демокрацията има други механизми, не е нужно да се превръщаме в крепостни селяни .:priest:
То е ясно че има и неправилно обвинени, но това трябва да важи за всички! Този който е дал такова медицинско да го "маниполират" и него ... да видиш как ще се излекуваме от подобни измами! Защото всеки знае къде е "язвата", но всеки си мълчи,че лапа от баницата!
А "крепостния селянин" само първобитното отношение ще го промени!
едит : това не го разбрах :hmm: но явно не само аз .... шъ ми опраиш ли поста?
BoxerPower
16-12-2009, 13:14
Viki, Коки, fred и всички останали които до момента се изказвате против смъртната присъда, виждам, че леко изкривявате конкретния въпрос. Говорите за съдебната система в България, за това как никой не е наказан, за това как невинни хора могат и отнасят пешкира заради други. Прави сте и това което казвате е наистина така. В България няма абсолютно никаква справедливост и със сигурност ако има смъртна присъда в сегашните условият то тя ще е пагубна за много невинни хора. Това е проблем, който не скоро ами най-веротно никога няма да бъде решен... не само в нашата държава ами и в много други. Напълно разбирам всички които сте се изказали против смъртната присъда, но сте далеч от конкретния ми въпрос. Аз не питам дали ще е удачно да се въведе смъртна присъда при моментните обстоятелства в България, а дали сте "за" или "против" нея като цяло! Т.е. дали ако утре пред очите ви убият детето ви, ако има свидетели и всичко нужно за доказване на 100% вина ще простите на извършителя или ще искате да го гледате как умира в агония? Не с куршум в главата, а с бавно и мъчително отнемане на живота. Аз съм за смъртната присъда, но не с куршуми в главата или инжекцийки, а за бавна, изтезаваща и мъчителна смърт!
Колеги отговаряйте директно на въпроса, а не "то в България не знам си ко си... невинни в затвора... виновни на свобода... и поради тези причини съм против". Всички са против поради тия причини! Повтарям:
Аз не питам дали ще е удачно да се въведе смъртна присъда при моментните обстоятелства в България, а дали сте "за" или "против" нея като цяло! Т.е. дали ако утре пред очите ви убият детето ви, ако има свидетели и всичко нужно за доказване на 100% вина ще простите на извършителя или ще искате да го гледате как умира в агония?
Такива отговори търся!
А сега ще ви дам един личен пример за това как всеки от вас, вашите семейства и деца могат да бъдат убити още днес на улицата от хората към които сте толкова помилващо настроени. Нека след този пример видим дали ще сте толкова отворени и дали ще мислите, че сганта не трябва да се наказва със смърт!
Преди години когато бях ученик в 7-ми 8-ми клас (не помня точно), когато се прибирах от даскало, на улицата странен тип целия в татуировки ми препречва пътя, хваща ме супер силно за ръката, ръчка ме с другата си ръка в гръдния кош и започва да ми рецитира личния си живот. Казва, че току що излиза от затвора (за пореден път), че е рецидивист, че е бил в затвора защото с братва е отрязал ръката на някакъв човек и сега след като е вече навън никой не може да го спре дори да извърши убийство. Тоя гамен му трябваха пари и беше случил на златна кокошка защото него ден излизах за дрехи с парите които няколко месеца съм събирал от закуски + некой лев от нашите, та в джоба си имах към 50-60 лева с които се простих. Въпреки, че вече ми беше взел всичките пари, нещастника не беше щастлив. В очите му се виждаше, че не е с всичкия си и за това мъките ми не спряха до там. Не само, че не беше доволен от факта, че ме е обрал, но вътрешно му се искаше и да ме нарани по някакъв начин за да задоволи болното си съзнание. През цялото време държейки ме за ръка ме питаше дали искам да ми я счупи, защото е способен и с лекота ще го направи. Също така ръчкайки ме в гръдния кош ми повтаряше как може да ме убие там на улицата само с един удар без дори да му мигне окото. Питаше ме дали искам той да ме убие там на място и да не се прибера. Шибан*ка наистина не беше на себе си и определено беше във вихъра си за дето е на свобода. Каза ми, че ще ме убие на шиб*ната улица и дори не се притеснява, че ще отиде пак в затвора, защото му бил като втори дом. Още се чудя как на ония години не пророних нито една сълза по време на цялото нещо... явно страхът, че следващата минута ръката ми може да бъде счупена или може да лежа мъртъв на улицата не ми е позволил да мисля за нищо друго. И най-големия капак на всичко... през цялото време докато това нещо се случва до нас на улицата седи такси. Отпред бакшиша, а отзад некъф друг тип. И двамата гледат като насрани какво се случва. Физиономиите им бяха по-насрани и от моята, все едно те бяха на път да умрат. Та никой не излезе да му каже нещо на тоя психопат. Нито единия нито другия дори не помръднаха и само гледаха какво ще се случи. Гледаха как затворник обира ученик и продължава да се гаври с него, без да направят каквото и да било. В крайна сметка успях да го убедя, че ми се живее и че не искам да ми чупи ръцете или краката, че ще се преструвам, че все едно нищо не е станало само и само да ме пусне. След около 25 мин. тормоз гамена реши да ме остави. Насочи се към таксито, влезе отпред до шофьора, каза му нещо и тръгнаха. Вече знаех защо бакшиша и другия тип бяха толкова насрани. Въпросния рецидивист ги е подбрал и тях от някъде и най-вероятно знаеха, че не ги чака нищо хубаво. Не бях виждал толкова насрани големи мъже... да гледат как едно дете го отнася и никой да не направи нищо. До ден днешен родителите ми не знаят за случката... знаят само няколко мои приятели.
Ако днес попаднех на същия рецидивист, със сегашното си мислене, със сегашното си телосложение и с бокса който винаги е задния ми джоб, щях да направя всичко възможно да разпилея мозъка на това копеле по асвалта дори с цената на собствения си живот, само и само да съм сигурен, че утре моите деца няма да попаднат на него!
Не знам дали ако на някой от вас колеги хуманисти, му се случи подобно нещо, ако се случи на детето ви, дали пак ще сте толкова загрижени за подобен тип хора и дали ще сте толкова против смъртната присъда... дали ще сте толкова отворени ако утре се сблъската с човек който би ви лишил от живота просто защото така му е скимнало на момента...
Моето мнение е ясно: СМЪРТ ЗА ТЕЗИ ХОРА!
П.П. Viki... радвам се когато някой ме приема за психопат, защото в очите ми ще види способност дори да убия в екстремна ситуация. Щях да се радвам и ако двамата мъже в колата преди години бяха психопати като мен... защото щяха да направят нещо, а нямаше само да гледат насрано как едно дете може да бъде осакатено пред тях. Аз не мисля, че хората като мен са жалки...
21. Слушали сте, че бе казано на древните: "не убивай; а който убие, виновен е пред съда".
22. Аз пък ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си без причина, виновен ще бъде пред съда, а който каже на брата си: "рака"*, виновен ще бъде пред синедриона*; а който пък каже: "безумнико", виновен ще бъде за геената огнена.
23. И тъй, ако принасяш дара си на жертвеника, и там си спомниш, че брат ти има нещо против тебе,
24. остави дара си там пред жертвеника и иди първом се помири с брата си, и тогава дойди и принеси дара си.
25. Помирявай се с противника си скоро, докле си още на път с него към съдилището, за да не би някак противникът ти да те предаде на съдията, а съдията да те предаде на слугата и да бъдеш хвърлен в тъмница;
26. истина ти казвам: няма да излезеш оттам, докле не върнеш и последния кодрант*.
27. Слушали сте, че бе казано на древните: "не прелюбодействувай".
28. Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.
29. И ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената огнена.
30. И ако дясната ти ръка те съблазнява, отсечи я и я хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената.
31. Казано бе също: "ако някой напусне жена си, нека й даде разводно писмо".
32. Аз пък ви казвам: който напусне жена си, не поради прелюбодеяние, той я прави да прелюбодействува; и който се ожени за напусната, той прелюбодействува.
33. Слушали сте още, че бе казано на древните: "клетва не престъпяй, а изпълнявай пред Господа клетвите си".
34. Аз пък ви казвам: да се не кълнете никак: ни в небето, защото е престол Божий;
35. ни в земята, защото е подножие на нозете Му; ни в Иерусалим, защото е град на великия Цар;
36. ни в главата си се кълни, защото не можеш направи ни един косъм бял или черен.
37. Но думата ви да бъде: да, да; не, не; а каквото е повече от това, то е от лукавия.
38. Слушали сте, че бе казано: "око за око, и зъб за зъб".
39. Аз пък ви казвам: да се не противите на злото. Но, ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата.
40. И на тоя, който поиска да се съди с тебе и да ти вземе ризата, дай му и горната дреха.
41. И който те принуди да вървиш с него една миля, върви с него две.
42. Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем.
43. Слушали сте, че бе казано: "обичай ближния си, и мрази врага си".
44. Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят,
45. за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни.
46. Защото, ако обикнете ония, които вас обичат, каква вам награда? Не правят ли същото и митарите?
47. И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не постъпват ли тъй и езичниците?
Мат 5:21-47
BoxerPower
16-12-2009, 13:52
С теб колега имаме почти сходни виждания по въпроса. Аз също съм твърдо за Крумовите закони... но с леки изменения от сорта на:
крадеш веднъж - затвор за няколко години
крадеш 2-ри път - режат ръка
крадеш 3-ти път - режат и втората
След като стигнеш до 3-ти път вече няма да можеш да крадеш.
Осакатиш човек - осакатяват и теб.
Нараниш дете - режат ръцете и затвор.
Блутство с дете - смърт!
Изнасилиш дете - смърт!
Изнасилиш по принцип - смърт!
Убийство по невнимание - доживот или смърт!
Убийство от всякакъв друг тип - смърт!
Мога да напиша присъди за всички други видове престъпления, но те няма да са смъртни.
---------- Post added at 13:52 ---------- Previous post was at 13:43 ----------
Колега търтей, аз не вярвам в религии и в прошка. Ако утре някой отнеме живота на детето ми, Господ няма да ми го върне. Господ няма да слезе и да накеже убиеца... няма да го спре да убие отново. Господ няма да върне живота и на последвалите жертви...
И по логиката на поста ти - Ако някой изнасили детето ти, дай му да изнасили и другото...
С теб колега имаме почти сходни виждания по въпроса. Аз също съм твърдо за Крумовите закони... но с леки изменения от сорта на:
крадеш веднъж - затвор за няколко години
крадеш 2-ри път - режат ръка
крадеш 3-ти път - режат и втората
След като стигнеш до 3-ти път вече няма да можеш да крадеш.
Осакатиш човек - осакатяват и теб.
Нараниш дете - режат ръцете и затвор.
Блутство с дете - смърт!
Изнасилиш дете - смърт!
Изнасилиш по принцип - смърт!
Убийство по невнимание - доживот или смърт!
Убийство от всякакъв друг тип - смърт!
Мога да напиша присъди за всички други видове престъпления, но те няма да са смъртни.
---------- Post added at 13:52 ---------- Previous post was at 13:43 ----------
Колега търтей, аз не вярвам в религии и в прошка. Ако утре някой отнеме живота на детето ми, Господ няма да ми го върне. Господ няма да слезе и да накеже убиеца... няма да го спре да убие отново. Господ няма да върне живота и на последвалите жертви...
Твърдо "ЗА"
Абе хора вие мислите ли като пишете. В САЩ в щатите в които има смъртно наказание, убийствата са повече. Статистиката и в Европа е същата. Човека които извърши изнасилване, или блудство с дете при заплахата от смъртна присъда предпочита и да го убие за да няма свидетели. Същият мотив го има и в случай когато убиеца за "по-сигурно" убива и евентуалните преки свидетели. Когато говорим за възпитателна мярка, то тя не е само към извършителя, но и към обществото. Убийството си е убийство даже когато и държавата го прилага и на всичкото отгоре не е наказание. Всеки един от вас може да си представи кое ще е най-добре за него- мигновена или бавна смърт или доживотен строг тъмничен затвор.
BoxerPower
16-12-2009, 14:23
Всеки един от вас може да си представи кое ще е най-добре за него- мигновена или бавна смърт или доживотен строг тъмничен затвор.
Ако съм убиец бих се радвал на доживотен затвор. Дори само думата доживотен ще ми дава сили да мисля как да избягам от него и да убия отново! Ако ми резнат гърлото опцията с "избягам" автоматично изчезва. Така, че да... определено ще ми е по-добре доживотен.
Все пак колега BLUE1 не забравяй, че хората които влизат в затвора имат само 1 мисъл и тя не е как да останат в него!
cyberhill
16-12-2009, 14:27
То дето се вика и там може да убиваш....
Няма такава тема...
Пак казвам ЗА, при тежки престъпления.
Колега, абстрактните размисли са едно, реалноста друго.
Момчета,всичката агресия,която "изливате" срещу несъществуваш/въображаем противник,се обръща срещу вас...
Как така ще отнемате живот,след като нямате пръст в създаването му ?
Да,категорично съм против смъртната присъда!
Ако убият пред очите ми някой близък,със сигурност ще съм афектирана,първосигнално вероятно и аз ще "искам" убиеца да умре...Първосигнално.
За себе си знам,че няма да ми стане по-добре,от нечия смърт.Знам,че не искам да цапам съвестта си с подобни мисли дори.
Но ,аз не съм Господ,за да решавам кой ,колко да живее,респективно-кой,кога да умре...
Всъщност,Търтея каза достатъчно:)
Ако съм убиец бих се радвал на доживотен затвор. Дори само думата доживотен ще ми дава сили да мисля как да избягам от него и да убия отново! Ако ми резнат гърлото опцията с "избягам" автоматично изчезва. Така, че да... определено ще ми е по-добре доживотен.
Все пак колега BLUE1 не забравяй, че хората които влизат в затвора имат само 1 мисъл и тя не е как да останат в него!
И понеже вие говорите с абсолютни стойности, т.е. абсолютно доказана вина, аз също ще ти отговоря с абсолютно сигурен затвор. Бавно умиращата ти надежда за свобода, ще те смаже много повече от мигновената смърт. А сигурни затвори по света много, и по-добре един виновен да е избягал отколкото един невинен да е убит. Разговарял съм с хора извършили убийства в това число и съвсем умишлени и зверски. Нито един от тях нямаше чувство за вина. Смъртта би била пощада за тях, завинаги в затвора ще им дойде дюшеш.
Аз съм "ЗА" обаче с условие, а именно - наказанието да отговаря точно на престъплението.
Пояснявам:
Откраднал си 5лв. - връщаш ги, + 5лв., които се явяват наказанието.
Застрелял си някого умишлено - застрелват те като него. За пълна справедливост, със същото оръжие и боеприпаси, в същата част на тялото. :)
Изнасилил си някого - е, сещате се... доброволци на щат сигурно ще се намерят. :hehehm:
За съжаление, това е утопия, тъй като за да се осъществи това, е необходимо да има безгрешен и неподкупен съд, а такъв за нещастие не съществува. :grandpa:
Все пак, аз бих подкрепил такава "система" дори и сега - вярно, ще има пострадали невинни, но дали пък и истинските лумпени няма да се стреснат поне малко? ;)
И по логиката на поста ти - Ако някой изнасили детето ти, дай му да изнасили и другото...
Прниципа на наказанието е превенция и превъзпитание.Доказано е, на базата на вековния опит на човечеството, че не тежестта на наказанието, а принципа, че наказанието няма да може да бъде избегнато/тоест когаго обществото прилага закона бързо и безкомпромисно и се знае, че който извърши нещо ЩЕ бъде наказан/винаги действа ефективно.
Престъпника се съди от обществото, а не от конкретно пострадалия.
И затова в Швейцария и Финланди например има по малко престъпления, отколкото в Китай например /на глава от населението или пък в САЩ/
Общо взето това е тема, която съществува откакто съществува и човека, а и мненията винаги ще са различни.
А бе някой бил ли е в панделата....та толкова знаете:?::-(
Търтея е прав и на големите престъпници се захващатб с вероучение вътре:priest:
Хубаво де, каква е ползата от някакъв изверг, изнасилил и убил дете да речем, да ми седи в затвора, да го храним и да прегръща религията? :hmm:
Stoyan Georgiev
16-12-2009, 17:55
Хубаво де, каква е ползата от някакъв изверг, изнасилил и убил дете да речем, да ми седи в затвора, да го храним и да прегръща религията? :hmm:
и аз това питам
сблъсквали ли сте се с правосъдната система в България щото аз да и съм свидетел на много неща
видял съм бая работи не може да говорим въобще за квато и да е присъда докато го има този произвол...
това че лежах без никва вина...
да ви кажа тука има 8 или 9 точно човека с доживотна присъда в Пловдивскич затвор някой са си заслужили напълно но има и някой които не са примерно да пребиват и вашето дете и вие ще скочите да го защитавате и в суматохата някой да пострада и затова доживотна.......
ДОКАТО НЕ СЕ ОПРАВИ ТАЯ шИБАНА ДЪРЖАВА КВО ПРАВОСЪДИЕ ВЪОБщЕ ДА ИМАМЕ .......
Бобби кажи кво те интересува имам преки наблюдения...
Абе хора вие мислите ли като пишете. В САЩ в щатите в които има смъртно наказание, убийствата са повече......
Това процентно спрямо населението ? Не мисля ..... ! Обоснови се с факти........... ?
Ей сега ще се разплача ....били вероучаещи!Да ги пуснем на свобода тогава! shit ..............
А ако няма къде да живеят, да си вземем по един на коледа с нас на трапезата! :screwy:
Къде е ГОСПОД, когато мъж блудства с малко момиченце, къде е ГОСПОД, когато мъж боде в продължение на години със спринцовка малки деца, къде е ГОСПОД, когато пиян мъж сяда зад волана и след няколко километра се врязва в нищо неподозиращо младо семейство................къде е ГОСПОД, когато човека на когото най-много държиш бива убит само защото е погледнал някой надрусан дилър накриво...............къде е ?! И някой може ли да ми обясни, защо по дяволите един такъв човек трябва да продължи да си живее, а жертвата му да няма такова право ? Защо той да може да отнеме човешки живот, а неговия да не може да бъде отнет ? Защо смятате, че затвора ще превъзпита този човек........още по-вече нашите затвори ?! И спрете да се вкарвате в някакви филми, в които всяка присъда бива смъртна и се изпълнява на втория ден от встъпване в сила.
И накрая - защо занимавате съзнанието си с напълно излишни за момента и не зависещи от нас въпроси ?
Нямам по-вече какво да кажа по темата.
Нет человека - нет проблема :hmm:
....И накрая - защо занимавате съзнанието си с напълно излишни за момента и не зависещи от нас въпроси ?
Нямам по-вече какво да кажа по темата.
Защото щеше да има 5 или 10 теми във форума и ВИЕ нямаше да заемате тази длъжност!
:th_up:
:th_up:
Колега Славчо нали знаеш на кого е крилатата враза която цитира Търтея, според мен това си е ирония , а не в защита на тезата за смърно наказание .:boxed::pimp:
BoxerPower
16-12-2009, 20:30
И накрая - защо занимавате съзнанието си с напълно излишни за момента и не зависещи от нас въпроси ?
Целия ти коментар е много хубав и добре написан колега. Само ще обърна внимание на последния ти въпрос.
Не мисля, че този конкретен въпрос,както и много други, не са зависещ от нас. Всички въпроси са зависещи от нас обикновените хора!
Помислете какво би станало ако цялото общество занимава съзнанието си с определен въпрос, дали този въпрос в крайна сметка няма да се превърне във факт. Т.е. ако всеки един гражданин на България искаше да има смъртна присъда (за пример), дали тя в момента нямаше да е факт?
---------- Post added at 20:30 ---------- Previous post was at 20:24 ----------
А бе някой бил ли е в панделата....та толкова знаете:?:
Не знам дали успя да прочетеш историята ми от преди много години, разказваща за личната ми среща с човек който е бил в панделата.... да ти кажа колега добре помня, че човека не беше сред най-религиозните и прегръщащи библията!
Колега Славчо нали знаеш на кого е крилатата враза която цитира Търтея, според мен това си е ирония , а не в защита на тезата за смърно наказание .:boxed::pimp:
Смерть одного человека это трагедия, смерть тысяч это статистика.
Petronii
16-12-2009, 21:09
Така трябва да бъде. Както казва П.Бочаров "нащо общество е болно". Той краде, убива, изнасилва и въпреки това е управдан на някакво ниво съдебна власт. Тези хора са ненужни никому. Те са плевели, те са изроди - биологични единици с различни представи за редно и нередно. Те ли имат право на съществуване или техните жертви? :?:
Леле. Като чета темата си викам добре, че избрахме гойко, а не болен ....
Petronii
16-12-2009, 21:21
А аз започвам да си мисля, че вече сте на ракийка със салатка.
Ми бил съм в казармата, то голяма разлика няма.
Колкото за вероучението-то и бай Болен Лидеров е защитник на православието, но не значи че е светец:bigracer:
И на Луната не сме били, но знаем че е кръгла и няма кислород, поне в количество достатъчно да ухнем :pimp:
Ми бил съм в казармата, то голяма разлика няма.
Колкото за вероучението-то и бай Болен Лидеров е защитник на православието, но не значи че е светец:bigracer:
И на Луната не сме били, но знаем че е кръгла и няма кислород, поне в количество достатъчно да ухнем :pimp:
Ся това, че някой се бие по гърдите да защитава една религия, а самият той е кретен, не значи че има нещо грешно в религията.
Тия дето питат къде е Господ докато ... е мога да отговоря, но не мисля, че ще разберат отговора.
А на Луната уж сме били - поне такава е официалната версия.
Като чета темата се убеждавам,че сме тотално сбъркани!Аз съм си нормален мъж за тоя час!Дегустирам си виното,което няма отношение към въпроса!:tooth:
Бил съм на практика в Централния затвор,както и след 20 години съм осъждан за глупост и съм се сблъскал със сбърканата ни съдебна система.
Аз съм върло против смъртното наказание и ЗА с двете ръце за закони,които позволяват,както е в САЩ,да застреляш всеки,който ти тараши дома и имота.Всъщност закона беше приет и действаше 6 месеца.После се уплашиха и го отмениха.
Тука е ключето!
Иначе в края на по-миналия век сме имали един швед или норвежец за министър председател с невъзможно име,който се е преборил с разбойничеството,като е бесил разбойниците на площада.
Аз съм за пушката в къщата и против смъртното наказание.След него няма поправка на съдебна грешка!
Наздраве!
Ся това, че някой се бие по гърдите да защитава една религия, а самият той е кретен, не значи че има нещо грешно в религията.
Тия дето питат къде е Господ докато ... е мога да отговоря, но не мисля, че ще разберат отговора.
А на Луната уж сме били - поне такава е официалната версия.
Мда, донякъде съм съгласен,религията е едно, институционализинането и е нещо друго, но това е друга дълга тема.
Склонен съм да поддържам мнението,че обяснението за Господ е фарисейщина, и в Библията пише да не се стремим да разберем, онова, което е неразбираемо за нас, хората.
На Луната са били само американците и то има, няма 10 тина души, а на българския кораб не се е отворила вратата след двудневни опити, така поне се твърди във вица :boost:Ако приемем обратното всички сме били навсякъде
BoxerPower
16-12-2009, 22:23
и ЗА с двете ръце за закони,които позволяват,както е в САЩ,да застреляш всеки,който ти тараши дома и имота.
Това е най-любимият ми американски закон!
Много ми е чудно, колко излиза прехраната на такива доживотни затворници. Нали пак от нашия джоб идват парите! Зак'во да ги храним, режи му тиквата и това е! Да е мислил навреме...
Туй що е "изверг" с 2 ръце ЗА! Такъв не заслужава поука!
Посочи ми 3 такива.
Посочи ми 3 такива.
Може ли аз? :pimp:
Изнасилваш - режат :censored: и едната ръка, за да не пипа! ...
Браво! Как го измисли? Гениално. Утре двамата с Търтея решаваме, че не ни кефиш и свидетелстваме, че си ни окрал. Ко праим? Хей ръчичка, хей една, само ти ми останА. Машалла, баце, аферим!
---------- Post added at 23:11 ---------- Previous post was at 23:10 ----------
Може ли аз? :pimp:
Не, Славчо да ми ги посочи. Ти си способен на всичко ;) Пък и ти нали беше "против", бе?! Аз поне бях честен и си признах :)
Посочи ми 3 такива.
1. Не веднъж се чУ за изнасилени момичета(сестри) и убити!
2.Не веднъж се чУ за изнасилвач използвал "клон" за целта.
3.Не веднъж се чУ за баща, убиец, на децата си.
То таз сган бива ли да живее?
Още желания да имаш ?
Браво! Как го измисли? Гениално. Утре двамата с Търтея решаваме, че не ни кефиш и свидетелстваме, че си ни окрал. Ко праим? Хей ръчичка, хей една, само ти ми останА. Машалла, баце, аферим!
---------- Post added at 23:11 ---------- Previous post was at 23:10 ----------
Не, Славчо да ми ги посочи. Ти си способен на всичко ;) Пък и ти нали беше "против", бе?! Аз поне бях честен и си признах :)
Не гледай от твоята кула нещата ...ами аз ако имам алиби ... и ти четеш между редовете ..... и се окаже ,че ти лъжеш хей езиче хей ги две ..... ???????? Ще научиш жестиколирането май ........
Ама чакайте сега да уточним какво обсъждаме. Смъртната присъда като наказание по принцип или "смъртната присъда и има ли тя почва у нас".
По-скоро второто.
Не гледай от твоята кула нещата ...ами аз ако имам алиби ... и ти четеш между редовете ..... и се окаже ,че ти лъжеш хей езиче хей ги две ..... ????????
Не си чел закона. С трима свидетели си довиждане. Дори за убийство.
Не си чел закона. С трима свидетели си довиждане. Дори за убийство.
А аз колко трябва да имам за алиби ... м? Пък и пърновачално бяхте 2ма с коки! Сега и друг ще викате? :tooth::pimp:
...Този който е дал такова медицинско да го "маниполират" и него ... да видиш как ще се излекуваме от подобни измами!...
КОЙ бря? Кой ще го манипОлира? Те не могат 5 лева да го глобят, бе. И как ще се излекуваме от измами като ни управляват измамници??? Нали утре те ще измамят, че ти си измамник и ще ти разкатаят фамилията! Ти голямо доверие им гласуваш на тия.
Я ми кажи честно, с ръка на сърцето: ако не дай си боже някой нещо те обвини несправедливо и те натопи, ти наистина ли вярваш, че в България ще получиш справедлив процес? Как се решават делата според теб: както е справедливо или според който даде повече? Ако е второто, как точно ще се "излекуваме", като дадем право на корумпираните не само да крадат и онеправдават, но и да убиват???
1. Не веднъж се чУ за изнасилени момичета(сестри) и убити!
2.Не веднъж се чУ за изнасилвач използвал "клон" за целта.
3.Не веднъж се чУ за баща, убиец, на децата си.
То таз сган бива ли да живее?
Още желания да имаш ?
.......
Поименно, колега :)
---------- Post added at 23:27 ---------- Previous post was at 23:25 ----------
А аз колко трябва да имам за алиби ... м? Пък и пърновачално бяхте 2ма с коки! Сега и друг ще викате? :tooth::pimp:
Ше викнем и Валери, че пО ни върви пиенето с него ;)
Това беше преди бая време . Не ми е работа да помня поименно, нито ми се рови из нета за подробна информация, нито ще задоволя заядливия ви глад!
И отново казавам/пиша четеш между редовете! Вадиш си каквото ти хареса от контекста и го насочван не където трябва. няма да обяснявам какво съм имал в предвид отново...то си го пише, нито гласувам доверие, на която и да била институция и на който и да било политик.От мухата стана динозавър.
Няма да пиша в тази тема повече ...явно ви дразня с мисленето си. Мир.
...явно ви дразня с мисленето си. Мир.
Човек, мен не ме дразниш. Просто ти твърдиш: "който е изверг..." и аз те питам "кой, аджеба?". Добре, като не можеш 3-ма, кажими един човек, който според теб е изверг и заслужава смърт. Едно-единствено име?
Човек, мен не ме дразниш. Просто ти твърдиш: "който е изверг..." и аз те питам "кой, аджеба?". Добре, като не можеш 3-ма, кажими един човек, който според теб е изверг и заслужава смърт. Едно-единствено име?
Чети ...белким се накефиш :bash:
Какво би мислил за него ...ако това беше твоята дъщеря?
http://dnes.dir.bg/2009/03/25/news4190660.html
Още.
http://dnes.dir.bg/2009/04/03/news4242278.html
BoxerPower
16-12-2009, 23:56
Аз твърдя същото като колегата и никога няма да твърдя нещо по-различно от това, че извергите трябва да се колят!
Ето ти два примера понеже гледам не можеш без примери.
http://news.ibox.bg/news/id_24894239
http://novinitepro.bg/novinite/kriminalno/strah-v-tsarevets-ubiets-pedofil-retsidivist-na-svoboda.html
Не се котираш пич.Информацията ти е оскъдна!
След малко ще поиска дата на раждане,семейно положение, кръвна група, размер на :censored: и т.н. Не мисля да угаждам повече и верно спирам да пиша!
Мога да дам една чудесна идея. Следвайте светлия пример на Чарлз Линч (1736–1796).
Може и древния еврейски закон око за око.
Изобщо примери много.
Чети ...белким се накефиш :bash:
Какво би мислил за него ...ако това беше твоята дъщеря?...
Същото каквото мисля и сега. Стига да съм сигурен, че са хванали правилния човек. Ами ако не е? Как да съм сигурен? Тази година съм пуснал 2 жалби до полицията и за 2-те получих писма от прокуратурата: "не можем да образуваме производство, щото не знаем кой е извършителя." Ето, виж темата: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=30097
Е тия точно келемета ги даваха по всички телевизии, даже отговаряха на репортерите, случката става пред магазин и продавачките са ги видели и тъпанарите ще ми разправят, че не знаели кои са! Айде бе! И бившият шеф на тъпанарите стана премиер и вие очаквате нещо позитивно да се случи?!
Втората жалба беше, че ми откраднаха документите. Това за тази година. У нас влизат 3 пъти, единия докато спим с жената в къщи. Кого хванаха тия бе?! Кура ми Янко!
Ей затова говоря. И понеже виждам, че сте ме разбрали криво, нека ви припомня, че аз всъщност съм "за":
Принципно съм "за", но за БГ съм категорично "против"...
Браво бе,садист!
То скоро ще прекрачим и закона и още по-лошо-правилника на Карб!
Кой разбрал-разбрал
Ще си позволя да цитирам едни мой пост в друга тема
Невежеството е блаженство.
Ihr habt den Weg vom Wurme zum Menschen gemacht, und Vieles ist in euch noch Wurm. Einst wart ihr Affen, und auch jetzt ist der Mensch mehr Affe, als irgend ein Affe.
ЦЩе си позволя да цитирам едни мой пост в друга тема
Невежеството е блаженство.
Ihr habt den Weg vom Wurme zum Menschen gemacht, und Vieles ist in euch noch Wurm. Einst wart ihr Affen, und auch jetzt ist der Mensch mehr Affe, als irgend ein Affe.
да го разкодирам ли!?
Швейк и Ярослав Хачек!
ама младите не четат
да го разкодирам ли!?
Швейк и Ярослав Хачек!
Не позна
Аз твърдя същото като колегата и никога няма да твърдя нещо по-различно от това, че извергите трябва да се колят!...
КОЙ да ги коли, колега, кой? Зададох ти този въпрос в пост №9 на тая тема и отговор не съм получил. Когато ми отговориш, тогава мнението ти ще звучи сериозно, иначе излизаш най-обикновен лаладжия.
Давам жокер: Въпросът "Кой?" е реторичен, не е нужно да ми отговаряш, а просто да се замислиш за следното:
ТИ смяташ, че убиецът изнасилвач е изверг. АЗ също смятам така. Само че това няма никакво значение. Значение има какво СЪДЪТ смята. И като си толкова отворен, ще споделиш ли отношението си към случая "Стависки"? Как съдът пусна убиеца на свобода? Защо смяташ, че няма да пусне и други? А след като пуска виновни, какво му пречи да осъжда невинни?
Щото говоря 5 езика,ама все екзотични,ама говоря английски като индианец при положение,че са ми свободни ръцете.
ама невежество и блаженство са подходящи за главите с фелдкурат Кац!
Романа си го бива,ама младите не четат!
Наздраве!
...Ihr habt den Weg vom Wurme zum Menschen gemacht, und Vieles ist in euch noch Wurm. Einst wart ihr Affen, und auch jetzt ist der Mensch mehr Affe, als irgend ein Affe.
Тоя пише на маймуница, няма ли модератори тука бе? :)
Щото говоря 5 езика,ама все екзотични,ама говоря английски като индианец при положение,че са ми свободни ръцете.
ама невежество и блаженство са подходящи за главите с фелдкурат Кац!
Романа си го бива,ама младите не четат!
Наздраве!
Швейк е мъдра книга. Просто цитатът не е то там.
old alfist
17-12-2009, 00:28
Дилемата е наистина голяма.
От една страна не може да се отнеме човешки живот, който е дарен от Някой.
От друга - който веднъж го е направил е потенционално опасен за обществото.
Според мен когато се прекрачат определени граници, не трябва да има компромиси.
Може би в развитите икономики и общества може да се проследи развитието на индивида. Но у нас е прекалено голям лукс в днешните времена да стане това.
Наистина е по-голямо наказание да си лишен от свобода, отколкото да си жив. Но и тук зависи от индивида.
Според мен - възможно най-бързо при доказана вина :rip:
КОЙ да ги коли, колега, кой? Зададох ти този въпрос в пост №9 на тая тема и отговор не съм получил. Когато ми отговориш, тогава мнението ти ще звучи сериозно, иначе излизаш най-обикновен лаладжия.
Давам жокер: Въпросът "Кой?" е реторичен, не е нужно да ми отговаряш, а просто да се замислиш за следното:
ТИ смяташ, че убиецът изнасилвач е изверг. АЗ също смятам така. Само че това няма никакво значение. Значение има какво СЪДЪТ смята. И като си толкова отворен, ще споделиш ли отношението си към случая "Стависки"? Как съдът пусна убиеца на свобода? Защо смяташ, че няма да пусне и други? А след като пуска виновни, какво му пречи да осъжда невинни?
Абе щом го хванеш на местопрестъплението,какво ти пречи да му пръснеш черепа с лизгара.Направи го и после разсъждавай по темата.Направи го и после се изказвай!!
Наистина е по-голямо наказание да си лишен от свобода, отколкото да си жив. Но и тук зависи от индивида.
Нали се сещаш ко ще му правят в затвора на нашия изнасилвач? :censored:
old alfist
17-12-2009, 00:35
Нали се сещаш ко ще му правят в затвора на нашия изнасилвач? :censored:
Разбрах та - карай.
Абе щом го хванеш на местопрестъплението,какво ти пречи да му пръснеш черепа с лизгара.Направи го и после разсъждавай по темата.Направи го и после се изказвай!!
Вие май живеете в някаква друга държава. В държавата в която аз живея се случва следното: мутра хваща джамбазин да му краде джипа, вади пищов и почва да го млати под моя прозорец. Аз и други съседи викаме полиция. Полицията идва и хваща джамбазина баш на местопрестъплението, със всичките му инструменти и т.н. Прибират го. Комшия полицай от друго РПУ отива след 2 дена да види кво става. Джамбазина пуснат - инструментите (улики, доказателства, оръдия на престъплението) ги няма. Няма опис, няма нищо! Та кой викаш нещо да прави на местопрестъплението?
Или може би имаш предвид нас, гражданите. Да, при комунизма (!) можеше да гръмнеш тоя, който ти влиза в къщата без да използва звънеца. Сега - не може. Сега трябва като влезе оня, ти както си станал сънен от леглото, някакси да прецениш колко му е силата и имаш право да отговориш със същата сила, ако те нападне. Ако не е въоръжен, и ти не можеш да използваш оръжие. А после в съда иди доказвай на кого каква му е силата. Ами ако не те нападне? Сигурно трябва да го поканиш на кафе да си поприказвате - май така излиза според законодателя. Иначе имаме страхотни закони.
Иначе имаме страхотни закони.
Ми като имаме страхотни управляващи.
А защо имаме такива май е ясно.
Все едно. Независимо от обстоятелствата не смятам, че смъртното наказание решава нещо. Един затвор от 345 години без право на замяна, например, е далеч по забавно.
Могат да те :censored: дълго и продължително. Може дори да не те :censored: а просто да те сложат в единочка 1х1х1 метра. Яко, а.
Като искате да сте жестоки, поне бъдете изобретателни.
ПП Кокии, с какво ще го гръмнеш при комунизма бе? От къде пищоФ? То сега не продават на всеки, та тогава.
old alfist
17-12-2009, 00:55
А защо имаме такива май е ясно.
Все едно. Независимо от обстоятелствата не смятам, че смъртното наказание решава нещо. Един затвор от 345 години без право на замяна, например, е далеч по забавно.
Могат да те :censored: дълго и продължително. Може дори да не те :censored: а просто да те сложат в единочка 1х1х1 метра. Яко, а.
Като искате да сте жестоки, поне бъдете изобретателни.
Пак го изби на управляващите.
Преди няколко часа писа няма човек-няма проблеми, сега пък 345г. затвор.
А защо имаме такива май е ясно...
На мен ми е ясно, но като гледам някои от спорещите не простират разсъжденията си чак толкова далече.
...Кокии, с какво ще го гръмнеш при комунизма бе? От къде пищоФ? То сега не продават на всеки, та тогава.
Това важеше при условие, че имаш разрешително. А разрешително освен огромният брой шапкари имаха и ловджиите. Все пак е повече от нищо. Пък и ако чифтето ти е заредено с патрони със сачми двойк-тройки е още по-забавно, щото кат му напълниш задника, не може да ги извади една седмица поне :) Тъпото е, че при шибания соц режим това беше уредено по-добре и по- по американски, отколкото сега!
Ловното и преди и сега седи в каса и задължително незаредено. Така че отпада реално от уравнението.
Бойно тогава имаха 5 човека на кръст от по-равните.
Един такъв закон да гърмиш по тия дето ти идват "на гости" има логика само ако се разреши оръжие на всички. А доколко това е рационално е отделна тема.
old alfist
17-12-2009, 01:20
Един такъв закон да гърмиш по тия дето ти идват "на гости" има логика само ако се разреши оръжие на всички. А доколко това е рационално е отделна тема.
Дай сега да разграничим "неизбежна отбрана" и "крайна необходимост",
BoxerPower
17-12-2009, 01:30
Колега Коки, както вече няколко пъти казах, темата ми не е поставена с въпросите: "Има ли кой да отсъжда справедливо в България" или "Струва ли съдебната система в България"... Въпросът ми е: "За или против смъртната присъда когато говорим за хора които доказано я заслужават". Стига сте извъртали темата в насока, че няма справедливост при поставянето на присъди... пишете само в насока "според вас трябва ли урода който извърша отвратителни деяния да живее или НЕ".
Въпроса ти за случая Стависки пак е в насока колко е пре*бана съдебната ни система т.е. далеч от същноста на темата. Но за да го върна в контекста на темата ще ти отговоря така:
Присъдата е: Смърт чрез челен удар на SUV пред очите на близките!
А относно въпроса ти "Кой е този дето ще изпълнява тия смъртни присъди и ще коли?"... ами ако намеря още няколко типа като мен, гласувайте за нас, вкарайте ни в управлението и ще ти покажа "Кой".
Отношението ми към уродите може да се опише с един единствен израз на английски и той е - "No mercy"... преведен на български обаче той далеч не означава "Не мерси".
А бе някой бил ли е в панделата....та толкова знаете:?::-(Епа, Tanatos.... той обаче си е платил дълга и не моа го барнете :lol: :lol: :lol:
Твърдо ЗА!!!Всеки трябва да плаща подобаващо за деянието си.
cyberhill
17-12-2009, 10:06
Т.е утре като минеш на залено с 60км/ч , а една баба на 99 години не е видяла, че е червен за нея светофара...
Присъдата е: Смърт!!!
Дали в този случай ще мислиш така? Ха ха....
Т.е утре като минеш на залено с 60км/ч , а една баба на 99 години не е видяла, че е червен за нея светофара...
Присъдата е: Смърт!!!
Дали в този случай ще мислиш така? Ха ха....Изобщо не сравнявай подобни неща!!!
cyberhill
17-12-2009, 10:13
Защо ?
Някъде горе BоxerPower, беше включил и непредумишлено убиство...
Епа, Tanatos.... той обаче си е платил дълга и не моа го барнете :lol: :lol: :lol:
Ти наясно ли си за какво става дума???
Кой и как си е платил и т.н. Познаваш ли го, че го коментриаш?
....Въпросът ми е: "За или против смъртната присъда когато говорим за хора които доказано я заслужават". Стига сте извъртали темата в насока, че няма справедливост при поставянето на присъди... пишете само в насока "според вас трябва ли урода който извърша отвратителни деяния да живее или НЕ"...
На този въпрос отговорих още в пост №9. Принципно - НЕ, защото който прекрачи границата, никога вече не може да стане нормален. Просто исках да разгледаме въпроса от всички страни, но щом искаш да се концентрираме само върху принципния въпрос: "ДА или НЕ", предлагам ти да пуснеш една анкета отгоре в темата и там най-добре ще си покаже. На мен лично ще ми е интересно да видя резултатите от такава анкета.
DerMeister
17-12-2009, 10:19
И анкета да пусне, няма да видим реални резултати, защото всеки ще погледне и ще реши, че ще го обесят без да е виновен. Та трябва да е нещо от сорта: "Да убиват ли престъпници, които за заснети от 200 камери и видяни от 200 свидетеля, че убиват?" Иначе във форума има достатъчно философи, които да разводнят въпроса и да стигнем до Чък Норис вс. Бате Бойко батмана.
Ти наясно ли си за какво става дума???
Кой и как си е платил и т.н. Познаваш ли го, че го коментриаш?Ми нали той го казва.... защо е нужно да го познавам?! :?
По силата на тази тема, такива хора до сега трябваше да са ги застреляли по няколко пъти....
:offtopic:
Време е модераторите да сложат край на глупостите. Темата продобива войнствен характер. Засилва се напрежението, което ще доведе до бъдещи заяждания между потребителите!
Да не говорим,че има доста спам НЕ по темата, който не се вижда, може би нарочно! :gayfight:
BoxerPower
17-12-2009, 11:10
Защо ?
Някъде горе BоxerPower, беше включил и непредумишлено убиство...
BoxerPower беше включил и непредумишлено убийство, но написа доживот или смърт. Сами се досещате, че всяко престъпление е с различен характер и за всяко могат да се напишат и издадат различни присъди!
В случая с бабата на 99 далеч не мисля, че присъдата ще е доживот или смърт, а някоя друга година на топло.
И знаеш ли защо колега, не защото си прегазил бабата, а защото си минал със 60 на светофара при положение, че максималната разрешена скорост в градовете е 50 km/h, а и отделно там където има пешеходни пътеки ти трябва да си особено внимателен.
Има и един друг казус в случая. Ако удариш бабката докато пресича на червено, пък и който и да било друг, може да ти се размине и без затвор, а само с някаква парична санкция или отнемане на книжката за някой друг месец. И сега ще кажете "как така?". В щатите имат още един много хубав закон според който ако някой ви скокне на улицата там където или когато не трябва и вие го блъснете, не само, че няма да ви съдят ами вие можете да осъдите човека ако оживее защото е създал предпоставка за ПТП! Ако и тук беше така на дали хората щяха свободно да си тичат през улиците и да си прекосяват на червено без да им пука за водачите.
Та както вече казах всяко престъпление е с различен характер и за всяко могат да се напишат и издадат различни присъди! Но според мен тежките престъпления трябва да се наказват със смърт без право на каквото и да било обжалване!
Горе колегите написаха и са прави, че живота на един убиец далец не е по-ценен от този на самата жертва. А тези които смятат, че е хубаво да ги заключим доживот за да могат да четат библията... ами некак се обединят, да съберат парички с които да открият още няколко затвора (защото нашите са препълнени и за това пускат всяква сган навън), както и да съберат парички с които да хранят утрепките дето ще лежат доживот. Не за друго ама аз далеч не мисля, че тия гамени трябва да се хранят с парите от моите данъци и тези от данъците на останалите хора като мен!
cyberhill
17-12-2009, 11:24
В щатите имат още един много хубав закон според който ако някой ви скокне на улицата там където или когато не трябва и вие го блъснете, не само, че няма да ви съдят ами вие можете да осъдите човека ако оживее защото е създал предпоставка за ПТП! Ако и тук беше така на дали хората щяха свободно да си тичат през улиците и да си прекосяват на червено без да им пука за водачите.
Ето тук е ключа за бараката!
Ако законите са ясни и не само наказват , но и защитават, съм напълно ЗА смъртното наказание.
Тъпи били , такива били Американците ама закона ги защитава в такива случай, а ако на мен ми изкочи някакъв пиан циганин на междуселски път и го лепна... :spam_laser:
Ето тук е ключа за бараката!
Ако законите са ясни и не само наказват , но и защитават, съм напълно ЗА смъртното наказание.
Тъпи били , такива били Американците ама закона ги защитава в такива случай, а ако на мен ми изкочи някакъв пиан циганин на междуселски път и го лепна... :spam_laser:
Ми да, понеже те са тъпи, а ние сме много умни, та затова сме на тоя хал.
ФЕРАРИСТ
17-12-2009, 16:36
П
Значи аз не само, че подкрепям смъртната присъда ами бих я лепнал и на тия дето я премахнаха. Отделно, не съм само за смъртна присъда, ами за смъртна присъда извършена по възможно най-болезнения и мъчителен начин и то с публично удостояние.
Ти имаш двама съседи, живееш по средата, аз съм от ляво, Дясню е другия и живее от дясно......ние с тебе се караме постоянно щото моето куче редовно ти припикава моравата, а твоята жена редовно ми краде вестника.......имаме кавги известни на целия квартал......на Дясню от дясно не му дреме, щото е гол като охлюв, няма морава, и не е абониран за нищо......една вечер ние с теб се скарваме по юнашки, щото кучето ми е имало и разстройство, и освен пико, ти е стоварило и друго на моравата.......сглобяваме си един скандал, и след 1-2 часа жена ти те намира заклан до чимширените храстчета с вилицата за обрязване на храстите......всички са ни видели и чули да се караме, нужни са още 1-2 косвени доказателства, и малко физическо усилие в полицията за да може всеки съдия с почти чиста съвест да даде благословия за да ми пуснат електричество по тялото......след като аз съм пукнал, Дясню след една пиянска вечер изповядва в кръчмата на чашка как той всъщност те е боднал с ножичката, а аз и хабер съм си нямал......само че моята половинка и челяд това не ги топли особенно, щото все пак аз не съм Христос, и дори и на ми се разреши да възкръсна, няма как да стане.......
Затва съм твърд противник на това наказание......
ПиЕс - ся моля всички дето искат да ме опонират с думи - Ама ся това са редки случай, ама няма как да стане, ама трябва доказателства.......щото просто снасям един случай дето съчинявам на момента, житейските ситуации са къде къде по разнообразни и абсурдни.....
---------- Post added at 16:36 ---------- Previous post was at 16:34 ----------
Тъпи били , такива били Американците ама закона ги защитава в такива случай,
И кво като ги защитава, престъпноста е на изключително ниво, затворите в изобилие, да видиш полицейско преследване по тивито е нещо напълно обичайно......къв е извода.....
cyberhill
17-12-2009, 16:58
Имам в предвид нормалните хора.
А извода е, че явно е доста голям контингента...
Едва ли една операция "наглите" ще излови всичко :D
detelazurno
17-12-2009, 17:04
Нрочно не отварях темата да я чета, ама днес какво ми прищрака.... Не съм прочел всички изказвания. Може би само първите 4-5. BoxerPower не се обиждай, но ти на колко си? И пак не се обиждай ама тая тема в началото смърди на "вижте ме". Нещо много показност - "аз съм психопат", "жаден съм за кръв", "да видите колко съм болен", изкормвания, нехуманни показни убийства... И аз харесвам филми на ужасите ама... 'Земи си почини малко.
CrazyElement
17-12-2009, 17:31
Против както Доко каза , ако се използва американската съдебна система и да кажем не да се отървава с 10 год. затвор ами с 200 , а тогава да ходи да обжалва и каквото иска и да я приполови пак ще има да лежи 100 год. А и наща система е прекалено корумпирана , ако се разреши този проблем би бил голям +.
Бобби кажи кво те интересува имам преки наблюдения...
:))Не....... но ако не си нещо недоразбрал кажи!
..има разлика със следственото!..и не ти пожелавам вътре годинки за да разбереш разликите...пази се!
п.с. много сте нахъсани младите и агресията идва предимно от по младото поколение, независимо дали е справедлива или не!
непоправимо е мъртвият, а живият винаги може да се оправи...е има изключения!
а що се отнася до религията...тя винаги е играла важна роля във всяко едно общество...независимо каква е!
Подкрепям колегата Sen 7, пълно е с откачалки за които е удоволствие да тормозят, измъчват и убиват, грешка, това не са хора, та тия какво да ги правиш. Изкарват ги луди и си гледат кефа. Тия хора не се превъзпитават, там превенцията е той да изчезне, съгласен съм да няма смъртно наказание за тях при условие, че ги качат на една ракета и ги изтрелят на луната или кадето им хареса.
Тъй тъй
Следващият месия, който дойде вместо пожарникаря, може да носи на ръкава индийския символ на слънцето, да има къси мустачки и да крещи alle juden fur seife.
Почвата е готова.
detelazurno
17-12-2009, 18:45
Я прочетете "Mein Kampf". Има хляб в тая книга.
BoxerPower
17-12-2009, 20:32
Нрочно не отварях темата да я чета, ама днес какво ми прищрака.... Не съм прочел всички изказвания. Може би само първите 4-5. BoxerPower не се обиждай, но ти на колко си? И пак не се обиждай ама тая тема в началото смърди на "вижте ме". Нещо много показност - "аз съм психопат", "жаден съм за кръв", "да видите колко съм болен", изкормвания, нехуманни показни убийства... И аз харесвам филми на ужасите ама... 'Земи си почини малко.
Не се обиждам - набори сме. Не се обиждам - не търся показност и не гледам филми на ужасите, но с удоволствие бих гледал как изтръгват сърцето на изверг, който преди няколко дена е изнасилил и заклал малко момиче. Аз си почивам постоянно.
П.П. Вземи прочети повече изказвания... може това да ти помогне за по-добра преценка преди да кажеш нещо следващия път.
---------- Post added at 20:32 ---------- Previous post was at 20:26 ----------
ПиЕс - ся моля всички дето искат да ме опонират с думи - Ама ся това са редки случай, ама няма как да стане, ама трябва доказателства.......щото просто снасям един случай дето съчинявам на момента, житейските ситуации са къде къде по разнообразни и абсурдни.....
Един колега по-рано беше написал да не се вкарвате във филми където смъртната присъда се изпълнява на следващия ден... колеги помислете и върху този въпрос.
Тоя колега бех паЙ аз.Бе интересно е да гледаш отстрани.Тъпото е, че не можем да се обясним и да се разберем като хората и за това всеки тегли в другата посока.
Агресия, мноооого агресия сте натрупали. Така или иначе няма как да върнат смъртната присъда, просто идете на ски , за риба или се напийте и успокойте топката. Ще ви мине, а ако ли не, значи сте преминали in The Dark Side и няма да искате смъртна присъда .:Topic-is-closed-bg::wow::drinking:
BoxerPower
23-08-2010, 20:16
11 годишно момиче, българче, изнасилено (многократно), хвърлено в кладенец и убито в Гърция... е как да не събудя тая тема...
Какво мислите заслужава извършителя... цветя и бонбони?
ФЕРАРИСТ
23-08-2010, 20:45
Доживотна изолация.....
Не знам дали не го бях писал вече веднъж, не ми се изчита всичко наново.
Докато няма 101% сигурност, че намерения за виновен е наистина виновен, смъртното наказание е необратима мярка която едно цивилизовано общество не може да си позволи.
А за да ги има тия 101% не в биг брадър а в Матрицата трябва да заживеем... има ли такива мераци?
Радетелите на смъртните присъди да прегледат казусите добили популярност в Щатите... няколко бяха поне при които на уж изрядно дело осъждат на смърт невинен, след години това се открива. Ако присъдата е изпълнена какво?
Ако няма да се изпълнява... защо изобщо да я има?
И да не забравя... не жестокостта на наказанието има възпиращ ефект, а неотменимостта му.
Всъщност наказанието, само по себе си, не променя нищо.
За пореден път ще цитирам К. Маркс
And besides, there is history — there is such a thing as statistics — which prove with the most complete evidence that since Cain the world has neither been intimidated nor ameliorated by punishment.
New-York Daily Tribune, February 17-18 1853
Трябва възпитание и превъзпитание.
Твърдо "ЗА"
Tвърдо за!!!!
---------- Post added at 21:22 ---------- Previous post was at 21:17 ----------
Доживотна изолация.....
А за тази доживотна изолация ще го храним ли?Ако го храним, кой ще му плаща на изверга храната!Ти, аз, всеки данъкоплатец!Ако не го храним няма ли да е по-продължително смъртно наказание!
Добре де, защо трябва да предъвкваме и повтаряме позициите си?
Вече казах: против съм! Много ми хареса последното изречение на матричаря, перфектно показва моята гледна точка.
@BoxerPower: колега, не става въпрос да се галят с перо престъпниците. Ще го кажа по друг начин: ако приемем, че даден престъпник е неоспоримо виновен, алтернативата със смъртното наказание е с ясен изход; ако приемем обаче, че може да го вържем да върти едно динамо до края на изкуплението си (например доживотно), то той би могъл да произведе ххх киловата електроенергия за ххх време... Разбираш ме накъде бия.
alfamicin
23-08-2010, 22:30
Ето една интересна идея за превъзпитание,използвана преди години!
Приятно четене!
В ранната сутрин на 22 декември...1849 г...на симеоновския плац в Петербург,към място определено за изпълнение на разстрел,стражарите водят две групи арестанти.Всичките са млади,обвинени в антицарска дейност....и след минути ще се простят с живота си.Третия във втората група е мъж на 28 години на име Фьодор.Прегрешението му е...написването на повестта "Бели нощи" и членуването му в литературния кръг на....Боташевич..Петрашевски.Арестантите са подредени,започва поставянето на качулките.Качулка на главата получава и нашия Фьодор...добрия..Фьодор Михайлович...познат на света като..великия Достоевски.Пушките са заредени...внимание...изстрел....
Да...естествено,че Достоевски не умира през 1849 година....той умира близо тридесет години по-късно от емфизема,заболяване на дихателните пътища..може би сега ви е интересно какво тогава се случва на този симеоновски плац,какъв е този разстрел,качулки,арестанти.
Тогава...се случва...така наречения....Трагифарс.Трагифарса е инсценировка на екзекуция.
Осъдения на смърт не е знаел,че ще бъде помилван,защото провинението му не е било чак толкова опасно....да ама никой не му е казвал.Водят си го на разстрел,слагат му качулката,зареждат и...стрелят...ама не в него а във въздуха.Гадно....нали!?..
След всичката тази пародия освобождавали арестуваните.Получавало се нещо като последно предупреждение и генерална репетиция за следващия път.Много от осъдените не издържали психически а травмата била толкова силна,че често хората преживели този трагифарс,въобще не се сещали да се занимават с противодържавни дела.
Един от приятелите на Достоевски...който тогава...също участвал в този театър...полудява след като изстрелите се оказва че не са смъртоносни а заловените са помилвани.
Всъщност помилвани е грубо казано.Арестантите не са убити ала за сметка на това са осъдени на четири години каторга.Имено в каторгата и след този трагифарс....Достоевски се променя.Неговите радикални и революционни възгледи се смекчават,той помъдрява...
В резултат на инсценировката на екзекуцията,руската империя губи в лицето на Достоевски един остър критик...но пък получава един велик писател.Едва след завръщането си от каторгата той пише..."Престъпление и наказание","Идиот","Бесове","Братя Карамазови"....все значими товорби.....Всъщност до средата на седемдесетте години на 19 век...Достевски е наблюдаван от тайната полиция,като потенциално опасен човек.Той-разбира се никога повече не се забъркал в лошите работи....Но може би именно те,направиха от Фьодор Михалович философ,те....и инсценираната екзекуция на 22 декември...1849 година.
Ramsezsh
23-08-2010, 22:38
... не жестокостта на наказанието има възпиращ ефект, а неотменимостта му.
Това е истината според мен. Осъждайки на смърт винаги има и един минимален процент възможност решението (колкото и очевидно да е то на пръв поглед) да е грешно. Тогава какво се случва? Кой е изверга и кой е убиеца? Осъдения или взелия грешното решение?
old alfist
23-08-2010, 22:49
Смърт не, но поставяне при условия, в които постоянно да се борят за живота си.
Да убиеш е лесно!
Все пак никога не е на 100% СИГУРНО, че това е така!
Иначе да му разясняват прелестите на аналната любов!!!
old alfist
24-08-2010, 09:12
Иначе да му разясняват прелестите на аналната любов!!!
Може да му хареса на някой и да не му се иска да излиза от затвора - прецаква се смисъла на наказанието.
BoxerPower
24-08-2010, 10:39
И да не забравя... не жестокостта на наказанието има възпиращ ефект, а неотменимостта му.
Има някаква истина... особено ако съчетаем двете понятия в едно.
ако приемем обаче, че може да го вържем да върти едно динамо до края на изкуплението си (например доживотно), то той би могъл да произведе ххх киловата електроенергия за ххх време... Разбираш ме накъде бия.
Не е лошо като идея... стига да не съм аз този който ще му плаща нужните калории за да го върти това колело... т.е. да не се храни от моят джоб.
Трябва възпитание и превъзпитание.
Аз пък все си мисля, че съществуват такива хора които просто няма как да бъдат превъзпитани. Но дори и да речем, че всеки може да бъде превъзпитан, ако хипотетично приемем, че това момиче беше твоята малка дъщеричка, дали превъзпитанието на този човек щеше да ти я върне? Разбира се, че и евентуалната му смърт няма да ти я върне, но определено ще има възпиращ ефект това нещо да не се случи отново с друго момиченце. То превъзпитанието е хубаво нещо, ама аз така знам, че вълка козината си мени, но нрава не!
Смърт не, но поставяне при условия, в които постоянно да се борят за живота си.
До някъде звучи интересно и сякаш търпи идейно развитие ;)
---------- Post added at 10:39 ---------- Previous post was at 10:38 ----------
Може да му хареса на някой и да не му се иска да излиза от затвора - прецаква се смисъла на наказанието.
най-вече
Пичови, като логичният извод, че Arbeit macht frei искристализира във вашите глави се обадете.
BoxerPower
24-08-2010, 10:50
Ето една интересна идея за превъзпитание,използвана преди години!
Идеята наистина е много интересна, но на дали ще може да породи същият респект и в нашето съвремие... и дори да го породи, то това би се получило при хора с по-леки провинения. Аз лично не виждам как някой убива 5 човека, затварят го, правят театъра със смъртната присъда, пускат го и той не убива още 5-тима ей така за да навакса с материала преди да го гръмнат наистина ;)
old alfist
24-08-2010, 11:17
Пичови, като логичният извод, че Arbeit macht frei искристализира във вашите глави се обадете.
Обаждам ти се - Вълкът козината си мени, но нрава - не.За да извършат тежки престъпления такива хорат имат нещо първично, което не могат да преодолеят. Не е ясно след какъв период може пак да се появи, въпреки наличието на превъзпитателния ефект. Доста рискован експеримент ще бъде да бъдат отново на свобода. И тук е въпроса : Дали си заслужава да се рискува за сметка на живота на други хора.
Започвам да си отглеждам къси мустачки. Индийският символ на слънцето знам как се рисува. Също така и как се пише шуцщафел.
BoxerPower
24-08-2010, 15:42
Започвам да си отглеждам къси мустачки. Индийският символ на слънцето знам как се рисува. Също така и как се пише шуцщафел.
:rotfl: Unser Führer ist endlich da!!! :tank:
твърдо "за".без много да се опитвам да фолософствам и да изпадам в задълбочени размишления,това е моето мнение.само това ще кажа-неможе на изнасилвач на 5-годишни деца да се дава втори шанс и да се превъзпитава.на изродщината трябва да се отвръща с бруталност(око за око.......).много сме далеч от фолософията на някои народи.за системата в законодателството и прокоратурата няма да коментирам,всички знаем колко струва.............разбира се всеки случай е различен сам по себе си и винаги има изключения.............
old alfist
25-08-2010, 00:45
До някъде звучи интересно и сякаш търпи идейно развитие
Още в периода преди Средновековието углавните престъпници са превозвани и пускани на безлюдни острови, като един от тях е Нова Холандия/днешна Австралия/.
твърдо "за".без много да се опитвам да фолософствам и да изпадам в задълбочени размишления,това е моето мнение.само това ще кажа-неможе на изнасилвач на 5-годишни деца да се дава втори шанс и да се превъзпитава.на изродщината трябва да се отвръща с бруталност(око за око.......).много сме далеч от фолософията на някои народи.за системата в законодателството и прокоратурата няма да коментирам,всички знаем колко струва.............разбира се всеки случай е различен сам по себе си и винаги има изключения.............
Колега, ти знаеш ли изобщо какво означава "око за око"? Кой е вкарал израза в употреба и какво отменя?
Другите, феновете на членоделното право (рязането на ръце), знаете ли кой, кога и защо вкарва тези правила? Какъв е ефекта от въвеждането им?
Смятам за по-ценно сами да прочетете тази инфромация, заради това не отговарям, а задавам въпроси. Лесно се намира в днешно време.
Колега, ти знаеш ли изобщо какво означава "око за око"? Кой е вкарал израза в употреба и какво отменя?
Другите, феновете на членоделното право (рязането на ръце), знаете ли кой, кога и защо вкарва тези правила? Какъв е ефекта от въвеждането им?
Смятам за по-ценно сами да прочетете тази инфромация, заради това не отговарям, а задавам въпроси. Лесно се намира в днешно време.
Дума " членоделно " не същестествува колега! И така като задаваш въпроси да те питам и аз един!Ти като си прочел тази информация и като знаеш отговорите на тези въпроси би ли си казал мнението по темата?
Ами достатъчно е писано за това, в крайна сметка не тежестта на наказанието, а неговата неизбежност е мярка.Както и че смъртното наказание, дори когато се прилага не намалява престъпленията от този род.
BoxerPower
25-08-2010, 16:48
Както и че смъртното наказание, дори когато се прилага не намалява престъпленията от този род.
Абе де да знам защо колега, ама аз все така си мисля, че ако някой ме заплаши със смърт в случай, че припаря до децата му, най-вероятно няма да го направя... особено ако знам, че изобщо не се шегува ;) Да не говорим, че ако ме заплаши с жестоко бавна и мъчителна смърт, дори няма и да си помисля за тях!
Нищо подобно. Престъпникът не очаква да бъде заловен. Съответно и наказанието не го притеснява. Еле па изнасилвачите, които са психически болни хора. Четете книжки бе хора. Това е елементарна психология.
BoxerPower
25-08-2010, 16:55
Престъпникът не очаква да бъде заловен. Съответно и наказанието не го притеснява. Еле па изнасилвачите, които са психически болни хора.
То дето викаш и това го има. От което пък следва другия въпрос - какво да се прави с хора които е доказано, че са такива? Да ги държат заключени в психиатрията, молейки се някой от тях да не избяга, или какво?
Абе не може да се избиват хора щото не ни харесват. Или щото са луди.
Тая работа не е като оная.
Изобщо животът не е нещо което е наше, еле па чуждия.
Гат можете един косъм от черен да направите бял, тогава вече дайте да говорим кой кого ще съди и наказва.
Peter_63
25-08-2010, 17:42
... Еле па изнасилвачите, които са психически болни хора....
"Психически болни хора" е много разтегливо понятие :D. Повечето изнасилвачи нямат психично заболяване в тесния смисъл на понятието. Част от тях попадат в категорията на асоциалното личностово разстройство, което обяснява причините за действията им, но не ги оправдава, т.е. те си остават вменяеми и носят наказателна отговорност.
Иначе по темата: Аз съм против
Stoyan Georgiev
25-08-2010, 17:46
айде фризьорите да се обаждат :D
иначе, аз съм против смъртната присъда по няколко причини:
1. много лесен изход е за виновния осъден
2. горе-посочените грешки, в които невинни биват убити
3. това, което търтей каза
4. това, че някой е жесток, не означава, че трябва да падаш на неговото ниво и да бъдеш животно и ти ...
Аз съм за , но в България трябва да се оправи цялата система.Препоръчвам филма "Гражданина Х" , който е по действителен случай.
Абе де да знам защо колега, ама аз все така си мисля, че ако някой ме заплаши със смърт в случай, че припаря до децата му, най-вероятно няма да го направя... особено ако знам, че изобщо не се шегува ;) Да не говорим, че ако ме заплаши с жестоко бавна и мъчителна смърт, дори няма и да си помисля за тях!
Е, значи твоята реакция не би трябвало да бъде еднаква с тази на едно общество.В личен план не те съдя :)
някой казва,чети книжки,друг иска да му отговарям на въпроси.......сега аз да ви питам,убивали ли са ваш приятел пред очите ви.......тва в книжките го не пише ,тогава да питам аз,за или против смърното наказание сте мили колеги..............
не искам да се заяждам с абс.никой,не ме разбирайте погрешно.това,че съм краен с мнението си неозначава,че съм изрод-напротив....умишлено написах,че не искам да фолософствам по въпроса ,а като гледам някои................
Най-напред написах един дълъг пост, но го изтрих. Ами няма смисъл да обяснявам основни положения, когато излизаш с аргумент от типа "а вие що биете негрите".
Дори да вземеш най-сухия факт, че убийствата намаляват при отмяна на смъртното наказание, си струва такова безумие да не бъде поддържано.
BoxerPower
25-08-2010, 22:13
Аз съм за , но в България трябва да се оправи цялата система.Препоръчвам филма "Гражданина Х" , който е по действителен случай.
Това "Unthinkable" ли е или аз се бъркам? Защото ако е той, то със сигурност е доста показателен филм, за това как към определен тип хора просто не трябва да бъде проявявана милост от никакъв тип...... в противен случай, най-малкото състрадание може да коства много невинни животи!
Ramsezsh
25-08-2010, 22:27
Честно казано точно в историята на Андрей Чикатило е показателно какво може да се случи когато има съдебна грешка. Филма не си спомням но съм чел книгата за него. Историята му започва когато убива и изнасилва едно момиченце - нещо за което безспорно трябва да бъде наказано възможно най-серизно. Особеното е това, че за това престъпление е осъден друг - невинен човек. Точно за това съм на мнение, че крайностите не са особено полезни.
И е пример за болен човек, който е трябвало да бъде лекуван овреме.
някой казва,чети книжки,друг иска да му отговарям на въпроси.......сега аз да ви питам,убивали ли са ваш приятел пред очите ви.......тва в книжките го не пише ,тогава да питам аз,за или против смърното наказание сте мили колеги..............
не искам да се заяждам с абс.никой,не ме разбирайте погрешно.това,че съм краен с мнението си неозначава,че съм изрод-напротив....умишлено написах,че не искам да фолософствам по въпроса ,а като гледам някои................
или близък роднина.. или безащитен човек
Твърдо за смъртна присъда !
---------- Post added at 01:05 ---------- Previous post was at 00:57 ----------
...
Дори да вземеш най-сухия факт, че убийствата намаляват при отмяна на смъртното наказание, си струва такова безумие да не бъде поддържано.
Ако съм потърпевш ,ако е убит някой от любимите ми хора,някой от моето семейство, какво ме топли мен, че статистически намалявали убийствата, макар силно да се съмнявам в достоверноста на това твърдение и дори и да е вярно някъде не означава че е приложимо навсякъде ....
---------- Post added at 01:12 ---------- Previous post was at 01:05 ----------
Още сте малки явно. Да гръмнеш някого е най-лесното. Само дето ползата е нулева. Наказанието ако няма възпитателна функция е безполезно.
Като го екзекутираш публично придобива възпитателна функция .
---------- Post added at 01:22 ---------- Previous post was at 01:12 ----------
нулева а и винаги съществува шанс да избяга и да е още по кръвожаден.
Печелиш. Кеф цена няма. Дори да има невинни жертви, жаждата за кръв трябва да бъде задоволявана.
Само една забележка. Каква е разликата между теб и тях?
В тая насока, в Щвейцария ще бъде насочен референдум за възстановяване на смъртното наказание.Инициатори са роднини на жена, убита от сексуален маняк.Искането е да има смъртно наказание за такива деяния.
http://dnes.dir.bg/news/shveytzaria-smartno-nakazanie-6972899
В случай че мен питаш отговарям:
Дефинирай жажда за кръв -наличието на смъртна присъда в законодателството съвсем не означава че ще екзекутираме всички затворници нали ?
Ами жаждата за справедливост? Стремежа към спокоен и пълноценен живот ?
Невинни жертви казваш-риск съществува но има механизми които го свеждат до ниски стойности.
Изнасилено и/или убито дете не е ли невинна жертва тази кръв какво да я правим ?!?
" Обществото е виновно" е най честото и банално и лицемерно изказване ,
което съм чувал -моето семейство е част от обществото каква вина носим ние, че примерно ти( или който и да е друг) си решил да се взривиш в метрото в пиков час ?
Дефинирам. Да екзекутираш някои затворници, въпреки че отмяната на смъртното наказание намалява броя на съответните тежки престъпления (преди наказвани със смърт), не е нищо друго освен хладнокръвно убийство за собствен кеф. Обричаш деца на изнасилване и смърт, заради тази си жажда.
Свободно нареченото от мен "членоделно право", рязането на ръце на крадците, всъщност само по себе си е ограничаване на смъртното наказание. Започнали са да режат ръце, като преди това за същото нещо са наказвали със смърт. Имало е възпиращ ефект и престъпленията са намаляли драстично.
"Око за око" се въвежда в употреба от Исус като ограничаване на искането за възмездие. Означава, че не може за едно извадено око да искаш изваждане на двете на другия. Дори крайно консервативният ислям проповядва ограничаването на отмъщението. Въпреки че е позволено да искаш същото наказание за виновния, съвсем буквално в някои случаи, прошката е силно поощрявана.
Нека вложим и малко преки раздъждения заедно.
Хората убиват по различни причини и в различни ситуации, примерно:
При домашни свади, когато страстите са разпалени;
Под влиянието на алкохол или други наркотици, когато извършителят не мисли рационално;
Убийци по поръчка, които не очакват да бъдат хванати;
Психопати и други психично болни, които малко се вълнуват от човешкия живот и които не са в състояние да поемат отговорност за действията си;
Саморазрушителни типове, които смятат, че те заслужават да умрат и искат да бъде арестувани и екзекутирани;
Психически болни, които преживяват периоди на ярост, а понякога и убиват.
С изключение на поръчковите убийци, малко са вменяеми по време на извършването на престъплението.
Кои точно ще спреш със смъртно наказание?
Живко, колко пъти се е случвало да убиват твой близък човек или роднина?
Умишлено, неволно, вменяемо, невменяемо, пияно, дрогирано..... без значение - колко пъти?
Николко. Ако ми се случи, предполагам, че ще изпитам безкрайна ярост и желание за мъст. Но се опитваме да вземаме трезви решения, нали?
Дефинирам. Да екзекутираш някои затворници, въпреки че отмяната на смъртното наказание намалява броя на съответните тежки престъпления (преди наказвани със смърт), не е нищо друго освен хладнокръвно убийство за собствен кеф..
Пълни глупости
Обричаш деца на изнасилване и смърт, заради тази си жажда....
Това пък са още по големи глупости -обричат ги тези които освобождават предсрочно престъпниците и тези които твърдят че хомосексуализма е нещо съвсем нормално и няма нищо по-забавноот гей парад .
Аз не съм в тази категория и не съм жаден за кръв както ти твърдиш не знам от къде си го измисли и ако обичаш недей да ме клеветиш моля!
На мен ми се е случвало, обаче, Кириле, и знам какво говоря.
И искаш да виждаш убиеца ежедневно, как копае градинката пред блока и мете тротоара на булеварда, после се прибира, хапва, гледа телевизия, спинка си най-спокойно, а утре пак копае и мете, вижда се със семейството си всяка неделя, чете си книжки, вестници и списания в свободното време.... и всичкото това за 5-10 години, след които се предполага, че е превъзпитан - излиза и убива отново, защото вижда, че се е измъкнал от предишното убийство само с копане и метене?! :?
Преди да ти отговоря, на теб колко пъти ти се е случвало?
Да попитам и аз ако- веднъж сте го преживяли бихте ли искали отново да се случи същото с друг ваш любим човек?
Отделно пък се чудя, каква е статистиката в която се вижда, че освободени за убийство извършват такова отново:native:
Николко, за щастие!!!
За сметка на това пък имам не един и два нагледни примера за 'превъзпитани' убийци!
За това, ако ти прави впечатление, не плямпам глупости за статистики и за книжки, защото срещайки на живо някой 'превъзпитан' теорията ти издиша в миг.... :?
Какво се разбира под убиец е също относително.Има битови убиства, има наемни убийци, има садисти и болни мозъци, има какво ли не.Така че самият термин "убиец" е нещо много относително.
Но ако човек е лежал 15 тина години в затвора за убйство и не е откачен съм сигурен, че никога няма да убие отново, като видиш отново някой такъв се обади да го разпитаме :)
Според официално университетско проучване в щата Илинойс след въвеждане на мораторима за изпълнение на смъртни присъди убийствата са нараснали със 150 в рамките на проучвания период.
В същото пручване се твърди че всяка екзекуция намалява
с 18 бройката на убийствата .Извода е все пак екзекуциите имат възпиращ ефект .
ето линка който иска да си го прочете сам .http://www.msnbc.msn.com/id/19160965/
Само дето БГ и УСА нямат нищо общо. Там например има серийни убийци, тук не.
Сигурно има.Но в нашето общество, където цари корупция и далаверизъм, ако смъртно наказание, то пак примерно М.Очите ще бъде оправдан, а убит ще бъде пиян циганин наръгал друг да речем, та файда голяма няма да има.
Stoyan Georgiev
26-08-2010, 12:38
ам чакай малко, в щатите мафиот със смъртна присъда общо взето няма, има много доживотни и 20-30 летки за данъчни измами и тем подобни :)
..."Око за око" се въвежда в употреба от Исус като ограничаване на искането за възмездие. Означава, че не може за едно извадено око да искаш изваждане на двете на другия...
Този принцип е въведен от Мойсей има-няма 1500 години преди Исус да се роди. И не означава ограничаване, а означава, че наказанието трябва да бъде адекватно. В Закона на Мойсей се прокарва принципа, че пролятата кръв може да се изкупи само с проливане на кръвта на този, който я е пролял.
Проблемът обаче е, че животът е много по-сложен и шарен, отколкото си представяме. Затова и Библията е много по-сложна отколкото си мислим. Христос цитира Закона "око за око, зъб за зъб" в прословутата си проповед на планината (Матей 5-та глава):
"38Чули сте, че е било казано: “Око за око, зъб за зъб”.
39А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но, ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата.
40На тогова, който би поискал да се съди с тебе и да ти вземе ризата, остави му и горната дреха.
41Който те принуди да вървиш с него една миля, иди с него две.
42Дай на оногова, който проси от тебе; и не се отвръщай от оногова, който ти иска на заем.
43Чули сте, че е било казано: “Обичай ближния си, а мрази неприятеля си”.
44Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят;
45за да бъдете чада на вашия Отец, Който е на небесата; защото Той прави слънцето Си да изгрява на злите и на добрите, и дава дъжд на праведните и на неправедните.
46Защото, ако обичате само ония, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците?
47И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците?
48И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец."
На пръв поглед това звучи като че ли той отменя Закона, но обърнете внимание на стих 45: "за да бъдете чада на вашия Отец, Който е на небесата". Това означава, че да, елементарната справедливост изисква наказание тип "око за око", НО ако искаш да се качиш на едно по-високо духовно ниво, а именно да се ръководиш от хуманните принципи и ценностите на самия Бог, то тогава следва да се откажеш от жаждата за мъст, колкото и основателна да е тя.
Друг пример за отношението на Бога към смъртното наказание е случката с Каин и Авел още в първата книга на Библията - въпреки, че Каин става убиец, Бог обявява: "който убие Каина, него ще му се отмъсти седмократно". Очевидно, според Библията, Бог е хуманен и е заинтересован хората да не се избиват помежду си.
Какво се разбира под убиец е също относително.Има битови убиства, има наемни убийци, има садисти и болни мозъци, има какво ли не.Така че самият термин "убиец" е нещо много относително.
Но ако човек е лежал 15 тина години в затвора за убйство и не е откачен съм сигурен, че никога няма да убие отново, като видиш отново някой такъв се обади да го разпитаме :)През ден го виждам в квартала.
Лежал е 9 години за непредумишлено убийство по непредпазливост.... или както там се нарича!
Реално, една сутрин на път към работата си, докато чака автобуса решил да се изплюе на тротоара. Възрастен господин му направил забележка, последвала словесна борба и нашия синковец решил да удари дядото - нацелил го точно в адамовата ябълка и резултата е налице :?
Естествено, имало доста свидетели на свадата и нямало измъкване - лежал 9 години, пуснали го за добро поведение и някакви други глупости....
Ходи го виж сега, колко е превъзпитан.... 34 годишен мъж разполагащ с абсолютен потенциал за извършване на повторно престъпление от подобен характер :idea:
Между другото, докато назрее момента да извърши отново подобно деяние, извършва редица други 'нищожни' престъпления - кражби, побой, разпространение на наркотици и т.н.
Друг случай - две седмици бях на морето с един мой набор, 28 годишен мъж, с който съм учил 4 години в едно училище.
Същия предизвиква ПТП на магистрала 'Тракия' и убива шофьора на другия автомобил. Пътува към морето рано сутрин, след дискотека, пиян, напушен, нашмъркан, с над 240км./ч. според пробите и експертизите. Книжката му е отнета преди много години.... Както и да е - блъска се в другата кола, излиза с някакво охлузване на ръката и тръгва да бяга. Стига до близкото село, опитва се да открадне кола, но не успява и сваля някакъв човек от колелото му, с което продължава да бяга от катастрофата в посока към морето.... той си пътува за там и нищо друго не го интересува!
Хващат го след около 20 мин., оказва съпротива, пребива няколко полицая, докато го осмирят. В участъка продължава да буйства, псува, чупи, троши... едва успяват да го успокоят.
Случката се разиграва в късна есен и на следващия ден брат му носи дебели дрехи, защото си е изпокъсал всичко върху него при боя с куките.
Изненада - в якето донесено от брат му намират трева, а в панталоните хероин.... звучи прекрасно, нали?! Сигурни си мислите, че още трябва да е в затвора.... Ама НЕ Е!!!
Лежа по-малко от 2 години, защото си признал нам-си-кво-си.... :? В момента е на пробация - ходи да се разписва два пъти седмично, а след половин година ще започне да се разписва само веднъж в месеца.
През това време си върши абсолютно всичко, което е вършил и преди убийството - кара си без книжка, пиян, надрусан, напушен... продава си треволяк, хапчета, кока... бие си се на воля по дискотеките и тЕ така - направо лъха на превъзпитание от тоя човек.... даже може да възпитава и други хора.... :Suicide:
Добре, че си бие гаджетата, та няма коя да се задържи и да му роди деца :idea:
Изтикваш темата към българска съдебна система, която очевидно никой не дава за пример, освен с факта, че нямаме смъртно наказание. Ако искаш, пусни друга тема, в която обещавам да се включа. Но не мисля, че ще има много различни мения.
Мда, сигурен съм, че има и много такива случаи, каквито си описал.Но, ако ни работеше цялостната ни съдебна, разследваща и т.н системи добре, при повторни прояви, каквито си описал ти, тези лица би трябвало да бъдат осъден за престъплението си и то на макс. срок защото явно правят рецидиви.Никой не казва да го галим по главата с перо.
Но при смъртна присъда има две неща, с които не съм съгласен и по горе ги писах:
1.Може някой невинен да пострада, такива случаи има доста в практиката, но при съмрт не може и да го върнеш.
2.Никой не може и да ти гарантира, че смъртното наказание ще се прилага еднакво за всички, така, както и сега у нас законът не е еднакъв за всички.
И какво следва?Че и да има смъртна присъда, посочените от теб случаи биха се случили отново.
ПП Докато ти го напиша и Пинки го каза с други думи.
...лежал 9 години, пуснали го за добро поведение и някакви други глупости....
Ходи го виж сега, колко е превъзпитан.... 34 годишен мъж разполагащ с абсолютен потенциал за извършване на повторно престъпление от подобен характер :idea:
Между другото, докато назрее момента да извърши отново подобно деяние, извършва редица други 'нищожни' престъпления - кражби, побой, разпространение на наркотици и т.н.
Друг случай ... Сигурни си мислите, че още трябва да е в затвора.... Ама НЕ Е!!!
Лежа по-малко от 2 години, защото си признал нам-си-кво-си.... :? В момента е на пробация - ходи да се разписва два пъти седмично, а след половин година ще започне да се разписва само веднъж в месеца.
През това време си върши абсолютно всичко, което е вършил и преди убийството - кара си без книжка, пиян, надрусан, напушен... продава си треволяк, хапчета, кока... бие си се на воля по дискотеките и тЕ така - направо лъха на превъзпитание от тоя човек.... даже може да възпитава и други хора.... :Suicide:
Абсолютно съм съгласен с теб.
Обаче темата за смъртното наказание има много аспекти. Ето няколко от тях:
- каква всъщност е целта на въпросното наказание - да се отмъсти, да се "превъзпита" престъпника или чрез премахването му да се предпази обществото от потенциалната заплаха;
- ако няма смъртно наказание, с какво да бъде заменено;
- ако има смъртно наказание, за какви престъпления се налага то;
- ако има смъртно наказание, как се доказва вината безспорно; и
- ако има смъртно наказание, какви вратички има в закона за измъкване по тъч линията.
Моето скромно мнение е, че съществува граница, която ако се прекрачи само веднъж, след това шансовете да бъде прекрачена отново нарастват главоломно. Т.е. който веднъж е убил има многократно по-голям потенциал да убие пак от този, който (все още) не е убил никого. Ето защо, според мен основната цел на наказанието трябва да бъде този човек да бъде "премахнат" по някакъв начин, за да се предпази обществото. Ако изключим желанието да се отмъсти, както и минималната вероятност за бягство от затвора, силно преекспонирана от холивудските продукции, смъртното наказание и доживотния затвор без право на обжалване имат почти един и същи ефект спрямо обществото - убиецът го няма (или е в затвора, или е в ада). И така двете алтернативи имат следните + и -:
смъртно наказание +: неотменимост след като е изпълнено, не се харчат пари за охрана и издръжка на затворника, удовлетворение на желанието за мъст и др.
смъртно наказание -: дискутираха се доста, за мен на големия минус и най-важното, което накланя везните в обратна посока е непоправимостта в случай на съдебна грешка и/или злонамерено натапяне на невинен.
доживотен затвор +: не позволява да бъде убит невинен в случай на съдебна грешка и/или злонамерено натапяне, по-хуманно решение.
доживотен затвор -: не изключва вероятността някой ден убиецът да излезе на свобода било заради промяна в политическата ситуация (респективно закони и т.н.), било поради някаква друга причина; харчат се пари за охрана и издръжка на затворника.
Много важен момент обаче е как се стига до наказанието. Ако системата е корумпирана и/или законът предоставя вратички за измъкване, целият спор става излишен! Наказанието ако ще да е набиване на кол и рязане на лентички, докато тумба анадолски жители му се радват отзад, няма никакъв ефект при положение, че ще подкупи съдията и/или прокурорите ще се издънят и/или адвокатите ще го измъкнат с процесуални хватки, лъжесвидетели, мълчащи от страх свидетели и т.н.
Не всички се наказват със смърт дори да има такава възможност в закона отново ще дам Пример с ю ес ей , защото за тях има може би най-много статистически данни .
При население от 310,085,000 м.лн според официални данни:
Общо 666,160 убийства в САЩ от 1960 до 1996г а бройката екзекутирани в САЩ от 1976 г до сега са 1099.
Дори китайците които извършват най много екзекуции от всички в света и са близо 2 милиарда- екзекутират годишно по малко от 500 човека ....
Затова аз считам без да ангажирам никого с личното си мнение ,че по-добре в закона да има вариант смъртна присъда за определени категории престъпления .
Общо 666,160 убийства в САЩ от 1960 до 1996г а бройката екзекутирани в САЩ от 1976 г до сега са 1099.
Е тогава кел файда от смъртното наказание?
И да внеса едно уточнение - смъртното наказание _не е_ по-евтино! Статистиката в Калифорния, примерно, показва, че едно смъртно наказание струва средно около 250 милиона долара. Много повече от доживотен затвор.
И да внеса едно уточнение - смъртното наказание _не е_ по-евтино! Статистиката в Калифорния, примерно, показва, че едно смъртно наказание струва средно около 250 милиона долара. Много повече от доживотен затвор.
Че кое му струва толкова? Да ги дават насам ще ги трепем на половин цена :pirate: дъмпинг :-)
Stoyan Georgiev
26-08-2010, 13:53
и как по-точно е изкарано, че струва 250 милиона... заради съдебни разходи ли ?
а иначе съм потресен... половин милион убийства за 36 години в страната на неограничените възможности... явно за някои НАИСТИНА са доста НЕОГРАНИЧЕНИ възможностите
Ramsezsh
26-08-2010, 14:00
Това доста пресилено ми се струва!
Че кое му струва толкова? Да ги дават насам ще ги трепем на половин цена :pirate: дъмпинг :-)
На тия в Калифорния всичко им е скъпо :) :offtopic:
Сериозно: според мен въпросът с разходите е съвсем маловажен на фона на аргументите от морално и практическо естество. Държавата трябва да гарантира сигурността на хората и това струва пари. Разходите за охрана и издръжка на 100-тина или 1000 затворника или пък за няколко екзекуции са капка в морето на държавния бюджет.
П.П. Убеден съм, че екзекуцията може да се направи и по-евтино :)
Изтикваш темата към българска съдебна система, която очевидно никой не дава за пример, освен с факта, че нямаме смъртно наказание. Ако искаш, пусни друга тема, в която обещавам да се включа. Но не мисля, че ще има много различни мения.Няма нужда да пускам друга тема - вие говорите общи приказки и аз говоря общи приказки, за това и темата може да се измести във всяка една посока, докато възприемаме убийството като факт, без условности!
П.П. Убеден съм, че екзекуцията може да се направи и по-евтино :)
Естествено. С камъни на площада. Може даже да се продават билети на хвърлящите и ще се излезе на печалба.
Естествено. С камъни на площада. Може даже да се продават билети на хвърлящите и ще се излезе на печалба.
Подкрепям.
Може да се устройват и гладиаторски битки по стадионите - печалбата ще е добра, а ако се включат и телевизионни права за пряко излъчване, ще изтрепем и рибата, не само престъпниците! :tooth:
Въобще, всяко ново нещо е добре забравено старо. :D
...темата може да се измести във всяка една посока, докато възприемаме убийството като факт, без условности!
А като включим и условностите, броят на посоките нараства неимоверно. Така или иначе примерите, които даваш, говорят за огромни проблеми в системата на МВР, на прокуратурата и на съда, а тези проблеми няма да се решат с въвеждането на смъртно наказание.
След като не могат да вкарат един такъв екземпляр в затвора, как тогава ще успеят да го осъдят на смърт? Ако разчиташ на шубето - пак няма да стане, защото той като знае, че няма да стигне до наказание, го боли фара какво е това наказание дето няма да стигне до него.
Това доста пресилено ми се струва!
Не е пресилено, защото се осигуряват адвокати, специални крила в затворите, обжалвания, заплати на този охрана и персонал и т.н.Има срокове на обжалвания.В САЩ наскоро екзекутираха един, който е пролежал 30 и кусур години...
Не е пресилено, защото се осигуряват адвокати, специални крила з затвора, обжалвания, заплати на този персонал и т.н.
Хубаво, ама чак пък четвърт милиард - това са безобразно много пари. :)
Ся що се Фащаш за глупости? Гледам да съм обективен и да разнищя въпроса от всички страни, защото темата се беше превърнала в дербито "Левски - ЦСКА".
В тази връзка, би ли подкрепил усилията ми, например като изясниш кое наказание, според теб, би имало възпитателен ефект спрямо убиеца?
П.П. Мисля, че ясно казах кое подкрепям и то не е смъртното назание.
Това "Unthinkable" ли е или аз се бъркам? Защото ако е той, то със сигурност е доста показателен филм, за това как към определен тип хора просто не трябва да бъде проявявана милост от никакъв тип...... в противен случай, най-малкото състрадание може да коства много невинни животи!
Не е този."В Гражданина х" става въпрос за СССР.Въпросният Чикатило е заподозрян още в самото начало , но понеже е еди какъв си на партията намират по-удобен за изкупителна жертва, а Чикатило убива най-малко 50 деца за периода 1978-1990.
Честно казано точно в историята на Андрей Чикатило е показателно какво може да се случи когато има съдебна грешка.Особеното е това, че за това престъпление е осъден друг - невинен човек. Точно за това съм на мнение, че крайностите не са особено полезни.
Точно за такива е смъртната присъда.Милицията знаеше , че е той, но намериха по-лесна алтернатива.А австриеца , който години наред е изнасилвал дъщеря си и дори има дете от нея , какво заслужава според теб?
Сигурно има.Но в нашето общество, където цари корупция и далаверизъм, ако смъртно наказание, то пак примерно М.Очите ще бъде оправдан, а убит ще бъде пиян циганин наръгал друг да речем, та файда голяма няма да има.
Затова написах , че при нас няма да е ефективна.
Според мен педофилите незаслужават да живеят.С едно изнасилено дете те съсипват няколко живота.Наскоро имаше такъв случай в БГ.Някакви решили да подарят момченце на техен приятел за ЧРД.Тези които са решили да подарят детето заслужават над 10г. затвор, а рожденника без да го питат - в една клиника и му взимат органите , за да спасят няколко други живота.
Хубаво, ама чак пък четвърт милиард - това са безобразно много пари. :)
Ами ако искате да приключваме темата - явно цената успя да откаже привържениците на смъртното наказание.
---------- Post added at 14:28 ---------- Previous post was at 14:24 ----------
...рожденника без да го питат - в една клиника и му взимат органите , за да спасят няколко други живота.
Така де, ама ако ти си рожденика и някой, който ти има зъб, ти инсценира нещо такова, кво праим?
old alfist
26-08-2010, 14:31
Аз пък си държа на моето предложение - пускат се на някакви неблагоприятни за живот места без право на връщане към цивилизациятя. Ако искат да живеят ще трябва да оцеляватт - хем няма няма да правят разходи, хем няма да има смъртно наказание. Може да се подберат и места, в които да работят за да живеят по-човешки - да речем в Аляска да вадят нефт, тогава и обществото може да има полза от тях.
Ами ако искате да приключваме темата - явно цената успя да откаже привържениците на смъртното наказание.
Не си ме разбрал.
Исках да кажа, че и според мен сумата е нереална - просто не може да е толкова. :)
Аз все още съм "ЗА" смъртното накаание.
А като включим и условностите, броят на посоките нараства неимоверно. Така или иначе примерите, които даваш, говорят за огромни проблеми в системата на МВР, на прокуратурата и на съда, а тези проблеми няма да се решат с въвеждането на смъртно наказание.
След като не могат да вкарат един такъв екземпляр в затвора, как тогава ще успеят да го осъдят на смърт? Ако разчиташ на шубето - пак няма да стане, защото той като знае, че няма да стигне до наказание, го боли фара какво е това наказание дето няма да стигне до него.А според мен условностите елиминират множеството излишни смъртни присъди, за които говорите вие и намаляват риска от подвеждане под отговорност на невинни хора.
И да, естествено, че липсата на съдебна система е проблем, преди ЗА/ПРОТИВ смъртното наказание, но този проблем се отнася и за всички други наказания!
Ramsezsh
26-08-2010, 14:42
Колега, че Чикатило е заслужил нещо много по лошо от смърт съм съгласен. Но когато присъдата е толкова необратима като смърта, една евентуална грешка ще точно толкова жестока, колкото и престъплението. В случая на Чикатило осъдиха НЕВИНЕН човек - какъв е резултата от това? Освен убитите от Чикатило има и още един! Този един на чия съвест трябва да тежи?
Да съгласен съм за разни изверги ТРЯБВА да има наказание - при това жестоко. Наказание, от което до края на дните си да съжаляват, че са останали живи. Само, че проблема с престъплнията и престъпността ще се реши тогава, когато имаме адекватна съдебна система. В този смисъл много по-възпитателно щеше да бъде ако нямаше случаи като този на Максим Ставийски на който му се размина защото бил "някой", отколкото наличието на смъртна присъда в българското законодателство. Защото и да я има - ще се ползва само срещу тези, които са "никои".
...Аз все още съм "ЗА" смъртното накаание.
Само че един аргумент отпадна - охраната и издръжката на затворника. Дори да не е тази цената, все пак има разходи. Затова предлагам да изключим финансовите аргументи и да се съсредоточим върху основните - практически и морални.
На мен например ми се е случвало катаджии да ми пишат акт за нещо, което НЕ СЪМ направил. Не мога да се оправя с тях - те са двама и са служители на реда, а аз - един, при това обикновен гражданин (демек стоя по-долу). Е, каква ми е гаранцията, че в тая шибана държава няма да ми лепнат нещо по-тежко? Или пък на теб? Няма. Е като няма, по-добре да знам, че и да искат, не могат да ми лепнат смъртно наказание.
Абе айде може и не може да е толкова, да прочетеш и да го сметнеш сам. УСА си изкрват всякакви данни публично, не е нужно да имаш брат'чед да ти изнася информация.
Ама наистина няма смисъл да се спори така. Жаждата за кръв оборва всички факти.
The brutalization effect, also known as the brutalization hypothesis, argues that the death penalty has a brutalizing or coarsening effect either upon society or those officials and jurors involved in a criminal justice system which imposes it. In the brutalization hypothesis, capital punishment may send a certain message that it is acceptable to kill in some circumstances, or that society has a disregard for the sanctity of life. Bowers and Pierce claim a definite increase in homicides in the months immediately after an execution. This appears in an analysis done relative to the executions in New York state between 1907-1963. The brutalizing effect of the death penalty may be a reason for the increasing number of murders in jurisdictions in which it is practiced.
и как по-точно е изкарано, че струва 250 милиона... заради съдебни разходи ли ?
а иначе съм потресен... половин милион убийства за 36 години в страната на неограничените възможности... явно за някои НАИСТИНА са доста НЕОГРАНИЧЕНИ възможностите
Само дето отнесено към 1000 души население ги поставя на 24 место в света, непосредствено след познай кой - България http://www.nationmaster.com/graph/cri_mur_percap-crime-murders-per-capita и това при положение че никой не знае колко милиона единици огнестрелно оръжие включително и автоматично има в ръцете на населението което отново показва
това за мен разбива напълно теориите за намаляваща престъпност при липса на смъртно наказание .
...И да, естествено, че липсата на съдебна система е проблем, преди ЗА/ПРОТИВ смъртното наказание, но този проблем се отнася и за всички други наказания!
Следователно, за да бъде въведено смъртно наказание, редно е първо да се оправят проблемите в полицията и в съдебната власт. Кога очакваш да се случи това? При всички случаи дотогава съм против. След това, ще си помисля.
Един готов сдъвкан извод - феновете на смъртното наказание е много по-вероятно да извършат убийство. Пазете се.
Добре, Коки, съгласен съм!
Но в темата не се коментира това усложнение, което показва, че пак се отклоняваме от темата.... :D
Аз пък си държа на моето предложение - пускат се на някакви неблагоприятни за живот места без право на връщане към цивилизациятя. Ако искат да живеят ще трябва да оцеляватт - хем няма няма да правят разходи, хем няма да има смъртно наказание. Може да се подберат и места, в които да работят за да живеят по-човешки - да речем в Аляска да вадят нефт, тогава и обществото може да има полза от тях.
Тва отдавна е измислено - урановите мини.
Добре, Коки, съгласен съм!
Но в темата не се коментира това усложнение...
Коментирахме го още в началото:
Принципно съм "за", но за БГ съм категорично "против". Нека те попитам нещо:
1. Хванаха ли някой важен престъпник през последните 20 години? Аз не се сещам и ако не са, тогава кого ще убиваме?
2. Кой ще постановява присъдата? Тези, които пускат мега престъпниците на свобода ли? На кого ще я постановят тогава?
3. Има ли по-добър начин поредните министри, откраднали десетки милиони, да отклонят вниманието от себе си от този да наводнят медиите с информация за смъртната присъда на някой дребен престъпник, която услужливо е издадена точно в момента, в който са им разкрили далаверата?
4. Колко струва човешкия живот в България? Искаш ли да не струва и толкова? Смяташ ли, че българското правителство съвестно ще се грижи за твоята и моята сигурност?
5. Кое на тоя свят е "на 100% доказано"? Не е ли възможно нещо да се "докаже", а после да се окаже, че не било така? Примери искаш ли?
Справедливостта в едно общество не зависи от инструментите, които употребява властта, а зависи от морала на хората, които упражняват властта. Така че със или без смъртна присъда, липсата на морал си е липса на морал, демек ша са опра'им, ама някой друг път. Дотогава можеш само да си мечтаеш за справедливост, за възмездие, за защита на правата ти и т.н.
...което показва, че пак се отклоняваме от темата.... :D...
Ами отклоняваме се, аз също все дърпам към споменатите условности и поставям въпроси, ама досега никой не ми е дал смислен отговор.
Да, ама кой да помни.... :)
Добре, значи ти си се отклонил от темата още миналата година :mrgreen:
Коки, аз го написах поне пет пъти вече. Arbeit macht frei. Дори да звучи цинично е съвършенно вярно.
Коки, аз го написах поне пет пъти вече. Arbeit macht frei...
Може ли да разясниш малко, че явно съм проЗ... :)
... Arbeit macht frei. ...
Абе последният път, когато е ползвано, престъпниците са били от другата страна на бариерата ;) !
Ако имаше действително РАБОТЕЩА съдебна система, щях да съм ЗА смъртното наказание.
В момента ще съм удовлетворен и на повече ДОЖИВОТНИ присъди(най-голямото в момента наказание в Бг). Но уви, май и такива няма...
Хората се възпитават с труд. От малки. Айде замислете се хора с каква среда и психопрофил стават престъпници. Превенция му е майката, не наказание.
Интересно, каква среда и психопрофил? .... според книжките и статистиките?
Интересно, каква среда и психопрофил? .... според книжките и статистиките?
Така като те слушам, познаваш много такива. Ти кажи. :thumbup:
Да де, ама аз питам за книжките и статистиките - знаеш, че мразя да чета.... и си ми личи даже ;)
Хората се възпитават с труд. От малки. Айде замислете се хора с каква среда и психопрофил стават престъпници. Превенция му е майката, не наказание.
Убу де, ама:
1. Децата ги възпитават родителите, обаче тЕх кой ги възпитава?
2. Престъпници има с всякакъв профил и анфас; и
3. Превенцията е нещо добро, дава резултати, но в крайна сметка само ограничава обекта на превенция, но не може да го елиминира напълно, 'еле па що се касае до индивиди със свободна воля. Така че дали имаш 5 убиеца или 5000, все трябва да имаш предвидени мерки за такива случаи.
Почти. Проблимът с наличие на 5 убиеца се решава доста по-различно от случая когато са 5000.
Хм. Все пак, ако се потрудиш да прочетеш историите на най-големите серийни убийци в послените 30-40 години, ще видиш, че на повечето детството и изобщо живота им е почти един и същ.
Типичният сериен убиец е с коефициент на интелигентност над средното ниво; израстнал без баща и с властна несправедлива майка; преживял е сексуално насилие като малък, често от близък човек; не рядко имат сексуални проблеми (импотентност). На това описание отговарят поне 2/3 от тях.
Почти. Проблимът с наличие на 5 убиеца се решава доста по-различно от случая когато са 5000.
Доколкото разбирам, въпросът "за" или "против" смъртното наказание е принципен и отговорът му не би трябвало да зависи от това дали говорим за 1 или за 1000. ОК, днес имаш примерно 100 убийства на година. От утре ставаш император и започваш нЕква супер яка превенция. След 5 г. вече имаш 5 убийства на година - винаги ще има нЕкви изтрещели и т.н. Въпросът е какво да ги правим тия, независимо дали са 5 или 5000.
Когато престъпленията са изключение е все тая как третираш престъпниците.
Като на света е имало 5 човека на кръст, Дядо Боже е пуснал Каин по живо по здраво. И за капак понеже Каин го е било страх от отмъщение, го е поставил под опека.
Нали така.
Хм. Все пак, ако се потрудиш да прочетеш историите на най-големите серийни убийци в послените 30-40 години, ще видиш, че на повечето детството и изобщо живота им е почти един и същ.
Типичният сериен убиец е с коефициент на интелигентност над средното ниво; израстнал без баща и с властна несправедлива майка; преживял е сексуално насилие като малък, често от близък човек; не рядко имат сексуални проблеми (импотентност). На това описание отговарят поне 2/3 от тях.
Умишлено отбягвам всякакви обобщения и "типични" неща. "Типично" хората си живеят спокойно в Неапол и от 1940 години насам не им се е случвало Везувий да ги залее с лава, но не е изключено в бъдеще това да се случи.
Да не говорим, че когато поведеш хорото в една посока, която днес смяташ за правилна, не си даваш сметка за страничните ефекти, които утре могат да се появят. Както борбата срещу расовата дискриминация (което принципно е правилно) в Щатите доведе до това:
1. Не можеш да наемеш определен служител, когото си харесал, защото е бял, а имаш задължение за определен % черни;
2. Имаш обратна дискриминация - ако обвиниш черен, че те дискриминира ще ти се смеят, а ако той те обвини - ще загазиш. Те го знаят и изнагляват (не ги съдя - те само консумират зелника);
3. Черните хем най-много намазват от разни социални програми, хем сред тях има най-голям % престъпност и безработица.
---------- Post added at 18:07 ---------- Previous post was at 18:00 ----------
Когато престъпленията са изключение е все тая как третираш престъпниците...
Дълбоко грешиш. В момента, в който видят, че не ги грози опасност, ще се нароят и вече няма да е изключение. Твърдението ти може да е валидно за държавата Утопия, но не и извън нея.
...Като на света е имало 5 човека на кръст, Дядо Боже е пуснал Каин по живо по здраво. И за капак понеже Каин го е било страх от отмъщение, го е поставил под опека.
Нали така.
Тва преди 2-3 часа го пуснах, ама никой не му обърна внимание, щото спореха колко струвала екзекуцията в Калифорния. Ако го прочетеш в контекста, ще разбереш защо, според мен, го е направил:
1. По хуманни съображения;
2. За да не се влиза в омагьосания кръг на вендетата. Много добре знаеш, че след 2-рото убийство вече нито има значение, нито някой помни кой е започнал първи и така продължава векове.
Това е така.Пращат го в клиника и след няколко години го пускат, защото вече е излекуван.Ако такъв се нанесе да живее срещу теб по-спокойно ли ще спиш? Давам пример:
В моето село имаше един човек на име Ботев(лека му пръст).По татово време решава да избяга в чужбина с един негов приятел от казармата.На границата него го хващат и след разпита в милицията е психично болен.По време на демокрацията го пускат.Бях на 12г. когато с брат ми отидохме на басейн и Ботев беше там.Когато тръгна да влиза в басейна от дълбоката част всичко се изнесе от другия край.Плуваше сам в басейна.Няколко години по-късно убива една баба и един дядо в съседното село и с кървавия нож се е разхождал и е крещял , че е ред на неговият приятел , с който тръгнали да бягат заедно.Прибраха го и след няколко години пак го пуснаха.
Никога не съм имал лоши чуства към него , защото той не е виновен в случая.От снимката на некролога , която е сложил баща му неможах да го позная.Той не е виновен , че са го направили такъв, но случката с басейна е красноречива.
old alfist
26-08-2010, 22:35
Търтея си знае неговото - превенция, превъзпитание и др..
При причиняване на смърт по небрежност, кражба, измамама, престъпления по небрежност, използване на служебно положение и други по-леки престъпления - Да.
При тежките престъпления - убийства в състояние на афект и предумишлените убийство особено ако са извършени по жесток начин е съвсем друго - в такива случаи превъзпитанието е някаква химера.
Дори да се абстрахираме от ефекта на извършеното престъпление, безотговорно е с лека ръка все едно, че не е станало нищо да се остави един такъв човек да живее сред нищонеподозиращи хора
Дилемата е - доживотен затвор или смърт.
BoxerPower
26-08-2010, 22:44
Един готов сдъвкан извод - феновете на смъртното наказание е много по-вероятно да извършат убийство. Пазете се.
М*мата сме си еб*ли :naughty: Това в кръга на шегата ;) Това което не е в кръга на шегата е факта, че ми отне половин час да изчета всички нови мнения... и още по-интересното е, че самите коментари са много по-задълбочени от предишните. Определено има много истина в думите на повечето колеги!
Наистина когато говорим за смъртна присъда трябва да се вземат под внимание много фактори. Разбира се, че в днешния ден, приемането на такава в нашата държава не би било много разумно решение! Аз от самото начало, говорейки, че съм за въвеждането на смъртна присъда, съм приел идеалните фактори при които една такава би съществувала и би била полезна. Това са фактори от сортна на чиста (некорумпирана) съдебна система, чисти (некорумпирани) редици на МВР, като цяло чиста държава... и не на последно място - наличие на неуспорими доказателства за вината на осъдения индивид! Т.е. както е в момента с това момиченце в гърция. Изверга се е признал за виновен, разказал е всичко кое как, накрая е завел полицаите до кладенеца, където е хвърлил жертвата си. В неговия случай просто няма какво да се доказва. Нямя защо да се харчат пари за процеси, дела, доживотна присъда. Албанеца си е признал, че неколкократно е изнасилил 11 годишното момиче, след което го е убил, хвърляйки го в кладенеца. Точк! Смъртната присъда е подписана!
Разбира се разграничавайте понятието въвеждане на смъртна присъда и осъждането на хора с такава! Никъде, никой от хората които я подкрепяме не сме казали, че всички престъпления трябва да се наказват със смърт. Смърта е само за крайно тежките и брутални случаи на насилие. За всичко останало си има доживотни присъди и много други видове присъди като цяло.
Продължавам да си подкрепям тезата, че извергите трябва да умират! Трябва да умират, защото това е единствената адекватна превантивна мерка, която може да се вземе, за да не се повтори определен инцидент!
old alfist
26-08-2010, 22:55
Според що-годе нормалните хора доживотният затвор е по-голямо наказание - причинената им от друг смърт си е едно избавление.
Ramsezsh
26-08-2010, 23:23
Според що-годе нормалните хора доживотният затвор е по-голямо наказание - причинената им от друг смърт си е едно избавление.
Много съм съгласен. Това е доста по-ужасяваща алтернатива.
Доживотната присъда предполага, че има шанс да се разбере истината!
Екзекуцията обезмисля всичко!
Това е валидно при по-интелигентните хора .
Познавам един мангал -Йозо се казва ,който ми се хвалеше, че в затвора бил по-добре защото бил 85 кила, понеже го хранели по 3 пъти на ден и между храненето си почивал , а вън бил 60 и трябвало да работи .Същия тоя брат`чед работеше точно толкова колкото да изкара 10 лв+ шише ракия и кутия цигари и идваше отново като свършат но никога 2 дена един след друг.
Въпросният Йозо нямаше никакви скрупули че е убил човек(един старец българин когото този беше пребил до смърт )
а като се напиеше в къщи ги чукаше всички наред сестра си и майка си.. такива хора аз не мога да си обясня как получават 5 години за убийство и лежат 4 и отново са навън, вярвате ли че можете да го превъзпитате ?Аз лично не вярвам, че е възможно.... пък и да го храниш 50-60 години в панделата ако е до живот-защото е на 32 .....
Е уточни го тоя, че да го интегрираме!
Добре де, не е задължително доживотния затвор да е с лек режим и да има 3 хранения, че и да не се работи... Идеята с урановите мини беше добра (има и други 'неприятни' неща за вършене...)
Предлагам да се абстрахираме от съдебната система в БГ, щото тогава доникъде няма да стигнем - или по-точно всички ще сме на едно мнение!
Абе уранови мини и прочее, в коя нормална държава го има това?Нека си направим система, подобна на тази в САЩ примерно, може да не е идеално, но ще е много по добре от разни други комунистически измишльотини.
Абе уранови мини и прочее, в коя нормална държава го има това?Нека си направим система, подобна на тази в САЩ примерно, може да не е идеално, но ще е много по добре от разни други комунистически измишльотини.
съгласен .
Не съм съгласен просто, да се отнемат хора от обществото умишлено. Смъртта не е приемлива в никакви случаи. Приемайки, че убийството е приемливо, независимо като мярка срещу какво, вие на практика признавате, че убийството не е немислимо. От там нататък е въпрос на интерпретации в какви ситуации е разрешено да отнемеш чуждия живот. При жестоки убийства или 'щото не ни кефи, въпрос на гледна точка.
А винаги има шанс за превъзпитание, когато не става въпрос за крайно болен човек. Хората могат да станат полезни на обществото. Един хубав пример е Стенли Уилямс (http://en.wikipedia.org/wiki/Tookie_Williams).
old alfist
27-08-2010, 10:08
Не съм съгласен просто, да се отнемат хора от обществото умишлено. Смъртта не е приемлива в никакви случаи. Приемайки, че убийството е приемливо, независимо като мярка срещу какво, вие на практика признавате, че убийството не е немислимо. От там нататък е въпрос на интерпретации в какви ситуации е разрешено да отнемеш чуждия живот. При жестоки убийства или 'щото не ни кефи, въпрос на гледна точка.
А винаги има шанс за превъзпитание, когато не става въпрос за крайно болен човек. Хората могат да станат полезни на обществото. Един хубав пример е Стенли Уилямс (http://en.wikipedia.org/wiki/Tookie_Williams).
Вземете си двамата с Търтея по един такъв и си го превъзпитавайте да видим какво ще направите - най-много да ви хване за гушата.
А така, каза ли ни го. Шибаняци, трябва да ни застреляш.
Айде обясни ми на практика - как един изрод, човек загубил всякакви морални качества, неценящ живота на другите, извършвал садистични убийства на безпомощни деца, може да бъде обществено полезен? И с какво морално право близките на жертвите ще бъдат накарани да плащат данъци знаейки, че дори и една стотинка от тези данъци отива за издръжката на изрода?
П.С. Не съм от твърдите поддръжници на смъртното наказание, разбирам, че то е в голяма степен в противоречие с принципите на цивилизованото човещко общество, но тия въпроси, които поставих по-горе, ме спират да кажа, че съм категорично против.
BoxerPower
27-08-2010, 10:26
Разбира се, че да си оклошарен доживот в непоносимо тежки условия е по-голямо наказание от куршум в главата. Но кокато каза колегата:
Познавам един мангал -Йозо се казва ,който ми се хвалеше, че в затвора бил по-добре защото бил 85 кила, понеже го хранели по 3 пъти на ден и между храненето си почивал , а вън бил 60 и трябвало да работи.
Разходите по безплатния лагер с 3 ястия на ден дали не излизат от нашите джобове? Е аз наистина предпочитам да давам тия пари 60 години на деца в неравностойно положение, отколкото да гледам с тях изверг зад решетките... а той да ми се усмихва доволно доволно...
И отделно:
Въпросният Йозо нямаше никакви скрупули че е убил човек(един старец българин когото този беше пребил до смърт ), а като се напиеше в къщи ги чукаше всички наред сестра си и майка си...
Явно на такива хора и в затвора им е добре, а и извън него далеч не им е по-скучно.
Не знам пичове... аз лично бих си спонсорирал държавата за закупуване на отрова и спринцовки, и да знам, че страховете на много хора ще изчезнат за миг... както изчезва и живота на въпросния индивид. А и наистина съм сигурен, че ще излезне по-евтино от доживотната му издръжка...
---------- Post added at 10:26 ---------- Previous post was at 10:21 ----------
Вземете си двамата с Търтея по един такъв и си го превъзпитавайте да видим какво ще направите - най-много да ви хване за гушата.
Exactly :th_up:
Добре де, този типаж, който описваш е на много болен човек. Айде ти ми кажи по кой морал по-точно избиваме болните и слабите? Германчето с малките мустачки не го ли отхвърлихме?
Превенцията е във всички нас, колеги. Виждам, много народ бяга от отговорност и твърди, че "това не е мой проблем". Ами наш проблем е, на всички нас. Като видиш нередност, като видиш родител да тормози детето си, сигнализирай за проблема. Помогни на слабия.
....
....Като видиш нередност, като видиш родител да тормози детето си, сигнализирай за проблема. Помогни на слабия.
Така правя винаги.
old alfist
27-08-2010, 10:38
Добре де, този типаж, който описваш е на много болен човек. Айде ти ми кажи по кой морал по-точно избиваме болните и слабите? Германчето с малките мустачки не го ли отхвърлихме?
Превенцията е във всички нас, колеги. Виждам, много народ бяга от отговорност и твърди, че "това не е мой проблем". Ами наш проблем е, на всички нас. Като видиш нередност, като видиш родител да тормози детето си, сигнализирай за проблема. Помогни на слабия.
Не е лошо да направите разлика между болен и болен, защото единият е смирен от болестта човек, а другия убива други хора.
Тук мога да те оборя - за болен - възможно. За слаб - явно не е слаб, щом е заплаха за обществото. Ако е наистина болен, той следва да бъде освободен от наказателна отговорност и пратен да се лекува. И какво да правим сега?
Не може да се поправи непоправимото ,не може да върнеш към живот мъртвите.Следователно не може убийците извършители на предумишлени убийства, да получават равно отношение с другите хора !
old alfist
27-08-2010, 10:47
И?
Закриваме темата, защото е безмислено повече да се спори.
Вземете си двамата с Търтея по един такъв и си го превъзпитавайте да видим какво ще направите - НАЙ-МНОГО да ви хване за гушата..... или най-малко :wow:
Тук мога да те оборя - за болен - възможно. За слаб - явно не е слаб, щом е заплаха за обществото. Ако е наистина болен, той следва да бъде освободен от наказателна отговорност и пратен да се лекува. И какво да правим сега?
Твърде катаджийски въпрос. Обикновено се задава, когато е ясно какво трябва да се направи, но гледаме да минем по другия начин.
Твърде катаджийски въпрос. Обикновено се задава, когато е ясно какво трябва да се направи, но гледаме да минем по другия начин.
Твърде неуместен отговор. Щото аз, за разлика от катаджиите, нямам никаква материална изгода от участието си в тази дискусия.
И все пак какво правим сега с такива индивиди?
Нищо не правим с тях. Държим ги у панделата. Папат парите на данъкоплатеца.
А може да ги продаваме на манафите да ги %"=?!+% срещу скромни суми, но редовно, например.
Нищо не правим с тях. Държим ги у панделата. Папат парите на данъкоплатеца.
А може да ги продаваме на манафите да ги %"=?!+% срещу скромни суми, но редовно, например.
Нали уж сме в сериозния раздел, айде малко по-сериозно.
Нали уж сме в сериозния раздел, айде малко по-сериозно.
1. Не сме в сериозния раздел, ако не си забелязал :wow:
2. Как да е сериозно, като се говори пет за четири. Няма такова животно като 100% доказан изверг. Ерго, не може да има смъртно наказание, щото то е необратимо.
3. В нормалния свят презумпцията е, че е по-добре един виновен навън, отколкото един невинен в панделата.
4. Ако някой много обича да коли и беси, или си пада комунис, еми сори, то си е за него. Ма да не се излага публично.
5. Мога и още, ама очевадно нема сми.
1. Не сме в сериозния раздел, ако не си забелязал :wow:
2. Как да е сериозно, като се говори пет за четири. Няма такова животно като 100% доказан изверг. Ерго, не може да има смъртно наказание, щото то е необратимо.
3. В нормалния свят презумпцията е, че е по-добре един виновен навън, отколкото един невинен в панделата.
4. Ако някой много обича да коли и беси, или си пада комунис, еми сори, то си е за него. Ма да не се излага публично.
5. Мога и още, ама очевадно нема сми.
Имам възражение по т.3. :)
Нашата "държава" е далеч от нормалния свят, така че предпочитам един невинен в панделата, ама покрай него още 10 виновни вътре. ;)
old alfist
27-08-2010, 15:30
Eй, ама някои хора само комунисти ги преследват.Е, ми дай на не ходи никой в затвора, защото може да се окаже някога евентуално невинен в бъдещето.