View Full Version : Стряскащ разход
155_8000rpm
17-12-2009, 19:27
Абе колеги да ви питам и вас...търсих из целия форум,обаче не намерих логично обяснение...
Та значи откакто паднаха температурите,разхода ми се покачи драстично,около 15-17л./100км.
Сондата ми работи,нямам течове,не мирише на суров бензин от ауспуха,работи малко неравномерно колата(дърпа въздух си мисля аз отнякъде)...мога да кажа за улеснение,че този разход го постигам с каране само градско и то по 10 км. на ден(5 на отиване за работа и 5 на връщане),и постоянно студена върви кажи речи,но и така да е ми се струва голям разхода,не карам много икономично,но и големи скорости не позволява всекидневния ми маршрут.А и според настроението си я карам.
Още от миналата зима ми направи впечатление,но дойде пролетта и забравих за проблема.Последното ми зареждане ми даде 20 на 100:drinking:и вече побеснях и реших да попитам и вас...айде това зареждане да го отдадем на субективни фактори(калпав бензин,лъжлива колонка и т.н.),но и 17 не е никак малко.
немога да ти дам обяснение за разхода, но мога да ти дам съвет от личен опит. използвай АГУ :)
arieca155
17-12-2009, 19:45
аз съм стигал до 19 литра на 100 км. зимата с 2-3 километра до работа и пак толкова обратно.именно това ме накара да и сложа газ.проблема мисля е инженерен!
Alfa User
17-12-2009, 19:50
A aз от опит да ти кажа - АГУ-то няма да подобри много положението - особено пък ако е ГИ :drinking:
А за разхода можете да си поговорите с Милена - предполагам си спомняш какво ти казах в неделя :dunno:
155_8000rpm
17-12-2009, 21:05
За АГУ-то съм много песимистично настроен...карал съм и на газ и повече не желая да повтарям...
Да помня какво ми каза в неделя,обаче сега последното ми засичане направо ми отряза главата:spam_laser:...
А с Милена ще си поговорим,ако благоволи да дойде на някоя среща все пак...ти ще си ни посредник за сега...
ами аз на газ сега минавам с нормално каране с 20 кинта 170 клм. даже е повече от нормално си мисля
155_8000rpm
17-12-2009, 21:54
Да бе токич,то и аз минавам 3 метра с 8-9-10 ракии,ама искам поне до леглото да стигна...нема да спим по коридорите като куче да му е..м майкята...:drunk::cheers:...
П.П. ...па ако пропием и бензин,жената ще ме изгони от нас...
ами аз на газ сега минавам с нормално каране с 20 кинта 170 клм. даже е повече от нормално си мисля
се едно си ги минал
Иначе към колегата.... С това каране горе долу ще е толкова разхода. Може да се свали евентоално оше малко ама е там някъде
155_8000rpm
17-12-2009, 22:00
се едно си ги минал
Иначе към колегата.... С това каране горе долу ще е толкова разхода. Може да се свали евентоално оше малко ама е там някъде
Миналата зима беше същия разхода,ама по-миналата,като че ли беше по-добре положението,абе не знам вече...ама газ нема а карам повече,па ако ще турско да е!
се едно си ги минал
ами бих ти я дал да я замериш ., таман се повозиш и на кола:naughty::handshake:,ама къъъът знам ,че щте ми я дадеш пак без съединител сееееееееее ночи сам ти я дал:cheers:
---------- Post added at 20:06 ---------- Previous post was at 20:04 ----------
Да бе токич,то и аз минавам 3 метра с 8-9-10 ракии,ама искам поне до леглото да стигна...нема да спим по коридорите като куче да му е..м майкята...:drunk::cheers:...
П.П. ...па ако пропием и бензин,жената ще ме изгони от нас...
с 10 3 метра ли бре!! ........... иска тренировки батее;) :drinking:
155_8000rpm
17-12-2009, 22:11
ами бих ти я дал да я замериш ., таман се повозиш и на кола:naughty::handshake:,ама къъъът знам ,че щте ми я дадеш пак без съединител сееееееееее ночи сам ти я дал:cheers:
---------- Post added at 20:06 ---------- Previous post was at 20:04 ----------
с 10 3 метра ли бре!! ........... иска тренировки батее;) :drinking:
Па на мен ич ми са не става не да вървим,ама се налага понякога...
Абе ша са замерим кой колко прави...на някоя убава среща...по мъжки така...
Малеееееее, ако Форума имаше Дрегер!:bash: :whistle:
Малеееееее, ако Форума имаше Дрегер!:bash: :whistle:
ми немаше да има потребители:drinking:
kavalista
17-12-2009, 22:52
и аз така ама смесено иначе градско с 20лв от 120-130км така върви според настроението;)
Alfa User
17-12-2009, 23:41
Само да ви напомня, че темата за общи приказки си има друго име ... Според правилата ще трябва да се чисти тука скоро :flirt:
Нека се придържаме към темите, за да са полезни за всички.
Определено е заради СТУДЪТ! Особенно щом я караш 5км. тя изобщо не е качвала над 50 градуса...Таа няма оправия....Моят преди Ситроен ЗХ 1.4 дава градско в София 7-8 до 10 многооо трудно качваше...А зимно време при пак такова каране 5км. +5км. ми удряше 15 много лесно.... Та и според мен е от времето...
Преди ми трябваха 5мин преди да започна да вкарвам алфата в 7 000 оборота, а сега чак след 20мин каране :drinking::drinking:
П.П А термостата как ти е?
Furious 155
18-12-2009, 01:17
термостат може да предизвиква такава бензинозагуба :)
другото е сондата да ти работи, ама не баш... и на мен ми е горяла 20/100 и си вървеше на поразия.
Сондата бе при мен сдала и бензина яко нагоряла ;)
За сравнение и аз минавам по 10-15км на ден и тъкмо е добре загряла и се гаси - разхода средно е 13.3/100 в момента!
Petronii
18-12-2009, 14:15
И аз да се включа. Нормално е мисля при зимни условя подобни разходи на гориво да имаме. При тези температури около 0 -та и карайки на къси разстояния тя колицата няма време себе си да стопли. Аз съм и на ГАЗ и на бензин и с едни и същи кинти минавам приблизително еднакви разстояния - 10 лв. ГАЗ -70 км; 10 лв бензин - 65 км
Е лятото с 10 лв газ градско около 100км, а извън градско 130 км. Не мисля, че газовата ще реши много финансовата страна на разхода през зимата.
Alfa User
18-12-2009, 16:36
Наско, проблема в разхода на Милена се оказа не само от студа - сцепен е маркуча за бензина точно на снадката с рейката за инжекцията - течеше си цяла струйка, и то върху генератора ... Не ми се мисли какво е можело да стане ... Прегледай си маркучите и ти, че да не стане белята !
Ето как изглеждаше пущината като я свалихме :
155_8000rpm
18-12-2009, 19:07
Определено е заради СТУДЪТ! Особенно щом я караш 5км. тя изобщо не е качвала над 50 градуса...Таа няма оправия....Моят преди Ситроен ЗХ 1.4 дава градско в София 7-8 до 10 многооо трудно качваше...А зимно време при пак такова каране 5км. +5км. ми удряше 15 много лесно.... Та и според мен е от времето...
Преди ми трябваха 5мин преди да започна да вкарвам алфата в 7 000 оборота, а сега чак след 20мин каране :drinking::drinking:
П.П А термостата как ти е?
Термостата ми е 6...и да ти кажа 70 градуса по уред си ги дига докато ги мина 5 км.,все пак има и светофари...
---------- Post added at 19:05 ---------- Previous post was at 19:03 ----------
термостат може да предизвиква такава бензинозагуба :)
другото е сондата да ти работи, ама не баш... и на мен ми е горяла 20/100 и си вървеше на поразия.
Сондата бе при мен сдала и бензина яко нагоряла ;)
За сравнение и аз минавам по 10-15км на ден и тъкмо е добре загряла и се гаси - разхода средно е 13.3/100 в момента!
Абе да ти кажа и мен ме съмнява,че може да е в зимна дрямка сондата...на диаг не ми я лови,но не е сигурно,че не е позаспала!
---------- Post added at 19:07 ---------- Previous post was at 19:05 ----------
Наско, проблема в разхода на Милена се оказа не само от студа - сцепен е маркуча за бензина точно на снадката с рейката за инжекцията - течеше си цяла струйка, и то върху генератора ... Не ми се мисли какво е можело да стане ... Прегледай си маркучите и ти, че да не стане белята !
Ето как изглеждаше пущината като я свалихме :
Точно тоя маркуч го гледах преди месец и беше като нов,така че отпада...аааа като гледам на Милена направо е разяден.Не миришеше ли на бензин тая кола бе,бахти цепката!:big_whoops:
Alfa User
18-12-2009, 22:11
Бе понамирисваше си - затова и се захванахме да търсим къде е причината ...
е то мойта ми дава по-малък разход а карам при идентични условия (4км ми е до работата като половината по цариградско където си я изцеждам) повече от 16 вече не дава (миналата зима стигнах до 20 с прбан термостат и необслужена). пробвай с друга бензиностанция;)
Аз също си купих една 155ца 1.8 с осем клапана.Карам сутрин по 5 км и вечер 5км. Разход от 16 до 20 литра на сто бензин. газ нямам. Веднага след като я взех я закарах на Сашо-Лисан сервиз и смених кабели, свещи, ламбда сонда и маркучи за бензин и под 16-20 литра не падам. По телефона го питах Сашо и той ми каза същото , че е нормално. На дълъг път ми пада 7.5 на сто. И сега пробвам друго - на место я загрявам до 60 градуса преди да тръгна ама в този студ пристигам и тя пак си е на 60 градуса .Основния проблем са ни късите разстояния мисля....
vaklinator
21-12-2009, 18:44
Изкючи двете букси на ламбдата!
И си карай смело.
Сондата не може да достигне оптимална температура за 5 км. и дава некоректни стойности на мотроника, който ти налива повече бензин в мотора. Да не говорим, че подледните два дни беше - 13 - 15градуса
155_8000rpm
21-12-2009, 20:29
И си карай смело.
Сондата не може да достигне оптимална температура за 5 км. и дава некоректни стойности на мотроника, който ти налива повече бензин в мотора. Да не говорим, че подледните два дни беше - 13 - 15градуса
И какъв ще е ефекта,в смисъл ще влезе некви заводски режими еку-то,но дали е удачно...освен това ще запише и грешка...знам ли...
Ако си убеден,че ще помогне тва ще го пробвам...
mimouzunov
21-12-2009, 21:26
И какъв ще е ефекта,в смисъл ще влезе некви заводски режими еку-то,но дали е удачно...освен това ще запише и грешка...знам ли...
Ако си убеден,че ще помогне тва ще го пробвам...
Последните 10000км съм минал без сонда... Ефекта е само положителен (поне при мен)...
И си карай смело.
Тц екуто много добре си разпознава стойностите от сондата и ако не работи си я слага на ... освен това Екуто по показанията разчита до кога сондата е "студена" ;)
---------- Post added at 23:00 ---------- Previous post was at 22:59 ----------
Последните 10000км съм минал без сонда... Ефекта е само положителен (поне при мен)...
Положителен кво значи щото положителен ефект за теб може да бъде отрицателен за колата ;)
mimouzunov
22-12-2009, 08:36
Тц екуто много добре си разпознава стойностите от сондата и ако не работи си я слага на ... освен това Екуто по показанията разчита до кога сондата е "студена" ;)
---------- Post added at 23:00 ---------- Previous post was at 22:59 ----------
Положителен кво значи щото положителен ефект за теб може да бъде отрицателен за колата ;)
Положителното при мен е ,че след като я разкачих сондата разхода на гориво драстично ми се подобри...
Карам колата всеки ден и чесно казано в момента ме интересува само разхода на гориво :punk: като доиде времето за ремонт тогава ще го мисля... Колата се кара на газ и ГИ-то си го настроих наново след като откачих сондата... Двигателя си работи без проблем а разхода в момента на газ е към 12.5 градско...
По тая тема не ми се говори....:goodnight:
..някой ден ще й върна старият разход 8-10л/100км..независимо от пътни условия и време:))...толкова трябва да харчи, когато не ти тежи особено десният крак!
Разхода е висок,заради кратките разстояния които изминаваш и заради ниските температури.:smile:
Аз изминавам почти същото разстояние и сутрин и вечер в засилен трафик и рекорда ми миналата зима в най големия студ беше 12 на 100 за сега тук не е имало много ниски температури така че търси някаква причина не е нормален този разход в никакъв случай .
milenamr
23-12-2009, 00:45
Аз изминавам почти същото разстояние и сутрин и вечер в засилен трафик и рекорда ми миналата зима в най големия студ беше 12 на 100 за сега тук не е имало много ниски температури така че търси някаква причина не е нормален този разход в никакъв случай .
И аз така си мисля, защото вярно че студа със сигурност влияе на разхода, но за студ в Пловдив можем да говорим едва от петък насам.Преди това си беше направо пролетно-есенно от към температури.Хич не ми се струва нормално в такова време да е толкова висок разхода.Моята дава разход 15 на 100, което ми се струва много, защото много добре си спомням миналата зима(карах предимно на бензин) и в най-големите студове разхода достигаше до 13 на 100, а сега от както застудя може и 16-17 на 100 да даде като разход.Надявам се сцепения маркуч да е бил основната причина за засиления разход, тези дни като ми свърши бензина пак , ще я засеча да видим има ли подобрение :)
При мен разходът е 13/100, прясно засечен преди час на принципа пълен-празен-пълен резервоар. Последните седмици съм карал само градско в софийските задръствания, като само днес висях два пъти по час и половина в някакви кошмарни опашки.
Вчера ,установих следните неща : при тръгване от работа за вкъщи изминах 5,5 км за 18 минути .Навън беше 0 градуса .
На шестата минута парното духаше достатъчно приятно топло но за тези 5 километра изминати за 18 минути ,температа не можа да стигне 90 градуса остана някъде около 80 .В този режим на работа ми се струва че свсем в реда на нещата да се повиши разхода но все пак има и други фактори .Примерно по голямата част от времето за което се прибирам прекарвам в стоене - карам на 1 на полусъединител и навтора чак последната една трета от маршрута ми има възможност да минеш на по висока предавка.
155_8000rpm
07-01-2010, 19:23
Покарах и с откачена сонда и ефекта е нулев.Разхода ми беше абсолютно същия,както и с нея.Очевидно ще чакам лятото,тя па в жегите не върви,абе чудим се за една газчица да й сложа,ама я намразих шибана газ още от фиата,който карах преди белисимата.
Покарах и с откачена сонда и ефекта е нулев.Разхода ми беше абсолютно същия,както и с нея.Очевидно ще чакам лятото,тя па в жегите не върви,абе чудим се за една газчица да й сложа,ама я намразих шибана газ още от фиата,който карах преди белисимата.
съъъъъъъъъ сетиш ти :):yes:
аиди за много години живи и здрави да сте всичките приятели от филибето
milenamr
08-01-2010, 18:41
абе чудим се за една газчица да й сложа,ама я намразих шибана газ още от фиата,който карах преди белисимата.
Ако ще слагаш газ, само гледай да не е газов инжекционен, че ще се вкараш в други ядове.Иначе от доста познати с алфи(а някои дори с 155)знам, че с обикновена газова нямат проблеми, нито с разхода, нито с вървенето, нито със странни настроения на колата :)
LPG рулзз...Аз вече барнах 17хил км...слава богу без нито един дефект, пукане и т.н...
На вървеж съм заедно с 1.8 8В:thumbup: да не кажа по-добре...на разход съм по-добре от на бензин! :):)
155_8000rpm
08-01-2010, 23:05
съъъъъъъъъ сетиш ти :):yes:
аиди за много години живи и здрави да сте всичките приятели от филибето
За много години бе Токич...наздраве!!!
За газта ще си помисля още малко,ама като гледам,ако не падне на левче бенза ще ме умори зимъска,когато сняг забръска...а вече имам и друго дете и тя остава на втори план.
моята харчеше кам то12 13 на сто на газ пък и не сам имал проблеми с ФОБОСА до сега след изминати вече 42000клм.
на бензин не сам я мерил ...оти немаа:-D
AntiLuuP
18-01-2010, 00:37
И аз да се оплача мойта каруца 1.6 т.с. ми даде 18/100 със 100 октанов бенз - обикновено се върти около 10-12 ама вчера и днес направо ме размаза ....
Другото което е загрява мноооооогоооо бавно което ме навежда на мисълта че явно термостата се е наработил... евентуално да ми кажете някаква ориентировъчна цена на термостат и снимка къде се намира да взема да го сменя :?
Jivko7777
18-01-2010, 02:52
евентуално да ми кажете някаква ориентировъчна цена на термостат и снимка къде се намира да взема да го сменя :?
Цената на Vernet e 65,80 лв., а на BERH е 97,80 лв.
Това са цените в ахм-ауто ;)
Малко преди нова година, когато беше адски студ ми даде разход мяота 9,5 литра, и това дизела, който повече от 7,5 зимата не е качвал, а лятото още надоло. Термостата бачка засега, но просто я карам на разстояние от 3км и стигам крайната точка, и тя милата само се мъчи. Зимата е ужас за колицата!
След това нямаше сняг и разхода се нормализира между 7-7.5 литра.
Тос модел са си така при тежък крак си погарят хич да не е ... мойта сега зимата ми гори 17 че и повече понякога ... ама загрее ли не й прощавам :)
Moйта в момента, в тия ниски температури, постоянно я карам кратки разтояния по 4-5км и гася, не дига повече от 50-60градуса максимум и ми дава 10ки максимум 11ки с нормално каране :) 2.0 ТС
AntiLuuP
18-01-2010, 15:51
Цената на Vernet e 65,80 лв., а на BERH е 97,80 лв.
Това са цените в ахм-ауто ;)
Ок не е от най евтините... ама явно се оказа не термостат ами парното - Работи само на 4та степен и съответно преди да е загряла колата както трябва аз си го пускам и така колата не успява да загрее понеже се охлажда от там и разхода става космически - днес помръзнах малко без парно но колата си загравяше прилично и като гледам стрелката на бензина е паднал на около 12 на проста сметка (което си е ок за мойто каране пък и лятото под 9 не е падала с икономично каране) ....
мерси все пак ... явно ще се мъча с разглабянето на таблото и ремонта на потенциометъра да започне да духа и на 1 :indian::dunno:
След като имах възможността да покарам автомобил с разходомер, останах потресен. При тръгване от място, с натиск на педала, колкото да отлепи колата, разхода варира около 30л/100. При малко по-рязко натискане на педала, разхода стига до 40л/100. Та задръстванията са си едно източване, като на държавната хазна.
AntiLuuP
18-01-2010, 17:03
След като имах възможността да покарам автомобил с разходомер, останах потресен. При тръгване от място, с натиск на педала, колкото да отлепи колата, разхода варира около 30л/100. При малко по-рязко натискане на педала, разхода стига до 40л/100. Та задръстванията са си едно източване, като на държавната хазна.
Ами има нещо вярно - Баща ми имаше Шкода Октавия 2 (2006г) 1.6 бензин в сравнение с алфата(1.6 тс) октавията е умряла от гъдел на вървене и на въпросната шкода съм и давал среден разход 99.9л/100км , баща ми е докарвал същата работа и общо взето като цяло гореше като зил тая кола на извън градско с нормално каране и климатроник 9/100... а познай кво става като я понастъпиш малко общо взето тва беше и главната причина за раздялата ... а сега с пасата аз съм шокиран за 500км с яко настъпване като 100 от тези 500км са софийско, градско на магистралата под 140 не е падал даде 6 и нещо (1.9 TDI 131коня 6 скорости) и си мисля лятото че алфат аще става 1.9JTD 145/146 или 156, че с тоя бензин вече изнемогвам :big_heat:
м да дее ама то си е моменнтен разход:innocent: