Log in

View Full Version : Замръзнала ръчна спирачка и лечение

glock26
18-12-2009, 20:33
Здравейте колеги, пиша Ви защото досега винаги съм намирал помощ и разбиране във форума. Та значи проблема е следният: Моето съкровище е оставило снощи колата с дръпната докрай ръчна спирачка.И днес няма мърдане.Цял ден се мъча, теглих я, бутах я, заливах я с топла вода, работи почти 4 часа но ефект никакъв. В неделя трябва да пътувам, дайте ми решение моля.

Васил Петров
18-12-2009, 20:45
щом 4 часа е раб. и нее отпуснала....... Ако ти е много важно пътуването откачи жилата от апаратите.По принцип и на мен миналата год. се ми замръзваше ама я излекувах с нови жила (всичките) и редовно дърпане на ръчната щото с времето клеясва и се пълни с боклуци (жилата) и почва да затяга и замръзва.Пробвай с клещи да издарпаш жилата на ръчната да отпуснат апаратите.

alex.ganka
18-12-2009, 20:48
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=2797 Колега веж тази тема може да ти е от полза,и вече не я дърпаи,преди години имах такъв случай с предишната кола и полях с топла вода и отпусна,успех!

alfozo
18-12-2009, 22:09
Здравей колега аз решавах проблема ритайки гумите на колата(задните) и така отпускаше някак си рачната от тогава на сам, не използвам рачната докато не сменя и аз жилата.Това е от мен колега,успех:Lkingsmiley:

glock26
19-12-2009, 21:18
Втори ден без кола, нищо не става-като гледам времето май ще чакам пролетта.

joro8488
19-12-2009, 21:34
Ако ти е много важно пътуването откачи жилата от апаратите.Лесно е

rusiq86
19-12-2009, 21:35
Ако съм аз намирам наблизо един гараж и така в него запалена за известно време. Иначе не се плаши след неделя идва седмица слънце и + температури. Пробвай полей жилата и вс останало с топла вода утре

S_G_M
19-12-2009, 21:37
И аз имах този проблем вчера , но се разреши благодарение на това ,че не беше опъната докрай и след няколко метра напред и назад опусна. И не използвайте вряла вода !!!!!!

mordohy
19-12-2009, 22:48
Да се включа и аз в клуба.Едното жило ми се е скапало и така или иначе смених накладките.Май е по-лесно и бързо да отвориш барабаните,за тия,които са с такива и да освободиш жилото с две отверки!

RahzeL
19-12-2009, 22:57
Аз днес почти цял ден не съм слизал от колата и на 2-3 сфетофара натисках копчето и мърдах надоло и нагоре и сега преди да се прибера последните метри бяха доста яки :) Даже паркирах на ръчна, пълен ляв и газ е така за та*ака :)

Bobo
20-12-2009, 00:21
Да се включа и аз в клуба.Едното жило ми се е скапало и така или иначе смених накладките.Май е по-лесно и бързо да отвориш барабаните,за тия,които са с такива и да освободиш жилото с две отверки!

Е че неможе ли през дупката от вътрешната страна?

А иначе тези дето са си спестили смяната на жилата и имат смелостта сега да дърпат ръчна ще си патят ;)

голямата риба
20-12-2009, 09:13
най-екстремният начин за поправка е:
като откачиш плюса на акумулатора
и акумулатора го закачиш за жилото
практикува се само в абсолютно екстремни случай

най-правилният е смяна на жилата

mordohy
20-12-2009, 10:54
Е че неможе ли през дупката от вътрешната страна?

А иначе тези дето са си спестили смяната на жилата и имат смелостта сега да дърпат ръчна ще си патят ;)
При мене не става,щото явно много за кратко време се скапа и като казвам две отверки,разбирай две малки щанги!Никога не са и сменявани жилата,та си е време!
А това с акумулатора е много стара практика,но я бях забравил.Все пак,не е за всеки да я пробва , че Бууум!

Bobo
20-12-2009, 11:30
най-екстремният начин за поправка е:
като откачиш плюса на акумулатора
и акумулатора го закачиш за жилото
практикува се само в абсолютно екстремни случай

най-правилният е смяна на жилата

Тва ако го направиш на тия новите жила дето се продават направо ще се завари за щита ;)

raiders
20-12-2009, 11:48
Който пати знае, на морето преди години с друга кола, драпнах ръчната и седя 5 дни така, дажд валя, топло студено и после не мога да тръгна, 2ч. борба, събрах 2-3 квартални майстора да помагат, от тогава внимавам кога и къде и най-важното за колко време се дърпа ръчната, 1-2 седмично я радвижвам на място да не клеяса, иначе, ако спирам със запален двигател и слизам я дърпам, искам да тръгна на ръчна и държи бе...

glock26
20-12-2009, 16:30
Момчета, колата тръгна! Сама се оправи сутринта. Благодаря на всички за помощта.!

StanG
25-02-2011, 09:33
Опа,
и аз се прецаках - по навик съм дръпнал ръчната снощи и днес сутринта ходих с такси на работа.Довечера ако не е отпуснала да залея ли барабаните с гореща вода или е възможно да стане още по-лошо ако и тая вода после замръзне?

Shider
25-02-2011, 11:00
По принцип замръзват жилата, не накладките...
От стари, напукани, протрити брони и гумени маншончета на жилата влиза влага и гняс и замръзва дотолкова, че силата на пружините не е достатъчна да върне ги в изходно положение. Та вкарване в отоплен гараж, обдухване с топъл въздух, опит за раздвижване/сгъване/разгъване на ръка би помогнало...
Налкадките могат да замръзнат, ако са наводнени насила, но пък и да е там проблема, ще се размарзят след съвсем кратко каране от отделената температура при триенето. Но ако е от жилата - много е вероятно първо да се опекат накладките и да си заминат лагерите на главините, преди жилата да отпуснат...

146_JTD
25-02-2011, 11:10
От личен опит - няма лечение на този проблем, освен смяна на жилата. То не беше гореща вода, не беше размразяващ спрей..глупости! Вече втора зима не се занимавам с глупости :)))

StanG
25-02-2011, 11:43
Ужас...следобяд ще опитам да я размърдам напред назад малко.Ако сваля гумите и раздърпам с клещи жилото от там?По принцип под гумата, от към вратите, се вижда маркуч или жило, дали това са жилата за да ги понагрея с нещо?Че не ми се вика репатрак края на месеца :new_Eyecrazy:

Angel146
25-02-2011, 12:27
Със сешоар става бързо .Ако няма ток пробвай с влачене на задните колела до най близкото място с ел.ток.

PSAVOV
25-02-2011, 12:38
Колеги и аз го имах този проблем преди месец като беше -10 просто отскочих до близкич магазин взех няколко касшона и запуших от всякаде притока на въздун между купето и земята запалих колата и за около час при -10 направи температурата доста над 0 понеже ми се размрази ръчната и от тогава аз съм ч замразил за зимата :go:

gogo79
25-02-2011, 14:02
И при мене е така,явно това е всеобщ проблем,докато не си сменим жилата на ръчните с нови!:thumbup:

Jivko7777
25-02-2011, 14:06
Ужас...следобяд ще опитам да я размърдам напред назад малко.Ако сваля гумите и раздърпам с клещи жилото от там?По принцип под гумата, от към вратите, се вижда маркуч или жило, дали това са жилата за да ги понагрея с нещо?Че не ми се вика репатрак края на месеца :new_Eyecrazy:

Слетобяда пусни ръчната и я размърдай, би трябвало да я отпусне, и дойде ли зима никаква ръчна а само на скорост ;)

StanG
25-02-2011, 14:25
Е вече се опарих и знам :cussing: Иначе сутринта пуснах ръчната и я оставих на скорост, белким пружината я дръпне като се поразледи.Дано само да държи задната скорост, че излизам директно на булеварда напряко :handshake:

tonov
25-02-2011, 16:08
Бръкни под колата, хвани жилото и го дърпай/огъвай, обикновено помага. Е малко е мизерия, ама няма как. И ако не искаш да имаш проблеми повече - нови жила. Аз така направих и досега ядове никакви.

StanG
25-02-2011, 19:37
Току що приключи борбата.Полях с вряла вода зад и в задните колела, размърдах напред - назад малко 5-6 пъти и отпусна.Направих няколко обиколки на квартала да се поизпари водата за да не замръзне.Не миришеше на изгоряло и я оставих така.Ръчната обаче си се движи свободно без съпротивление, утре тичам да сменям жилата...

едит: Повозих се 20-тина минути из квартала и ръчната се оправи съвсем.Това с врялата вода на минусови температури сега като се позамисля не е много добре, даже се чудя защо го направих, но факт е, че проработи...

IKL
12-01-2012, 20:26
Втори ден без кола, нищо не става-като гледам времето май ще чакам пролетта.

Пробвай с леко тръгване на задна и после пак непред, така няколко пъти, ак оне се отпусня заначи нещо не е добре.

mordohy
12-01-2012, 21:01
Колега, темата е от лани:Tease:
Иначе смяна на жилата му е майката!