View Full Version : Консултация за качество на ново строителство
Колеги, бихме искали да се консултираме с брат ми със строителен техник или инженер за един блок ново строителство. Става дума за качеството на изпълнение на апартеманта, който сме си харесали.
Колега, той как може да ви консултира при вече завършен апартамент?
Всъщност, той завършен ли е или още се строи?
nightroller
19-12-2009, 15:40
Най-добре се запознайте с техническия ръководител на строежа и го помолете да ви разведе из блока тогава сами ще прецените. Ако не добиете представа мога да те консултирам аз :)
AntiLuuP
19-12-2009, 17:08
Най-добре се запознайте с техническия ръководител на строежа и го помолете да ви разведе из блока тогава сами ще прецените. Ако не добиете представа мога да те консултирам аз :)
Техниците обикновено се сменят като гащи... И качеството на изпълнение зависи от това колко коректен е бил работодателя/ипълнителя на обекта/ и много фактори при завършен строеж трудно може да се каже за качеството , но хващаш един нивел лепиш го на стената и гледаш мехура... А и след 2-3 годинки стените ще ти се понапукат може тук там някоя плочка в банята да падне, тъй като в новото строителство стените не са носещи елементи, а самата сграда уляга, сляга ... намества се и се напуква тук там ...
detelazurno
19-12-2009, 17:11
Предполагам се интересувате главно от качеството на работа и да ви каже грубо една такава постройка какъв живот би могал да има.А това е малко сложна работа защото който и да вземете да ви посъветва той ще види един процес, в който не е участвал и не е запознат. Мисълта ми е следната. Да речем намерите вашия човек и той измъкне необходимата информация от инженери, архитекти и бригадири. Но пак няма да може да ви даде гаранция. Такива постройки се строят по определени технологии и те ще му кажат "ползвали сме такава и такава технология", той ще ви преведе на разбираем език за какво адбежа става въпрос и какви са предимствата и недостатъците на тази технология, но няма как да е запознат с качеството на изработка. Второто което е, че ако искате по-реална оценка то тя трябва да се извърши на 2 етапа - една на груб строеж и една на довършителни работи (в случай на новострояща се сграда). И в двете оценки има доста тънкости, които трябва да се съобразят. Има доста какво да се говори, но така само писания във форума са излишни. Ако е завършен апартамент наблегнете на елементи, които в краткосрочен план могат първи да дадат дефект. Това са неща от сорта на ел. инсталация, ако има сухо строителство, канализация....
trustworthy
19-12-2009, 18:04
Много по-полезна информация ще добиете, ако намерите други обекти, строени от същата фирма, и поговорите с хора, които са купили вече и имат впечатления.
Тази работа със строителния техник е малкко като да правиш диагностика, но без компютър ;)
nightroller
19-12-2009, 19:22
всички грешите в голяма или малка степен :)
old alfist
19-12-2009, 20:36
Аз съм привърженик до голяма степен на мнението на trustworthy.
От голямо значение е фирмата изпълнител да е от дълго време в бранша - т.е. с традиции. При тях собствениците са строителни специалисти, техн.ръководители са опитни и майсторите са съвестни.
Организацията на строителният процес е близка до написаното в книгите и съответно крайният продукт е плод на предходно споменатото, като до голяма степен отговаря на стандартите в строителството.
AntiLuuP
20-12-2009, 01:10
Аз съм привърженик до голяма степен на мнението на trustworthy.
От голямо значение е фирмата изпълнител да е от дълго време в бранша - т.е. с традиции. При тях собствениците са строителни специалисти, техн.ръководители са опитни и майсторите са съвестни.
Организацията на строителният процес е близка до написаното в книгите и съответно крайният продукт е плод на предходно споменатото, като до голяма степен отговаря на стандартите в строителството.
Има нещо вярно, но се появява и другият вариант - еврейската система - 10 години работиш за името, после името работи за теб.Техн. ръководители както и "майсторите" не е задължително да са с дългогодишен опит... В момента се търся "хора" а не майстори, за предприемачите е важно работата да върви и ако инвеститорският контрол си чешат ония работи и са подкупни изпълнението определено няма да е кой знае колко добро, но пък от друга страна ако проектанта е стабилен преди изливането на всяка плоча или друг вид носеща конструкция той снима и си дава посдписа с предтекст че е съгласен с изпълнението и качеството...
+ тва имайте предвид че в грубото строителство допуска на грешка е 5см
И лично аз много се дразня когато някой започне да издребнява - ок дава си парите, но в крайна сметка това го правят хора а не машини - не е същото като един робот да сглоби дъно на компютър, нито пък се прави на струг..
И в крайна сметка ако фирмата е доказала се сградата няма да падне.Пак казвам след година 2 -3 ще се появят пукнатини тъй като новото строителство е бързо изпълнимо и няма време да улегнат конструкциите.
Като съвет от мен поинтересувайте се ако е тухлено строителство, как е изпълнена зидарията, дали отворите са хоризонтални или вертикални, ако са хоризонтални гарантирам студено жилище и мухъл!
YTONG-а уж го водят че е страшната работа но всъщност не е точно така!
Ако искате повече подробности относно зидариите мога да съм полезен, да кажа плюсовете и минусите на тухлите и YTONG-a , но при всички положения плюсовете на тухлите са повече
(п.п. студент съм в строителния + тва се занимаваме със строителство и поназнайвам тук там някои нещица, тънкости и химиии)