PDA

View Full Version : Консултация за качество на ново строителство

Gligan
19-12-2009, 15:32
Колеги, бихме искали да се консултираме с брат ми със строителен техник или инженер за един блок ново строителство. Става дума за качеството на изпълнение на апартеманта, който сме си харесали.

Kuku
19-12-2009, 15:36
Колега, той как може да ви консултира при вече завършен апартамент?
Всъщност, той завършен ли е или още се строи?

nightroller
19-12-2009, 15:40
Най-добре се запознайте с техническия ръководител на строежа и го помолете да ви разведе из блока тогава сами ще прецените. Ако не добиете представа мога да те консултирам аз :)

AntiLuuP
19-12-2009, 17:08
Най-добре се запознайте с техническия ръководител на строежа и го помолете да ви разведе из блока тогава сами ще прецените. Ако не добиете представа мога да те консултирам аз :)
Техниците обикновено се сменят като гащи... И качеството на изпълнение зависи от това колко коректен е бил работодателя/ипълнителя на обекта/ и много фактори при завършен строеж трудно може да се каже за качеството , но хващаш един нивел лепиш го на стената и гледаш мехура... А и след 2-3 годинки стените ще ти се понапукат може тук там някоя плочка в банята да падне, тъй като в новото строителство стените не са носещи елементи, а самата сграда уляга, сляга ... намества се и се напуква тук там ...

detelazurno
19-12-2009, 17:11
Предполагам се интересувате главно от качеството на работа и да ви каже грубо една такава постройка какъв живот би могал да има.А това е малко сложна работа защото който и да вземете да ви посъветва той ще види един процес, в който не е участвал и не е запознат. Мисълта ми е следната. Да речем намерите вашия човек и той измъкне необходимата информация от инженери, архитекти и бригадири. Но пак няма да може да ви даде гаранция. Такива постройки се строят по определени технологии и те ще му кажат "ползвали сме такава и такава технология", той ще ви преведе на разбираем език за какво адбежа става въпрос и какви са предимствата и недостатъците на тази технология, но няма как да е запознат с качеството на изработка. Второто което е, че ако искате по-реална оценка то тя трябва да се извърши на 2 етапа - една на груб строеж и една на довършителни работи (в случай на новострояща се сграда). И в двете оценки има доста тънкости, които трябва да се съобразят. Има доста какво да се говори, но така само писания във форума са излишни. Ако е завършен апартамент наблегнете на елементи, които в краткосрочен план могат първи да дадат дефект. Това са неща от сорта на ел. инсталация, ако има сухо строителство, канализация....

trustworthy
19-12-2009, 18:04
Много по-полезна информация ще добиете, ако намерите други обекти, строени от същата фирма, и поговорите с хора, които са купили вече и имат впечатления.
Тази работа със строителния техник е малкко като да правиш диагностика, но без компютър ;)

nightroller
19-12-2009, 19:22
всички грешите в голяма или малка степен :)

old alfist
19-12-2009, 20:36
Аз съм привърженик до голяма степен на мнението на trustworthy.

От голямо значение е фирмата изпълнител да е от дълго време в бранша - т.е. с традиции. При тях собствениците са строителни специалисти, техн.ръководители са опитни и майсторите са съвестни.

Организацията на строителният процес е близка до написаното в книгите и съответно крайният продукт е плод на предходно споменатото, като до голяма степен отговаря на стандартите в строителството.

AntiLuuP
20-12-2009, 01:10
Аз съм привърженик до голяма степен на мнението на trustworthy.

От голямо значение е фирмата изпълнител да е от дълго време в бранша - т.е. с традиции. При тях собствениците са строителни специалисти, техн.ръководители са опитни и майсторите са съвестни.

Организацията на строителният процес е близка до написаното в книгите и съответно крайният продукт е плод на предходно споменатото, като до голяма степен отговаря на стандартите в строителството.
Има нещо вярно, но се появява и другият вариант - еврейската система - 10 години работиш за името, после името работи за теб.Техн. ръководители както и "майсторите" не е задължително да са с дългогодишен опит... В момента се търся "хора" а не майстори, за предприемачите е важно работата да върви и ако инвеститорският контрол си чешат ония работи и са подкупни изпълнението определено няма да е кой знае колко добро, но пък от друга страна ако проектанта е стабилен преди изливането на всяка плоча или друг вид носеща конструкция той снима и си дава посдписа с предтекст че е съгласен с изпълнението и качеството...
+ тва имайте предвид че в грубото строителство допуска на грешка е 5см
И лично аз много се дразня когато някой започне да издребнява - ок дава си парите, но в крайна сметка това го правят хора а не машини - не е същото като един робот да сглоби дъно на компютър, нито пък се прави на струг..
И в крайна сметка ако фирмата е доказала се сградата няма да падне.Пак казвам след година 2 -3 ще се появят пукнатини тъй като новото строителство е бързо изпълнимо и няма време да улегнат конструкциите.
Като съвет от мен поинтересувайте се ако е тухлено строителство, как е изпълнена зидарията, дали отворите са хоризонтални или вертикални, ако са хоризонтални гарантирам студено жилище и мухъл!
YTONG-а уж го водят че е страшната работа но всъщност не е точно така!
Ако искате повече подробности относно зидариите мога да съм полезен, да кажа плюсовете и минусите на тухлите и YTONG-a , но при всички положения плюсовете на тухлите са повече
(п.п. студент съм в строителния + тва се занимаваме със строителство и поназнайвам тук там някои нещица, тънкости и химиии)