Log in

View Full Version : АкциЗ 2010

DJ_STIVAN
19-12-2009, 22:07
Здравейте... близо е вече новата 2010 година и както знаете от лятото уж е приет закона за отпадането на акциза,но от тогава поне аз незнам да има някакво раздвижване или потвърждаване на нещата. Та въпроса ми е ако има някой просветен в нещата да сподели, ще има ли аджеба догодина акциз и ако няма,ще има ли някакъв данък заместител на него!? Интересувам се защото съм се насочил към една кола (акцизна). Ся се занимавам с банки все още, но съм твърдо решен да е взимам, но ако акциза не отпадне... ще се набутам доста, защото нямам от къде да се пръкна да изкарам още 4500лв :Tease:
Мерси предварително !

П.С. Ще черпя с кръгче всеки помогнал :Tease::drinking:

Kuker
19-12-2009, 22:44
Няма да има акциз.Ще се плаща по 12 лева на конска сила.

thecleaner
19-12-2009, 22:50
Няма да има акциз.Ще се плаща по 12 лева на конска сила.

Къде го прочете това аз знам за 12лв. на киловат, ама всичко е непроверено.

Kuker
19-12-2009, 23:05
Ще проверим догодина.:)

DJ_STIVAN
19-12-2009, 23:15
Дам и аз смятам да изчакам догодина да съм сигорен. Не е ли странно,че няма никака яснота около това нещо? Съмнително излежда :screwy:

В автосалона ми предложиха вариант Б (техен познат по някав начин прекарва колата през фирма или нещо подобно, неразпрах точн) и няма да плащам акцис. Искат 800лв за това удоволствие, но.... звучи малко несигорно...

Kuker
19-12-2009, 23:21
Напълно възможно е аз да греша, дали е на киловат или к.с. не помня точно защото слабо ме интересува.Иначе със сигурност ще е по 12 лв.

thecleaner
19-12-2009, 23:22
Дам и аз смятам да изчакам догодина да съм сигорен. Не е ли странно,че няма никака яснота около това нещо? Съмнително излежда :screwy:

В автосалона ми предложиха вариант Б (техен познат по някав начин прекарва колата през фирма или нещо подобно, неразпрах точн) и няма да плащам акцис. Искат 800лв за това удоволствие, но.... звучи малко несигорно...

Не си играй с автокъщата да не береш ядове. А че има неяснота говори две неща: едното е че никой не знае как да го измислят. Второто е че са го измислили ама ги е срам да го кажат, т.е. ще има дране яко.

vikoalfa
19-12-2009, 23:30
Оправете заглавието на темата пише се акциЗ.С тройка отдзад,а не със С.:Tease:
Иначе май няма нищо потвърдено на 100%.По-добре изчакай за след нова година.

Sisilia
20-12-2009, 10:29
Този акциз в България е абсолютно незаконен и от ЕС май настояват да го премахнем, дори съм чувала слухове, че в последствие ще можело да съдиш държавата да ти връща стари акцизи, но това се съмнявам да се случи.

Разбира се ако махнат акциза управниците ще измислят някакъв нов данък, за да компенсират приходите от този, на мен най-разумно ми звучи това с определена сума на конска сила или киловат, като данъка могат да го нарекат "Екологичен" примерно.

Според мен също ще се работи в посока да вървят продажбите на нови автомобили, като вероятно за тях тези данъци ще са по-ниски. Като пример мога да дам Португалия, където ако искаш да си купиш стара кола направо ще ти съдерат кожата.

Ама ще поживеем ще видим както се казва.

PEPI-2ALFA
20-12-2009, 18:16
Ако ти се чете:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=34886

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=35134&highlight=%E0%EA%F6%E8%E7

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=37192&highlight=%E0%EA%F6%E8%E7

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=38947&highlight=%E0%EA%F6%E8%E7

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=41355&highlight=%E0%EA%F6%E8%E7

nicks1
21-12-2009, 19:53
Къде го прочете това аз знам за 12лв. на киловат, ама всичко е непроверено.

По-скоро ще има екоданък, който ще се плаща всяка година.

DJ_STIVAN
22-12-2009, 18:15
Квото и да има незнам защо все още не е ясно нищо? Все пак след седмица идва новата година и кво... ако ида на 1-ви в КАТ сигорно ще ме върнат щото няма да знаят кво да ме правят ли?

Dexer
22-12-2009, 18:21
Кажи какво си наумил да взимаш, че темата за акциза някак си ми е скучна като се говори без конкретния "обект"

RPWWD
22-12-2009, 18:56
Квото и да има незнам защо все още не е ясно нищо? Все пак след седмица идва новата година и кво... ако ида на 1-ви в КАТ сигорно ще ме върнат щото няма да знаят кво да ме правят ли?

Ще си траят до последно, преди народа да разбере след празниците, че ще трябва да връща 15-20 годишната бангия за скрап, щото годишната екотакса ще е колкото стойността на колата... Гойко и Ко са едни деликатни душици и не искат да развалят празниците на хората ;-)

fred
22-12-2009, 19:07
А на новите бангии ще е с 5% по ниска:punk:

търтей
22-12-2009, 22:11
Добре де, ако някой знае нещо конкретно, да каже. Щото ЕЖК е готина агенция, но все пак ;)

fred
23-12-2009, 11:14
Е да, конкретното на тоя етап няма.Ще има някаква такса, която да замести липсващия акциз.Имало работна група и умували, това е, демек след НГ ще се чуе, естествено е уж нещо свързано с екологията.Тая дума ще взема да я намразя, дето съм уж и аз еколог.Всичко е изродено и свръзано с грабене и стрижене на овцете, робският ни народ, които приемат всичко.Всеки се оправя, както може и не му дреме за другите, докато не разбере в един момент, че когато Вуте е зле на Нане също ще му се стъжни в един момент.:bad_evil::pokey:

търтей
23-12-2009, 12:21
Е на 4 януари ако отида да си регистрирам кола кво правим?

santo_traficante
23-12-2009, 13:03
май ще има такса "луксозен автомобил":-)
другото което чух е че рег. ще е 800лв като за начало в КАТ

колко е вярно ще се разбере 2010год
следя ги нещата че се интересувам живо че трябва да сменяме колите:jason2:

Mind_Control
23-12-2009, 13:47

Е предполагам ти се е случвало да те върнат от някое държавно учреждение, защото и те самите не знаят какво да правят :)

morfius
23-12-2009, 14:40

Ще се окаже, че случайно пак им е паднал "сървъра" :lol:

fred
23-12-2009, 22:21

Ми то у нас тия неща винаги стават бавно, хер Флик да каже:devil:, а и бай Санто е подсказал нещо, може и така да е, ама и то на 4 няма да се знае :)

Orm
24-12-2009, 10:24
А циганите с по една конска сила ще плащат ли екотакси?

fred
24-12-2009, 16:56

Ми то каквото и да трябва да плащат, не го плащат, та все тая :)

DJ_STIVAN
24-12-2009, 23:19
Колата е ГТВ турбо... А за акциза няма никакво развитие. Имам познати по КАТ... и те незнаят. Казват на 4-ти със сигорност ще се резбере... Та ще почакам до догодина да видим дали ще се возя на турбинка.

Derry
27-12-2009, 10:00

Това 800 лв. за една регистрация е много, но на фона на 4-5 хил. лв. за акциз се преглъща, макар, че народа с обикновенните колици ще се разбунтуват. Луксозен автомобил какво точно ще рече?

---------- Post added at 08:00 ---------- Previous post was at 07:58 ----------

... и те незнаят. Казват на 4-ти със сигорност ще се резбере...

Съмняваме, че не на 04 януари ами и на 04 февруари няма да знаят какво да правят.

rusiq86
27-12-2009, 13:38
Авер, който постоянно носи коли от Италия, вчера ми спомена, че от КАТ- Русе са му казали че още не е ясно, но ще има със сигорност увеличение на екотаксата. Първо тя ще се изчислява KW x 12лв. И данъка за стари барутници мисля каза преди 95 година ще е убийствен!
Просто каквато и да е нововнесена кола, екотаксата ще бъде цифра. Очаква се поради този факт колите, които са регестрирани вече в Бг. да бъдат с завишени цени.

DJ_STIVAN
27-12-2009, 20:24
Ще го видим догодина... ама и мен вече не ме интересува кой знае колко щото колицата е отлетяла :hmm: Така се бях заребил ама... пустите му банки бавно дават кинти :)
Живот и здраве догодина ще намеря друга.

BO
02-01-2010, 12:55

И аз да повдигна точно въпроса, зададен на място!
И в понеделник какво пра'им?:busted_cop:

adv_petrov
02-01-2010, 13:53
Ми от вчера вече няма акциз върху автомобилите въобще, промените в закона за акциза влязоха в сила от 1ви януари и автомобилите не са вече сред акцизните стоки които са ИЗЧЕРПАТЕЛНО изброени в закона за акцизите и складовете. За увеличената екотакса - управляващите я карат на сляпо, те още не могат да се разберат относно едни винетки за 11 лв, камо ли за екотакса от няколко бона, та ще има латино сапунка и тук. Ама такава ни е държавата все пак.

koolio
02-01-2010, 15:26
Така и не разбрах в кой нормативен акт ще се регламентират тия екотакси, гласуван ли е, влязъл ли е в сила?

RPWWD
04-01-2010, 16:59
Още се чудят как хем да съдерат кожичките на народеца, хем да запазят някакъв шанс да дублират мандата, затова се спотайват. Зер, българинът скача само като му спрат алкохола, цигарите и му посегнат на колата ;-)

raffaello
04-01-2010, 17:55
няма да е лошо някой от форума, ако вземе та си регистрира "акцизна" тези дни да драсне как е минало, колко му е излязала цялата регистрация и какво са измислили новите управници да им се пълни хазната, едва ле ще оставят така нещата

adv_petrov
04-01-2010, 18:14
Предложението ти е добро, но при тая криза и безпаричие не мисля че някой ще си купи и регистрира акцизна кола "тези дни" :unsure:

75TwinSpark
05-01-2010, 10:06
Не става ясно какъв е закона.но поне има регистрирал

http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=69&t=154749

RPWWD
05-01-2010, 10:10
Предложението ти е добро, но при тая криза и безпаричие не мисля че някой ще си купи и регистрира акцизна кола "тези дни" :unsure:

Тези които имаха пари за такива коли преди, ще си ги карат и сега, виж човека къф Х6 си е регистрирал ;-)

adv_petrov
05-01-2010, 11:30
За Х6 съм съгласен, иска ми се да видя пример с 6-10 годишна бангия 250+ коня, каквито са именно по финансовите възможности на повечето от нас.

Mind_Control
05-01-2010, 11:56
За Х6 съм съгласен, иска ми се да видя пример с 6-10 годишна бангия 250+ коня, каквито са именно по финансовите възможности на повечето от нас.

Няма никакви проблеми, регистрира се като обикновенна кола, без допълнителни или завишени еко такси. Вече има много регистрирани от вчера.

santo_traficante
05-01-2010, 12:13
абе незнам от къде я вадите тая информация като на КАТ София не рег. акцизни коли....нито вчера нито днес. И никой не знае от там как ще е и какво ще се плаща!

ае стига непроверени слухове

vesk0
05-01-2010, 12:18

Ако коня е нов внос ... :lol_sign:

adv_petrov
05-01-2010, 13:03
Именно подържам мнението на santo_traficante (все пак е модератор в "народния" форум и може да му се вярва) и без конкретен жив пример не вярвам.

Kuku
05-01-2010, 13:05
На няколко места вече чета, че са регистрирани коли в КАТ, без да се дължи акциз и без завишени такси.
Дали е вярно - няма как да знам, но това пишат колегите по други форуми (BMW и Tuning.BG) :)

Mind_Control
05-01-2010, 13:07
абе незнам от къде я вадите тая информация като на КАТ София не рег. акцизни коли....нито вчера нито днес. И никой не знае от там как ще е и какво ще се плаща!

Аз незнам ти от къде я вадиш тая информация? Факт е, че и вчера и днес десетки коли минаха..

santo_traficante
05-01-2010, 13:34
това ми е работата

отделно ми беше достатъчно да чукна един тел. на мойте хора в КАТ и воала

Kuku
05-01-2010, 13:45
Ето я едната ТЕМА (http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=69&t=154749), ето я и другата ТЕМА (http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?p=2028594#p2028594) :?

търтей
05-01-2010, 14:04
това ми е работата

Я ги питай на кво основание отказват регистрация, мноо мии нтересну :flirt:

santo_traficante
05-01-2010, 14:39
Я ги питай на кво основание отказват регистрация, мноо мии нтересну :flirt:
малък ли си:flirt:
обади се и питай:smoke:

Mind_Control
05-01-2010, 15:05

Е нали имаш връзки там.. Пък и аз незнам КАТ да имат телефон за информация.

А щом ти е това работата е срамота да казваш, че няма регистрирани акцизни коли в КАТ София.

stelt
05-01-2010, 22:43
Пък днес по тИлИвизията казаха, че по мощните коли, сиреч акцизните, не били по големи отровители на околната среда отколкото малолитражките. Именно затова не трябвало да плащаме акциз. Хи хи хи.

голямата риба
05-01-2010, 22:55
санто и аз се обадих
отговора беше, че дори и до 01.01.2010 това не е било работа на КАТ
те просто ти регистрират автомобила след което предават данните на митници

Mind_Control
06-01-2010, 11:17
Пък днес по тИлИвизията казаха, че по мощните коли, сиреч акцизните, не били по големи отровители на околната среда отколкото малолитражките. Именно затова не трябвало да плащаме акциз. Хи хи хи.

А друго, което чух аз по телевизията е, че въглеродния диоксид всъщност далеч не е виновен за затоплянето. Виновникът е слънчевата активност. И показаха графика на средната температура, въглеродния диоксид и слънчевата активност. На графиката ясно личеше, че пиковете на средната температура не съвпадат с пиковете на съдържание на въглероден диоксид в атмосферата, но от друга страна съвпадаха идеално с пиковете в слънчевата активност.

Kuku
06-01-2010, 11:40
:offtopic:

Слънчевата активност или по-точно казано "слънчевата цикличност", отдавна (винаги) е била основната причина за затоплянето на планетата Земя, НО е по-интересно да си говорим за глобалното затопляне, сякаш аз и ти сме го направили и от там следват комисии, еко-норми, ратифициране на международни конвенции, наказания за щяло и нещяло, пари, пари и пак пари..... ;)

Old Fox
06-01-2010, 11:51
А друго, което чух аз по телевизията е, че въглеродния диоксид всъщност далеч не е виновен за затоплянето. Виновникът е слънчевата активност. И показаха графика на средната температура, въглеродния диоксид и слънчевата активност. На графиката ясно личеше, че пиковете на средната температура не съвпадат с пиковете на съдържание на въглероден диоксид в атмосферата, но от друга страна съвпадаха идеално с пиковете в слънчевата активност.

Логично. СО2 не топли сам по себе си. Той задържа топлината. Коректна графика в случая би била такава показваща температурата на дадено място при еднаква слънчева активност днес и преди двадесет години.

Derry
06-01-2010, 12:25
По NG даваха едно филмче и там хората обясняваха, че както е имало Ледена епоха, така има и глобално затопляне, само, циклите са през 10 000 години и веднъж на 100 000 се случва да има пикови периоди, ледниковата епоха да е по-студена и топлия период да е по-топъл, колко точно не разбрах :)

Mind_Control
06-01-2010, 12:49
Логично. СО2 не топли сам по себе си. Той задържа топлината. Коректна графика в случая би била такава показваща температурата на дадено място при еднаква слънчева активност днес и преди двадесет години.

Тия графики, които ги показваха бяха за векове назад. Слънчевата активност няма как да е същата, като преди 20 години. В крайна сметка казаха, че се очаква застудяване следващите 20 години, защото излизаме от цикъла на затопляне.

Човекът по скоро може да повлиае, като изсича горите, които са естествения регулатор, а не толкова с отделянето на СО2

fred
06-01-2010, 13:06
Ами то е ясно, че сме в изчакване, Министерския съвет трябва да вземе решение, а НС да го гласува.
А относно екологията, естествено че и човека има влияние, но според мен основната причини са други, извън нашата дейност.
Но от гледна точка на екологията, трябва да се спре изсичането на горите в целия свят и да се увеличат горските насеждения.Да се увеличи добива на енергия от всякакви екологични източници, както и на ядрената и да се ограничат, доколкото е възможно неекологичната промишленост.А при колите също може да се мисли за алтернативно гориво и двигатели, двигатели работещи с водород или кой знае какво...:beer:
Климата не може да се промени за 10 -20 години, времето, което се изисква за да видим промяна в климата е доста по дълго.Самата дефиниция за климат е - наблюдение на метереологичните състояния на дадено място в период поне от 100 години.Ако имамаме такава статистика можем да кажем, какъв е климата на един географски район.

V_A_N_K_A_T_A
06-01-2010, 13:53
Днес станах свидетел,как регистрираха джип на мой познат(над 120kW) ,без проблеми и такси,след като каза,че го е внесъл на платформа след 01.01.2010.Преди Нова година не искаха и да го погледнат...

търтей
06-01-2010, 14:48

Не мога да те разбера. Говориш пет за четири, като те пита някой нещо мълчиш като комунист на разпит, велик си уж, алфите са големи кенефи ...
Кво търсиш тука?

nicks1
06-01-2010, 18:51
Днес бях в КАТ да си регитрирам новата придобивка.
Имаше поне 10 машини над 200 к.с. , които си минавха нормално като другите.

Vins
06-01-2010, 23:19
http://www.monitor.bg/article?id=222971

http://info.mitnica.com/na/index1.php?p=zads

Раздел V.
Автомобили (Отм. - ДВ, бр. 44 от 2009 г., в сила на 01.01.2010 г.)
Чл. 18. (Отм. - ДВ, бр. 44 от 2009 г., в сила на 01.01.2010 г.)

Акциз вече няма, юруш на бегачките :go:

aav
07-01-2010, 14:54
Напълно възможно е аз да греша, дали е на киловат или к.с. не помня точно защото слабо ме интересува.Иначе със сигурност ще е по 12 лв.

Ще си траят до последно, преди народа да разбере след празниците, че ще трябва да връща 15-20 годишната бангия за скрап, щото годишната екотакса ще е колкото стойността на колата... Гойко и Ко са едни деликатни душици и не искат да развалят празниците на хората ;-)

А на новите бангии ще е с 5% по ниска:punk:

Е да, конкретното на тоя етап няма.Ще има някаква такса, която да замести липсващия акциз.Имало работна група и умували, това е, демек след НГ ще се чуе, естествено е уж нещо свързано с екологията.Тая дума ще взема да я намразя, дето съм уж и аз еколог.Всичко е изродено и свръзано с грабене и стрижене на овцете, робският ни народ, които приемат всичко.Всеки се оправя, както може и не му дреме за другите, докато не разбере в един момент, че когато Вуте е зле на Нане също ще му се стъжни в един момент.:bad_evil::pokey:

колко е вярно ще се разбере 2010год
следя ги нещата че се интересувам живо че трябва да сменяме колите:jason2:

Авер, който постоянно носи коли от Италия, вчера ми спомена, че от КАТ- Русе са му казали че още не е ясно, но ще има със сигорност увеличение на екотаксата. Първо тя ще се изчислява KW x 12лв. И данъка за стари барутници мисля каза преди 95 година ще е убийствен!
Просто каквато и да е нововнесена кола, екотаксата ще бъде цифра. Очаква се поради този факт колите, които са регестрирани вече в Бг. да бъдат с завишени цени.

Още се чудят как хем да съдерат кожичките на народеца, хем да запазят някакъв шанс да дублират мандата, затова се спотайват. Зер, българинът скача само като му спрат алкохола, цигарите и му посегнат на колата ;-)

Именно подържам мнението на santo_traficante (все пак е модератор в "народния" форум и може да му се вярва) и без конкретен жив пример не вярвам.

това ми е работата

я какво резюме направих

голямата риба
08-01-2010, 21:49
вече има и регистрирана една вещерица
http://hfhpe.clubalfaromeo.com/dedra/v6.jpghttp://hfhpe.clubalfaromeo.com/dedra/v61.jpg

koolio
08-01-2010, 22:32
Мога да кажа само едно: уауууууууууууу! :static::static::static::furious:

kompir
08-01-2010, 22:46
И колко всичко излезе това удоволствие?
М\у другото джантите са много добри:clap::clap::clap:

Derry
09-01-2010, 00:04
Разлопа ми се сърцето, честито.

ФЕРАРИСТ
09-01-2010, 10:56
вече има и регистрирана една вещерица
http://hfhpe.clubalfaromeo.com/dedra/v6.jpg
Арна, гледам че е от по новите, душа бих дал и моето еку да беше там.....

голямата риба
11-01-2010, 14:17
Разлопа ми се сърцето, честито.
една снимка да ти "спре" сърцето

RPWWD
11-01-2010, 14:54
постни една с "клюна" отпред и верно ще му спре сърцето...

Derry
11-01-2010, 18:49
Да не би да и видяхте сметката :(

голямата риба
11-01-2010, 20:31
Да не би да и видяхте сметката :(
няма такова нещо
колата си е в цветущо здраве

Sunny
11-01-2010, 20:38
няма такова нещо
колата си е в цветущо здраве

6-7 месеца до започване на проекта докато се набавят необходимите карантии ?
Или тя ще си е евридейка ?
:holiday2:

голямата риба
11-01-2010, 22:35
нека да се придържаме към темата
колата не е моя
просто я ползвах за да илюстрирам, че без проблеми поне за сега се регистрират доскоро "акцизни" автомобили

последната снимка беше за да се успокои на колегата сърцето

rusiq86
11-01-2010, 22:43
Какви пари идва сега регестрирането на "акцизен" автомобил до скоро!?

голямата риба
11-01-2010, 22:53
каквато и на нормален
еко такса, ГО и разните около 60 лева за регистрация в КАТ

DJ Vladic
12-01-2010, 00:19
Как пък точно сега махнаха акциза. Като е криза и хората или нямат или не им се дават сега пари за бегачки!! Кофти късмет :(

hristiqn
12-01-2010, 00:26
Преди няколко дни регистрирахме Субару врх 218 к.с като за момента нищо допълнително не се плаща !

rusiq86
12-01-2010, 08:56
Абе който е имал пари да си купи колата, нема го бърка и сега да я вземе, ама виж верно за акциз няколко хилки си е бая. а и цената им на акцизните бе по-висока.