View Full Version : Защо цената на горивата в Бургаско не е по-евтина?
raffaello
21-12-2009, 10:37
Защо цените на горивата в Бургаско са такива както и в останалата част на БГ?
Преди малко пак разбрах от ТВ-то че вчера пак е имало замърсяване на въздуха от Лукойла. Би трябвало тук цените да са малко по-ниски, нали транспортните разходи са по-малки???
Нали нашия въздух се замърсява повече от тяхната дейност / на Нефтозавода / повече от колкото на други части на БГ???
В Германия и в Гърция по мой наблюдения цените са различни по различните области и райони. Защо не е и тука така???
Като има увеличени на цените ги вдигат веднага от 00:00 часа, а когато има намаление изчакват 1-2 дена, може до ден два пак да има увеличение и остава без корекция.
Мисля че е нормално да имаме превилегии към цените на горивата в случай че живеем в район до Нефтозавода. Поне така е в ЕВРОПА, а ние къде сме, дори и в Турция е като на запад.
Ако цените са ви по-евтини, то бензиностанциите няма да могат да смогнат на всички зареждащи в периметър от 100км. и около вас само вие ще продавате горива....
Иначе си прав, но няма как да стане предвид че тази стока трябва да си е с една цена навсякъде-в Бг е така, защото всички вземат от Лукойл.... Иначе привилегите за живеене в този район по-скоро трябва да се изрязяват с някакви ваучери, намалени данъци или нещо такова, поне докато на пазара ни не изчезне монопола...Уви това няма да стане никога...
DerMeister
21-12-2009, 11:06
Не знам как е на запад и как точно са го измислили, ако има такива преференции, но по тази логика хлябът в Добруджа трябва да е по-евтин и т.н. и се сещате, че сте настане какафония.
Че цените на хляба не са еднакви навсякъде :-)
DerMeister
21-12-2009, 11:07
Че цените на хляба не са еднакви навсякъде :-)
Абе и така да е, разбра какво имам предвид...
raffaello
21-12-2009, 11:39
продуктите и стоките в района в който се произвеждат е нормално и естествено да бъдат по-ниски
едва ли има нещо друго в БГ което е с еднаква цена навсякъде в БГ
Mind_Control
21-12-2009, 12:00
Ами разликата е е най-много 3-4 стотинки, като разделиме цената на транспорта на превозваното количество. И то 3-4 стотинки говориме за най- западните части на България.
защото няма пазар и конкуренция и защото държавата се меси в определянето на цената на горивата. както е примерно с цигарите. цената на питейната вода също се контролира от държавата и структурите са монополни, но там все пак е друга бира...
ФЕРАРИСТ
21-12-2009, 15:28
Някой чувал ли е за акциз върху горивата и за това че няма как в един град да е по малък.....а акциза изобщо върху литър знаете ли колко е, и колко той оскъпява крайния продукт......
Се едно тия в Козлодуй да искат по тънко точеца.......
raffaello
21-12-2009, 15:40
Някой чувал ли е за акциз върху горивата и за това че няма как в един град да е по малък.....а акциза изобщо върху литър знаете ли колко е, и колко той оскъпява крайния продукт......
Се едно тия в Козлодуй да искат по тънко точеца.......
а това че транспортните разходи за Бургас са почти никакви
акциза го знаем всички, той е един и същ за цяла БГ
пуснах тази тема, защото съм жив свидетел, че в другите държави дори и не от евро съюза цените са различни от тези от съседния град например
Пичови, цената само по себе си не е нито евтина, нито скъпа. Тя е ниска или висока. Стоките са скъпи или евтини.
nightroller
21-12-2009, 15:49
Дами и господа :) това се нарича единна ценова политика :)
Mind_Control
21-12-2009, 15:54
Защо цените на горивата в Бургаско са такива както и в останалата част на БГ?
Преди малко пак разбрах от ТВ-то че вчера пак е имало замърсяване на въздуха от Лукойла. Би трябвало тук цените да са малко по-ниски, нали транспортните разходи са по-малки???
Нали нашия въздух се замърсява повече от тяхната дейност / на Нефтозавода / повече от колкото на други части на БГ???
В Германия и в Гърция по мой наблюдения цените са различни по различните области и райони. Защо не е и тука така???
Като има увеличени на цените ги вдигат веднага от 00:00 часа, а когато има намаление изчакват 1-2 дена, може до ден два пак да има увеличение и остава без корекция.
Мисля че е нормално да имаме превилегии към цените на горивата в случай че живеем в район до Нефтозавода. Поне така е в ЕВРОПА, а ние къде сме, дори и в Турция е като на запад.
При вас за сметка на това е най- пресен бензина :D
Между другото това, че бензина навсякъде е на една цена не е вярно, дори и за бензиностанции от една верига. Всеки ходил от София за Варна и обратно може да го потвърди. И на Петрол и на ОМВ и на Шел им се различават цените на различните бензиностанции. Струва ми се, че на Лукойл са им еднакви.