Log in

View Full Version : Отново въпрос за парното

senatora
21-12-2009, 12:43
Здравейте колеги!
Колата ми е с мотор 1.8 , 8 винтила
След като е загряла мотора/макар и трудно/ ако спра на крастовище/оборотите са около900-1000/,парното започва да духа студено,а като кача оборотите след 5-10 секунди започва пак да духа топло.Оказа се че има по-малко антифриз от необходимото/долях 2 л антифриз/,но няма промяна.Какъв може да е проблема ,защото ако я държа на обороти ще ми излезе много солено топлото:)

Bobo
21-12-2009, 14:29
Имаш проблем с циркулацията на водата или си заминава водната помпа или имаш проблем с проходността на радиаторите ;)

vaklinator
21-12-2009, 18:32
Или въздух

Petronii
21-12-2009, 22:31
Имаш проблем с циркулацията на водата или си заминава водната помпа или имаш проблем с проходността на радиаторите ;)

Нещо такова е.

Alfa User
21-12-2009, 23:10
За да не пускам нова тема, ще попитам тук - надявам се колегата да не се разсърди.
При мен от два дена се появи проблем - климатроника се включва, всичко светва, но вентилация - никаква ! Клапите работят - всяка една се чува как превключва. Вентилатора се включва след известно време (примерно половин час), но не успях да разбера под какво въздействие. Първо мислех, че нещо някъде е замръзнало, но дори след престой на слънце не се запуска духалката. После реших, че ще е калпава връзка нейде - но при това положение би трябвало вентилатора да се пуска и спира при сътресения, което не важи в случая.
Не знам дали има значение, но по абсолютно същото време се появи проблем с фабричното централно и имобилайзера. Какво имам предвид - заключвам с дистанционното, и при следващ опит - не отключва. Или обратното. Хубаво че има възможност за изключване от купето.
Та някой да има идея какво може да се е бъгнало ?
Благодарен съм на всякаква помощ и разумен съвет.

vegatta
21-12-2009, 23:14
За да не пускам нова тема, ще попитам тук - надявам се колегата да не се разсърди.
При мен от два дена се появи проблем - климатроника се включва, всичко светва, но вентилация - никаква ! Клапите работят - всяка една се чува как превключва. Вентилатора се включва след известно време (примерно половин час), но не успях да разбера под какво въздействие. Първо мислех, че нещо някъде е замръзнало, но дори след престой на слънце не се запуска духалката. После реших, че ще е калпава връзка нейде - но при това положение би трябвало вентилатора да се пуска и спира при сътресения, което не важи в случая.
Не знам дали има значение, но по абсолютно същото време се появи проблем с фабричното централно и имобилайзера. Какво имам предвид - заключвам с дистанционното, и при следващ опит - не отключва. Или обратното. Хубаво че има възможност за изключване от купето.

Този клинатроник си прави самодиагностика
Разрови се из мануалите там май пишеше как става че не помня

Petronii
22-12-2009, 23:41
Този клинатроник си прави самодиагностика
Разрови се из мануалите там май пишеше как става че не помня
Каква самодиагностика, която сам си прави климатика?

senatora
23-12-2009, 08:22
При мен проблема се реши по евтиния начин:)
Оказа се че ми е малко течността и като налях малко и покарах/явно системстс се обезвъздуши и сега нещата са ОК.Благодаря ви за съдействието.
Сега остава да сменя термостата... и мога да почвам да карам на топло

Alfa User
23-12-2009, 14:51
А ако колата не пожелае да се обезвъздуши сама, какво правим ?
Например при всяко форсиране на мотора се чува едно много дразнещо и отчетливо бълбукане откъм парното в краката. Какво е лечението в този случай ?

mimouzunov
23-12-2009, 18:25

Зад жабката ,при електромотора на парното отдолу!!!Там е самия регулатор за електромотора!!!Панела на климатроника подава само управление на въпросния регулатор ,проблема е там!!!

robygas
23-12-2009, 19:33
А ако колата не пожелае да се обезвъздуши сама, какво правим ?
Например при всяко форсиране на мотора се чува едно много дразнещо и отчетливо бълбукане откъм парното в краката. Какво е лечението в този случай ?
Лечението е същото - доливане на антифриз.

vegatta
23-12-2009, 23:45
Лечението е същото - доливане на антифриз.

или водна помпа (както беше споменал Бобо по нагоре в темата)

Alfa User
31-12-2009, 13:01
С доливане на антифриз не става - има достатъчно в казанчето. А помпата си работи - от входящото маркуче си върви постоянна и плътна струя антифриз. Предполагам че причината е друга, и все някакво разрешение трябва да има ...

Furious 155
31-12-2009, 13:31
С доливане на антифриз не става - има достатъчно в казанчето. А помпата си работи - от входящото маркуче си върви постоянна и плътна струя антифриз. Предполагам че причината е друга, и все някакво разрешение трябва да има ...

При мен е така винаги след интервенция по охладителната система - аз правя така оставям я да загрее на място с отвита капачка на казанчето или след като е загряла и я оставя да изстива пак отвивам капачката на казанчето. Просто има въздух в системата, малко е и е на балончета реално, но да леко дразни откъм радиаторчето този звук!

Alfa User
31-12-2009, 15:45
Това и аз го правя, щото си го знам ... обаче не помага ?!?
Вчера я държах 20 минути пред блока да работи, и отвивах периодично капачката на казанчето - след няколко секунди започва да се пълни откъм маркуча за помпата, и се опитва да прелее ... иначе въздух бая излезна, мисля че и още има ... Ужас, досега не се е получавало така никога :heavy_cry:

Furious 155
31-12-2009, 15:46
Това и аз го правя, щото си го знам ... обаче не помага ?!?
Вчера я държах 20 минути пред блока да работи, и отвивах периодично капачката на казанчето - след няколко секунди започва да се пълни откъм маркуча за помпата, и се опитва да прелее ... иначе въздух бая излезна, мисля че и още има ... Ужас, досега не се е получавало така никога :heavy_cry:
да не би пътя на антифриза през дроселовата клапа да е блокиран - тогава няма как да извади въздуха.

robygas
01-01-2010, 11:56
Фурията е прав . Виж на студено откачи някой от тънките маркучи дето влизат под дросела и оттам в казанчето. При мен имаше тапа в щуцера на самото казанче и самообезвъздушаването не се получава.

fiore
06-01-2010, 11:14
Ами прозаично е но пусни си ръчно вентилатора и след около минута го превключи на автоматично и ще заработи.( До следващия път)

Z:)m
07-01-2010, 15:30
...а може наистина да е хлабава връзка на моторчето на вентилатора.
Аз имах подобен проблем това лято. Въпреки всички сътресения които се получават в движение по нашите пътища, моторчето не се включваше и вече си мислех, че проблема е по-сериозен (изгоряло моторче или някакъв "гръмнал" бушон). Когато обаче бръкнах под жабката, за да разкача моторчето за проверка се оказа, че кабелчето, което влиза в моторчето, по някакъв начин се е разкачило. Затова ти препоръчвам първо там да погледнеш.

Fushuu
07-01-2010, 18:08
Точно щях да отварям тема за парното... Моята загрява трудно, а парното хич го няма дори и когато е загряла. Нямам фреон в климатроника,но не мисля 4е това е проблем>?Дъха силно ,но студено докато не вдигне до 85.Тази есен имах бая проблеми с охладителната система (поднових я почти цялата,дори и радоатора)Баща ми има VW Polo 1.0 и то загрява за 3мин. и има оган парно,а моята алфа 155 е хладилник!

Petronii
08-01-2010, 21:06
Ами прозаично е но пусни си ръчно вентилатора и след около минута го превключи на автоматично и ще заработи.( До следващия път)

Всъщност ти на кого отговаряш? Не трябва да се бъркат темите, щото така ще духа топло ама друг път