Log in

View Full Version : Регистрация на лични данни

tokata_pz_flex
28-12-2009, 14:49
Колеги да Ви задам един въпрос . Счетоводителката ми , ме кара да се регистрирам по някакъв закон за лични данни . Работата е там , че нищо не ми обяснява , и само пари ми иска . Аз съм ЕООД , ще съм благодарен ако някой ми помогне .

Kuku
28-12-2009, 15:41
Смени си счетоводителката :lol:

Питай, каквото те интересува..... точно в момента попълвам такива зявления ;)

tokata_pz_flex
28-12-2009, 16:29
Мерси Куку :) Значи , тази ми казва , че до 15.02 трябва да се регистрирам АЗ . Ако аз не мога да го направя , тя срещу още 20 кинта ще го направи . Досега четох , и никъде не мога да намеря къде да се регистрирам . Плюс това намирам само за Администратори на лични данни , а там се иска копия от Булстат и ЛК , дори някъде четох и за електронен подпис . Та мисълта ми е , къде точно се попълва това заявление , за да не се налага да и давам допълнително пари . Тя нищо не ми обясни ...

Silvester9
28-12-2009, 16:45
Мерси Куку :) Значи , тази ми казва , че до 15.02 трябва да се регистрирам АЗ . Ако аз не мога да го направя , тя срещу още 20 кинта ще го направи . Досега четох , и никъде не мога да намеря къде да се регистрирам . Плюс това намирам само за Администратори на лични данни , а там се иска копия от Булстат и ЛК , дори някъде четох и за електронен подпис . Та мисълта ми е , къде точно се попълва това заявление , за да не се налага да и давам допълнително пари . Тя нищо не ми обясни ...
Така...Всеки един работодател, който работи с личните данни на работниците трябва да се регистрира като администратор на лични данни или нещо подобно, за да се знае кой би могъл да използва данните и да се търси отговорност ако примерно стане измама с личните данни на някое лице. Надявам се да помогна :)

tokata_pz_flex
28-12-2009, 16:48
Ясно :) Но не трябва ли счетоводителката да направи това ? Все пак аз не разполагам с копие на ЛК , форумляр за регистрация и т.н. Благодаря :)

Silvester9
28-12-2009, 16:57
Ясно :) Но не трябва ли счетоводителката да направи това ? Все пак аз не разполагам с копие на ЛК , форумляр за регистрация и т.н. Благодаря :)
Няма защо:) Попринцип ако тя се води назначена в твойта фирма като счетоводител не е нужно тя да се регистрира,а самата фирма. Това че ти нямаш при теб лични карти никой не го интересува. Смята се че след като човека е на работа при теб, ти имаш достъп до данните му. Ако със счетоводителката сте на частни начала (тя не е назначена към фирмата ти) и ти и тя трябва да се регистрирани :) А за регистрацията и аз незнам кой трябва да я прави :innocent:

Kuku
28-12-2009, 17:04
Не, това НЕ е счетоводна работа ;)
Длъжен си, като управител на фирмата си, да се регистрираш в системата на администраторите на лични данни, според разпоредбите на Закон за защита на личните данни (http://www.bcnl.org/doc.php?DID=346), а регистрацията се извършва в Комисията за защита на личните данни (http://cpdp.bg) ;)
Заявленията можеш да изтеглиш от сайта или да подадеш онлайн. След това е нужно да заявиш по телефона издаване на удостоверението и отиваш да го получиш на място лично или чрез твой представител с обикновено (НЕ нотариално заверено) пълномощно.
Сега, понеже знам, че пак нищо няма да разбереш от моите писаници, много по-лесно и за двама ни ще бъде направо да ти покажа кое как се прави, докато изпием по една бира и след това да отидеш да си получиш удостоверението ;)
Ако искаш и за удостоверението може да отидем заедно - аз имам получавам около 100 :wow:

tokata_pz_flex
28-12-2009, 17:11
Куку , аз съм в Пазарджик брат ... а удостоверение само в София ли се получава , или и тук си има такава инстанция :)

Silvester9
28-12-2009, 17:15
Куку , аз съм в Пазарджик брат ... а удостоверение само в София ли се получава , или и тук си има такава инстанция :)
Не може да е само в София...Във всеки един град би трябвало да има къде да си подадеш документите :)

Kuku
28-12-2009, 17:18
Оооо, вярно - няма кой да гледа....
Никога не съм се интересувал за регистрация от провинцията, защото не ми се е налагало, но мога да попитам по телефона, а и ти можеш да пробваш да звъннеш на някой от телефоните в сайта ;)
Или най-лесно попитай счетоводителката ти, как ще стане регистрирането от Пазарджик?
Ако тя може да те регистрира от Пазарджик, значи и ти сам ще можеш от компютъра си - тогава ще се наложи да ти обяснявам стъпка по стъпка, но няма проблем ;)

tokata_pz_flex
28-12-2009, 17:21
Тя каза , че по интернет се прави регистрацията . Няма проблем , че съм в провинцията :) Опитвам се да рагадая сайта на тия от комисията , но нещо много зор виждам :)

Kuku
28-12-2009, 17:29
УЖ оправих линка.... Значи влизаш в сайта > Администратори на лични данни > Вход в системата.... и тук вече става сложно :lol:

tokata_pz_flex
28-12-2009, 17:34
Е до там стигнах :) С колежката разбиваме сайта им в момента :) Справяме се за сега :)

Kuku
28-12-2009, 17:37
Вход в системата БИ ТРЯБВАЛО да се отваря, но може да ти даде и грешка - не се притеснявайте и попълвайте спокойно ;)
Фирмата някога регистрирала ли се е като администратор или за първи път ще се въвежда?

tokata_pz_flex
28-12-2009, 17:38
Аз не съм регистрирал нищо :) Не знам счетоводителката правила ли го е , но мисля , че е правено докато фирмата беше ЕТ , от както е ЕООД не е .

Kuku
28-12-2009, 17:41
До къде стигнахте сега?
Давай да действаме, че съм пред компютъра още половин час....
Или ако искаш довечера през скайп може да попълним заявлението, че там поне по-лесно и по-бързо става обясняването ;)

tokata_pz_flex
28-12-2009, 17:45
Ела в Скаип де :) Стигнахме до точка5 и точка 6 :)

---------- Post added at 15:45 ---------- Previous post was at 15:42 ----------

V. Целите и средствата за обработване на лични данни се определят от

Администраторът сам или с друго лице определя целите и средствата за обработването им
Администраторът обработва лични данни, видът на които, целите и средствата за обработване са определени със закон

VI. Личните данни се обработват

самостоятелно
чрез възлагане на обработващ данните
Кое се пише ?:)

Kuku
28-12-2009, 17:49
В офиса нямам никакви месинджъри, защото ми пречат да свърша каквото и да било ;)

V - Администраторът сам.....

VI
- ако личните данни се обработват вътре във фирмата, отбелязваш "самостоятелно".
- ако се предоставят на външни фирми/лица за обработка - "чрез възлагане".

tokata_pz_flex
28-12-2009, 17:51
Най-разумно :) Пишем го сам администратора :)

Kuku
28-12-2009, 17:56
По принцип трябва да знаеш, че ако нещо не съответства на описанието в регистъра и ти направят проверка, ще те глобят..... ОТ 1000лв. май започват глобите :)
Какъв регистър правите вие?

tokata_pz_flex
28-12-2009, 18:01
Ами и ние незнаем :) Май най-добре довечера в скайп :)

Kuku
28-12-2009, 18:04
Да, най-добре там ;)
След 30мин. съм в нас и ще ти обясня подробно всичко.... после ще го копирам и в темата, за да е ясно за колегите, които ще се интересуват занапред ;)

tokata_pz_flex
28-12-2009, 18:05
супер

morfius
28-12-2009, 22:33
Е тия 20 лева ги загуби във време неколкократно... те за това сме на тоя хал... щото утре счетоводителката ще се пробва да си поправя компютъра сама, че няма 20 лева, а компютърджията ще си открадне едни тасчета от теб, че и той ги няма... например.
Евтини на брашното... скъпи на триците.

tokata_pz_flex
28-12-2009, 22:36
Матричко , не е за 20-те лева . Работата е там , че хората трябва да се регистрираме сами :)

Mind_Control
30-12-2009, 13:32
Я да питам и аз- имам фирма заедно със съдружник ООД е. Аз съм управител и нямаме назначени служители. Трябва ли да се регистрирам като администратор на лични данни? Ако да удължения до 15.02.2010 срок важи ли за нова задължителна регистрация или ако не го направя днес ще ми наложат глоба?

tokata_pz_flex
30-12-2009, 15:08
Ами според моите виждания трябва , но Куку да каже . Това е така , защото дори да нямаш регистър " Персонал " , имаш регистър " Клиенти " .

Kuku
30-12-2009, 17:19
Да, трябва да се регистрира поне един регистър - КЛИЕНТИ.
После, ако евентуално някога назначите служители във фирмата ще трябва да създавате втори регистър за ПЕРСОНАЛ.
Най-добре си направете и двата регистъра сега.
И без друго ще трябва да се занимавате да правите един регистър - втория става за около 10мин., след като вече сте преборили първия ;)

А проблем за 20лв. няма, защото всичко това се прави безплатно.
Аз го правя безплатно за над 100 фирми, а можех да изкарам 2000лв. :?
Лошото е, че като те регистрира някой друг (особено срещу заплащане) утре ще се наложи нещо друго да се свърши там и пак ще трябва да си плащаш, а сега Токича знае кое, какво и как става, и може всичко да си върши сам, без да е зависим от счетоводителката си и хонорара й ;)

Mind_Control
30-12-2009, 21:46
Да, трябва да се регистрира поне един регистър - КЛИЕНТИ.
После, ако евентуално някога назначите служители във фирмата ще трябва да създавате втори регистър за ПЕРСОНАЛ.
Най-добре си направете и двата регистъра сега.
И без друго ще трябва да се занимавате да правите един регистър - втория става за около 10мин., след като вече сте преборили първия ;)

А проблем за 20лв. няма, защото всичко това се прави безплатно.
Аз го правя безплатно за над 100 фирми, а можех да изкарам 2000лв. :?
Лошото е, че като те регистрира някой друг (особено срещу заплащане) утре ще се наложи нещо друго да се свърши там и пак ще трябва да си плащаш, а сега Токича знае кое, какво и как става, и може всичко да си върши сам, без да е зависим от счетоводителката си и хонорара й ;)

А за срока нещо да кажете? До 15.02 ли е? Че тоя до нова година явно го изпуснах :D

Silvester9
30-12-2009, 21:49
А за срока нещо да кажете? До 15.02 ли е? Че тоя до нова година явно го изпуснах :D
За всички е удължен до 15.02 :)

Kuku
31-12-2009, 19:26
Да, за всички и за всичко срока е до 15.02.2010г.