PDA

View Full Version : Въпрос за закъсняла регистрация в данъчното...

Da_Fuse
11-01-2010, 13:18
Става въпрос за това че съм закъснял с 1 година да си регистрирам колата в данъчното, и се чудя дали изобщо да ходя, зашото чувам за някакви глоби от по 500 лв. и ми се извива свят...:shocking::sickness::spam_laser: Мисълта ми е ако някой има информация как точно стои въпросът с регистрирането на колата в данъчното ще съм благодарен да сподели. А , пропуснах да кажа ако има значение това, че преди няма и месец регистрирах колата в кат на мое име, но там се разминах с един фиш за 50 кинта.

DerMeister
11-01-2010, 13:20
След 2-рата година мисля, че изтича давността на глобата за нерегистриране и вече можеш да идеш само да платиш дължимите данъци. Нека някой по-запознат да потвърди.

Mind_Control
11-01-2010, 13:26
Става въпрос за това че съм закъснял с 1 година да си регистрирам колата в данъчното, и се чудя дали изобщо да ходя, зашото чувам за някакви глоби от по 500 лв. и ми се извива свят...:shocking::sickness::spam_laser: Мисълта ми е ако някой има информация как точно стои въпросът с регистрирането на колата в данъчното ще съм благодарен да сподели. А , пропуснах да кажа ако има значение това, че преди няма и месец регистрирах колата в кат на мое име, но там се разминах с един фиш за 50 кинта.

Щом преди месец си я регистрирал в КАТ, то тя преди това не е била на твое име. Така, че не си изпуснал срока в общината или ако си го изпуснал е със 1-2 седмици, което не е проблем.

RPWWD
11-01-2010, 13:33
Постът е в нарушение на правило 1.9

Da_Fuse
11-01-2010, 13:34
Ами бях чел някаде, че се гледа по нотариалния договор тъй като не е нов внос, само на нов внос се гледала регистрацията в кат, така ли е? Колкото до давността от началото на 2009-та били свързани системите на кат и данъчното и нямало давност или поне така чух, ама незнам...? Някой запознат да каже, че ми е много наболял въпрос...

RPWWD
11-01-2010, 13:46
По принцип, данъкът за една година напред вече се удържа автоматично при регистрацията за да не скатаеш, но при вече регистриран в КАТ автомобил с непатени данъци е достатъчно да направиш както ти пикх по-горе. Ако пък става дума за 75-ците от подписа ти нямай грижа, ти и без това не можеш да ги продадеш, а направо ще ги отписваш от регистъра като ги победи ръждата....

--------------------
Нарушение на т1.9 от правилата на форума

pr_00f

Mind_Control
11-01-2010, 13:56
... и въобще не ти трябва да плащаш данъци.

Ще плачете някой ден, ама да видиме кога :)

Като не можеш да помогнеш по- добре не давай акъл, как да прави данъчни престъпления.

Системата на КАТ вече е вързана към общината и хората горят един по един от доста време насам.

Da_Fuse
11-01-2010, 14:01
Добре, след като системите на данъчното и кат са свързани, а аз колата в кат съм я прехвърлил на мое име преди 1 месец, немога ли да мина метър като спазя срока за регистрация в данъчното по данните за регистрация в кат?

Mind_Control
11-01-2010, 14:03
Добре, след като системите на данъчното и кат са свързани, а аз колата в кат съм я прехвърлил на мое име преди 1 месец, немога ли да мина метър като спазя срока за регистрация в данъчното по данните за регистрация в кат?

Ами не си спомням дали трябваше да се представи и договора за покупко- продажба в общината. Ако трябва- явно не можеш да минеш метър, ако е само талона- можеш.

Kuku
11-01-2010, 14:10
А реално ние тук може да ти кажем, че даже ще ти върнат 100лв., заради сините ти очи, обаче в действителност, ти нито имаш сини очи, нито ще получиш пари в данъчното :lol:
Глобата е 10лв. за всеки месец просрочие, след втория.
Отделно имаш и лихва върху данъка :idea:

fred
11-01-2010, 14:27
Ще плачете някой ден, ама да видиме кога :)

Като не можеш да помогнеш по- добре не давай акъл, как да прави данъчни престъпления.

Системата на КАТ вече е вързана към общината и хората горят един по един от доста време насам.

И аз си мисля, че до една две години бая народ ще изреве с яки глоби за подобни случаи.От 1 юни ще стартира и връзка с несъбраните глоби, които ще отиват към данъчните..

AntiLuuP
11-01-2010, 15:56
Кат и данъчно още не са вързани, давността за данъка е 5 години, глобата за неспазен срок е от 50 до 200лв! Ще плачат тези които са си купили регистрирана кола и вече е била регистрирана в данъчно, когато е нов внос я няма тая работа... Поне аз като си купувах мойта доста изчетох по този въпрос допитах се и до юрист!
За 2 години може и да са се променили нещата не съм следил.

Raya
11-01-2010, 17:25
В общината искат нотариалният договор или фактура за покупка и гледат датата на покупка , а не датата на регистрацията в КАТ. И от тази дата започва да ти се начислява данъка.

Някой горе е написал, че автоматично ти начисляват занапреде годишния данък. Да, но ако я продадеш до края на юни, плащаш само за половин година данъка.

Кондор
11-01-2010, 18:22
Несе тревожи колега, от 20 до 150лв. е глобата!

Da_Fuse
11-01-2010, 19:47
Ами дано да сте прави, че иначе...много ама много неприятно.

Христо_Сираков
11-01-2010, 20:05
Тук при нас в общ.Сопот гледат датата на регистриране в КАТ а не датата на нотариалния акт
като се състави договора за покупко-продажба имаш 14дни в който трябва да регистрираш колата в КАТ иначе след това има някакви глоби(незнам какви са) и след като регистрираш колата в КАТ имаш срок от 2 месеца да идеш в даначното да я регистрираш след това пак има глоба(аз 2005 бях забравил да си регна мареата в даначното и го направих 6 месеца по късно и платих 20лв глоба)дано съм бил полезен

Da_Fuse
11-01-2010, 20:15
Мерси за инфото! :) На мен идеята ми беше, тъй като бях закъснял и с регистрацията в кат но минах с един фиш преди 1 месец точно, така да извъртя нещата, че и на мен да ми гледат датата на регистрация по талон, но ман няма да стане, защото искат и копие от договора. Гледат датата на регистрация в кат само за колите нов внос. :dunno:

Христо_Сираков
11-01-2010, 20:23
Мерси за инфото! :) На мен идеята ми беше, тъй като бях закъснял и с регистрацията в кат но минах с един фиш преди 1 месец точно, така да извъртя нещата, че и на мен да ми гледат датата на регистрация по талон, но ман няма да стане, защото искат и копие от договора. Гледат датата на регистрация в кат само за колите нов внос. :dunno:
ами след мареата съм регистрирал алфа146,фиат браво,фиат купе, голф3 (преди 2седмици) и винаги са ми писали датата на регистрация а договора го искат за да имат дакумент че е придобита собственоста законно 9поне тук е така не вярвам при теб да е по различно) като минеш през даначното пиши какво е станало

Доко
11-01-2010, 20:39

Тъй като последните 3-4 години закъснявам доста при регистрирането на закупени автомобили от мен и жена ми, мога да споделя опита си в Бургас как е ситуацията, която мисля не е по-различна от данъчното в София.
Данък за превозно средство се дължи от момента на придобиване, това се доказва с дата на нотариално заверен договор , или фактура, и е без значение дали си я купил нов или стар внос, за това и в КАТ има глоба за закъснение на регистрация . Повечето търговци издават фактури за новия внос, но има и случаи с договор покупко-продажба. Лично аз съм закъснявал 4 пъти с повече от година да си регистрирам МПС в данъчното. Миналата година глобата ми бе определена от юриста на данъчното след като си платих всичките данъци с лихвата, но за глобата ми пристигна известие няколко месеца по-късно, беше 20лв. А размера е мисля от 20 до ..... много, не знам точно колко, но се определя от юрист. Декември 2009 регистрирах кола която закупих септември 2008 , служителката ми каза, че ако платя глоба закъснение от година и три месеца на каса с данъците в брой ще е 20лв, ако не - не се знае колко ще ме глобят. Естествено написа ми акта и пак се разминах с 20 лв. Така, че не е страшно дори и да закъснееш, стига да си платиш. Имал съм и по 2 години закъснения, но идва момент в който трябва да платиш, първо не можеш да я продадеш, второ не може и да я бракуваш без да си платил, а ако не я регистрираш ще стигнат до теб един ден по обратния ред. Този автомобил влязъл в страната виси като задължение на някой, сещайте се на кой - на вас купувачите, а задълженията държавата си ги прибира с лихви и глоби накуп. В тази криза си мисля, че бат ви Бойко ще се постарае да прибере всички неплатени данъци за да си закърпи бюджета, а лихвите и глобите ще му дойдат бонус .:yes:

PacheV
11-01-2010, 22:12
колега аз с мойта бях закъснял с 8 месеца и ме глобиха 20 лв само,и аз бях слушал за големи глоби и викам аи да ида па те ще кажат :) та 20 лева ще ти е глобата

Mind_Control
11-01-2010, 22:31
Кат и данъчно още не са вързани

Тук грешиш!!

Kuku
12-01-2010, 11:27
Мой близък приятел трябва да плаща данък и глоба в размер на над 140лв., защото е просрочил регистрацията на колата си с 14 месеца :)
А става въпрос за "Нисан Микра" :?

0214
12-01-2010, 22:34
Аз имам един малко по-различен въпрос.. става въпрос за кола, която не е регистрирана в данъчното нито от настоящия, нито от предишния собственик.. за да се продаде отново сега имало опция да се представи пред нотариуса вносна бележка от банка за внесени 10-20 лв на данъчното, само колкото да се мине при нотариуса. След като се продаде (сега отново) има ли възможност да търсят предишните собственици да неплащани данъци, въз основа на тази вносна бележка, въпреки че колата ще е с нов собстеник и нов номер?

RPWWD
12-01-2010, 23:05
Аз имам един малко по-различен въпрос.. става въпрос за кола, която не е регистрирана в данъчното нито от настоящия, нито от предишния собственик.. за да се продаде отново сега имало опция да се представи пред нотариуса вносна бележка от банка за внесени 10-20 лв на данъчното, само колкото да се мине при нотариуса. След като се продаде (сега отново) има ли възможност да търсят предишните собственици да неплащани данъци, въз основа на тази вносна бележка, въпреки че колата ще е с нов собстеник и нов номер?

Поне досега нямаше такива случаи, познавам няколко души които действат по тази система от сума ти време.

oem
13-01-2010, 09:38
Дядо ми ей така имаше една Волга. И не я бракувал, а само я спрял от движение и седя няколко години в плевнята на село. Миналата година решава да е даде на вторични, но от там му казват, че трябва да я бракува преди това. Отива д я бракува и му искат да плати няква сума от 1000 и колко лева данъци които не е плащал и още колко левя бяха глоба не помня. Незнам как се е оправил... но все някога проблем ще има.

Аз за това винаги си плащам данъците преди срока и ползвам отстъпката от 5 % мисля че беше.

monimsl
13-01-2010, 14:12
Крайно време е да се свърши с безплатния обяд в тази държава, и от всички хитреци да си съберат дължимите пари (с лихвитe) които по някакъв начин са спестили на държавата.Един не си регистрирал колата,друг плаща данък за 75 коня при кола 200.Трети не си прехвърлят колите и така пак не плащат данъци, пък и правят нарушения щото знаят че глобата най вероятно няма да дойде при тях.:bangin: Е надявам се да не ме запсувате ама тва е личното ми мнение.
А това с 5 % вече май не съществува,както и данъците вече не се плащат след март а целогодишно.

Mind_Control
13-01-2010, 14:35
Крайно време е да се свърши с безплатния обяд в тази държава, и от всички хитреци да си съберат дължимите пари (с лихвитe) които по някакъв начин са спестили на държавата.Един не си регистрирал колата,друг плаща данък за 75 коня при кола 200.Трети не си прехвърлят колите и така пак не плащат данъци, пък и правят нарушения щото знаят че глобота най вероятно няма да дойде при тях.:bangin: Е надявам се да не ме запсувате ама тва е личното ми мнение.
А това с 5 % вече май не съществува,както и данъците вече не се плащат след март а целогодишно.

От кога? Миналата година си го имаше.

JAMAL
13-01-2010, 14:37
Крайно време е да се свърши с безплатния обяд в тази държава, и от всички хитреци да си съберат дължимите пари (с лихвитe) които по някакъв начин са спестили на държавата.Един не си регистрирал колата,друг плаща данък за 75 коня при кола 200.Трети не си прехвърлят колите и така пак не плащат данъци, пък и правят нарушения щото знаят че глобота най вероятно няма да дойде при тях.:bangin: Е надявам се да не ме запсувате ама тва е личното ми мнение.

Тъкмо бях събрал пари за данъка и....трябваше да сменям носачи:shutup:.

Da_Fuse
13-01-2010, 16:16

Да бе колега ама преди това е крайно време да спрат да ни клатят с глупави закони и наредби! Неможе да имаш данъчно облекчение ако си с катализатор само до 101 к.с(какво ако си повече коне катализатора не работи ли...), неможе да няма облекчения за каращите на газ и метан най-вече(защото в цяла западна европа е така) и накрая въпреки че всички ние караме стари коли, неможе копувайки си кола която има евро 3 да речем, да плащаш по-голям данък от хората като мен, които карат коли на по 15 и нагоре години, или поне данъка трябва да е по-нисък за хора със стари коли ако ползват газ и метан, защото наистина е по екологично(като застана зад на баща ми вентото ми мирише на изпарена вода , а не на серни оксиди какво ли още не). :drunk:

П.П. Офф топик ама не сдържах , ако някой мод реши да ми изтрие мнението. :)

WhitePower
13-01-2010, 16:37
като се сетя тя моята не е регистрирана никога и така вече 6 година
знам че държавни вземания губят давност след 3 тата година ( парични ) имотните за до 5

какво следва , със вносна бележка да я продам на приятелката ми тя да е регистрира и да я брракувам или
аз да си я бракувам
какво искат във кат да я отпишат като документи някой знае ли

monimsl
13-01-2010, 16:38
Напълно съм съгласен че трябва да има облекчения за новите коли и тези каращи на газ и др. такива.Не може мой колега да кара чисто нова кола с почти същата мощност и данъка да му е 2.5 пъти по голям.Има много неуредени нещта,но за съжаление тука освен да ни клатят друго немогат да измислят,но пък тва не означава че трябва да ментиме.

Доко
13-01-2010, 17:40
какво искат във кат да я отпишат като документи някой знае ли

Големия талон и документ за платени данъци .

WhitePower
14-01-2010, 17:34
Големия талон и документ за платени данъци .

ма аз голям талон нямам ;)) аз съм от динозаврите със стария хартиен талон

дали ще свърши една бележка че нямам данъчни задължения

Доко
14-01-2010, 17:51
ма аз голям талон нямам ;)) аз съм от динозаврите със стария хартиен талон

дали ще свърши една бележка че нямам данъчни задължения
Ще свърши работа ако талона и бележката от данъчното са на името на едно и също лице, предполагам.