PDA

View Full Version : Заплата,кола,часовник и т.н.

DerMeister
12-01-2010, 11:49
Сетих се, че бях срещал някъде нещо като неписани правила за това какъв процент от дохода ти трябва да отива за едикакво си. И колко трябва да струва колата ти, часовникът ти и т.н. спрямо въпросния доход. Някой може ли да ги издири?
Дали като цяло спазваме подобни неща или българинът яде кремвирши и извара, но кара мощна кола и телефонът му е последен модел? :haha:

И в крайна сметка цялата тази гъзария не води ли до стагнация на пазара?:hmm:

detelazurno
12-01-2010, 11:52
.....българинът яде кремвирши и извара, но кара мощна кола и телефонът му е последен модел.....

:bravo:

Все по-малко стават хората, които мислят трезво по този въпрос.

koolio
12-01-2010, 12:01
А защо пък е задължително да се спазват такива правила? Ако, да кажем, някой е богат, но не го кефи да дава 300 лева за обувки, след като може да си купи същото качество за 100? Но пък го влечат колите и му се кара Брера примерно?

DerMeister
12-01-2010, 12:04
Не е задължително. Но е интересно.

detelazurno
12-01-2010, 12:09
Не е там работата. Тези хора които ти описваш мислят трезво. Това, че задоволяват хобито си не ги прави от "онези" елементи. Въпроса е в това, че някои го правят с цел показност. Те нямат идеия какво може този и онзи телефон, но го купуват защото е най-скъпия, нямат идея каква кола си взимат, но тая е скъпа и гъзарска та затова ще си я вземат, дрехите не са дрехи ако не са от магазина на армани в мола.... Примери много. Въпросът е в маниера.

MainaCore
12-01-2010, 12:10
Мисля, че колата трябва да е 10% от двугодишния доход или ако взимаш примерно 1000 лева на месец за две години това са 24 000 лева или колата требе да е 2 400 лева :) Някаква ей такава схема беше.

koolio
12-01-2010, 12:22
Не е там работата. Тези хора които ти описваш мислят трезво. Това, че задоволяват хобито си не ги прави от "онези" елементи. Въпроса е в това, че някои го правят с цел показност. Те нямат идеия какво може този и онзи телефон, но го купуват защото е най-скъпия, нямат идея каква кола си взимат, но тая е скъпа и гъзарска та затова ще си я вземат, дрехите не са дрехи ако не са от магазина на армани в мола.... Примери много. Въпросът е в маниера.
Да, за това съм абсолютно съгласен.:-)

rusiq86
12-01-2010, 12:43
Всеки сам решава какво и как според джоба си. Има неща за които бих дал пари и неща за които не бих. Сега некви обувки за 300+ лв никога (но има хора, които обичат да си купуват, щом имат излишни пари, какво толкова). Е**л съм ги утре ще се спъна и ще ги съсипя. А за колата, винаги искаш нещо по-така. И няма лошо, работиш, изкарваш, купуваш си. А за кренвиршит, недейте, пълнят ги с боклуци, смяли чарва и кости, такова да не се яде никога. А за изварата, че аз обичам, кво и е на нея ;-)?!

detelazurno
12-01-2010, 12:55
То па само кренвиршите да бяха така :sad2:

Kuku
12-01-2010, 12:56
Въпроса не е в това да изкарваш пари и да си купуваш разни скъпи неща, а да похарчиш всичко изкарано за нещо ненужно и после да нямаш пари за неща от първа необходимост, но да демонстрираш социален статус - смЕх ;)

rusiq86
12-01-2010, 13:03
Е определено да дадеш всичко изкарано за нещо и после да нямаш пукната пара си е ебаси майката, но това си е рядко.

Доко
12-01-2010, 13:15
Според мен е въпрос на преоритет. Ето например Уорън Бъфет известен с нестандартния си стил, скромност и пестеливост въпреки несметните богатства 2008 г. списание Форбс го класира като най-богатия човек на света,продължава да живее в същата къща в Омаха, купена през 1958 г. за 31 500 долара и да се облича с дрехи втора употреба. Какво лошо има да си даваш цялата заплата за телефонната сметка или скъпа кола..... :-):afro::excl::throw::lol::lol::lol::lol:

Kuku
12-01-2010, 13:20
Рядко е къде?
Над 50% от населението на страната живее на този принцип.... ако изкараш 10лв. си купуваш нещо за 12лв. :lol:
Маса народ си купува на кредит всякакви играчки демонстриращи социален статус.... Работиш 3 години за една кола, ама си купил дизел или монтираш газова, за да ти харчи по-малко, че като тръгнеш за морето си такова-таковата от разхода и не остават пари за вноската през Септември.... или пък спиш в Дюн, ама само 7 дни, че е много скъпо, вместо да стоиш на морето двойно по-дълго, но в Созопол :lol:
Бедна ти е фантастиката (сигурен съм, че се сещаш поне за двама-трима такива) какви дебили и олигофрени има на тоя свят.... поръчват черно или синьо Джони, ама го пият с вода, че няма пари за РедБул.... Сядат на ВИП-а, обаче там смучат Флирт и Савой.... Купил си очила за стотици левове и ходи да млати дюнери, защото няма пари да седне в заведение.... Часовника му струва хиляда лева, а удома яде ланската зимнина :lol:
Абе бегай, такива модели съм виждал, че мога да разказвам до утре..... :lol:

old alfist
12-01-2010, 15:41
А, ми просто много хора се "надскачат" - и в бизнеса, и в живота.
Като видят малко повече пари и давай, че сега им е паднало, без да мислят в переспектива.
А веднъж като си качил летвата високо трудно се сваля по-ниско и тогава настават едни абсурди.

soldier
12-01-2010, 16:18
Има всякакви случай:
дели квартирка 2стаен апартамент с колега от университета в дружба, но кара чисто ново бмв (на лизинг). Срам го е да си заведе забивката от дискотеката в тях, но и в колата става дет се вика :devil:
Всички доходи отиват за лизинга и го кара на банички и се радва като събере 5лв за валчер за гсма

Коки
12-01-2010, 16:29
А, ми просто много хора се "надскачат" - и в бизнеса, и в живота.
Като видят малко повече пари и давай, че сега им е паднало, без да мислят в переспектива.
А веднъж като си качил летвата високо трудно се сваля по-ниско и тогава настават едни абсурди.

Не знам защо, ама имам чувството, че в България това е много по-разпространено явление, отколкото в нЕкои страни, дето все ги даваме за пример.

old alfist
12-01-2010, 16:48
Не знам защо, ама имам чувството, че в България това е много по-разпространено явление, отколкото в нЕкои страни, дето все ги даваме за пример.

Предполагам, че навсякъде ги има такива, ама тук май преобладават - като, че ли манталитетът ни е такъв.

Kuker
12-01-2010, 21:26
Дали е манталитет, или елементарно човешко желание и стремеж към по-добър живот?

myato
12-01-2010, 21:55
Дали е манталитет, или елементарно човешко желание и стремеж към по-добър живот?

Добрият живот е въпрос и на баланс.
Изхвърлянето е израз на комплексарщина.
От друга страна и сиромахомилството е не по-малка патология.

nikoga
12-01-2010, 21:57
Пичове бъркате се за някои неща и ще ви кажа за кои по точно, например имам един колега от работа които ходи до америка чат пат и ми разправя ,че там хората живеят на лизинг дет се вика кола,апартамент,вила.. и квото се сетите друго е на лизинг :) докато у нас според мен доста по трудно хората се решават да изтеглят кредит и тн. защото няма да могат да го изплатят. И всичко това води до извода че нашя стандарт на живот е нисък и българина се е свил до максималното. А за тези които както колегата по горе каза теглят кредит зима бмв и после набива банички .. те са друг тип хора така да го кажа :)

fred
12-01-2010, 22:07
Eдно е хоби, друго е да си смяташ проценти и дъра бъра

Mind_Control
12-01-2010, 22:15
Аз знам, че трябва да имаш 7 пъти цената на колата, която си решил да взимаш.. Ама това са разни измишльотини по принцип.

В България, за да живееш добре и да ти стигат парите за всичко, без да се изхвърляш, ти трябват около 3000-4000 лв доход. С тях можеш да си позволиш нова кола, апартамент и да имаш достатъчно за харчене и за екскурзийки. НО това е при положение, че нямаш деца.

Jivko7777
12-01-2010, 22:18
Абе то май българина гледа да живее на макс и хич не му пука за такива схеми :)

CBET
12-01-2010, 22:34
Абе колегата тема е направил за нещо, което е доста интересно като статистика а една камара народ е оспамил темата и постепенно се залита в друго направление.

Хайде някой ако има какво да каже, ама наистина по темата, че да прочетем нещо интересно! Моля Ви се колеги!

raiders
12-01-2010, 23:29

Защо трябва да се бъркаш в живота на някой, парите са си негови прави си каквото иска и както иска, нова кола, или друго сам си избира човек.

DerMeister
12-01-2010, 23:59
То там е проблемът. Не е стремеж към по-добър живот, ами стремеж към гъзария и показност. Пресен случай. Спирам пред магазина, до мен спира на мястото за инвалиди 124-ка. Слиза някакъв, влиза с стъпка "хеликоптер, шефа на кенефа", до тук ми е все тая. После се срещаме на касите. Вади неква пачка и церемониално изважда от нея 20 лв и си купува патронче водка флирт, две наденици и консерва русенско варено. Който иска да вярва. Аз го видях. Е да му имам по-хубавия живот...:stretcher:

old alfist
13-01-2010, 00:10
Добрият живот е въпрос и на баланс.
За мен това е разковничето на успеха - никога не може да се постигне перфектният баланс, но важното е стремежа към него.

От друга гледна точка - Всяка жаба да си знае гьола и мястото в него.

Mirela
13-01-2010, 00:36
Сетих се, че бях срещал някъде нещо като неписани правила за това какъв процент от дохода ти трябва да отива за едикакво си. И колко трябва да струва колата ти, часовникът ти и т.н. спрямо въпросния доход. Някой може ли да ги издири?
Дали като цяло спазваме подобни неща или българинът яде кремвирши и извара, но кара мощна кола и телефонът му е последен модел? :haha:

И в крайна сметка цялата тази гъзария не води ли до стагнация на пазара?:hmm:

Всеки сам си решава какво и как да харчи парите си.Има хора които на инат биха живяли на хляб и кренвирши, но да си купят мечтаната вещ или каквото и да е там. Няма нищо лошо в това. Въпрос на личен избор.А колкото до това дали е смешно, не мисля че е...
Няма нищо лошо в това очилата ти да струват 1000 лева, колата ти 100 000, часовниката ти 30 000, телефона и той толкова и пак да ходиш и да ядеш дюнери или в 3 сутринта да си купуваш рогчета и боза.Не вещите те правят това което си, а още по малко това което ядеш..
Ако искаш да си позволиш скъпа вещ и тя ти е някаква мечта, не виждам причина да не затегнеш колана и да не направиш всичко възможно да я имаш.

DerMeister
13-01-2010, 00:41
Ти не виждаш проблем, аз виждам. Свят широк, мнения много. А рогчетата и бозата са си супер...:-)

П.П. И все пак съм убеден, че не мечтите, а гъзарията са основният двигател на споменатите процеси.

fnt
13-01-2010, 08:41
Всеки сам си решава какво и как да харчи парите си.Има хора които на инат биха живяли на хляб и кренвирши, но да си купят мечтаната вещ или каквото и да е там. Няма нищо лошо в това. Въпрос на личен избор.А колкото до това дали е смешно, не мисля че е...
Няма нищо лошо в това очилата ти да струват 1000 лева, колата ти 100 000, часовниката ти 30 000, телефона и той толкова и пак да ходиш и да ядеш дюнери или в 3 сутринта да си купуваш рогчета и боза.Не вещите те правят това което си, а още по малко това което ядеш..
Ако искаш да си позволиш скъпа вещ и тя ти е някаква мечта, не виждам причина да не затегнеш колана и да не направиш всичко възможно да я имаш.
Много добре казано. Аз съм на същото мнение.

Fear
13-01-2010, 09:10
Не става въпрос за това, да набиваш дюнери или рогчета с боза, ако караш Ferrari, защото сa ти вкусни, а да ги набиваш, защото иначе няма да имаш пари за бензин.
Ей за това иде реч в темата и има разлика. ;)

Иначе нищо лошо - аз и милиарди да имах, пак щях да си се разнасям с обикновени дънки и маратонки, защото са ми удобни и няма да се набутам в някакво Аrmani за не знам колко си хиляди, само за да демонстрирам статус. :)

Пък и съм убеден, че McLaren F1 се кара по-удобно с дънки и маратонки, отколкото с костюм и обувки! :tooth:

В България обаче картинката е съвсем сбъркана - неведнъж съм бил свидетел, как в някое заведение най-демонстративно се плясва телефон за 1000+лв. на масата, а малко след това се провежда следният 5 секунден разговор: "Аре звънни ми ти, че нЕмам пари във ваучера".
WTF!? :brickwall:

alfaromeofen
13-01-2010, 09:22
България е единственото място в света ,където е възможно да имаш доход 300 лв на месец,да се чудиш с тях,да ядеш ли ,тока ли да си платиш или пък телефона,ни без едното ни без другото..хората теглят заеми ,които трудно ,а понякога невъзможно да изплатят и да искат не могат да си позволят толкова скъпи вещи.Като не говоря за ресторанти и подобни и банички и боза,защото да си признаем ,някой хора за ресторант не могат и да си помислят ,камоли да идат там..за тях бозата и кифлата са екстра.В америка живеят на кредит,защото така им е по удобно,а не защото просто друг избор няма,а даже и този не винаги ти се отдава..вече и заеми трудно дават..И в момент на криза,в който цените за да оцелее народа трябва да падат, а те се качват стремглаво на горе и живееме като животните ,да се бориме за едното ядене..

Mind_Control
13-01-2010, 09:58
Часовника, според мен, не трябва да надвишава една твоя месечна заплата- такива са ми спомените отностно цената на часовника...

pent
13-01-2010, 10:05
Наистина прави впечатление семейство да има две коли(Кайен и Ес класа) и да живее в панелка от 60те, но аз го приемам за личен избор на хората.

В тоя ред на мисли и аз обичам да си пия уискито с вода :)

По темата за процент от годишната заплата за часовник аз мисля, че беше около 10% тва по спомени от разговори с мой приятели.

Fear
13-01-2010, 10:16
10% oт годишната заплата? Бруто или нето?! :gives[1]:

Хора, вие добре ли сте - това е ЧАСОВНИК, по дяволите! :screwy:

fnt
13-01-2010, 10:24
Часовника, според мен, не трябва да надвишава една твоя месечна заплата- такива са ми спомените отностно цената на часовника...

Това са глупости, кой ще ти каже, колко да ти струва часовника. Нито за кола, часовник, обувки телефон... какви са тези % ала бала?
Ако някой обича скъпите часовници, а заплатата не е от най-големите. Какво да направи - да си вземе някакво менте ли, или да изчака определен период и да си вземе нещо хубаво?

DerMeister
13-01-2010, 10:30
Не е някой да ти казва или да има правило. Просто някой милионер ли, кой беше, е дефинирал някакви процентови съотношения, които са една добра отправна точка за преценка. Интерсно ми беше някой не ги ли знае или ако може да ги намери.

old alfist
13-01-2010, 10:41
Ако някой обича скъпите часовници, а заплатата не е от най-големите. Какво да направи - да си вземе някакво менте ли, или да изчака определен период и да си вземе нещо хубаво?
Да си вземе диамантен часовник и да дои овцете с него.

trustworthy
13-01-2010, 10:47
Добре де. Аз часовник не нося. В очите на околните значи ли това, че нямам доходи?
Мисля, че ефектът от рецесията би трябвало да има своя 'отрезвяващ' ефект. Иначе гъзарията тук винаги е била на пиедестал, но нека! Аз лично са забавлявам с такива екземпляри.

DerMeister
13-01-2010, 10:50
ТИ си от Варна и НЯМАШ часовник? :screwy: Ти как ходиш по заведения въобще?

То и аз нямам... :stumm:

morfius
13-01-2010, 10:56
Колеги, пропускате важно нещо... повечето от нас са отраснали във времената на социализма, когато нямаше избор, нямаше разнообразие, че понякога изобщо нямаше - ако не си връзкар или партиец.
Помните ли, че за ТВ се чакаше година, за автомобил 4 - 10, за жилище по 25.
Е вещоманията беше логично следствие от това по-горе... а нейната следваща стъпка е ставащото сега, показни и гъзарски изцепки, неоправдани покупки и т.н.

Mirela
13-01-2010, 11:02
А и нещо друго, пазара се напълни с реплики на телефони и часовнци и не всичко което изглежда скъпо е наистина скъпо.Да не говорим,че се реплики на скъпи коли се правят и вече се срещат и по българските пътища.

MrX
13-01-2010, 11:16
Темичка за първенющина и снобчета а?!?
Което ми напомня за едни обувки за "1800 леваааа" на едно ватманче :prescription:

nikoga
13-01-2010, 12:45
колега този за който приказваш се опитва да си направи малко PR иначе от достоверни источници знам ,че не е богат сичко е за пред камерите. :) А колкото до това кои хора показват социален статус смятам, че това са едни хора които в даден момент са видяли малко пари и избиват комплексите си :) жив пример ви давам всяка 2ра напудрена мацка която пазарува от Витошка с парите на мама и тати които едва свързват 2 та края ;) (познавам доста такива)

Едит: И между другото Wisky се пие с вода не с RedBull.:drunk:

trustworthy
13-01-2010, 13:08
ТИ си от Варна и НЯМАШ часовник? :screwy: Ти как ходиш по заведения въобще?

Ми питаш ли ме какъв срам бера. Не смея да запретна ръкави.

DerMeister
13-01-2010, 13:19
Ха ха, сега се сетих за друга лична преживелица.
На бензиностанцията до мен спира S класа, предния модел. Излиза някакъв огромен, татуиран и явно жена му. Тя си беше все едно е снимала фолк клип. Та след като измуча нещо на бензинджията и с тежка стъпка влезе навътре гледайки лошо, хвърлих едно око колко е заредил. Еми за цифром 6, с думи шест, лв. :Suicide: Ма той сигурно е искал да види колко му харчи или това му е мечта и е събирал от закуски нали....

Kuku
13-01-2010, 13:55
Въпроса тук НЕ е да имаш 10 кинта и да изхарчиш 5, а да имаш 10 кинта и да изхарчиш 20 :?
Ако имаш пари за глезотии, без да се лишаваш от друго - купувай каквото ти скимне.
ОБАЧЕ, вместо да си платиш парното, ти да си купиш очила от МОЛа..... е мааааалко смехотворно, а много хора го правят и това е най-бледия пример :?
Същото е например с колите с десен волан....
Иначе, ДА - и аз предпочитам да пия уйски с газирана вода, но не е престижно и си личи, че социалния ми статус е нищожен :lol:

Mirela
13-01-2010, 14:00
Ха ха, сега се сетих за друга лична преживелица.
На бензиностанцията до мен спира S класа, предния модел. Излиза някакъв огромен, татуиран и явно жена му. Тя си беше все едно е снимала фолк клип. Та след като измуча нещо на бензинджията и с тежка стъпка влезе навътре гледайки лошо, хвърлих едно око колко е заредил. Еми за цифром 6, с думи шест, лв. :Suicide: Ма той сигурно е искал да види колко му харчи или това му е мечта и е събирал от закуски нали....

То примера е хубав ама я кажи на теб не ти ли се е случвало поради някакво стечение на обстоятелствата да останесш без пари в теб.Ей така имаш пари, дали в банка, дали у вас, но в конкретния момент нямаш. Не ти ли идва на акъла,че може да става дума за нещо такова?

DerMeister
13-01-2010, 14:03
То примера е хубав ама я кажи на теб не ти ли се е случвало поради някакво стечение на обстоятелствата да останесш без пари в теб.Ей така имаш пари, дали в банка, дали у вас, но в конкретния момент нямаш. Не ти ли идва на акъла,че може да става дума за нещо такова?
А според мен е имал пари, но е бил на нумероложка и тя му е казала да зареди 3 пъти по 6 лв, за да се предпази от дявола, понеже колата му е 333 коня и е би турбо, което я прави 666, което е много, много лошо число...

Mirela
13-01-2010, 14:12
А според мен е имал пари, но е бил на нумероложка и тя му е казала да зареди 3 пъти по 6 лв, за да се предпази от дявола, понеже колата му е 333 коня и е би турбо, което я прави 666, което е много, много лошо число...

Злобата е страшно нещо, ама много, много страшно и лошо нещо...

DerMeister
13-01-2010, 14:15
Злобата е страшно нещо, ама много, много страшно и лошо нещо...
Коя злоба по-точно визирате, колежке? До тук в темата освен смях и тъга друго не виждам...

Mirela
13-01-2010, 14:28
Коя злоба по-точно визирате, колежке? До тук в темата освен смях и тъга друго не виждам...

Само ми е интересно да разбера, какво те засяга човека на съседната маса какъв часовник има, какъв телефон, каква кола кара и така нататък.Защо не гледаш в собственото си канче?
Какво те засяга и кой колко зарежда в колата си.Познаваш ли го онзи с мерцедеса? Едва ли..Как реши,че е дал последните си пари за мерцедеса и сега зарежда за по 6 лв.
Смеха и тъгата я предизвикват такива като теб, който не гледат себе си.

П.С. Онзи ден във Варнеснки мол буквално си бройхме 2 лева на жълти стотинки за да си купя един парфюм.Ти ако стоеше отстрани и гледаше сигурно щеше да си кажеш "Гледай ги тези". И сега да разказваш тази история. Е да ама нямаше да си наястно с това,че имахме серизна сума пари в евро, а в този магазин не приемали евро и се наложи да си изтръскаме джобовете за български пари и да съберем 2 лв на стотинки.

trustworthy
13-01-2010, 14:28

Мире, ес-класата ще ти изгори повече от 6 лв само за да отбиеш до бензиностанцията. Аз съм имал случай, когато за момент да си помисля, че съм си забравил парите и съм стопирал бензинджийчето да не пълни, ама да отида да зареждам с ясната мисъл, че ще е за 5-6 лв ...
Иначе със забравен портфейл всеки е увисвал, то е ясно. Ама в общия случай, благодарение на дебитни/кредитни карти, дори и с празен портфейл, пак можеш да платиш, нали се сещаш ;)

Mind_Control
13-01-2010, 14:31
От къде тръгнахме и до къде стигнахме :)

Когато говорим за нещо като часовник и въобще нещо, което не изисква особена поддръжка, дет се вика ни хляб яде, ни вода пие, то тогава съм склонен да се съглася, че цената не е от особено значение, стига да имаш парите готови, за да си го купиш. Конкретното нещо няма да е свързано с бъдещи разходи. Но дори и тогава ако се стигне до унищожение на предмеда или загубата му, си представете- бачкали сте 1-2-3 месеца на вятъра или в по- лошия случай 1-2 години.
Както и да е- ще го преживеете някак.

Но когато си купите кола не по вашия джоб има два възможни изхода- карате си колата от работа до вкъщи и от вкъщи до работа и нямате пари да се усмихнете, заради поддръжката на колата. Даже нямате пари да отидете за един уикенд във Велинград на Спа- хотелче, защото първо, че колата харчи много и второ, че не можете да си платите нощувката.

Или втория вариант- ебавате майката и на колата и на всичко и си купувате алфа 145. Верно не се возите на меко, но имате пари да си излизате напред назад, да си взимате редбул с уискито :D да спестявате по някой лев за черни дни и да си купувате зимни гуми, като дойде зимата.

Всеки сам преценява какво иска :)

П.П. Не всеки каращ алфа 145 е без пари, както и не всеки каращ С класа има пари.

---------- Post added at 12:31 ---------- Previous post was at 12:30 ----------

Само ми е интересно да разбера, какво те засяга човека на съседната маса какъв часовник има, какъв телефон, каква кола кара и така нататък.Защо не гледаш в собственото си канче?
Какво те засяга и кой колко зарежда в колата си.Познаваш ли го онзи с мерцедеса? Едва ли..Как реши,че е дал последните си пари за мерцедеса и сега зарежда за по 6 лв.

П.С. Онзи ден във Варнеснки мол буквално си бройхме 2 лева на жълти стотинки за да си купя един парфюм.Ти ако стоеше отстрани и гледаше сигурно щеше да си кажеш "Гледай ги тези". И сега да разказваш тази история. Е да ама нямаше да си наястно с това,че имахме серизна сума пари в евро, а в този магазин не приемали евро и се наложи да си изтръскаме джобовете за български пари и да съберем 2 лв на стотинки.

Ха ха, къв е тоя магазин дето няма да ти направят 2 лв отстъпка за парфюм за 100 лв. :D направо щях да си тръгна от там.. Тъпи продавачи.

old alfist
13-01-2010, 14:32
Може да е заредил само за 6лв. за да може да се добере до бензиностанцията, от която си зарежда редовно и знае, че е с хубаво гориво - всичко е възможно.

Mind_Control
13-01-2010, 14:36
Може да е заредил само за 6лв. за да може да се добере до бензиностанцията, от която си зарежда редовно и знае, че е с хубаво гориво - всичко е възможно.

А може да е бил с газова :) и да е сипал 6 лв. само, за да не изгори бензиновата помпа... :D

Kuku
13-01-2010, 14:38
Добре де, на всички е ясно, че тук не става въпрос за изключенията, а винаги има изключения!!!
Говорим за целенасоченото избиване на комплекси и професията "гъзар на заем" :idea:

DerMeister
13-01-2010, 14:39

Оня с мерцедеса не го познавам, познавам други като него. Въобще не ме засягат другите хора, просто се върни на първото мнение в темата и ще видиш какво точно ме интересува.

Също ми е интересно какво ги кара хората, КОИТО ПОЗНАВАМ (да уточня, че явно си адвокат на тяхната неправителствена организация), да си купят телефон за 1000 лв и да ми искат моя, на 3 години очукан и издран, да пишат смс от него.

За кво обръщате всяка тема наопаки не мога да разбера...

Mirela
13-01-2010, 14:40
Ха ха, къв е тоя магазин дето няма да ти направят 2 лв отстъпка за парфюм за 100 лв. направо щях да си тръгна от там.. Тъпи продавачи

А криза е :) Иначе магазина е BeautyZone..

old alfist
13-01-2010, 14:47
Също ми е интересно какво ги кара хората, КОИТО ПОЗНАВАМ (да уточня, че явно си адвокат на тяхната неправителствена организация), да си купят телефон за 1000 лв и да ми искат моя, на 3 години очукан и издран, да пишат смс от него.
Проблем с преценките, сполучливо примесен с простотия.

Mirela
13-01-2010, 14:50
Оня с мерцедеса не го познавам, познавам други като него. Въобще не ме засягат другите хора, просто се върни на първото мнение в темата и ще видиш какво точно ме интересува.

За кво обръщате всяка тема наопаки не мога да разбера...

Твойте хора ги попитай ти защо така правят.
А иначе не мисля, че трябва да се спазват такива правила, що се отнася до вещи като часовник, очила, дрехи.Все неща който не искат подръжка. А за автомобилите е ясно, че ако неможеш да си позволиш да го подържаш по-добре не го куппвай.

DerMeister
13-01-2010, 14:53
Твойте хора ги попитай ти защо така правят.
А иначе не мисля, че трябва да се спазват такива правила, що се отнася до вещи като часовник, очила, дрехи.Все неща който не искат подръжка. А за автомобилите е ясно, че ако неможеш да си позволиш да го подържаш по-добре не го куппвай.
Не са ми толкова близки, а и не ми е удобно да ги питам, защо аджеба се извхрълят така и не виждат ли, че са смешни.

А правилата да повторя са чисто ориентировъчни. Беше ми интересно да си припомня как ги беше дефинирал човекът. Все пак са един добър ориентир. Не че ако носех часовник нямаше да ги наруша. Зависи какво си харесам, но за единия часовник на кифли и градски транспорт няма да го карам.

Kuku
13-01-2010, 15:00
В краен случай, ако решиш да носиш часовник, винаги можеш да си купиш обикновен часовник, който да ти харесва и който да се простира според възможностите ти, нали?! :)

bouncer
13-01-2010, 15:03
за часовника важи правилото да струва колкото ти е месечния доход.

DerMeister
13-01-2010, 15:05
В краен случай, ако решиш да носиш часовник, винаги можеш да си купиш обикновен часовник, който да ти харесва и който да се простира според възможностите ти, нали?! :)
Ми мога, ама после като попадна на часовникомерене, кво праим? Срам голям. :razz:

Хм, даже това ми се струва много. Цял месец да работиш за часовник. Май верно тия правила ще излязат необективни. Аз като се познавам колко съм внимателан, ще трябва да му направя пълно каско.

Mind_Control
13-01-2010, 15:06

И аз това казах преди :)

Но има едно голямо НО. Ако имаш заплата 400 лв, то е ъпсурд да си позволиш часовник за 400 лв. Има един минимум заплата, който трябва да получаваш, за да го следваш това правило.

old alfist
13-01-2010, 15:11
Ми мога, ама после като попадна на часовникомерене, кво праим? Срам голям. :razz:

Хм, даже това ми се струва много. Цял месец да работиш за часовник. Май верно тия правила ще излязат необективни. Аз като се познавам колко съм внимателан, ще трябва да му направя пълно каско.

Вземи си брой секундите наум - не ти трябва часовник.

DerMeister
13-01-2010, 15:15
Вземи си брой седундите наум - не ти трябва часовник.
Пробвал съм, избързвам. Ако бех швейцарец... Иначе има разни часовници по 500-600лв, много убави, хвърлил съм им око. Ма като не нося, за кво насила да проносвам.

old alfist
13-01-2010, 15:24
Пробвал съм, избързвам. Ако бех швейцарец... Иначе има разни часовници по 500-600лв, много убави, хвърлил съм им око. Ма като не нося, за кво насила да проносвам.
Да вземе да те хване едно гадже да те калибрира и ще забравиш за часовниците.

Fear
13-01-2010, 15:28
Попаднах на това в един друг форум и мисля, че добре отразява народопсихологията на голяма част от българите:

Харчим пари, които нямаме, да си купим неща, от които нямаме нужда, за да впечатлим хора, които не ни харесват.
:hehehm:

Mirela
13-01-2010, 15:28
Принципно има часовници от по 20 лв който са много по красиви и удобни от скъпите.А меренето на "пи*ки" като национален спорт си го знаем.Аз лично не се трогвам и не ми пука.

bager
13-01-2010, 15:31
Има разни училища по бизнес етикет и корпоративен или международен протокол. Е не в България, де. Та там се занимават с такива нещица. А има и фирми, които дават консултации точно по такива теми, звънни на някоя от тях, или им прати мейл-че. Може пък и да те вземат насериозно ;) .

DerMeister
13-01-2010, 15:33
Да вземе да те хване едно гадже да те калибрира и ще забравиш за часовниците.
То така ме е калибрирало, че и колата вече не си оправям, само карам... :bangin:

---------- Post added at 15:33 ---------- Previous post was at 15:32 ----------

Има разни училища по бизнес етикет и корпоративен или международен протокол. Е не в България, де. Та там се занимават с такива нещица. А има и фирми, които дават консултации точно по такива теми, звънни на някоя от тях, или им прати мейл-че. Може пък и да те вземат насериозно ;) .
Е чак па толкова... С тях вече ще отидем в другата крайност.

pr_00f
13-01-2010, 16:21
Ето пример за часовник.

20 лева. ( няма да коазвам колко време съм работил за да си го купя)
Прост и постен.
Изкефи ме че е прозрачен и си го взех. Ръчно навиване, китайска му работа :)

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16969

Колкото изкара - изкара, хич няма да го мисля.

Смени многократно по скъпо механично самонавиващо се Сейко със показатели за дата и ден от седмицата. ( всъщност са 2 сейкотата само цвета на циферблата им е различен)

DerMeister
13-01-2010, 17:18
Ето пример за часовник.

20 лева. ( няма да коазвам колко време съм работил за да си го купя)
Прост и постен.
Изкефи ме че е прозрачен и си го взех. Ръчно навиване, китайска му работа :)

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16969

Колкото изкара - изкара, хич няма да го мисля.

Смени многократно по скъпо механично самонавиващо се Сейко със показатели за дата и ден от седмицата. ( всъщност са 2 сейкотата само цвета на циферблата им е различен)
Я, я, разкажи малко. Верно е много готин. От тук ли го поръчва? Безплатна ли е доставката наистина?

pr_00f
13-01-2010, 17:43
Направо от dealextreme.
Всичко което продават е с безплатна доставка.
Нещата като цяло си идват съвсем нормално (15-20 дни), имало е забавяне на някои доставки. Дори и за месец да е пак идват.
Един колега докладва преди време че нещо не е пристигнало. ( бъркотия с пощите най-вероятно)
На фона на стотиците поръчки правени от колегите ми и мен това е нищо , на сайта може да се разчита.

Конкретно за този часовник - доста слабо му светят стрелките в тъмното. Ако го изложиш на светлина грейват като слънце, но след няколко минути пак стават трудно различими. В общи линии това е минуса който забелязах. Върви доста точно ( 1 минута за седмица което за механичен часовник е добре). С едно навиване издържа поне 36 часа.
За момента е тестван само при нормален душ - няма проблеми с намокряне.

koolio
13-01-2010, 18:05
Альоо, модераторите - спамаджии! :bangin:
По темата - мисля, че всеки е свободен да си харчи парите за каквото иска, стига да: 1. Не го прави с цел демонстрация; 2. Да не е за сметка на истински ценни неща като здраве, образование и т.н. и 3. Да не е за сметка на задълженията му като например данъци, дългове и т.н.

И на мен са ми подмятали, че "не отивало на възрастта ми да карам голяма кола с висок разход". Но ако пушех по две кутии ан ден и карах Корса сигурно нямаше да ми подмятат.

DerMeister
13-01-2010, 18:16
Е ние точно тези хора обсъждаме. Които позират и парадират, но се лишават от елементарни неща и ощетяват други хора (нас индиректно чрез далавери, неосигуряване, неплащане на данъци и т.н.). По-лошото е, че повечето от тях освен чиста показност го обръщат и на недосегаемост и започват да се имат за по от другите, което води до агресия, несъобразяване с околните и т.н.
:prescription:

fred
13-01-2010, 19:00
Ами след като държавата, тоест ние /аз едно и също си повтарям, ама това истината :biggrin1:/позволяваме всичко това, то какво очакваш.
Не е луд, този който изяжда зелника, а този който му го дава.Тоест ние сме лудите..:razz:

old alfist
13-01-2010, 20:45
Ами след като държавата, тоест ние /аз едно и също си повтарям, ама това истината :biggrin1:/позволяваме всичко това, то какво очакваш.
Не е луд, този който изяжда зелника, а този който му го дава.Тоест ние сме лудите..:razz:
E, според теб, как ще ги спреш тези олигофрени, понеже пишеш, че им позволяваме всичко това.

Предполагам, че намекваш за доходите им необложени с данъци, но има хора изрядни в данъчно отношение и гледаш какви глупости вършат - на гол г_з, чифте пищови.

Спсред мен пак опираме да ценностната система - независимо беден ли си или богат.

Материалното богатство е временно - остава другото.

fred
13-01-2010, 21:43
E, според теб, как ще ги спреш тези олигофрени, понеже пишеш, че им позволяваме всичко това.

Предполагам, че намекваш за доходите им необложени с данъци, но има хора изрядни в данъчно отношение и гледаш какви глупости вършат - на гол г_з, чифте пищови.
Спсред мен пак опираме да ценностната система - независимо беден ли си или богат.

Материалното богатство е временно - остава другото.
Така е.И двете са верни-ценностна система да, ама тя винаги е била за ограничен кръг хора, а другото е принудата-държавната намеса чрез данъци, полиция и т.н.Е това е пътя, няма идеални общества, ама все има по-добри и по-лоши.

Mirela
14-01-2010, 10:22
Интересно колко от тук пишещите като си подават реална декларация за доходите които получават. Нищо и няма на системата, ние сме сбърканите. Нормално е да не искаш да плащаш реалния размер на някой данък и ако можеш да го орежеш оттук-оттам.В това няма лошо защото живота е труден и да даваш част от спечелените си пари на държавата и срещу това да не получаваш НИЩО си е меко казано нормално. След като си получвал примерно 500 лв заплата и си се скатавал от данъци, като получаваш 5000 няма ли да го правиш?
Аз не мисля, че неплаяането на данъци, осигуровки, данъци и тем-подобни се отразява директно или индиректно върху нас.Всичко е от хората, такива сме си и такива са ни управляващите. А за псевдо показността и недосегаемоста, не ме дразнят, прост не им обръщам внимание, така са си решили те.Това си е техния начин на живот, след като не ми пречат и не ми се бутат в краката не ми пука за тях.

Mind_Control
14-01-2010, 11:59
А за псевдо показността и недосегаемоста, не ме дразнят, прост не им обръщам внимание, така са си решили те.Това си е техния начин на живот, след като не ми пречат и не ми се бутат в краката не ми пука за тях.

Лошото е, че те пречат и се бутат :) на светофара, в дискотеката, на гумаджииницата като си сменяш гумите.. Въобще навсякъде се бутат. Или трябва да си шушумига и да им отстъпваш винаги или да ги пребиваш от време на време или те теб да те бият, когато им застаеш на пътя- това вече в зависимост, кой има физически превес :) Защото те от дума не разбират и налитат на бой, като им кажеш нещо.

Mirela
14-01-2010, 12:45
Лошото е, че те пречат и се бутат :) на светофара, в дискотеката, на гумаджииницата като си сменяш гумите.. Въобще навсякъде се бутат. Или трябва да си шушумига и да им отстъпваш винаги или да ги пребиваш от време на време или те теб да те бият, когато им застаеш на пътя- това вече в зависимост, кой има физически превес :) Защото те от дума не разбират и налитат на бой, като им кажеш нещо.

Защо трябва да се стига до бой? Ако ти позволяваш такива да ти се качват на главата, аз не го правя.Да са живи и здрави :)

DerMeister
14-01-2010, 12:49
Защо трябва да се стига до бой? Ако ти позволяваш такива да ти се качват на главата, аз не го правя.Да са живи и здрави :)
Издай тайната, защото моят житейски опит е изпълнен с:
1 през ноща, отдолу яко се вика и хили, явно човека говори по скайп и не знае, че гласа му се предава по интернето, а не през фуния. тропвам малко и "може ли малко по-тихо". След това поздравиха всичките ми роднини по майчина линия и стадо мечки се драха 5 минути. Ако бях слезнал до долу дали па нямаше да се стигне до бой, при самозащита? И да, тоя е точно от тия с русите кичури и походката хеликоптер с телефона в ръката и handsfree на ухото. Добре, че не ми е на мен съсед, ами на приятел.

Mind_Control
14-01-2010, 13:25

Е гледай сега.. ти си жена, пък тези колкото и да са прости рядко се саморазправят с жени.

viki
14-01-2010, 13:27
Нищо и няма на системата, ние сме сбърканите.
Не си прав!!!!:shutup:

Има разни училища по бизнес етикет и корпоративен или международен протокол. Е не в България, де. .
Да...навсякъде,но не и у нас:)
За жалост.
Карикатури винаги е имало и ще има:)
ще се самоцитирам от друга тема :)

Изтъкват до уродливост това, което ги крепи върху глинените им крака и стават пародия на самите себе си....
п.п.
Темата може да се преименува в :Народопсихология...:drunk:
и да се събере в едно с тази
Признаци по които се познава дали си селтик (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=42256)

Kuku
14-01-2010, 14:30
:lol:

souze
15-01-2010, 19:28
Издай тайната, защото моят житейски опит е изпълнен с:
............И да, тоя е точно от тия с русите кичури и походката хеликоптер с телефона в ръката и handsfree на ухото.....

Ако според теб въпросния елемент показва "високия" си социален статус по този начин :"...И да, тоя е точно от тия...". И ти обръщаш внимание на такива хора, че те и дразнят, бих искал да ти кажа, че спешно трябва да преразгледаш мирогледа си.
За конкретния случай не съм сигурен, че няма да му напукам каската.

Пречат единствено, ако обръщаш внимание на подобни тиквеници.

п.п.
Темата може да се преименува в :Народопсихология...:drunk:
и да се събере в едно с тази
Признаци по които се познава дали си селтик (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=42256)

С viki просто няма как да не се съглася :lol::lol::lol::lol:

DerMeister
16-01-2010, 02:03
Ако според теб въпросния елемент показва "високия" си социален статус по този начин :"...И да, тоя е точно от тия...". И ти обръщаш внимание на такива хора, че те и дразнят, бих искал да ти кажа, че спешно трябва да преразгледаш мирогледа си.
За конкретния случай не съм сигурен, че няма да му напукам каската.

Малко ти се размиват представите за това кога някой парадира с и кога показва социален статус. Тук говорим за парадиране без покритие + заблуда, че по тоя начин показваме.

Въпросният елемент парадира с "висок" статус и му обръщам внимание до толкова, че да ми стане ясно колко струва и че дори и "пукане на каски" ще е все едно да пикаеш срещу вятъра. :brickwall: След всяка среща с такъв, искаш, не искаш, си сменяш мирогледа, защото "много мъка има по тоя свят".

AntiLuuP
16-01-2010, 12:19
ОТ тая тема ми се доядоха кремвирши с кашкавал .. :D
Познавам много таквиа индивиди 1-2 години събират като луди пари за кола и мизерстват, накрая си вземат Е46ца с последните пари. Тази кола се кара прекалено рядко, понеже няма пари за подръжка и на работа си ходят с градския транспорт(гратис).Маслото се сменя веднъж на 5 години - не че са навъртени 10 000км но просто за да каже че е правил нещо по колата....
С дрехите е същата схема не повече от 2 чифта дънки 2 блузки/тениски 1 чифт обувки и едно яке ... и тва се носи до разпад, но е важно че са на HUGO BOSS примерно ....
Тези които познавам са една група хора от 12 човека, всички ги знаем като "сокче партия " - влиза се в кафето 12-сока капи портокал или вишна с едно пакетче солети макс 2, ако изпият бира вече се започват едни истории колко много са изпили...
Всички тези индивиди имат А4ки или Е36ци въобще не изглеждащи зле (след 2001г), ама когато и да ги видя са с едни и същи дрехи, на ден не се знае дали харчат повече от 2лв.... и избягвам да ги гледам .... голяма трагедия са ....

Kuker
16-01-2010, 13:51
ОТ тая тема ми се доядоха кремвирши с кашкавал .. :D

С дрехите е същата схема не повече от 2 чифта дънки 2 блузки/тениски 1 чифт обувки и едно яке ... ама когато и да ги видя са с едни и същи дрехиОппааа,какво стана сега?Ако си купуваш през ден HUGO BOSS не е добре,ако носиш едни и същи дрехи пак не е добре, и какво правим?:brickwall:
Ако следваме някаква математическа формула за да си харчим парите /по смисъла на темата/, 99% от българите трябва да живеем като мангасарите, в колибки покрити с балатум /м2 балатум е 5 лева а не 750 евро, примерно/,и в най-добрия случай да се придвижваме с обществен транпорт.
Има много различни причини за да си купи човек нещо което е извън тази формула.Ако причината е с цел "поза", в повечето случаи се дължи на нисък IQ според мен.
В интерес на истината ако и аз следвах такава формула....... сега щях да пиша във форума на Трабант.:)
Ако имам възможноста да избирам между това да притежавам 8С или Мазерати и да рупам баници, или да притежавам Трабант и да блажим с вратни пържоли избирам първото.
И така, показвайки :nono: на статистиките, формулите и мненията на другите, ще си умра щастлив.:)

AntiLuuP
16-01-2010, 14:44
Абе майната им на тия формули просто човек трябва да разсъждава трезво и да си опъва краката според чергата...
Пак идвам на примера дънки HUGO BOSS 1 чифт = 380лв++ не е ли по добре да си купи 4-5 чифта дънки примерно от CELIO или KENVELO за същите пари...
Абе в крайна сметка всеки си има глава на раменете и сам решава кво да прави с живота си ...