PDA

View Full Version : Въпрос до robygas

misho33
15-01-2010, 20:33
Да те питам кой е най-добрият газов инжекцион за Alfa-156, 2.0 ts като марка? Кой твой клега в района на Монтана или Враца може да я монтира професионално?

robygas
15-01-2010, 21:11
Днес те забравих -извинявай. Нямам колега които да ти препоръчам в района. Тая кола съм я правил и с най-скъпата 1800 и с най евтината 1200лв. Поне с това което аз работя. Оплаквания не знам да има /или не си казват/.Всичко зависи от възможностите ти, и с какво работят хората около теб.

misho33
15-01-2010, 21:51
Предлагат ми газов инжекцион-Lovato за 1100 лв. с монтажа. Възможно ли е да е толкова евтино или просто се опитват да ме измамят или да спестят част от работата, или да недоправят нещо както трябва? Искам да си сложа подходящ газов инжекцион -независимо от цената. Така че относно възможностите ми -неограничени като става въпрос за газ на Alfa-ta ми!

robygas
16-01-2010, 10:39
Възможно е да ги монтират и на тази цена. Все пак всеки си прави сметка на стандарта и мястото където работи. Питай и за "Евро-сонда" щото е задължителна вече.

georgyg
16-01-2010, 12:22
Питай и за "Евро-сонда" щото е задължителна вече.

Дай малко повече информация за да знаят и останалите решили да слагат ГИ, какво е това и защо се изисква.

това е един клапан който пуска газ след контакт- точно като този отпред преди изпарителя. НО този предпазва от изтичане на газ при скъсване примерно на тръбата преди клапана отпред и ако се скъса тръбата няма кой да удържа газта да не излиза от бутилката докато се свърши. по принцип си има една съчма в самата сонда на бутилката, но обикновенно не действа, а и като цяло не е хич прецизна техника в сравнение с този клапан накойто се вика евросонда. аз нямам такова нещо, но ми се струва полезно да има. ако си спомняте случая с вектрата наскоро до асеновград, дето уж газовата била гръмнала една от версиите е, че се получило точно това и ако е била с евросонда нямало да гръмне
www.google.bg - много помага, но нека и Роби да каже.
Цитата е от народния форум. Пишат, че струва към 100 лв.
Въпрос имам такъв - Може ли да се сложи на вече поставено АГУ и има ли значение каква е бутилката и т.н.?

robygas
16-01-2010, 13:26
За разлика от обикновената сонда с два крана/вход и изход/, Евро сондите са снабдени и с ел. клапан /като газовия/на изхода. Идеята е да няма приток на гориво по магистралата при изключен двигател. Според изискванията на Държавен Котло надзор от 2 г. всички ГУ трябва да бъдат снабдени с такива и зарядните трябва да бъдат монтирани отвън. Друг е въпроса с цените.
Сонда BRC нормална - 75лв.
Сонда BRC евро - 150 лв.
Сонда турска нормална - 50 лв.
Сонда турска евро - 85 лв.
Това са примерните им цени просто да добиете представа. Това автоматично оскъпява уредбите и като цена и като труд. Друг е въпроса ,че вече има доста проблеми и на колеги и собственици на МПС от страна на надзора. Засега нещата са оставени на стадий ново монтирани у-би - Задължително и заварено положение. Предполагам ,че ще ни натиснат да ги подменяме малко по малко когато се извършват прегледите. Другото кофти е ,че има много сонди от старите на пазара и Евро сондите които се внасят не са пълната гама от размери така ,че може и да има дупки.

Конкретно на въпроса ти, че сега говидях, и едните и другите са с еднакъв размер на фланеца така ,че няма проблем за смяната. Оскъпяването идва от това ,че всеки производител решава технологично по различен начин разполагането на входа. Примерно на сонда Ловато и входа и изхода са от една страна, а при БРЦ са противоположни. Това автоматично води до смяна на тръбата за зареждане защото трябва с 20см. по-дълга. Като сложиш и прекарването на кабели през купето за клапана и монтаж демонтажа на сондата/Стара и нова/ и ето ти една цена за сонда 150 и труд 20 и малко консумативи /Тръба и лещи/-10-15лв.

georgyg
18-01-2010, 15:29
Да разбирам ли че може да се минава на преглед и без такава сонда за старите коли или още не се знае, защото ако е така е добре, но ако трябва да се монтира такава ще излезе към 200 лв в най-лошия вариант.
Ми честито на печелившите, иначе съм на мнение, че е полезна екстра и наистина е добре да я имат колите с алтернативно гориво.

robygas
18-01-2010, 16:15
Нещо такова. Засега се пробвай да минеш и мисля ,че няма да имаш проблем.

arbalov
03-02-2010, 20:12
Колега robygas ,интересува ме колко се навиват дюзите на колектора(металния на 145 тс) мога ли да ги скъся ако влизат по навътре, мога ли да ги направя равни да не пречат на завихрянето ,бе със две думи какво представляват те.

П.С благодаря предварително:drool:

krasisashkov
03-02-2010, 20:30
Колега robygas ,интересува ме колко се навиват дюзите на колектора(металния на 145 тс) мога ли да ги скъся ако влизат по навътре, мога ли да ги направя равни да не пречат на завихрянето ,бе със две думи какво представляват те.

П.С благодаря предварително:drool:

:prescription: Мога ли аз да ти отговоря.Щуцер с калиблирана ''дупка"-3,2 мм.Навивасе перпендикулярно на оста на смукателнара търба.Показва се от вътре максимум 1....2 мм.

arbalov
03-02-2010, 20:43
:prescription: Мога ли аз да ти отговоря.Щуцер с калиблирана ''дупка"-3,2 мм.Навивасе перпендикулярно на оста на смукателнара търба.Показва се от вътре максимум 1....2 мм.

значи ,няма да ми пречи на завихрянето-така ли да го приема?

krasisashkov
03-02-2010, 20:47
Не....отговорно не :):):) не пречи на нищо!

jivko76
19-03-2010, 23:57
Колега имам един въпрос възможно ли е с ЕКУ то на колата да управлявам газта

robygas
20-03-2010, 09:39
Възможно е.:cheers:

Da_Fuse
20-03-2010, 19:55
И от мен една добавка(въпросче де :) ). Какви са условията ( марка, модел компютър) много по-скъпи ли са компонентите(дюзи електрониката, която е необходима), и изобщо, много ли е по капризна тази система от обикновената? :)

krasisashkov
20-03-2010, 22:56
Възможно е.:cheers:
Сори !Не е визможно ,защото няма как да изчисли вултрометричната енергия на горивото и от тук да направи корекции на времето за отваряне на дюзите подаващи газово гориво,ЕЦУ-то за бензин с своя формуер и софтуер е замислено по съвсен друг начин и затова неможе да се използува за газ.

robygas
21-03-2010, 05:36
По принцип няма такава система. Всичко е труд и творчество. Правил съм го когато ГИ бяха по 2000лв. Сега при тези цени няма смисъл.

---------- Post added at 03:36 ---------- Previous post was at 03:34 ----------

Сори !Не е визможно ,защото няма как да изчисли вултрометричната енергия на горивото и от тук да направи корекции на времето за отваряне на дюзите подаващи газово гориво,ЕЦУ-то за бензин с своя формуер и софтуер е замислено по съвсен друг начин и затова неможе да се използува за газ.

Е нищо ,че според теб не -може. Те колите си вървят вече 5-6 годинки...

nmushnikov
24-03-2010, 08:49
Колега Роби, може ли и аз да се възползвам от тази тема да те питам - с ГИ Тартарини съм ( праща ми комплект за редуктора на ГИ) и мисля да си чипосам Алфата, та дали ще трябва да се регулира нещо по газовата?

robygas
24-03-2010, 08:55
Не вярвам, да ти се наложи да правиш промени.

nmushnikov
24-03-2010, 09:01
Благодаря за бързият отговор!:respect:

Mind_Control
28-03-2010, 00:49
Днес те забравих -извинявай. Нямам колега които да ти препоръчам в района. Тая кола съм я правил и с най-скъпата 1800 и с най евтината 1200лв. Поне с това което аз работя. Оплаквания не знам да има /или не си казват/.Всичко зависи от възможностите ти, и с какво работят хората около теб.

Щом няма оплаквания, тогава какъв е смисълът от по- скъпата уредба?

robygas
28-03-2010, 09:06
Смисълът е в това, че обикновено хората си търсят определена марка която си харесват или са чули. Второто е, че вече има такава опция на пазара - различни цени, докато преди 5 -6 години - нямаше. Тогава имаше 3 марки на пазара и цената им беше от 1800 до 2000лв. Затова казах, че съм правил и така и така.

Tonimir
08-04-2010, 11:11
Решил съм да сменя филтрите си на газ системата, но на две места питам за втория филтър (на втората снимка) и получих отговори, че нямали такъв филтър, като на едното място, даже не са виждали такова чудо. :shock: /а уж "газаджий"/

Роби, усещам, че ти си човека за тази работа!! :)

Ето долу 3 снимки от системата при мене. единия филтър ми е ясен /на 3-тата снимка/ , но това на втората снимка, нали има филтър вътре в него? Защото на първа снимка, ако погледнеш, от него маркуча директно отива в шината, и от шината на 4-те инжектора.

Системата ми е: Фобус.

Ако имаш такова чудо, драсни ми цена за двата филтъра /може на Л.С/ както и адрес и час да те намеря :)

Поздрави.

http://img18.imageshack.us/img18/8863/img0100xo.th.jpg (http://img18.imageshack.us/i/img0100xo.jpg/) http://img215.imageshack.us/img215/7361/img0101bk.th.jpg (http://img215.imageshack.us/i/img0101bk.jpg/) http://img535.imageshack.us/img535/8691/img0102u.th.jpg (http://img535.imageshack.us/i/img0102u.jpg/)

Едит: (Само да добавя, веселата сцена при единия сервиз)
Питам за филтър, вдигам капака да покажа, и почва се следния разговор:

- пита ме единия: "Абе това чудо колко цилиндъра е? защо има 8 инжектора?
- Викам му това да не ти е 8 цилиндров двигател? 4 отделни инжектора на газ не си ли виждал? Това е обикновен ТS мотор 2.0-ка.
- "Обикновенно са на една шина, и от шината излизат маркучета към колекторите".
След това вика неговия колега ...
- Ела ела да видиш това ...
Колегата му гледа гледа и вика: "Ам това явно в Италия са го правили."
- Викам му: "До моите данни, в Монтана е монтирано това "чудо" ... "
Затворих капака ... "лек ден" и си тръгнах ...

:hmm:

robygas
08-04-2010, 11:26
Eстествено, че е филтър. По-точно това е Фобоска измишльотина- разглобяемо тяло с филтър и МАП сензор в него. Всичко е направено на майстора да му се разгони фамилията /по-меко казано/.
Може да измислиме нещо. Обади се.

barkas_06
14-04-2010, 08:40
И аз имам един въпрос - колко горе-долу струва демонтажа на ГИ който не се ползва (бутилката е свалена отдавна), от 156-ца 1.8.

robygas
14-04-2010, 09:46
И аз имам един въпрос - колко горе-долу струва демонтажа на ГИ който не се ползва (бутилката е свалена отдавна), от 156-ца 1.8.

По принцип като монтажа ама в обратен ред:naughty:
Първия вариант е - идваш, сваляме я и готово.
Втория вариант е - ако те влече разкачаш всички връзки- Ел., вода, газ и ги въстановяваш както са били по колата. Трябват ти два прехода за водните маркучи и 4 къси болтчета 6мм. за дупките в колекторите. Е.. и изолирбанд за ел връзките.
Третия вариант - не се сещам:sad:

barkas_06
14-04-2010, 09:55
По принцип като монтажа ама в обратен ред:naughty:
Първия вариант е - идваш, сваляме я и готово.
Втория вариант е - ако те влече разкачаш всички връзки- Ел., вода, газ и ги въстановяваш както са били по колата. Трябват ти два прехода за водните маркучи и 4 къси болтчета 6мм. за дупките в колекторите. Е.. и изолирбанд за ел връзките.
Третия вариант - не се сещам:sad:

Ако ще се сваля разбира се ще е вариант 1! само да ми кажеш цената за него! може и на лични да не пълниме темата.:whistle:

Da_Fuse
14-04-2010, 10:01
Аз пък имам контра въпрос - на какви параметри трябва да отговаря определен газов инжекцион, за да може да захранва моята барака, когато влезе в турбо режим и каква е евентуалната цена за монтаж на някакъв втора употреба ГИ?

barkas_06
14-04-2010, 10:06
Аз пък имам контра въпрос - на какви параметри трябва да отговаря определен газов инжекцион, за да може да захранва моята барака, когато влезе в турбо режим и каква е евентуалната цена за монтаж на някакъв втора употреба ГИ?
Аз пък имам контра предложение - ако свалим ГИ от моята и пасне (по параметрите там) за твоята кола, да си направим срещичка при Роби и да се разбереме нещо...:rotfl:

robygas
14-04-2010, 11:54
Аз пък имам контра предложение - ако свалим ГИ от моята и пасне (по параметрите там) за твоята кола, да си направим срещичка при Роби и да се разбереме нещо...:rotfl:

Не е лошо да кажеш за каква марка говориме. На какво време и километри, бутилка и.т.н., повечко инфо.

Da_Fuse
14-04-2010, 18:48
Ами нямам конкретна оферта, защото проучвам нещата още , просто се заражда някаква идея, дето ще ме бият сектантите заради нея... Интересува ме ориентировъчна цена, както и какъв газ. инж., който да върши работа за моята бабичка, да търся евентуално. Иначе бутилката 99% няма да е на мястото на резервната гума. :)

barkas_06
14-04-2010, 19:50
Не е лошо да кажеш за каква марка говориме. На какво време и километри, бутилка и.т.н., повечко инфо.
Ами не е слагана от мен, доколкото мога да разбера от това което се вижда под капака говорим за Landi Renzo.А на бутилката има лепенка Benzoni... Време... ами на година и половина е някъде мисля, като от година насам не се ползва...

robygas
14-04-2010, 20:58
С други думи трябва да се види...

barkas_06
15-04-2010, 08:36
С други думи трябва да се види...
Аха...:calc:

Da_Fuse
15-04-2010, 11:52
Тука нещо се оплетох здраво... :book: Кой пост точно за кого важеше, или на мен никой нищо не ми е казвал...? :D

robygas
15-04-2010, 12:52
Още не сме разбрали за какво иде реч при колегата, затова никой нищо не ти казва.

barkas_06
15-04-2010, 17:40
:)

barkas_06
16-04-2010, 08:33
Обаче, така и не ми каза колко ще струва процедурата по премахване...

frameframe
10-08-2010, 16:54
Един въпрос към Роби.
Става въпрос за ГИ BiGas, който е монтиран при тебе. Преди време си говорихме за дюзите, и тяхната профилактика. Т.к. при мен вече са се поразтракали значително, та въпроса ми е дали вече се намери начин да им се прави необходимата профилактика при теб или трябва да минават през оторизирания сервиз, в който до колкото си спомням излизаше по-скъпо?

robygas
10-08-2010, 17:02
. Така или иначе пак трябва да дойдеш при мен. Специализиран сервиз няма. Всеки дилър се грижи за стоката си.

dedektiv_p
03-09-2010, 23:46
Един въпрос към Роби.
Става въпрос за ГИ...... да се включа и аз... само, че с огромни благодарности към Роби за проявеното внимание и помощта, която ми оказа по повод моя автомобил. Рядко се срещат хора, които да са толкова отзивчиви и човечни и безрезервно да ти помогнат или да те упътят на къде да тръгнеш за решаване на даден проблем. Благодаря ти!

toki4a
04-09-2010, 00:19
... да се включа и аз... само, че с огромни благодарности към Роби за проявеното внимание и помощта, която ми оказа по повод моя автомобил. Рядко се срещат хора, които да са толкова отзивчиви и човечни и безрезервно да ти помогнат или да те упътят на къде да тръгнеш за решаване на даден проблем. Благодаря ти!

радвам се ,че си открил !!!! правилния човек;)

robygas
04-09-2010, 11:10
... да се включа и аз... само, че с огромни благодарности към Роби за проявеното внимание и помощта, която ми оказа по повод моя автомобил. Рядко се срещат хора, които да са толкова отзивчиви и човечни и безрезервно да ти помогнат или да те упътят на къде да тръгнеш за решаване на даден проблем. Благодаря ти!

Тя подкрепата беше само логистична ама..хубаво е, че нещата са наред надявам се.

fulcrum
15-09-2010, 17:35
Роби да те попитам нещо...... днес един колега и приятел го накараха да вдигне капака на 156 цата 1.8ТС да му видят новопоставения газов ижекцион и един веднага се изказа.........."не са ти сложили точни дюзи тези са 1,5 ома, а трябва на тая кола да са ти 3 ома"...... вярно ли е това и какво точно е значението на този параметър?

robygas
20-09-2010, 08:38
Съпротивлението на газовите дюзи няма никакво отношение към това на бензиновите. По принцип газовите се подбират от производителя или монтажника на уредбата. Няма правило което да установява, че на тая кола се слагат такива или такива дюзи.
Колкото по-ниско е съпротивлението толкова по-бързи са дюзите. За Алфа обикновено се ползват 2-3 омови такива , но няма закон които да се спазва, изключая боксерите които е добре да се правят с по-ниско съпротивление. За 156 това е без значение.

kendo
22-09-2010, 13:05
Роби,можеш ли да ми помогнеш с комплект мембрани за OMVL R-90.Местните "специалисти" ми предлагат да махам тоя испарител и да слагам някакакъв турски.

robygas
22-09-2010, 16:53
Прати ми точен адрес на ЛС за Еконт.

ivan9641
18-11-2010, 18:38
не съм опирал за нищо до теб, но хората като теб са в червената книга (на изчезване) :bravo: !!!

robygas
18-11-2010, 20:15
не съм опирал за нищо до теб, но хората като теб са в червената книга (на изчезване) :bravo: !!!

И отстрела им е забранен..:crazy:

П.П. Тва сигурно е щото не си опирал до мен...:lol:

mordohy
06-04-2015, 15:16
Роби, таратайката е с изпарител O.M.V.L. R 89. Tоест на метан. Мисля, че карантиите му са за смяна.
Четох, че тоя изпарител е за двигатели от класа на ЗИЛ, та искам съвет. Да го рециклирам ли или да взема някой за по-малък мотор.
Ако можеш да помогнеш с ремонтен комплект, драсни едно лично за цена!

mordohy
09-04-2015, 16:16
Блгодаря за изчерпателните отговори! Оказа се гъждясал щуцер.

robygas
09-04-2015, 20:45
Блгодаря за изчерпателните отговори! Оказа се гъждясал щуцер.
Извинявай, ама изобщо не съм го прочел този пост.

mordohy
09-04-2015, 21:11
Извинявай, ама изобщо не съм го прочел този пост.

Разбрах!:th_up:

Ама след смяна на бобини, кабели, свещи, филтри и каквото се сетиш, реших да сваля и изпарителя, та да видя какво става в него. Оказа се сух като барут. Анрифриза е спаднал и...:dyrvo_v_kenefa:

toki4a
09-04-2015, 22:30
Разбрах!:th_up:

Ама след смяна на бобини, кабели, свещи, филтри и каквото се сетиш, реших да сваля и изпарителя, та да видя какво става в него. Оказа се сух като барут. Анрифриза е спаднал и...:dyrvo_v_kenefa:

та таз твойта кола не беши ли с въздушно охлаждане уе :D

robygas
09-04-2015, 23:32
та таз твойта кола не беши ли с въздушно охлаждане уе :D

Тъй де. Ама на изпарителя му трябва подгряване :gruebel:

mordohy
11-04-2015, 12:12
Тъй де. Ама на изпарителя му трябва подгряване :gruebel:

Сега ще му сложа реотани като за Трабант!

NoFeArr
21-04-2015, 16:23
Здравей колега! Искам да попитам и аз за съвет ... миналото лято ми монтираха газов инжекцион фобос 4, проблема който има е, че когато карам на газ стрелката на бензиномера си пада и пада докато стигне дъното, сипвам бензин макар и за 5 лв и тя си застава където реално трябва да е. Та има ли решение на този проблем, разбрах, че го има при пежо и ситроен и те го решават с някакви релета... при алфа как стоят нещата ? Момчето което ми сложи газовата каза, че за сега на алфа не е виждал така да прави .....

robygas
21-04-2015, 20:22
Каква е тази Алфа?

NoFeArr
21-04-2015, 20:26
Опс ... извинявам се все се каня да го добавя в подписа си
147-ца 1,6 105к.с. 2002г.

robygas
21-04-2015, 20:35
Не е лошо да го добавиш.
Такъв емулатор има само за 159 1.8 след 2007г.
За твоята не съм чувал да прави такъв проблем. Ще поровя да видя дали няма нещо и за нея.
Въпреки, че има и Ауди-та които го имат този проблем, но няма емулатор за тях.

NoFeArr
21-04-2015, 20:40
Да и момчето което ми я слага каза, че до сега на алфа не го е срещал това.

acho_
21-04-2015, 22:37
Опс ... извинявам се все се каня да го добавя в подписа си
147-ца 1,6 105к.с. 2002г.

Моята е със същия двигател и година. Не го прави тоя трик, но пък понякога се колебае доста според наклона на пътя.

NoFeArr
21-04-2015, 22:59
Ами не зная и на мен ми е странно но е факт, слагам бензин изгася лампата за резерва, на сутринта (3 паления от зареждането като 2 от тях е студена и работи на бензин докато загрее) тръгвам на извънградско 60км и стрелката е значително по-долу.